Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Minden aktivitás

Ezt a folyamot egy kahrei masina automatikusan frissíti.     

 1. 1 órája
 2. Igen, jó ez,amit csak szexelni kell hozzá a boszinak
 3. TAO

  Kalandozok.hu fórum-játék

  Na most így hogy lesz helyes válaszadó, ha senki nem meri beírni a választ?
 4. Csókmágia! nem jut eszembe a neve. Talán élet csókja? Erre emlékszem mert egy játékosom a használat közben halt meg. "-Nyomok egy élet csókját erre a Kődémonra :D ...." Nah ennek se tudom a nevét, a legujjabb boszorkány csapattársunk hívta fel rá nem is olyan rég a figyelmemet. Valahogy úgy fogalmaz a varázslat, hogy ennek hatására bármilyen betegséget létrehozhat a boszorkány. Illetve, hogy ezeket a betegségeket hatásmechanizmusukban leginkább a BM-i betegségmágiákkal lehet leírni.
 5. Today
 6. A maximum a -4, ez még így is legrosszabb esetben átlagos szépség lesz. Az életerőszívás melyik varázslat, nem találom. A betegségmágia hol van leírva? ETK-ban azt sem találtam meg... (A nem találom nem jelent semmit. Van, hogy háromszor fut át rajta a tekintetem, és nem veszem észre, ezért kérdezem.)
 7. Még a Vasorrúhoz annyit hozzátennék, hogy azok öregek. Az öregség pedig viszi szépen lefelé a szépséget. llletve, hogy mi fér bele a boszorkánynak és mi nem: Hát átkokat tud rád rakni, manipulálni tud, szemmel verni tud, életerőt elszívni tud. Sőt amit sokan elfelejtenek, rendelkezik a BM-ek összes betegségmágiáával is! Csak kicsit drágábban.
 8. Tegnap
 9. Jogos, a Hóferhékés példa nem volt szerencsés, a másikat tartom viszont. Szóval mindkét variáció, megoldás lehetséges. Kitűnő ötletnek tartom akár az iker/váltott kasztot is egyes esetekben. (ld. "összefésülés") Játéktechnikailag azt is fenntartom, hogy lehet női BM, mert a szabálykönyv nem tiltja (a KKUK-ban pedig még a kavarodást okozó varázslat sem szerepel).
 10. Üdv, Egyetértek, csak ezt a részét már nem fejtettem ki. Az elképzelt figura viszont tanulhatott mondjuk mindkét kaszt képviselőjétől valamennyit, mert pont ennek a két kasztnak a mágikus hatalma az, ami szerintem relatíve könnyen összefésülhető (ld. hatalom itala, átkok, mentál és asztrálmágia). De a tanulás mikéntje sincs részletezve a MAGUSban, szóval akár könyvből is megtanulhatott ezt-azt - pl. a Bárdokról azt írják a Rúna II/8-ban, ahol kötöttségeket adnak a kasztnak, hogy könyvből is tanulhatnak újabb mágiákat. Ha már valakinek van alapvető mágikus jártassága, és mondjuk mestertől elsajátította az alapfogásokat, a tudomány elméleti részének alapjait, a terminológiát, akkor szerintem már megtanulhat innen is varázslatokat. Gondolom elég bonyolult a domén, de analógiaként ha valaki tud programozni több nyelven/koncepció szerint, akkor szerintem egy n+1. programnyelvet elsajátítani már nem olyan nagy tudomány - én valahogy így gondolkodom erről is. Annál is inkább, mert nincsenek szellemi főérték-követelmények implicit rendelve a mágiahasználathoz (a pszivel ellentétben, még a mágiahasználat képzettséghez sem!), csak automatikusan jár a pszi is ezen mágiahasználóknak, ami valamennyire előrevetít egy követelmény-láncot, és azt mondatja, hogy tipikusan azért értelmesebb illetők tudnak mágiát is használni - de ez kifejezetten csak a bárdnál jelentkezik, akinek nem lesz mana-pontja, ha nem elég okos. De itt megint jön az "én ynevem" vs "verseny-ynev" dolog, nálam beleférhet, hogy egy ilyen Banyának legyen egy ősrégi könyve amit generációk óta őrizgetnek, és egy ilyen titkos tudomány, mint pl. a rontások mágiája van benne. A szabálykönyvek általában nem írják le amúgy sem, hogy milyen eszközök és körülmények kellenek ahhoz, hogy a mágia létrejöjjön ("csak" a mana-igényt, meg hogy pl. bal kézzel varázsol a BM), szóval amúgy is van helye ilyen "mágia-lore" könyveknek, ahol leírják hogy előző este egy áldozati kecske vérében fürösztött nyers emberi ujjpercet kell megenni, mielőtt magzat megrontásába fognál... Én nem kezelem szigorúan az NJKkat kasztok szerint, pont a hangulat miatt, és általában nem szokott gondot okozni (még versenyen sem), mert az élményt próbálom vele javítani, és ezt azért könnyű felismerni.
 11. Alapvetően én is CS-vel értenék egyet, ha nem MAGUS-ról lenne szó. Alapvetően a kasztok nem léteznek a világban, tehát leginkább csak kategorizálásra valók. Ez látszik több kasztnál is, akik merítenek más kasztok eszköztárából játéktechnikailag, de teljesen más háttérre alapozva (egyes papok használnak más kasztok mágiájából, és ha jól rémlik fordítva is van, Fejvadász "Slan" diszciplínái ésatöbbi). Tehát teljesen jogos lenne azt mondani, hogy a vasorrú bába azt tudja, amit a mesélő szeretne neki, hogy tudja, és ezt összerakni BM, Boszorkány és akármilyen más kasztok forrásaiból. De MAGUS-ban a tapasztalati mágia hosszú tradíciókra alapul. Nem tud csak úgy akárki összedobni valamit, meglehetősen valószerűtlen, hogy valaki csak úgy ráakad a megfelelő formulákra. Tehát ha nincs világbeli forrása a tradíciónak, akkor szerintem nem igazán illik bele a világképbe egy összedobált figura.
 12. Üdv, Bocs Jadis, de szerintem teljesen össze vagy kavarodva a Hófehérkével kapcsolatban. Ott van egy gyönyörű gonosz mostoha, aki elcsábította a királyt, és mikor a varázstükör azt mondja neki, hogy Hófehérke a legszebb (mert ennyire fókuszban van a szépség), akkor különböző fondorlatos módokon próbálja őt megölni. Aztán ez a gyönyörű nő elváltoztatja a külsejét (szépségvarázs inverze gyakorlatilag), hogy megmérgezze Hófehérkét a varázs-almával, amit készít. Nekem ez nagyon tipikusan a boszorkány fegyvertárának a használata. A Jancsi és Juliska vasorrú bábája is inkább boszorkány szerintem, csak már kiöregedett, illetve lehetett ő is valamilyen ártó vagy balul sikerült mágia elszenvedője... (Rosanna de Lamar is el lett csúfítva egy boszorkány átka által...) - de a bábát közelebb érzem a BMhez mint a Hófehérkében szereplő mostohát. A kasztokkal kapcsolatban általánosan sem értek egyet, de kicsit árnyalom a véleményemet, mert itt már nem a "lehet-e női BM", hanem a vén banya "kasztosítása" a kérdés. Szerintem nem kell kasztosítani minden szereplőt a kontinensen, teljesen felesleges. Nem kell a banyának kasztot találni, odaadod neki a képzettségeket, és kész. De ha akarod, adj neki BM mágiát, vagy annak bizonyos részeit (én biztos adnék neki viaszbábokat meg familiárist, meg bájital-készítést is, de a méregmágia, betegségmágia, rontás is belefér simán!), ez nem egy "A vagy B" döntés. Ha az lenne, akkor a fegyverkovácsnak, a fogadósnak, a vízhordólánynak vagy a falu herbalistájának is szükségszerűen kéne kaszt - és hát a füvesasszonyhoz is a boszorkány/BM állna a legközelebb, úgyhogy így vagy úgy, de neki is lenne manája meg pszije például... ETK 369-370.: "Vajákos asszonyok, gyógyítók Ebbe a csoportba tartoznak a gyógyfüveket és hatásaikat ismerő, avagy a természetes gyógyítás titkait tudó emberek. Ezek nem csak nők lehetnek, sok köztük a férfi is. Az NJK boszorkányok és boszorkánymesterek természetesen nem tartoznak ebbe a Kasztba - ők a JK Kasztoknál leírtak alapján alkotandók meg. Az e csoportba tartozó személyek jártasak a Herbalizmusban, a Sebgyógyításban. Bizonyos szempontból ide sorolhatók az alkimisták is, de ők más szakterület mesterei, hisz jobbára a szervetlen anyagot tanulmányozzák. Ők természetesen az Alkímia tudományában jeleskednek. A vajákosok herbalista tudása szinte minden esetben az Alapfok felett, de a Mesterfok alatt van. Alkimistából kevés akad, s ezek túlnyomó része sem ismeri az Alkímia tudományának mesterfokát" Ha JK-ként akarsz ilyen karaktert indítani, akkor persze eldöntheted, hogy milyen kasztú - de a kasztja az embernek amúgy sem csak úgy természetesen jön, vagy vele születik, hanem valamilyen képzés eredménye - ettől függ a kaszt, nem attól, hogy hogy milyen státusza vagy pozíciója van a faluban, vagy hogy hogyan néz ki.
 13. A MAGUS szerint nem. A boszorkány mindig gyönyörű (minimum 15-ös szépség a K6+14), ez eleve nem teljesül a banyára, valamint "a boszorkány elsősorban az Asztrálmágiában, annak is fondorlatos, csábítással vegyes alkalmazásában járatos" /ETK 71. oldal/. Na, ez a csábítás sem jellemző a banyára. Ellenben a rosszindulat, a betegségek, mérgek (itt van az egyetlen átfedés), a lesből támadás, nekromancia stb mind boszorkánymesteri területek és pontosan a banyáéi is (ld. még Hófehérke vagy Cöosi Rhea King Setét torony ciklusában). Valamint ezek a banyák klasszikusan rondák (bm szépség dobáskód 3k6), ami szintén passzol. Szóval a MAGUS terminológiában a banya karakter nem fér bele a boszorkánynál leírtakba, de tökéletesen illik a boszorkánymesterhez. Ehhez jön, hogy a KKUK-ban mindez minden további nélkül működik is, mert sem a leírásban sem a varázslatok közt nincsen ennek még részben ellentmondó szövegrészlet sem. AZ ETK-ban a leírásnál továbbra sincs, csak a Második Törvénykönyvből átvett egyetlen varázslat zavarja össze a szálakat, ami áthidalható annyiban, hogy nő ilyet nem használ.
 14. Szó szerint ezt akartam mondani. Szerintem meg nem. A vasorrú bába boszorkány!
 15. Valahol már írtam, de most nem találom. Szóval a múltkorában alaposan körüljártam a kérdést és a következőkre jutottam. Az eredeti KKUK-ban semmiféle nemi kikötés nincs a BM-re (utalás formájában sem). Az említett varázslat először a Második Törvénykönyvben kerül elő és innen került át az ETK-ba. Vagyis a boszorkánymester lehet nő, ezt a varázslatot nem tudja, nem akarja használni, más megkötés nincs. Valamint van egy regény, de ha most agyon csaptok se jut eszembe, melyik, amelyikben szerepel női boszorkánymester. Ezen kívül pedig az ellenzőktől kérdezem, hogy ha nem lenne női bm, akkor a rosszindulatú, vén banya/szipirtyó archetípusú karaktert hogyan illesztenétek be a játékba? Csak mert szerintem ez pontosan a női boszorkánymester.
 16. Ez így könnyű volt, ezért nem is írom ide Egyébként sosem találtam volna meg... másfelé kerestem.
 17. utolsó hét
 18. Szerintem valahol írják, hogy az embert azt ismered te is, mert ugyanolyan, mint mi. De ettől függetlenül, te is érzed ugye, hogy mennyire rossz érvelés ez. Fantasyben tipikusan minden úgy működik, mint a valóságban, kivéve ami explicit nem vagy egyértelműen következik, hogy nem. A BM nem része a mi világunknak, max mendemondák tekintetében, ott pedig a vasorrú bába tipikus példája a nőnemű BM-nek. Igen, utal rá a szabálykönyv, de szerintem nem RAW (Rules As Written).
 19. Az Ynev térképen keresgéljetek....:D
 20. Sneer

  Ynev Földrajza

  Es mi lenne ha találkoznátok félúton? Dronner esetleg ir egy cikket mondjuk atszerkeszted az anyagodat amid van csak azt írod meg amivel masok temait nem feded fel.MG meg frissiti a terkepet mondjuk 3715 snitten mar terjeszkedik Kironavik. Es Mindenki boldog.
 21. A végeredménytől függetlenül ez szerintem hibás logika, hiszen sokminden nincs leírva. Például hol írják, hogy az embereknek csak 2 lábuk van? Sehol nem olvastam ilyet az ETK-ban. Az pedig, hogy a magrat fiú, már önmagában arra utal, hogy a boszorkánymesterek férfiak (meg úgy az egész kaszt, összes novella és regény, ...stb.). Nem mondom, hogy tiltanám, ha egy nő ilyen kaszttal szeretne játszani, mert végülis miért ne, de szerintem kell valami bizonyíték, vagy legalább utalás, ha azt szeretnénk állítani, hogy a női mivoltának lehetősége alapvetően része a játéknak. (Amúgy nem volt már ez itt téma, vagy LFG-n volt?) A transznemű kérdést inkább nem kommentálnák, nem vagyok hozzá elég liberális, bocsánat.
 22. Ez hol van amúgy leírva? Mármint hogy a BM-ek mágiája nem működik férfiakban. MAGUS-ban csupán annyi van, hogy a magzat megrontása kizárólag fiúmagzattal működik, így férfi és transznemű BM-ek ezzel nem tudnak nemet váltani, de az ETK-ban az szerintem nincs konkrétan leírva, hogy a BM mágia csak férfiaknak elérhető.
 23. TAO

  Kalandozok.hu fórum-játék

  Köszi. A következő kérdés: Mi a Mazsapari?
 24. Nem is kell! Én se szoktam kersni, keresve könnyű
 25. Elég közismert írás, érdemes elolvasni, és a témába vág.
 26. Üdv! Miért? Írhatnál róla pár szót, ha már emlegeted, mi derül ki belőle a MAGUS szabályaira vonatkozóan? Esetleg a szabályokkal kapcsolatos kérdésekre vonatkoztatva találtad jónak?
 27. Nekem az eddigiek voltak könnyűek, mert nem használok segédletet 😋 De legközelebb bekeményítek! Tiéd a kérdés joga!
 28. Javaslom elolvasásra A dolog a küszöbön c. H. P. Lovecraft írást.
 1. Több aktivitás betöltése
×
×
 • Új...