Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

MAGUS UTK2


nekdolan

Recommended Posts

Szia,

 

Ha a MAGUS.hu-s projektre gondolsz, az nem fejeződött be, és szinte biztosan soha nem is fog. A kalandozok.hu képviseletében is részt vett egy tesztcsapat a fejlesztésben, az akkor-azután történteket itt tudod nyomon követni:

a magus ÚTK (Tuan-féle) még "életben van", bár Gáspár András pert nyert A Tuannal szemben, így Bajer Tibiéknek vissza kellett hívniuk hivatalosan a szabálykönyvet.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nem is baj ez. 

Nem hiszem, hogy egy bármilyen új szabálykönyv lenne a megoldás.. bármire. (legalábbis játékos, mesélő, és nem üzletember szemmel)

Ajánlom a témában ezt a cikket: Új és újabb MAGUS rendszerek

A játékot szerintem az eredeti szabálykönyvek, esetleg egy ezeket összeszedő gyűjtemény jelentené. (ez meg készül ;) ) 

Link a hozzászóláshoz
Idéz

Nem hiszem, hogy egy bármilyen új szabálykönyv lenne a megoldás.. bármire. (legalábbis játékos, mesélő, és nem üzletember szemmel)

Pont fordítva. Játékosi, mesélői szemmel egy új könyv kéne, mert a jelenlegi rendszer olyan, amilyen. Viszont üzletemberi szemmel nincs értelme kiadni, mert a játékosközösség begyöpösödött az ETK-ra, elvannak az emésztőben (büdös, de legalább meleg).

Link a hozzászóláshoz

Nem csak javításokra gondolok, hanem új fejlesztésekre és vagy kiegészítésekre. Minden újabb könyv az előző fejlesztett verziója lenne és minden könyvhöz lehetne alkotni erratát (módosítások listája). Azt nem tartom jónak, ha minden újabb könyvvel hatalmasat lépnek, mert az elidegeníti a jelenlegi játékosokat még akkor is ha az új könyv alapjába véve jó.

Az hogy elbaltázták MAGUS ban ezt a dolgot nem szükségszerűen jelenti, hogy nem működhet. D&D pl már sokadik verziónál tart.

Nem kell mindenkinek az igényét kielégítened. Ha mindenki rajtad kívül UTK-t használ akkor te is előbb utóbb azt fogsz :) . Ha meg nem akkor nem.

Link a hozzászóláshoz

Ez az utolsó "hivatalos'" infó, amiről én tudok:

http://www.deltavision.hu/forum/viewtopic.php?pid=57031#p57031

TL;DR - megakadtak, és nincs igazán továbblépés azóta.  És persze ez is idén karácsonyra volt ígérve, így nem meglepő, hogy újabb rajongóknál telt be a pohár. Mindenki olyan következtetést von le ezekből, amilyet szeretne, a tény kb. ennyi. A pletykák meg maradjanak táborra. :) 

 

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Kis jogi dolog. NINCS olyan, hogy MAGUS jogok. Ezt szeretik pletykálni az emberek, méinkább szeretik a kiadók/egyes írók hangoztatni, mert aki nem tájékozott, elhiszi. 

A magyar jogban olyan van, hogy Szerzői Jog, ami azt jelenti, hogy amit valaki leírt, az az ő munkája. Ő rendelkezik arról, ki és hol jelentetheti meg, illetve az engedélye nélkül nem használható fel máshol (ez alól kivételt képez a szabad felhasználás esete, mint oktatás, vagy az idézetek - persze annak követelményeinek betartásával, ahol is fel kell tüntetni, hogy honnan származik.) TEHÁT, ha X író könyvét meg akarom jelentetni, az ő engedélye kell hozzá. Ha idézek belőle, ahhoz nem. Ahhoz meg pláne nem, hogy egy kitalált, nehezen definiálható világra mondjuk kiegészítőt írjak... Az, hogy egy világot kitalált valaki, nem definiálható. (pláne a MAGUS, ami ugye "lopott", vagy ha úgy tetszik, általános fantasy elemekben is bővelkedik...) Nem véletlenül, hogy a jogászok, bírók is óvatosan bánnak ilyesmivel. (eddig egyik MAGUS per sem erről szólt... soha nem döntötték el, hogy kié a MAGUS jog, mert nincs ilyen. Arról dönthettek, hogy XY írónak a művét engedély nélkül felhasználták, vagy egy szerződést nem fizettek ki, vagy egy kifizetett szerződést valaki nem teljesített... stb. Érdemes utánanézni a MAGUS-sal kapcsolatos peresekdéseknek, érdekesek. 

A szerzői jog ráadásul nem ruházható át (!), nem adható el. A szerző adhat engedélyt megjelentetésre, kiadásra, és ezért kaphat pénzt, de ezzel nem veszti el a saját szerzői jogát. 

Egy már kiadott könyvnek (pl. törvénykönyv) is megvannak a szerzői, akikre a fentiek vonatkoznak... 

Van még olyan, hogy Védjegy-oltalom. Ez egy szó, márkanév, esetleg ábra, amit LEVÉDENEK, ezért fizetni kell, meg kell újítani, stb. Pl. az Adidas jel ilyen, vagy ha már MAGUS, akkor az Ynev szó. Ennek is utána lehet nézni... A védjegy nem szerepelhet termék meghatározó helyén, címben, főoldalon, plakáton stb. a tulajdonos hozzájárulása nélkül. Nem véletlen, hogy a DV nél nem MAGUS a kalandorok króniáI, hanem krónikáJA, van, ahogy az sem, hogy a Shuluri viadal mondjuk nem Toroni... :D

De a védjegy nem védjegyként való felhasználása nem tiltható... azaz, ha a regényemben a főhősön Adidas cipő van, nem perelhet a hasznon %-ért a cég... ahogy akárki írhat MAGUS regényeket, cikkeket, kiegészítőket, bármit és szerepeltetheti benne akármelyik szót, Ynevet, Tier Nan Gorduint, stb. Szép is lenne, ha levédeném a "tulajdonképpen" szót, majd mindenkit beperelnék, aki az engedélyem nélkül használja :D

Ezek a művek akár ki is adhatóak lennének! Hiszen semmi jogsértés nincs benne. Persze azért van "betyárbecsület" a kiadók között is, és egy nyertes per sem biztos, hogy használ nekik... ezért a MAGUS nyilván kényes terület, mindenki tudja, hogy kinél vannak a védjegyek, illetve kinek a művét kellene idézni, plusz ők még hasznot is mérlegelnek, tehát nem biztos, hogy rámozdulnának egy megírt MAGUS könyvre, szabálykönyvre. Persze kiadni MAGUS könyvet csak logóval érné meg... az meg védett. 

 

Az új MAGUS-ról meg csak annyit, hogy elég feltűnő szerintem, ha - érdeke,s pont éppen a könyvhéten, ahol kellett a közönség... - jól beharangoztak mindent, külön honlap, fórum, stb, minden lépéről reklám, majd egy ideje semmi... én nem vagyok bennfentes a témában, de alighanem ez is elhasalt valamin... vagy élek a gyanúval, hogy eleve csak közönség csalogatónak szánták - ahogy már olyan sokszor... - és soha nem gondolták komolyan a kiadást... megért nekik pár ígéretet, egy-két ember lelkes munkáját... persze ez csak az én rosszindulatú feltételezésem. 

Con Salamander és Antail kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Ilyen a magyar valóság... Közben pedig a világ másik felén kevésbé tehetséges csapatok, nagy tempóban tolnak ki játékokat nap, mint nap, mert hisznek abban, amit alkotnak.

Ha legközelebb Pesten járok, benézek már Raonhoz, kíváncsi vagyok, mit lehet egy képzettségerendszeren toporogni. Hátha meg tudom magam győzni, hogy ez nem nevetséges. :) 

Antail és Con Salamander kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Tudjátok meg: Mindannyian egy "menthetetlen MAGUS rendszerrel" játszunk. :) 

Érdekes ez... mintha vakok lennének azok, akiknek látniuk kellene. A MAGUS eredeti (rossz, használtahatlan, halott stb.) rendszere él és kiválóan van. Sokan vannak, akik a mai napig játsszák, és komoly rajongói támogatás van a rendszer mögött. (merthogy kiadói egyik mögött sincsen) Él a játék és a közösség: csak a mi oldalunk temérdek újdonságot "ad ki" hozzá. Új ötletek látnak napvilágot, amik beindítják a fantáziát, lehetőséget adnak a játékosoknak valami újra. Versenyek, táborok vannak, rendszeresen, a moduljaikat mások is lejátszhatják, megint csak újdonság és elfoglaltság. Olyan újdonságok, mint a térkép, a karakteralkotó, az időjárásgenerátor, a névgenerátor, méregkeverő stb... mint-mind ehhez a közösséghez, ehhez az "életképtelen" rendszerhez vannak. És nem csak a miénk az egyetlen közösség! 

Más rendszerekhez... pl. ÚTK mik készülnek? Milyen rendezvények vannak? Mit kap a játékos, ha leül vele játszani? kb. semmit. 

És a legfurább az, hogy van egy réteg, amolyan fúrumhuszár-féle, akik osztják az eszet, hogy de szar a MAGUS, meg kéne újítani... mégis minek? Lehet, hogy otthon játszanak - erre sincs bizonyíték - ám hogy oda se szagolnak soha egy helyre, ahol MAGUS zajlik, az biztos. (elég sok versenyen ott vagyunk...) Rájuk kellene építeni? Ők fogják megvanni a n+1-edik új rendszert? Mégis, minek? Értem én - na jó, nem értem :D - hogy egy újra kiadott 1TK az a kiadónak erkölcsi bukás, meg égő... (miért is?), de hogy arra tuti, hogy lenne kereslet... nem ez a lényeg nekik? Vagy esetleg összefoghatnának olyanokkal, akik nekik is toborozzák a játékosokat? Milyen lenne pl, ha egy megjelenő új regény (ja, nem kellett volna elüldözni az írókat...) témájában lenne egy-két MAGUS verseny is, (sőt, a kártyát is nyomatják, akár az is...), és akik értenek hozzá meg viszik a szekeret, olyan kalandmodult írnának, olyan kiegészítők lennének, és egy működő játékos-közösség örülne neki, és venné? Ez egy társasjáték, egyedül nem megy. Pláne manapság. A működő játékosokra, közösségekre kellene építeni, nem arra, hogy majd akkor jól bevonzanak egy csomó új, korábbi előítélet nélküli fiatalt a MAGUS-ba. Nem egységes motorra van szükség... ha tetszik, ha nem, a szerepjáték a mai fiataloknak nem kell (fő dologként), mert ma nem ez  húzó divat... aki őket akarja megcélozni, ne szerepjátékot, pláne ne MAGUS-t fejlesszen szerintem. De a működő közösségek, a régi játékosok, akiknek kell a MAGUS, - akiket nem sok erő kellene, hogy támogassanak - bevonzzanak újakat is - akik egyedül nem válnak majd a MAGUS játékosaivá... ma erre nincs idő, akkor fog működni, ha leülhet valahová játszani. Működő versenyeken, működő klubokban, csapatokban, mesélő - nem csak a fészbukon okoskodó - KM-ekhez, akiknek van könyvük amiből meséljenek, egy olyan rendszerrel, amit szeretnek és ismernek. Az ad lendületet a játéknak, az egyéneknek, ha vannak újdonságok. Egy- egy jó cikk, kiegészítő, kalandmodul - mert régen ilyen is volt kiadásban! - lejátszható, karakter, NJK, kaland ötletet ad, lehet megvitatni, az is új lendületet ad. Abból játék, kalandmodul, megint játék lesz. Az örökös új rendszer-ötletek sehová nem vezetnek... van némi újdonság faktoruk, akiknek már a játékban nincs örömük, végre, belekapaszkodhatnak abba, de hogy semmire nem ad lendületet, az biztos. Lehet róla fórumoldalakat okoskodni, de játszani nem... várni igen, aztán majd elmegy a kedvük, amikor rájönnek, hogy ez is csak egy kamu/sikertelen project volt. Aztán a fele már nem lelkesedik az újra... páran még igen, pár új is, aki talán soha nem MAGUS-ozott még, és most sem fog, mert hopp, megint nem lett új rendszer. 

Én nem vagyok kiadó... de hogy ezt ne lássák azok, akiknek kellene... 

"Senkiháziak kezében van a popszakma..." :)

Sir Thomas, Con Salamander és .. kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv,

szerintem is mindent elmondott Gergely hozzászólása, egy picit a magam szervezői tapasztalatával egészíteném ki (hátha olvassák pl. ezt a fórumot is...). Mindig is nyitott volt az aktívan játszó-rendezvényező-táborozó közösség az összefogás felé. Van átjárás a MAGUSos oldalak/csoportok/közösségek között, nem is kicsi, az elmúlt években mi megteremtettük a magunk egységét, a magunk összefogását más klubokkal, csapatokkal. A rendezvényeinken MAGUSos kiadványok vannak, amiket úgy halászunk össze a netes piacterekről, illetve amiket a kiadónál veszünk meg mi magunk. Nem telne sokba nekik megkeresni bennünket - na nem Lunír módra, mint annó, és nem is úgy, hogy reklámozzuk őket az oldalon azért, mert... csak... hanem sokkal inkább azzal, -  hogy szeretnének lejönni, beszélgetni, esetleg előadni, vagy akár eladni kiadói dolgokat. Soha nem zavartunk el senkit, aki nem akart ráerőltetni (értsd: kötelezővé tenni) olyat az emberekre, amihez nem volt kedve. Nyitva van az ajtó, csak valami okból félnek belépni rajta.

MagyarGergely kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
On 2017. 12. 14. at 10:05-kor MagyarGergely írta:

Üdv!

 Ahhoz meg pláne nem, hogy egy kitalált, nehezen definiálható világra mondjuk kiegészítőt írjak... 

ahogy akárki írhat MAGUS regényeket, cikkeket, kiegészítőket, bármit és szerepeltetheti benne akármelyik szót, Ynevet, Tier Nan Gorduint, stb. 

 

 

Ez sajnos nem így van. Ha ezek rajongói ingyenes anyagok akkor mehet (bár gyalultak le ilyeneket is már). Viszont anyagi haszonszerzés céljából a szerző engedélye nélkül nem lehet semmit csinálni. Például én vagy bárki más nem írtat Star Wars, Trónok harca, Warcraft regényt/játékot  és nem szerezhet anyagi előnyt a szerző(k)/tulajdonos(ok) engedélye nélkül.  
 Még sajnálatosabb az, hogy az egyik per során kimondták, hogy a magus fantasy világot 1 (izé 2) ember alkotta meg,  jogilag így az engedélyük nélkül más nem alkothat ebben a világban. Azóta mellesleg a földbe is állt a magus évente  max 1-2 könyv. Idén talán semmi?

Így egyébként rögtön érthető is hogy mi is a gond a nagyzőőőd rendszerével. Az, hogy akik azt készítették bármikor visszavonathatják, szerintem ezért erőlködnek az új rendszerrel. 
 

Link a hozzászóláshoz

[MAGUS-jogok vol2]

Shen,

a haszonszerzés mindig más tészta. Ahogy az ingyenes anyagnál is valószínűleg azért lehet perelni, mert esetleg kárt okozol a védjegytulajdonosnak (azaz pl. kiadsz egy olyan anyagot, amivel tudatosan megkárosítod a védjegy tulajdonosát, mert mondjuk ő kihírezi hogy kiadja a Papok-Paplovagokat,  te pedig előállsz egy nagyon hasonlóval, és elveszed a vásárlóit.) Meg tudnád nevezni az értesülésedet, aki szerint "az egyik per során kimondták, hogy a magus fantasy világot 1 (izé 2) ember alkotta meg,  jogilag így az engedélyük nélkül más nem alkothat ebben a világban" ? Mert ez szerintem szinte bizonyosan tévedés, ráadásul az eredeti világalkotók (Novák Csanád - Észak, és Nyulászi Zsolt - Dél) már cseppet sem érdekeltek a kérdésben. Csanád Új-Zélandon szoftverfejlesztő, Nyúl pedig a NeoCore gamesnél dolgozik, és köszönik, jól megvannak a MAGUS nélkül. A szerzői jog él, ahogy MG is mondta, és ezt átadni sem lehet, úgyhogy simán csak nem érdekli őket, mi történik. Van olyan, hogy védjegy, itt keresgethettek bátran: https://www.tmdn.org/tmview/welcome , és pl. meg lehet nézni, hogy "Game of Thrones" vagy "Lannister" vagy "Anakin Skywalker" címszóra miket talál. A grafikus reprezentációt is lehet védeni (pl. a star wars logót), ezért nem lehet azzal kiadni anyagot. De olyat soha senki nem mondott, hogy "Azért nem adhattok ki star wars regényt, mert nem kértetek engedélyt George Lucastól". Ez mese habbal, amit nem tudom, ki kezdett el terjeszteni, de hibásan elég jól bekerült a köztudatba. Történetesen tudom, hogy MG jogi információi hiteles forrásból származnak, az én kiegészítéseim csak ezeket erősítik meg, illetve a MAGUS-sal kapcsolatos dolgoknak pedig bárki utánajárhat (Nyúl idei NeoCoreos interjúja, Csanád facebookja pl. jó forrás ezekhez, ill. védjegy és szerzői jog fogalma, ez utóbbinál ajánlom a 33. és főként a 34. paragrafust: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV). Én egy nyert perről tudok, és ott GA által írt világleírás paragrafusokat vettek át egy az egyben az UTKba, amit a szerzői jog miatt kaszáltak el.

Kérlek, ha ennél több dolgot tudsz, ne habozz megosztani velünk, ne tapogatózzunk itt tovább a homályban, oszlassuk el a kételyeket, mert én már baromira unom ezt a sejtelmességet, ami valami miatt körüllengi a MAGUS kiadását. Szerintem ez nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, vagy láttatni akarják.

Link a hozzászóláshoz

Szerintem pont abban a nyert pernél mondták ki. Persze nem azt amit te írsz (jó tudom hogy ők találták ki 90%-ban valójában), de  jogilag a magus világa az első 2 könyvvel jött létre, amit Gáspár és Novák Wayne Chapman néven írtak és ők lettek így a hivatalos világteremtők (ami persze egy vicc).  Novák azóta kiszállt és maradt a Gáspár, aki meg mára elmart szinte minden értelmes embert a magus környékéről.
A másik amit írsz, hogy bárki szabadon tetszése szerint írhat egy már létező világba olyan nincs. Ezt csinálta régen amúgy a valhalla,  mindenféle világba írogattak könyveket pár év után el is állították őket. Régen volt valamilyen jogi kis kapu azt hiszem de az megszűnt. De csak gondolj bele, hogy azóta a Tuan max csak a régebbi könyveit árulja, ha szabadon lehetne alkotniuk (GA engedélye nélkül) akkor jó pár könyv megjelent volna már náluk is.
Az egy tény hogy az UTK-t az engedély nélküli nagyszámú idézet miatt vonatták vissza, mivel mással nem tudták elgáncsolni, mert nekik egyébként nincs közük az rpg-hez. 

 

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...