Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Ynev árai


Antail

Recommended Posts

Ezeket az árakat én kalkuláltam ki, tehát házi szabály jellegűek. Az ár megállapítása során egy ló és egy hosszú kard árát vettem alapul , számított a hangszer anyaga, milyen nehéz elkészíteni illetve a saját Ynevi napi kereset táblázatomat használtam. :D

Lant: 2 Ap

Hegedő: 15 Ep

Trombita: 1 Ap

Dob: 3 Ep

Furulya: 1 Ep

A mestermunka hangszereknél javaslok egy x3 árszorzót, ha használtok ilyesmit. :)

Link a hozzászóláshoz

Köszönöm az értékes válaszodat, Kristos!

Kicsit megkésve ugyan, de legalább egy gesztusnak betudható.

Árakkal kapcsolatban még segíthetnél, ha van kedved (és ötleted). Kérdésem a következő:

Szerinted milyen árú lehet egy szemüveg (látüveg) Északfölde kies tájain. Acélszáras - hogy ne törjön el egykönnyen. Csiszolt, nyolcszögletű, gyermektenyérnyi lencsékkel megalkotott, strapabíró műremek. Természetesen átlag áron. Tudom, hogy ehhez min. egy üvegfúvó mester és egy kovács összmunkája szükséges, legalábbis szerintem. A másik kérdést pedig azveti fel, hogy hol készítenének ilyesmit Yneven. A gnómokat hagyjuk ki ebből! Elsősorban emberi kultúrára gondolok. Talán Kahre? Mit gondolsz?

Igazán kíváncsi vagyok rá, mint ahogy egy metszett kristályból készült ivókehely árára is. Azt tudom, hogy Abaszisz fővárosában (Ifin) vannak üvegmegmunkálással foglalkozó céhek, meg talán Caedonban, de ennél messzebbre sajnos nem látok. Ezért is fordulnék szorultságomban Hozzád, mivel úgy gondolom, Te is tapasztalt KM vagy!

Mielőbbi válaszodra feltétlen számítva és baráti üdvözletemet küldve a messzi távolból köszön el most Tőled: Orkbarát Amber

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Amber;

bár nem engem kérdeztél, így kissé talán tolakodónak hat majd a válaszom, de a második kérdéssel kapcsolatban volna ötletem... Látüveget valószínűleg minden nagyobb civilizációs központban készítenek az ügyeskezű mesteremberek - Toron nagyvárosaiban éppúgy, mint az Északi Szövetség központjaiban, Erionban, Pyarronban és a módosabb városállamok zömében is. A sor természetesen folytatható és kiegészíthető. Üvegfúvó nem kell hozzá, üvegcsiszoló annál inkább; keretet pedig nem annyira kovácsok, hanem finomabb munkákkal foglalkozó fémművesek, műszerészek készíthetnek. Egyszerűbbet, bonyolultabbat... tehetség és tehetősség, illetve igény szerint.

Az első kérdést - épp a fentebb említett változók okán - válaszolásra meghagynám az eredeti célszemélynek... :)

Link a hozzászóláshoz

Kedves 'Dudás!

Köszönöm az értékes válaszodat, de ha van kedved és ötleted hozzá, nyugodtan szólj hozzá az első kérdésemhez is. Sokat segítenél vele! Tehát Erigow Hercegségében is elképzelhető a dolog. Nagyszerű! Pont ezt szerettem volna hallani. Abban is igazat adok Neked, hogy nem kell hozzá üvegfúvó, inkább egy csiszolással foglalkozó mesterember. A fémműves sem rossz ötlet, a kovácsot ki is lőttem, az valóban más műfaj. Szóval: még egyszer köszönök mindent.

Üdvözletem a messzi távolból: Amber, az Orkbarát

Link a hozzászóláshoz

Amber;

kérlek...

Ha tippelnem kellene, egy "átlagos" látüveg kereskedelmi árát valahol egy kiváló (mestermunka) minőségű zár árához közelíteném; legyen mondjuk négy arany. Ennél olcsóbb szerintem csak kismértékben lehet, ugyanakkor drágább természetesen bármikor (míves kivitelezés, nemesfém berakás, neadjisten gemmametsző-munkával ékített darab, vagy komplexebb lencsékkel, lencserendszerekkel ellátott etc). Sok múlik persze azon is, milyen a "Te Yneved"... (felteszem, meséléshez gyűjtesz hátteret)

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a látás javítására Yneven egyéb módszerek is rendelkezésre állnak. Persze aki ódzkodik a mágiától...

Link a hozzászóláshoz

Kedves Aquer!

Köszönöm az értékes válaszodat, igazán nagy segítség minden hasznos információ számomra ebben a tárgyban, mert még a játék készítői/fejlesztői sem fektették le az ilyen jellegű tárgyak árát az alap szabálykönyvekben!

Pedig, ha jobban belegondolok, már egy középkorú karakternek is szüksége lehet szemüvegre, ha más nem, olvasáshoz (már ha tud), nem beszélve az alkonyat utáni időszakról és a ködös őszi estékről. Egyébként két kérdésre vártam választ, de mindeddig csak az egyikre kaptam méltó feleletet! Még egyszer köszönet érte!

Ha bármiben tudok, a rendelkezésedre állok; viszonzásképp.

Üdvözletem küldöm és jó harcot kívánok: Amber az Orkbarát

Link a hozzászóláshoz

Üdv Fúvósok Fejedelme!

Ismételten leköteleztél, immár másodízben, az értékes meglátásaiddal. Köszönet érte! A mágiát szívem szerint kizárnám, ezért gondoltabb profánabb, világi megoldásra. Mindazonáltal ez nem olcsó mulatság: 4 aranypénz valóságos vagyon, pláne egy átlagembernek. Amúgy igazad van, meséléshez kellett a tipp, konkrétan a saját, középkorú karakterem részére. Ő egy 40 évet betöltött Oroszlánszív lovag, aki már nem úgy lát (szerintem teljesen érthető okokból), mint 20 évvel ezelőtt. A kristályüveg kehely is az ő használati tárgya lenne, mivel egyszer "megétették", azóta csak a saját eszközeit hajlandó használni, még fogadóban, vendégházban is...

Ha tudom, visszaadom a szívességed, csak írd meg, kérlek, miben!

Hálával ajkán köszön el most Tőled: Amber

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

A szolgáltató újra biztosít net-hozzáférést. Hurrá.

Kedves Amber;

értem, azt hiszem. Mindazonáltal a mágia, ugye, isteni csodatétel - pl szakrális gyógyítás - képében is megnyilvánulhat Yneven; s ezen formájától talán mégsem ódzkodik annyira egy Oroszlánszív lovag (meg nem is elérhetetlen számára). Ettől eltekintve persze nyugodt lélekkel lehet olvasószemüvege a nyugodtabb köznapi tevékenységekhez.

A kristályüveg kehelyről hol volt szó? Nem igazán találok utalást rá a fentiekben...

PS: Köszönöm a megtisztelő titulust, de abszolút méltatlan vagyok rá... Maradjunk valami kevésbé hangzatosnál, ha kérhetem - s máris viszonoztad azt a szívességet. :)

Szerkesztve ekkor: , bűvdudás által
Link a hozzászóláshoz

Kedves Bűvdudás!

Örülök, hogy újra visszatértél körünkbe, és hidd el nekem, öreg rókának, nem vagy méltatlan semmire, ami nem megalázó. Részemről ez csak apró figyelmesség volt, gondoltam, jól fog esni. Tudod, néha egy jó szó is sokat jelenthet! A tanácsaid értékesek számomra, megszívlelem őket.

A kristályüveg ivóalkalmatosságot a látüveggel együtt említettem, ugyanabban a hozzászólásban. De most már legalább van kiindulási alapom - többek között hála ezért Neked is!

Egyébként Fehér megyében milyen a szerepjátékos élet? Érdekelne.

Én, úgy tűnik, a lakóhelyemtől messze (140km-re), egy debreceni klubba fogok járni havonta egyszer. Ha egyébként van ötleted a kehelyre, azt is szívesen látom (olvasom). Záró gondolatként: sose légy más; ne láttass másokkal többet, mint ami/aki vagy!

Baráti üdvözlettel: Amber

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Amber;

A kristályüveg ivóalkalmatosságot a látüveggel együtt említettem, ugyanabban a hozzászólásban.

Igazad van; meg is találtam a vonatkozó mondatot.

Igazán kíváncsi vagyok rá, mint ahogy egy metszett kristályból készült ivókehely árára is.

Szóval elsiklottam felette. De most utánanéztem kicsit a dolognak, s IRL, azaz valós földi párhuzamok alapján azt mondom, hogy kristályüveg (nagy tisztaságú, ólommal javított fénytörésű) kelyhet úgy három aranytól fölfelé tud a karaktered vásárolni; felső plafon, mondanom sem kell, egészen magas is lehet (az alapár tízszerese akár). Ha azonban valódi hegyikristályból metszett kehelyben gondolkodunk, az árak úgy 20 aranyról indulhatnak. Persze ezek csak hozzávetőleges árak; mint mondtam, a végösszeg nagyban múlhat azon, milyen Yneven játszotok... :)

Fejérben tudomásom szerint akad néhány aktív játékos, de szűkebb hazámban jó ideje nincs módom játszani. Úgyhogy jelenleg jobb híján modult írok, s effélék. :)

Üdv:

b

Link a hozzászóláshoz

Üdvözöllek B'!

Ismét leköteleztél egy veterán harcost, minden elismerésem érte!

Az üvegkehellyel kapcsolatos hozzászólásod értékes számomra, sőt építő jellegű. A hegyikristályból metszett verzió nekem eszembe sem jutott. Van ilyen! Egy tanúságot mindenesetre levontam, ezek igazán költséges dolgok; mind a látüveg, mind a kehely. Végül is a karakterem az én elgondolásom szerint tehetős lenne, úgyhogy nem hiszem, hogy akadályt jelentene számára az effélék beszerzése (évjáradékot kap Erigow koronahercegétől a Dúlásban elkövetett hősiességéért, az akkor még 17 éves fegyvernök, aki a végnapjait élő Sempyer falai alatt értékes kapcsolatokat is szerzett: többek között a törvényen kívüli fia jelenlegi nevelőjét, egy shadleki fegyvermestert - bajvívó-, és egy javakorabeli tarini törpe fegyver/páncélkovács mestert). Egyszóval barátokban, kapcsolatokban sincs hiány, ha minden igaz 9 tételt dolgoztam ki hozzá. Ebből a fent említett mindössze kettő. Jelenleg én sem vagyok aktív játékos, úgyhogy én ezzel múlatom a szabadidőmet, nem kalandok készítésével. Már olyan szintig eljutottam a karakter hátterében, hogy a viselt színeit, kedvelt ételeit, rossz szokásait is kidolgoztam. Hát így!

Még egyszer köszönet, és üdvözlet: Amber,a Visszatérő

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Amber;

szívesen, és tényleg nem tesz semmit.

Amber írta:

Egyszóval barátokban, kapcsolatokban sincs hiány, ha minden igaz 9 tételt dolgoztam ki hozzá. Ebből a fent említett mindössze kettő.

Kilenc tételt? Ez alatt mit kell érteni? Ezek mind beszerzendő dolgok lennének majd számára? Akárhogy is, alapos munkának tűnik; alkalmasint bemutathatnád, ha úgy érzed... Amúgy mi a terved vele? Játékra szánod? vagy NJK-nak?

Link a hozzászóláshoz

Drága testvérem a Játékok Játékában: Sneer!

Valóban, az ötlet tényleg kiváló, és valószínűleg tényleg az Irodalom-Előtörténet rovatába kívánkozik, mint teljes, önálló életírás. Elgondolkodom rajta, de ígérem, ötletekben bővelkedő írás várható tőlem (mágikus tárgyakkal, egyedi meglátású történetekkel), amennyiben a főszerk. is jóváhagyja a közzétételt. Addig is várjátok türelemmel egy veterán erigowi Oroszlánszív-lovag, Gaston cwa Laredan életének történetét. Nem célom a plagizálás, így ne várjatok tőlem holmiféle Garmacor-klónt. Amint időm jobban engedi, vagy álmatlanság vesz erőt rajtam újra, nekikezdek a munkának, de előbb értekeznem kell Antaillal is. A bátorítást persze illő megköszönnöm, hát legyen.

Eljövendő írásomat Bűvdudás barátomnak, Neked, és társaidnak fogom ajánlani.

Üdvözlettel: Amber, a Krónikás

Link a hozzászóláshoz

Drága barátom, Bűvdudás!

A kilenc tétel valóban komoly, és nem beszerzendő, hanem már meglévő kapcsolatokról szólna. Sneer inspirációja, no meg a Tiéd arra ösztönöz, hogy cikk készülhessen belőle az Irodalom részbe, amibe, úgy láttam, már neked is van egy

rövidebb lélegzetű történeted, ami bár nem új keletű , mégis megnyerte a tetszésemet.

Ezúton gratulálok érte!

A saját írásom is készül már, ahogy megígértem, sőt Antail is áldását adta rá. Ne számíts egy rövidke szösszenetre, de az már biztos, hogy most több, mint 4db A/4-es oldalt töltöttem meg vele, de hát mentségemre szólva, így lesz kerek és közérthető, pláne megindokolt az írásom tartalma. Egyébként egyes szám első személyben készítem (szerintem úgy egyszerűbb, de a végét még nem látom igazából. Lehet, terjengősebbre fog sikerülni, mint elsőre gondoltam, de jó lenne valaki, aki időközben, ráérő idejében átfutná/lektorálná. Mivel a főszerk. és M.G. is elfoglaltak, Rád gondoltam, ha nem bánod! Word formátumban írok egyelőre, mert jobb jelenleg nem akad az eszköztáramban. Megtisztelnél vele, ha elsőkként néznéd át az eddig elkészülteket!

Kíváncsi lennék a véleményedre! A változtatás mindössze annyi benne, hogy nem az Oroszlánszív-Rend tagja lenne a főhős, és nem Dreina föltétlen híve, hanem Kradé. Az erigowi Krad-Rend nemesi származású tagja, Észak legkiterjedtebb lovagrendjének egyikéé. Ha küldhetem az anyagot -amennyibe érdekel -, írj vissza, kérlek, hogy hová, milyen címre tegyem azt. Máskülönben elképzelhető, hogy hamarosan (talán egy-másfél hét elteltével), olvashatod is az elkészült verziót. szerintem NJK-nak is felhasználható, egy nem túl elvetemült csapat részére, ugyanis a jelleme Rend-Élet, és már nem 1. szintű, ami azt illeti. Én olyan 6.-8. TSZ-re gondoltam, részint, mert két háború veteránja. De a statisztikai részek még bőven ráérnek szerintem, előbb az érdeklődés a fontos! Ha lesz elegendő - mármint, ha többeket is érdekel - idővel leközlöm majd a képességeit, és a képzettségeit is, ha lesz rá igény. Szigorúan az ETK alapján! Mostanra ennyi; válaszodra feltétlenül számítva búcsúzom:

Amber, a tollforgató

Link a hozzászóláshoz

Amber: Először is csak most tudok válaszolni, mert komoly elfoglaltságaim akadtak aug-szept-okt hónapokban. Pl: költözés, gyerekvállalás, rendszerkidolgozás - taumaturgikus mágia, stb... De mostantól újra aktív leszek... :)

Ynev: 6 - 10 Ap , ez attól függ hol veszed. Átlagárnak én 8 Ap-t gondolnék. Minden óriásvárosban ( Pl: Erigow, Sulur,Ifin, Erion, Új-pyaron, stb... vagy különleges nagyvárosban ( Doran, Khare, Tarin egyes városai, stb...) találni olyan mestert aki képes szemüveget, vagy monoklit készíteni. Az üvegmegmunkálás, finom fémmunka mellett anatómiához ( szem részei, működése ) is értenie kell valamelyest, hogy a szemüveg, monokli használjon és ne ártson. Persze lehet több mesterember együttes munkája is ahol ki ehhez ért ki ahhoz. :D

Ui: Megjegyzem a gnómok közt is vannak ilyen mesteremberek. Bár őket nem akarod bevonni, ez pedig szíved joga. :)

Link a hozzászóláshoz

Halihó!

Serrath;

ez - éppúgy, mint a való világban -, nagyban függ attól, hogy hol, kitől és mennyi időre akarod kibérelni az adott épületet vagy helyiséget. Felkapott helyen - nagyobb, forgalmasabb városok, uralkodói székhelyek, urambocsá' Erion - az ár sokszorosa lehet egy "csendes kis falusi kocsma" bérleti díjának. Ha jóban vagy a bérbeadóval - vagy egyszerűen szimpatikus vagy neki -, kedvezőbb áron juthatsz hozzá a bérleményhez. Mondjuk egy takaros kis fogadóépület éves bérlése egy kis mezővárosban öt aranyért reális/jó ár lehet szerintem. Persze az üzlet beindításához/fenntartásához nyilván ennél nagyobb tőkére lesz szükség. És nem árt gondolni az egyéb kiadásokra is (alkalmazottak, adók stb... )

Egy raktárépület jellemzően olcsóbb lehet; mérettől függően akár pár ezüstért is kibérelheted évente. Persze nem Erionban. Ott akár százas szorzóval is gondolkodhatsz...

A kereskedés beindításához - feltételezve, hogy ezalatt valami kis szatócsüzletre, vegyesboltra gondolsz - nem kell nagy vagyon, csak vállalkozó kedv, némi gátlástalanság ("kereskedői mentalitásnak, kalmárszellemnek" is szokták nevezni), meg szerteágazó kapcsolatok, ismeretségek. Főleg az utóbbi a hangsúlyos, hiszen tudnod kell, kitől, mikor, mit és mennyiért lehet és érdemes beszerezni. Egy kiskereskedés - volumentől függően - akár 10-20 aranyból is beindítható egy  kisebb mezővárosban. Az ilyen jellegű üzleteket általában kocsmával, fogadóval együtt üzemeltetik az élelmesebbek. 

Hangsúlyozom, ezek véleményes és erősen hozzávetőleges árak - inkább csak a nagyságrendek érzékeltetésére. Tényleg minden a helyi viszonyoktól - és az adott szituációtól  - függ.

Link a hozzászóláshoz

ÚTK 399. oldal "Az igaz drágakövek értéke karátonként 3-5 arany, a féldrágaköveké pedig 5 ezüst és 3 arany között változik attól függően, hogy hol kívánja beszerezni őket a varázsló. Például a Gályák-tengere mentén valószínűleg már 10 aranyért egy nagyobbacska gyöngyöt is vehetünk, míg ugyan ez a darab az Északi Szövetség területén akár az ötszörösébe is kerülhet."

Ahveron kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...