Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Croatush

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  92
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Croatush

 • Rang
  Kocsmák bajnoka
 1. Croatush

  Kasztosodás

  Ha szerepjáték, akkor a kis szobamágusnak nem kell az Fp, kell neki a CÉ, de az, hogy harcosnak általában nincs, az annyira igaz, minthogy a mágusnak "általában nincs a rúnamágia". +25 elkölthető pont, kész Egyébként teljesen egyetértek veled, a magusban azt szeretem, hogy az élethelyzet sokszor fontosabb a túlélés szempontjából, mint a statok. Ha dungeonharccá redukáljuk, akkor kijönnek az egyenlőtlenségek, de nincs értelme. Én mindössze csak azt mondom, hogy nincsenek akkora külömbségek, mint ahogy egyesek beállítják. És pont a szerepjáték, a M.A.G.U.S. összetett és árnyalt világa, a kalandok színessége következtében simulnak ki az egyenetlenségek, mert lehet, hogy a mágusnak több pontot kell költenie összesen, de ha egy Dorani mágus bekopogtat egy király ajtaján és felmutatja a pecsétgyűrűjét, akkor talán még soron kívüli meghallgatásban is részesül, mialatt a harcosból öt marcona városőr próbálja kiszedni a városkapunál, hogy mégis mi az istennyilát akar odabent ennyi fegyverrel, és amúgy is ki a fene ő... (De ha már direkt tápolás van a harcosnál - a mágus felveszi a drágakőmágia 4. fokát, és rögtön ~végtelen manája van... persze ha van ideje köveket töltögetni ).
 2. Croatush

  Kasztosodás

  - És a harcosod tud mást is, vagy csak harcolni? Mert a mágusnál felsoroltál mindent, amit esetleg véletlenül az életében használhat + szerepjátékos skilleket is hozzá vettél, a harcosodnak meg HM-en és Fp-n kívül semmit nem adtál. A harcost játszó ember talán nem akar szerepjátékozni, csak ölni? - Van a harcosodnak iszonyat sok FP-je és HM-je, állítsd szembe a rúnamágus, elemi mágus, magasmágus nekromatával, megnézzük, melyik nyer. Mert ha bedarálod egy dobótőrrel, akkor az maximum egy jól képzett idióta (aki mégsem olyan jól képzett). Ha a harcosod összeállításának koncepcióját nézzük, akkor elég a nekromantának is egy ősi nyelv + 5. fokú tapasztalati mágia, meg sok manapont. Az már szétkapná a harcost, pár kör alatt. Harcosnál nem lehet mire költeni? Kapjon meg egy rakás III. nehézségi fokú harci képzettséget (mert attól, hogy nagy a VÉ-je / Fp-je, még simán meghal egy csatamezőn, ha nincs mondjuk harctéri gyakorlat). A harcosnak sokkal több dologra kell költenie, mint a mágusnak - ok, hogy manapont 3 KAP, pszi pont 2 KAP, de a harcosnak kell (legalább) 3 féle harcérték + Fp. Összehasonlítás képpen 1 mp + 1 pszip = 5 KAP; 1 TÉ + 1 CÉ + 1 VÉ + 1 KÉ + 1 Fp = 5 KAP. Hol itt a gond?. Az meg egyébként is hülyeség, hogy csak HM meg Fp kell (és egy normális KM az első 5 percben kinyírja neked szépen a karaktert). Ezen túl lehet fegyverkovács, stb amit ki tudsz találni. Nem kell konzervdobozt csinálni belőle, csak hogy bizonyítsd az igazadat, senki nem akar olyan karakterrel játszani, aminek az egyedüli képessége az, hogy ha kirakják a csatatérre, akkor nem hal meg (gyorsan).
 3. Croatush

  Zene

  Van Canto: Amorphis: Blind Guardian - Bard's song:
 4. Dehogynem, a M.A.G.U.S.-hoz is mindig adnak ki valami kiegészítőt, újítást, vagy átdolgozást, és még új szerepjátékok is születnek. Egyébként én már gondolkoztam rajta, hogy kéne írni szerepjátéko(ka)t. Szerintem a M* is úgy született, hogy leült pár haver, mondván: alkossunk valamit. És lőn magus Hát igen... de a legtöbb akkor sem játszana, ha tudná mi az. A tizenévesek nagy részének figyelmét a fészbúkonlájkolgatás köti le... Meglátnak egy embert, aki a szabadidejének 4-5%-át fantasy világokra fordítja (PC játék, asztali RPG, fantasy könyvek), az már furának, sőt kicsit kettyósnak számít Persze aki suliban, utcán, házban, boltban, könyvtárban, ágyban, szomszédban, balatonon, vonaton, autóba, WCn, mindenhol ostoba emberek által írt facebook-alkalmazásokat nyomkod, ostoba farmos játékokat játszik, más ostoba emberek ostoba írásaihoz ír ostobaságokat, az most a király Ilyen közegben a szerepjáték nem fog elterjedni. Az egyetemistáknak meg "sosincs idejük semmire", főleg nem játékszabály-rendszereket tanulni, meg kitalált világokat megismerni. "Na persze amire nem szánunk időt, arra miért is lenne időnk" Én is kétlem, hogy kihalna az asztali RPG, de nem rózsás a jövője ez tény. A WoW-nak valahogy jobb a reklámja De ha azt mondja nekem valaki, hogy 1 heti facebookozásnak nagyobb közösségépítő ereje van, mint 3 óra kalandozásnak a haverokkal Yneven, akkor annak azt kívánom többé egyetlen kommentjét se lájkolják vagy ha van számára nagyobb kínzás, akkor azt
 5. Croatush

  Képzettségrendszer

  6 pontos háttér a bárd iskola, tegyük fel, hogy felvett még egy művésztehetség(ének), művésztehetség(zene), egy adottság(Karizma) és egy sugallat hátteret, marad elkölthető 40 KAP-ja / szint, első szinten 5. fokra húzza a bárdmágiáját 31 Kp-ért (31 KAP), marad neki 9 elkölthető, amiből Mp-t vesz. Van kemény 3 + 3 = 6 Mp-ja, de a fegyverhasználata gagyi, HM alapértékek, nincs kocsmai verekedés, ékesszólás, semmilyen jó bárd képzettség, következésképpen nincs bárd hangulat, ráadásul csak az általad említett 7 szint múlva lesz táp, és akkor sem feltétlenül tápabb, mint a többiek, FELTÉVE ha túléli az első pár szintet... a dalai ellen érvényesül az ME, illúziókkal TALÁN átver mindenkit és el tud menekülni, ha valaki megpróbálja leütni, de kb semmire sem jó a karakter, mert se szerencsejáték, se lopódzás, se rejtőzködés, se színészet, se magasabb szexuális kultúra, stb... Ki akar ilyen karaktert indítani? Vagy JK-KM beszélgetés: KM: Ne vedd fel a bárdmágia 5. fokot mert akkor ilyen meg olyan hátrányaid lesznek. JK (hadar és csillog a szeme): de akkor kapok +3 mana pontot, és arra nem kell KAP-ot költeni, és 3-4 szint múlva ennyi lesz, és akkor majd tudok ilyet meg olyat varázsolni és akkor hiába ez meg az blablabla... -- KM bemeséli a bárdot -- - Megnyerted a dalversenyt, mindenkit porig aláztál a dalaiddal és a versenybíró átnyújtja neked a nyereményedet. Kinyitod az erszényt, benne találod a jól megérdemelt 7 aranyadat. Dobj egy próbát veszélyérzékre... ja 0%? Akkor érzékelés -2 módosítóval. Sikerült, nagyszerű! Hirtelen megperdülsz, és látod, hogy a három legyőzött vetélytársad vérben forgó szemekkel, kezükben üres borosüvegekkel állnak előtted... Mennyi is a kezdeményezésed? Kocsmai verekedés? (firkálgat, kockát dob) Hmm érdekes... Szvsz nincs itt semmilyen bug; ha van egy valamire való KM, akkor nincs táp. Az összes kasztnál (legyen az eredeti, vagy kitalált) van pár alap dolog amit mindenképpen fejleszteni kell, különben nem ér semmit a karakter. Ha pedig magasabb (5-6.) szinten kezdődik a játék, a játékos meg kiokoskodja, hogy "valójában első szinten vettem fel minden olyan képzettséget ami egész eddig osztotta nekem a pontokat, és csak most, az utolsó 1-2 szinten szinten ezeket a - túlélésemhez elengedhetetlen - képzettségeket, akkor a KM egyszerűen azt mondja, hogy "nem." Ad egy radírt, meg egy ceruzát, aztán vegyél vissza szépen azokból az értékekből, ennyi.
 6. Croatush

  ETK vs. UTK összességében

  Üdv! Én előre leszögezem: Amikor ETK-ztam akkor ETK-ztam. Nem volt meg (most sincs) az UT, így csak a 2 fokú rendszerrel tudom összehasonlítani: annál sokkal jobbnak tartom. Még ha nem is lenne benne újítás, csak az összes eddigi kieg összegyúrva (amit azért nehezen hiszek - de nem tudom) akkor is jó, mert egy könyvben egy egységes szabályrendszert kapunk. Én amikor végigolvastam, azt mondtam: na erre át kell térni (át is tértünk). A szabadságát szvsz nem lehet megkérdőjelezni, most raktam össze egy világjáró tudóst, aki mellesleg harcolni is tud valamennyire. A képzettségeket ezzel a 5fokú rendszerrel NAGYON jól lehet kombinálni, úgyhogy egy sablon harcosnál bonyolultabb karakter megalkotására kb tengernyi lehetősége van a játékosnak. Legendaismeret 5.fok, + egy rakás kultúra 1. fok -> ismeri az ő ősi legendáikat is. És itt érkeztünk el egy dologhoz, ami elsőre nem tűnt fel, csak a sokadik karakterem megalkotása után: érdemes elolvasni a képzettség leírását és a fokok leírását nagyon alaposan. Példákat hozok: Ékesszólás 1. fok aki jó mesemondó, tehát szépen, választékosan fogalmaz, 2. foktól kezdve szónoki képzettség. Hadvezetés 1. fok mások munkáját tanulmányozza (tehát ért hozzá, csak nem tudna hadat vezetni), 2. foktól kezdve tényleges hadvezetés. Így nem igaz, hogy az 1. 2. fok felesleges, mert pl világi képzettségeknél 1-2. fokon van értelme megtanulni sok mindent, ami a mindennapi élethez hasznos (futás 2, úszás 2, stb...). A kultúra 1 amit említettem úgyszintén árnyalt képzettség, mert 1. fokon ismerkedik vele (tehát jó kiegészítőskill valami más képzettséghez), 2. foktól kezdve meg azt méri, milyen jól tud beilleszkedni a karakter az adott kultúrába. Értékbecslés 1 "felismeri a silány árut a piacon", és még sorolhatnám. (De nem tudom megállni, hogy ne soroljam: a misztikus képzettségeknél a 3. fok kell, hogy valaki tudja művelni - kiv. pszi -, az 1. 2. csak ismeret, ami csak első ránézésre haszontalan akármelyik kasztnak, valójában pl még egy szimpla harcos is fel tudja használni a nekromancia 1-et (ha élőholtakkal kerül szembe, mert másként nem ismeri fel őket, maximum rémtörténetekből). Itt már sokkal jobban érzem, hogy csak a képzelet szab határt a karakteralkotásnak. És nem érzem azt sem, hogy túl tápos lenne egyik, vagy másik kaszt - már ha csak hátterekkel számolunk: varázslóiskola 10 pont, harcos iskola 5 pont. Harcos felvesz még hozzá egy mágiatagadást 5 pontért, máris megerősödik a mágussal szemben, és a harcos képzettségei (harci) olcsóbbak, mint a mágus képzettségei (misztikus), valamint a HM-ek közül sem feltétlenül kell mind a 4re gyúrnia, de még az sem baj, mert a mana drágább, a pszi meg ugyanannyi, mint a HM, továbbá Mp-ből erősíteni kell a varázslatokat, a HM pedig minden támadásnál érvényesül - akár körönként többször. (Harcosom túlütésküszübe 10, ötször támad másfélkezes karddal körönként (2 van neki) harci láz alatt (azért 18as erővel tudja is forgatni őket), ami egy ismétlő csellel még egy sárkányt is túlüt adott esetben , bár igaz egy tetoválóművész rúna-, drágakő- és őselemi mágussal elértem, hogy végtelen manából varázsoljak, csak a smaragdokat kell cserélni (egyik kezem kvázi egy drágakő-slot, a másikkal meg tudok csinálni bármit, mana nem belőlem fogy hanem a kőből - persze ehhez azért 5. fokú a szakma(tetoválás), a magasmágia és a rúnamágia is..) kontra: borító pár hét után szétesett
 7. Croatush

  Dumaterem

  A galériát feltörték?
 8. Croatush

  Zene

  Ha én linkelem, az már nem is jó? (2010. jan. 05 (kedd))
 9. Croatush

  Zene

  ELUVEITIE: http://www.youtube.com/watch?v=lCvQWe3k ... re=related
 10. Croatush

  Üzenet a fejlesztőknek

  Nem úgy értettem, hogy lenne egy akármilyen jó alap, hanem hogy az UTK lenne jól megcsinálva Kb mind1 mert úgyis ölök majd bele pénzt, hogy minnél több magus könyvet vegyek (regények, régi szabálykönyvek, stb...). De kezdőként nem megyek el táborba, nekem se lenne jó meg másoknak sem.
 11. Croatush

  Ünnepek

  B.Ú.É.K.
 12. Croatush

  Üzenet a fejlesztőknek

  Mondjuk igaz ami igaz, háziszabályokkal sokszor többre megyünk mint egy bugos kiegészítővel/"javítással" Csakhogy. Mi nem érdeklősképpen próbáltuk ki az UTK, hanem konkrétan átálltunk rá (nem volt nehéz miután kb egy éve ETKztunk és azt is csak néha napján). A mi társaságunk meg egy elég elszeparált közösség (értsd sosem voltunk kalandozok.hu táborban, nem járunk szerepjáték klubba - főleg mivel bezárt a new ork -, stb...). És mondjuk ha másokkal is játszani akarunk (mert engem pl érdekelne egy ilyen tábor) akkor jó volna ha lenne egy pöpec rendszer (nem kell, hogy tökéletes legyen) amit mindenki ismer és jó alap. A házikiegészítők meg nem szabálymódosítások, max kiegészítések és egyéb + dolgok (városok, fajok, kasztok, történelmi események, stb...). Mert gondolom a táborban nem UTK van (egyenlőre jogosan). Igaz ami igaz, én nem ismerem teljesen a régi rendszert, csak az alapkönyveket hasonlítottam össze. Tudom, hogy van sok kiegészítő hozzá, de nincs pénzem megvenni mindet. A két alapkönyv közül pedig nekem biza az UTK jobban bejött. Sokkal. Ez lehetne off, de elmegy fejlesztőknek szánt üzenetnek is
 13. Ha van is ilyen, nem tudom megérteni.
 14. Croatush

  Üzenet a fejlesztőknek

  Üzenem a fejlesztőknek, hogy UTK erratákban gazdag boldog új évet kívánok!
 15. Feladat: épüljetek be egy bordéjházba Csapatösszetétel miatt intim részek hanyagolva... "...tüptürüpptürüpp... állóképességpróba tüptürüpptürüpp... kötelékből szabadulás, majd zihlálva kilépsz az ajtón, előtted tüptürüpptürüpp... MME mennyi? nem sikerül? hát akkor tüptürüpptürüpp... elkaptátok a boszorkányt, az inkvizítor pedig egy szépen csengő pénzeszacskót dob elétek, majd eltűnik a térkapuban."
×
×
 • Új...