Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
 • Próba és ellenpróba


  MagyarGergely
  • Szerző: Lucius con Erigow és Ealendir Forrás: Kalandozok.hu

  Kalandozók véleménye

  Recommended Comments

  Érdekes dolog ez a sikerfok, de a cikkből nem derül ki, hogy mivel dobsz? Mert ugye tulajdonságpróbát k10-el dobunk, de 12 így nem jöhet össze. Gondolom 3k6 a dobás itt.

  Már csak azért is lenne jó áttérni valahogy a 3k6-ra, mert úgy mindenkinek lenne esélye. A 12-es tulajdonság is átlagos lenne (kb 50%-os siker). Módosítók pedig még mindig jöhetnek rá. Persze a tíz feletti részre dobásnál is lehet adni módosítót, csak pozitívat nagyon ritkán adnak a km-ek valamiért.. . :P

  Link a hozzászóláshoz

  Üdv!

  13 órával ezelőtt-kor Messor1983 írta:

  Már csak azért is lenne jó áttérni valahogy a 3k6-ra, mert úgy mindenkinek lenne esélye. A 12-es tulajdonság is átlagos lenne (kb 50%-os siker). 

  És mi van, ha nem is kell, hogy mindenkinek legyen esélye? Mi van, ha képességpróbát csak RENDKÍVÜLI erőfeszítést igénylő helyzetekben kell dobni? Nagyon sokan értelmezik rosszul ezt a szabályt... egyik kedvenc példám erre. Lehet, hogy csak a KM hibája, amikor még az ajtón fél kézzel való kilépéshez is képesség-próbát dobat... A rendkívüli képességet igénylő, vagy nehéz helyzetekre pedig nincs esélye annak, akinek nem megfelelő a képessége. Ha csak 8-as az erőd, vagy csak 11-es, akkor ne próbálkozz olyannal, amihez kifejezetten nagy erő kell, és ez a képesség döntően befolyásolja a helyzetet. 

   

   

  Link a hozzászóláshoz

  Ez igaz, és tényleg csak a különleges esetekre kell dobni. Mi is így játszunk otthon. Nem is hiába van 10 feletti elnevezése.

  Csakhogy a tapasztalat azt mondja, hogy a km-ek sok mindenre dobatnak, mínuszokat szívesen adnak, pluszt nem. 15-ös tulajdonság átlag feletti, mégis csak 50%-ban sikerül. Akár általános dolgokra is. Pedig ez szerintem sok esetben nem fedi a játékvalóságot sem. Ezért lenne jó, ha többször elhangzana az, hogy "adj bónuszt is". :)

  Vagy, dobjunk általános próbákat, de azt 3k6-al. Vagy 2k10-el. Vagy hasonlóval.

  Link a hozzászóláshoz

  Üdv!

  Az a baj ezzel, hogy először is nem ez a MAGUS szabálya, másodszor is, ha mindenre dobatsz próbát, akárhogyan, akár 3K6-tal, akkor is drasztikusan megnő a próbák száma. Nem lehet majd haladni, mert minden vacakért próbát kell dobni... 

  Az, hogy valamit rosszul alkalmaz valaki, akár játékos, akár KM, még nem jelenti azt, hogy az a szabály rossz... csak meg kell tanulni jól kezelni őket. 

   

  Link a hozzászóláshoz

  Félreértesz, nem dobatnék mindenre. Sőt! Csakhogy vannak szituk, mikor - szerintem - járna a bónusz, mégsem érkezik. Próbát kérni lehet olyan esetekben is, mikor alapvetően nem lenne különleges a helyzet, de valamiért az eset megköveteli. És igen, az is elég lenne, ha az alkalmazásban lenne egy kicsit több rugalmasság, és a szabálykönyv olyan részeit is kezelnénk, melyek a bónuszokról szól, hogy ne csak szívassuk a játékosokat (karaktereket).

  Hát, akkor a kezelésre! :kv:(sör helyett)

   

  Link a hozzászóláshoz

  Üdv!

  Ez így lenne alap... az 1TK képességpróbákról szóló része ugyanúgy megemlíti a pozitív, mint a negatív módosítót a képességpróbákhoz. Az megint más kérdés, hogy esetleg van, akinek akár az egész mesélés a szívatásról szól... de ez nem a képességpróba-szabály hibája, hanem az adott KM-é. (arról nem rendelkezem statisztikával, hogy milyen arányban alkalmazzák a KM-ek a pozitív és a negatív módosítókat... mindenesetre szomorú tény lenne, ha kiderülne, hogy csak a negatív módosító "létezik". 

  Talán, esetleg, nem tudom, de ha feltételezzük, hogy ez a gyakoribb, a mögött esetleg olyan ok is felfedezhető, hogy a játékosok - nem utolsósorban a képességpróbák helytelen alkalmazása miatt - megszokták, hogy "16-os képesség alatt nincs élet". Ezért jönnek az összetápolt - egy másik témában került elő pont a különleges felkészítés kérdése... - képességű karakterekkel, ahol a KM-nek 22-24-es képességekre kellene próbát dobatnia... és esetleg megszokja, hogy neki meg "-5 alatt nincs értelme dobatni". Ez a két folymaat hat egymásra, ráadásul, ahogyan a tápolás, rossz irányba fejleszti a játékot, szerintem.

  Szóval azt, hogy ki mennyire mesél jól, és ki mennyire alkalmazza helyesen (könyv szerint), a játék-mese realitásának figyelembe vételével egy szabályt, az tulajdonképpen nem a szabályok fejezet alá, sokkal inkább a meséléshez tartozik. 

  Link a hozzászóláshoz

  Taborokban akik meseltek nekem es akinek meseltem mindig volt plusz is a kepzettseg probakra.jok az elnevezesek a cikkben.magat az elvet en is hasznalmom,de jo latni igy leirva is.

  Link a hozzászóláshoz


  A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

  Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

  Kalandozónév regisztrálása

  Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

  Csatlakozás a Kalandozókhoz

  Bejelentkezés

  Már velünk kalandozol? Lépj be!

  Belépés

×
×
 • Új...