Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
Keresés Itt
 • Több lehetőség...
Eredmények keresés, amik...
Eremények keresése...

Con Salamander

Főmágusok
 • Hozzászólások száma

  3 235
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Hozzászólások Con Salamander által közzétéve

 1. Üdv,

  Kiegészítéseim:

  1. Öregedett hét évet. :) A törzsgárda amúgy keveset változott szerencsére - van azért fluktuáció, de nagy visszatérések is jellemzőek!

  2. Ami Antailnál kimaradt az az, hogy van egy közel ezer követővel bíró facebook-oldalunk is. Az ott megosztott tartalmak esetén sokkal több (abszolút értékben, nem arányaiban) reakció érkezik - sokan vannak, akik nem is nagyon fórumoznak. El tudjuk érni lényegében az összes táborozónkat online, tipikusan az oldal és a facebook segítségével. Tipikusan utóbbit is bele kell venni, ha nagy (legalábbis széles) elérést szeretnénk.

  3. Régen ez (pro-facebook) amúgy közel 100% volt. Fogyasztási szokások... A fórum most már sokszor inkább tudásbázisként szolgál (80000 hozzászólás) - itt is keresgélnek az emberek elfszabásúak, illetve sokszor kérdéseket tesznek fel, amiket a közösség megvitat.

  4. Discordon konkrétan 72 tagunk van, és vannak többen, akik szinte csak ott aktívak. Érdekes kérdés, hogy mennyire ad equat egy discord a MAGUS és a kalandozók értelmében - láthatóan a fiatalabb korosztály választja azt szívesen, nem tudom mennyire illik a "gamer" archetípusba egy kalandozó. :) Idővel elválik.

  Üdv,

 2. On 2021. 02. 23. at 18:35-kor Kate írta:

  Nem rémlett pontosan, ma néztem meg az ETK-t. Ott annyit ír, ha mágikus kifáradásnál vagy, nincs annyi FP-t mint kéne, (vagyis több mannát használnál mint amennyi FP van) dobj álló képesség próbát, ha nem jön össze beájulsz 1k6*10 percre. Nekem ez a fura.

   

  Ez nem így van. ETK 82. oldal:

  "Amennyiben egy varázshasználó ily módon az Állóképessége értékénél több Fp-t veszít, Állóképesség-próbát köteles tenni. Sikertelen kísérlet esetén 1k6 x 10 percre elájul. "

  Az állóképesség értéked nem egyenlő az Fp-id számával. 

  Tehát a képlet kb az, hogy (TSZ * 25 + Állóképesség)nyi manapontot használhatsz anélkül, hogy állóképesség-próbát dobnál ájulásra. És simán TSZ * 25 mana-pont elhasználódása után elkezded veszíteni a Max fp-idet is - nyilván ha nemhogy állóképességnyi hanem max fp-nyi manát használsz el a TSZ*25 fölött, akkor 0 Max Fp-re kerülsz, és permanens ájulás, 8 órára (-> "A mágiahasználat túlerőltetése miatt elveszített Max Fp-k csak 8 órányi tökéletes pihenés után térnek vissza")

  Üdv,

  CS

 3. 9 perccel ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

  szövetséges istenek is vannak... 

   

  Arról nem is beszélve, hogy számos vallás többistenhitű, ahol könnyen előfordulhat, hogy egy templomban több istenhez is imádkoznak. Nem tudom, hogy ennek van-e írott nyoma valahol, de az ilyen vallásokban emberek több istenhez is szoktak imádkozni, egy kisebb településen biztosan nem lesz minden istennek temploma, inkább egy pyarroni templom, több isten kis szentélyével/oltárjával. Földi párhuzam pl. a római Pantheon, de a hindu templomokban is több isten hívei vannak jelen. Nem látom, hogy a pyarroni hitben ennek mi akadálya lenne.

  Amúgy teljesen egyetértek MG-vel - a hangulat kedvéért az ellentétes ideológiájú istenek szent helyein gyengíteném más istenek papjainak hatalmát, de semmiképp sem tiltanám.

 4. 22 órával ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

  Üdv!

  A kérdés nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. 

  Először is, mi az a szerzetes? Gondolnánk, ez is egyszerű, de mégsem. A MAGUS-ban alapvetően kettőféle értelmezése, jelenléte van a szerzetesnek. Az egyik, egy játéktechnikai kaszt, elég speciális és erős mágikus hatalommal. Ők kalandozók is lehetnek (érdemes), és ez kicsit kérdésessé teszi a szerzetes hagyományos értelmezését és funkcióját velük kapcsolatban. Ilyen szerzetesei a 2TK szerint (kidolgozva is) Domviknak van, illetve a pyarronita szerzetes, aki azonban nem egy, hanem az egész Pyrroni Panteonhoz kötődik, tehát mindegyik istenhez egyszerre. 

  A másikfajta értelmezése a szerzetesnek a "kis pap", avagy még a papnál is kisebb, gyengébb templomi szolga, akik elképzelése viszont jobban hasonlít a földünk szerzetesképéhez, azaz másolnak, kertészkednek, rendben tartják a templomokat, stb. Ilyen szerzetest többet is említenek, Kyelnek és Kradnak irodalmi alapon, Uwellnak házi kiegészítőben vannak szerzetesei. Az ordani Sogron vallásnak is akadnak szerzetesei, de őket nem így, hanem tűz szolgálóinak hívják, lényegében ők is a "kis pap" koncepciót követik - lásd 2TK. Tharr toroni vallása speciális ebben az értelemben, de ott is említenek szerzeteseket, ők mágikusan kondicionált degenerált "golyófogók", bámulatos képességekkel, ők is játéktechnikai kidolgozásra kerültek (Tharr gyertyalángjai és a rőtcsuklyások).

  Létezik a női szerzetes, avagy "apáca" vonal is, Ordanban Sogronnak (lásd Tűzkobra Fehér Asszonyai), Shadonban is divatos emlegetni őket, de pl. Kradnak is vannak ilyenek az Istenítélet óta. Talán Ellana szolgálólányai is hasonlítanak ehhez a vonalhoz, ők is kis papnők (paplovag semmiképpen, mert nem lovag, noha a a mágikus hatalma kisebb, mint a papnak), de ők semmiképpen nem szűzek :)

  Létezik még a keleti, (IRL shaolin) szerzetes, Kaorakunak - vagy a niarei-enoszukei, esetleg tiadlani vallás színesedésével az ottani isteneknek - a szerzetesei, akiket a legtöbb házi kiegészítő, de hivatalos utalás is amolyan harcművészes szerzeteseknek ír le. Ezek játéktechnikai kidolgozása kalandmodulgyűjteményből (azt hiszem, a ossz csillagzat alatt), illetve pl. az Enoszuke kiegészítőben jelent meg, de számos házi változat is van. Szokás még szerzetesnek beállítani, nevezni olyan elemeket is, aki mindenféle ritkaságokat tudnak, és általában elszigetlelten, amolyan szerzetesszerűen élnek és életüket egy adott ügyre tették fel, ilyenek a Sheral elvonult (ki tudja, ha egyáltalán, miylen isteni entitáshoz kötődő) szerzetesei, a kino-baruko, (fejből írtam, lehet, nem tökéletes a nevük) lásd kalandmodulgyűjtemény, vagy az irodalomban gyakran említett Déli kolostorok szerzetesei, akik meg démonokkal küzdenek. 

  Elég színes és főleg nagyon vegyes kép - ami sézp, változatos és jó, csak bonyolult megérteni és nem szabad egy lapon kezelni őket az óriási különbségek miatt, mégha mindegyik szerzetesnek neveztetik is. És még az is lehet, hogy kifelejtettem valamit... 

  Üdv,

  MG, csalódtam benned! :ordog:Kihagytál egy igen fontos "másikfajta" szerzetesrendet, a Shanice bércei közt meghúzódó - eredetileg Dreina-hitű rendet, akik a M.A.G.U.S. (Miracle Adeptia Guns Urrus Sorrate) lapjait bővítik, és lejegyzik a kalandozók minden tettét. :) Ezt először szerintem a Halál Havában említette, de biztos, hogy a KKUK-ban/ETK-ban is feltűnik valahol.

 5. 5 perccel ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

  Üdv!

  CS, ha jól értem, itt nem arról a projectről van szó, ami a földi napokat feletetné meg az Ynevinek, és fordítva - ami poénnak elmegy, de túl sokat nem éri meg vele vesződni - hanem egy tisztán ynevi, a kultúrkörök naptárait egymásnak megfeleltető online programot akar, vagy nem jól értem? Annak csak programozási nehézségei, feladatai vannak, mert az anyaga készen áll. 

   

  Oh,

  Lehet, hogy én értettem félre akkor! Ezesetben igazad van, ha csak egy ynevi naptár kell, amin lehet csúszkálni/lépkedni, ott ezek a kérdések tisztázottak, egy alap verzió nem is tűnik annyira bonyolultnak. Aztán ki lehet egészíteni ünnepek mutatásával (kultúrkörök szerint), illetve adott esetben akár a kronológiával is össze lehet szinkronizálni.

 6. Üdv,

  Darunak volt amúgy egy ilyen fejlesztése régen, de nem lett újra aktiválva - ezzel a motorral már nehezebben működne, kb. újra kellene írni, amennyire én tudom.

  A nehézséget az okozza, hogy yneven 620 nap egy év, és 20 óra egy nap - ez az átváltás pedig nem triviális. Yneven kb 1.4-szer hosszabb (több óra) egy év, mint a földön, és ez az anomália tudtommal sehogy nem került feloldásra. Esetleg telhet gyorsabban ott az idő arányosabban, de akkor itt éjszaka lesz, mikor ott nappal - és ez már elhozza a "léteznek-e yneven időzónák" kérdését... :) Szóval számtalan kérdés van, amit meg kell válaszolni...

  Ha van ilyen jellegű igény, szerintem maga a fejlesztés nem nagyon bonyolult, de kitalálni ezeket a dolgokat egyáltalán nem triviális. Ha gondoljátok, nyithatunk neki egy teljesen saját témát, és folytathatjuk ott, ha sokakat érdekel. 

  Üdv

 7. Egy órával ezelőtt-kor Rayen Reval írta:

  Sneer, 

  A tesztanyag nyilvánvalóan nem a kezdőknek lett szánva. Itt az a kérdés, hogy egy öreg motoros sikítva menekül-e, ezt olvasva. :)

   

  Közben feltűnt, hogy a rendszer egyik legfontosabb változtatásáról nem írtam, a Befolyás pontokról.

  Úgy érzem ez sem spanyol viasz, sok rendszer sokféleképp használta már. Kb. bármi megváltoztatható vele és már kezdésként is sok van egy karakternek. Ahogy a teszt anyag is fogalmaz spórolni sem érdemes vele, hiszen jelenetenként újratermelődik, méghozzá jellemkijátszásért és aktív részvételért 50-50%. 

  Hogy ez javít-e a játékélményen azt nem tudom, eddig azért nyert a lovagom egy jól megtermett paraszt ellen, mert 100 HM-mel többje volt, most azért fog, mert bár az alap TÉ/VÉ lehet ugyan annyi, Befolyáspontból növelem még 100-zal. A vége ugyan az.

   

  Ami előnye lehet, hogy az eggyik jelenetben növeled a TÉ-det, a másik jelenetben több varázserőre költöd. Talán egy kicsit sokoldalúbb karakterek lehetnek, de erről is írok többet a tesztjáték után. :)

  Üdv,

   

  Nekem csak az a problémám ezzel, hogy ahogy már @Deodatus példajátékában is kiderült, ezt igazából érdemes égetni, és darálásra használni, mert majd újratölt, és különben nem vagy elég hatékony. Nekem a FATE-ben lévő kevés aspektus-pont, vagy a Hulla-féle TTK Legenda-pontja sokkal jobb, mert játékminőséghez/szerepjátékhoz köti a pontokat, nem pedig egyfajta "extra stamina" amiből lehet mindenfélét alkotni. Ha egy ilyen univerzális, nagyértékű dolognak nincs semmilyen ára, akkor szórni kell. Értsd: a JK annyit támad a körében, amennyit maximálisan lehet. Nyilván ha van tradeoff (például védekező harc plusz VÉ-jét megkapja, ha lemond a körben a támadásáról), akkor már átgondolja, hogy támad-e annyit. De ha a befolyás-pontoknak semmilyen hátulütője nincs, akkor miért ne használnád mindig, mindet? Ráadásul mindjárt a jelenet elején - mivel a jelenet végével töltődnek vissza! Aztán majd jönnek a viták, hogy mi számít egy jelenetnek - mondjuk ha a csapat fele még harcban van, de valaki már előreszaladt és új ellenféllel találja szemben magát, az új jelenet? (Lehet, hogy én vagyok felületes, de nekem a nyugvópont elérése rohadtul sántít - a fenti jelenetet tekintve előre elmondom KMként, hogy az lesz a cél, hogy legyőzzék a grófot, aki még ott sincs? Esetleg mint kerülőút felírom előre minden jelenetnél egy cetlire, hogy mi lesz a cél, és ha elértük, akkor felfedem? Ez meg óriási pluszmunka, másképp viszont vitára ad majd okot, mert nem lesz egyértelmű a játékos és a mesélő között. Mi van, ha a cél elérhetetlenné válik? Például az a cél, hogy kiszabadítsák a lányt, de az közben meghal egy mágikus robbanás miatt...)   Szerintem ez hibás koncepció, mert csak behoz plusz egy tényezőt, ami kvázi felülcsapja/tovább bonyolítja az amúgy sem triviális harci szabályokat ráadásul. Ennél még a DnD5-ös rövid-pihenés hosszú-pihenés után visszatérő kockák/pontok rendszere is pontosabb. 

  Amúgy itt is igaz, hogy a nyelvezet tényleg precízen fogalmaz, de egyrészt nagyon "mérnök-vagyok" szagú (én is az vagyok, de nem fogok úgy fogalmazni egy szerepjátékban, mert nem erre való), viszont arra nem fókuszál, hogy a fogalmazás tárgya egyértelmű legyen. Marha jó a "nyugvópont" kifejezés, csak azt nem tudjuk, mi az, ahogy a jelenet Célja is olyan univerzális, hogy jobb lett volna, ha nincs leírva. A kevesebb néha több.

   

  Minél többet olvasom ezt a rendszer-kezdetet, annál kevésbé tetszik sajnos. :( 

  Üdv,

  CS

 8. Kedves Kalandozók, leendő táborozók!

  Szomorú hírrel érkeztünk hozzátok. A vírus elleni védekezés újabb fázisaként a kormány új, 2020. 11.11.-ével hatályba lépő rendelete alapján “Mindennemű rendezvény megtartása Tilos” (Magyar Közlöny 242. / III [7662]). Ennek értelmében sajnos a Kalandozok.hu Téli Tábora 2020-ban elmarad. Az eddig beérkezett átutalásokat természetesen teljes mértékben visszautaljuk minden résztvevő számára. Legalább annyira sajnáljuk, hogy ez így alakult, mint ti - higyjétek el, gőzerővel szerveztünk és írtuk a modult az utolsó percekig. 
  Sajnos a jövő is ködös még, de minden tőlünk telhetőt megteszünk. Ha a körülmények lehetővé teszik, 2021-ben megpróbálunk nem csak Nyári és Téli Tábort tartani, hanem további egynaposok, illetve esetlegesen egy pót-téli-tábor szervezésével is pótolni a sok-sok elmaradt játékórát.
  Köszönjük a türelmet, amit irányunkban mutattok, és reméljük, bizalmatok bennünk továbbra is töretlen.

  Üdvözlettel
  Con Salamander - főszervező
  A Kalandozók Egyesület elnöke
   

 9. 1 órával ezelőtt-kor tetra írta:

  Én csak azt nem értem, hogy mi tartott ezen évekig. Hulla másfél év alatt összedobott egy átgondoltabb, érthetőbb, olvashatóbb, konzisztensebb, ETK/ÚTK-s arcoknak ismerősebb, RÖVIDEBB (mint a "narratív" rendszer, ami azért vicces) szabálykönyvet. Ami "teljes", kb minden benne van, ami az alap játékhoz kellhet.

  Mit szenvedtek ezen Raonék ilyen sokat, és miért nem kérdeztek meg előtte pár embert, hogy szar lesz-e, azt nem tudom.

  Én is ezt éreztem - átolvastam pár kiadott anyagot, és azon túl, hogy bizonyos dolgokat nem értek (pl. a félork, mint faj - amivel úgy érzem hogy a világon változtatnak, ami nem egy új rendszer dolga), más dolgoknál én is tapasztalok egy egyszerűbb utat (pl. a kétoldalas pszi-táblázat arról, hogy egyáltalán milyen út milyen tanaival mit ismerhet elég riasztó...). Rányomni a "narratív" bélyeget azokra a dolgokra, amiket amúgy lehetne szabállyal gyorsan leírni szerintem badarság. Hozzáteszem, hogy én szerintem kicsit részrehajló vagyok, mert elsősorban az zavar, hogy ezt "versenyeztetni" nem lehet majd - hiszen annyival erősebben épít a KM-Játékos interakcióra, hogy a közös nevező innentől még kevésbé közös, ezeket versenyhez leszabályozni már lehetetlen feladatnak tűnik - meg kell mondani a KM-eknek, hogyan meséljenek, és mennyire legyenek engedékenyek. Lehet(ne) persze azon vitázni, hogy a jó szerepjátékos kvalitáshoz hozzátartozik, hogy a játékos meggyőzze a mesélőjét, illetve hogy az egész verseny illetve pontozás egy szubjektív műfaj, de azért csak sikerült eddig versenyeztetni, és ezzel a rendszerrel én ezt most nem tudom elképzelni. 

  Emellett persze nagy respekt, hogy valaki beletette az energiát ebbe, és sok modern dolgot belekalapált, amire szükség van-lehet (jó példa a játékos karakterek "hősi mentője", vagy hívjuk akárhogyan, amit számtalan rendszer megjelenít már, hogy ne csak az védje a JK-kat a haláltól, hogy le van írva, hogy "játékos karaktert ölni etikátlan", hanem játékszabály is legyen rá, és az erőforrással hadd gazdálkodjon a játékos), de -mondjuk Hulla rendszerével összehasonlítva- ez nekem sem tűnik egy jól átgondolt rendszernek. Persze, szénné lehet tesztelni, de kétségeim vannak a fejlesztők rugalmasságát illetően, mert szerintem relatíve nagy változásokat lenne érdemes eszközölni (pl. valamilyen két-réteges megoldást, ami lehetővé teszi hogy narratívan legyen megoldva a legtöbb dolog, de ha szabályt akar rá a csapat, legyen legalább egy iránymutatás...)

  Üdv,

  CS

 10. On 2020. 11. 03. at 6:39-kor Pistike írta:

  Hali!

  Most is lesz KM választás, vagy sorsoltok?

  Üdv,

  Ez még nem eldöntött, de egyelőre csak három csapat van 5 KM-re, szóval még elég könnyű volna válogatni... :) 

  Minimum négy csapattal számoltunk egyébként a szállásal, ha ez nem jön össze, akkor nem biztos, hogy tudunk/van értelme táborozni, mert a szállásra pl. lehet, hogy van nagyobb létszámú pályázó azonos időszakra, és nem ilyen létszámra jelentkeztünk be... (Az előzetes kérdőív alapján 20+ főt garantáltam) Egyeztetek még, de ha 4 vagy 5 csapat volna, az mindenképp működne.

  CS

 11. On 2020. 10. 27. at 17:58-kor Dugó írta:

  Az lenne a kérdésem, hogy ha az Egy rend fegyverzetben meghatározott max 80 aranyat túllépem, akkor elég a különbözetet kifizetni, vagy pedig a teljes egészet ki kell gazdálkodni?

  Konkrét példa: Tűzvarázsló pikkelyvértje 200 arany értékéből le lehet vonni a 80 aranyat amit az egy rend fegyverzet takar, ? Pontos számolás után ez nyilván kevesebb lesz, mert a lángkard lángtőr árát a 80ból még le kell vonni. Ezek esetében milyen árakkal számolhatok? 

  Ergo ezt az egy rend fegyverzetet lehet értelmezni egy 80arany értékű célirányos támogatásként?

   

  Üdv,

  Igen, lehet így értelmezni - elég a különbözetet kifizetned.

  A lángkard és a lángtőr esetében nyugodtan kiindulhatsz szerintem a hosszúkard és a tőr árából... Nincs előttem szabálykönyv, de szerintem harcértékeiben is megegyezik azokkal, csak lángot formázó pengéje van.

   

  Üdv,

  CS

 12. Szia Amber,

  természetesen a harcértékeket úgy módosítod, ahogy akarod. Szerintem próbáld logikusan összerakni:

  ha az útonállók pl katonákból lettek, használd azt alapnak, ha parasztból, de már túl vannak pár balhén, akkor azt, és adj hozzá pár HM-et.

  Az ostromfegyverekkel kapcsolatban pedig ne feledd: Yneven van mágia, emiatt pl a lőfegyverek létjogosultsága is kisebb!

  Csatoltam a táblázatot.

  Jó játékot!

  2020-09-07_061490.jpg

 13. Üdv,

  Egyetértek, csak ezt a részét már nem fejtettem ki. Az elképzelt figura viszont tanulhatott mondjuk mindkét kaszt képviselőjétől valamennyit, mert pont ennek a két kasztnak a mágikus hatalma az, ami szerintem relatíve könnyen összefésülhető (ld. hatalom itala, átkok, mentál és asztrálmágia). De a tanulás mikéntje sincs részletezve a MAGUSban, szóval akár könyvből is megtanulhatott ezt-azt - pl. a Bárdokról azt írják a Rúna II/8-ban, ahol kötöttségeket adnak a kasztnak, hogy könyvből is tanulhatnak újabb mágiákat. Ha már valakinek van alapvető mágikus jártassága, és mondjuk mestertől elsajátította az alapfogásokat, a tudomány elméleti részének alapjait, a terminológiát, akkor szerintem már megtanulhat innen is varázslatokat. Gondolom elég bonyolult a domén, de analógiaként ha valaki tud programozni több nyelven/koncepció szerint, akkor szerintem egy n+1. programnyelvet elsajátítani már nem olyan nagy tudomány - én valahogy így gondolkodom erről is. Annál is inkább, mert nincsenek szellemi főérték-követelmények implicit rendelve a mágiahasználathoz (a pszivel ellentétben, még a mágiahasználat képzettséghez sem!), csak automatikusan jár a pszi is ezen mágiahasználóknak, ami valamennyire előrevetít egy követelmény-láncot, és azt mondatja, hogy tipikusan azért értelmesebb illetők tudnak mágiát is használni - de ez kifejezetten csak a bárdnál jelentkezik, akinek nem lesz mana-pontja, ha nem elég okos. :) 

  De itt megint jön az "én ynevem" vs "verseny-ynev" dolog, nálam beleférhet, hogy egy ilyen Banyának legyen egy ősrégi könyve amit generációk óta őrizgetnek, és egy ilyen titkos tudomány, mint pl. a rontások mágiája van benne. A szabálykönyvek általában nem írják le amúgy sem, hogy milyen eszközök és körülmények kellenek ahhoz, hogy a mágia létrejöjjön ("csak" a mana-igényt, meg hogy pl. bal kézzel varázsol a BM), szóval amúgy is van helye ilyen "mágia-lore" könyveknek, ahol leírják hogy előző este egy áldozati kecske vérében fürösztött nyers emberi ujjpercet kell megenni, mielőtt magzat megrontásába fognál... :D

  Én nem kezelem szigorúan az NJKkat kasztok szerint, pont a hangulat miatt, és általában nem szokott gondot okozni (még versenyen sem), mert az élményt próbálom vele javítani, és ezt azért könnyű felismerni.

 14. 1 órával ezelőtt-kor Jadis írta:

  A MAGUS szerint nem. A boszorkány mindig gyönyörű (minimum 15-ös szépség a K6+14), ez eleve nem teljesül a banyára, valamint "a boszorkány elsősorban az Asztrálmágiában, annak is fondorlatos, csábítással vegyes alkalmazásában járatos" /ETK 71. oldal/. Na, ez a csábítás sem jellemző a banyára.
  Ellenben a rosszindulat, a  betegségek, mérgek (itt van az egyetlen átfedés), a lesből támadás, nekromancia stb mind boszorkánymesteri területek és pontosan a banyáéi is (ld. még Hófehérke vagy Cöosi Rhea King Setét torony ciklusában). Valamint ezek a banyák klasszikusan rondák (bm szépség dobáskód 3k6), ami szintén passzol.
   

  Üdv,

  Bocs Jadis, de szerintem teljesen össze vagy kavarodva a Hófehérkével kapcsolatban.

  Ott van egy gyönyörű gonosz mostoha, aki elcsábította a királyt, és mikor a varázstükör azt mondja neki, hogy Hófehérke a legszebb (mert ennyire fókuszban van a szépség), akkor különböző fondorlatos módokon próbálja őt megölni.

  Aztán ez a gyönyörű nő elváltoztatja a külsejét (szépségvarázs inverze gyakorlatilag), hogy megmérgezze Hófehérkét a varázs-almával, amit készít. Nekem ez nagyon tipikusan a boszorkány fegyvertárának a használata. 

  A Jancsi és Juliska vasorrú bábája is inkább boszorkány szerintem, csak már kiöregedett, illetve lehetett ő is valamilyen ártó vagy balul sikerült mágia elszenvedője... (Rosanna de Lamar is el lett csúfítva egy boszorkány átka által...) - de a bábát közelebb érzem a BMhez mint a Hófehérkében szereplő mostohát.

   

  A kasztokkal kapcsolatban általánosan sem értek egyet, de kicsit árnyalom a véleményemet, mert itt már nem a "lehet-e női BM", hanem a vén banya  "kasztosítása" a kérdés.

  Szerintem nem kell kasztosítani minden szereplőt a kontinensen, teljesen felesleges. Nem kell a banyának kasztot találni, odaadod neki a képzettségeket, és kész. De ha akarod, adj neki BM mágiát, vagy annak bizonyos részeit (én biztos adnék neki viaszbábokat meg familiárist, meg bájital-készítést is, de a méregmágia, betegségmágia, rontás is belefér simán!), ez nem egy "A vagy B" döntés. Ha az lenne, akkor a fegyverkovácsnak, a fogadósnak, a vízhordólánynak vagy a falu herbalistájának is szükségszerűen kéne kaszt - és hát a füvesasszonyhoz is a boszorkány/BM állna a legközelebb, úgyhogy így vagy úgy, de neki is lenne manája meg pszije például...

  ETK 369-370.:

  "Vajákos asszonyok, gyógyítók

  Ebbe a csoportba tartoznak a gyógyfüveket és hatásaikat ismerő, avagy a természetes gyógyítás titkait tudó emberek. Ezek nem csak nők lehetnek, sok köztük a férfi is. Az NJK boszorkányok és boszorkánymesterek természetesen nem tartoznak ebbe a Kasztba - ők a JK Kasztoknál leírtak alapján alkotandók meg. Az e csoportba tartozó személyek jártasak a Herbalizmusban, a Sebgyógyításban. Bizonyos szempontból ide sorolhatók az alkimisták is, de ők más szakterület mesterei, hisz jobbára a szervetlen anyagot tanulmányozzák. Ők természetesen az Alkímia tudományában jeleskednek. A vajákosok herbalista tudása szinte minden esetben az Alapfok felett, de a Mesterfok alatt van. Alkimistából kevés akad, s ezek túlnyomó része sem ismeri az Alkímia tudományának mesterfokát"

  Ha JK-ként akarsz ilyen karaktert indítani, akkor persze eldöntheted, hogy milyen kasztú - de a kasztja az embernek amúgy sem csak úgy természetesen jön, vagy vele születik, hanem valamilyen képzés eredménye - ettől függ a kaszt, nem attól, hogy hogy milyen státusza vagy pozíciója van a faluban, vagy hogy hogyan néz ki.

 15. Szia Crow,

  Lényegében bármekkora összegtől lehet valaki pártoló tag, nem húztunk meg minimum értékhatárt. Annak érdekében, hogy valóban használható is legyen a támogatás, szeretnénk kérni mindazonáltal hogy minimum 1000 Ft legyen a támogatásra szánt összeg, ennél kisebb pénzmozgásokról a bank nem is küld értesítést jelenleg - így felfedezni is nehéz lesz, ha ennél kisebb összeg érkezik.

   

  Köszi, üdv

  CS

 16. On 2020. 05. 24. at 9:11-kor Greol írta:

  Antohból nemesegyszerűséggel istennőt csinál

  Greol, ezt a részt én nem értem.

  Mit csinált ő belőle? Antoh eddig is istennő volt.

  Amúgy köszi az értékelést, ki lehetne tenni cikk-ként is szerintem.

  Üdv

 17. Sziasztok,

   

  Szerintem ez az árképzés már nem hogy jó, hanem rossz a szerepjátéknak. Abban az értelemben persze jó, hogy vannak, akik ennyit is megadnak érte, ahogy bűvdudás írta, viszont a trend borzasztó.

  Pár évvel ezelőtt a kalandozók táborokra kezdtem el vásárolni regényeket, szabálykönyveket, rúnákat, nagyobb tételben. Az árképzés szerintem rendben volt, 3-5 ezer forint között mozogtak az ETK-k, kiegészítők néha már egy-egy ezresért, regényekhez pedig akár 3-500 Ft-os áron is hozzá lehetett jutni (nagy tételben! 10-50e Ft közötti vásárlásáokról beszélek, mondjuk 8 évvel ezelőtt)... Aztán ezeknek a cuccoknak a nagy része olyan gazdára talált a táborokban, akik tényleg játszottak vele, forgatták azt.

  Most ott tartunk, hogy van jó pár olyan "kereskedő", aki rájött hogy a szerepjátékosok szeretik a papírt fogni (fizikai könyv kell), és hajlandóságuk is van megfizetni (nosztalgia-élmény + ritkaság) nagyobb összegeket. És ráakaszkodtak erre, és horribilis összegekért kínálnak könyveket. Példaként felhozom mondjuk a 15.000-ért elkelt, elfogadható állapotú geofrámiát az egyik fb-csoportban...

  Ismerem a piaci törvényszerűségeket (kereslet-kínálat korreláció, infláció, trendek, stb.), és nyilván ezek az emberek is pénzt akarnak keresni (bár mondjuk kíváncsi lennék rá, hogy leadózzák-e, ahogy most már az internetes kereskedelmet le kell...), de nekem ez pont úgy összeférhetetlen a hobbival, mint mikor megkérnek minket századszor, hogy adjon már ki a kalandozók szabálykönyveket, vagy "gondozzuk mi" a MAGUSt. Ha a hobbit és a pénzszerzést összeereszted, annak nem lesz jó vége. És itt nem arról beszélek, hogy valaki szereti-e a munkáját, és tud-e arra hobbiként tekinteni, hanem arról, hogy egy hobbi alakul át pénzszerzési forrássá ilyen módon. 

  Régebben ezekben az adok-veszek csoportokban/oldalakon ha valakinek volt valamije, amit nem használt már, meghirdette, hogy kapjon érte valami olyat, amit használna (vagy pénzt, amin vehet olyat...). Ez erősítette a közösséget, és több embernek adott lehetőséget a játékra - illetve azt erősítette, hogy olyan embereknél legyenek a könyvek, akik valóban használni szeretnék azt. Ilyen árak mellett, mint amilyenek most vannak, az lesz a vége, hogy az ETK-t a polcra veszi csak az ember, és fél majd kinyitni, mert a szabálykönyv gyűjteményére háromhavi fizetését költötte... 

  Ez a nyerészkedés pedig oda vezetett, hogy most már olyan árakon mennek a kötetek (régi, saláta állapotú regények is néha 2-3e Ft-ért jelennek meg), hogy a táborokba már nem igazán tudok-tudunk majd hozni könyveket nektek, azoknak, akik tényleg értékelik és használják őket. Ehelyett el kell majd mennünk egy olyan irányba, hogy vagy nagyon kevés díjazott lesz, kevés könyvvel, vagy nem MAGUS-kötetek lesznek ezek között. Én azt gondolom, hogy ezt semelyikünk sem szeretné, a trend viszont mégis ez. Úgyhogy azt jósolom, hogy egyre több nyomtatott/fénymásolt szabálykönyv fog megjelenni a játékosok köreiben is, mert ez kezd már megfizethetetlen kategóriát képviselni. 

  Röviden tehát azt gondolom, hogy a kereskedők, akik felsrófolják az árakat nagyon károsak a hobbira nézve. Nekem megvan minden könyvem, de akinek még hiányzik pár, és nálunk remélte beszerezni, annak ez nagyon fog fájni - és nem azért, mert megritkultak volna a könyvek. Azért, mert valaki ezen akar ilyen mértékben nyerészkedni.  Vigyázzatok a könyveitekre, és légyszi, ne adjátok el ilyen kereskedőnek, ha nem muszáj - inkább hozzátok el a rendezvényekre, és biztosan találtok olyat, akinek valóban szüksége van rá. Szerintem ezzel tudjuk megerősíteni, hogy kedvenc szórakozásunk sokáig fennmaradjon...

   

  Üdv

 18. On 2020. 01. 28. at 19:42-kor Favágó írta:

  Azt szeretném kérdezni kalandozótársaimtól hogy melyik vallás illetve kaszt tagjai lehetnek kizárólag férfiak,illetve nők. Boszorkány,boszorkány mester egyértelmű. :) Válaszokat köszönöm.

  Üdv,

   

  A BM-mel kapcsolatban most akadtam rá egy "majdnem-szabályra", ami azért szerintem elég erősen sugallja a kötelező férfi fajt:

  Magzat megrontása (ETK 261): ..."Eme varázslat segedelmével a boszorkánymester képessé válik lelkét egy arra alkalmas (hímnemű) emberi magzatba átmenekíteni"...

  Illetve ezután is még többször kiköti, hogy fiúgyermek kell. Nekem ez nagyjából egyértelművé teszi, hogy a boszorkánymesterek csak férfiak lehetnek. Egyébként egyirányú nemváltási lehetőség lenne, azt kevésbé látom logikusnak.

   

  Üdv,

  CS

×
×
 • Új...