Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Krán


MagyarGergely

Üdv kalandozók!

A mai napon kikerült az oldalra a Krán című kiegészítő, Csörgő Iván tollából. 

Krán olyan a MAGUS-ban, mint a foci, mindenki ért hozzá - ez a mondás jól szemlélteti a vidék vélt vagy valós népszerűségét. Szinte mindannyiunknak volt már kráni karaktere, mert az jó, és tegye fel a kezét, aki nem kacérkodott el a Kránban való mesélés vagy játék gondolatával - a bátrabbak meg is tették. Mégis kevesen mondhatják el magukról, hogy leírták ezt az álmot, és egy használható, teljes és kész kiegészítőt alkottak Ynev ezen sajátos vidékéhez. 

Volt egyszer egy Krán Project. Aki ott volt, tudja, aki nem, az is láthatott már egy-két cikket itt az oldalon is, ami annak az egykori csapat munkájának, közös gondolkodásának, és igen, játékainak is köszönhető. Én is innen ismertem meg Csörgő Ivánt, akit azóta is Krán és a MAGUS (talán ebben a sorrendben) szerelmesének tartok. Az ő lendülete vitte előre évekig a csapatot, hogy aztán kis túlzással kimondjuk, Kránt nem lehet leírni. Persze Iván ezen csak mosolygott, ő már akkor a saját Kránját mesélte. A projectből végül nem lett semmi, legalább is nem úgy, ahogy mindenki képzelné. Mert nem csak az apróságokat tekinthetjük eredménynek, hanem azt is, hogy ebből jó pár apróság színesítette tovább azt a hatalmas művet, amit készítője azóta is csiszolgat, és most végre megoszt mindannyiunkkal. Úgy gondolom, nyugodtan nevezhetjük életműnek. Talán nem tökéletes, talán nem teljes - Krán leírása nem is lehet az - de abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy kár lett volna az idők végezetéig egy sok kráni játékot megélt szoba asztalának fiókjában pihennie, megismerhetetlenül.

 Csörgő Iván Krán kiegészítője a maga terjedelmével, részletességével és alaposságával a Kránhoz eddig készült legnagyobb és legteljesebb kiegészítő, amit igazi szerepjátékos írt, olyan, aki nem csak okoskodott, de mesélt is Kránban. A szabálykönyvszerű, részletes leírásokkal bemutatott vidék, a számtalan különleges kaszt és a hozzájuk kötődő számtalan varázslat egy átfogó, mindenre kiterjedő, egy kicsit mindenből mutató, mégis, szabad teret is hagyó egésszé áll össze. Több gyűjtés, Kránnal kapcsolatos írás szerepeltetése teszi még teljesebbé a művet. 

Mit is mondhatnék még róla? Ivánnak köszönjük, nektek pedig jó olvasgatást, játékot és mesélést! 

Krán

 


Kalandozók véleménye

Recommended Comments

Köszönöm a dícsérő szavakat, és igyekszem együttélni a kritikával. :)
A szerkesztésről: A kiegészítő fizikálisan 3 könyből állt. Külön oldalszámozásokkal. Ezeket használtuk játék közben. Amikor MG megkért, hogy az évek óta porosodó könyveket tegyem elérhetővé, akkor mindketten úgy gondoltuk ahhoz, hogy a könyvek ne éljenek külön életet, érdemes lenne egybe fűzni őket.  De szerettem volna a felosztásukat megtartani. Ez így sikerült... 

Az is felróható nekem, hogy nem jelöltem forrásokat, sem szerzőtársakat, sem azt nem jelöltem, ahol nem az én írásom van, hanem csak összeszedtem és szerkesztettem a már meglévő anyagokat. De én játszható szabálykönyvet akartam összerakni, amivel a csapataimmal játszhatunk Kránban. Nem szakdolgozatnak szántam, ahol a forrásmegjelölés és tartalomjegyzék is kötelező. 

Gyepü: a Krán projekt idején több szerzőtárssal, valódi együtt gondolkodással, az anyagok csiszolgatásával haladtunk előre. A cél az volt, hogy a birodalom teljes egészéről hasonló leírást készítsünk. Kedves Greol, abban az időben nagy hasznát vettem volna egy lexikális tudásban ennyire "penge" társ szerzőnek. Ha nem alakult volna ki feloldhatatlan ellentét a társaságban, talán már egy 500- 600 oldalas kiegészítőt adhattam volna át nektek.
Úgy gondoltam, hogy minden egésznek mondható írást, amihez közöm volt bele teszem ebbe a könyvbe. És a jegyzeteket, ötleteket is, amiket hasznosnak találtam a leendő mesélők, játékosok számára.

Az idő, ahogy írtad kicsit eljárt a kiegészítő felett, mert az írók adták ki a Kránnnal kapcsolatos írásaikat, amiket már nem követtem.  Amikor MG felajánlotta, hogy kiteszi a kiegészítőt 3-4 nap alatt tartottam egy frissítést, főként megjelenésben. Nem jártam utána az azóta megjelent műveknek, és tartalmában - a szükséges nyelvhelyességi javításokon kívül-  változatlanul hagytam a 10 éve porosodó anyagot.  

Nem mentegetőzöm, csak a tényeket közlöm. Hátha így jobban érthető miért olyan ez a kiegészítő, amilyen.

Greol, mégegyszer köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, és írtál kritikát, méltató szavakat művemről. Nagyon hálás vagyok érte.

Link a hozzászóláshoz

Egy igazi hiánypótló kiegészítő, összeszedett, majdnem teljes kiegészítő ami játéktechnikailag is tovább színesíti Ynev világát. Persze nem hibátlan és hiánytalan mű, de nagyszerű alapot ad Krán megismeréséhez, sokban hozzájárul a játszhatósághoz is! Ez pedig szerintem elég nagy érdem, elismerésem és gratulációm hozzá, és köszönöm, hogy közkinccsé tetted a Magus szerepjátékosok örömére és szórakozására! 

 

Csörgő Iván kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz


A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés

×
×
  • Új...