Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

bűvdudás

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  1 190
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

1 Követő

Róla: bűvdudás

 • Rang
  berek bolondja
 • Születésnap 1975/03/20

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Krad-paplovag
 • Mi a kedvenc regényed?
  mostanában a Krabat a Fekete Malomban
 • Ki a kedvenc íród?
  sok van: legyen Umberto Eco
 • Melyik a kedvenc novellád?
  talán H. W. Munntól "A De Petriche-gyűrű"
 • Mi a kedvenc szerepjátékos idézeted?
  Egy törpe előtörténetéből: "...s ekkor levágattam végre azt az igénytelen szakállamat..."
 • Mi a legemlékezetesebb "utolsó mondatod"?
  Söröslovak által letiport barbár mereng: "Miért nem csuktam be inkább azt az átkozott kaput...?"
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  1997. (Kr.u.)
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  "Yneven" át
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  talán leginkább Arel
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Nincs már meg a csapatunk, sajnos. S igen, talán Fejérben érdekelne játéklehetőség is...
 • Mi a kedvenc sportod?
  Ha sportnak számít, akkor a kung-fu. Ha nem, akkor mondjuk az íjászat.
 • Mi a kedvenc csokid?
  Némi mazsolás vagy joghurtos tejcsoki bármikor jöhet...
 • Egyéb dolog amit még meg akarsz osztani?
  http://kalandozok.hu/showthread.php?1432-Ki-mivel-foglalkozik-civilben&p=172538#post172538

Legutóbbi látogatók

2 312 adatlap megtekintés
 1. bűvdudás

  Dumaterem

  @Sneer; az ujjpercfüzér hatalma a "Csepp és tenger" c kisregényben mutatkozik meg, amikor Gorduin - Graummal az oldalán - csatázik a vénséges-szépséges aszisz boszorkánnyal, Vyllirisszel. A füzér egyik csontocskája nem csupán elnyelte a nő ujjaiból előtörő villámokat, de a nyers mana után kutatva energiacsápokat növesztett, és a forrásra, azaz a boszorkányra rontott, majd kiszipolyozta minden (amúgy nem csekély) mágikus energiáját. Később , a csata után tüzetesebben is megvizsgálták az említett csontocskát, és arra a megállapításra jutottak, hogy nem emberi (és valószínűleg még csak nem is elfszabású) kézről származik: "Gorduin ... beérte annyival, hogy az elfeledett népek egyikének hatalma ez egyszer a javát szolgálta."
 2. bűvdudás

  Dumaterem

  Sziasztok! Én azért idéznék egy-két mondatot Graummal kapcsolatban az Észak Lángjaiból, melyek talán segítenek helyre tenni goblinunk "varázshatalmát" és annak mértékét: 1. szitu: Rosanna és Gorduin első találkozása, a goblin zavartan nézi a "némajátékot"... "Graumot bosszantotta az újabb, számára érthetetlen közjáték. Éles eszű fickó volt, ám csupán szemfényvesztő módra használta a mágiát, pszi-képességei pedig kizárólag egynémely növényével vetekedhettek." 2. szitu: a Halál Kilencedik Nagymestere nekiáll a nyakláncával babrálni... "A közeledőket készületlenül érte a tudatukra mért csapás. A leggyengébbek - Salina és Graum - tüstént eszméletüket veszítették." Mindezeket figyelembe véve Graum aligha lehet a mozaikmágia beavatottja (azaz "varázsló"). Tudjuk, hogy van néhány varázstárgya (pl az ominózus ujjpercfüzér), amelyekől tudja, hogy mire lehetnek jók, de ez inkább "mágiaismeret" - aligha rendelkezik saját belső manaforrással vagy -csatornával. De egy kártyát - ami versenyjátékra való - nem bűn izgalmasabbá/ütőképesebbé tenni egy kis "szabadon/lazábban-értelmezéssel".
 3. Sziasztok! Kis színes, talán nem is itt a helye, de... tudjátok, hol tart most az Antikvárium.hu online árverésén a MAGUS Első Törvénykönyv? 22.000 Ft-nál. És hátravan még másfél nap. Valahol jól esik látni, hogy még mindig vannak, akik ennyire szeretnének birtokolni egy ETK-t. Ez mindenképp biztató jel a játékra és Ynev világára nézvést.
 4. Üdv! Én mindig úgy értelmeztem és úgy is használtam, hogy az egy-egy képzettségre fordítható legkisebb "alapegység" az 1 Képzettség pont. Tehát ha ezt a (szükségesen minimális) 1 Képzettség-pontot éppen százalékban mért Képzettségre fordítom, akkor az a Képzettség 3%-kal emelkedik. Ennyi. A (minimális 1) képzettség pontot én nem bontom - és nem is bontanám - tovább; azaz a százalékosok bizony 3%-onként növekednek, ha költünk rájuk. Az esély növekedése olyan minimális százalékonként, hogy véleményem szerint sincs értelme a Kp-k bontásával vacakolni. Persze ha a játékosnak valamiért nagyon fontos, és a Km rábólint az 1 Kp=1%+1%+1% bontásra, azzal sincs semmi baj. (Végülis lehet pl a kötéltáncot, az ugrás-akrobatikát és az esést egyetlen feladatsorban is gyakorolni. )
 5. Halihó! tetra; a "megpattanó fény" az első mondatban elég formabontó, kissé talán zavaró is, de apróság. Nekem igazán csak ezzel a bekezdéssel van bajom; nem egyszerű összerakni, ki kivel van: "Shaeron D'Gheon. Az átkozott shadoni bajvívó. Pennamor Predocban találkozott vele először, ahova Arel elveszettnek hitt ereklyéje, a Sólyomkarom utáni hosszú nyomozás vezette útjukat. Ennek megszerzésekor kerültek összetűzésbe, ugyanis a fegyver egy gyűjteményben lelt átmeneti otthonra, és a bajvívó nem nézte jó szemmel a magántulajdon ily módú átértelmezését. Márpedig Markó, aki az istennő papja volt, nem tűrhette a szakralitás megsértését, a diplomáciával pedig már zátonyra futottak. D'Gheon úgy tűnik nem feledte el a büszkeségén esett sebet, hogy egy jöttment kardforgató - társai segítségével - legyőzte. Csak Krad tudja mit keresett épp itt épp ekkor, a Larmaron hegység lankáin fekvő jelentéktelenségétől fuldokló város grófjának társaságában." A szöveg többi része azonban teljesen rendben van, a párbaj leírása stílusos és feszes, lehet rajta izgulni - bevonja az embert. Köszi, jó volt!
 6. bűvdudás

  Dumaterem

  Üdv! A zászlók neveiről semmit sem tudunk, a céljaikról és az orientációikról vannak csupán általános elképzeléseink. Gyanítom, hogy töltenek be annyira fontos szerepet a közvetlen környezetükben, hogy ott csak "A Zászló/A Lobogó" néven hivatkozzanak rájuk - és senki ne gondoljon más(ik)ra helyettük. (Mint pl a Szent Korona esetében. )
 7. bűvdudás

  Ynev országai

  Köszi MG, erre nem emlékeztem!
 8. Hali! A bigámiával kapcsolatban egyedül Shadonból van tudomásom valamiféle forrásra (Garmacor vére), de az állítólag godoni előképekre megy vissza - azaz talán a pyarroni gyakorlatban is helye lehet. Talán. Magyarán arról van szó, hogy a godoni kóborlovagok óta ismert gyakorlat (inkább ősi szokásjog, mint törvényileg lefektetett/támogatott metódus), hogy a sokat utazó nemeseknek - főként háborús időkben - több, egymástól távoli településen is lehet "pártfogoltja." Ez valójában nem feleség, de az ágyasnál sokkal több - a tőle született gyermekeket az apa általában elismeri, és kutya kötelessége gondoskodni róla, mint ahogy az anyáról is. Állandó partnerkapcsolatot jelent, így egyfajta biztonságot nyújt nem csupán a nőnek, de a közösségnek is (pl falu), aminek a nő a tagja. Jellemző módon az adott nő többnyire alacsonyabb társadalmi osztály tagja (mondjuk egyszerű szabados), de míg a rangbéliek közti házasság gyakran érdekszülte szövetség, addig ez a fajta pártfogolás inkább alapul kölcsönös vonzalmon, szerelmen. Az effajta kapcsolatnak nyilván feltétele, hogy az adott férfi képes és hajlandó legyen gondoskodni a nőről, illetve megvédeni őt és képviselni az érdekeit. Megnéztem, mi az ilyen nők hivatalos titulusa: konzortáknak hívják őket. A törvényesített házasság viszont szerintem aligha támogatja a bigámia bármi formáját - legalábbis vagyonnal bíró osztályok között -, mivel módfelett megbonyolítaná az öröklési rendet, és egymás ellen fenekedő orgyilkosok gyülekezetévé változtatná a tágabban értelmezett rokonságot. (Ez persze még az egyazon anyától származó testvérek közt is megesik, de gondoljunk csak bele... az Oszmán Birodalomban nem véletlenül hullottak az ifjú rangosak fejei - az anyák mindent megtettek saját utódaik érvényesülésének érdekében. ) * Nőági öröklésnél mondjuk ez a probléma kevésbé volna kihegyezett: az esetek jellemző többségében ugyanis nincs egyértelmű bizonyíték arra, melyik férjtől is származik az adott utód. (Tudom, a változatosság gyönyörködtet: az asszonyság elf, törpe meg tongesz férjei segíthetnek a beazonosításban...)
 9. bűvdudás

  Ynev országai

  Üdv! Ha jól emlékszem, a Keleti szél elején valahol bemutatkozik a Titkos Szekta nagymestere is... szerintem az a fejezet elég hangulatos és esszenciális leírása a slan-lét megélésének. Viszont az Acél és oroszlánban nem rémlik a slan-kard (a rapír igen).
 10. (áthozva) Üdv! 1. (Eltekintve az extrém körülményektől és a sajátos jellemű karakterektől.) Először is alkalmas táborhelyet keres, lehetőleg vízlelőhellyel, szélvédett zugban, lombok alatt. Még világosban száraz fát gyűjt; ha van, sátrat felver. Lehetőleg nem egy hangyaboly felett. Ha lóháton utazik - s mért ne tenné? - lovat ellát: lecsutakol, megitat, kipályváz. Ezután foglalkozik magával, azaz tüzet rak, eszik, naplót ír, elmélkedik stb. majd nyugovóra tér. Valószínűleg könnyű az álma, mint minden gyakorlott utazónak, de azért ha van pszije, egy ébresztést élesíthet. Ha nemkívánatos vendégekre számít, egyéb biztonsági intézkedéseket is foganatosíthat (lásd fentebb), optimális esetben a lova jelzéseire is hagyatkozhat. 2. Érzékszervei útján - elsősorban látással, ez szvsz önkéntelen - próbál közelebbi infót szerezni, ahogy a többiek is írták. Ez beidegződés és aktuális mentális (asztrális) állapot függvényében történhet látványosan, azaz kiegészítő/járulékos cselekedetekkel (felkönyököl, felül, talpra ugrik és még fegyvert is ránt, neadjisten felordít...) vagy kevésbé feltűnően (mozdulatlanul fekve marad és fülel/lesekedik, esetleg óvatosan a fegyvere felé indul a keze). A játékos helyében és a karakter nevében mindenesetre megkérdezném a KM-től, hogy tudom/sejtem-e, hogy mi riasztott fel (rémálom, pszi, lárma, fájdalom, egyéb kényelmetlenség), illetve mit érzek épp.
 11. bűvdudás

  Dumaterem

  A tervezett, ám vakvágányra állt M* 2.0-hoz annakidején - azaz pár éve - egy csomó háttér- (világleíró) és hangulatkeltő anyag készült, többek közt Gáspár András tollából. A szóban forgó kiadvány egyrészt ez utóbbiakat tartalmazza; alapvetően Ynev múltjával, jelesebb kultúráival és sorsfordító ütközetekkel foglalkozik. Nekem mindent összevetve tetszik, bizonyos részei kimondottan jól sikerültek, hangulatosak és ötletadóak.
 12. bűvdudás

  Dumaterem

  Dettó; számíthatsz ránk, targo!
 13. Jogos. Heveny reakcióra azonban, mint a (közönséges) tűz és a víz esetében, én nem számítanék.
 14. Háppont, hogy a levegő erodáló hatását lehetne képes szegény kompenzálni a földdel érintkezve. Ez volna a lényeg. Na, mindegy, nem így találták ki. A gőz és a pára oké, de a homokszemcsék más tészta. Ha egy kis kupac földet/homokot/kavicsot teljesen huzat- és szélmentes, de levegős helyre teszel - azaz tényleg csak levegővel találkozik, semmilyen mozgási energia (mondjuk az elemi erő profán formája) és hőingadozás nem éri, az évszázadok múlva sem fog mutatni semmilyen változást, hiába kap folyamatos és kiapadhatatlan utánpótlást a körülötte lévő lég. Mert a mozdulatlan föld és a levegő semmit sem tesz egymással. Nagyon jól elvannak együtt, köszönik szépen. (Véletlenül sem viselkednek úgy, mint a tűz és a víz. A paraelemeik - sötétség és fény - viszont már igen.) Fentebb már írtam: ami ez esetben a földet (követ, homokot) aprítja, az a rá ható mozgási erő (energia), amit éppúgy közvetíthet az szél (levegő), mint a hullámzás, csepegés (víz), holott az utóbbi nem ellentétes eleme a földnek.
×
×
 • Új...