Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

DcNdrew

Kalandozók
  • Hozzászólások száma

    13
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Minden, amit DcNdrew tett közzé

  1. DcNdrew

    Dumaterem

    Nos, láttam egy videót, ahol bemutatják, és a flame, amit kapott... Hát...
  2. DcNdrew

    Dumaterem

    A következő gondolatom van: A kiadó azért tudja, hogy mit szeretne a nevére venni és mit nem, mert végülis a jogi dolgokért ő felel, ő intézi. Ezen kívül vannak azok, akik már tettek le valamit az asztalra, és a világépítésből kivették a részüket, és regényeik jelentek meg. Nem érdekel, hogy jó vagy rossz minőségűek az írások. Ha valaki ír valamit, és az kiadási szempontból nem problémás, és ki is adja a DV, akkor kerüljön be a "Legendák és Mítoszok" (vagy átveheti az L&E nevét) csoportba. Ha szeretné vagy az írói közösség vagy az alkotó, hogy "hivatalos" legyen az írásába foglalt esemény, akkor az íróknak meg kellene vitatni, hogy illeszkedik-e a világba a sztori, elfogadják-e vagy sem. Ehhez persze lehet hozzácsapni egy community szavazást is. Ha elfogadják, akkor újra kiadják a feltehetőleg javított verziót, mint "hivatalos" forrást, és az illetőnek szava is lesz a következő ilyen alkalomkor. A sztori lényege, hogy Ynev világa kap egy "hivatalos" irányt, amihez az új játékosok, mesélők csatlakozhatnak. Mindig lesznek új történetek. Ha szeretnéd formálni a világot, akkor írj valami szupert, és hivatalosan is elismerik, plusz beleszólhatsz az események alakulásába. Ez nyilván vitákhoz fog vezetni, de még mindig megírhatod, hogy "na, hát ez nem így történt", és legenda lesz, ami persze inspiráció lehet egy későbbi eseményhez. Szabályrendszer esetén szerintem a hivatalos nyilván az eredeti rendszer - most nem tudom, hogy végül is az Új Törvénykönyv elfogadott lett-e, mert ahogy hallottam, ott voltak bajok -, viszont emellett jöhet egy MKK, a könnyített, narratív verzióval. Nem baj, ha olyanok is tudnak játszani, akiknek kevesebb az ideje, és szeretnének haladni a sztorival. Így a régi motorosoknak sem kell egy jól megszokott rendszert felrúgni, és érdekes lehet Ynev azoknak is, akik kevésbé képesek arra, hogy 5-6 órát ücsörögjenek, szeretnék megoldani 1-2-ből. Azzal, hogy adsz egy gerincet a világnak, lesz viszonyulási pontod. Mivel korábbi írók szavazzák meg a változásokat, ezért várhatóan hű lesz ahhoz az Ynevhez, amit szeretünk, és ebbe a közösség is beleszólhat. Ha te egészen máshogy képzelted el, akkor is írd le, legenda lesz. Ha játszani akarsz, ott vannak ugye a kártyák, szerepjáték esetén pedig, ha van időd, akkor a klasszikus szabályrendszer, ha inkább a sztorira mennél vagy nincs időd, akkor a könnyített.
  3. DcNdrew

    Dumaterem

    Induljunk egy kicsit messzebbről: Van egy elképzelésem Ynev világáról, a társaságról, ami absztrakt, és a hiányos tapasztalataimból táplálkozik; ami van, az is főleg ami a számítógépes játékokat érinti. A gépes "RPG-knek" azért jelentős közönsége van, de hogy kicsit közelebb kerüljünk a M.A.G.U.S.-hoz, a D&D világa is szerintem nagyon sokak számára ismerős, sőt, a szerepjátékok az utóbbi időben egyébként is kicsit több nyilvánosságot kaptak, mint mondjuk 20 éve; nem is beszélve eleve a "geek kultúra mainstreammé válásával" - lásd Marvel, E-sportok, streamek stb. -, és ennek része a szerepjáték is, valamint ha a Betyárbecsület jól sikerül, akár több RPG-alapú filmmel is találkozhatunk. Erre jön rá a tény, hogy az első szabálykönyv, ami a kezembe akadt, az az ETK volt, így nekem gyakorlatilag "a szerepjáték" az a M.A.G.U.S. Tehát van egy jó nagy előfeltételezésem, amit árnyal a tény, hogy magyar nyelvű játékról van szó, így lényegesen kisebb a tömeg körülötte, de még mindig "a szerepjáték", és még mindig a "geek kultúra aranykora" van, és erre jön még az is, hogy látványosan törődtök az oldallal. Plusz még a tény, hogy más közösségek ugye Facebookon, Discordon is elég aktívak. Na, és ehhez hasonlítom azt, hogy itt a fórumbejegyzések utolsó kommentjeit nézve azért olyan 1-2 hetes korúak vannak - tisztelet a kivételnek. Tehát van egy nagy csoport, sok potenciális érdeklődő, de helyileg ritka kommentek ellentét vs. minőségi anyagok, források, és a M.A.G.U.S. nekem "a szerepjáték". Így jön ki az, hogy szerintem többre is hivatott. Ez nyilván csak egy vélemény, de levezettem, hogy hogy is értem, ha már rákérdeztél, aztán majd kibogozod.
  4. DcNdrew

    Dumaterem

    Régen próbáltam a Roll20-at, gondoltam körülnézek, hogy mi változott, de sajnos nem tudtam belépni. Pass reset, továbbra sem enged be, úgyhogy várok a supportra. Lehet, hogy tiltva lett egy pár éve, mikor feltörték az oldalt - a Firefox jelezte, hogy amúgy adataim kerültek ki a Roll20-ról -, és mivel azóta nem jelentkeztem be, így nem oldódott meg a probléma. Ez csak személyes preferencia, mert mint említettem, egyikről sem tudok sokat, egyszerűen a saját szeró gondolata tetszik, és FLOSS-párti vagyok, amennyiben az lehetséges.
  5. DcNdrew

    Dumaterem

    Faca. Csak mert ugye a Delta neve is szerepel a lapon.
  6. DcNdrew

    Dumaterem

    Nyilvánvalóan nem szükséges, hogy minden egyes kaland bekerüljön. Ez durva meló lenne, kevésbé sem szórakoztató, és a többség valószínűleg úgysem foglalkozna ezzel, de biztosan bizsergetne pár embert, ha úgy tudná, hogy ha elég patent, amit kitalált, akár még "hivatalos" is lehet. Amúgy láttam, hogy a magus.hu például lassan 9 éve nem mozdult semerre. Nem úgy tűnik, mintha a Delta túl sokat törődne ezzel - gondolom, az övéké -, illetve a te írásaidból is valami hasonló derül ki, MG. Másrészről meg itt van a kalandozok.hu, ami azért meglehetősen szépre megvan csinálva, és úgy en bloc a ráfordított idő leragyog a képernyőről, és mégsincs túl nagy élet az oldalon, holott szerintem azért Ynev világa igencsak megérne ennél többet is. Még egy dolog, mivel ez egy ilyen dumaterem, és nem biztos, hogy más is látta a kérdésemet Discordon, de ismeritek-e, és ha igen, esetleg gondolkodtatok-e azon, hogy legyen Rolisteam szerver? Ubuntura csináltak egy repót, és oda fel lehet telepíteni a headless szervert, mert amúgy GUI-val indul a progi. A Rolisteam egy szerepjátékos keretrendszer tulajdonképpen, online játékhoz. A Roll20-hoz hasonló, és én úgy láttam, hogy nincsenek szabálymegkötések, szóval bármit lehet rajta játszani, és nem mellesleg Open Source és ingyenes. Anno szívesen játszottam volna M.A.G.U.S.-t, de a halál alsó felén lakva ez nehezen volt kivitelezhető. Tény: akkoriban netem sem igazán volt, de ma már sokminden megváltozott.
  7. DcNdrew

    Dumaterem

    Egy csapat végigjátszik egy kalandmodult. Ebből készül egy novella/regény amiben Gipsz Jakab kirabolja többek között Mucsai Ferencet a kereskedőt. A közösségnek/íróknak megtetszik, és azt fogják mondani, hogy "hát ez baromi érdekes volt, akkor mostantól amit ezek a srácok csináltak, azt mi elfogadjuk", és felkerül pédájul (sic) az idővonalra és/vagy wikire, térképre stb. Jön egy másik KM, aki szeretné tudni, hogy mi történt mittomén Equasselben ekkor meg akkor, és ott lesz az, hogy amúgy a város egyik leggazdagabb családja a Mucsai Ferencé, akit még kezdő kereskedőként kirabolt egy Gipsz Jakab nevű kalandozó. Amikor pedig megjelenik a játékos Gipsz Géza nevű kalandozójával, rögtön elküldik a náthába, mikor venni akar valamit. Persze nyilván ki lehet hagyni az egészet, mert alkotói szabadság, de értitek. Erre vonatkozott volna a kérdés, de azt hiszem, értem, köszi!
  8. DcNdrew

    Dumaterem

    Létezik-e a játékok kanonizálásának koncepciója a M.A.G.U.S. szerepjáték világán belül?
  9. DcNdrew

    Dumaterem

    Négyszer vagy negyedjére? Mert azért nem mindegy. Plusz poén a neved a témában.
  10. DcNdrew

    A dohány élvezete Yneven

    Pyarroni Wunder-Baum esetleg?
  11. DcNdrew

    Dumaterem

    Hmm... Én az elsőt mondanám. Jobbak az arányok a képen.
  12. DcNdrew

    Angol M.A.G.U.S. forditasok

    https://www.gitbook.com/ Ez?
  13. DcNdrew

    Angol M.A.G.U.S. forditasok

    Tény. Kaptam már meg kommentre, hogy a szavakat értették, de azt nehéz volt összemozaikozni, hogy mit is akartam.
×
×
  • Új...