Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Lakatos Richárd

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  12
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Lakatos Richárd

 • Rang
  Világjáró

Legutóbbi látogatók

A legutóbbi látogatók blokk le van tiltva, és más felhasználók nem láthatják.

 1. Lakatos Richárd

  Képzettségrendszer

  Ohhó, látod ezeket ki is hagytam a felsorolásból, pedig ezek pont a "B" kategóriába tartoznak nálam, vagyis pont ugyanígy, az új kultúrák azonnal integrálódnak az eddigi képzettségbe. No, örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel a módszerrel. Az ésszerű meggondolást félretéve erről a képzettségről nekem ösztönösen a D&D-s weapon specialization jut eszembe (a fegyverhasználat meg a weapon focus nyilván), vagyis nálam a pusztítás azt szimbolizálja, hogy egy választott fegyverből még jobban kitápolod magad. Ezzel szemben a harctéri gyakorlat szimbolizálja azt, hogy általánosan mindennel jobban harcolsz.
 2. Lakatos Richárd

  Képzettségrendszer

  Urak! Egy technikai jellegű kérdés, utk-val játszott km-eknek! Arra lennék kíváncsi, hogyan kezelitek ezt a problémát: Van számos olyan képzettség, aminek az előkövetelménye (gyenge vagy erős) egy olyan képzettség, aminek több típusa van. Fel is sorolom azokat, amikkel úgy éreztem, hogy erősen kapcsolódnak ehhez a témához, a következő módon: Képzettség (előkövetelmény aminek több típusa van) A, Pusztítás (fegyverhasználat ÉS élettan) Orvtámadás (fegyverhasználat/pusztakezes harc) Lovaglás (állatismeret) Hamisítás (szakma/írás-olvasás/heraldika) Kocsihajtás (állatismeret) Vadonjárás (állatismeret) Kultúra (nyelvismeret) B, Kétkezesharc (fegyverhasználat) Álcázás/álruha (kultúra) Idomítás (állatismeret) Heraldika (kultúra) Párbaj (történelem) ...és még van pár, de azokat most nem sorolom fel. Mint látjátok, a több típus alatt azt értem, amikor a képzettség mellé oda kell írni zárójelben, hogy mi is pontosan pl Kultúra(toroni), vagy a Fegyverhasználat(béltépő kés). Tehát hogyan kell megtanulni és alkalmazni a következő képzettségeket, az előkövetelményeik függvényében? Az én eljárásom az, hogy az "A" blokk képzettségeit minden egyes előkövetelmény képzettség típusra újra felvetetem kp-ból. Magyarul ha valaki Pusztítást Élettan(humanoid) és Fegyverhasználat(hosszúkard) előkövetelményekkel vett fel, akkor ő valójában a Pusztítás(hosszúkard,humanoid) képzettséget tanulta meg, és pl rövidkarddal humanoidot, vagy hosszúkarddal kutyákat nem tud pusztítani. Sőt, ha felveszi az Élettan (kutyák) képzettséget akkor még pluszba fel kell vennie kpból a Pusztítás(hosszúkard,kutyák) képzettséget is. A "B" blokknál engedékenyebb vagyok, ott ha valaki egyszer felvette a képzettséget, akkor az előkövetelmény egyes típusait ha megtanulja, a szóban forgó képzettséget már nem kell megtanulnia újra kp-ból. Azaz pl ha valaki Álcázást tanult, és Kultúra(shadoni) amiből kifejlesztette, akkor csak Shadonban tud bújkálódni ügyesen, viszont ha felveszi a Kultúra(toroni)-t is, akkor az Álcázás-t nem kell újra megtanulnia, hanem egyszerűen onnantól kezdve mindkét kultúrára tudja alkalmazni. Kétkezes harcnál meg külön direkt írják, hogy a Fegyverhasználatokat így kell felvenni rá, ahogy itt elmondtam. Azért ezt a módszert alkalmazom, mert a logika valahogy így diktálja számomra. Lehet, hogy így túl sok kp-t követelek a játékosoktól minden szirszarra. Szóval arra vagyok kíváncsi, hogy ez egyáltalán felmerült-e már, mint probléma, és ha igen, hogy kezeltétek.
 3. Lakatos Richárd

  Történelem

  @Rayen Reval @MagyarGergely Köszönöm a tippet! Elég sokat segített ugyanis bár a Toron scanje megvan és már olvasgatom, de pont a kyria térkép valamiért lemaradt róla. A helyére egy üres lapot scannelhettek be, mert abból sok van a pdf-ben A lényeg, ha nem szóltok, sose derült volna ki. Sajnos ez az egy hiányos scan terjeng az interneten, egy óra turkálás után erre jutottam. Szóval Gergely, majd jelentkezem a térképért. Nem baj, hogy információs káosz van, marad a 10 tartomány, akárki akármit mond. Egyébként sem szoktam figyelembe venni a regényeket, hiába azok alapján készültek a TK-k meg az egyéb szabálykönyvek.
 4. Lakatos Richárd

  Történelem

  Sziasztok! Az ynevi kyr birodalommal kapcsolatban kutakodok mostanában, és nem találok információt arról, hogy kyria 10 tartománya hol helyezkedtek el a térképen - legfőbbképp az az érdekes, hogy melyik mai ország/vidék melyik néhai kyr tartományra épült rá. Mostanában északon mesélek és mindenféle kyr romvárosokat szeretnék találtatni a játékosaimmal, de szeretném, ha konzisztens lenne legalább a tartományok nevei szintjén. Az oké, hogy Enrawell, meg Rualan hol volt, mert az az összes létező tk-ban kétszer is le van írva, de a többiről vajmi kevés szó esik, a nevükön kívül, bárhol kerestem, neten vagy nyomtatott formában. Ha bármilyen írást, vagy még jobb esetben térképet tudtok ajánlani, az nagyon nagy segítség lenne!
 5. Üdvözletem! Egy sokat látott km-től azt hallottam, az Anterai királyság végnapjai alatt egy gorviki származású ranagol papot 1. vallása miatt 2. származása miatt üldöznek, ráadásul egyáltalán mit keresnek gorvikiak északon. Ezzel nem értettem egyet (főleg az üldözős résszel), bár az Anterai királyságról fityfenét sem tudok. Érveim: - Abasziszban, és a quiron déli partján van gorviki diaszpóra. - Rowon környéke a maremiták előtt toroni fennhatóság alatt állt. Itt arra gondolok, hogy rowon még bőven nem a siemosi liga tagja, és inkább toroni hátország, mint északi befolyás alatt álló tartomány. Továbbá az egész régió komoly zászlóháborús puffer zóna , ilyen helyeken kb minden vallásnak van térhódítási lehetősége. - Ranagol vallása nem túl lényeges északon (tharr, pár pyarroni isten és ranil mellett), és az inkvizíció sem északi divat, ezért néhány ranagol papra errefelé tesznek magasról. Kinek van igaza, illetve milyen vallás dívott az Anterai királyságban? ui: igen, szombaton lesz 9. mentálcsavar és anterai modul lesz
 6. [módosított hozzászólás] Kösz! Közbe megláttam, hogy a "varázsló botja" topicnál sorban állnak az odavágó rúna cikk scanjéért. De sajnos a topic lezárt, úgyhogy itt kell kunyerálnom. Akinek esetleg megvan, kérem küldje el nekem a "pyarroni varázslóbot" c. cikket a Rúna II/4-ből. Email címem: lakiricsek@freemail.hu
 7. Üdv! Versenyre (IX. Mentálcsavar) próbálok varázslót alkotni, de sajna csak ETK és TF van elérhető környezetemben. A Rúna II/4 kéne a bot alkotás miatt. A kérdésem az lenne, hogy van-e erre valami jó link? Úgy tűnik, hogy a Rúna Összes még nem található meg a mek.oszk.hu adatbázisában, mint irodalmi közkincs, megvenni meg annyira nem lehet (és nem is akarom). Esetleg van-e olyan galád ember itthon, aki törvényre fittyet hányva ezeket bescannelte, és neadjisten fel is töltötte valahova, ami nem egy privát trackeres torrent? Akár PÜ ben is lehet linkelni, ha valaki jót akart tenni velem, de nem akarja kompromittálni magát. Köszönöm előre a segítséget!
 8. Lakatos Richárd

  Üzenet a fejlesztőknek

  Miután elolvastam az UTK-t, és a neten (pl itt) is vájárkodtam mindenféle infók után, megosztom a véleményem. Igyekszem azokat kihagyni amiket már más is írt itt, meg ami karóval szúrja a szemet és már van rá javítás (pl a barbár). Amit alapvetően hiányolok, az a tiszta, egyenes és következetesen egyértelmű megfogalmazásmód a fontos szabályok leírásánál. Oké, hogy kell egy kis irodalmiasság, de azt én meghagynám a regényidézeteknek, a szabályok taglalása lehetne nyers és határozott, minél kevesebb hantázással. Ami továbbá hiányzik nekem (az ETK-ből is hiányzott) - egy errata, valami hivatalos helyen (illetve az az rtf elég zsír ami a karakteralkotás topicban van) - tárgymutató (ezt már vki írta asszem) - egy leírás, ami elmondja tételesen, hogy hol milyen iskolák vannak, és ezen iskolák milyen Képzettségeket oktatnak, és hogy csak saját diákoknak-e, vagy nem csak saját diákoknak-e ("saját" diák, aki az adott iskolában kezdte - lett 1. tszű). Ez leginkább a IV. nehézségűekre vonatkozik, mert ott direkt írják. IV foknál az sem ártana, hogy elmondják mindegyiknél, hogy hol mennyi aranyba is kerül a tanulása. A több ágú képzettségeknél (pszi, harcművészet) nem ártana minden ágat külön képzettségnek tekinteni. - egy leírás a világ országairól, olyan stílusban, mint egy cartographia világatlasz függelékében: abc sorrend, szabványos országleírás (zászló, lélekszám, gazdaság, hivatalos nyelv(ek), ott élő etnikumok aránya, megyék, stb, utána a maradék fontos dolgok szövegesen, egy két bekezdésben). Ez velős, kezdőknek gyorsan áttekinthető, és awesome lenne. - egy közepesen rövid áttekintés a világon húzódó erőviszonyokról (diplomáciai kapcsolatok országok, vallások, szervezetek, népek és fontos hatalmi pozíciójú személyek között) - egy olyan térkép, amin nem csak az országneveket és országhatárokat, hanem egyéb fontos dolgokat (pl főváros, főbb kereskedelmi utak, térkapuhálózat, bazi fontos történelmi helyek, akármi mások) is feltüntetnek. Fekete-fehér formátumban ezt persze nehéz, de akkor lehetne több térkép is. - egy max 1 oldalnyi leírás az egyes tájak éghajlatáról - sokkal materialistább magas mágia kép, amit nem értelmezhet mindenki úgy ahogy akar (kezdve az elemi erőtől az anyagi mágia fura fortélyain át a jelmágia legsötétebb bugyraiig) Tudom, hogy sok minden amit itt írtam, megtalálható a neten. Az én igényem az lenne, hogy ezek az alapkönyvben legyenek benne.
 9. Lakatos Richárd

  Képzettségrendszer

  [updatelnem kellett ezt a hozzászólást, mert időközben elolvastam a fórum többi részét, és úgy látszik az "önkifizető" képzettségek létezése ismert bug (Magas/Tapasztalati mágia, Pszi, Harctéri gyak, Fájdalomtűrés, Vallásismeret).] Végeztem egy kis számolást: Egy arc megtanulja a Tapasztalati mágiát, mert mondjuk Bárd. Vegye fel első szinten 5. fokon ezt a képzettséget (vagy vegye fel később, tömindegy, lényeg hogy minél hamarabb felveszi - amúgy első szinten simán lenne is rá kp-ja). Eddig ő ráköltött max 55 kp-t, de még annyit se, mert eleve megvan neki 3. fokon (legyen 15 ake/ast/int nekije, és 4. fokú oktatása = 31 Kp-ba kerül ez neki valójában). De most számoljunk az 55 kp-val. 55Kp=55KAP Lépi a Bárd a szinteket. Minden szinten kap +3 mana pontot. Lépjen mondjuk 7 szintet felfelé. Kapott +21 mana pontot. 21 Mp = 63 KAP Mi történt? 55 KAP áráért idővel kapott 63 KAP-ot. Magyarul 7 szintlépés után a Tapasztalati mágia képzettség összesen -8 KAP-ba került neki. És minden szinten még 9 KAP jár neki ingyen... Tudja valaki, hogy a fejlesztők miért találtak ki egy ilyen képzettséget (egytemben a pszivel, harctéri gyakorlattal, és fájdalomtűréssel), amit csak olyan ember nem tanul meg azonnal max fokon, aki direkt hendikepet akar magának, vagy mert a km direkt nem engedi neki, nehogy túl táp legyen? De az igazi kérdés igazából az, hogy eddig ki mit csinált ezeknek a kordában tartására? Van rá valami jó házi szabály? Vagy ez így működik, és nem irigykednek a többiek azokra, akiknek van ilyen képzettsége ingyen és oktatva?
 10. Lakatos Richárd

  Pszi!

  Köszönöm a választokat! Viszont ezek újabb kérdéseket vetettek fel bennem, amiket konkrét példákba ültetek: o Szorgalmas Anat-akhan fejvadász vagyok, és megtanultam 4. fokon a pyarroni pszit, Tudat fa ágon. 5. Tsz-en transceps irányzatot tanultam, és megkaptan a Kyr pszi oktatását. Ha a kyr pszi-t megtanulom 5. fokra, meg kell vennem a 3. 4. fokot újra, utána az 5. fokot egyszer, ez még oké. De biztos hogy van értelme ennek, ha 4. fokú kyr diszciplína nem is létezik? o Sima harcos vagyok. Meg akarom tanulni a kyr pszit. A 4. fokú képzettségről ugyanis ezt írják: "A képzettség csakis valamely nagyhírű rend, egyetem vagy híres oktató segítségével tanulható" (131.old). Tehát ha befizetem a megfelelő suliba a megfelelő tandíjakat, akkor akár meg is tehetném ugye? Avagy a kyr pszi egyfajta privilégium, amit tulajdonképpen a Varázsló kaszt borsos 10 Háttér pontja fedez nekem? o Ahogy én látom, a pyarroni fák nem ütik egymást, mivel ezt kifejezetten csak a Slan és Kyr pszinél olvastam, és ha ott direkt jól kihangsúlyozzák, akkor a fáknál miért nem. Ennek fényében viszont megtenném azt a tápolást, hogy tanulok 4. fokig egy test fát, és utána 3. fokon egy tudat fát, és voilá! +3 pszi pontot kapok 55 helyett 45 Kp ráköltésével, és még új diszciplínákat is tanultam. Hm, lehet hogy a két fa mégis kéne üsse egymást... o Harcművész vagyok, és szeretném megtanulni a godoni pszit, mert ?A Godoni Örökség [...] képes bármely szemlélet befogadására, tehát alkalmazói bármely pszi irányzatot tanulhatják mellette.? (218.old). Megengedhető ez tehát nekem (függetlenül attól hogy megéri-e)? Miért igen, vagy miért nem?
 11. Lakatos Richárd

  Karakteralkotás

  Mester, tudnál adni egy új linket az Erratára? Ez a régi 404-es hibát dob, és a tuan.hu-n nem találom a hibajegyzéket.
 12. Lakatos Richárd

  Pszi!

  Helló! Egy hete olvastam el az új tk-t és kriminális szövegértési problémáim akadtak a pszi fejezet és a hozzájáruló dolgok kapcsán. Leginkább a pszi tanulásával akadtak gondjaim. Rengeteget segítene, ha konkrét példákon keresztül bemutatásra kerülne a pszi tanulása. Felteszek pár kérdést a sokból, ami bennem felmerült és ha valaki hajlandó válaszolni, akkor jön a többi. Köszönöm a válasz(oka)t előre is. Íme: o Két pszi képzettség parallel tanulása közben (pl lar-dori varázsló), mindkét alkalommal megkapom a képzettségből származó szintenként kapott pszi pont bónuszokat? o Általános pszi használó karakter vagyok (mondjuk domvik pap), 3. fokon a Tudat fát választottam. Használhatom-e a test fa 1. és 2. fokú diszciplínáit ezentúl? o Paplovag vagyok. Szeretném 3. fokon ismerni a Pyarroni pszi Test és Tudat fáját is. Megtehetem-e, ha igen hány kp-ba kerül ez nekem (tekintsünk el az oktatás fokától, csak az a lényeg, hogy mit kell hanyas szinten felvenni)?
×
×
 • Új...