Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
 • Pszi-mester


  MagyarGergely
  • Szerző: Cirifischio Forrás: Kalandozók

  Kalandozók véleménye

  Recommended Comments

  A munka összességében szép és alapos. Jópár helyen zavaró a mondatközben nagybetűvel írt szöveg, pl. Erősségével. Helyenként ez lehet indokolt, pl. Akaraterő, de amúgy zavaró nekem. Tetszik, hogy a források pontosan vannak jelölve, így elkülönül a saját és a felhasznált munka. 6. oldal (Az itt vázolt módszer az Új Tekercsek 20. oldalánismertetett Ψp-gyűjtési metódust annak idegenszerűsége miatt szándékosan felülírja. Akinek jobban tetszik, természetesen bátran használhatja az ott leírtakat is, de a két szabály együttes alkalmazása semmiképpen sem javasolt.) Erre tudnál adni egy részletesebb kifejtést, hogy miért gondolod így? 7. oldal Slan út 2x erősség Ez miért? Túl sok a diszciplínákon most átmennem részletesen. Ami a gondom vele, hogy már alacsony szinten nagyon erős dolgokat tud véghezvinni. Gyakorlatilag egy pszivarázslót kapunk, sok diszciplína egy varázsló varázslat psziverziója, pl. irányítás. Bizonyos diszciplínákat jóval erősebbnek érzek, mint a varázslói változatuk pl. Pajzs. Ami szerintem hasznos lenne, az a diszciplínák skálázása gyengébbre, továbbá úgy kialakítani őket, hogy magasabb szint elérése is cél legyen, mert igazából kb 3. szint után már minden csak a többi erősítéséről szól. Így erről az oldalról ez nem motiválja a fejlődést. Játszott már valaki ezzel amúgy élesben? Cirifischio, a többi neten található Siopa/pszi-mester kidolgozást olvastad?
  Link a hozzászóláshoz
  Üdv! Ennek a Pszi-mesternek a törzsanyagával játszott nálam Cirifischio. Én nem mondanám erősnek - gyakorlatilag, az ÚT alapelképzelése szerint CSAK a pszihez ért, még a fegyverekhez sem... tehát ez az egyetlen lehetősége, ami véges is. Én nem érzem túl erősnek, és még véges is a hatalma. Szeritnem jól sikerült megtalálni a középutat a táposság és a használhatatlanság között.
  Link a hozzászóláshoz
  Idéz: Antail

  A munka összességében szép és alapos. Jópár helyen zavaró a mondatközben nagybetűvel írt szöveg, pl. Erősségével. Helyenként ez lehet indokolt, pl. Akaraterő, de amúgy zavaró nekem.

  Mivel rövidítve nagy betűvel szokás jelölni (1 E, 5 E, stb.), valószínűleg innen jött nekem, hogy a számszerűsíthető erősségeket a rövidítéshez hasonlóan szintén nagy E-vel írtam. Most, hogy felhívtad rá a figyelmem, utánanéztem és a hivatalos kiadványok szövegeiben valóban nem így volt szokás, ezért talán tényleg indokolatlan.
  Idéz: Antail

  6. oldal (Az itt vázolt módszer az Új Tekercsek 20. oldalánismertetett Ψp-gyűjtési metódust annak idegenszerűsége miatt szándékosan felülírja. Akinek jobban tetszik, természetesen bátran használhatja az ott leírtakat is, de a két szabály együttes alkalmazása semmiképpen sem javasolt.) Erre tudnál adni egy részletesebb kifejtést, hogy miért gondolod így?

  A Pszi-pontok száma az elme kipihentségét és teljesítőképességét szimbolizálja: "Egy teljesen kipihent elme Pszi hatásfoka maximumán áll. Ha azonban elkezdi használni tudata energiáit, ezek lassan elfogynak. Amikor már minden Pszi-pontját felhasználta, a Pszi-alkalmazónak pihennie kell, hogy elméje regenerálódjon, és ismét energiákkal teljen meg" (ETK 115. old.) Ennek megfelelően az alkalmazó a végzett tevékenység intenzitásától függő ütemben képes kipihenni magát és ezáltal Pszi-pontokat regenerálni. Ebben a megközelítésben az Új Tekercsek által kínált módszer gyakorlatilag nem más, mint egy nehezen megindokolható, instant kipihenés, ami nekem nagyon nem életszerű. A magam részéről hihetőbbnek tartom az általam felvázolt metódust, ahol a Pszi-energiák kifogyásával is facsarhat ugyan további energiákat a felhasználó, de immár a testét és szellemét zsigereli ki vele, ha az elméjében tárolt szabad energiának már a végére ért.
  Idéz: Antail

  7. oldal Slan út 2x erősség Ez miért?

  ÚJ Tekercsek, Siopa Pszi leírása: "Slan-diszciplínák Ugyanannyi Pszi-pontért 2x Erősség, 1x Időtartam" (Új Tekercsek 21. oldal)
  Idéz: Antail

  Túl sok a diszciplínákon most átmennem részletesen. Ami a gondom vele, hogy már alacsony szinten nagyon erős dolgokat tud véghezvinni.

  Ahogy MG is írta: a tapasztalat nem ezt igazolta. Főleg alacsony szinten, azok végessége miatt rendkívül takarékosan kell bánni az erőforrásokkal, és az izomból való érvényesülés helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kell kapnia a szerepjátéknak. Ellenkező esetben nagyon hamar fűbe harap a Pszi-mester. A harci szituációban szerzett tapasztalatok is ezt támasztják alá.
  Idéz: Antail

  Gyakorlatilag egy pszivarázslót kapunk, sok diszciplína egy varázsló varázslat psziverziója, pl. irányítás.

  Ezt egy kicsit túlzó megállapításnak érzem, lévén a 37 db egyedi diszciplína mindössze kb. 1/4-1/3 része vezethető vissza valamilyen varázslatra (azok sem változatlan formában, távolról sem mind a varázslói mágiára, és kizárólag olyan alkalmazások, amiket a Pszi általános jellegéhez egyébként is közel állónak, ezért leképezhetőnek éreztem). Ennyit minden további nélkül indokoltnak érzek, figyelembe véve a Siopa Pszi kialakulásának módját: "Elképzeléseit kezdetben fenntartásokkal fogadták megvalósíthatatlanságuk okán, Horna del Akka viszont nem tágított. Minden befolyását latba vetve kijárta a Papi Széknél, hogy a Fehér Páholy legnagyobb mesterei foglalkozzanak a kérdéssel" (Új Tekercsek 18. oldal) "A Pszi-mesterek tudományát Arcus Siopáról, a P.Sz. XXXIV. században élt mágiaelméleti és Pszi tudományi zseniről, az új Pszi alkalmazás megalkotójáról nevezték el." (Új Tekercsek 20. oldal) És egy idézet a cikkből: "A Fehér Páholy mágusainak közreműködése mindvégig meghatározó volt Arcus Siopa munkássága során, aminek eredménye legnyilvánvalóbban az elmére ható manipulációkban érhető tetten. Segítségüknek köszönhetően számos mágikus manipuláció Pszivel történő leutánzására találtak módot" (14. oldal)
  Idéz: Antail

  Bizonyos diszciplínákat jóval erősebbnek érzek, mint a varázslói változatuk pl. Pajzs. Ami szerintem hasznos lenne, az a diszciplínák skálázása gyengébbre, továbbá úgy kialakítani őket, hogy magasabb szint elérése is cél legyen, mert igazából kb 3. szint után már minden csak a többi erősítéséről szól. Így erről az oldalról ez nem motiválja a fejlődést.

  Nem vitatom, hogy a tudása nagy része alacsony szinten is elérhető - még ha alacsony hatásfokkal is. A Pszi általános jellege alapján ezt egyáltalán nem érzem indokolatlannak. Ahogy azt sem, ha létezik olyan képessége, amit egyszer képes a varázslónál is erősebben használni (főleg, mivel rövid hatóidejű, defenzív képességről beszélünk, a Pszi-mestereket pedig gyakorlatilag pont arra alkották, hogy szükség esetén a mágiahasználókkal szemben is képesek lehessenek megóvni a védencüket). Cserébe a varázslóhoz képest ezután sokkal jobban meg van lőve - ráadásul a képességei is sokkal szűkebb fókuszúak annál.
  Idéz: Antail

  Játszott már valaki ezzel amúgy élesben?

  Igen, én. Eddig két KM keze alatt (egyikük, mint olvashattad, MG volt).
  Idéz: Antail

  Cirifischio, a többi neten található Siopa/pszi-mester kidolgozást olvastad?

  Ezen a téren könnyű dolgom volt, mivel tudomásom szerint az enyémen kívül nem létezik más cikk a témában. Egyébkét boldogan megtettem volna, MG-től segítséget is kértem hozzá, de ő sem tudott többről. (Az egyetlen félig kivétel Lord RuFuS cikke, de ő kizárólag a kaszt átdolgozásával foglalkozott, a Siopa Pszivel nem. Tőle egyébként a Pszi-pontok számításának módszerét egy az egyben át is emeltem és ennek megfelelően feltüntettem a cikk végén a felhasznált források között.)
  Link a hozzászóláshoz
  Köszi a válaszokat, így már tiszta a kép! Az egyetlen dolog amit hiányolok és a jövőben lehetne rajta fejleszteni az az, hogy magasabb szinten is legyen valami amit a fejlődéssel elér, nem csak az erősítések. Továbbá a szívbénítás pszipontköltségét növelném. Köszi a belefektetett energiát, hiánypótló lenne majd egy pszimester karakter előtörijét is olvasni a jövőben!
  Link a hozzászóláshoz
  Helló Először is hagy gratuláljak az anyaghoz. Igazán szépen kidolgozott kiegészítő. Nagyon tetszik, és mindenképp kifogom próbálni, és be is számolok majd a tapasztalataimról. Viszont első ránézésre csatlakoznom kell Antail meglátásához, miszerint túl erősre sikeredett ez a kaszt. Tény, hogy a pszi képességén kívül minden másban harmat gyenge (pl.: harcértékek, képzettségek). De még ezzel sincs egyensúlyban a minden témakört lefedő pszi képességei. Tényleg minden szituációban aktívan lehet vele játszani. Nagyon komoly védekező képességei vannak, számos közvetlen harci diszciplínája amik nagyon hatásosak nagyon kevés pszi pontból is, kitűnően tud rejtőzni. Ezeknél már csak érzékelni tud jobban mindent. Az egyik legnagyobb modulbeli ellenséggel a mérgekkel is könnyedén leszámol nagyjából 20 pszi pontért a legtöbbel, amihez nem kell több 3 szintnél neki. És a sokat vitatott általános pszi diszciplínával a fájdalom csillapítással könnyedén tud gyógyítani (persze csak fp sérülést). És akkor még nem beszéltem a különféle nyomozást segítő képességeit, mint a sugallat, parancs, és gondolatolvasás. Összességében egy elképesztően széleskörűen alkalmazható, nagyon erős karakterszületett meg. Talán úgy lehetne javítani az egyensúlyán, ha kapna dupla ennyi Kp-t, viszont a pszi diszciplínáinak a többségénél növelni kellene a Pszi-pont költséget. Ez most így első olvasatra, majd kipróbálom gyakorlatba, és beszámolok róla. Üdv, Silver
  Link a hozzászóláshoz

  Elképzelhető, hogy engedélyezett választható kaszt lesz valamelyik későbbi kalandozós rendezvényen, versenyen?

  Nekem tetszik a kaszt, nem tartom kiegyensúlyozatlannak (vagy nem tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy egy KM ne tudja kézben tartani). 

  Tisztelet a cikkírónak a belefektetett energiájáért.

  Link a hozzászóláshoz

  Üdv!

  Egyetértek. 

  Mindamellett nem hiszem... Sajnos, nincs ilyen irányú törekvés. Annak idején, a Rúnák egy részének elfogadása is több körös munka és vita volt... házi kiegészítők pedig... a KM-ek legtöbbje fél tőlük, mert nem is olvassák el (mindig tisztelet a kivételnek), és a játékosok részéről is kevés az igény az ilyenre. Elvileg pont ez is lett volna az értelme a "kalandozók ajánlás" intézményének, ami már sok éve megvalósítatlanul - és szabályozatlanul - áll, hiszen nagyon sok változós a probléma. Ki dönt? Ki akar dönteni? Ebből ki az, aki elolvasni is hajlandó? :D

  A modulíróknak is elég dolga szokott lenni, és nem is vagyok benne biztos, hogy bevezethetnék... Bonyolult, na. 

  De otthon bármikor játszhatsz vele. ;) 

  Link a hozzászóláshoz


  A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

  Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

  Kalandozónév regisztrálása

  Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

  Csatlakozás a Kalandozókhoz

  Bejelentkezés

  Már velünk kalandozol? Lépj be!

  Belépés

×
×
 • Új...