Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Kovács szakma


Recommended Posts

Sziasztok!

Támadt egy kis nézeteltérés köztem a mesélő és egy játékos között. Lényegében a játékos lovagot választott, de szeretett volna mesterfokú kovács szakmát is mellé, én azt mondtam semmi akadálya, de akkor idősebbnek kell lennie a karakternek, mert mégiscsak egy kovács mesterszakmáról van szó, ráadásul lovag az illető.  Ő neki ez nem tetszett, és most is azt állítja, a mesterfokú kovács az nem Mesterember. Ő csak több mint egy inas, de nem mesterember. Hogyan lehetne ezt megoldani, vagy meggyőzni őt arról, hogy csak azért mert van 12 főlős kp-ja attól még nem lesz hirtelen Mf kovács? Én azt mondtam, hogy ha Mf et akar szerezni kovácsként ahhoz 12 évre van szüksége.

Link a hozzászóláshoz

Szia!

Pár alternatíva, ezeket kombinálni is érdemes:

1. Elolvassátok az ETK-s szakma képzettség leírását újra, és együtt értelmezitek.

2. Érvelés: a MAGUS rendszere a Mesterfoknál nem ismer magasabb képzettségi fokot. Benne van a nevében is: Mesterfok. Aki egy szakmát Mesterfokon művel, az bizony mesterember, bármilyen szakmáról is legyen szó. :) 

3. Utánajártok, és megkérdeztek egy hiteles személyt (aki kovácsolással foglalkozik, vagy legalábbis sokat tud a témáról), de ez csak az ismeretek növelésére alkalmas.

4. A KM szava a végső döntés, ezzel a JK-nak lehet vitatkozni vagy ellene érvelni, de el kell fogadnia a döntésedet.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Mindenekelőtt a TAO által írt 4. pont. Ehhez nem kell fórum segítség... ha ezt nem fogadja el a játékos, akkor legjobb, ha bele se kezdetek a kalandba. 

Mindamellett persze véleményeket lehet kérni...

A MAGUS rendszere elég egyszerűen kezeli (ez persze jó így, mert ez nem valóság-szimulátor...) a mesterségeket. A legmagasabb szint a Mf, aminek megvan a Kp igénye. Ha ezt valaki rákölti (és így elvonja mástól), akkor megérdemli érte a Mf-t. Mi ezzel a baj? 

Tanulási idő nincs benne az Af-Mf rendszerben. Ha tippet akarsz hozzá, akkor javaslom, nézd meg az Új tekercsekben a szakmát, és ott a 4. fokhoz tartozó tanulási időt. De ez csak tipp, megintcsak nem az elképzelt, és feltétlenül mindenkinek a hozzáértés nélkül kialakított gyors véleményével egyező valóság, és nem is az 1TK rendszere! De kiindulási alapnak jó. 

Mellesleg CSAK az idő nem elég. Ha teszem azt tizenkét esztendőn keresztül csak patkókat készít a kovács-tanítvány tökéletlen technikával, akkor maximum gyakorlata lesz, de aligha válik kovácsmesterré... és egy remek, tanítási érzékkel rendelkező, változatos technikákat és anyagokat használó mestertől biztosan hamarabb és többet tanulhat az, akit ő tanítani is akar. 

SZERINTEM Km-ként, ha lehet, tartsd be a szabályokat. Eszerint a Kp-ért megvehető egy lovagnak is a kovácsolás Mf. Miért ne? 

Érdekesebb karakter, amint aki csak a pusztítást képes megtanulni... 

Számtalan lehetőséged lesz a kovácsoláson keresztül adni majd neki infókat, tippeket, kalandokat... nyilván érdekli a dolog, reméljük, nem csak azért választotta a játékos, hogy "ingyen" javíthassa majd a fegyvereit és a vértjét. Mellesleg ehhez is műhelyt kell bérelni (kovácsműhelyt, szenet, kohót nem vihet magával...), jó viszonyba kerülni az aktuális település kovácsával, céhével... akár segjteni nekik egy-két ügyben... addig nincs belekontárkodás. Próba, mestermunka elkészítése ahhoz, hogy egyáltalán elhiggyék, ért hozzá... stb. 

Sokallod? A rendszer a szabályok szerint számtalan lehetőséget teremt a Mf korlátozására is, amennyiben annak van oka. HA úgy ítéled meg, hogy valami kovács dolog túl ritka, túl nehéz, még mindig dobathatsz próbát (Mf=90% lásd 2TK). A másik oldal meg, hogy ha mester, akkor mester, ne vedd el tőle mindig ezt az előnyt.

 

 

 

 

 

Link a hozzászóláshoz

Ha nagyon akarunk játékon belüli magyarázatot találni, akkor mondhatjuk, hogy azért tart ilyen sokáig a kovácsszakma kitanulása, mert nincs jó mód az információ átadására, nincs internet, nincs végtelen forrása a tudásnak, a legtöbb kovács olvasni sem tud. Ha a lovagodnak jól fizetett mesterei voltak és könyvtára, akkor simán kitanulhatta pár év alatt a kovácsmesterséget, mély elméleti alapokkal, de mondhatod, hogy az időhiány miatt nincs benne annyi gyakorlata. Ez játék során még pont jól is jön ki, mert valószínűleg kevesebbet fog kovácsolni és többet fogja az elméleti tudását kamatoztatni.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...