Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

MagyarGergely

Főmágusok
 • Hozzászólások száma

  3 843
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Hozzászólások MagyarGergely által közzétéve


 1. Üdv!

  8 órával ezelőtt-kor Greol írta:

  Két kérdésem volna:

  1.Kyr-pusztítók között elvben lehettek nők?

  2.A hivatalos álláspont szerint vannak-e még kyr-pusztítók Ynev jelenkorában?

  1. A kyr pusztítókat feldolgozó házi - mivel erről hivatalos nincs - kiegészítők nem tárgyalják a témát. Tiltva tehát nincsen. 

  A regényekben, novellákban, félmondatokban emlékezetem szerint csak férfi pusztítók szerepelnek - már ahol ezt szükségesnek tartják egyáltalán megemlíteni.

  Elvben tehát nincs akadálya, ugyanakkor szerintem a katonáskodás eleve nem tipikus (ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kivétel) női foglalkozás, a katonáskodáson belül pedig a pusztító szerintem egyenesen nőidegen foglalkozás-típus... a nők az élet adói, őket védik a férfiak*, és a pusztító ráadásul a "nem győzni jöttünk, hanem pusztítani" elv miatt szerintem a leginkább idegen tőlük...  

  Ettől függetlenül, mivel tiltva sehol nincs - de ha lenne, akkor is ;) - egy-egy érdekes karakter, NJK okán simán el lehet ettől az amúgy sem konkrét  véleménytől, térni.

  2. Alapvetően nincs. Hiszen ők egy rég letűnt kor katonái, akik ráadásul inkább meghaltak a csatában, mint túlélték azt. 

  De Pont ezért, a fantasyban, a hőstörténetekben gyakori kivételgyártás miatt simán lehetnek. A MAGUS-ban van is erre novella... (lehibernált pusztítók, tudatlanul élő, majd egyszer csak öntudatra ébredő pusztítók, egykori pusztítók leszármazottai, akik mégiscsak azzá válnak, hiszen a vértjük/varázslat akármi megtanítja őket.) Számos alkalommal találkoztam már ilyen játékossal, ötlettel, akik időutazás, valamiféle emléktárolás, akár egyfajta "magzat megrontás"-szerű állapotban mégiscsak a jelen korban váltak pusztítóvá. 

  Aztán több kiegészítő is született - tehát ötlet volt már - arra, hogy a pusztítók hagyománya hogyan él tovább, tehát a jelen kor pusztítói végül is azonos-szerűek a régiekkel... vagy igen elszigetelt, sík-tér-időzárványban túlélt hagyományú pusztítók, eldugott városok pusztítói, akik máig őrzik a hagyományokat... ez mind járható útnak tűnik. Mert a pusztító vagány.

  De pont ennek a megőrzése érdekében alapvetésként javaslom alkalmazni, hogy a pusztító régi, ma már nincs, és ha mégis - merthogy miért ne - akkor kivétel.

  *ókor-középkor IRL, azaz kb. a fantasy jelleg tekintetében!


 2. Üdv! 

  Nagyjából igen. 

  A homonkulusz varázslói fogalom, kategória, amibe többféle élettelen, de lélekkel mégiscsak rendelkező dolog tartozhat. (készített test, holttest)

  A gólem készített testű homonkulusz, varázslói értelemben, de pl. gólemet a papok is tudnak, így ez is kategória - nagyjából "szobortestű mű-lény" ként lehetne általánosítani. (a te példádban egy mozaikokból összeállított varázslat neve...)

  A familiáris is kategória, a varázshasználó mellett tevékenykedő, általa teremtett, vagy csak megszállt/ uralt, készített vagy élő testű lény, aki őt segíti és a legkülönfélébb módon szolgálja. Az 1TK-s varázslói varázslatban homonkulusz van valóban, de pl. a boszorkány is tud familiárist készíteni, ami már másabb. 

   


 3. Üdv!

  Ez nincs ennyire lebontva. A szabály csak azt mondja, hogy Mp-t spórolsz, cserébe nő az esélye, hogy nem sikerül valami. Ez alapján én az egész varázslatot számolnám. Mozaikmágia esetében is. 

  Mozaikokra lebontva a hatás egyébként érdekes lenne... sok esetben nincs értelme, szerintem, mert a mozaik nem túl nagy Mp igényű, persze sok esetben meg mégis... nade a torzmágia káoszának pont az a lényege fejlesztői, kalandmesteri szempontból, hogy jól el lehet szórakozni a véletlenszerű, vagy KM által megmondott hatáson. Ha az egész varázslat jól felépített, csak egy mozaikja torz, akkor elég jól behatárolható a hatásváltozás, meg választható a legkevésbé negatív Mp spórolás... márpedig nem ez a dolog lényege. Szerintem a varázslat csak egyben torzítható ezen logika alapján. 

  A hatásra egyébként itt találsz egy kis segédletet... hogy ne a tiéd, hanem a kockáé legyen a döntés... azt nem "verik meg" :)

  Torzmágia táblázat


 4. Üdv!

  Ez nagyjából igaz, de a belső síkok lényeire létezik a szólítás (eredeti síkján marad, de a pap köré gyűlik) és az idézés (átjön erre a síkra! - majd hazatér lakhelyére. A külső síkok vonatkozásában csak idézni lehet (átrántani erre a síkra.) 

  Tehát a fentebb vázolt probléma - a varázslatok leírásánál is hivatkozott Bestiáriumban található példáknak megfelelően - adott. 

  A papi mágia biztosítja - ellenállás függvényében - az uralmat. A varázslónál más a helyzet... ha ő idéz, az csak odahozza lényt, akit utána uralnia szükséges vagy mágiával, vagy megegyezik vele. Ez az egyszerűbb asztrál-mentál lényeknél elképzelhetetlen szerintem, egy érzelemfoszlányt, vagy egy gondolati entitást... hát, nehéz még az önálló lényként való működését is elképzelni. Szerintem afféle "állatként működő, ösztönvezérelt lényeknek" lehet őket felfogni - következésképpen lehet mondjuk ijesztgetni, terelni őket, megmutatni nekik a prédát, akire majd ráugranak - vagy nem, vagy ha szeretnek őrizni, akkor odatenni őket amellé, amit őrizni kell - én valahogy így írtam le a mentállényeket és feltételezhető hasznukat. Ahhoz, hogy érdemben tárgyalni, egyezkedni lehessen egy asztrál-vagy mentállénnyel, - ami még mindig vitatható, hiszen ezek csak egy síkon léteznek! - minimum síkurak szükségesek. 

  Azt el tudom képzelni, hogy mondjuk egy mentállény működésébe belenyúljon mentálmágiával egy varázsló - ez már szigorúan szakosodást igényel szerintem!!! - így akár érdekei szerint módosíthatja annak működését... de a lélektan ehhez nagyon kevés, az nem erre való, az a létező lények gondolkodásával, érzelmeivel, viselkedésével foglalkozik, "szakmailag" nem foglalkozik a mentál és asztrálsíkkal - ezek már varázslói, papi (szak) ismeretek. 


 5. Üdv!

  @Greol, többsíkú a probléma. 

  Az említett cikkben én azért gondolkodtam így, mert a varázslói idézés alapesetben nem kezeli az asztrál- és mentállényeket, tehát "alapból nem lehet". Logikailag persze elképzelhető, és ezért plusznak számít, amit én úgy kezelek, és szerintem a harácsolástól eltekintve teljesen logikus, hogy a pluszokat a szakosodott varázslók kapják, mint eszköztárat. 

  Másik kérdés, hogy a varázslói szakosodás - bár a MAGUS irodalma és szabálykönyvei is a kezdetektől fogva hivatkoznak rá és használják, mint kifejezést - játéktechnikailag nincs definiálva. Azon is lehet filozofálni, hogy most az asztrál- és mentálmágia egyazon "szak", vagy külön-külön kell értelmezni, mindkettőre találunk házi kidolgozásokat, és irodalmi említéseket is, én úgy gondolom, hogy érvelni is lehet mindkettő mellett, hiszen teljesen különböző síkokról, dolgokról van szó, mégis, valamilyen logika szerint nagyon hasonlóak a mi szemszögünkből. 

  A másik érdekes dolog - probléma - ezzel kapcsolatban - és ezzel megkínlódtam a cikkemben is, és azóta is az egyik legtöbb vitát gerjesztő, és a leginkább támadható része - az, hogy az asztrál- és mentállények idézhetők-e? Persze, mondhatnánk, igen, hiszen említenek ilyet, utalnak rá a könyvekben, de ez nincs részletesen körbejárva - értsd: akár átgondolatlan kijelentésnek is betudható - és bizonyos szempontból értelmetlen is... hiszen az idézés "iderántja" az adott lényt, legyen az démon, vagy ha azonos síkon él, akkor hívja - lásd lélekidéséz újjászületett lélek esetén. Tehát ez egy "gyere csak ide!" parancs. Ami kiválóan működik, jól elképzelhető ANYAGI felépítésű lények esetén, legyen az az Elsődleges Anyagi Sík anyaga, vagy valamilyen idegen, de mégiscsak anyag. Az asztrál- mentálsík azonban NEM anyagból épül fel, nincs megjelenési formája (vagy de?) az Elsődleges Anyagi Síkon, hiszen éppen ez a lényege, éppen ezért létezik párhuzamosan, más dolgokkal kiegészítve az anyagi lényeket... tehát hogy is van az, hogy átidézem a lényt erre a síkra? Nincs neki mivel megjelenni, nem tud, nincs értelme. Mondhatná az, és mondja is, aki logikusan gondolkozik. Igen ám, de a papi mágiában van rá varázslat - a részleteiben nincs kidolgozva és nem foglalkozik annak magyarázatával, hogy ez miképpen megy végbe... és a Bestiáriumban is találunk arra példát, hogy (pl. álomsíkról), lehet átidézni, ami hasonlóan értelmetlennek is lenne tekinthető... tehát én ezeket nem akartam és mertem felülírni, azaz el kell, hogy fogadjuk az idézés lehetőségét ilyen "anyagidegen" síkokról is... következésképpen meg kellett szülni ennek részleteit - mi a fenének van ennek értelme, mire jó és főleg, hogy is néz ki akkor egy nem anyagi lény, ha itt van az anyagi síkon? Ezek szerint a varázlsat ad neki valami "anyagi formát", ha már az ynevi természet nem adott... persze ez már más kérdés, csak kapcsolódik hozzá. 

  Szóval a kérdésedre válaszolva, az én véleményem: a varázsló eszköztárában NINCS ilyen. Persze, miért ne lehetne, miért ne alkothatna ilyesmit... ám legyünk arra is tekintettel, hogy 

  ha már ez plusz, akkor ne adjuk oda mindenkinek, azaz ne tudja minden varázsló... legyen csak valami feltétel - pl. szakosodás - kérdése. (hogy ezt hogyan kezeljük, mivel jár, valóban van-e előny-hátrány rendszere, más kérdés - nem is könnyű.)


 6. Üdv!

  az Af-Mf rendszerben nincs solymászat, ezt a képzettséget - külön képzettségként - az Új tekercsekben vezették be. Ez csak azért érdekes, mert itt bontották szét a vadászatot típusokra, amit ki kell választani, ám a solymászat - ami egyébként vadászat-típus lenne - nincs közöttük :)

  @Darabolo, az idomítás képzettség a MAGUS szabályai szerint univerzális, nem kell fajhoz kötni. Sem az Af-Mf rendszerben, sem az Új tekercsek 5 fokú rendszerében - pedig ott nagyon sok képzettséget választani, árnyalni kell. Ez megint valami házi szabály lehet nálatok... 


 7. Üdv!

  Hát, nem hiszem, hogy feketén-fehéren ez ki van jelentve, de logikával több minden is összerakható belőle. 

  A Fekete Torony körül, ahol sok az oddal átitatott feketeacél tellér, laknak az nagy ősaquirok, akik tartományai a tiltottak, ezt nemigen kell tovább bonyolítani. Azok amúgy is furák, gyakran élhetetlenek, meg nem is a tartományi szerkezetük miatt vannak - lásd Sum. 

  Aztán mindenki más is befelé igyekszik... tehát utánuk jönnek a belső tartományok - néhol középsőnek is mondják, nem kis zavart okozva. :) - amiket a 13-ak jobban figyelnek, meg consulart neveznek ki... a külsők meg a többi, a határ mentén. Nem hiszem, hogy van, lenne olyan, aki a területét kintebb helyezné... bár ebből is lehet kalandot kreálni... 


 8. Üdv!

  Nincs is neki létjogosultsága. ;) Bár megjegyezném, hogy Hulla alternatív rendszere teljesen más, mint az ÚTK volt. Hulla nem hivatalos kiadó, "bármit csinálhat", és pénzt sem kellett költened azért, hogy megkapd, amit MAGUS logó és álnév alatt adnak neked... és nem hazudta azt senkinek, hogy most ez az eredeti rendszer, csak... és fű alatt nem egy direkt a régihez nem passzoló, hibákkal és lopott elemekkel teli játszhatatlan zagyvalékot ad, ráadásul folyamatos tevékenységével megosztva a rajongókat. Ettől még a "régi rendszer szemszögéből" ugyanúgy nincs létjogosultsága, de ettől még egy tisztességesen megalkotott házi rendszer, amit aztán vagy használsz, vagy nem. Az ÚTK-val sem lett volan semmi baj, HA nem úgy vezetik be, tálalják ahogyan, ha megmarad annak, ami... és nem próbálják meg lecseérlni "erőszakkal" a régit erre. Persze az üzlet az üzlet... de szerencsére oda jutott, ahová való - szerintem. 

  A rúna cikkek közül sincs létjogosultsága az olyanoknak, amik átírják a már működő dolgokat - meglehetősen kevés ilyen van, egyébként. Azokban is van hiba. A kiegészítés - sokan szeretik toldozgatásnak hívni, szerintem - ebből a szepontból - egyáltalán nem bűn... nem hiszem, hogy lenne olyan rendszer, amit kiadnak, és azután ne lehetne a hibák és tapasztalatok, pláne az új fejlemények (mert a MAGUS-hoz pl. sok házi kiegészítő, de még néhány hivatalos is - megpróbálja lekövetni az újdonságokat, pl. regényekben megjelenteket) alapján bővíteni, kiegészíteni - maximum nem foglalkoznak vele.  Tehát ezek jók. 


 9. Üdv!

  Nyilván nem vita téma, hogy kinek mi tetszik, ezzel kapcoslatban nincs is értelme vitázni, győzködni, nem is akarok. Akkor lehetne pap-papné, HA nem lenne a MAGUS olyan amilyen. Merthogy azt megírták, megcsinálták, kitalálták... már elég régen. A másik nem nem az, mert SOK lényeges dologban nem olyan. Ez itt a gond.  


 10. Üdv!

  Mindenféle csúnyaságra gondolok... :D Viccet félretéve: 

  A MAGUS eredeti rendszerében: Van az isten, van a pap, és az isten - mert a pap eddig jó fej volt - AD neki Mp-t, amiből ő varázsolhat. Azt, amit akar (és persze amit megtanult - szféra), aztán legfeljebb dádá lesz érte. Akár az isten ellen is tehet... bár ez ne éri meg. Az ősi egyezmény létezik és van, és az istenek nem avatkoznak be, küldöttet menesztenek, ha nagyon akarnak valamit, illetve a papok majd megcsinálják odalent, ami nekik fontos. A mágiaellenállás is rendben van, hiszen aki erős pap, az jobban odaszúr, mint aki nem annyira. Aztán imádkozol, kapsz Mp-t. Mp-t, mert a mana az, ami segít mágikusan formálni az anyagi valóságot. pont. 

  Az ÚTK meglehetősen furcsa rendszerében kicsavarták, eltorzították a dolgot, persze úgy, hogy "azért a látszat megmaradjon", legalább is felületesen... ebből jön a sok ellentmondás. Ott nem Mp van, mert annyira elmerültek a manaháló témában meg a túlmagyarázott mágiában - lásd a "szúnyognak is od-pontja van" (egyébként a mana.hálót jobban kifejtették, úgy, hogy értelme is legyen - mert PPL-ben sajnos nincs sok...), hogy itt mindjárt - merthogy nehogy már a papot akadályozza a mágikus hatalmában a managyűjtés korlátja - hát egy teljesen más dolgot, kegy-pontot kap... (ami érdekes az iker kasztoknál, a mágia értelmezésénél... és egyébként teljesen felesleges, mert a Mp-os rendszerben is volt rá szabály, hogy az isteni eredetű Mp-ot a pap akkor is megkapja, amikor más nem talál a környéken, és ez rendben is van, hiszen azt egy külső, nagyhatalmú lény "pöcköli bele a fejébe", nem maga gyűjti be... tehát eleve nem is volt probléma. 

  De tovább megyek... az isten ad kegy-pontot, amiből a pap nem varázsolhat... hanem ő valami csatornát nyit, vagy kapcsolatot keres, akármi, és AZ ISTEN RAJTA KERESZTÜL varázsol a pap kérésére Ynevre. Merthogy így ügyesen keresztülhúzta az ősi egyezményt, hiszen nem ő avatkozott be (DE!)... hanem egy hívén keresztül tette meg. Megtette! Kyel is. Mindegyikük. Tehát szembe vizelik az ősi egyezményt, valami jogi kiskapuval... szép. Aztán jön a mágiaellenállás... az isten varázsol... ez le is van írva, a papon keresztül, az ő szuperisteni hatalmával, majd az lepattan a pajzsról... mert hát a számok, ugyebár. :) szép egy isteni hatalom. Szóval nem jön ez össze sehogyan sem. De hát ugye azt a dolgot feltétlenül ki kellett ám javjtani a MAGUS-ban, aztán van, aki szerint ez így jó lett. :D no komment. 


 11. Üdv!

  Nézőpont kérdése. Én nem vártam annyira... bár az írót nem ismerem személyesen - ez mondjuk nem kell ahhoz, hogy értékeljem a művét, amit elolvastam - de az még a MAGUS-on belül is középszerű, és ha Ynevépítés szemével nézzük, egyenesen borzalmas. Sem a Darton vallással nem tudott mit kezdeni, és a főhőstől is csak annyi telt, hogy  "cool"-ságból beszólt mindenkinek, meg bárkit megöl, mert ő Darton-próféta... blá. A Krán-képe is borzasztó... a régi, akkori anyagokat nézve köze sincs a Nyúl-féle Kránhoz, ami ugye az első és eredeti, de a közben fejlesztett, és számos rajongó fejébe ivódott Renieri tanokhoz sem passzol. És annak fényében, amit "mutatott" a nyilvánosságnak a hozzállásából és a téma iránti szakértelméből, hát... én nem bánom. 


 12. Üdv!

  @Greol

  1, A magyarázat egy későbbi cikk, értelmezés, ami jól összeszedi azt, ami egyébként is el van szórva a MAGUS-ban... a PPL-es "Noir teremtette" elv nyilvánvalóan nem áll meg, ha már a 2. kötetben meg "Morgena síkja" is... Lehet, hogy a PPL elénk tárja a Pyarroni magyarázatokat - amiből sok bizony nem egyezik meg Ynev objektív valóságával, de a sok megtérítendő hívőnek " jó lesz" - még akkor is, ha ez nem mindig írják oda konkrétan. 

  1b, Az ősi egyezmény hasonló... a pyarroniaknak nyilván azt tanítják, hogy Kyel "ötlete volt" és ő a felvigyázója... de ez hasonló az Antisshoz. Tekintve, hogy voltak már korábban is botrányok körülötte. Mellesleg éppen az általad felhozott ÚTK-ban jelent meg az az elv, ami szerint az összes isten - magát Kyelt is beleértve - nap mint nap szembevizeli az ősi egyezményt a papi mágia teljesen átírt értelmezésével... nem véletlen, hogy az ÚTK világképe meglehetősen torz az eredeti MAGUS szemszögéből. 

  2, ennek jó oka van. Nem terjesztünk ÚTK-s cikkeket. 

  3, A Négykapu Társaságnak semmi köze a Lunír kft-hez. (hacsak titokban nem, de nem hiszem, sok jel ellene vallana egy iylen feltételezésnek.) A Négykapu Társaság a B.Tibi vezette ÚTK-t létrehozó, tesztelő, fejlesztő csapat néhány és/vagy jelentős tagját felvonultató, az ÚTK-ra rákapó játékosokat kiszolgáló, egy darabig fejlesztő és versenyszervező csapat (pontos névsort sosem láttam), akik egy darabig vitték az ÚTK ügyét. Nem csoda, hiszen B.Tibi az ÚTK fő írója - Bár Gambit is az, csak őt "kiutálták" belőle - Z.Ivett, B. Tibi párja pedig a Négy Kapu elnöke volt.  (Ez a technológiai csavarintás pl. azért fontos, mert így lehetett megcsinálni azt a képmutató genyóskodást, amikor pl. Én feldolgozandó egyes anyagaikat pontosítást kértem - nyíltan abból a szándékból, hogy ne írjak keresztbe nekik esetlegesen félreértve dolgokat - ám az anyaguk felhasználását Ivett konkrétan megtiltotta, holott B.Tibi - miután kiszorultak a MAGUS-ból - fennhangon kommunikálta, hogy az ÚTK-s anyagok szabadon felhasználhatók, és hajrá, ők mindenkit támogatnak... hiszen nem ő volt, aki genyózott, hanem a Négy Kapu elnök ;) (rövidített  történet).

  Később, ahogy az ÚTK elvesztette a pereket a DV-vel szemben, és még az ÚTK-t is betiltották, és egyre távolabb kerültek attól, hogy bármit is alkothassanak - pontosabban kiadhassanak - hozzá "macerálgatás" nélkül. B.Tibi 2015 májusában tett közzé nyilatkozatot a facebookon - komoly, mi? - hogy a Tuan kivonul a MAGUS-ból, de ők, a Négykapuval, rajongóként folytatják. A rajongótábor és a versenyek résztvevői is apadni kezdtek, és a Négykapusok lassan feladták a munkát - bár a pontos okokba nem látunk bele nyilván. Ezzel gyakorlatilag megszűnt az ÚTK bármiféle (rajongói és hivatalos) támogatottsága - ami alatt nem azt értem, hogy valaki a facebookon kiírja nagy mellénnyel, hogy támogatja, hanem azt, hogy pl. anyagokat jelentetnek meg hozzá, versenyeket szerveznek stb. - valahogy úgy, ahogy a Kalandozók - és még sokan mások is! - támogatást biztosítanak a MAGUS-nak. Egyébként ez - én azt vallom - nem olyan rossz ám a MAGUS-nak, mivel - én nem zárom ki az eredetileg jó szándékot - de az ÚTK-val és a körülötte lévő hisztivel, hozzáállással rengeteget ártottak a MAGUS-nak. 

   

  A Lunír kft. egy későbbi kelés a MAGUS testén. Titokzatos, érthetetlen csapat és fejlesztési kísérlet volt. (Elvileg nem volt közük a Tuanos-Négykapus érához, bár részletes névsort ők sem mutattak soha, de a frontembereik mások voltak, és amin és ahogy dolgoztak is egy teljesen más mentalitást tükröz.) A Lunír valami cég volt - még mindig az lehet... - akik jöttek, láttak.. csak semmit nem csináltak igazából. Elvileg sokat fizettek G.A.-nak azért, hogy foglalkozhassanak a MAGUS-sal és támogassa őket névleg, így is történt. Ők lettek - egy ideig - a MAGUS jövője. Hatalmas melldöngetéssel láttak neki a semminek, új rendszert ígértek, klubokat kutattak fel, tesztelőket kerestek - állítólag komoly titoktartási szerződésekkel. A Kalandozókról is volt egy tesztcsapat... erről később. Hangzatos, szép, szagos-színes plakátokat (főleg online) csináltak, reklámokat - szerintem valami marketing-szakemberek voltak - Honlapot indítottak, profin válaszoltak meg minden kérdést, cukrozott mézesmadzagot húzgálva a rajongók előtt... de az általuk  állítólag - fejlesztett szuper-rendszerből soha senki nem látott semmit... A kalandozók testcsapata is felmondta - az elsők között - a hiábavaló várakozás okán a dolgot, ami lavinát indított el, és sokan hasonlóan tettek. Eltelt vagy két év eredmény nélkül, és bár hivatalosan azóta sem jelentették be, hogy mi lett velük, vagy hogy leállnak, de amikor már a fórumán az akkor még élő G.A. is fikázni kezdte őket, nos, sejteni lehetett, hogy ennek vége. Én azóta sem hallottam, vagy értem, hogy ez nekik mire volt jó... de hát biztosan... Ez 13-14-ben volt... elég régen, hogy ne higgyen már benne senki. A honlapjuk is leállt, szóval vége. A DV azóta új rendszerbe is belekapott - már az is elhalt azóta... szóval ki merem jelenteni, hogy "megszűntek". 

   

   


 13. Üdv!

  Nem. Nem jelent meg róla semmi konkrét, a nevén kívül... még csak utalások formájában sem. (az azért érdekes, hogy Larion néven fut egy sziget is, egy Beriquelhez mérhető sziget, ahonnan az elfek jöttek régen... - hogy ez szándékos, véletlen, vagy a szerzők közötti esetleges félreértés-kettőzés eredménye... nos, azt nem tudjuk.) 

  Annak idején, amíg még volt DV fórum, és Galántai J. (az Airun regények szerzője) is válaszolgatott a neki szentelt fórumrészben, felmerültek hasonló kérdések, de tanulságos, hogy a több oldalnyi beszélgetés során egyszer sem tudott egyetlen kérdésre sem rendes választ adni. Ezt csak azért írtam ide, mert szerintem neki sincs már - ha volt egyáltalán - fogalma róla :)


 14. Üdv!

  Nagyon kevés helyen van konkrétan kijelentve, hogy csak nő/csak férfi lehet a kaszt képviselője. 

  Ilyen a boszorkány - csak nő, az Orwella-papnő - csak nő, Orwella-paplovag csak férfi, Kyel-pap csak férfi, Ellana-papnő csak nő, dzsad-papok - csak férfi, Domvik szolgái - csak férfi (ugyanakkor irodalomban már megjelentek az apácák... - de tény, hogy az nem játéktechnikai kaszt), Felice-papnő - csak nő. 

  Más kasztoknál, alkasztoknál inkább csak utalnak rá, hogy szinte kizárólag ez, vagy az a nem képviselői lehetnek: Amazon - csak nő, szerzetes - csak férfi. A boszorkánymesternél is férfiról beszélnek, de ott sincs konkrétan tiltva a nő. Ahogy számos lovagnál sem - érdekes színfolt lehet. A lovagnál is inkább társadalmi következtetéseket vonhatunk le, amit meg meg lehet szegni egy- egy érdekes karakter miatt - Éljen Brienne! ;)


 15. Üdv!

  Nézd csak... :) Nagyon nagy úr ám a megszokás. Én ezért javaslom, hogy mindig nézzünk forrást is, főleg, ha a MAGUS szabályai, azaz a "hogyan van" a téma. Itt ugyanis a szabálykönyv mondja meg a választ, nem az "így szoktuk", meg az "én vagyok a KM és otthon elhiszi mindenki, amit mondok". Persze a szabályokat azután tovább lehet gyúrni, annak minden velejárójával együtt, de az már "nem ide tartozik".

  Ezt a szabályt pláne sokan keverik - velem is előfordult már - mert az Új tekercsek azért még a hivatalos kiadó-csapat-éra terméke volt, és sokan akartunk vele játszani - más kérdés, hogy nem lett befejezve, és így a teljes ott leírt rendszer nem játszható maradéktalanul, illetve sok mindent ki kell hozzá találni.   


 16. Üdv!

  Nem baj, csak nem helyesen javítod. Pl. Forrás? 

  A 3-as képességminimum az Új Tekercsekben volt (ott találod, a képességekre osztható KAP-oknál), és azért vezették be nyilvánvalóan, mert a tápolás eredményezhetett volna extrém alacsony értékeket a nem preferált képességekre. 

  Az eredeti MAGUS rendszerben a  képességek minimuma 1, (lehet, nem jó a minimum szó, mert ennyi nem jöhet ki egyetlen dobásnál sem, viszont ez alatt életképtelen a karakter), ezt persze a kicsit káoszos elrendezés miatt nem a képességeknél, hanem a KKUK-1TK pszi fejezetének képességnövelés-csökkentés diszciplínájánál olvashatod. 


 17. Üdv!

  @Semmes, az Ép-ket valóban az egészség tulajdonság tíz feletti részéből számítjuk, azonban nem matematika órán vagyunk, és ezt támasztják alá a modulokban, egyéb kiadványokban kidolgozott példakánt vehető karakterek: a tíz feletti rész az vagy valamilyen pozitív egész szám, vagy 0, negatív nem lehet, tehát mondjuk 7-es egészség esetén sem kell -3-mal számolni a kaszt Ép alapjához a karakteralkotáskor. 

  A másik fontos dolog, és ez más egészség értékeknél is fontos lehet, hogy az Ép-ket a karakter alkotásnál kell kiszámolni, és utána "annyi marad", nyilván változhat, de csak hozzáadni és kivonni kell, nem újraszámolni. A hatalom italának elfogyasztásakor csökken az egészség tulajdonság, ám ez NEM BEFOLYÁSOLJA a már egyszer kiszámolt Ép-ket. (ezt mondja aki a direkt erre kitérő szabálykiegészítés, a guruban megjelent Rúna melléklet 17. számának 3. oldalán.) 

  Így a hatalom italának elfogyasztott mennyiségét -legalább is ebből a szempontból - csak az egészség értéke korlátozza, mégpedig úgy, hogy az nem csökkenhet az italok többszöri elfogyasztásának eredményeként - ne adja Ranagol, még más hatások miatt - nullára vagy az alá, mert különben meghal a karakter. 


 18. Üdv!

  Nem sokat fogsz róla találni. 

  A Kermir-puszták elnevezése Szürkecsuklyás eredetű, és az Északfölde kiegészítőben kapcsolódik hozzá egy elég kicsi és általános leírás. 

  Garrak Teshorhoz még ennyi sem... Ennek a romnak a neve és helye is a szürkecsuklyás térképeken jelent meg először, de eddig senki nem használta fel - írt róla -, ők sem. 

  Meglehetősen "szabad a gazda" helyzetűnek érzem a vidéket... Csak arra vigyázz a kidolgozás során, hogy ezzel a kevéssel még a nagy általánossággal ne kerülj ellentmondásba. 

  Nagyjából északi nomádok, esetleg kóbor amazonok területe lehet, illetve az alföldre teszik a leírások az aunokat - de akkor sincs szeirntem nagy gond, ha ők pont nem "járnak arra" valamiért. én kis, nagyjából elszigetelt apró városállamokat tudok még elképzelni, akiket esetleg a riegoy-erv kereskedelem, vagy a kyr-crantai örökség köt össze valamennyire. 


 19. Üdv!

  Szép lista... 

  csak szeretném jelezni, hogy nincs olyan MAGUS könyv, hogy "Örökség (2.). Nem te vagy az első, akinél ilyen besorolással, megközelítéssel találkozok. VOLT egy Lunír kft. által vezetett MAGUS örökség project, aminek szabálykönyve - vagy bármilyen értelmes, nyomtatásban megjelent kiadványa, hacsak a szórólapokat nem vesszük annak - nem készült. 

  MAGUS örökség szerepjáték kiegészítő néven viszont megjelentettek az INTERNETEN, nem nyomtatásban egy 14 oldalas kiegészítőt - van, aki a minősége és tartalma okán különböző obszcén kifejezésekkel is jellemzi - amit a reakciók után 2-3 napra rá levettek... azért az oldalon megtalálható (itt)

  Ezt bárki kinyomtathatja, akár te is... volt, aki több ezer forintért akarta beszerezni... de ilyen könyv nem létezik, soha nem is volt. 

  Még egy kiegészítést tennék. 

  A Summarium miért befejezetlen? Nem tudom, honnan van a lista, de gyanítom az okot. Volt annak idején egy Summarium project, még a Vallhallánál, aminek egy vállalhatatlan bonyolultású, a készítők vagy a kiadó által is használhatatlannak ítélt, egy-vagy kétkötetesre (?) tervezett katyvasz lett az eredménye, amit a beharangozás ellenére sem adtak ki - mindenki szerint jobban tették. De a címet használták, és megjelent a Summarium, ami egy kész mű, van, aki szereti, van, aki nem, de megvan, megjelent és elterjedt. Mivel a Summarium 1-et sokat reklámozták (de ez a meg nem valósult kötet) van, aki ezt a másik Summariumot is 1-nek gondolja - holott magában a nyomtatásban megjelent könyvben semmilyen felirat, szám nem jelzi, hogy egyes lenne - és máig várja a 2-t, illetve innen jön a "befejezetlen" gondolat. 

   

×
×
 • Új...