Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

bűvdudás

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  1.163
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

1 Követő

Róla: bűvdudás

 • Rang
  berek bolondja
 • Születésnap 1975-03-20

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Krad-paplovag
 • Mi a kedvenc regényed?
  mostanában a Krabat a Fekete Malomban
 • Ki a kedvenc íród?
  sok van: legyen Umberto Eco
 • Melyik a kedvenc novellád?
  talán H. W. Munntól "A De Petriche-gyűrű"
 • Mi a kedvenc szerepjátékos idézeted?
  Egy törpe előtörténetéből: "...s ekkor levágattam végre azt az igénytelen szakállamat..."
 • Mi a legemlékezetesebb "utolsó mondatod"?
  Söröslovak által letiport barbár mereng: "Miért nem csuktam be inkább azt az átkozott kaput...?"
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  1997. (Kr.u.)
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  "Yneven" át
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  talán leginkább Arel
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Nincs már meg a csapatunk, sajnos. S igen, talán Fejérben érdekelne játéklehetőség is...
 • Mi a kedvenc sportod?
  Ha sportnak számít, akkor a kung-fu. Ha nem, akkor mondjuk az íjászat.
 • Mi a kedvenc csokid?
  Némi mazsolás vagy joghurtos tejcsoki bármikor jöhet...
 • Egyéb dolog amit még meg akarsz osztani?
  http://kalandozok.hu/showthread.php?1432-Ki-mivel-foglalkozik-civilben&p=172538#post172538

Legutóbbi látogatók

1.534 adatlap megtekintés
 1. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  Halihó! Darabolo; a Karnevál és az Ősi titkok... c. Chapman-könyvekben van szó Zherligről. Kiknek a társadalmáról?
 2. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  Ha szabad, pontosítanék: http://mk.deltavision.hu/ranagol-akarata-szerint/
 3. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  illetve Mindkettőtöktől elnézést kérek: senkinek se akarnék "lenyomni a torkán" olyan koncepciót, amit nem vesz be a gyomra. Nekem viszont tetszik az "Ősi titkok..." által felvázolt olvasat, és azon keresztül nézem immár a többi forrást is. Részemről ennyi.
 4. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  Mitől is olyan biztos ez utóbbi? Felteszem, nem attól, hogy a nomádok rettegnek a démonoktól... A "telepes" és a "menekült" fogalma sem áll olyan távol egymástól, tekintve Észak-Amerika történelmét. Mellesleg ezek a menekültek szétverték az óbirodalom utánuk szalajtott ármádiáját is. Szóval nem arról van szó, hogy az első adandó alkalommal pánikszerűen világgá szaladtak a síkurak elől, hanem sokkal inkább arról, hogy kitörtek a szolgaságból, és megkeresték a maguk birtokát, ahol szabadon élhetnek. Godon és alapkönyv - mi is van ott leírva: "Megalakulásának történetét - számos egyéb mozzanathoz hasonlóan - a történettudomány nem ismeri. (...) A godoni mágia eredete ismeretlen..." (ETK 444. old.) Persze így is lehet.
 5. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  Igazad van. Ugyanakkor később ez a kép legalábbis árnyalódott. A "Szerafizmus..." c. dolgozat már úgy fogalmaz, hogy az "Óbirodalom vezető erejét rég kipusztult ismeretlen fajok alkották - talán a khálok és az aquirok rokonai -, semmiképpen sem az emberek, akik akkortájt még alig emelkedtek ki a félállati sorból". (A szöveg a DÓBbal kapcsolatban egyébként tele van ilyen kifejezésekkel, mint "nyilván", "bizonyára", "feltehetőleg" és "az sem lehetetlen"...) Nem érdektelen talán azt sem megemlíteni, hogy az egyik RÚNA levelezésben megjelent egy olvasói kérdés a khálokról, s az akkori szerkesztői vélemény odáig ment, hogy megszűnt a faj koncepciójának támogatottsága, merthogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket...* Mellesleg a fenti idézet a Fogadalom ifjú varázslójának vélekedésének megalapozottságát is erősen megkérdőjelezi. Lehet szeretni Ian Russel regényét, de én a DÓB mikéntjével kapcsolatban inkább az "Ősi titkok..."-ra és az abban bemutatott gdon teremtésmítoszra és hagyományra hagyatkozom. * Amúgy a khálokról már korábban is esett szó. Akkor úgy vélekedtem, ha volt is közük őseiknek a DÓBhoz és annak vezető rétegéhez, akkor csupán olyasformán, mint Toron harcos kasztjának Új-Kyria elitjéhez. Voltak előjogaik, de a pietorok attól még nem famorok, az elendortól meg pláne messze vannak. (A felépítésük is inkább harcosoknak, vadászoknak teszi őket alkalmassá, mint szellemi vezetőknek. Persze ott van Aslan, szóval ezen is lehet tovább polemizálni... )
 6. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  Ezek csak feltételezések, s nem bizonyított tények az ynevi historikusok körében. Nagyon kevés konkrétumot tudunk a DÓB-ról; több a találgatás és a homályos utalás, mint a tényanyag. Mellesleg szerintem így van ez jól minden tekintetben.
 7. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  Csakhogy megszűnt a tömegbázisuk, amire alapozhatnák evilági (ti. ynevi) hatalmukat. Ha képesek is volnának megjelenni a jégmezőkön, pár hómanó sanyargatásával aligha tudnák magukat újra politikai tényezővé duzzasztani a délvidéken. Ha pedig északabbra próbálnak merészkedni, a meccsnek vége lesz, mielőtt elkezdődne. Utolsó ittmaradt (ismert) hírmondójuk, Zherlig kán hiába csaknem halhatatlan, még arra sem képes, hogy saját struktúráját rendezve komolyan a befolyása alá vonja és felhasználja a nomád törzseket. Jelen formájában annyira futja neki csupán, hogy egyesekben tanyát verjen, és elbitorolja a testüket. Ez még Ryekben is kevés lett volna. Szóval elmúltak azok az idők, amikor ők diktáltak a déli végeken. - szerintem -
 8. bűvdudás

  Fegyverek, fegyverek és még mindig fegyverek

  Hasonlóképp, mint puszta kézzel - a képzettség lehetővé teszi. Nyilván nem ütöm ki a kezéből egy határozott suhintással, de - ahogy MG is írja - a fegyvert tartó kezet is lehet támadni. (Sőt, esetünkben szvsz így érdemes szemléltetni.) Ráütés markolatgombbal, ízületfeszítések stb. A képzettség csak annak eldöntését írja elő, hogy használsz-e a lefegyverzés során valamiféle segédeszközt (fegyvert), vagy puszta kézzel próbálkozol. Persze szemlélet kérdése az egész, de ha a realitás felé szeretne a csapat elmozdulni, számos háziszabályra lehet szükség.
 9. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  A DÓBbal most - legjobb tudomásom szerint - az van, hogy mivel az ynevi hídfőállásait az ötödkor végén/hatodkor elején végleg elvesztette, vizsgált világunkon megszűnt létezni. Más síkokon akár a mai napig fennállhat, de ennek Satralisra semmiféle hatása sincsen. Az öröksége persze máig hat a délvidéken; az általa nyitott, mára elhagyott/elfeledett kapukat pedig továbbra is őrizni látják szükségesnek a déli kolostorok szerzetesei. Úgy gondolom, hogy mivel egykori rabszolgái lerázták magukról a démoni igát, a síkurak elvesztették a lehetőséget, hogy valaha is újra komoly hatalmi tényezőként léphessenek fel korábbi területeiken. Kósza próbálkozások és kósza démonok persze előfordulhatnak, de az uralmuknak leáldozott. Dél-Ynev már nem az a struktúrálatlan, őrizetlen terület többé, melynek metafizikai trónusára bármely jöttment, külső síkokról idetévedt kalandor(csapat) rácsücsülhet. Az Egy/Oltalmazó aspektusai igen komolyan védelmezik itteni állásaikat.
 10. bűvdudás

  A Déli-Határhegységen túl

  A shadoni Ronna-Gella legnagyobb hatalmú földesurát hagyományosan fejedelemnek titulálják (lásd pl. WMC : Karnevál c. regényében). Aztán azt se feledjük, hogy a Sheral, a Shanice, a Doardon stb. erdőségei is simán szóba jöhetnek élőhely gyanánt. Nem hiszem, hogy Maladorinát délről hurcolták Ifinbe (persze ki sem zárható); vagy Kashuka a Déli Határ hegyei közt ölte meg a maga párducát. Ja, és ott van Liu névadója/"mestere" is. Egyébiránt szerintem a "fejedelmi vadászat" olyasféle szófordulat lehet, mint a "fejedelmi ízek", vagy "fejedelmi ajándék". Annyit tesz csupán, hogy "nagyszabású", "kiemelkedő", "fényűző" valami. Persze ettől még elfér a hópárduc a déli végeken. Mint ahogy szinte bármely más faj is, ami kell a kalandunkhoz/történetünkhöz.
 11. bűvdudás

  Mágiahasználók Témája

  Üdv! Azért azt ne feledjük, hogy Yneven több vallás is állítja, hogy a változás (mindenfajta változás) fő motorja a Káosz - mint egy bizonyos irányba ható, dinamikus szakrális energia. Ami kis mértékben lehet orvosság egy-egy problémára, de nagy mennyiségben jó eséllyel méreg és kontraproduktív. Létezik tehát egy olyan, a külső síkokról származó erő, mely nem engedi át a világot az inercia állapotában leledzeni, és amely több formában is megnyilvánulhat. És nekem ennyi elég is válasznak.
 12. bűvdudás

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Darabolo; a pyarroni pantheonból kivált/kiváló istenről nem tudok. Olyanról igen, akinek az idők során megerősödött vagy épp meggyengült a hatalma/pozíciója (pl Della), esetleg csak "vendégszerepel(t)" az istencsaládban (Orwella)... De olyanról, aki azt mondta volna, hogy köszöni szépen, de ő mostantól inkább a szólóalbumán dolgozik és betette maga mögött az ajtót, olyanról nem. (A hetedkor végéig bezárólag.) Esetleg valamelyik regényben eshetett szó efféléről, amit nem olvastam (akad egy pár).
 13. bűvdudás

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  A PPL 1. 19-21. oldalán is foglalkoznak már vele, mint egy olyan eseménnyel, melynek során maguk egyes egyházatyák kezdeményezték a pyar istencsaládról szóló dogmák felülvizsgálatát, heves teológiai vitát és botrányt kavarva ezzel.
 14. bűvdudás

  Mágiahasználók Témája

  Örülök neki, én is kedvelem. A nardaelekkel kapcsolatban Diocletianusnak volt anno egy érdekes ötlete, mely a Narmiraen megtartókkal és az elfek vérségi alapú - és vélelmezett - szerafizmusával hozza őket kapcsolatba.
 15. bűvdudás

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Darabolo, két vonatkozó idézet: "A teológusok szerint (kiemelés tőlem - szerk.) az idők kezdetén azok az istenek, akik Ynev sorsát azóta is formálják, tanácsot hívtak össze, s megalkották az Ősi Egyezményt." (ETK. 152. old.) "A pyar katekizmus utal egy átfogó haláltalan-haláltalan paktumra is Ősi egyezmény néven, mely a közös életteret óvja egy újabb úmadarr borzalmaitól. (...) Hogy pontosan mióta van érvényben (...), csak találgatni lehet. (kiemelés tőlem - szerk.) A hajnalkor két szakrális katasztrófája (Godora második függőkertje és Orwella kimutatkozása) nélkül a halandóknak vélhetően a létezéséről sem lenne tudomásuk." (WMC: Ősi titkok láza... 51-52. old.)
×