Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Névgenerátorból kimaradt kultúrák személynevei


Matyi90

Recommended Posts

Üdv!

Mivel a Démonikus Óbirodalom mibenlétéről nagyon keveseknek van egyáltalán tudomása is Yneven, aligha meglepő, hogy a nevek terén sem valami jó a helyzet. Számos különféle fajzat alkothatta az óbirodalom népességét, így egységes nevezéktanról aligha beszélhetünk. A démonok neveivel találkozhatunk a különböző forrásokban, de a halandó lakosság egykori nyelveire - és így a viselt nevekre - csak következtethetünk. Talán a nomád nyelvjárások és egyes kráni dialektusok őriztek meg a legtöbbet belőle.

Ami a khálokat illeti, nyelvükkel kapcsolatban akad azért forrás: ismert országuk és  népük neve, illetve tradicionális fegyvereik, vértjeik elnevezéseit is tudjuk. Így fogalmat alkothatunk neveik hangzásáról is. 

Játéktechnikailag ez azt jelenti, hogy abban a hangzásvilágban gondolkodva érdemes nekik neveket kreálni. (Természetesen az emberi kultúrkörben felnevelkedett khálok nevei már jó eséllyel az adott vidéken divatját fogják tükrözni - vagy épp névadóik, nevelőik hóbortjairól fognak árulkodni.) A d20-as Alapkönyvben vagy néhány példa khál nevekre, ezeket idemásolom: Khitar, Kriak, Khór, Ghatar Az én khál lovagom (NJK) pedig annakidején Akhar Lorga néven boldogította a Délvidéket. :) 

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

A névgenerátor alapját kultúránként több, mint 100 név jelentette. Eredetileg ki lehetett dobni, de a minta alapján történő generálás jobbnak és szélesebb eredményt hozónak tűnt. Az eredeti adatok alapján, amik MAGUS anyagokból származtak, lehetségesnek láttuk, hogy többségében a kultúrákhoz elképzelt hangzású nevek legyenek generálhatóak. 

A khálok neveivel a hivatalos anyagok nem kényeztetnek el minket, azt is mondhatnám, hogy alig van... annyi semmiképpen, amiből egy megbízható generálás levezethető lehetne. Attól tartok, khál kiegészítés egyelőre nem lesz. 

A másik, amiért érdekes a problémafelvetés, az az, hogy a khál karakterek nagy része kiszakadott khál, azaz semmi köze az anyakultúrához - hiszen valahol az emberi (értsd: Khag-on kívüli) világban nőtt fel. Tehát nem lesz neki eredeti neve. A khál kultúra sem azonos a démonikus óbirodalommal, lévén, az sokkal de sokkal színesebb volt, a khálok csak kicsiny szeletét alkották - és aligha őriztek meg bármit is több ezer éven keresztül - bár ez a fantasyban azért előfordulhat. 

Link a hozzászóláshoz

Sneer;

ha tartjuk magunkat a "niarei=kínai (mandarin) és enoszukei=japán" viszonyrendszerhez, akkor az enoszukei neveken csak lágyítani kellene itt-ott ("R" hangokat pl. kicseréled "L"-re), hogy megkapjuk a niarei megfelelőiket. Csakhogy a forrásokban (mondjuk PPL) sok olyan niarei név van (Morakami, Morakani, Pankaru vagy mindjárt Niare, ugye), amiben van "R" hang... Némelyikben viszont nincs, holott a szuke alakban van (Kao-Lai-Kung-Lung - Kaoraku; Ma La E - Mare-a; Sian Seol - Sziansor). A jelenséget lehet a különféle niarei dialektusokkal magyarázni (lásd az "Ynev nyelvei" RÚNA-cikk), pl. hogy ezek  közül némelyik jobban hasonlít az enoszukeire, míg mások kevésbé. Valójában persze az is lehet, hogy pusztán a szerzői koncepciók eltérőek.

Szóval igazából az enoszukei alakokkal sem nyúlhatsz nagyon mellé - de ha kicsit beléjük piszkálsz a fenti minták alapján, az se baj. :) 

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...