Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Greol

Kalandozók
  • Hozzászólások száma

    259
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Minden, amit Greol tett közzé

  1. Kiegészítés a fentebbiekhez: tovább bonyolódik a helyzet,hogyha figyelembe vesszük a MTK-ban leírtakat miszerint akadnak olyan sámáni mágiát használó szekták is,amelyek bizonyos sötét isteneket (pl: Tharr vagy Orwella) helyeznek Zherlig helyébe. (Inkább csak tartanak tőle,mintsem,hogy istenként imádnák.) Megítélésem szerint nem zárhatunk ki hasonlót bizonyos sztyeppei nomádok lakta területeken élő orkok esetében sem: a kulturális interakciók,még hogyha gyérek is,de elvben létrehozhatnak egy ilyen törzsi keretek között létező keverék vallást. (Egyébiránt nem érdemtelen megjegyezni,hogy az UTK-s Bestiárium szerint az Elátkozott Vidéken élő zagnoloknak Halál szférájú papnőik vannak - jó kérdés,hogy a Rettenet Asszonya orkok számára az ilyesmit akárcsak elvben is lehetővé teszi-e.) Mindezek fényében talán elképzelhető,hogy az Avida Dolort / Rettenet Asszonyát tisztelő ork közösségek hitvilágát párhuzamosan eltérő formák,átmenetek sokfélesége színezi.
  2. Gergőnek alapvetően igaza van,de nem teljes mértékben,ugyanis Gáspár András egyik DV-fórumos közléséből tudjuk,hogy pl: a Földönfutók hitvilága a Zherlig Démonkántól való rettegésen alapszik,akárcsak a déli sztyeppék nomádjainak hiedelemrendszere. Minderről ebben a kivonatban lehet olvasni: https://www.kalandozok.hu/magus/dvforum/jatszhatofajok/delvidekiorkok(gasparandras)dvforum.pdf Szerintem a hiedelemvilág hasonlóságából kiindulva nem oktalan feltételezni,hogy az általuk használt sámáni mágia is nagyon hasonló lehet,hacsak nem teljesen azonos. Érdekes kérdés,hogy az Orwellát imádó orkok (itt főleg a Hűségesekről van szó,de az egyik TT-s bejegyzés szerint ilyenek akadnak délen is) szakrális varázshasználói vajon milyen mágiát használhatnak,elvégre nekik nem kell héroszokhoz fohászkodni mint más fajtársaiknak,hiszen van egy istennőjük aki - legalábbis elvileg - tud szakrális hatalmat biztosítani. A kérdésre tudtommal nem született válasz sem rajongói,sem pedig hivatalos körök részéről. (Egyébiránt a kérdés - igaz,némileg másként - a fehér orkokkal kapcsolatban is felmerül,ugyanis nem tudni,hogy nekik vannak-e a sámáni nemzetségeik.)
  3. Greol

    Ynev Földrajza

    Talán kissé összezavarodtam,de a nekem a nemrég közzé tett,a DETK-et bemutató TT-s videóból úgy tűnt,hogy az új térkép semmiben sem tér el a Fekete Torony által kiadott, d20-as Alapkönyvhöz mellékelt térképtől. Gyakorlatilag teljesen azonos.
  4. Jobban jársz,ha kinyomtatod és bekötteted.
  5. A shadoni felföld kaotikus viszonyai között még titkolniuk sem kell különösebben,mert a világi hatóságok annyira gyengék,hogy nem tudnak fellépni ellenük,az egyháziak egyes helyeken pedig nem is igazán léteznek. Az egyik régebbi hozzászóló szerint (azt hiszem Shen-nek hívják) Shadonban itt-ott még akadnak varázslók akik a godoni örökséget viszik tovább. Ha ez tényleg így van,minden bizonnyal a felföldön lehetnek a legtöbben.
  6. Greol

    Dumaterem

    Líthas Arra vonatkozólag akad valamilyen infrormáció.hogy az erioni elit (ez alatt főleg a város ősi, döntően kyr vérrel büszkélkedő uralkodócsaládjait értem) tagjai milyen vallásúak? Azt tudom,hogy a köznép relatív többsége pyaronita (az egyik Rúnában írtak róla) de az elit vallási hovatartozását illetően még nem találtam semmit. (Jómagam a kyr-godorai eredet miatt Sogron imádatát valószínűsítem,révén hogy Tharr szentélyeit a városi vezetés rendre igyekszik felszámolni.)
  7. Greol

    Kritika - Szindikátus 1.

    Jó írás,már nagyon kiváncsi voltam,hogy vajon mi lehet benne,remélem minél előbb sikerül majd szert tennem egy példányra. Ugyanakkor nem teljesen értem,hogy miért nem lehet PDF-ben,ingyenesen mindenki számára elérhetővé tenni. Egyszerűen nem akarom elhinni,hogy tényleg így akarnak (apró)pénzt csinálni maguknak,amikor pl: a Dragon magazin (hivatalos D&D) teljesen ingyenes...
  8. Greol

    Kiegészítések a szeráfi alkuhoz 2.

    Líthas! Elöször is: elismerésem a cikkért,nagyon érdekesre sikerült és minden bizonnyal a játék során is jól alkalmazható. Másodszor: nem mintha kisebbíteni akarnám a cikkíró érdemeit,de jónak látom megjegyezni,hogy a hivatalos körök véleménye szerint a cikkben leírtakkal szemben valószínűleg a természetszellemekkel nem lehet szeráfi alkut kötni, (vagy legalábbis egy időben volt ilyen elképzelés is) : "A természetszellemek sohasem kötnek szeráfi alkut: egyszerűen képtelenek rá, az eltéphetetlen materiális gyökereik miatt. Thassaladyon magiszter téved, amikor az elementálokat is siyerafnak minősíti. (Éppúgy, mint amikor alábecsüli a gnómok és a khálok mágikus potenciálját – ez nem az én hibám, abszolúte szándékosan írtam bele a szövegébe ilyen bakikat. ) Egyes elementálok és állatszellemek szolgálhatják ugyan a szerafistákat, de csakis közvetett úton: a szerafista patrónusa kényszeríti rá őket. Ők maguk sohasem léphetnek föl patrónusi szerepkörben. Ez nem azt jelenti, hogy a különféle természetszellemeknek ne lehetnének sámánjai – csak éppen ezek a sámánok nem szerafisták. Itt a szakrális mágia egyik igen ősi válfajával van dolgunk. A csillag- és viharszellemek dominálnak például az ilanoriak ősi hitvilágában; a korg barbárok (ld. PPL II. 98-106. old) az őselemi hatalmakat tisztelik; ami pedig az állatszellemeket illeti, nekik Jan van den Boomen kreált egy igen karakteres hódoló szektát, az abasziszi Nak-Rad titkos társaság képében. Sajnos, ezek a csoportok – a korg sámánpapok kivételével, akiket Borbás Pisti barátom alkotott meg – egyelőre nincsenek játéktechnikailag kellő mélységben kidolgozva. Ötletek, javaslatok?" - írja Raoul Renier saját topicjában. Forrás: https://lfg.hu/forum/topic/2804-kornya-zsolt-magus-os-foruma/page/7/ Mivel a késöbbiekben a fentebb leírtak nem kerültek megerősítésre és eléggé régen is lettek leírva,könnyen lehet,hogy R.R. koncepciója mára hivatalos körökben is meghaladottá vált. (És egyébként sem kell kötelezően minden dologban a hivatalos irányvonalhoz alkalmazkodni. Mindegy, jónak láttam erről említést tenni.)
  9. Greol

    Dumaterem

    https://www.kalandozok.hu/kiegeszitok/terkepek/ Ezt épp most találtam. A képek elérhetőek jó minőségben,nagy felbontásban,jpg-ként. Aki régóta látogatja az oldalt az valószínűleg már biztosan tud erről a linkről,de mivel nekem teljesen új - és minden bizonnynal sokan másoknak is - éppen ezért jónak látom itt felhívni rá a figyelmet.
  10. Greol

    Dumaterem

    Sajnos továbbra is fennáll a probléma.
  11. Greol

    Dumaterem

    @Antail: próbáltam használni a Szószedetet erre megjelent egy Messagebox és közölte,hogy rontást tett rám egy BM és,illetve azt is,hogy ez ügyben forduljak hozzád. Valami nem stimmel.
  12. Greol

    Üzenet a fejlesztőknek

    Igen,jól sejted,a 3-as.
  13. Greol

    Ynev Földrajza

    Az LFG.hu MAGUS fórumának Shadon topicjába posztolta valaki.
  14. Greol

    Ynev Földrajza

    PDF-ben: Ronna-gella map (1) (1).pdf
  15. Greol

    Ynev Földrajza

    Rajongói-játékosi térkép Shadon legdélebbi részéről.
  16. Greol

    Dumaterem

    1) Szerintem ezek egyáltalán nem rossz felbontásúak. Sőt, kifejezetten jó minőségüek. Egyszerűen nem értem mi gondod a minőséggel. 2) Az emberek többsége nem tud és nem is akar printscreenelni PDF-eket. Egyszerűbb és könnyebb ha lementhetik maguknak a jpeg-t. Itt már megint csak nem értem,hogy számodra mi nem tűnik nyilvánvalónak.
  17. Greol

    Dumaterem

    A jelentőségét szerintem az adja,hogy jóllehet ezek a térképek már több helyen feldolgozásra kerültek - pl: a Ynev-Atlaszban - de itt a térképek jpeg.-ként is letölthetőek,szemben a pdf-ekkel és a nagytérképpel.
  18. Greol

    Dumaterem

    Az "rpg könyvtár" mappában kevés helyen elérhető Ynev térképek vannak és még pár dolog,ajánlom figyelmetekbe. http://numphomaniac.pokol.hu/keret.cgi?/
  19. Greol

    Dumaterem

    Eltekintve a tartalomtól - ami szerintem sok helyen torz képet fest a beszélgetésről és általánosságban rosszindulattól csöpög - csak egy dologra térnék ki: vajon mennyire helyén való,hogy ez a szöveg egy olyan helyen mint kalandozok.hu - ami a legerősebb M* közösség - végső konklúzió gyanánt a brand teljes elpusztítására bíztatja az olvasót? (Mert voltaképpen ezt teszi.) Szerintem semennyire sem, mitöbb mint ilyen visszataszító és kifejezetten kártékony a M* közösség és általában az egész magyarországi szerepjátékos társadalom szempontjából. Az meg aztán pláne érthetetlen,hogy ezután a szöveget miért kell " A m* halott,éljen a m*" sorral zárni. Voltaképpen mit akar ez jelenteni? Hogy éljen - ez a szerző által leginkább egysíkú döglődésnek vett - mostani állapot? Vagy mi? (Gyorsan hozzáteszem,hogy egyébiránt a Deltával kapcsolatban jómagam is mélységesen kritikus vagyok - csak,hogy a finomabb megfogalmazásnál maradjak.)
  20. Greol

    Dumaterem

    Valóban,kissé pontatlan voltam,ugyanis boszorkánymesteri(vulgármágiát) nem egyszerűen a dzsusi,hanem a "jorigi",a kaszt egy specializációja tud használni: "A varázshasználó jorigikra - azaz a Kivizsgáló hivatal azon tisztejeire akik varázstudóként állnak Danzsódai szolgálatában - mint speciális csoportra az alábbiak vonatkoznak: - KP alapjuk nincsen szintenként 5 kp-t kapnak -első tapasztalati szinten megkapják a következő Elsődleges Képzettségeket: Lélektan 2.fok ,Politika 2.fok,Mestermágia (szabadon választott iskola) 2.fok, Vulgármágia (boszorkánymesteri) 2.fok, Demonológia 2.fok, Auraelemzés 1.fok. -valamint az alábbi másodlagos képzettségeket: Fegyverhasználat (dzsitte) 2.fok,Jog( 2.fok) -számukra elsődlegesnek minősül: Szakrális mágia,vulgármágia (ami nem jelenti azt,hogy 3.foknál magasabb szintre juthatnak bennük,csak azt,hogy addig a fokig egyáltalán elsajátíthatják),Szimbóluimmágia,Drágakőmágia,Auraleplezés -számukra Másodlagosnak minősül: Álöltözet,Arctalanság,Jelbeszéd,Jelbeszéd,Lesvetés,Rejtekhelykutatás,Kíntűrés,Politika,Szaimindzsai." (212.old) UPDATE: Most nézem a vulgármágia leírását az ÚT-ben,és ha jól látom a 3.fok még csak passzív ismereteket jelent,tehát nem képesek varázshasználatra. Ezek szerint mégsem volt igazam. (Legalábbis amennyiben jól értelmezem: az ÚT-s leírás nem foglamaz kellően egyértelműen,hogy a képzettség melyik foktól tesz lehetővé többet az adott mágiatípus puszta azonosításánál.)
  21. Greol

    Dumaterem

    Kössz ezt is,efelett egészen eddig teljesen elsiklottam,noha már nagyon régóta forgatom a Második Törvénykönyvet. (Mondjuk a 12.tsz-t értelemtelenül magasnak érzem.) Érdekességképpen jegyzem meg,hogy az Enoszuke kiegészítőben van egy kaszt, a "dzsusi" ami átmenetet képez a boszorkánymester és a mozaikvarázsló között: egyaránt képesek használni mozaikokat és boszorkánymesterek tapasztalati mágiáját. (Pontosabban egy-egy részt mindegyikből,némileg kicsit hasonlóan a toroni magitorok bizonyos csoportjaihoz.) Valószínűleg az ő kasztjuk van a legjobb helyzetben új formák megalkotása tekintetében,elvégre nem kell ikerkasztúság különféle területekhez és a tapasztalati mágia is talán kevesebb kísérletezéssel jár.
  22. Greol

    Dumaterem

    Aha,értem,kössz. Akkor az UTK ebből a szempontból némi előrelépést jelent (itt a Tapasztalati mágia 5. foka teszi lehetővé teszi saját,teljesen egyedi varázslatok megalkotását olyan területeken amelyekben a karakter jártas),itt az átvétel a KM engedélyével elvben akár meg is történhet,de érdemi megoldást ez sem nyújt.
  23. Greol

    Dumaterem

    Líthas! Ismertek valami hivatalos szabályt arra vonatkozólag,hogy milyen módon lehet tapasztalatimágiát használóknak megtanulni más tapasztalati mágiahasználó kasztok varázslatait? (Pl: A boszorkánymester bizonyos boszorkányvarázslatokat.)
  24. Greol

    Dumaterem

    Ebben van valami. Ugyanakkor a nem szakrális mágia és a mechanikus eszközök közül valószínűleg az utóbbit tartják kisebbik rossznak,talán ennek hajlandóak egy bizonyos szintig teret engedni. (A jelentősebb kognitív képességeket,reáltudományos ismeretek meglétét feltételező bonyolultabb mechnanikai eljárások valószínűleg kisebb mértékben tudnak teret hódítani mint a prófán tapasztalati mágia,amit a falubeli javasasszonytól még egy írástudatlan jobbágy is képes elsajátítani.)
  25. Greol

    Dumaterem

    Azon gondolkodtam,hogy amennyiben elfogadjuk az állítást miszerint Shadonból teljesen hiányoznak a mozaikvarázslók és a törvényes keretek között tapasztalati mágiát űzők,ami miatt a különféle normális esetben rájuk háruló feladatokat mágikus feladatokat - mint pédául rúnázás - a kispapság végzi el,akkor vajon ez nem vonja-e magával szükségszerűen,hogy a Shadonban varázspótló technikai eszközök valamennyivel fejletebbek és elterjedetebbek mint Ynev más civilizált részein,ahol az ilyesmit a mozaikok és tapasztalatimágia háttérbe szorítja? (Feltételezem,még egy igen felduzzasztott létszámú papság is jobbára csak a saját egyházi igényeit képes kielégíteni a lakosság többi részére - pláne az ilyen irányú luxusigények kielégítésére - már nem tud időt és energiát fordítani.) Szerintem Shadon fejletebb területein fejlett mechanikus eszközök vannak,talán itt-ott kezdetleges gőzgépek is létezhetnek. (Talán ezzel kapcsolatban nem felesleges megjegyeznem,hogy hogy állítólag már a hellének ismerték a gőzenergiát,de csak kapunyitogatásra használták szentélyekben.) Talán egyes gorviki klánok mechnikában való jártassága is ezzel magyarázható.
×
×
  • Új...