Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

bűvdudás

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  991
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

1 Követő

Róla: bűvdudás

 • Rang
  berek bolondja
 • Születésnap 1975-03-20

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Krad-paplovag
 • Mi a kedvenc regényed?
  mostanában a Krabat a Fekete Malomban
 • Ki a kedvenc íród?
  sok van: legyen Umberto Eco
 • Melyik a kedvenc novellád?
  talán H. W. Munntól "A De Petriche-gyűrű"
 • Mi a kedvenc szerepjátékos idézeted?
  Egy törpe előtörténetéből: "...s ekkor levágattam végre azt az igénytelen szakállamat..."
 • Mi a legemlékezetesebb "utolsó mondatod"?
  Söröslovak által letiport barbár mereng: "Miért nem csuktam be inkább azt az átkozott kaput...?"
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  1997. (Kr.u.)
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  "Yneven" át
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  talán leginkább Arel
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Nincs már meg a csapatunk, sajnos. S igen, talán Fejérben érdekelne játéklehetőség is...
 • Mi a kedvenc sportod?
  Ha sportnak számít, akkor a kung-fu. Ha nem, akkor mondjuk az íjászat.
 • Mi a kedvenc csokid?
  Némi mazsolás vagy joghurtos tejcsoki bármikor jöhet...
 • Egyéb dolog amit még meg akarsz osztani?
  http://kalandozok.hu/showthread.php?1432-Ki-mivel-foglalkozik-civilben&p=172538#post172538
 1. Helvéczia pikareszk szerepjáték

  Halihó! Saimon; igazán kedves vagy! A gesztus arra késztet, hogy tevőlegesen körülnézzek a piacon valami fapados szett után. Amennyire tudom, Amber nincs mindig gépközelben, de előre fixált időpontok esetében remélhetőleg meg tudja oldani a dolgot. Antail meg majd színt vall... Figyelem a fejleményeket, s én is jelzem, ha van valami eredmény skype-fronton.
 2. M.A.G.U.S. Csapatkereső - Szervező

  Üdv! Sajnos többen is eléggé kiesünk a "szerepjáték tekintetében aktív zónákból" - én sem tudom, hol játszhatnék az évi egy-két egy-két napos rendezvényen kívül. Remélem, sikerrel jársz!
 3. Helvéczia pikareszk szerepjáték

  Üdv! Engem érdekelne, s azt hiszem, Amber is ismerkedett idén a játékkal. De míg be nem szerzek egy kamerát/mikrofont - meg némi plusz szabadidőt - addig csak a partvonal és a nyomonkövetés marad.
 4. Melyik a kedvenc fajod?

  Halihó! Az MT, ugye, ezt írja: "Jellemének (szerk: ti az amund JK) két vonását őrzi csak meg:egyrészt előszeretettel hallgat az érzelmeire, másrészt sohasem tud tökéletesen azonosulni a jót hirdető eszmékkel. Lelke mélyén ott lappang a rosszakarat; ha a jó oldalt szolgálja is, gyakran folyamodik a gonosz eszközeihez." A fentieket szerintem illik is valahogy kijátszani a játék során, különben tényleg mi a csuda különböztetné meg a karakterünket egy táposabb embertől? Másfelől ennek a kettősségnek a megjelenítése sokkal érdekesebb karaktereket - és szerepjátékot - eredményez, mint egy "szimplán jó vagy gonosz" karakter. Egy példa e kettősség kijátszására: (Ha már Jibe Führer is ezt kezdte feszegetni) a fenti leírás, úgy érzem, szinte kínálja a lehetőséget, hogy a jó ügy szolgálatában állt amund karakterünk valódi fanatikus - vagyis a "tökéletesen, vagy sehogy"-elvét vallja. Ő az, aki kívülről fújja a regulát, s - mivel tudja, hogy könnyen csábul, s retteg is ettől a lehetőségtől - szigorúan be is tartja; ugyanakkor gyakran épp a lényeg felett sikkad el. Tehát "a gyengék és elesettek érdekében" pillanatok alatt a kezében terem a kínzókés vagy az izzó fogó, hogy megszerezze a szükségesnek vélt információt... vagy épp felgyújt egy falut, mert úgy gondolja, ott rejtegetik a merénylőt. A jó ügy érdekében cselekszik? Kétségkívül. De valóban jól; jót cselekszik... ? Az effajta "túlkapások" ellensúlyozására jó, ha van a partiban valaki (afféle mentor), akire az amund hallgat, s aki képes időben a helyes irányba terelni karakterünk viselkedését.
 5. MAGUS történelem - Orwella neve Orwellből jön?

  Üdv! Az Orwell (-i munkásság) és Orwella mint entitás között én csupán a "hatalom - negatív jövőkép - társadalomromboló erő" párhuzamot vélem felfedezni. De lehet, hogy csak azért, mert nagyon keresem. Orwella tudtommal azért része a pantheonnak, mert amikor Selmo atya keresni kezdte/felvette a kapcsolatot a későbbi pyarroni isteneknek nevezett deitásokkal, ez az entitás is megjelent. Látszólag csatlakozott is a formálódó erőközponthoz, de a "humánus" álca alatt egészen másban mesterkedett... majd később csaknem katasztrófába sodorta a kialakuló új déli istenek-emberek szövetséget. Arel és Della fékezték meg, utóbbi a lényegével fizetett a győzelemért. A legendákban ennek a nyomai maradtak fenn, s így lett a ma Orwella néven ismert entitásból a pantheon "fekete báránya". Egyháza pedig igenis részt vesz a pyarronita értékrend alakításában - ők az ideális ellenségkép. (Lásd a Pyarroni Parancsolatokat!)
 6. Mágiahasználók Témája

  Halihó! Bitschak; az első kérdésedre már kaptál választ. A többivel kapcsolatban annyi bizton kijelenthető, hogy a vulgármágiával manipulálók (pl boszorkányok, boszorkánymesterek, tűzvarázslók) varázslatait a varázsló képes destruálni - ugyanannyi Mp-ért, amennyiért azt létrehozták. (Követelményként nem szerepel mágiaismeret.) Noha az ETK-ban nincs benne, ez azt valószínűsíti, hogy fürkészni is lehet ezeket a mágiaformákat. Máskülönben honnét tudná a varázsló, hogy hány mana-pontot kell a varázslataiba fektetnie... ? Ugyanakkor szerintem a szakrális mágiaformák ellen sem a fürkészés, sem a destrukció nem használható, mint ahogy a papi "mágia kifürkészése/szétoszlatása"-varázslatok sem alkalmasak mozaikmágusok varázslatainak manipulálására. (Ezt a lehetőséget a Destrukció nevű varázslat-mozaik sem említi.) ... legalábbis nekem ezt sikerült kihámoznom a szabálykönyvből.
 7. Melyik a kedvenc fajod?

  Halihó! Sárkány; Dzsenn nő lehet boszorkány. Ugyanakkor - az MTK szerint - jelleméből fakadóan a sötétebb praktikáktól távol kell tartania magát. Hogy miért nem lehet egy félelf pap, azt nem tudom, de több tippem is van arra, hogy a fejlesztők annakidején miért döntöttek így. A legvalószínűbb az, hogy az elfek élet- és világszemléletét - mellyel minden bizonnyal félvér ivadékukat is "be van oltva" - nem tartották összeegyeztethetőnek a vallásos rajongással. Ezzel együtt én úgy gondolom, hogy megfelelő előtörténettel, egy emberek között nevelkedett félelfből válhat pap. (Arel, Noir, Alborne, hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsem... ) De ez csak vélemény. Viszont a uwelita amund paplovagnak a lefektetett szabályok szerint sincs akadálya. Ennek ellenére szerintem logikusabb lenne a váltott kasztú karakter: egy isten szolgálatába állni mindenképpen valamiféle szemléletváltást és komoly elköteleződést feltételez, ami a korábbi életvitel bizonyos mértékű feladásával jár együtt.
 8. Delta Vision MAGUS tesztelés

  Halihó! Jibe Führer; köszi a linket! Nekem pl új volt. Az olvasottak alapján ugyan nehéz valamirevaló véleményt mondani, de a szisztéma újszerűnek hat, és semmi olyan nem ötlött a szemembe, amitől riadtan hőköltem volna hátra. Ez már valami. Reméljük, a teszterek jó munkát végeznek az alapokon - ha már születik egy rendszer, legalább legyen jó (azaz átlátható, játszható, ötletes és hangulatos). Senkinek sem hiányzik még egy csalódás.
 9. Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Szia, Sárkány! Alapesetben nem, a kézben fogott tárgyat védi a személyes aura. Az "Undor" asztrálmozaikkal viszont minden további nélkül.
 10. Ősmagyar fantasy

  "Nem gondolom hogy Ynev-en belül terveznék lovasnomádokat létrehozni (nem tudom hogy a déli nomádok mennyire fedik ezt)" Samil Domos; eléggé. A hetedkor alkonyán - a MAGUS jelenében - elsősorban ők képviselik még Yneven ezt a kultúrát (az ilanoriak is efféle gyökerekkel bírnak, de elég hosszú ideje zajlik náluk a letelepedés). Tehát ha mégis rászánnád magad az Ynevre adaptálásra, az ő körükben volna érdemes gondolkodnod. (Lásd még az MTK és a PPL vonatkozó fejezeteit, illetve az idevágó RÚNA-cikket!)
 11. Pyar egyházszervezetek felépítése

  Sziasztok! Nekdolan; a dolog szerintem egyházanként és felekezetenként változik. A különböző istenségeknek eltérő struktúráltságú az egyháza, ezekről - ahogy Sneer is írja - még mindig a PPL-ben találhatod meg a legtöbb információt. Dreina egyháza pl minden bizonnyal sokkal jobban szervezett, mint - teszem azt - Arelé, vagy akár Dartoné, Antohé. A dolgot bonyolítják a fentebb már említett felekezetek, melyek az egyes pyar istenségek különböző aspektusaiban vélik felfedezni az aktuális lényegi elemet (lásd pl Noir esetében). Ezek gyakorta egymással is rivalizálhatnak, bár jó esetben respektálják egymás befolyási övezeteit. Hogy egy adott irányzat épp milyen erős valahol, az viszont nagyban múlhat az egyházi vezetők személyes adottságain, karizmáján, valamint a lakosság mentalitásán, a közhangulaton stb... Azt sem túlzott merészség talán kijelenteni, hogy még a legszervezettebb pyarronita egyházak (pl Dreina) sincsenek - nem lehetnek - jelen minden egyes, politikailag a PÁSZ érdekszférájába tartozó településen, a népesebb városokban viszont a többségük igyekszik így vagy úgy szerepelni (kivéve talán Arelt vagy bizonyos területeken Antohot... ). Az 1 főpap/város-képlet szigorúan véve biztosan nem áll meg, de az elmondható, hogy minél jelentősebb egy település, annál magasabb kvalitású ( egyszerűen felfogva TSZ-ű) pap irányítja az ott működő klérust. Mint ahogy az is valószínű, hogy a környező, kisebb településeken működő papok hozzá fognak tanácsért fordulni, illetve az ő felelőssége alá tartoznak. Hogy aztán ezt a magas beosztású egyházfit épp hogy titulálják (elöljáró? házfőnök? kardinális? apát? "Erion főadronitája"?), azt csak néhány esetben (pl. a uwelitáknál) tudjuk... Ugyanakkor persze az is előfordulhat, hogy egy ilyen fontosabb városban több - teszem azt - dartonita felekezet is jelen van, s az ügy természetétől függ, hogy a hívek épp melyikhez fordulnak a problémáikkal. Hogy ezen felekezetek vezetői aztán hogy jönnek ki egymással, az megint az egyéni hajlandóságaikon múlik - de, lássuk be, roppant kontraproduktív volna, ha elemi szinten sem volnának képesek az együttműködésre. Ezen a téren tehát elég szabad a KM keze; elég ha a PPL ajánlásaira és a józan eszére hallgat. Kiegészítés: A paplovagságról pedig alaphelyzetben elmondható, hogy a mindenkori vezető papság - isteni jóváhagyással bíró - utasításainak fog engedelmeskedni; ugyanakkor ostoba volna az a főpap, aki katonai, stratégiai kérdésekben nem kérné ki a nagymester - alacsonyabb szinten az érintett rendház rangidős paplovagjának - véleményét. És akkor még nem szóltunk a különböző "egyházközti" szervezetekről, melyek tovább árnyalják a rendszert (ezek legeklatánsabb példája, ugye, a pyarroni inkvizíció...)
 12. X. Lumina Cornu Asztali Torna és II. Kalandozók Napja

  Üdv! Ami engem illet, én nagyon élveztem a játékot; igaz, ebben bizonyára annak is szerepe volt, hogy ritkán van módom ilyen célból asztalhoz ülni, illetve hogy jó volt találkozni a ritkán látott ismerősökkel. Úgyhogy mindenkinek köszönöm az élményt, aki dolgozott rajta!
 13. Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Üdv! Szerintem nem logikus, hogy egy varázstárgy, amiben megkötötték a manát 1. továbbra is aktív részese lenne a környezetében zajló manaáramlatoknak (azaz kieresztené/beszívná a manát) és/vagy 2. manamentes helyen "párologtatna" - azaz egyfajta manadiffúzió lépne fel az ilyen területen. A varásztárgyak "lemerülése" inkább csak háziszabályként jöhet szóba, bizonyos tárgyak/rajzolatok/tetoválások esetében, ahol, ez amúgy logikus lehetne. Teszem azt azoknál, amelyek folyamatosan fejtik ki a hatásukat (detektálnak vagy védenek pl.), így elvben szükségük lehet automatikus feltöltődésre is. Szabálykönyvekben azonban én sem találkoztam effélével. A PPL vonatkozó fejezetében ("Játék manamentes területen") is csak az szerepel, hogy "A varázstárgyak az ilyen helyeken továbbra is mágikusnak minősülnek, függetlenül attól, hogy milyen módszerrel készítették őket." (A folytatás is érdekes, bár itt talán kevésbé releváns.) Szó nincs tehát arról, hogy a varázstárgyak ereje csorbulna, vagy hasznavehetetlenné válnának ezek a holmik. Pedig ha valahol, itt biztosan említésre kerülne egy effajta jelenség. Persze létezhet ilyen elgondolás, de a szabálykönyvek - tudtommal - semmi effélét nem sugallnak, vagy pláne nem mondanak ki.
 14. X. Lumina Cornu Asztali Torna és II. Kalandozók Napja

  Sziasztok! Csak ismételni tudom magam: nagyon jól hangzik a program, s jó lenne részt is venni rajta. Ketten már biztosan vagyunk a csapatban.
 15. X. Lumina Cornu Asztali Torna és II. Kalandozók napja

  Sziasztok! Nagyon jól hangzik, nagyon jó lenne részt is venni rajta. Lesz majd csapatkereső?
×