Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Harcérték

Amber

Recommended Posts

Közzétéve:

Üdvözletem,  kalandozók!

Ma egy egyszerűnek tűnő kérdéssel fordulnék hozzátok: van-e a közepes pajzsnak fegyverként használva Támadó Értéke? Nem egy lovagrend és harcos iskola tanítja a növendékeinek a pajzsharc fortélyait, de az Etk-böl ez valahogyan kimaradt. Ha tudtok, kérlek titeket, segítsetek nekem ebben!

Amber az Orkbarát

Közzétéve:

Szia Amber,

Jó a kérdés, az ETK nem említi, de még az MTK vagy HBG sem. Ha az ember szigorúan ezt nézi (és nem alkalmaz valamilyen netes vagy házi kiegészítőt), a pajzs TÉ-je szerintem 0. Vagyis még a puszta kéznél is rosszabb a TÉ-je, ami valahol még reális is.

De ha valaki több infót talált nálam, talán kijavít majd. :) 

Közzétéve:

TAO-nak jól rémlik, a keményfedeles ETK (KKUK) még tartalmazta ezt az adatot a fegyvertáblázatnál. :)

Mindegyik pajzs 0-ás támadóval rendelkezik, minden más megvan a puhafedeles ETK-ban. (Hogy miként kerülnek ki ilyen adatok egy táblázatból...)

Szerintem így elég hiteles, bár ha van más forrás, és mást mond, akkor az csak plusz.

Közzétéve:

Szerintem az eléggé nem logikus, hogy alacsonyabb a támadója, mint a puszta kéznek, hiszen azt kéne kifejeznie, hogy milyen könnyű találatot elérni. Pajzszsal nem csak, hogy hosszabb lehet a karod, még védve is van, tehát sokkal könnyebb eredményes támadást végrehajtani.

Ennek a témának meg "közepes pajzs támadó értéke" kéne legyen a címe. Már majdnem megörültem, hogy flémelhetünk egy jót a harcértékek teljes logikátlanságáról.

Közzétéve:

Ettől még flémelhetsz. :)

Tény, hogy kevés, de ezt adja a szabálykönyv... Pontosabban egy korábbi verzió, mint az ETK, tehát akár úgy is lehet venni, hogy jelenleg nincs rá szabály. Annyi a nagy előnye, hogy a puszta kézzel szemben, mesterfokú használat esetén megadja a pajzs védőjét is, ami azért így már nem semmi.

Közzétéve:

Örülök neki, hogy többeket érdekel az általam felvetett téma, de azt valószínűtlennek tartom, hogy egy méteres, élezett peremű közepes pazsnak ugyanolyan lenne a Támadó Értéke, mint az ökölnek. Tehát szerintem nem lehet nullás! Ti milyen értéket tartanátok reálisnak?

Közzétéve:

:D Jókat kérdezel!

Először is, az ökölnek 4-es TÉ-je van.  (10/4/1 értékekkel rendelkezik)

Ha TÉ-t kéne adni a közepes pajzsnak, kb annyit adnék, mint az ökölnek.

Az ököl egy univerzális fegyver, könnyen mozgatható, ütésre, fogásra egyaránt jó. Hatótávja értelemszerűen karhossz (plusz még kb 20 cm, de azt a pajzs is megkapja, tehát nem számolok vele). Viszont sérülékeny (páncélt ritkán üt vele az ember, bár találatot elérni ugyanannyi esélye van, mint páncél nélküli célpontnál). Fegyveres ellen meg ugye hátrányban van, de TÉ viszonylatában ez nem annyira érdekes.

A pajzs (és itt a közepes pajzsot nézem) egy nehéz tárgy, még MGT-je is van. Igaz, sokféle támadási lehetősége van, mégsem annyira sokoldalú, mint az ököl. Hatótávja annyival több, mint a karhossz, amennyivel túllóg a kezeden. Tehát kb 30 cm? Előnye, hogy kemény tárgy, tehát nem fél az ember odacsapni vele. Az élezés pedig semmit sem számít a találati esély megállapításánál, szerintem annak csak a sebzésben van szerepe (és leginkább max bőrvértig, mert a fémet így nem tudod átütni, ahhoz nagyobb erő kell).

A legrosszabb TÉ-vel rendelkező egykezes fegyver, ami már nem tőr, a rövidbot, vagy a furkós. 9, illetve 7-es TÉ. Mivel ezek inkább úgy működnek, mint egy kard (több támadási szög, szúrás, stb), és egy pajzs ennyi mindenre nem jó (nem annyira kreatív fegyver), ezért max 6-os TÉ-t tudok elképzelni.

Úgyhogy 4-6.

Szerintem. :) És persze itt el lehet dönteni, hogy érdemes-e egyáltalán megváltoztatni ekkora értékért. Én nem tenném, mert csak egy extra dolog, amit meg kell jegyezni, mert nem írott szabály.

Közzétéve:

Sziasztok!

Messor1983 utolsó megjegyzésével értek egyet: a pajzsnak az ETK szerint nincs Támadóértéke (Az MTK szerint az alkarvédő TÉ-je is 0). Azaz az alap Támadóértékeddel tudsz vele támadni. Viszont  - ha képzett vagy - levonás sincs, ami szerintem fontos. A részletek tekintetében irányadónak ott a Pajzshasználat-képzettség.

Szerintem logikus, hiszen a fegyverforgató kezedben a fegyvered van, támadni elsősorban azzal fogsz. A pajzshasználó karod pedig alapesetben nem a támadásra van "kiképezve". Kétkezes harc nélkül szerintem az alap,  levonás nélküli TÉ-vel támadás is elég tisztességes előny. Pláne mesterfokon.

Egyszerűbb "szürkezónás" megoldás ez így, és az alapesetekre vonatkoztatva teljesen meg is felel. Aki variálni akar (pajzs mint fő fegyver / "Pyarron Kapitány" /; "felveszem a pajzshoz a kétkezes harcot" és egyéb jobbnál jobb ötletek), bátran megteheti: gyártson háziszabályt.

Közzétéve:

Érdekes témát találtatok e csendes őszi napokra. :)

Én is leginkább a bűvdudás által leírtakkal értek egyet, ami a pajzs támadó fegyverként való alkalmazhatóságát illeti!

Ha viszont támadásra készített pajzsot szeretnétek egy hivatalos szabálykönyvben megtalálni (részletes harcértékekkel felvértezve), olyat is tudok mondani. ;)

Aki nem akar töprengeni azon, hogy hol, és feladja az agyalást, annak itt a megoldás: 

Spoiler

HGB. 88. oldal

"Zúzópajzs

Ez a hárítóeszköz nem más, mint egy nagyon nehéz, kisméretű pajzs. Védekezésre nem igazán alkalmas, hatalmas ütések bevitelére annál inkább. Ez is - mint a legtöbb, viadalon előforduló fegyver - szögekkel kivert, így sok látványos, de nem feltétlenül végzetes seb téphető a küzdőkön, a nézők legnagyobb örömére. A pajzzsal harcoló általában nem kap más fegyvert, az így használt értékek a következőek: KÉ: 5 TÉ: 9 VÉ:11 sebzés k6+1. Ha csupán védekeznek vele, VÉ-je 15."

Üdv,

H.

Közzétéve:

Üdv.!

Nos, köszönöm az értékes meglátásaitokat. A magam részéről nem mennék bele a pajzsharc témakörébe, de aki nem csak védekezésre, hanem aktív támadásra is használja a védőeszközét - adott esetben a pajzsát -, nem másodlagos fegyvert használ, hanem pajzsharcosnak minősül, kétkezes harc nélkül. Ezért ķérdeztem, hogy szerintezek ebben az esetben, ha fegyvernek vesszük a pazsot, mi a Támadó Értéke. Mert ekkor már beszélhetünk fegyverről...

Közzétéve:

Üdv!

A pajzsok (átlagos pajzsok) és így a közepes pajzs Támadó értéke is "0", ezt elég konkrétan leírja a MAGUS szabálya. (igaz, hogy az 1TK-ból kimaradt, viszont a KKUK-ban szerepelt - tehát csak technikai hibáról van szó.) A Játékosok készletét inkább ne vegyük ide, mert alaposan elírták - minél nagyobb a pajzs, annál nagyobb a Té-je... Az Új tekercsekben is (viszont) szerepel a pajzsok 0-s Té-e, és a szövegezés már tartalmazza a pajzzsal való támadást is. 

Nem mintha a KKUK-ból, vagy az 1TK-ból kimaradt volna... hiszen a lovagrendeknél, illetve a pajhasználat képzettségnél említik, hogy pajzzsal vannak, akik szoktak támadni, tehát lehet. Nem felejtkeztek el a harcértékekről... csak éppen 0-t adtak neki. Merthogy nem elsősorban támadásra való. Vannak még alkalmatlanabb, egyenesen negatív Té-vel rendelkező szükségfegyverek is... 

"Lovagszakkörösök előnyben", lehet rajta filozofálni, hogy vajon a pajzsnak kellene-e Té, de nincs neki. És a MAGUS még mindig nem valóságszimulátor, hanem játék... ahol a nagy Vé-t kicsi Té-vel párosították - valljuk be, érthető okokból. Ettől még tanulható támadás a pajzzsal, csak nem jön rá plusz a pajzs erős Vé-e mellett.

Egyébként vannak támadó pajzsok, Té-vel megáldva, akár a fentebb említett ork zúzópajzsra gondolunk, akár a támadásra is kialakított arshuri pengepajzsra (házi kiegészítő). Arshur karmai 

Közzétéve:
On 2016. 11. 01. at 19:03-kor Amber írta:

A magam részéről nem mennék bele a pajzsharc témakörébe, de aki nem csak védekezésre, hanem aktív támadásra is használja a védőeszközét - adott esetben a pajzsát -, nem másodlagos fegyvert használ, hanem pajzsharcosnak minősül, kétkezes harc nélkül. 

Engedelmet: sem a játékban, sem a valóságban nincs efféle "ingyenebéd". Minden kunsztnak ára van; amit - ha másban nem  - időben, szorgalomban és gyakorlásban kell megfizetni. A játékban ez Kp-ban jelentkezik, illetve abban kell jelentkeznie. Engedd meg, hogy kifejtsem, mire gondolok:

A pajzs elsősorban védőfegyver, az ETK-s Pajzshasználat képzettség ezt oktatja. Emellett lehetővé teszi a pajzzsal támadást is az ott olvasható (szerintem kifejezetten kedvező) megkötések mellett. Ha azonban a karakterednek ez nem elég, hanem "aktív támadásra akarja használni a védőeszközét" - azaz azt teljes értékű fegyverként akarja forgatni -, akkor bizony el kell(ene) sajátítania  a két fegyver koordinálásához elengedhetetlen Kétkezes Harc képzettséget. Ezt diktálja az ETK logikája.

A küzdő persze enélkül - "kétkezes harc nélkül" -  is próbálkozhat a balján lévő pajzzsal az ellenfele rendszeres és célzott megtámadásával, de így nem csupán a pajzs hatásfoka lesz rosszabb, hanem ráadásul még a fő fegyverének forgatásában is akadályozni fogja saját magát. Ezek a hátrányok a képzetlenségből fakadó levonások képében jelentkeznek. (Ezeket a levonásokat pedig semmilyen reálisan megállapított pajzs-TÉ nem fogja tudni kompenzálni.

Szigorú következetességgel nézve tehát örülnünk kell, hogy a Pajzshasználat képzettség egyáltalán lehetővé teszi a levonások nélküli pajzzsal támadást, és ennek fejében csupán a pajzsok TÉ-jét "veszi le" nullára. Jóindulatúan rendhagyó megoldás, szerintem. Így még mindig jobban járunk - aki nem hiszi, számoljon utána. 

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...