Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Mesélő: Antail - Világ: A Kultúra - (The Culture, Iain M. Banks; sci-fi)


Recommended Posts

Üdv!

Idén Iain M. Banks Kultúra (The Culture) világán készülnék egy történettel, amennyiben van elég érdeklődő.

From the Iain M. Banks Novels. The Culture is a star-spanning socialist/libertarian/anarchist "empire", achieved through technology and the guidance of the AI Minds that control the starships and space habitats the entire civilization lives on.

There is no hierarchy as such in the Culture's society every individual (machine or organic) is equal. There is no scarcity in the Culture as it can manipulate things at an atomic level. Technologies provide practically limitless material wealth and comforts to all at no cost, having all but abolished the concept of possessions(in fact, the Culture considers money to be a sign of poverty). It has overcome almost all physical constraints on life (including disease and death) and is an almost totally egalitarian, stable society without the use of any form of force or compulsion, except where necessary to protect others.

It's More Fun in the Culture.

But for some, even utopia can wear thin without a sense of purpose. Therefore, there exists people at the fringes of the Culture: diplomats, spies, or mercenaries; those who interact with other civilizations, and who do the dirty work in moving those societies closer to whatever ideal, by whatever means necessary.

Sajnos magyar nyelvű összefoglaló írások nem teljesen adják vissza az igazi hangulatot, itt egy rövid összefoglaló a wikipédiáról.

A fő civilizáció Banks sci-fi világában a Kultúra (Culture). Ez egy, a galaxisban jelentős méretű metakultúra, amelynek alapelve az egyén lehetőségeinek biztosítása és az egyének egyenlősége. Az egyént jelenti itt az összes férfi, nő, hermafrodita, robot és űrhajó. Minden, ami értelmes, vagy képes beszédre, vagy jószándékkal a kettőnek bármelyikét rá lehet húzni. Emiatt a Kultúra irányítása teljesen decentralizált, azt az egyes űrhajókat és egyéb nagyobb létesítményeket irányító Elmék (nagyon fejlett mesterséges intelligenciák) irányítják önkéntesen és ad-hoc módon, nagyobb kérdésekben népszavazásokat kiírva.

Mivel a géntechnológia olyan fejlett, hogy végtagok visszanövesztése, az agy lebenyei által kiválasztott drogok használata, sőt, a pár hónap alatt elvégzett tudatos nemváltoztatás lehetséges, jóval liberálisabb, mint sajátunk. A Kultúra ipari fejlettségi szintje lehetővé teszi, hogy senkinek ne kelljen dolgoznia a megélhetésért, és a társadalmi berendezkedés nem is kényszerít senkit erre.

A legelterjedtebb beszélt nyelv a Marain, mely mesterségesen lett kialakítva, hogy lehetőség szerint a legtöbb ismert létforma tudja kiejteni, a lehető legtöbb szinoníma álljon rendelkezésre a pontos információcsere érdekében. A nyelv emberek által beszélt verziója egy tökéletlen egyszerűsítése az eredeti, csak Elmék és hasonló fejlettségű tudatok számára felfogható, mindent egyszerre és tökéletes részletességgel leíró nyelvnek.

Egyéb források:

http://theculture.wikia.com

http://www.escapistmagazine.com/forums/read/540.378177-Culture-RPG-Scifi-Ultratech-Interest-Thread

A modul szempontjából természetesen Elmékkel nem lehet jönni, de minden humán, nemhumán és drón alapú életforma szóbajöhet. Ezt minden egyes játékossal külön fogom egyeztetni.

Várom a jelentkezőket, akiknek listáját itt fogom vezetni.

Jelentkezettek:

Tetra

Scylla

Dekker

Sneer

Jadis

Szerkesztve ekkor: , Antail által
Link a hozzászóláshoz

A technológia fejlettség lehetővé tette, hogy az emberek olyan eszközökhöz jussanak hozzá, amelyekkel tökéletes kontrollt érhetnek el érzelmeik felett. Bármelyik rossz emlék egyszerűen törölhető, illetve, ha a személy úgy dönt, abban az esetben a negatív hatás tökéletesen feldolgozható pillanatok alatt. Olyan kezelésről beszélünk melyekhez egykor napos, vagy éves terápiák szükségeltettek. Tehát a pszichológiai kezelések fejlettség szintje képes minden kívánt érzelem vagy pszichés hatás eltüntetésére, vagy akár előidézésére. Ez a technológia nem csupán a régi vegyi alapú drogterápiáknak a modernizált verziói, hanem ténylegesen megteremtik a lehetőséget arra, hogy a személy valóban feldolgozza a problémáját. Ami egykor lehetetlennek tűnt, most valóság és mindenki számára elérhető.

Amennyiben egy személy fel szeretné ruházni magát ezzel a képességgel, úgy egy sejtszintű tanító terápián kell átesnie, amely kifejleszti benne a képességet, hogy önterápiát végezzen magán a jövőben. A metódus hasonló egy hipnotikus állapotban történő kezeléshez, ám most már külső segítség nélkül. A félelem, harag, gyűlölet, rettegés, nyomás mind-mind egyszerűen túlléphetők. A tanító terápián átesett személy teljes kontrollt kap érzelmei felett. Meg kell jegyeznünk a félreértések elkerülése végett, hogy az érzelmek nem kerülnek kioltásra a terápia során. A tanító terápián átesett egyén még midig fog mindent érezni, de csak abban az esetben fog az érzelmeitől szenvedni, ha ő is akarja.

Tervezésétől fogva minden Elme képes teljesen kezelni vagy elfojtani érzelmeit.

Link a hozzászóláshoz

Szia Jadis!

Üdvözöllek téged is a Furcsa Eseteket Felderítő RH fedélzetén. Érkezéseddel egyetemben előkészítettem pár új férfi és női test terved számodra, hátha kedved lenne egy újat kipróbálni. Ezen a héten minden délben 1 órán át megduplázzuk a hajó gravitációs terét. Hát nem lenne mókás egy óriási férfi testben lassítva lépkedni egy órán át? Gondold át, hogy szeretnéd-e. A transzformáció egy órát igényel és teljesen fájdalommentes. A tökéletes gondtalanságod érdekében lejátszanám neked egyik kedvenc emléked közben, de csak ha kéred. Oh, és még mielőtt elfelejteném. Készíthetünk egy friss elmelenyomat másolat is. De csak, ha kéred. Addig is ismerkedj meg ezzel a kedves kis Gömböccel, Psichaiakala Puffer a neve, de hívhatod PP2-nek is. Õ segítségedre lesz a hajón.

A csapat 5 fővel egyelőre betelt. A várólista mlg nyitott. :)

Link a hozzászóláshoz

Az Elmék képesek mesterséges valóságot létrehozni egyenesen az emberi agyban. Ezek az alternatív tudatmanipulációk használhatók játékokhoz, oktatáshoz, vagy más szórakoztatáshoz. Egy ilyen mesterséges valóság több különálló egyén tudatának az összekapcsolására is használható, így megoldható például az is, hogy ugyanabban a környezetben közösen álmodjanak és álmaikban egymással kommunikáljanak, cselekedjenek.

Link a hozzászóláshoz

:-)

kb annyit mint amenyit a mesélö eddig elhintett. mivel nincs a mese mögött system, eddig el nem tudom képzelni hogy lesz ebböl játék.....

Mindenki azzal jön amivel akar, és azt csinál majd a játék alatt amit akar? vagy majd a KM fejböl néha azt mondja, ezt nem teheted, ezt teheted?????

ugyhogy erre nagyon kiváncsi vagyok ebböl mi sül ki.

Link a hozzászóláshoz

A jatektechnikai kerdesek eldontesenek alapjaul a HERO rendszer szolgal, 5-os verzio elonyben reszesitve.

A karakteralkotas lenyegeben szabad. A karakterek a Rendkivuli Korulmenyek - aktiv, vagy megfelelo elotortenettel 'nyugalmazott' - Ugynokei. Kidolgozandok, a kor, a kinezet, valamennyi hatter, fontosabb kepessegek, testi modositasok es felszereles tetszes szerint. Fontosabb jelenleg is elo szemelyes kapcsolatok. Rejtett tulajdonsagok es titkok is kidolgozandok, ha vannak, ezek privatban.

A karakterek ismerhetik egymast, ha akarjak, ez a csapat tagjainak preferenciai alapjan tortenik. Aki szeretne, az csak a jatekban kerul megismertetesre a tobbivel.

Link a hozzászóláshoz

A karakteralkotasnal a konyvekben olvasott hatterinformaciok hasznalandoak. A jatek folyaman kevesbe lesz lenyeg az aktualis pontszeru kidolgozasa. A fokusz a problemak megoldasan es interakcion lesz. Amolyan freestyle modon, de bizonyos helyzetekhez, ha szukseges a hero 5 szabalyrendszeret hasznaljuk.

Scylla, istencsaszar a link amit megosztottal. Ezt a karilapot hasznalhatjuk is a fontosabb dolgok osszegyujtesere, ha szukseges. :)

Este osszeallitok egy kivonatot a vilagrol es fontosabb tudnivalokrol.

Jadis, Dekker olvastal mar valamilyen Iain M. Banks konyvet?

Link a hozzászóláshoz

Na igen, érdekes lesz ráhúzni bármilyen létező rendszert egy ennyire ultrafejlett világra. De ezt ajánlották több helyen is, szóval gondolom valamennyire illeszkedik.

Majd holnap meló közben átfutom. Kurva jó úgy dolgozni, hogy miközben üresjárat van (fordít az a szar, vagy épp fut az a szar) folyamatosan RPG-s dolgokkal foglalkozom :D

Egyszer amúgy érdekes lenne az Against a Dark Background alapján is játszani. Egészen beteges, de teljesen hihető világot dolgozott ki az az ember.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...