Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

A dúlás


Antail

Recommended Posts

Igazából én csak egy szemszögből ismerem a dúlást de abból elég alaposan :)

Nos. Ugyebár a nomádok történelmét elég alposan ismerhetjük a krónikások leírsaiból. Eek követték a főbb eseményeket. A dúlás előtti egyetlen fő esemény a második nomádjárás volt, melyet Nan-Shu Kagan vezetett, az azóta is egyetlen Kagan, aki elnyerte mind a sámánok, mind pedig népe harcosai szemében a Nagy Sámán címet. Ez 1950-ben történt, jóval a Dúlás előtt, ám megvolt a maga szerepe, hiszen a két nomádjárás alkalmával Ynev népeinek alkalmuk nyílt mintegy tanulmányozni, megismerni a puszták népeit, mind katonai, mind kulturális szempontból.

Maga a Dúlás 3673-ban volt, ám az előzményei 3672-ben indultak meg. A köztes időszakban fél évezredig béke honolt, Nan-Shu uralkodása alatt, ám annak halála és a Nan dinasztia kihalása után isét megkezdődtek a törzsek közötti viszálykodások. Ezeket mint később kiderült, Shikan nagy kénnak csak Krán segítségével sikerült megszüntetnie, majd valószínüleg hálából nyílt szövetséget kötött Kránnal. A kán újabb véres háborúba vezette a törzseket, amelyekben akisebb, kevésbé felkészült és kevésbé képzett csapatok ellen sorra nyerték a csatákat, elpusztítva ezzel Ó-pyaront. Viszont nem kellet sok idő és az emberek ismét visszaemlékeztek, hogy mi is a nomádok gyenge pontja. A nehézgyalogság és nehézlovasság pillanatok alatt képes volt felőrölni a nomádokat és ezzel véget vetni a dúlásnak.

A fentiekből következően mára nem sok törzs maradt fenn és azok is mind a szállásterületekért, a legelőkért harcolnak mindmáig. A kaganátus rendszere összeomlott és egészen addig nem lesz egséges nomád nép, amíg egy új, erőskezű Kagan össze nem fogja a törzseket. Ha ez megörténik és a Kagan elegendő ideig tervez és gyűjti embereit, minden eddiginél gyilkosabb nomád támadásra kell felkészülnie Ynevnek. Mostanság Shikn unokája próbálja ismét felállítani a Kaganátust és ezzel megszilárdítani hatalmát, eleddig kevés sikerrel.De ki tudha meddig lesz ez így?...

Link a hozzászóláshoz

Egy kérdés marad nyitva: Mi volt a dúlás oka, illetve mi történt volna, ha nincs dúlás? Ha Pyarron ellen a nomádok támadása is elég volt a jelentős sikerhez, számos új lovagrend kapcsán is halljuk a dúlás után szerveződött az életképes hadsereg, az sokmindent elmond: Pyarron úgyy hitte, hogy a félisteni hősök mindent megoldanak. A maanifesztáció veszélyét, ha nem hibáztak volna és nincs dúlás sem, talán el tudják hárítani, talán más sem lép, de ez erőssen talányos. A Manifesztáció ellen erős pyarronra és a kránnal való szövetségre is szükség volt. Ha Krán ezt látta, akkor megvan az oka a dúlásnak is, és annak is, hogy miért Pyarron az egyetlen állam ami túlélte valamilyen formában Krán támadását. Érdekes nem?

Link a hozzászóláshoz

TheElf "kérdésére" én is ismerek választ. Mint tudjuk Ranagol a kosfejes isten az eggyetlen hallhatatlan aki "ismeri" mind a halhatatlanok és mind az Ynevi falyok pájaívét. Tudja, hogy egy népcsoport előszőr felemelkedik, majd elbukik... Õ mindent megtesz, hogy ezt elkerűlje.

Ranagol híveit nem érdekli a "külvilág", nem kíván hóditani és soha nem a vagyonszerzésért mozgósítják a 13-ak Krán légióit. Ha hódítani kívánna nem 1 vagy 2 légiót szabadított volna a Pyarroni államközöségre. Krán egyszerűen csak elakart pusztítani azt az eszmét amit a Pyarroni istenek híveikbe plántáltak, hogy miért?? Mert ezen eszmék nem egy Kráni személyt csábítottak el és fordítottak ellene, erre példa az Anat Akhan a halál suttogása néven emlegetett renegát Kráni fejvadász klán is. Ha Pyarron megerősödik talán tömegesen csábítja el Ranagol híveit...

Krán eszközeit képezték a Nomádok hadai. Amit meglehetősen jól ki is használtak. Mint minden korábbi háborúban, melyben a sötét birodalom résztvett, ezt is a Kosfejes hívei nyerték. Pyarron megsemmisült, ám romjai alapjaibol, az ember akaraterejével nem számolva, Krán kénytelen nézni Új Pyarron felemelkedését, mejnek dicsősége talán még nagyobb, mint elődeié.

A Manifesztációs háborúban kénytelen is szövetkezni az új városállammal, bár ezt meglehetősen kedvtelenűl teszi, legalábbis én ezt vettem le a Renegát c. könyv háttértőrténéseiből.

Link a hozzászóláshoz

Elátkozott: Alábecsülöd krán tudását is, és előrelátását is, hiszen egyfelől azt állítod, hogy sok más nép tudott a manifesztációról de ők nem, vagy csak szükségtelenül egy erős pyarront rohantak le egy a manifesztáció uténi gyenge helyett? Nono, ez így nem áll meg. Másodszor azt állítod nem végezték el amiért mentek. Krán nem ilyen. Nem állja meg a helyét a dolog. Mellesleg Pyarront támadják, de Yllinor ellen ahova átkerültek sokan nem indult még nagyobb sereg, stb.

Link a hozzászóláshoz

Ha ezt a tényt nézzük akkor szvsz célszerű lenne megismételniük, mert csak nyernének vele. Nekik is sokkal jobb lenne ha nem lenne semmilyen ellenfelük akik a jövőre nézve többé veszélyt jelentene Kránra...

Nem gondolkodsz kráni módra, és nem veszed figyelembe, hogy nem véletlenül nem terjeszkednek, stb. Pyarron fejlődik, amit Pyarron a saját eszméi alapján felismer azt krán hasznosítja, ez érték, és nem jelent Kránra veszélyt Pyarron, mégpedig tudod miért? Milyen törvényei is vannak Ranagolnak? Segítek, akad a változás törvénye. Minden törvény változik, ha van jobb út válaszd azt. Ha Pyarron elvei jobbak, akkor krán nem elpusztítja őket, hanem átveszi és a saját társadalmára, hitére, stb. is alkalmazza őket, innen pedig Pyarron nem lesz versenyképes. Miért pusztítanál el ergy lehetséges szövettségest, a fejlődésed forrását ha az rád nézve semmilyen veszélyt nem jelent?

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Ugyanaz játszódik le Pyarron-nál, mint annakidején Godonnál. Egy elsöprő erejű támadás, utána lélegzethez engedik. A megfelelő pozíciókat elfoglalják Krán emberei és előkészítik az újabb támadást. Aztán az újabbat, és az újabbat. Egészen addig, mig Pyarron végleg el nem pusztul. Krán nem években és nem évtizedekben gondolkodik. Van idejük, hisz a döntéshozók között mutatóba sincs ember (Ezért az emberek elveit sem nagyon érthetik meg, vagy értékelik sokra). A történelem meg fogja ismételni önmagát. A kérdés az: mikor.

Link a hozzászóláshoz

TheElf: A manifesztáciorol ki tudott? Szvsz senki, legendákra nem lehet ilyen dolgokat alapozni :!: (és a jövőbe még az istenek sem látnak!)

Kránt nem becsülöm alá, hiszen maragdéktalanul bevégezték azt amiért kikülték a légióikat, a Dúlás idelyén, kirendelték. (Pyarronban senki sem maradt életben. /Tisztelet a kivételnek.) De a Pyarroni államközöségben megmaradtak lelkierejét nem sikerűlt megtörniük, és ők Új Pyarront emeltek.

A krániak akkor még nemszámolhattak egy esetleges Manifesztációs háborúval. Õket akkor nem is a "jövő" érdekelte, a "jelenben" mindent leromboltak amit csak tudtak. A csekély megmaradtakkal csak azárt nem foglalkozhattak, mert egyszerűen úgygondolták, hogy a változá bevégzi amit elkezdtek.

Link a hozzászóláshoz

spartas hozzászolásával én is eggyetértek. Szerintem is eltörli krán Pyarront, amint csak lehet... Képes lessz kivárni a megfelelő időt.

TheElf te azt mondod, hogy Pyarron nem jelent veszéjt Kránnak. Igazad van, teljesen elsöprő veszéjt nem jelent! De kérdem én a félszigetükön elhejezkedő utolsó elf város jelentett?? Különösebben az sem. Mégis 5 légiót uszítottak rájuk. Kérdem én az Északi Up-Umbar városa jelent veszájt Kránra nézve?? Különösebben az sem, még is a "hegyek gyökerével" akarták megsemmisíteni. A godoni birodalom jelentett?? Pyarron szerint 1000-ben végül mégis csak bevégezték a varázslók. Mért pont Pyarron lenne kivétel?!

Link a hozzászóláshoz
Ugyanaz játszódik le Pyarron-nál, mint annakidején Godonnál. Egy elsöprő erejű támadás, utána lélegzethez engedik. A megfelelő pozíciókat elfoglalják Krán emberei és előkészítik az újabb támadást. Aztán az újabbat, és az újabbat. Egészen addig, mig Pyarron végleg el nem pusztul.

Godoni kultúra utódai számos helyen ma is megvannak, magyarul a végleges pusztulás nem jön be mint magyarázat, megjegyzem godon ellen elég sok oka volt a pusztításnak, nem volt utána szövettség, stb.

Link a hozzászóláshoz
TheElf: A manifesztáciorol ki tudott? Szvsz senki, legendákra nem lehet ilyen dolgokat alapozni :!: (és a jövőbe még az istenek sem látnak!)

.

.

.

A krániak akkor még nemszámolhattak egy esetleges Manifesztációs háborúval.

Ahha... Pyarronnak konkrét ismerete viltak arról, hogy hogyan és hol lesz a manifesztáció de a megállítására a tervük gyenge volt, ebből, semmit sem tudott szerinted krán, vak volt a jelen pyarron ismereteire, céljaira, és gyangéire. Persze. És mire a manifesztáció bekövetkezett már szövettségben várták, viszonylag gyorsan lépve, előkészítve. Furcsa játéka lenne ez így a véletlennek.

Link a hozzászóláshoz

Kiforgatod a szavaimat, de tetszik!! :wink:

Amire konkrétan gondoltam az a következő: A legendákat ismerték, de a Manifesztáció előtt majd 40 évvel senki sem hitte, hogy valóban bekövetkezik, így a Dúlás idelyében (előtte és utánna is) meghagyták a dszadok gyermekeinek éjszakai rémmeseként. Hiszen ki merné megszegni az isteni paktumot? -gondolták.

Link a hozzászóláshoz

De kérdem én a félszigetükön elhejezkedő utolsó elf város jelentett?? Különösebben az sem. Mégis 5 légiót uszítottak rájuk. Kérdem én az Északi Up-Umbar városa jelent veszájt Kránra nézve?? Különösebben az sem, még is a "hegyek gyökerével" akarták megsemmisíteni. A godoni birodalom jelentett?? Pyarron szerint 1000-ben végül mégis csak bevégezték a varázslók. Mért pont Pyarron lenne kivétel?!

Kezdjük sorban:

Az utolsó elf város a belső stabilitást és a területi egységet is fenyegette, nomeg az egész birodalom határainak a védelmét, kránt minden oldalról természetes, nehezen átléphető határvonal övezi, az elfek városa pont ezt tette lehetetlenné, és a legjobb helyeken átmeneti határsávra lett volna szükség. A kráni elfek, és az Aquirok természetesen ebbe az irányba háborúztak volna, ez a saját területek belső felosztását rendjét is aláásta volna, nem sok más lehetőség akadt.

Up Umbar: Ha egy kultúrával (sirenari befolyás) és annak terjeszkedésével van bajod, akkor vagy a kultúrát, és annak a központját is támadod, vagy odacsapsz hogy térjen észhez, egy külső érdekeltség, könnyen védhető módon, nem túl nagy erővel de a figyelmet felhívó módon való megtámadása pedig döntsd el magad hogy melyik irányba artozik. Azt mondod krán mint a hivatalos birodalom el akar pusztítani a városállamot de nem sikerül neki ennyi sem? sorozatban sokadik ilyen hiba... furcsa lenne.

Godonban a mágia túlhasználata köznapivá vállt, ennek pedig a manahálóra és egyes területek természeti viszonyaira gyakorolt hatását pedig krán jól ismerte, megint nem sok választása volt. Ellenben ellenpélda is akad szép számmal, pl. a Gorvik megsegítésére induló Shadon elleni háborúk. Shadon azóta is köszöni jól van. Nyilván ez is véletlen, és évek, évtizedek helyett évszázadokat is várnak és hagyják felépülni megerősödni shadont. Bizonyára.

Amennyire Pyarron veszélyes annyira veszélyes Toron is, Észak is, Yllinor is, stb... ott van Elfendel, mióta is nem mennek utána annak a kultúrának aminek a félszigetükön lévő utolsó városát is megtámadták? Furcsa játéka ez az időnek...

Link a hozzászóláshoz
Kiforgatod a szavaimat, de tetszik!! :wink:

Amire konkrétan gondoltam az a következő: A legendákat ismerték, de a Manifesztáció előtt majd 40 évvel senki sem hitte, hogy valóban bekövetkezik, így a Dúlás idelyében (előtte és utánna is) meghagyták a dszadok gyermekeinek éjszakai rémmeseként. Hiszen ki merné megszegni az isteni paktumot? -gondolták.

Erre Yneven több krán által ismert példa is volt, nem véletlenül ez a második manifesztációs háború, és akadt más manifesztációkkal kapcsolatos konfliktus is, Pyarron vezetői pedig biztosra mentek, nem is véletlenül.

Link a hozzászóláshoz
Godonna a mágiája volt erős. Pyarronnak a politikai befolyása. Mi a különbség? Halálos mindkettő nem?

A felelőtlenül használt mágia, és a köznapi módon használt változatai sokkal de sokkal veszedelmesebbek nagy távon is mint a politika, az utóbbi rövidebb, vagy hosszabb távra szól, maximum kultúrális változást tud elérni, de gondold csak el, hogy alakult ki az Ibara...

Link a hozzászóláshoz
Szvsz mind a kettő másra jó. Mágiával szerintem kevesebbre megy egy kicsit a birodalom, mert kellő politikai befolyással a legjobb mágiahasználókat lehet megynyerni, míg mágiával szerintem nem lehet annyira jól a jó politikai országot megynyerni... :oops:

Ebben is lehet igazság, de máshogy kérdezem, ha PYarron elveit jobbnak ítéli krán a sajátjánál, veszélyesen jobbnak, olyannak ami egyérteműen erősebb államot hoz létre mint a sajátja, akkor miért ne venné át az elveket? mert erre nincs oka.

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Éppen ez a jó Ynev történetében! Bármit meg lehet magyarázni és ugyanabban a gondolatmenetben annak az ellenkezőjét is! Ez jó! _Ez_ az ami tetszik Ynevben. Ez a legendákba, mendemondákba vesző történelem, ez a bizonytalan alap, amiből bármit ki lehet hajtatni. És csak a KM-en múlik, hogy mit kezd vele. Pár tény, a többi legenda. Nincs ennél szebb :)

Link a hozzászóláshoz
Sziasztok!

Éppen ez a jó Ynev történetében! Bármit meg lehet magyarázni és ugyanabban a gondolatmenetben annak az ellenkezőjét is! Ez jó! _Ez_ az ami tetszik Ynevben. Ez a legendákba, mendemondákba vesző történelem, ez a bizonytalan alap, amiből bármit ki lehet hajtatni. És csak a KM-en múlik, hogy mit kezd vele. Pár tény, a többi legenda. Nincs ennél szebb :)

Sokminden igaz a dolog kapcsán azonban az is, hogy Nyul alaposan végiggondolta kránt és dél ynevet, amikor pedig a MAGUSos csapatból kiderült, ugyanezt a képet ültette át CODEX világába sok szempontból. És ez árulkodik. Elmondja hogy gondolkodik krán. Más kérdés, hogy az új alkotók kezébe ez után és a témát átvevő többi régi kezében is sok az új irányvonal és az új hangualti elem.

Link a hozzászóláshoz

Ez igaz TheElf de én pl nem ismerem a CODEXet, kránt csupán a regényekből az ETK-ból és a Summariumból ismerem.

Amiket nekem irtál válaszadásképpen azokkal én is eggyetértek, de így most követni nem birlak, mi is az álláspontod? Kránnak akkor mik is az érdekeik??

-Nem kíván terjeszkedni, de ellenségeit megtöri mialőtt megerősödne és veszéjt jelentene rá nézve.

-Híveket nemválogatva csábít, de semmit nem vesz fel a "menekültek" eszméiből.

-Ranagol érdeke pedig az enyészet, a hanyatlás, a változás törvényeinek elkerülése, bármi áron.

Ez a lényeg mindegy, hogy mivel körítjük, és hogy épp mi modosítja pillanatnyilag ezen alap érdekeket.

Link a hozzászóláshoz
-Nem kíván terjeszkedni, de ellenségeit megtöri mialőtt megerősödne és veszéjt jelentene rá nézve.

-Híveket nemválogatva csábít, de semmit nem vesz fel a "menekültek" eszméiből.

-Ranagol érdeke pedig az enyészet, a hanyatlás, a változás törvényeinek elkerülése, bármi áron.

Az 1. nem mindig igaz, sőőt, hagyja az eszméket megerősödni de egy saját magán túlnövő életképtelenné válló eszmére lecsap. Miért? Hogy jöhessen egy újabb, jobb.

2. Híveket is szeret magának és eszmnéket, új gondolatot, új tudást is.

3. Ranagol maga a változás. Neki az állandóságot kellene elkerülnie, amit a magukon túlnővő statikussá válló birodalmak jelentenek például.

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Na a harmadik ponttal egyetértek! Ez teljesen így van. Ezt is megértük, hogy egyszer egyetértünk :)

Szerintem Kathin arra gondolt Godonnal kapcsolatban hogy Krán nem engedheti meg magának, hogy túlzottan megerősödjön egy hatalom. Változás törvénye ugye: Az alattad álló mindíg a helyedre törekszik, ahogy te is a feletted álló helyére törekszel. Godon pedig az aquir-oknak szúrt szemet, mert egy olyan mágiaformát fejlesztettek ki, ami hathatós védelmet biztosít az ómágiával szemben. Ez a mágia pedig az utolsó csapásor el is pusztult végleg. Bezony. Le is van írva ez. Ez pedig hihetetlenül feszélyezte a kráni hatalmasságokat. Pyarron-nál ugyanez lehet a politika terén. Gyakorlatilag egész Ynevre befolyást gyakorolnak nem csak a vallás, hanem a politika által is. Krán hatalma sokkal közvetettebb.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...