Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
Keresés Itt
 • Több lehetőség...
Eredmények keresés, amik...
Eremények keresése...

Bitschak

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  244
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Minden, amit Bitschak tett közzé

 1. Bitschak

  Ünnepek

  Köszönöm szépen! Ez feldobta a napom :)!!
 2. Bitschak

  Élménybeszámolók

  Hello Mindenki! Az idei nyári tábort már nagyon vártam, szerintem nagy jól alakult Ami nekem kevés volt az a kaja mennyisége, és a szállás is elég messze volt, így térerő nélkül nekem nem volt olyan kényelmes Az külön jópont a szervezőknek, hogy előre jelezték, hogy minden messze lesz, így úgy készültünk, hogy autózni fogunk és lesz legalább azzal készültünk, hogy lesz jármű. A laminált A3-as térkép nekem iszonyatosan tetszett, annyira jó volt nagyban látni és nem kellett rá vigyázni, hogy ne sérüljön meg. A mindentől távol levés azért előny is volt, hiszen lehetett hangosnak lenni, jó nagy helyünk volt, sok asztallal és kültéri világítással. A külső asztalokat még a viharban is lehetett használni, nem esett be az eső annyira. A modulról annyit, hogy én nem igazán szeretem azokat a modulokat, amelyben a játékosokat egymás ellen fordítják. Ez most sem volt másképp, már a legelején érezhető volt, hogy ellentétre épít, azonban úgy gondolom, csapat szinten nem áldoztuk be a szórakozást a jobb modulmegoldásért Mosquito zseniálisat mesélt, nagyon jól éreztük magunkat és kiélhettük a kreativitásunkat a modul során. Ahogy akkor, most is nagyon köszönjük a mesélést, szuper volt! Whooni-nak köszönöm, hogy belevezetett a sörgyártás rejtelmeibe és azt a savanyú, őszibaracklé kinézetű sörkortólást Mindenképp emlékezetes marad, nagyon különleges íze volt Ha lehetne választani a következő nyári tábor helyszínét illetően én nekem tetszett annyira a helyszín, hogy jönnék még ide, vagy ehhez hasonló helyre.
 3. Ezt jó hallani, mert én már kétszer nem kaptam meg a plasztik kártyát
 4. Hali! Én úgy tudom, hogy már hivatalosan elfogadják az appot is. Üdv, b.
 5. https://magustk.hu/ Egy remek önindíttatású törvényrendszer, mely az ETK hiányosságait és ellentmondásait törekszik elsimítani, ezáltal pedig a régi magus világát könnyen játszhatóvá tenni. TTK azaz Tiltott törvénykönyv (lévén, ez nem hivatalos, hanem csak rajongói tuning az ETK-hoz) Üdv, b.
 6. Ha feltudok kelni korán, akkor én is örömmel részt veszek az eseményen
 7. Nagyon nehéz mágikus vihart és lavinát találni. De itt egy utóbbi, tessék:
 8. A vértet jelenleg nem lehet felírni csak a vásárlási listára. Majd felkerül manuálisan a kinyomtatott karakterlapra
 9. Sziasztok! Nem működik sajnos az URL linkelése a méregkeverőnek. Az exceles probléma mentes, azt továbbra is lehet használni. Szóval aki mérget készít az ellenőrizze az URLt, nehogy újra kelljen mérget készítenie Bár nem mintha sokáig tartana az online alkotóval
 10. Sziasztok! Tegnap elég lázas voltam, így csak egy mondatot sikerült kinyögni, de ma már letudom írni minden eddigi megfigyelésünket Ahogy előttem @Daelon is írta, minket is megmókázott az alkotó, mire rájöttünk hol a turpisság. Ahogy a szabály is kimondja, a kapott szintenként kapott elosztható %-okat csak azokra a képzettségekre lehet fordítani, amivel a karakter már első szinten is rendelkezik. Így nem lehet fejleszteni pl Bárdnál a zárnyitást, ha jól emlékszem, a szintenkénti kapott százalékokkal. Ezt az előző excel szerintem nem is kezelte, így én pl el is felejtettem, de itt megjelenik, szóval szép munka! További dolgok, amiket megfigyeltünk, hogy hiányoznak: A varázsló nem kap ősi nyelvismeret Af-et A bárd nem kapja meg a pszi Mf-et Ezt lehet én értettem félre eddig, és rosszul számoltam: a bárd manapontja szintenként az intelligenciája. Vagyis szint x int tíz feletti része. Jelenleg a karakteralkotó egyel több szintet számol el, így pl 6. szinten 18-as inttel nem 48, hanem 54 manát számol. Ez nem tudom, hogy hiba-e vagy én tudom rosszul. A bárd és a tolvaj esetében az MTK szerint a "Mellébeszélés'" képzettséget megkapják mindketten alapfokon (MTK 80. oldal; képet is csatoltam, hogy ne kelljen sokat keresgélni.
 11. A varázsló nem kapja meg az ősi nyelv ismeretet.
 12. Hali! https://kalandozok.hu/meregkevero/ Itt a méregkeverő, ezt használd. Itt betudod állítani h veszed a mérget vagy pedig készíted. Ha készíted fele annyiba kerül a méreg. Aztán az elkészült mérgeket kimentheted egy excelbe (a mentésnél ezt választod ki) és azt is csatold a karakteredhez amit beküldtök. A KKK ban pedig az alkímia résznél (23. Oldal, azért tudom mert én is épp ezt nézem) ott van minden felszereltség ára. A KKK t a karalteralkotasnal az engedélyezett irodalomnál találod (egyből az első oldalon) rákattintasz a linkre, letöltöd és 23 oldalon ott van minden cuccnak az ára. Ha saját magad akarsz mérget kikeverni, vagy szeretnél magad mellé egy jó felszerelést akkor meg kell venned a cuccokat. De mivel nem olcsó, szerintem csak akkor érdemes ha sokat használod a mérgeket. Egyébként jobban kijössz ha dupla áron lévő mérget megveszed. Szóval, ahogy Hulla is írta, mindent meg kell venni, minden apró dolgot Üdv, b
 13. Az előző kommentemnél megviccelt a rendszer, szóval azt kitöröltem. De a komment második fele még mindig helytálló! Nagyon kényelmes amúgy a karakteralkotó, köszi a belefektetett munkát!
 14. Igen, így értem, tehát azért nagy vonalakban ETK, azt a könyvet veszik elő, a képzettségeket abból olvassák. Nem "vegytiszta" sőt ha van házi kieg de az is ETK rendszerhez van akkor az is mehet (persze amennyiben azok nem rendezvények)
 15. Elolvasva az egész kommentáradatot csak pár dologra reagálnék és néhány kommentre vonatkozóan fejteném ki a véleményemet. MG vel egyetértek abban, hogy ami az egyik sikerkritériuma egy szerepjátéknak, az a felhasználói bázisa, vagyis hogy hány játékossal, mekkora aktív közösséggel rendelkezik az adott játék. Ez mindenképpen az egyik sikermutatója bármelyik fejlesztésnek. Deadatus eszmecseréjéből, majd MG kifejtéséből pedig arra a konklúzióra jutottam, hogy a lehetőségeket az is eléggé behatárolja, hogy hány rendezvényt / találkozót szerveznek az adott szabálykönyvekre vonatkozóan. Ha van egy csapat aki megszervez mindent, megírja a modult, mesélőket szerez és összerak egy szombati alkalmat, akkor szerintem arra azért könnyebben gyűlik a nép. Ahogy eddig beszéltem, a kalandozok.hu-s táboron is elég sokan vannak, akik csak a táborban játszanak ETK-t, egyébként nem. Vagy vannak azok, akik egynaposokon játszanak csak ETK-t, mert a világot szeretik, de otthoni kampányokba azért már nem ezzel a szabályokkal kezdenek neki. Ebből a perspektívából pedig számos olyan játékos kerül elő, akik eredetileg nem aktív ETK használók, csak ismerik a rendszert, mert játszottak már vele, és mivel mindenki ezt használja ezért ők is vissza-visszanyúlnak és eljönnek 1-1 alkalomra ETK-t használni. Véleményem szerint, éppen ezért az ETK sem mondható "sikeresnek". Sokan játszanak vele otthon, sok kampányt játszanak vele még most is és kezdenek bele? Talán érdemes kirakni egy POll-t a szerepjátékos közösségben, hogy ott mit mondanak az emberek, játszanak-e még az ETK-val nem rendezvényeken. Azonban könnyen lehet, hogy tévedek, és azt is hozzátenném, hogy a véleményem teljesen szubjektív, eddigi tapasztalataimra és a baráti körömre alapoztam az egészet. És engedjetek meg nekem egy kérdést is: @MagyarGergely te mikor játszottál otthoni csapatoddal ETK-t, vagy milyen gyakran szoktatok játszani / ezt a rendszert használni, ami nem rendezvény? (Ebben a kérdésben ne is feltételezzen senki semmiféle ellenszenvet, pusztán kíváncsiságot. Tényleg csak arra vagyok kíváncsi, hogy MG milyen gyakran használja az ETK-t) PS: A mostani TTK -t már teljesen jól lehet használni, PDF lévén pedig nagyon gyorsan kereshető benne az információ. Hiányoznak ugyan még a szépítő elemek, illusztrációk, ha azok meglesznek, szerintem jó utón fog tovább haladni, hogy növelje a közösséget akik használják.
 16. Azért ennek is megvan a veszélye. Egyrészt, ahogy tetra írta, folyamatosan kell a kapcsolatra összpontosítani. Ezt le is írja az ETK 314. oldalán a bélyegnél. Másrészről amennyiben olvasás és írás típusú bélyeget akar rárakni egy varázsló a katonára, ott a varázslón is el kell helyezni egy hasonló, kicsit eltérő bélyeget. Ekkor pedig, hogy működjön a dolog a varázslónak a kapcsolatra kell folyamatosan összpontosítani. Fenn áll az a veszély is, hogy ha elkapják a varázslót, akkor az egész seregnek az információ áramlása megakad. Egyszerűbb csak a vezetőkkel tartani a kapcsolatot és akár összekötni őket az információkkal. Az amundoknál mintha lett volna ehhez hasonló dolog. Nem tudom, nem vagyok teljesen képben, de ő náluk tudok elképzelni hasonlót, ahogy a papok irányítják a harcosokat.
 17. Ez a mondat nekem ellentmondásos a korábban mondottakkal. Nagyon örülnél, ha lenne valami, de amikor van valami, az azért nem jó , mert neked nem illik a képbe? Nem értem tisztán, akkor mi is a kérdés, mi az álláspontod. Az a felvetésed, hogy miért nem készül alulról szerveződve valami, majd ami készül, azt kizárod, mert az nekem nem jön be/ nem a te ízlésed. Szerintem figyelembe kéne venned azokat a rajongói dolgokat is, amelyek nem tetszenek neked. Ettől független: A személyt érő támadásnak egy vitában valóban nincs helye normál esetben. Azonban meg kell vizsgálni a korábbi nyilatkozatait a személynek, és ha azok ellentmondanak a későbbi megnyilvánulásokkal, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon szavahihető-e az illető? Valamint, miért változott meg a véleménye az eltelt időben? Az utóbbi kérdésre ha válaszolsz lehet, hogy elkerülöd az efajta "nem fogadom el a nekem/nekünk szóló építő jellegű, dorgáló hangnemű kritikát." mert elébe mész, és azt is kifejted, miért gondoltad meg magad. A dohányosnak is lehet mondani, hogy "pont te mondod, hogy ne cigizzek, amikor te napi 1 dobozzal is elszívsz" mondatokat, azonban ezt az érvet megfordítva beláthatjuk, hogy épp a dohányosnak van az egyik legnagyobb tapasztalata a dologban, és még szép, hogy ő mondja, hiszen ő átélte/megtörtént vele/ tudja milyen ha valaki rászokik. Ugyanígy fontos lehet, hogy te, aki eddig vártad és nagy reményekkel védted, miért pártoltál el végül és változott meg a véleményed. Pl a videódat is belinkelheted majd ide, mert engem érdekel Azt, hogy nem kell nekik, valóban azt fogja előidézni, hogy nem fogják/vagy kevesen fogják használni. De érdemesnek tartom megnézni, hogy miért nem kell nekik? Mert tulajdonképpen ezek a gyökérokok fogják előidézni azt az állapotot, hogy "nem kell nekik", vagyis külön kell választani az okokat, amelyek kiváltják azt az állapotot, hogy "nem kell nekik". Mélyebben megvizsgálva ezek a gyökérokok váltják ki a "nem/ kevesen használják" állapotot. És akkor nézzünk pár ilyen okot: nem megfelelő színvonalú, minőségű új szabálykönyv, vagy nem használják annyian, hogy érdemes legyen nekik is hozzálátni (gondolok itt pl a rendezvényekre). Nincsenek regények, amik vannak azokkal nehezen is tud passzolni. Nincs megfelelően kidolgozva, esetleg a végeredmény nem lesz jobb, mint a régi ETK, így nem éri meg áttérni. Nem lehet objektíven használni a rendezvényeken (mint ez most probléma a mostani MKK esetében). Nézz rá MG a Delta Vision MAGUS tesztelés fórum témára, ott pl többen is jelezték, hogy ha lenne egy megfelelő színvonalú fejlesztés, akkor áttérnének (ha jól emlékszem Daraboló is köztük volt). Mert szerintem nem jól közelítjük meg a dolgot. Az igény igenis megvan, és fenn áll arra, hogy legyen valami új, ami legalább olyan színvonalas, mint a régi ETK. Ez az a mérce, amit ha meglép egy új szabálykönyv, akkor a közösség átfog térni annak használatára. Nem véletlen várták nagyon sokan pozitívitással az újonnan készülő "félhivatalos" rendszert is: az igény az mindig is volt rá. A jelenlegi ETK, ahogy később szó is van róla, tele van a későbbi kiegészítésekben taglalt ellentmondásokkal, amelyek közül javítottak ugyan jópárat a későbbiekben (pl papok paplovagokban), de azért még mindig vannak egyensúly béli érdekességek. Használnák az emberek, kell nekik, csak nincs eddig még nem készült el az, ami kielégítené ezen igényüket a rajongóknak. Ha jönne egy ÚJ, szuperpöpec, nagyon jól megírt, átgondolt és elkészített kiadás, akkor biztos lesznek rajongók, akiknél valóban fennáll, hogy nem akarnak majd újítani, függetlenül attól mennyire jó a az ÚJ rendszer. De most őszintén: ha a legtöbb rajongónak megadják a lehetőséget, hogy itt egy ÚJ szabály magusra, totál korrekt, teljesen jól van megírva, minőségi, a magus világát teljes mértékben visszaadó kötet, és érkeznek majd a hasonló színvonalú kiegészítők is hozzá, akkor szerintem kevesen lennének, akik, miután megnézték, továbbra sem tértének át. Szerintem, ha lesz jobb, akkor a közösség is váltani fog (mert az igény megvan a váltásra). Összegezve: szerintem nem igaz, hogy azért nem vagy kevesen használnak mást, mert nem kell a rajongóknak, nem akarja azt használni a közösség. Azért nem használnak mást, mert nincs más, olyan színvonalú szabálykönyv (még!). Biztos vannak olyanok is, akik nem akarnának mást használni. Nincs jobb magus rendszer, amit jobban lehetne rendezvényeken használni (a modulok pedig legtöbb esetben ilyenekre készülnek, így ezek halmozódnak, egymást váltják ki). És válaszolva az eredeti témafelvetésre is: Azért szerintem az ETK, hibáival együtt, nagyon is jól lett összerakva. Lehetne rajta javítani, de ahogy azt most is látjuk, eddig jobbat (és itt a jobbat úgy értem, hogy a közösségnek általánosságban jobban tetszőt) nem sikerült készíteni. Így a legtöbb házi, és maganszemély által írt és készített kiegészítők megrekedtek azon a szinten, ahol apróbb, otthoni játékok kiegészítését szolgálják (lévén, mert mondjuk az ETK nem fed le bizonyos területet, vagy az otthoni játékosoknak jobban bejön 1-1 dolog). A sok bonyodalom (főleg jogi mizéria) elveszi a kedvét az ilyen kezdeményezéseknek. Meg az is nehéz, hogy ha kijön valami új, abba is bele kell tanulnia az embernek. Ott az ETK, az MTK, a HGB, a Summáriumból néhány kaszt/faj leírás, Papok paplovagok 1-2. Ezek nem apró dolgok (Összeadtam az könyveket, nagyjából 1591 oldal) . Ezeket teljesen újradolgozni és újraértelmezni mind készítői mind pedig játékosi oldalról óriási elkötelezettség és munka/energia-befektetés (Majd 1600 oldalnyi szabálytartalmat) A rendezvények szervezésénél (pl farkasodú) megfigyelhető, hogy változtatnak például a karakteralkotásban szereplő dolgokkal. Keverik a pont-elosztásos módszert az ETK-ban jelenlévő kockadobásos módszerrel például a tulajdonságok elosztásánál. Ezzel a versenyre készült karakterek egyensúlyát javítják. A rendezvényeken számos olyan dolog megjelenik, amelyet az ETK nem, vagy csak kis mértékben lefed, és ezt orvosolva pedig el is készül egy kvázi kiválóan működő rendezvényes ETK verseny. Egyszerűbb piciket foltozni, és megrendezni egy eseményt úgy, a közösség azért nagyjából tisztában van a legtöbb szabálykönyvvel, mint indítani egy olyan rendezvényt, ahol az idén készült szabálykönyv az egyetlen alap, a kiegészítők pedig majd jó pár év múlva érkeznek.
 18. Igazából számtalan példa van arra, hogy ilyen "komplexitású" dolgokat a rajongói vélemények figyelembe vételével fejlesszenek. Ott a Gloomhaven, a valaha volt egyik legsikeresebb kickstarteres kampány, ahol számos rajongói visszacsatolást fogadtak meg és használtak fel. A Harry Potter regényekben is megjelentek rajongói ötletek, amelyeket az írónő felvállalt, hogy azután tette bele, mint logikus elemeket, miután a rajongóitól azokat megkapta. Szerintem nem azzal van itt gond, ha valaki odafigyel a visszacsatolásra és a rajongókkal együtt alkot meg néhány dolgot (előfordulhat az is, hogy számos tényezőre nem figyel a szerző, és időt spórol meg, ha nem maga, hanem a közösség fogja ezeket kiszűrni és a hibákra felhívni a figyelmet). Jelen esetben nekem inkább az az érzésem, hogy itt inkább ötletből vannak kifogyva, és ezért kérik be az ötleteket. De lehet tévedek. Azt viszont egyenesen bosszantónak tartom, hogy miután azt mondják, mondjuk meg a véleményünket, ötleteinket, azok után szinte teljesen figyelmen kívül hagyják azokat (miért kérdezték meg akkor?) és tovább dolgoznak azon, amit kifogásolt a közösség, ÉS a nyilatkozatokban megmagyarázzák, hogy tulajdonképpen amit ők csinálnak az jó, csak a közösségnek kell megszokni/megérteni. Mert nem érti a játékos mit akar, nem tudja, neki mi a jó. De majd ha megérti akkor majd milyen jó lesz neki. Ezzel pedig elveszíti a visszacsatolás a szerepkörét, ahelyett, hogy feszültséget oldana, még inkább elősegíti ezek szítását. Akkor inkább ne kérték volna a segítséget. A validálás szerintem mindig hasznos, de jelen esetben nekem csak az jön le, hogy látszata van ennek, de nem fogadnak majd meg semmit. Akkor meg nem értem, miért kérdeznek meg számos dolgot. Szóval itt a rajongók megalázását itt érzem, hogy bevonják őket a fejlesztésbe, de csak látszatra. Na, most pedig megnézem Deodatus videóját
 19. Mi az, hogy német példa?
 20. Azt bírtam nagyon, hogy volt az egyik kommentnek a végén, hogy azért kimenti, ha törölni fogják... Hát azóta se találom a kommentet, szóval megnézném újra
 21. Most néztem meg a felét én is, szerintem lassan folytatom majd. Igazából valóban látom, hogy egy értelmes emberke, legalábbis ránézésre. Azonban nem konzekvens, sokkal inkább érzelmek jönnek ki a száján, mintsem ész érvek és logikusan összerakott, szerkezetükben egymást követő és egymáshoz csatlakozó mondatok. Hát nem hiszem el, hogy nem tud normálisan válaszolni egy kérdésre sem. Ráadásul amikre hivatkozik azokat nem fogathatom el. Mintha azt mondaná, hogy britt tudósok bebizonyították... hát olyan dolgokra hivatkozik, amiket nem támaszt alá (és egyébként az se meggyőző amit mond, ami duplán nem támasztja alá). Komolyan azt érzem, mintha néha azt mondaná: itt vannak a papírok mögöttem, de most nem mutatom meg. Igazából nem mögöttem vannak a papírok, hanem kint az autóban, a hátsó ülésen. Minden statisztika. De nem fogok kimenni mert hideg van. Szóval statisztika az van, az alapján mondom a dolgokat, de sose fogjátok látni. Meg mikor mondja, hogy 14%-nak tetszett az a próbajáték. De azt nem mondja, hogy mi tetszett benne, meg meghülyülök, de most komolyan, ha csak 14%-nak tetszett egy dolog a teszt alatt, nem lett volna jobb azon úgy elindulni, hogy a maradék 86%-al megbeszélem, hogy nekik is jó-e az adott? Vagy tovább menve: szűkíteni a dolgokat, amik legalább 51%-nak tetszik? Utána meg csodálkozunk, hogy "hát hogy lehet ennyi utálkozó" ? Na vajon hogy? (Azért néha utal rá, hogy már kedved kapott, hogy megírja ezeket a válaszokat, kíváncsian várom ezeket, kiadtam magamból a rage-et, huh)
 22. 10 fővel a legjobb! Ha épp ráérek, számíthatsz rám! Nagyon fun game, én is csak ajánlani tudom!
 23. Sőt, még tovább olvasva az anyagot azt látom, hogy (legalábbis nekem) bonyolultabb az új rendszer. Elég csak az, hogy a 0.83es mágia könyve dokumentum majdnem háromszor annyi dolgot tartalmaz, mint maga az "alapkönyv", amit feltöltöttek. Az egyik 63, a másik 176 oldal. Ezt az egyik spanom mondta: Azt mondják, hogy nem akarnak sok kockadobást a játékban, erre vagy 6 percen keresztül csak arról beszél, hogy hogyan kell kiszámolni és hányszor kell dobni, hogy információt szerezzünk a fogadóstól. És aztán neki is lehet ellenképzettsége, és a végére már-már a követhetetlenségig bonyolítják, mire dobhatsz. Eközben ETK - Mellébeszélés és szerepkáték= nulla dobás. Na vajon melyik az egyszerűbb? Komolyan? Pont azért lett sokszor bevezetve a kockadobás számos esetben, hogy ne legyenek félreértések. Ha megdobja, akkor felmászik, ha nem dob jót, akkor nem tud mászni. Pont. Nem adtam fel azért, letöltöttem az anyagokat és pár dolgot még elolvastam. Miközben a kommentet írom, látom, hogy tetra épp írt, és pont azt írta, amit én is közölni akartam: Most neked kell kitalálni, és eldönteni, mi hányas dobásértéket kell elérjen, hogy sikeres legyen. Ami pedig nem leegyszerűsítés, szerintem. Ők azt mondják, hogy az, DE: azzal, hogy szándékosan nem adnak támpontot, pont az ellenkezőjét érik el. Az egyes jellemzőkhöz (ETK szerint képzettség) nincs most már nem kapcsolódik mérték, hogy pl milyen szinten tudja valaki álcázni magát, azt a játékosok a Km-el fogják eldönteni. Ergo a KM még nagyobb jelentőséggel bír. Azt írják, nem akarnak félreérthetően megfogalmazni egyes dolgokat, így általánosítanak, szándékosan. Na ez pont arra lesz jó, hogy többször is veszekedés legyen, mert méginkább nincs pontosan meghatározva semmi. És azt mondják bazijó fejen, hogy "helo, itt amit készítettünk, és előre meg kell beszélni a KM-el, hogy ki-hogyan akar majd játszani". A bökkenő csak az, hogy nem lehet mindent megbeszélni, hogy pont ugyan az legyen mind a KM mind a JK-k fejében, mert általánosan lesz megfogalmazva elég sok. Legyen egyszerűbb mi? Kevesebbet írok le? Na akkor pont inkább lesz félreérthető szerintem elég sok dolog. Nem akarnak félreérthetőt mondani, szóval inkább csöndben maradnak. Ezt meg nem értem, segítene valaki értelmezni? "Az alapkönyvhöz képest itt látszódik a legjobban, hogy mennyire a működés ellenőrzésére összpontosítottunk, hogy számunkra a rendszer miértjeinek és hogyanjainak megmérettetése a legfontosabb. Szándékosan kerültük a megoldások ismert ynevi panelekbe csomagolását. Az ellenőrzésben csak hátráltatna minket azzal, hogy elfedné a tényleges működési jellegzetességeket." Ez a mágia könyvében van, és nem tudom értelmezni.
 24. Megnéztem, jelenleg az első felét hallgattam meg amikor a kommentet írtam. Tulajdonképpen bazitrógernek tartom, és elképesztően bosszantónak. Az MKK egyik legfontosabb újítása: "egyszerű, működő keretrendszert alkot, melyet a fejlesztők mellett sok esetben a játékosok tölthetnek meg tartalommal, ahogy nekik tetszik. Minden a játékoson áll, mert néhány alapvető szabály kivételével nem lehet azért mert bla bla bal, vagy azért mert bla bla bla" Nekem ebből az jött át, hogy igazából csak egy rövid összefoglalót kapunk, amit a fejlesztők nem fognak feltölteni újfent. Nekem ez nem jelenti azt, hogy innentől nem lesz félreértés. Hiszen minden a játékoson áll, mivel ők töltik meg "tartalommal" az új könyvet. Itt pedig megtalálható minden anyag az MKK nyílt tesztről. Egyelőre nem olvastam a teljes anyagot, de elég szkeptikus vagyok, ahogy végig hallgattam a fentebb linkelt videót.
 25. Minek a rövidítése az MKK?
×
×
 • Új...