Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
 • MAGUS varázslók - avagy a mozaikmágia útjai


  MagyarGergely
  • Szerző: Andal Forrás: Atlantisz

  Kalandozók véleménye

  Recommended Comments

  Ehhez hozzáfűznék pár gondolatot:

  1. Az alapkoncepciód hibás NEM KELL KIEGYENSÚLYOZOTTNAK LENNI A KASZTOKNAK. Legfeljebb a csapatnak (itt a megfelelő felosztásra gondolok tank, támogató... stb.),de ez sem törvényszerű. Nem azért játszik valaki egy karakter mert az tápos hanem mert azzal akar játszani. És igen a varázsló erős karakter és nem a kasztot kell kiherélni azért, hogy a szar mesélők (akik ezt nem tudják kezelni), elmondhassák, hogy sikerült annyira tönkretenni, hogy az élvezhetetlen lett. 

  2. Nem értem az embereket, ahelyett hogy a többi kasztot színesítenék, azt rágják, hogyan lehet azokat, ami szerintük túl erős butítani. Mikor készült új varázslat a boszorkánymesterhez vagy a bárdhoz? Ki dolgozott ki komplett lovagrendeket? 

  3. Meg lett alkotva egy világ, és amikor valaki hozzányúlt csak rontott rajta. Nagyjából a Summáriumig javult a tartalom majd rohamosan süllyedt. Már az ETK is egy lebutított könyv az alapkönyvhöz képest. Amit látványosan úgy alkottak újra hogy megnézték a találkozókon mely kasztok a legnépszerűbbek (Magyar logika, akkor az tápos! Ha jól emlékszem első három hely fejvadász, bárd, varázsló - az utolsó a boszorkány. Nagyon fura hogy azért senki nem sír, hogy az ETK-val a boszorkány lett a legtáposabb kaszt a mágusban!

  4. A M.A.G.U.S. egy erősen képzettség orientált rendszer. Az újabb kiadványokban mind több és Kp szempontból drágább képzettség szerepel. Úgy hogy minden kaszt kevesebb képzettséget és Kp-t kap. A DnD-nek akkor ment igazán jól mikor úgy adták ki a könyveiket, hogy mindegyikben 5%-al erősebbek lettek a karakterek és/vagy javítottak ennyit a rendszeren. Magyarországon a M.A.G.U.S.-ban pont fordítva van. Minden kiadvánnyal 15-20%-ot rontanak. A legjobb az Új tekercsek meg az Új törvénykönyv a D20 –as próbálkozást ne is említsük. Az Új tekercsekben nagyon jó az ötszintes képzetségrendszer csak játszhatatlan (pl.: Pusztításhoz szükség van időjóslásra és kb 200 Kp-re). Az Új Törvénykönyvben pedig nem találtam olyan készítők által létrehozott kasztot, ami megfelelt volna a saját szabályaiknak, amik ráadásul elég átgondoltalanok, emiatt az egész összecsapott az új Besiárium pedig szar.

  5. Valami pozitívval zárva. A Mágusnak a mozaikmágia volt mindig is a nagy előnye, ám senki nem írta le többi kaszt mágiaalkotását (akár mozaik szerűen). Ez, amire szerintem szükség lenne. Valamint minden kaszthoz egy a Harcosok, Gladiátorok, Barbárok stílusú kiegészítőre (nem olyan gyengére, mint a papok paplovagok). Nagyon fontos ezen kiadványokat NE olyanok szerkesszék, akik problémakeresők, balanszírozok, túlgondolók. Hanem olyanok, akiknek a fantáziája szabadon szárnyal és nem pontokban hanem karakterekben,világban és játékban gondolkodnak. Szerintem az eredeti társaság ilyen volt.

  Üdv!

  Penge

  Darabolo és Bitschak kedveli ezt
  Link a hozzászóláshoz


  A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

  Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

  Kalandozónév regisztrálása

  Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

  Csatlakozás a Kalandozókhoz

  Bejelentkezés

  Már velünk kalandozol? Lépj be!

  Belépés

×
×
 • Új...