Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Rayen Reval

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  383
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Rayen Reval

 • Rang
  Térítő
 • Születésnap 1988-03-11

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Főnix- paplovag
 • Mi a kedvenc regényed?
  Acél és oroszlán
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Sogron
 1. Rayen Reval

  Egyéb rendezvények (nem MAGUS)

  Sziasztok újfent! Az előzőekhez kapcsolódóan Szellő (Nyári László) rendez egy ott alvós, bulizós, bográcsozós larp fegyver készítő hétvégét azoknak, akiket csak az tart vissza, hogy nincs megfelelő felszerelésük a játékra. A jó hangulat garantált az eredmény csak az egyén ügyességétől függ, de minden segítséget megadunk. Az esetleges költségekért és egyéb kérdésekért forduljatok nyugodtan hozzá, vagy keressétek fel a LARP craft című facebook eseményt. Szép napot mindenkinek!
 2. Rayen Reval

  Egyéb rendezvények (nem MAGUS)

  Üdvözletem minden régi és új Kalandozónak! Ha megengeditek szeretném ehelyütt is reklámozni a Ciklusok Rabjai nevű élő szerepjátékot, melyet idén Június 29-30-án rendeznek Fülöpházán. Az immáron több éven keresztül vezetett történet idén is fordulatokkal teli, jó hangulatú eseménynek ígérkezik, melyet középkori fantasy stílusban tartanak a szervezők. A történet Alac világán játszódik, ahol megannyi mesés faj egyedei élnek, számtalan varázslatos helyszínen. A közelmúltban a varázslóállam, Yech'tha vezetője, megmérgezte a kontinens legnagyobb államának, Veitonnak a királyát, ami háborút robbantott ki a földrészen. Eme háború végeztével Veriton új királyt készül választani, aminek sorsát egyformán befolyásolják nemesek és közemberek... Ha érdekel az esemény, szívesen várom itt a kérdéseket, illetve a világról és történetéről bővebben utána tudtok olvasni a: https://ciklusok-rabjai.webnode.hu/ -honlapon.
 3. Rayen Reval

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Persze ha ez nem jön be, egy kis bőr szegéllyel még mindig bárki magára varrathatja a szent szimbólumot.
 4. Rayen Reval

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Üdv Mindenkinek! MG: biztatásodra elolvastam az említett Rúna cikket. Amennyiben magam ellen beszéltem a fentebbiekben úgy igyekszem tisztázni: Szerintem egy szent szimbólum, mondjuk egy varázslói bottal összehasonlítva aránytalanul gyenge varázstárgy, ahhoz képest hogyan és milyen céllal készül. Ha megkapná az általános sebezhetetlenséget, mint amaz, úgy egy szent szimbólum fegyver, -páncél felboríthatná a játékegyensúlyt. Tekintve, hogy a szabálykönyv egy felszentelt, többszörösen megáldott, ám máskülönben teljesen hétköznapi varázstárgyként jellemzi, így természetesen a játéktechnikát követve ez a probléma nem létezik. A törött szent szimbólum tekintetében, a rendszer a tárgyak rész-egész kérdését úgy kezeli, hogy a mágia mindig egy tárgy egészére hat. De ez persze lehet, csak a varázslói mágiánál működik így. Ha jól vettem ki te azt támogatod, hogy ha a szent szimbólum egy nagyobb tárgynak a része, akkor nem változik a szerepe, míg ha maga a tárgy sérül akkor? A)végképp tönkremegy? tönkremegy, de javítás után újra funkcionál? C) ha megvan minden darabja egy helyen, akkor még használható? Magam részéről a választ preferálom, persze a javítása nem egyszerű.
 5. Rayen Reval

  Dumaterem

  Oh, hogy ilyen is lett időközben. Köszönöm az információt.
 6. Rayen Reval

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  MG: megtaláltam a mondatot, amire emlékeim szerint hivatkoztam: "...ellenál mindennemű fizikai, mágikus, vagy természeti hatásnak, a tulajdonos Személyes Aurájának elválaszthatatlan részét képezi." Sajnos ez a meghatározás viszont a varázsló botjára vonatkozik nem a szent szimbólumokra... Nekem ez némi fájó pontot jelent, hogy a varázsló botja ennyivel többet tud, mint egy istennek felajánlott szent szimbólum, főleg annak tekintetében, hogy egy varázsló a botja nélkül ugyan úgy varázsolhat. De ez már a személyes problémám, utólag is elnézést a keveredésért. Viszont, mint írtad "az ereklye túlviági lény közbenjárásával készített varázstárgy". Szerintem ebbe belefoglaltatik az istenek segítségével készülő szent szimbólum is. Ha belegondolok, hogy a készülése egy több, mint egy évig tartó isteni rituálé, nem is nagyon jut eszembe más varázstárgy mi ennél erősebb lehetne. Gyakorlatilag felruház egy teljesen hétköznapi halandót azzal a tulajdonsággal, hogy fohászaira közvetlen segítséget kap egy istentől Ha pedig azt vesszük, hogy megerősíti a pap(lovag) kapcsolatát istenével és mekkora sokként éri az elvesztése, még valami EGO szerűséget is tulajdoníthatnánk neki. Akkor, ha ne adj Isten egy fegyver a szent szimbólum és sikeres fegyvertörést hajtanak végre ellene, akkor a szent szimbólum megsemmisül? Vagy egy nyakéket átlőnek íjjal stb,stb... Cirifischio: Daru példájában a különbség gondolom abban rejlik, hogy egy "egyszerű" jelképhez/tetováláshoz nem kell egy évig az oltáron feküdnöd. (kivéve persz, ha ez valakinél valami aberráció)
 7. Rayen Reval

  Melyik a kedvenc fajod?

  Köszönöm a segítséget! Az Udvari ork anatómia c. mű nekem tetszett, szerintem valamilyen szinten be is építem majd a történetbe. A regényekhez még nem jutottam, hozzá, de a listán fent vannak. Addig azonban feltenném az udvari orkokkal kapcsolatos kérdéseimet, melyekre választ keresek. 1: Mikori az első hivatalos történelmi forrás az udvari ork faj megjelenéséről? 2: Egy városon belül, ők saját közösséget alkotnak, vagy mindenki igyekszik csak emberekkel körülvenni magát? 3: Milyen jogaik vannak az Északi szövetségen belül? Egyfajta rabszolga-testőr, mint Toronban, vagy minden "emberi" jog megilleti? 4: A summarium azt írja a vador és ember kapcsolatból hibrid félorkok születnek. Mi a helyzet az ember-udvariork-vadork felállással? 5: A többi faj hogyan viszonyul hozzájuk, mivel gondolom ők is tudják, hogy mágikusan létrehozott faj? Szaporodás? 6: Szintén a summarium említi, hogy egy vadork, csak a húst képes megemészteni az álkapcsa is erre fejlődött ki, mi a helyzet az udvari orkkal? És végül... 7: Az udvari orkokat is sújta Orwella átka, vagy módosult? Ui.: a Kyr hagyományoknak megfelelve 7 kérdés.
 8. Rayen Reval

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Üdv Mindenkinek! Köszönöm a segítséget, eddig úgy látom a kérdések állása 1-1, úgyhogy ez még nem dőlt el. Jó magam mindig is hiányoltam, hogy egy templom nem ad semmiféle "hivatalos" bónuszt a papjainak, amit mi különféle házi szabályokkal oldottunk meg, ezek egyike az oltár, mint általános szent szimbólum is. A másik az volt, hogy a templomba járó hívők számától függően a templom területe permanens Örző aura és Varázslat megszüntetése papi mágia hatása alatt áll, plusz egyéb a vallásra jellemző dolgok. Ez egy szinten tápolja a papot tudom, de a templom nekem akkor is a védelem legbelső köre, ahol az emberek hite a végletekig fokozódik baj esetén. Ennél fogva nálam bármely templomot megvédi az istene egy bizonyos szintig. Lehet ez már inkább Az én Ynevem topicba kellene, hogy menjen, de ha már így alakult ezekről is várok véleményeket. Az eredeti kérdésekre visszatérve, a szabálykönyvek (és ti is) egyértelműen egy kisebb ereklyének írjátok le a szent szimbólumokat, amivel teljesen egyetértek. Viszont az is írva vagyon, hogy mint ilyen kvázi elpusztíthatatlan, mágikus tárgynak minősül, ami a pap(lovag) személyes aurájához tartozik. Úgy gondolom, hogy egy ilyen kaliberű fegyver, páncél vagy egy tenyérnyi bőrfelület inkább a tápolást szolgálja, de (mint a játékosom felhívta rá a figyelmem) szabály nincs ellene. Ennek fényében változna a véleményetek? A papnők kérdésében írtátok, hogy egyrészt függhet attól, hogy milyen a nők általános megítélése a régióban, sajnos ezt megint csak nem tárgyalja egyik könyv sem túlzottan, és gondolom a mi földünk középkori női-férfi alá fölérendeltségét hiba lenne egyszerűen ráhúzni Ynevre. Sajnos regényt nem olvastam annyit, mint szerettem volna, úgyhogy továbbgördítve a kérdést, mennyire fogadják el a női vezetőket (pl. papnőket) a különböző térségekben. Északi szövetség, pyarroni államok, abaszisz? Szép estét!
 9. Rayen Reval

  Dumaterem

  Köszönöm Felon a bárdolatlan bárdom nevében is. A történet azóta is mosolygásra készteti a búslakodókat. Kár, hogy nem maradt fenn hanganyag, az a történet megért volna egy novellát. Sajnos bizonyítékom nincs Tarisznya utazásairól, mert általában én fényképezek, de ezentúl gondolok erre is. Viszont erről az jutott eszembe, hogy nem találtam a kalandozok.hu-s galériát. Elköltözött, vagy megszűnt? Azt hiszem még volt is egy olyan képsorozat, hogy: Erre járt a M.A.G.U.S. vagy én emlékszem rosszul?
 10. Rayen Reval

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Bocsánat, hogy magam után írok, csak eszembe jutott még valami. Úgy gondolom, hogy színesítit a játékot, ha az ember találkozuik egy vallás szent állatával/növényével, de sajnos mindegyik istenhez nem találtam meghatározást. Vannak saját ötleteim is, de várnám a véleményeket ebben a témában is.
 11. Rayen Reval

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Üdv Mindenkinek! Ezer bocsánat, ha ezt a témát már unalomig boncoltátok, de két kérdésem is lenne. Az első: azoknál a vallási irányzatoknál, ahol nincs feltétlen kiemelve, bármely nem tagja lehet pap-paplovag? Pl. Uwel leírásában se PPL-ben se semelyik generációs alapkönyvben nem említik, hogy csak férfiakat fogad soraiba, bennem valahogy mégis ez a kép alakult ki. De mivan a Sogronitákkal (toroni/ordani), a Thar hitűekkel, a Ranagolitákkal és persze a sok többivel? Törpök, elfek, orkok? Amennyire le tudtam szűkíteni: Kyel, Domvik pap csak férfi, Ellana, Morgena, Orwella csak papnő, Orwella paplovag csak férfi. Ranilnál meg vannak említve a Napszüzek, de nincs külön említve, hogy papnők nem lehetnek. A második kérdés: a szent szimbólumot legtöbb esetben valamilyen ékszer formájában említik meg. Nyakék, diadém, gyűrű stb. Ettől függetlenül lehet-e a szent szimbólum pl: fegyver, pecsét, hangszer, ruhanemű, tetoválás, esetleg egy szent állat vagy bármi egyébb? Ha a pap(lovag)nál nincs a saját szent szimbóluma, egy másikat használhat-e helyette? A templomi oltár egy közös szent szimbólumnak tekinthető-e? Elsősorban valahol megjelent "hivatalos" információ kellene, de jöhetnek a magánvélemények is abból is sokat tanul az ember. Ui.: tök jó friss kezdőknek mesélni, totál felpezsdíti az embert, olyan kérdéseket tesznek fel, amikre egy több éve együtt játszó csapat már nem is gondol. Előre is köszönöm a segítséget!
 12. Rayen Reval

  Melyik a kedvenc fajod?

  Üdv Mindenkinek! Szeretném megkérdezni, hogy mit tud a közösség az udvari orkokról? Már az alapkönyvekben megjelenteken kívül... Úgy értem ez a faj a játék legeleje óta a játszhatók között van és most, mikor egy relatív "kezdő" elém állt azzal, hogy szeretne egyet hozni és milyen bónusz információt tudok róla, jobbára csak hápogni tudtam... "Hát ugye nagy, meg erős, meg... őőőő..., ja ha a csapat nem akar kutyát, akkor ideális... :)" (Boccs a a poénért, komolyan semmi bajom vele. ) Visszatérve a témához, átnéztem a kalandozok.hu cikkeit, ETK-t, UTK-t, Rúna magazinokat, de azon a pár soron felül, amit már az ETK is írt nem sokat találtam. Ha bárkinek bármi egyébb info-ja van szívesen venném, köszönöm.
 13. Rayen Reval

  Dumaterem

  Üdv Mindenkinek! Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a Sümegi várat! Én nemrég voltam életemben először megnézni és szerintem abszolút megéri! A vár maga nemrégiban lehetett felújítva, rengeteg szvsz igényesen berendezett korhű szoba látható benne, korhű konyha és fűszernövénykert, kovácsműhely, kápolna, kínzóterem, boszorkánysarok és rengeteg olyan játék, amit akár abban a korban is játszhattak a gyerekek. (Ha lesz rá lehetőségem párat megcsinálok magamnak XD) A vár alatt lovagi tornák színhelyére alkalmas stadion, kiállított életnagyságú(?) ostromgépek (katapult, faltörő kos, ostromtorony), és egy étterem található. Emellett kiemelném a vármúzeumot is, ami számomra azért volt csodálatos, mert nem egy vitrinekkel határolt folyosón megy végig az ember, hanem a kiállított páncélok, balliszta!, számszeríj, kardok, lovaskocsik, mind körbejárhatók, rendbontóknak akár meg is foghatók! (A legértékesebbektől eltekintve persze...) Összefoglalva mindenkinek csak ajánlani tudom, gyerekkel vagy örökgyerek felnőttel is élvezetes lesz. Ui.: A szezon végéig heti kétszer rendeznek lovagi mulatságokat is (sajnos erre csak a helyszínen jöttem rá... )
 14. Rayen Reval

  Ismét egy új magus-rendszer

  Üdv Mindenkinek! Némileg felszínesen, de átfutottam az itt írtakat és igyekeztem a sok időhúzásból kiválogatni a valódi információt a magus.hu-n is, de úgy látom itt is ott is kicsit haldoklik a dolog. Remélem az csak a nyári üdülések miatt van, de ha esetleg lenne bárkinek nemhivatalos infója: hogyan áll az Örökség, szívesen meghallgatnám. Láttam, hogy volt egy kalandozok.hu-s tesztcsapat is, Veletek esetleg nem vették fel a kapcsolatot, hogy mire lehet készülni? Saját véleményem egyébként, hogy a régi ETK-s rendszerrel sem volt semmi olyan probléma, amit egy józan csapat ne oldott volna meg, vagy amivel itt ne tudtunk volna álláspontra jutni. (Amiben meg mégsem az leginkább ízlés kérdése volt. ) Tudom, hogy rengeteg kérdés vár megválaszolásra és sok az ellentmondás, de nekem a régi szabályrendszer, akkor is tetszett, még ha 5-6 könyvet át is kellett nyálazni, hogy egy megfelelő indoklást vagy magyarázatot találj. Bár fentebb írtátok, hogy a világhoz nem terveznek hozzányúlni, félek mégis az lesz esetleg, mint a WoD-nál. A világ ránézésre ugyan az maradt, de a felszín alatt minden megváltozott... Na sebaj, ettől függetlenül én biztos megveszem, mert "nehogymánelegyenmeg", majd 20 év múlva, mikor a régi rendszert újra kiadják minden hibától mentesen, jó lesz ránézni, hogy ilyen is volt.
 15. Rayen Reval

  Helyzetjelentések

  Üdv Mindenkinek! Másfél évi kihagyás után igyekszem felvenni a fonalat a Fórumon, bár egy hét után még mindig nem sikerült minden témát megnéznem... Azt láttam, hogy minden tábor jól sikerült, ezúton is gratulálok a Nyerteseknek! Külön gratulációm a Pyarroni óra kitalálójának és megalkotójának, a párom a tanúm rá, min. 1 órás delíriumot váltott ki. Felon: az általad készített rúnázott tarisznya bejárta velem egész Magyarországot, Erdélyt és az Alpok alját és bár kicsit megviselt, kicsit ázott, kicsit macskaszagú, de még mindig a leghűbb társam. Sajnos M.A.G.U.S. -t nem sikerült sokat játszanom, de cserébe kipróbáltam a Warhammer fantasyt, a WOD-ot és sok PC-s RPG-t. (Ezekről külön topicba. ) Remélem lesz alkalmam személyesen is találkozni megint mindenkivel valamelyik rendezvényen, addig is jó fórumozást!
×