Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

bűvdudás

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  1.181
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

1 Követő

Róla: bűvdudás

 • Rang
  berek bolondja
 • Születésnap 1975-03-20

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Krad-paplovag
 • Mi a kedvenc regényed?
  mostanában a Krabat a Fekete Malomban
 • Ki a kedvenc íród?
  sok van: legyen Umberto Eco
 • Melyik a kedvenc novellád?
  talán H. W. Munntól "A De Petriche-gyűrű"
 • Mi a kedvenc szerepjátékos idézeted?
  Egy törpe előtörténetéből: "...s ekkor levágattam végre azt az igénytelen szakállamat..."
 • Mi a legemlékezetesebb "utolsó mondatod"?
  Söröslovak által letiport barbár mereng: "Miért nem csuktam be inkább azt az átkozott kaput...?"
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  1997. (Kr.u.)
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  "Yneven" át
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  talán leginkább Arel
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Nincs már meg a csapatunk, sajnos. S igen, talán Fejérben érdekelne játéklehetőség is...
 • Mi a kedvenc sportod?
  Ha sportnak számít, akkor a kung-fu. Ha nem, akkor mondjuk az íjászat.
 • Mi a kedvenc csokid?
  Némi mazsolás vagy joghurtos tejcsoki bármikor jöhet...
 • Egyéb dolog amit még meg akarsz osztani?
  http://kalandozok.hu/showthread.php?1432-Ki-mivel-foglalkozik-civilben&p=172538#post172538

Legutóbbi látogatók

1.670 adatlap megtekintés
 1. bűvdudás

  Szerepjátékos szituációk és megoldásaik

  (áthozva) Üdv! 1. (Eltekintve az extrém körülményektől és a sajátos jellemű karakterektől.) Először is alkalmas táborhelyet keres, lehetőleg vízlelőhellyel, szélvédett zugban, lombok alatt. Még világosban száraz fát gyűjt; ha van, sátrat felver. Lehetőleg nem egy hangyaboly felett. Ha lóháton utazik - s mért ne tenné? - lovat ellát: lecsutakol, megitat, kipályváz. Ezután foglalkozik magával, azaz tüzet rak, eszik, naplót ír, elmélkedik stb. majd nyugovóra tér. Valószínűleg könnyű az álma, mint minden gyakorlott utazónak, de azért ha van pszije, egy ébresztést élesíthet. Ha nemkívánatos vendégekre számít, egyéb biztonsági intézkedéseket is foganatosíthat (lásd fentebb), optimális esetben a lova jelzéseire is hagyatkozhat. 2. Érzékszervei útján - elsősorban látással, ez szvsz önkéntelen - próbál közelebbi infót szerezni, ahogy a többiek is írták. Ez beidegződés és aktuális mentális (asztrális) állapot függvényében történhet látványosan, azaz kiegészítő/járulékos cselekedetekkel (felkönyököl, felül, talpra ugrik és még fegyvert is ránt, neadjisten felordít...) vagy kevésbé feltűnően (mozdulatlanul fekve marad és fülel/lesekedik, esetleg óvatosan a fegyvere felé indul a keze). A játékos helyében és a karakter nevében mindenesetre megkérdezném a KM-től, hogy tudom/sejtem-e, hogy mi riasztott fel (rémálom, pszi, lárma, fájdalom, egyéb kényelmetlenség), illetve mit érzek épp.
 2. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  (áthelyezve)
 3. bűvdudás

  Dumaterem

  A tervezett, ám vakvágányra állt M* 2.0-hoz annakidején - azaz pár éve - egy csomó háttér- (világleíró) és hangulatkeltő anyag készült, többek közt Gáspár András tollából. A szóban forgó kiadvány egyrészt ez utóbbiakat tartalmazza; alapvetően Ynev múltjával, jelesebb kultúráival és sorsfordító ütközetekkel foglalkozik. Nekem mindent összevetve tetszik, bizonyos részei kimondottan jól sikerültek, hangulatosak és ötletadóak.
 4. bűvdudás

  Dumaterem

  Dettó; számíthatsz ránk, targo!
 5. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Jogos. Heveny reakcióra azonban, mint a (közönséges) tűz és a víz esetében, én nem számítanék.
 6. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Háppont, hogy a levegő erodáló hatását lehetne képes szegény kompenzálni a földdel érintkezve. Ez volna a lényeg. Na, mindegy, nem így találták ki. A gőz és a pára oké, de a homokszemcsék más tészta. Ha egy kis kupac földet/homokot/kavicsot teljesen huzat- és szélmentes, de levegős helyre teszel - azaz tényleg csak levegővel találkozik, semmilyen mozgási energia (mondjuk az elemi erő profán formája) és hőingadozás nem éri, az évszázadok múlva sem fog mutatni semmilyen változást, hiába kap folyamatos és kiapadhatatlan utánpótlást a körülötte lévő lég. Mert a mozdulatlan föld és a levegő semmit sem tesz egymással. Nagyon jól elvannak együtt, köszönik szépen. (Véletlenül sem viselkednek úgy, mint a tűz és a víz. A paraelemeik - sötétség és fény - viszont már igen.) Fentebb már írtam: ami ez esetben a földet (követ, homokot) aprítja, az a rá ható mozgási erő (energia), amit éppúgy közvetíthet az szél (levegő), mint a hullámzás, csepegés (víz), holott az utóbbi nem ellentétes eleme a földnek.
 7. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Köszi a tippet, megnéztem Bestiáriumot. Valóban, ennek tükrében kicsit árnyalódik a kép, és érthetőbbé válik az érvelésed. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az ominózus esetben is őselem az egyik fél. Tehát az állításom lényegi részét, azaz hogy a közönséges föld és a közönséges levegő nem harcol egymással, az elementáloknál olvasottak nem érintik. (Az Ibarát meg valóban formálja a szél, de egyfelől nem semmisíti meg az annak anyagát alkotó földet (homokot) - és viszont -, másfelől pedig szélcsend idején - hogyismondjam - semmi bajuk nincs egymással. ) Ugyanakkor kicsit logikátlannak tartom, hogy míg a vízurak regenerálódhatnak természetes vízzel kapcsolatba lépve, addig a földurak - két lábbal a földön állva - nem képesek hasonlóra. Ide tartozik még szerintem az a gondolat is, hogy a közönséges paraelemek harca viszont (fény-sötét; hideg-meleg) könnyedén tetten érhető, és nem igényel semmifajta további bizonyítást. Akárhogy is, nem egyszerű az őselemi világképet játéktechnikailag jól és támadhatatlanul - azaz kétséges pontok nélkül - tálalni.
 8. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Profán alakban a föld és a levegő biztosan nem - legalábbis őselemi módon nem*. Az Ibarában pl elég nagy felületen érintkeznek egymással meglehetősen tiszta formában, mégsem fuldoklik senki, mint ahogy az Ibara lassú süllyedését sem figyelték meg eleddig. *A szél homokgörgető hatását persze nevezhetjük egyfajta harcnak, de ezen az alapon a természetes víz is harcol a földdel (partot ostromló dagály vagy a patakágy kavicsainak kopása) - vagy épp a szél a vízzel (hullámverés, szárítás), pedig nem antagonistái egymásnak. Nem sok köze van az őselemi párhuzamokhoz.
 9. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Ha pusztán ez (volna) az ok - és minden elemre igaz volna -, akkor a fentebb említett Tűzaura sem tudna mit kezdeni a tó vizével, illetve a Vízaura sem érne sokat a lángoló házban. (Holott ezen esetekben épp azért érhetnek valamit, mert a közönséges elemek "egységnyi" E-je /"Őselem-tartalma"?/ elenyésző az Őselemekéhez képest.) Meglehet*, de ha ez az Őslég-közönséges föld viszonyra is érvényes, akkor... Bocs, de látom magam előtt, ahogy a megfelelő erősítésű levegő aurával körülvéve a varázslónk szép lassan a földbe/homokba süllyed. Szerintem arról van inkább szó, hogy míg a tűz és a víz közönséges formában is harcol egymással, addig a föld és a lég közönséges formában nem. ** Ergó sem az Ősföld nem harcol a közönséges levegővel, sem az Őslég a közönséges földdel. Az Ősföld és az Őslég viszont egymással igen. Ebből következően szerintem az Ősföld aura nem fojtja meg a viselőjét, akár ő hívta létre, akár nem. *... bár logikailag ezzel is van egy kis gond. Az Őselemek - erejüknek megfelelő mértékben - egymást oltják ki. Azaz, ha a Tűzaura kiolt 1 E-nyi vizet (mennyi is az?), akkor jelen is van 1 E-nyi víz, és annak is ki kellene oltania a Tűzaurát. Tehát nem loboghatna éppúgy a hatóidő lejártáig, mint ha a tóparton üldögélve övezném fel vele magamat... (arra meg, ugye, nincs utalás, hogy az Őselem hat közönséges ellentétpárjára, míg a közönséges elem egyáltalán nem hat rá vissza.) De most ezt hagyjuk is. Hiszen lehet, hogy egyetlen E-nyi Őselemhez hihetetlen mennyiségű közönséges elem kell. (Bár a tűznél ez kevéssé valószínű. Mintha a közönséges tüzek jelentősebb mértékű Őstüzet tartalmaznának; igaz, a tüzet nem is igazán tudjuk kilóra mérni vagy literben megadni, inkább csak E-ben - nagyon esetleg köbméterben. Na, mindegy, ez már kezd fájni... ) **Ez pedig azzal függhet össze, hogy Ynev világa alapvetően Ősvíz alapú, így sokkal hevesebben reagál a tűz bármilyen fajta megjelenésére (vagy, ha onnét nézzük, a tűz a legpusztítóbb, legösszeférhetetlenebb elem Yneven). Föld-levegő viszonylatban ezen a világon nem áll fenn ilyen éles ellentét (mivel itt egyik sem alap alkotóelem, vagy annak ellentéte).
 10. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Szerintem ez, hogyismondjam, túlzott gondossággal megválasztott példa. Nézzünk egy hasonló gonddal, ám más szempontok alapján megválasztott másikat! A varázslón 1E-s elemi tűz aura van, amit víz alatt hív életre. Mi történik vele? Merthogy az Ősföld aurával általában a fenti példához hasonló történik: egy ellentétes, de közönséges közegben - elemben (ti levegőtől ölelve) - jön létre. Kialszik? Tudtunkkal nem. Miért nem? Szerintem az a válasz, hogy mert nem harcol a közönséges levegő elemmel. Más: Tényleg akad itt ellentmondás. De van egy tippem. Az olvasható az auránál, hogy az "egyfajta személyre szabott Fal." És mi olvasható a Falnál? "Védő varázslat. (...) Útját állja az ellentétes Elemi Mágiáknak. (...) Hatásukat vagy teljesen megszünteti, vagy erejéhez mérten mérsékli (...). Azaz ha a Fal E-je nagyobb a támadás E-jénél, akkor a támadás megszűnik létezni (még akkor is, ha eredetileg több körig fennmaradt volna ... ). Közben persze a Fal is veszít az E-jéből. Abban az esetben, ha a támadás ereje nagyobb, a Fal semmisül meg, ám a támadás is csak meggyengülve jut csak át rajta." (sic!) Ha a leírásnak ezt a részét vesszük, és kellő kritikával kezeljük az Elemi Erő Teremtésénél olvasható egyetlen szerencsétlenül megfogalmazott mondatot*, akkor kapunk egy kis jóindulattal használható metódust. *Miszerint ha "a súly meghaladja az Elemi Erő megtartó képességét, az semmilyen hatást nem fejt ki ellene". - Mivelhogy ez leginkább csak a súly megtartására vonatkozna. Ha az 1E-s Falam - amit polcként szeretnék használni- enged a ráhelyezett 5, 00001-kg os váza alatt, attól még az adott tárgy természetesen nem lesz a továbbiakban pillekönnyű az "1E=5 kg" szellemében. De a lendületből fakadó plusz E-ket igenis csökkentheti. Remélem, sikerült érthetően megfogalmaznom, mire is gondolok...
 11. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Hali! Az ETK erre vonatkozóan azt írja az auráról, hogy "Védő varázslat. (...) Védettjére semmilyen hatással nincs (a Tűzaura nem égeti, a Vízaurától nem lesz nedves, még akkor sem, mikor azok eltűnnek), és az érzékelésben (látásba, hallásban) sem zavarja. Más a helyzet, ha a varázsló az Aurával nem önmagát, hanem másvalakit övez. Ilyenkor az Aura, ha közvetlen hatást nem is gyakorol védettjére, az érzékelésben jelentősen zavarhatja." Az itt leírtak nekem azt sugallják, hogy az aura-forma közvetlenül nem árthat az aura tulajdonosának; védelemre találták ki. (Játékon belüli, világkoherens indoklás: ha ártana a felhasználóknak, a metódust már rég kukázták/finomították volna a különféle varázslóiskolák. ) Ergó lehet lélegezni benne/alatta. * Tetra, így már értem az elképzelést, köszi!
 12. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Az aurámon anyagiasuló idegen matériához sem? Valamilyen - nem az aurámba tartozó - tárggyal sem?* (Ez olyan, mintha nem tudnám megfogni pl az orromat. ) Mi történik, ha megpróbálom? Úgy értem, lehet, hogy kihagytam egy logikai lépést, de valaminek csak kell történnie két anyagi természetű dolog találkozásakor (eltérő energiaállapot és nagyságrend)... *Illetve másvalaki letörölheti?
 13. bűvdudás

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Hát igen. Először is - ahogy tetra már említette - valamekkora rések bizony vannak az Ősföld aurában is, ha annak szemcsemérete megegyezik a homokéval. Csak kicsik. Persze ettől még alkalmas is lehetne a fojtogatásra... Másfelől - mondjuk egy viszonylag alacsony E-vel rendelkező - Ősföld aurát miért ne törölhetne, dörgölhetne (ha még van tartalék levegője a tüdejében, akkor akár fújhatna, tüsszenthetne) le magáról az ember, így akadályozva meg a fulladást...? Az Ősföld aurának elvben ugyanis nincs komolyabb fizikai (erőhatás elleni) ellenállása. Ugyanakkor Ogonomus azt mondja, hogy az ellentétes Őselemek csak tiszta állapotukban igyekeznek kioltani egymást. De ha "csakazértis" úgy tekintjük, hogy az Ősföld reakcióba lép - azaz "harcol" - a levegővel, és igyekszik kioltani azt, akkor korlátozott mennyisége - E-je - miatt igen gyorsan az Ősföld fog veszíteni, mivel a Satralist körülvevő levegőóceán - amiben az Ősföld aurával fojtogatott karakterünk jelen van - valószínűleg sokkal több Ősleget tartalmaz, mint amennyi Ősföldet az aura. Úgyhogy - bár az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kizárni - végeredményben az a valószínűbb, hogy az Ősföld aura nem kifejezetten alkalmas fojtogatásra, bár bizonyos esetekben okozhat pár kellemetlen pillanatot. (Szerintem.)
 14. bűvdudás

  Versekkel kapcsolatos vélemények

  Üdv! Khuriboow, remélem, nem bánod, ha írok pár gondolatot a verseidhez. Az elsővel sajnos nem igazán tudok mit kezdeni; számomra az "égen köröző keselyűk látványa"-toposz annyira kézenfekvő, hogy teljesen elidegenít a szöveg fő motívumától, az égbe vágyó, "földhözragadt" keselyűtől. Így hiába éreztem a szöveg játékosságát, alliterálását. Persze lehet, hogy valami egyedi jelenséget akartál megjeleníteni, és nem általános képet a keselyűk kesergő népéről. A második, a Dérszakáll... már sokkal jobban tetszett; nem csupán terjedelménél fogva ad több kapaszkodót és időt a hangulat megragadására, de a forma is tetszetős. Én pár soron csiszolnék még (főleg az utolsó kettőn), és ahol lehet, elhagynám a "s" kötőszavacskákat. Úgy sokkal természetesebb, gördülékenyebb - "népiesebb" - ízt adnál a szövegnek. Egyébként hangulatos, erősen képi hatású kis mondóka, eltalált ritmikával. Köszönöm!
 15. bűvdudás

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Halihó! Cundior; nem egészen értem, hogy miben maradtatok, így azért leírom: igen, a szabály azt is megengedi, hogy kacsonként süsse el a vérpusztító a varázslatot ugyanarra az áldozatra. Ez jelentős megtakarítás lehet, így azonban minden kacs 3 (+2) szegmens, és mindegyik ellen külön gyorsaság-próbára jogosult az áldozat. Igaz, minél több a sikeresen rögzített kacs, annál kevésbé ugrándozhat az áldozat, és én azért a mágia sokkoló hatásáról sem feledkeznék meg. (Lehet, hogy felfedezted a kaszt ultiját? ) Ezzel együtt úgy érzem, hogy a sanquinatorok léte inkább hangulati elem lehet egy "Tharr gonosz egyháza"-típusú modulban, így - épp a hidegrázós, de praktikátlan megkötések okán - én inkább NJK-ként, vagy nagyon spéci szerepben tudom elképzelni őket. Életút? Hááát... ehhez nem elég élénk a fantáziám.
×