Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

MagyarGergely

Főmágusok
 • Hozzászólások száma

  3 804
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Hozzászólások MagyarGergely által közzétéve


 1. Üdv!

  Nem sokat fogsz róla találni. 

  A Kermir-puszták elnevezése Szürkecsuklyás eredetű, és az Északfölde kiegészítőben kapcsolódik hozzá egy elég kicsi és általános leírás. 

  Garrak Teshorhoz még ennyi sem... Ennek a romnak a neve és helye is a szürkecsuklyás térképeken jelent meg először, de eddig senki nem használta fel - írt róla -, ők sem. 

  Meglehetősen "szabad a gazda" helyzetűnek érzem a vidéket... Csak arra vigyázz a kidolgozás során, hogy ezzel a kevéssel még a nagy általánossággal ne kerülj ellentmondásba. 

  Nagyjából északi nomádok, esetleg kóbor amazonok területe lehet, illetve az alföldre teszik a leírások az aunokat - de akkor sincs szeirntem nagy gond, ha ők pont nem "járnak arra" valamiért. én kis, nagyjából elszigetelt apró városállamokat tudok még elképzelni, akiket esetleg a riegoy-erv kereskedelem, vagy a kyr-crantai örökség köt össze valamennyire. 


 2. Üdv!

  Szép lista... 

  csak szeretném jelezni, hogy nincs olyan MAGUS könyv, hogy "Örökség (2.). Nem te vagy az első, akinél ilyen besorolással, megközelítéssel találkozok. VOLT egy Lunír kft. által vezetett MAGUS örökség project, aminek szabálykönyve - vagy bármilyen értelmes, nyomtatásban megjelent kiadványa, hacsak a szórólapokat nem vesszük annak - nem készült. 

  MAGUS örökség szerepjáték kiegészítő néven viszont megjelentettek az INTERNETEN, nem nyomtatásban egy 14 oldalas kiegészítőt - van, aki a minősége és tartalma okán különböző obszcén kifejezésekkel is jellemzi - amit a reakciók után 2-3 napra rá levettek... azért az oldalon megtalálható (itt)

  Ezt bárki kinyomtathatja, akár te is... volt, aki több ezer forintért akarta beszerezni... de ilyen könyv nem létezik, soha nem is volt. 

  Még egy kiegészítést tennék. 

  A Summarium miért befejezetlen? Nem tudom, honnan van a lista, de gyanítom az okot. Volt annak idején egy Summarium project, még a Vallhallánál, aminek egy vállalhatatlan bonyolultású, a készítők vagy a kiadó által is használhatatlannak ítélt, egy-vagy kétkötetesre (?) tervezett katyvasz lett az eredménye, amit a beharangozás ellenére sem adtak ki - mindenki szerint jobban tették. De a címet használták, és megjelent a Summarium, ami egy kész mű, van, aki szereti, van, aki nem, de megvan, megjelent és elterjedt. Mivel a Summarium 1-et sokat reklámozták (de ez a meg nem valósult kötet) van, aki ezt a másik Summariumot is 1-nek gondolja - holott magában a nyomtatásban megjelent könyvben semmilyen felirat, szám nem jelzi, hogy egyes lenne - és máig várja a 2-t, illetve innen jön a "befejezetlen" gondolat. 

   


 3. Üdv!

  Kicsit bonyolultabba a téma. 

  Először is ne keverjük - pedig gyakran szokták - a KKUK-t és az 1TK-t. (Kézikönyv kalandozóknak és útmutató kalandmestereknek; illetve Első törvénykönyv)

  Kezdetben vala a MAGUS KKUK. 

  1. kiadása 1993-ban, kemény fedeles, az első Rúna magazin reklámjával és két dobókockával egybe csomagolva. (véletlenül ebből rendelkezem egy bontatlan, eredeti példánnyal :D ) 

  2. kiadása szintén az 1993-as évszámot viseli - nagy sikere volt, na, meg nem is nyomtak belőle olyan sokat. Ez is kemény fedeles. Ezt már második, JAVÍTOTT kiadásként jelölik a könyvben - megmondom őszintén, nem rendelkezem belőle részletes kimutatással, hogy mennyiben javított, mi az új benne... de ne feledjük, hogy közben a Rúnában volt egy-két MAGUS javító cikk - feltételezem, beledolgozták. 

  3. kiadásában 1994-es évszám van, ezt már csak egyszerűen harmadikként jelölik a kötetben... a javított szó már nincs ott, de logikusnak tartom, hogy ha egyszer már a 2.-ban kijavították, amit akartak, akkor ez így került a harmadikba is. Elvileg ez is keményfedeles, de ilyen nincs a birtokomban, és nem tudom 100%-ig állítani. 

  Majd telt múlt az idő a MAGUS háza ráján, és kiadták a Második törvénykönyvet. Ezután, mivel a KKUK-k elfogytak és még mindig keresték, a levelekben - mert akkor még ez volt, de gondolom, személyesen is - mindenki csak "első törvénykönyvnek nevezte a KKUK-t, hiszen volt már második, tehát az előtte lévő nyilván első. 

  Ezért az új kiadásokat már Első törénykönyvnek nevezték. Ezért van az a faramuci helyzet, hogy a legelső kiadású Első törvénykönyv is későbbi, mint a Második törvénykönyv :D

  Az első törvénykönyv kiadásai: 

  1. 1997-ben, puha fedeles. 

  2. 2001.-ben, ez már kemény fedeles. 

  harmadik kiadásáról én nem tudok. 

  Az Első törvénykönyv kiadásai elvileg egymáshoz képest ugyanolyanok, nem javítottak, egészítettek ki benne, de ezt sem hasonlítottam össze betűre még. Viszont az tény, hogy maga az Első Törvénykönyv számtalan apró kiegészítést, javítást, statisztika módosítást tartalmaz a KKUK-hoz képest! (pl. a varázsló zónája) Tehát a leginkább naprakésznek, vagylegújabbnak, vagy legjavítottabbnak-legteljesebbnek az Első Törvénykönyv tekinthető. 

  Szóval ha valóban Első törvénykönyveket hasonlítasz össze, akkor azok elvileg ugyanolyanok, ha kemény, ha puha fedelesek. Ha a KKUK-keményfedeles verzióját hasonlítod a puhafedeles 1TK-hoz, az nem teljesebb. Ha keményfedeles 1TK-d van, az frissebb, mint a KKUK-k, de szerintem ugyanolyan, mint a korábbi, puhafedeles 1TK. 


 4. Üdv!

  Egyet kell, hogy értsek az előttem szólókkal. 

  Az átváltozás egy dolog. De az azon belüli módosítások már nem, ilyenről nem ír a varázslat. Hulla példái jól szemléltetik a dolgot. Az embert át lehet változtatni, de én semmi indokot nem látok arra, hogy az életkora is megváltozzon. 

  Egyébként nagyon jó ki - egyesek szerint egyenesen TÁP ;) - dolgokat lehet a boszorkánnyal csinálni... fiatalítani nem így kell :D


 5. Üdv!

  Tény, hogy sok a káosz és az ellentmondás a leírásokban, és nem mindent magyaráznak meg egyétrelmű módon, pláne nem mindig van tökéletes összhang a hangulati leírások, a szabályok, vagy mondjuk a képzettségek között... de ezt meg kell oldani valahogyan. 

  Itt szerintem az is gondot okoz, hogy egy-egy kiragadott mondatot próbálunk elemezgetni... pl. enélkül: "Szolgál­ják bár a Halál Istenét, Darton papjai mégis az Élet és a Rend védelmezői: az ő tanításuk szerint az erőszakos halál (melyeket leginkább a gonosz istenek, Tharr és Ranagol jelképez­nek), valamint a betegségek és kínok által okozott, időnek előtti elmúlás (ez főként Orwella szférája) ellenté­tes Darton akaratával." (PPL1) Hopp. Idő előtt... ez mi is? (merthogy ők is ölnek ám! Airun - én ezért nem szeretem - majdnem egyetlen jellemzője, hogy "cool módon megöl mindenkit, akit akar", sokan így is játsszák a Darton-a paplovagokat, ahelyett, hogy bármiféle logikát, netán vallási ELVET követnének. (amik nincsenek is konkrétan megfogalmazva, tehát nehéz... Arias Dartonos blogja próbálkozott vele annak idején, hol több, hol kevesebb sikerrel). Tharr meg főleg Ranagol papjai sem ölnek halomra mindenkit, ellenben van náluk emberáldozat... De a fent iidézet ami rájuk utal, mégsem ezt jelenti... 

  Szerintem az egyértelmű, hogy mágiával nem gyógyíthat. Önmagát sem. Én meg így gondolom, Cundior "JK-szagú" véleményét egyáltalán nem osztom - bár ezt természetesen helyzetfüggően kell elemezni, de általában a JK papok "azt gondolják", hogy az éppen játék küldetés, meg csapattárts - hogy később segíthessen az isteni célokban :D - mindent megér, bármit lehet. A KM meg adjon Mp-t hozzá... 

  Ellenben Darton szolgái nem csak úgy szolgálják a halált, hogy jól megölnek mindenkit... pl. segítik a haldoklókat. Mondjuk, hogy méltósággal távozhassanak. Ezért el tudom képzelni, hogy pl. ápolják őket (mondjuk sebgyógyítással), de nem akadályozzák a halálukat, ha annak eljött az ideje, (pl Ép-t nem gyógyítanak, csak fájdalmat csillapítanak.) A gyakorlóudvaron, vagy harcban sérült társakat is bekötözhetik, ahogy magukat is - ez szerintem nem a halál ideje... más a Cundior által is említett hősi, vagy biztos halál. A feltámasztás megint nem az ő dolguk, ne keverjük a JK papot, paplovagot azzal, hogy DARTON mit tesz. (ráadásul mondom, a Galántai könyvekben elég kevés szó esik a Darton által képviselt elvekről, a PPL megpróbál adni valamit.) 


 6. Üdv!

  Az Új tekercsekben volt arra nézve valami, hogy melyik képzettségeket lehet önállóan, és milyen szintig fejleszteni. Ha jól emlékszem, nem is kell mindhez előképzettség - ami logikus is. Persze erre nehéz szabályt hozni, és ahol van (pl. az Új tekercsek képzettségkövetelményei, tanulási idői, ott is fura dolgok jöhetnek ki belőle - lásd a két humor írást az egyes kasztok képviselőinek tanulásáról... :) ) Szóval ezt mindenképpen a KM-nek kell kézben tartania, és instrukciókat adni hozzá. Egyébként, szerintem a tanulásból is remek kalandok faraghatók. Iskolákon belüli intrikák, érdekellentétek, mesterek vitái, források titkossága, eltüntetése, előkerülése... 

  A mester szerepe - nyilván - az, hogy sokkal gyorsabban, hetékonyabban tudsz tanulni, mert ő ismeri a rávezető gyakorlatokat, rá tud világítani az összefüggésekre. Még manapság IRL is kevés olyan tankönyv van, - talán az online tréningek, esetleg direkt erre írt tankönyvek kivételek lehetnek, vagy kezdenek lenni - ami teljesen önálló tanulásra készült. (az iskolati tankönyveink is tanár meglétére építenek. Ynev viszont más, és szerintem itt nem a tanulás előnyére. Sok az eleve titkos tudás, és a könyvek sem a ma divatos egységesítő, infografikás, jól érthető szemléletet követik ám... egy beszámoló, egy kyrről fordítás, megjegyzésekkel, tévismeretek, profiknak írt szösszenetek, stb. komoly munka lehet ezekből önállóan tanulni valami hasznosat! 

  Persze az olyan tudást nem is említem, amiről nincs könyv, mert olyan titkos, hogy csak a mester ismeri. ilyen esetben nem is lehet kérdés... 


 7. Üdv!

  @Shen, a kettő teljesen különböző koncepció... 

  Persze meg lehet - és kell is - magyarázni utólag, hogy összeálljon a világ, de a Keleti szél eseményei GA szüleménye (igaz, hogy a 2-t nem ő írta meg, hanem Plinkás...), míg az Enoszuke a Yardain vezette Szürkecsuklyás Testvériség munkája. A kettő között jó sok idő telt el. Az előbbinek az utóbbival kapcsolatban tett nyilatkozatai, és az abból jogosan vélelmezhető megítélése azt sejteti, hogy véletlenül sem épített rájuk, sőt, az író egyéb, hasonló helyzetben tanúsított ellen-író szokásából arra is következtethetünk, hogy ha tehette, direkt szembe ment vele. 

  Mindenesetre, mivel az Enoszukében nincs konkrétan kijelentve, hogy a titokzatos alak kicsoda, szinte bármi kihozható belőle, ami később összevág, magyarázza, de legalább is nem mond ellent az utána keletkező és Enoszukét is érintő műveknek. 


 8. Üdv!

  A lobogók pontos, de még a hozzávetőleges hatásai, tulajdonságai sincsenek leírva, pláne nincs játéktechnikai kidolgozásuk - ettől én óvnék is mindenkit - semmi szükség rá. 

  Több cikk is született róluk, de ezek inkább amolyan homályos, egy-két nézetet felvillantó Hsz-ek voltak. (itt az oldalon megtalálod őket.) Zászlóháborúk 

  Még az is kérdéses, hogy kinek az ötlete volt eredetileg... mivel észak, valószínűleg Csanádé, (ő mesélte eredetileg északot, Nyúl délt). Nyomtatásban, hivatalos helyen az Észak lángjai regényben említették őket részletesebben. 

  Aztán, hogy mit adnak, jó kérdés. Egy biztos, über-atom-táp ereklye-szerű dolgok, tehát bármit is adhatnak... 

  Az örök élet mindenesetre nincs közöttük, legalább is én nem emlékszem még áttételesen sem ilyen információra... lehet, hogy Eligor miatt (aki hadúr is) kevered bele, akinek Doran mágusai adtak örök életet, nem a lobogó. 

  Kezdetben én inkább érzem jelképeknek őket, az Észak lángjaiban még inkább ilyenek, később jönnek azok az elméletek, hogy befolyásolnak, sőt, egyenesen "gonoszak", mert összeugrasztják a népeket. Innen jön az is, hogy lehet, hogy kívülről jöttek, a Toronban van tán homályos utalás arra, hogy talán Calowynról - mert hát "minden" onnan jött :D -, de több modul is feldolgozza őket, egyesek szerint már Yneven készültek. 

  Az is a későbbi leírásokban, a lobogók részletezésében jelent meg - hiszen kezdetben nem is volt ismert mind, és utána is csak az, hogy valamiylen uralkodó a hordozójuk... ekkor "még" inkább, kimondatlanul kötődtek a tisztséghez. Persze voltak egyből kivételek is, pl. a kalandozóké, aki váltogatta gazdáját, vagy Davares-rowoné, mutatván, hogy egy lobogós hadúr is elbukhat. Vagy Abasziszé, amit meg "nem is a nagykirály birtokol", csak papíron, de más őrzi. Persze, ahogy színesedett, réslzetesedett a történelem, úgy kellett beleilleszteni a lobogókat is, a Szürkecsuklyások, és onnan átvéve a DV-s írók is megalkották az első lobogó-hordozókat, meg ezekben a táblázatokban jelent meg a viszonylag tisztázott jelenkori helyzet is. 

  Jöttek az ötletek, hogy a lobogók felemelik, naggyá teszik gazdájukat. (nem feltétlenül +Hm-mel, de sugallatokkal pl.) Aztán, hogy talán kommunikálnak, hogy egymással is érintkeznek, hogy  gazdáik is kommunikálnatnak rajtuk keresztül, azért érezhető egyfajta "hősök lobogója" hatás is, ami felerősíti, lelkesíti a lobogóhordozókat követő csatlósokat. Képesek lengedezni, elnyelni a fényt, meg egyéb ilyen miszticitást növelő hatások. Aztán már mozognak is, képesek változtatni a színüket, alakjukat, talán a formájukat is. Valamiféle értékrendjük is van talán, magyarázták bele később, és a vörösek valamiféle életet tisztelő kultúrákat keresnek... az is érdekes, hogy a színük szeirnt alkotott csoportokba terelik a népeket, pl. a fekete lobogókat megtalálók hopp, csatlakoztak egymáshoz, és közösen lépnek fel, akárcsak a vörösek. Aztán jött ez alól a kivétel, elsősorban a lobogók hatalmának megtagadásával, pl. Birak Gal Gashad, aki megszerezte a lobogót (aminek előzőleg az EGÉSZ GRO-UGON!! orkjainak befolyásolását tulajdonították, noha nyulvánvaló, hogy a Kard Testvériség ereje is kellett, de ez ellen meg simán fellázadtak, és a magyarázat az volt, hogy Birak csatabárdja - ami később is megvédte - kiragadta őt a lobogó befolyása alól és megadta neki a tisztánlátás esélyét, vagy egy másik befolyást, nézőpont kérdése. Nade ő megszerezte a lobogót, és mivel nem került a hatása alá, elzárta egy sufniba, és nem kíván fekete hadúr lenni... 

  Legújabb vonal velük kapcsolatban a nevesítés (de ez már MAGUS kártya), miszerint mindegyiknek van egyedi neve - ami ötlet kicsit fals, hiszen a jelenkori hordozójuk kultúrájához deffiniálták a nevet, ami, tudván, hogy váltogathatnak is, elég furcsa. 

  Szóval a lobogókhoz kb. bármilyen csodálatos, misztikus, mágikus hatás társítható, sőt, az is elképzelhető, és főleg a különböző nevesítés után méginkább valószínű, hogy egyedi tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Szinte bármi adható nekik, mert hát mégiscsak a legtápabb, Ynev felének sorsát évezredeken keresztül befolyásoló varázstárgyak. A részletes, pláne egységes, meg játéktechnikailag kivesézett kidolgozásukat én nem tartanám jó ötletnek. 


 9. Üdv!

  Azt, hogy miket gondoltak a könyv írói, nem tudom megmondani, viszont a kérdést én átfogó módon értelmezném, a MAGUS összes háttéranyagát belevéve. 

  Először is fontosnak tartom tisztázni, hogy "a tennó (enoszukei császár) = a hetedik fekete lobogó hordozójával" képlet nem igaz, illetve nem feltétlenül igaz, ennél már azért jóval bonyolultabb, árnyaltabb a lobogók képe. Az igaz, hogy aki megtalálja a lobogót ÉS AZ EL IS FOGADJA hordozójának, az általában felemelkedik... Enoszukén meg császár lesz, de erre is van kivétel (lásd pl. az abasziszi lobogó kérdéskörét). 

  Tehát a lobogó hordozója ÉS a császár személye két külön kérdés, ami gyakran összekapcsolódik. 

  Az Enoszuke kiadványban ott "ér véget" a történet, hogy ez a titokzatos utolsó tennó "hatalomra kerül", ami igazából a császár kiirtását jelenti, de ő "semmit nem csinál", és Enoszukét a  Nagy Államtanács kormányozza. A lobogó valószínűleg el sem fogadta ezt az utolsó tennót, még azt sem látom bizonyítva, hogy egyáltalán az fizikailag nála van. (ha ott van, akkor akár meg is szökhet...). A későbbi lobogós írások (nyomtatásban először az Északi Szövetségben jelent meg, neten már sokkal korábban) szerint "jelenleg" az enoszukei lobogónak nincs hordozója. Persze jó kérdés, mi is a jelenleg... mert ez a fenti trónváltás nincs dátumozva. HA a hivatalos kiadványok alapján folytatjuk a történetet, akkor jön a nagy csapás (Psz. 3700 .), és vége mindennek. (ez fórumokon, majd hivatalosan a Bíborgyöngyökben jelent meg.) /a mögöttes galádságot, miszerint GA meg kívánta semmisíteni a "lázadó" Szürkecsuklyások által kidolgozott - bár én nem szeretem annyira, mert sokszor copy-paste Japán átirat, de ez más kérdés- Enoszukét, hogy kitörölje Ynevről. A nagy csapás részleteiről meglehetősen kevés információ van, de egy biztos: minden (szinte minden) elpusztult. Jó okkal feltételezhető, hogy az utolsó tennó is, őreivel, palotájával, miegyébbel együtt. 

  Itt véget is érne a történet, hacsak nem létezne egy sikeres akció Enoszuke megmentésére, ez pedig a Krónikák Keleti Legendák versenysorozata, és annak moduljai, háttéranyagai. Eszerint a sziget szegényes, kiégett maradványait a környező államok meghódítják, és a maradványokon, meg a kevés számú túlélő részvételével Enoszuke, ha három részre szakadva is, de elkezd újra élni. Ennek kiegészítője, térképe megtalálható az oldalon. A sorozat utolsó modulja, az A vihar kapujában foglalkozik a tennó mégiscsak túlélő leszármazottjával, annak sorsával, sőt, még a fekete lobogóval is. Jelenleg ez a jövő-jelen, a Psz. 3714-es években (2014-ben volt a versenysorozat), azóta nem nyúltak a témához. 

  A dolog érdekessége, hogy a köztudatban is sikerült megmenteni a pusztulásra ítélt Enoszukét, olyannyira, hogy még a hivatalos kiadványokba is bekerült a dolog, a novellapályázatok révén mindenféle külső íróktól beérkező anyagokat valószínűleg nem tudta kellő alapossággal cenzúrázni, akinek ez ugyebár fontos volt, és egy novellában már bizony a túlélő Enoszuke földjére lépnek, ahol persze látszik a pusztítás, de akkor is létezik. 

   

   


 10. Üdv!

  Boltkén antikváriumok jöhetnek szóba, de az nagyon esetleges, és mára ismerik ők is a dörgést, tehát aquir-áron adják. 

  A Bp-i Sylverland is nagy valószínűséggel tart, de ott is szép ára van...

  Illetve, a kalandozók táborait tudom javasolni, ahol "megnyerhető" ilyen is, általában van a választható díjak között szabálykönyv is. 

  Javaslom, hogy a könyv hiánya ne tartson vissza a játék újrakezdésétől. Persze nem tagadom, én is így látom, hogy jó és kell kézben fogni egy szép, nagy, szagos könyvet, de addig is, amíg sikerül beszerezni, létezik a neten, letölthető, mára sokan elektronikus olvasókkal kezelik, de sokaknál láttam kinyomtatva, ilyen-olyan módon bekötve is. Mondom, nyilván nem ugyanaz, de legalább van. 


 11. Üdv!

  10 órával ezelőtt-kor Darabolo írta:

  Azzal csak az a baj, hogy tőrnél nagyobb fegyvert nem enged a rendszer dobálni. (mondjuk nehéz is elképzelni, ahogy egy pallossal kézváltogatóst játszik :D )

   

  Ennek van valami forrás alapja? 

  Mert szerintem enged. Már a 2TK végén van egy szabály arra vonatkozóan, hogy milyen távolságokra lehet eredményesen dobni a nagyobb fegyvereket is... az Új tekercsek meg egyenesen képzettségi szinten, külön Kp-ért kezeli a dobás szempontjából dobó, rokon és idegen fegyvereket. 

  A drágakőmágiára nekem sem jut eszembe kiegészítő. Ellenben, nem is biztos, hogy kell rá. 

  Azt írják róla, hogy a Kilenc Sor Iskolája a "nagy nyakláncukkal", a kristályokat forgatva nagyjából ugyanazokat a hatásokat érik el, mint a mozaikmágiával a varázslók. Tehát nem biztos, hogy "tudni kell", hogy akkor most egy tűznyílhoz melyik 5-6 drágakövet kell aktívra fordítani - gyakorlatilag ennek csak "story" jellege lesz, hanem ha megvan a nyaklánc - na ez már egy érdekesebb történet - akkor, természetesen más hatásmechanizmussal, de játéktechnikailag lehetséges, hogy ugyanazon feltételekkel, de varázsolhat az illető. 


 12. Üdv!

  Jadis, szerintem a hárító tőr használatot azt lehet/célszerű/logikus hárítófegyver használatként értelmezni... a leírás, a stílus/technika jellege is ezt adja. Persze, meg lehetne tanulni a hárítótőrre egy sima fegyverhasználatot is, ahogy a pallosra is meg lehet tanulni a fegyverdobást, de azért mindenki érzi, hogy nem az az alap. Az 1TKs fejvadász sem kap fegyverhasználatot.. hanem sok fegyverISMERET-e van... mégsem láttam senkit, aki így játszaná... szerintem az egész fejezetet egyszerre látva kell értelmezni a dolgot, és akkor teljesen egyértelmű, hogy valószínűleg elírás, fogalmazás-beli pontatlanság - amiktől a MAGUS sem mentes - ez a dolog. 

  Szóval tud. A fegyverhasználat és a hárítófegyvver használat is "ugyanazt" adja, tudod használni a fegyvert - persze kicsit másképpen. Persze MF fegyverhasználata nyilván nem lesz... ha külön azt is megtanulja majd, akkor lehet. 

   

  Egyébként érdekes-problémás a bajvívónak ez a "nem tnulhat mást addig" szabálya, amit szerintem megint értelmezve kell alkalmazni. A mentalitást írják hozzá... amit nyilván ki kell játszani, nem fog mestert mester után keresni, hogy mindenbe belekóstoljon. Ez OK. De ha kirúgják az egyetlen iskolából, ahol lehetett azt a valamit tanulni, akkor nem lesz buta és élete végéig gyűjti a Kp-ket fölöslegesen... ha utazik, "ragad rá" pl. helyismeret, nyelv. Ezeket Kp-ért tanulja... de ez csak egy példa. 


 13. Üdv!

  Jadis, igazad van, a két könyv megjelenése között nagy a különbség. Ami nem lenne gond, ha egy már létező, egész rendszert "vágtak volna ketté" a megjelentetéshez, de hát ezt tudjuk, hogy nem így történt... a kétkezes harc megalkotásakor még senki nem gondolt a hárítófegyver használatra... azt csak a HGB-hez dolgozták ki. Ahhoz képest egészen jól összefésülték... De nyilván látszik, hogy nem "ugyanaz". (megkockáztatom, hogy teljesen más személy találta ki... de erre nincs bizonyíték.)

  Kate, amiket te említesz, a kézváltás és az a kétkezes harc, azok Új tekercses képzettségek. Az alap kétkezes harc és a hárítófegyver használat- ha jól értettem, erre vonatkozott a kérdés - a Af-Mf rendszerben volt értelmezve. (én az új tekercses leírást csak a képzettségek mentalitáa miatt javasoltam. Ezek a leírások nagyon jók, még akkor is, ha nem az ötfokú képzettségrendszert használjuk.)

   


 14. Üdv!

  Csak védekezésnél. Ezért kell elolvasni az Új tekercsek részt, mert indokolja, átérezteti a mentalitását a kettőnek. 

  A hárítófegyver használat védekezni való, abból hozza ki a maximumot, mellesleg néha odacsaphat egyet, aki nagyon penge benne. Védekezni egyébként is könnyebb elvileg mindig. 

  A kétkezes harc az meg arról szól, hogy két fegyverrel harcolj, de egyformán "kezeli" a védekezés és a támadás szándékát is. Két fegyverrel. Igazából lúzerség védekezni vele, mert nem arra való. Aki csak védekezni akar, az hárítófegyvert forgat, és az, a hárításban táposabb lesz mint a kétkezes harc, a fentiek miatt. Viszont a kétkezes harccal meg lehet mást is.. ezért tanulják, akinek az kell. Vagy ahhoz fér hozzá! 

   


 15. Üdv!

  Hivatalosan, úgy értve, hogy  bejelentették volna bárhol is, semmit.  (legalább is én sehol nem láttam ilyet)

  Nem hivatalosan, odafigyelve a kiadványokra, netre, hírekre, pletykákra... de ez spekuláció :D 

  A Szürkecsuklyások eredete még a Valhalla - írják éppen akkor bárhogyan is - céghez kapcsolódik, állítólag annak egyik kései fejlesztőcsapata voltak, majd összekaptak a vezetőséggel, és leléptek, otthagyták a céget. Ami érdekesség, hogy vitték magukkal az anyagokat tartalmazó winchester is... - talán jó humorral adták maguknak a nevet. 

  Az tagadhatatlan, hogy példás elvekkel, számos "szakértővel" és kiváló anyagokkal vágtak neki Ynev fejlesztésének, sajnos-szerencsére a kiadótól függetlenül, amolyan kalóz vonalon. Anyagaikat, amik - nyugodtan mondhatom - máig meghatározóak, a honlapjukon tették közzé - ez ma már nem elérhető - noha az értékeik maradéktalanul átörökítésre kerültek, tehát ma is megvannak és közkézen forognak.

  A kiadó és az írók - elsősorban GA - ki más - és az őt éppen követő írók elég negatív hangnemben emlegették őket, különösen, mikor már felületük is lett hozzá, a DV fórum melegágya volt a Szürkecsuklyás anyagok lehúzásának, nem hivatalosságuk hangsúlyozásának, ahol a legjobb jelző is maximum a "változó minőségű" lehetett velük szemben. Különösen, miután kiadták az Enoszuke kiegészítőt (2002) - ez az első igazi, nagy és nyomtatott kiadványuk -  ami - kicsit érthető okokból - törvénytelennek, jogtalannak, kalóznak, nem megfelelőnek, azóta pedig nem forrásértékűnek lett nyilvánítva... erősen élek a gyanúval, hogy emiatt lett később Enoszuke "megsemmisítve" a GA vonalon, amit azóta sikerült a MAGUS rajongóknak - eddig példátlan módon - felülírniuk, ráadásul úgy, hogy az kiadói hivatalos anyagokba is beszivárgott! Azután kiadták az Ynev térképe 3690 című, (2005) színes, poszterszerű, sorszámmal ellátott, rendelhető térképüket, ami kicsit nagyobb, kicsit kisebb botrányt kavart. A honlapjukon régóta elérhetőek voltak a jó minőségű, színes, példátlanul részletgazdag, és a forrásokat követni igyekvő térképeik, amit egyre többen fedeztek fel és használtak. (hibáik ellenére, de hát egy ekkora munkában - nem csak a rajzolás, de a források feldolgozása is - óhatatlan néhány. 

  Később a két tábor közeledni látszott egymáshoz. A térképek - jobb alternatíva nem lévén - elkezdtek bekerülni a DV hivatalos kiadványaiba, és ezzel egyidőben a fórumukon is elmaradoztak az azt lehúzó vélemények... és nem csak regények mellékleteként jelentek meg a szürkecsuklyások, pontosabban annak két térkép-rajzolója, Beelze és Domoly térképei, hanem egyenesen célirányosan kiadványokba, de általuk, az ő Ynevüket követő rajzok is megjelentek (pl. Ynev korábbi korokban), és az írók máveiben is elkezdtek szerepelni a térkép arányai, vagy a csak ott megtalálható helyek is. (hogy ez a Szürkecsuklyások beleegyezésével történt, vagy "elcsaklizák a rajzolókat, nem ismert, de én az előbbit tartom valószínűbbnek).

  A végső megegyezés sem késett soká... a Szürkecsuklyások másik, a honlapjukon fejezetről-fejezetre bővülő műve az Északfölde volt, ami önállóan nem, de később lényegi részét szó-szerint átemelve kiadták az Északi Szövetség néven. (az oldalon részletes statisztikát is találsz, némi kritikával együtt erről a könyvről, a MAGUS könyvek fórumrészében). Az anyag nagyon jó volt, én máig az, a kiadónak meg nagyon kellett már mutatni valamit... hát egymásra találtak. Azt nem tudni, hogy eleve úgy volt a megegyezés, hogy kiadják, de a honlap bezár, avagy ez szükségszerű volt, de tény, hogy az Északi Szövetség kiadásával kb. egyidőben megszűnt a Szürkecsukláysok honlapja is. Persze, azon már régóta nem voltak frissítések, és az ismert tagok fórumos aktivitása is alábbhagyott, tehát ha úgy tetszik, elhalt az oldal, nem volt már újdonság. Az viszont megint csak érthető, hogy ha egyszer kiadták a könyvet, akkor leveszik a netről, hiszen sokkal kevesebben vennék meg, ha ingyen is elérhető lenne... persze nem olyan grafikával, de akkor is. Azt leszámítva viszont nem nagyon maradt volna ott anyag, az Északfölde bár rendelkezett néhány, az Északi Szövetségben nem érintett fejezettel, (ezek már, vagy hamarosan megtalálhatóak lesznek itt az oldalon is), de azért kevéske lett volna magában, pláne egy nem frissülő oldalhoz, tehát ez is indokolhatta a megszűnésüket. 

  A szürkecsukláysok munkássága ugyanakkor nem veszett el és mára ki sem kerülhető Yneven. (szerencsére) Térképeiket én folytattam tovább, amolyan nem hivatalos alapon, és mára az oldal Ynev térképévé nőtte ki magát, természetesen számtalan új részlettel - de nem lett volna értelme kikerülni és másik alapról elindulni. Az Északfölde kiegészítőt sokan letöltötték, és cikkeit ismerik. A szószedetük teljes egészében beépítésre került Ynev nagy szószedetébe, ami szintén elérhető az oldalunkon. 

  Utóéletük, ha ez nem lenne elég - kérdéses. Mivel azóta kevés könyv jött ki, nehéz azt mondani, hogy egyesek továbbra is alkotnak közülük - mondjuk térképeket -, de azért 1-2 akad, noha ezeket régebb óta is készíthették. Ugyanakkor az írók - figyelmetlenségből vagy direkt - megpróbálták megkerülni is a térképeik információit. Ennek élharcosa a MAGUS-t manapság inkább romboló, mint építő GA, aki sokáig lelkesen, de kétségkívül sikertelenül (szerencsénkre) próbálta meg reprodukálni, és felülírni mind a Szürkecsukláysok térképeit, mind az általuk elkezdett címereket. 

  Összegezve: már nincsenek, kár értük. Szerintem jobb, hogy voltak, mintha nem lettek volna. 


 16. Üdv!

  @Shen, annak a könyvnek semmi köze nincsen a MAGUS eredeti rendszeréhez, és a világához is igen kevés. Következetességet és egymásnak való megfelelést várni tőle.. nem érdemes. (sajnos. de ez van.) Maga az író is több éve nyíltan eltért már az általad emlegetett eredeti Ynevtől és MAGUS-tól, és egyfajta saját szájíze szerint alakított, rendre, szinte véleménynyilvánításonként változó, az eredeti, viszonylag korrekt osztott világként létező Ynevnek és MAGUSnak sokszor tetten érhetően szándékosan ellentmondó, önmagával sem következetes "kánon"-nak nevezett változatot követi. Szerencsére egyre ritkábban, hiszen írni már nem tud, a fórumát pedig, ahol amúgy is már csak egy kézen megszámlálható mennyiségű vakhitű hajbókolt neki, - tekintve hogy értelmes válaszokkal nem tudott szolgálni - kilőtték alóla. (gondolom, nem véletlenül, többet ártott vele a MAGUS-nak, mint amit a kiadó manapság építeni tudott rajta...) Azt most nem elemzem, hogy az említett könyvnek nem méltó "mű" önmagával is fejezetenként ellentmondásba kerül... 

  Az ynevi időmérés, mértékegységek amúgy is fura történettel rendelkeznek. Kezdetben nem foglalkoztak vele, legalább is nem írták le sehol, és a napot 24 órásnak vették... (mivel konkrétan ez nem volt leírva, csak a játéktechnika egyes maradvány elemeiből lehet kikövetkeztetni). Később került megírásra nap óráinak száma, 20-ban megállapítva, de a játéktechnikát nem "állították utána", ahogy azzal sem foglalkozott senki, hogy igaz, hogy a szegmens, a kör az csak ynevi, de mivel a földi és az ynevi perc azonos, ezért azzal számolva bizony furcsa eltérést lehet kimutatni pl. egy földi és egy ynevi ember "valós", mindkét világban értelmezhető, azaz percekre lebontott életkora között... holott az életkorok esetében is a földi életkort tekintették alapnak - lásd pl. a korkategóriák megállapítása. 

  Hozzáteszem gyorsan, hogy ennek semmi, vagy majdnem semmi jelentősége nincsen a játék szempontjából... csak lehet elmélkedni rajta, ha valaki nagyon ráér. Még az is jobb, mint azt a ...t elolvasni. Kifejezetten káros, nem javaslom. 


 17. Üdv!

  Jahogy. :) Jellemző, az evidens kérdéssel nem, csak a háttérrel foglalkoztam :)

  Igen, a Gyíklények országa. 

  Persze - hasonlóan mint az amazonokét - úgy kell elképzelni, hogy laza, inkább az elterjedési területüket mutatja, mint valós országot az emberi - pláne nem a mai - értelmezésünkben, ahol a határon jól öltözött gyíklány határőrök köszöntenek Sissuasban. :D Ezért is jelöltem szaggatott vonallal, érzékeltetve ebből valamit. Olyannyira így képzelem a leírások alapján, hogy a két ország megfér "egymáson", tekintve, hogy a gyíklények inkább a mocsaras területeket, míg az amazonok inkább a pusztákat, erdőket szeretik és használják. Persze nyilván vannak összetűzések, de elférnek egymás mellett, ahogy az odatévedő kalandozók is találhatnak gyíklény településeket, de ha szerencséjük van, akár "száraz lábbal" is átkelhetnek rajta. 

   

×
×
 • Új...