Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

MagyarGergely

Főmágusok
 • Hozzászólások száma

  4 016
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Hozzászólások MagyarGergely által közzétéve


 1. Üdv!

  8 perccel ezelőtt-kor Cundior írta:

  Elfogadjuk a félig Od alapú mágiát használó, félelf nekromantát, ...

  Nem, nem fogadjuk el. Az eredeti MAGUS-ban nincs ilyen. ;) blá...(és annak, aki alkotta, nem is volt joga belenyúlni ebbe...) de ez másik kérdés, csak olyan, mint a rosszul elhyelezett vívótőr bukfenc közben: szúrja a szemem. :D nincs is ilyen a MAGUA-ban... elolvastad az 1TK-ban a vonatkozó részt? (nem mellesleg, 1Km-es városfal sincs... ez csak ilyen túlzó legenda...)

  Jadis, nem ugrik be, hogy most melyik történetre gondolsz... de - lehat, hogy most engem szállt meg valami nagy világbéke hangulat - komolyan nem értem, hogy itt most mi a fontos, avagy min is folyik a vita. Illetve hogy miért.

  A boszorkány csak nő lehet. pont. Le van írva (és van, akik még ezt is megszegik... ;) ) 

  A boszorkánymesternél nincs leírva, hogy csak férfi lehet. Mi nem érthető ezen? NEM női kaszt, NEM tipikus, főleg a MAGUS-ban, ahol "kiosztották" a hagyományos férfi-női szerepeket... de ettől még lehet. Miért is ne? Csak nem értem, kit miről kell meggyőzni... úgyis mindenki azt játszik, amit akar. Ha egy KM engedi a női boszorkánymestert, majd eldönti, mi legyen a magzatmegrontással. Az is lehet, hogy az a játékos pont nem akarja, vagy pont nem jön elő. Persze érdekes kérdés... de kicsit olyan fölöslegesnek tartom - még - kordában tartott indulatokkal a semmit és a másik semmit bizonygatni. Persze ettől még lehet... de jobban kedvelem a konkrét kérdéseket meg problémafelvetéseket. 


 2. Üdv!

  Már miért ne lehetne semmire se használni?? Nem értem. Komolyan. 

  Az nem új - ne mondd, hogy az... - hogy az Ynevet leíró, másoktól és más időben keletkezett leírások között byzon-nagy ellentmondások vannak... De ez az elzárkózás dolog pont nem az. 

  Mert nem az és kész. 

  Játszani akarsz ott? Tedd. Lehet - ahogy fentebb írták is - eleve enoszukéra, Niaréra tervezett életutat játszani. Hajrá. 

  Nem lehet kijönni. bemenni? Tényleg? Yneven az összes leírás ilyen... nem lehet abbitot csempészni... de a kalandozóknak lehet. Nem lehet Toronba/kránba menni, de a kalandozók megoldják... stb. Nem lehet Enoszukét lehagyni... tényleg? A játékosok, a kalandozók megoldják, ez lesz a feladatuk. 2-3-4-5-6 játék alkalom... ahogy éppen KM-ként gondolod. Több játékom, előtörténetjátékom volt már, ahol ez a két régió érintve volt... sosem okozott legyőzhetetlen akadályt - csak éppen meg kellett küzdeni érte, ez adta az értékét utána! 

  Több kalandmodulban is érintett mindkét terület... tehát még találkozni is lehet onnan származókkal. Elképzelhetők a két országból származó közösségek - meg kell írni a történelmüket, hogyan kerültek oda, ahova. 

  Ha pedig Ynev töréténelmének lasú fejlődését is követed, akkor mára eléggé szétzilálódott mind a sziget, mind a ki-beutazást megnehezítő erők... és a három részre osztott Enoszuke már igencsak bekapcsolódott Ynev vérkeringésébe. Tehát még játszhatóbb.  


 3. Üdv!

  @Greol, nem értem, min vagy annyira fennakadva. Máskor nem okoz gondolt EGYBEN értelmezni a forrásokat. Ezt is így kell. Enoszuke zárt. De azért vannak kivételek... :) Soroltál párat. De mondjuk lehet, hogy két paraszt nem hajt csak úgy át egy birkát a határon, mint mondjuk abasziszból Doriába. 

  Enoszukét japánról másolták... Eredetileg is, mert a "nindzsák cool-ok", és utána is, mert Jardain "japanológus", és csak meg kell nézni a szó szerint japánból átvett enoszukei kifejezéseket :D A japán történelemben nem vagyok annyira otthon, hogy felismerjem az átfedéseket, de gyanítom, hogy egy igazán hozzáértő számos megfelelést találna. 

  Erionba térkapun mentek... amit néha meg is nyitnak.... zöld hullám vándorai? Ez most csak beugrott. De valahol mintha ilyesmit olvastam volna. 

  Kaouraut tisztelő nagyobb közösségről én sem tudok. Viszont egyáltalán nem alap, hogy ahol sok enoszukei van, ott Kaoraku kerül elő... tessék megnézni, hogy milyen isteneket tisztelnek Enoszukén, és melyiket kik és milyen elterjedéssel...  Kaoraku csak addig volt az "alap+ enoszukei isten, amíg a szigetet a Szürkecsuklyások alaposabban ki nem dolgozták (vagy Japánt át nem írták rá - nézőpont kérdése). 

   


 4. Üdv!

  A kristályszférákon túli rész (legyen űr? :) ) nincs agyonkidolgozva... 

  Érdemes a témában megnézni az Északi Szövetség elején lévő, Satralis környezetével foglalkozó részt. A Toronban ugyanennek megtalálod a kyr értelmezését, természetesen más beosztásokkal, csoportokkal. 

  Főszabályként (gondolom, neked tetszik ez a kifejezés ;) ) elmondható, hogy minden, ami számít, az a kristályszférákon belül van, bizonyos helyen a holdak is... 

  ugyanakkor felhívom a figyelmet, hogy az Elődleges Anyagi Sík az egy, és az ez (az ;) ). Az űr, a kristályszférákon túli rész az nem másik sík!! Egy párhuzamos sík lehet - ha elfogadjuk a létezését - ugyanilyen, hasonló... és annak is van saját űrje. Bár tény, hogy kicsit összemosdik az űr, űrutazás (mint lehetőség) és a síkok közötti utazás, de ez nem ugyanaz, és egymás mellett léteznek, egyszerre, más-más célponttal. Ugyanakkor egyetértek azokkal, akik szerint ez már nagyon nem része, és nem is kell, hogy része legyen a MAGUS-nak. 

  A holdakról semmit nem tudunk... attól még, hogy egy ork legendában oda ment a hérosz, még nem azt jelenti, hogy ott esik az eső meg fák vannak... blá. Nem mellesleg, ez a holdutazás (is) a summarium betegségtől szenved. :) Tehát nincs. :)


 5. Üdv!

  Ezt sajnálattal hallom. Ez esetben - mi sem tehetünk másként - maradjon ott. :( 

  Tehát a Kironavikra vonatkozó források tekintetében jelen állás szerint - már több, mint tíz éve - Beelze és Domoly térképét, és a te, már megjelent cikkeidet lehet és kell figyelembe venni. Így is történt. 


 6. Üdv!

  Köszönöm, hogy szóltál, és ezt senki nem is vette rossz néven. Sőt!

  Ugyanakkor úgy látom, hogy nem ment át, amit mondani szándékoztam. A térképet források alapján készítettem. Beelze és Domoly térképe "A" fő forrás. A cikkeid semmi olyan információt nem tartalmaznak, amik érdemben módosítanák ezt a forrást - ha te vagy a kitalálója a városnak, ha nem. Valaki fejében lévő, meg nem jelent információk, tervezett, de meg nem jelent cikkek, elképzelt, de ki nem nyilatkoztatott információk nem jelentenek forrást, ilyen képességekkel nem rendelkezek. Meg nem jelent, de azért elárult, kinyilatkoztatott, de a megjelent anyagoknak ellent mondó információk ellentmondó források, így nem vehetők figyelembe. 

  Senki nem boncolgatta a hivatalos vagy nem hivatalos anyagok kérdését - nem ez a probléma. Mellesleg, erről külön cikket is írtam, hogy a meghatározás, a valós és képzelt, ha tetszik elvárt jelentését boncolgassam... de ebbe ne menjünk bele. Az én meglátásomban - és úgy vettem eddig észre, hogy a MAGUS-ozó közösség nagy többsége támogat ebben - a leírt, megjelent, kinyilatkoztatott, hozzáférhető (röviden létező) források megléte a döntő egy-egy témával kapcsolatban. Hogyan másképpen lehetne egy fantáziavilág esetén, amit közösen építünk? 

  Csak ösztönzésképpen: Ha létezik az anyag, ami egykor úgy volt, hogy megjelenik, de - én azt vallom, sajnos - nem jelent meg, akkor miért nem jelenteted meg külön? Had legyen az közkincs, és olvashassa mindenki, ha már egyszer megírtad! Szerintem - velem együtt - sokan szívesen látnák a tervezett Délvidék kiegészítő Szürkecsuklyás igényességnek megfelelően elkészített anyagát. Nosza! Szívesen segítek, ha bármire szükséged van ezzel kapcsolatban. Nem mellesleg akkor már az is forrás lesz, nem csak valami homályos utalás. 

   

   


 7. Üdv!

  19 perccel ezelőtt-kor Greol írta:

  Mint máshol is leírtam,a M*-al kapcsolatban az összehangoló szintetizálás híve vagyok: ezalkalommal is ebben a szellemben írtam a fentebbieket.

  Másképpen nem is lehet - illetve nincs értelme. Különben csak egyik vagy másik könyvről beszélgetnénk... ami önmagában nem képviseli azt, amit MAGUS-nak hívunk. csak együtt. 


 8. Üdv!

  milyen rendszerrel?

  A MAGUS GA-féle teremtéstörténetének a legnagyobb vicce, hogy nem is teremtéstörténet, nem teremtenek benne semmit, maximum formálnak... hanem odamennek (valahova, ami már meg van teremtve), majd jön valaki, aztán összevesznek rajta :D
  (érzitek ebben az öniróniát, ugye? :D


 9. Üdv!

  Ez szép eredmény - lett volna, ahogy írod is. 

  Természetesen a cikkeidet ismerem, tetszett is, annak idején leveleztünk is róla. Én már háromszor használtam mesében, szövetségesnek és ellenségnek is megállták a helyüket a kironaviki nekromanták. ;)

  Sejtettem, hogy a te közbenjárásodra került fel a térképre Kironavik, bár Kironawick írásmóddal... mivel a Szürkecsuklyások első változatú Gorvik és az Ibara térképén még nem szerepel, majd a másodikra hirtelen felkerült - sokan nem ismerik a két változat tényét, noha a Szürkecsuklyások minimálisan bár, de három szelvényüket is módosították... Noha az oldalukon módosították , viszont annyian, annyi helyen megosztották, hogy én még a mai napig is látok a régiből előkerülni. Történt ez az ábrázolás a hátárral együtt, ami a sziget közepén húzódik. Nagyjából 2003 óta. 

  A szószedetem, és az arra is alapuló, ugyanazokkal az elvekkel, a FORRÁSOKRA támaszkodva készülő térképem is alapelvként kezeli, hogy az "van", ami az elérhető anyagokban szerepel, azaz létezik, azaz megírta valaki, azaz olyannak írta meg valaki. 

  A Kironavikról szóló cikkeid egyikében sem tartottad szükségesnek pontosan behatárolni a város helyét, a fő cikkben még a sziget szó sem szerepel, pláne az nem, hogy kettő. :) Tehát Kironavik helyének FORRÁS alapú meghatározásakor elsődleges és egyetlen szempont a Szürkecsuklyások térképe volt, ami nyjltan alapként és forrásként szolgált az általam is készített nagytérképhez, annak minden hibájával együtt - tehát én azokat is alapnak tekintem, sokkal inkább megérte átvenni őket, mint vekengeni rajtuk eredménytelenül - lásd pl. a Kereskedő hercegségek kiterjedése, és társaik. Azaz Kironavik ott lett, ahol Beelze és Domoly ábrázolta. 

  A városállam területének nagysága már más kérdés, a politikai nézetű térképet már én tettem hozzá ehhez a térképtípushoz, igaz, még ha nem is nyilvánvaló, ez is Domoly öröksége, hiszen az első, színes, netes Ynev politikai térkép is hozzá kötődik - ezt a hagyományt folytattam. Szóval a városállam kiterjedésén lehet vitázni, noha a cikk konkrétan ezzel sem foglalkozik. A sziget határa adott volt, ezt én nem akartam, nem is lett volna jogom átszerkeszteni... Tartozhatott volna eleve a közeli és hatalmas Raehur (az érdekesség kedvéért, a kezdeti szelvényen Raichur ;) ) kereskedő hercegégéhez, de én azt olvastam ki a cikkből, hogy Kironavik inkább önálló városállam. Tehát legyen külön országnak is ábrázolva. A másik sziget bennem fel sem merült, elég messze van, és ha nem volt igényük az egész egyik szigetre sem - ez sajnos a forrás térkép és a cikkek alapján is tény - akkor minek a másik? Egyébként is úgy tűnt, és a mai napig úgy tűnik nekem, hogy ők egy kisebb városállam, akik nem a területük nagyságával, vagy a rajta termő gabonával "aratnak", hanem titkos tudományukkal, tehát semmi kivetnivalót nem találtam - és hangsúlyozom, a forrásokkal is megegyezik - hogy akkora legyen, ahogy ábrázoltam, egy fél szigetnyi. 

  Ha úgy tetszik, ezt már én költöttem hozzá a városodhoz. Mivel ez évek óta létezik, szigorúan forrás alapú és semminek nem mond ellent, amit te leírtál, plusz meglehetősen köz-hozzáférhető, jogos elvárásnak tartom, hogy bárki figyelembe vegye, aki a témával foglalkozik - így működik egy osztott világ. 

  Senkinek a fejébe nem látok bele, így nyilván forrásként sem kezelhetek olyan információkat, amit valaki kitalált - vagy most azt mondja, hogy kitalált - de sem akkor, sem azóta nem írta, rajzolta azt le, és tette azt publikussá. Annak idején a nagy Gáspár András - érdemei szerinti tisztelet kísérje - is megpróbálkozott ilyesmivel Rowon kapcsán, éppen a Szürkecsuklyás térkép ellenében, de amit sok regényen és megannyi szabálykönyvön, karakterleíráson, térképen keresztül sosem éreztek említésre fontosnak, hát az "nincs is", és ezért hiába érvelt amellett, hogy de hát Rowon a tengerparton van, mert nem. (később született - pont tőlem - egy megoldás erre, amit GA dicsérve el is fogadott - de ez egy másik történet.)

  Szóval ennek fényében bármennyire is tisztelem a véleményedet, és nem vonom kétségbe kompetenciádat Kironavikot illetően, hiszen a "te gyereked", a térképen való ábrázolásában semmi hibát nem találok továbbra sem, ami - ahogy te fogalmazol, "javítani" kellene. (a hibát kell javítani... ezt módosítani lehet, ha ez így menne.) Azonban nyilvánvalóan te is belátod, hogy meglehetősen életszerűtlen volna, ha minden cikkíró csak úgy átpakolgatná, kedvére módosítgatná a térkép elemeit. 

  Ugyanakkor nem zárkózok el - ahogy bárki mással is, aki Yneven dolgozik - az együttműködéstől, az esetleges jövőbeni - forrásokhoz hű - anyagok feldolgozásától, azaz ha arra lesz forrás, és például a rend terjeszkedik, egy másik időben ábrázolt térképen lehetséges, hogy az országnak nagyobb területe legyen - de az nem a MAGUS jelene (na ezen is lehet vitázni :D - most az egyszerűség kedvéért legyen a térkép hivatkozta Psz. 3692 és az azóta elkészült, a változásokat (források alapján!) követni próbáló 3715. 

  Remélem, ez így egy kellőképpen indokolt és befogadható, noha nem feltétlenül a legkedvezőbb válasz a kérésedre. 


 10. Üdv!

  Akkor te küldj email címet. 

  Mér egy ideje össze akarom szedni, hogy nekem mi van meg elektronikusan, és hogy mi hiányzik... majd lehet, hogy írok. 

  Besti 3 nekem sincs. Csak 2. A játékkönyvek sem, de azokat nem is kerestem. 

   


 11. Üdv!

  Szerintem ez nem kérdés. 

  Tekintve, hogy a MAGUS osztott világ, amit ráadásul nem csak több író - biztosan beszéltek egymással, de ettől függetlenül azért mégsem sikerül mindenkinek zökkenőmentesen hozzátenni a dolgohoz... - alkot a megjelenése óta, de ráadásul már szintén az elejétől nyíltan és többször, több helyen is buzdítják rá a játékosokat, rajongókat, hogy szintén tegyék hozzá a részüket Ynevhez. (ez nem csak az otthoni asztalfiókra vonatkozik, hanem kezdettől fogva a beépülési, megjelenési lehetőségekre is, gondoljunk csak az egészen korai kalendárium kezdeményezésre, a rajongói anyagokbó merítő Rúna cikkekre, a kalandmodul pályázatokra, a novellapályázatokra... ) Tehát Ynevet "mindenki"írja, írhatja. 

  Következésképpen - és több logika alapján is - az alapvetéseket a már eddig leírt, megjelent anyagok - legyen az részletes kidolgozás, vagy csak egy félmondat - jelenti. Vagyis, ami előbb volt, az van. Tehát egy már megjelent, más - vagy saját magam (van akinek ez sem megy :D ) - által megírt anyaghoz illik és kell is alkalmazkodni. Persze megvannak az intelligens és a forrásokba illeszthető technikái is a hozzáírásnak, de a megváltoztatásnak vagy a figyelmen kívül hagyásnak is, több író is alkalmazza és számos rajognói is szigorúan tartja magát ezekhez - a kulcsszó szerintem a tisztelet a másik alkotó és annak anyagai iránt - persze van, akinek ez sem megy. 

  Kevés kivétel - és ennek is megvan a megfelelő technikája - a továbbfejlesztés, amikor olyan minőségi ugrás és átírás történik, ami már megéri, ami kb. mindenki által elfogadott lesz és lehet, hogy mégiscsak megváltoztassanak, tovább árnyaljanak anyagokat. Ennek persze szerintem elengedhetetlen feltétele a minőség, a mérték, a források ismerete és követhető felhasználása. Tehát az nem ilyen, amikor az eddig piros eget innentől kezdve kéknek hívom, mert "énvagyokacsepmenésnekemlehet". Jó példa a fentiekre az orkok feldolgozása, az eredetileg Bestiáriumos tucatoellenfélből a Summariumban igazi fantasy kuriózumot csináltak, és az Orwella-viszont is árnyalták. Vagy hogy rajongói anyagot említsek, pl. így jártam el a Dúlás végleges kronológiájával, ahol a sok forrás, történés alapján sikerült kialakítani egy egységes képet - igaz, ha csak egyes számokat nézek, akkor vannak benne átírások bizonyos források viszonyában, mert muszáj volt, de az egész képe mégis jobb. 


 12. Üdv!

  Sajnos - a könyv kapcsán - látni kell az utóbbi évek fejleményeit, folyamatát. Ez már - az előszó szerint is- Ynev 2.0... azaz más, én inkább úgy fogalmaznék, hogy GA írói Yneve, és nem a MAGUS szerepjáték Yneve. Az - egyébként nagy tiszteletű, és az asztalra vitathatatlanul sokat letett szerző - az utóbbi időben a fórumán - amíg szerencsére ki nem húzták alóla, mert már vállalhatatlan volt - hozzáfogott Ynev önkényes átszerkesztésébe, nyíltan nem forrásértékűnek titulálva szinte mindent, amit nem éppen ő jelentett ki, néha csak napok múltán még azoknak is ellent mondott. Ezt csak azért írom, hogy nem kell csodálkozni azon, hogy a könyv - és az előző is - tele van önellentmondással, és pláne számos helyen ütközik a MAGUS-hoz eddig kiadott anyagokban találhatókkal. Az, hogy a vak rajongók szerették világalkotóként megnevezni - nem válatoztat azon, hogy a MAGUS világát nem ő, hanem Novák csanád és Nyulászi Zsolt találta ki és alkotta meg, GA már ebbe a világba csöppent bele - és mivel Nyúl pont akkor volt katona és Csanádnak gyorsan kellett ynevi regény, hát ő írta meg az elsőt. Ezt nem lehet és nem is kell elvitatni tőle, de Ynevet nem ő teremtette meg, noha sokat tett hozzá. 

  Én azt mondom - nem véletlen, hogy nagyon sokat hezitáltam az Ősi titkok... -nál is, hogy egyáltalán MAGUS könyv számba vegyem-e és pl. kielemezzem-e, írjak-e róla kritikát - hogy ez egy másik Yneven játszódik... ez valami GA irodalmi Ynev (nem sok köze van a szerepjátékos Ynevhez, ezt Greol véleményéből is több ponton sejthetjük, nem is az eredeti cél, a játék támogatására készült...) nem pedig az általunk játszott MAGUS szerepjáték Yneve. Kár, hogy a kiadónak már annyira nincs muníciója, hogy egy ilyenre kell ráharapniuk, hogy legyen már valami. (gondolok itt arra, hogy ez a sz.. nem regény, egyáltalán nem olvasmányos és nem szórakoztató, de a játékot támogató világleíró könyvnek is borzalmas, mert nem felel meg neki... csak úgy van. Arról nem is szólva, hogy egyáltalán nem abban a szemléletben, azokkal a rejtett lehetőségekkel és ötletekkel írták meg, mint ahogy annak idején a játékot magát támogató könyvek - nevezzük szabálykönyvnek  - világleíró részeit... nem véletlen, hogy a szerző azokban igazán tevékenyen sosem vett részt. Arról meg már nem is szólva, hogyan lehetetleníti el sorra azokat a témákat, amiket máshol már megírtak... de érdemes megnézni, hogy mik is ezek a témák... csak nem csupa olyan dolog, amivel az elmúlt, munkával telt években más is foglalkozott? Mert akkor okkal feltételezhetnénk a fórumon egyébként sokáig folytatott, csak idő közben megszűnt és elveszett Ynev-átírás szándékosságát, avagy - "nehogy más más is hozzátehessen, majd én megmondom, hogy miért nem úgy van, ahogy más kitalálta..." Aki a sorok között is tud olvasni, annak fájdalmas olvasmány ez. Én még kínlódok vele, majd meglátjuk, hogy ugyanolyan káros-e , mint az előző rész... 


 13. Üdv!

  Pedig van ilyen több is. Miért ne lehetne? 

  Régebben Szolnokon vettem át egy gyűjtemény MAGUS törvénykönyvet, kérdezem, már nem játszik? Válasz: sose játszott, csak olvasgatta. Több olyan emberrel is találkoztam már, aki gyűjtötte a MAGUS könyveket, de nem is olvasta! A csúcs az, aki tömegével veszi, és jó drágán eladja őket... ő sem játékos.  


 14. Üdv!

  Én is inkább a tapasztalati mágia használókhoz sorolnám őket, de azok közül a varázslói mágiához - hatásában - a leghasonlóbbakhoz. Én nem vennék el tőlük semmit, használjanak csak mindent amit a varázsló, csak éppen a köveiket forgatva. Az, hogy milyen erősséggel, Mp-tal, az indokolható, alacsonyabb szinten ugyanúgy kevesebbet tudnak, mert az elméjük még "kicsi", majd később többet - ebben nem tesz különbséget a kő... csak ennek az indoklását kell szépen megfogalmazni, kitalálni. Szerintem hátránynak a nyaklánc, ami, ha úgy tetszik, nem fogyó anyagi komponens - elég... hiszen feltűnő, értékes... és enélkül nincs varázslás. 

  Viszont mivel elég széles tárházat kapnak a mágiából, én ezenkívül semmilyen egyedi varázslatot nem adnék nekik, a varázslói mágia pont elég szerintem. 


 15. Üdv!

  @Cundior, honnan, milyen forrásból veszed, hogy a Kilenc Sor Iskolája Weilához kötődik?

  A Kilenc Sor Iskolája elég kevéssé kidoglozott, ugyanakkor játéktechnikailag "meghatározott" dolog. Én világ életemben Tiadlanhoz kötöttem, de bevallom, nem emlékszem, és most gyorsan nem is találtam oylan forrást, ami kerek perec kijelentené, hogy oda tartozik. Az Első Törvénykönyvből nekem - és minden bizonnyal a környezetemnek is, mert sokáig nem ismertem más véleményt - evidens volt, hogy a Drágakőmágia Kilenc Sor változata az ugyanaz, mint amit a világleírás Tiadlannál említ, mint titkos, féltve őrzött drágakőmágikus hagyományt. Kezdem azt gondolni, hogy az Északi Szövetség kiadvány az első, ami konkrétan Tiadlan alatt említi a Kilenc Sor Iskoláját... én ebben nem látok kivetnivalót. 

  A Weilához kötés nem véletlenül a Smaragdmágia-Smaragdmágus témából fakadó asszociáció? 

  A felvetés eredeti részéhez pedig: Én már egészen korán gondolkodtam rajta, és el is vetettem a Kilenc Sor Iskolájának a pontos játéktechnikai kidolgozását. Merthogy - ezért írtam, hogy játéktecnikailag meghatározott - már az 1TK is azt írja, hogy a kilenc sorban elrendezett kövekből minden mágikus hatás megidézhető... következésképpen majdnem teljesen mindegy, hogy a drágaköveket a hagyományos technikával "pácolgatják", vagy valami más elvre épül, a lényeg, hogy a hatásában megidézhetőek a varázslatok. Hogy melyikek, megint kérdés lehet, de én logikusnak tartom, hogy a varázslói, mert nem boszorkányokról vagy más mágiahasztáló alkasztról van szó. Szerintem egyébként az utóbbi inkább, mivel a leírt drágakőmágia három hatástípusával akárhogy kombináljuk, nem hozhatók ki a varázslói mágia varázslatai... tehát másik hagyomány ez, amihez külön AZ a tudás kell. 

  Az nem kérdés számomra, hogy ezek nem a hagyományos varázslói mágia egy változata, (amit már amúgy is kettő-három felé bontott a MAGUS, hiszen a kyr eredetű dorani, a godoni eredetű pyarroni és az aquir eredetű kráni iskola, varázsló is "ugyanazt" a mozaikmágiát használja játéktechnikailag... de a Kilenc Sor Iskolája az valami más, teljesen más technikával, hagyományokkal rendelkeziő dolog, ami a Keleti szigetvilágból - jelentsen ez bármit is - származik... és máig titkos és egyedi. 

  Játszhatónak játszható... elvileg. Egy külön alkasztként, akár kasztként... JÁTÉKTECHNIKAILAG varázslóként, de drágakövekkel. Ez utóbbi az érdekes, és a mágikusan tiszta drágakövek egekbe magasztalása okán "élhetetlen", ugyanis egy kilenc soros drágakőnyaklánc felfoghatatlan értékű... képzeljünk csak el egy ilyennel szaladgáló karaktert. Egyáltalán, honnan veszi, szerzi? Egy élet munkája, mire összeszedi... és akkor egy első Tsz-ű drágakőmágus nyakában egy fél - vagy kettő? - birodalmat érő nyakékkel vajon mire számíthat, hány napig él túl bárhol yneven? 

  Kiegészítem közben: itt is problémákat, félreértéseket okozhat a fogalomhasználat... a drágakőmágus, drágakőmágia. Szűk értelemben az 1TK-ban leírt drágakőpácolás (bocs, tetszik ez a szó :D ) technikája, amit egy sima varázsló megtanul és alkalmaz, ha tápos. Ez kötődik a dzsadokhoz is - a díszítés, drágakövek mint ékszer okán, vagy ebből származó asszociációból - de ugye a dorani-pyarroni iskoláktól sincsenek ezek elzárva... de drágakőmágusnak titulállnak minden, drágakövekkel varázsoló varázslót... a teljesen más kilenc Sor Iskoláját is. 


 16. Üdv! 

  Szerintem az ilyen új varázshasználó kasztoknál nem csak a már meglévő varázslatokban, így mágikus hagyományokban, mágiaterületekben kell gondolkodni. 

  Ésszerű és célszerű, hogy egy-egy ilyen érdekességhez a már meglévő varázslatokból, amelyek témában, hatásukban, jellegükben passzolnak hozzá, azokat kapja meg, (pl. a viharmágus kapjon meg egyes boszorkánymesteri varázslatokat pl. a természeti mágia területéből - de ezek NEM JELENTIK azt, hogy ők boszorkánymesterek lennének, vagy azt, hogy szó szerint a boszorkánymesterek eszköztárából merítenének. Ez csak játéktechnikailag működik így, mivel teljesen fölösleges volna ugyanazt a varázslatot leírni más néven... egyszerűbb odaírni, hogy ezt és ezt a varázslatot ők is tudják, de ez a saját mágikus hagyományuk része, aminek az eredete, felépítése stb. már másik kérdés - akár rokon is lehet. Én egy ilyennek kidolgoznék SAJÁT varázslatokat is, amik meg újak, a kettő együtt már adhat egy jól játszható alapot. 

  Amennyiben varázslónak képzeljük el, úgy nehezebb a dolgunk, hiszen akkor mozaikokat kell kidolgozni, és sok mindenben alkalmazkodni kell a magasmágia jellegéhez, törvényszerűségeihez - mint pl. a térmágusoknál tettem, és tette más is, aki építkezett belőle, de ilyen volt a csillaglátó is. 

  Azt is meg kell fontolni, hogy a varázsló és a mágus nem mindig varázsló... ez a szó mást jelent a mindennapi szóhasználatban, sok mágiahasználót nevezünk így, és más a szigorúan játéktechnikai értelemben vett kaszt. Tehát a viharmágus nem feltétlenül varázsló, simán lehet specializált boszorkánymester - ekkor is kaphat a korlátozásai mellé új, kidolgozott és máshonnan átemelt varázslatokat, de lehet egy új tapasztalati mágia terület is, olyan speciális, mint pl. a tűzvarázsló, ami se nem varázsló, de nem is boszorkány-vagy boszorkánymesterei mágiát használó kaszt. Persze ez a legmelósabb - de a legérdekesebb is, ha jól sikerül. 

×
×
 • Új...