Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték
Samil Domos

Ősmagyar fantasy

Recommended Posts

Sziasztok!

Keresgéltem/kutattam a neten és sajnos kevés jó minőségű anyagot találtam régi magyar hitvilággal kapcsolatban, esetleg valaki aki érdeklődik a téma iránt tudna valamilyen oldalt vagy könyvet ajánlani?

Titeket érdekelne egy ősmagyar alapokra fektett fantasy? Esetleg valaki ismer ilyet? Várom a véleményeket! :)

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nehéz meghatározni az "alapokra fektetett" fogalmát, de ha nagyon hasonló lesz a történelemhez, akkor az kevéssé lesz fantasy, kevéssé érzi magát kiszakadva a játékos a történelmi magyar nomád korból, hiszen az veszi körül. Ez akár érdekes is lehet, viszont aki fantasyt keres és nem történelmi játékot, annak kevés lehet. 

A MAGUS-ban is megvan az ősmagyar hangulatú környezet, kasztok (déli nomád, sámánok), akik egyrészt olyan területet, kultúrát uralnak, hogy akár egész életutak játszhatók le anélkül, hogy ki kellene lépni a keretei közül, tehát átélhető az ősmagyar hangulat, ráadásul színesek, sokfélék, tehát ha igény van rá, akkor alkotható a történelemhez, ősmagyar kultúrához közelebb álló törzs, kaland stb. is. Ugyanakkor fantasy is. 

Engem egy külön, másik játék nem érdekelne, de ha "ősmagyarkodni" kapok kedvet, akkor a MAGUS kínál erre lehetőséget, és nem kell kitalálnom hozzá egy teljesen új játékot és megküzdenem egy új játék körüli problémákkal, legyen az a megismertetés vagy akár a fejlesztés buktatói. 

 

Nem ismerem annyira átfogóan a fantasy játékok teljes tárházát, hogy tudjam, van-e ilyen játék, viszont szerintem inkább tudományos, az ősmagyarokról szóló könyveket kellene hozzá olvasni, és egy olyan KM, aki ebben a tudományban otthon van, utána már mesélhet ilyen hangulatú kalandokat. Ehhez jó egy más létező rendszer... az mellékes, hogy K6-tal, K-20-szal, dobjuk, vagy kártyalapok húzásával határozzuk meg egy visszacsapó íj sebzését. Ha esetleg a MAGUS-ban olyan fajok, kasztok, részek vannak, amik ebbe nem illenek bele, akkor le lehet azokat tiltani (pl. senki ne jöjjön kráni fejvadásszal), és kifejezetten lehet javasolni hozzá (pl. sámán, nomád harcos). 

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Én elsősorban nem szerepjátékra gondoltam, inkább regény(ek)re. Bár ha sikeres lenne bármelyik akkor a másik követheti. Az alapokra fektetett előtt egy "mitológiára" kimaradt.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Lestus Samil;

"ősmagyar" hitvilágon alapuló regények pedig akadnak azért, bár a minőségük valószínűleg eléggé széttartó. Nem vagyok igazán naprakész a kérdésben, de ott van Bán Mór "Nomádkirály" ciklusa vagy Szélesi Sándor "Legendák földje" sorozata. Talán egyik sem kiemelkedő irodalmi alkotás, de a zsáneren belül szerintem - legalábbis Bán könyvei - a jobbak közé tartoznak, szerethető karakterekkel, emlékezetes jelenetekkel. (Szélesitől csak a "Vadásznak Vadászá"-t olvastam; őszintén szólva nem emlékszem rá igazán. De nem biztos, hogy ez a szerző hibája...:) ) Említhetném Fonyódi Tibor munkáit is, de tőle semmi nem volt a kezemben, így nem tudom, milyen nívójú írásai vannak. Láttam aztán újabb címeket is a könyvesboltban, de ezeknek a borítója annyira harsány volt, hogy már eleve némi ódzkodással viszonyultam hozzájuk - magyarán ki sem nyitottam őket. 

Az ősmagyar hitvilágot a mai napig homály fedi. Egyszerűen túl kevés a fellelhető fennmaradt forrás. A rekonstrukciós törekvések eredményei sajnos inkább a szerzők romantikus elképzeléseit, vágyait tükrözik, mintsem az egykori valós helyzetet, de - bár az idő sok esetben meghaladta őket - a legjobbak közülük mégis képesek maradandó értékeket felmutatni. Ha nem riaszt az efféle kutatás (és nem ismernéd), alapok tekintetében jó szívvel ajánlom Ipolyi Arnold "Magyar mythológiá"-ját, vagy Komjáthy Istvántól a "Mondák könyvét", illetve Solymossy Sándor publikációit. Ő tudományosabb igénnyel foglalkozott a kérdéssel, s eljutott addig, ameddig e kérdésben akadémikus józansággal egyáltalán el lehet jutni. Mindhárman a magyar őstörténet-kutatás "hőskorában" éltek és alkottak.

Viszont épp a fent említett homály miatt a képzeletnek nagyobb szerep jut, így hálás feladat lehet "ősmagyar" - vagy annak tűnő - történeteket megálmodni. (Annakidején még magam is megpróbálkoztam hasonlóval, egészen három vagy négy fejezetig tartott is a lendület. :) )

 

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Hello!

bűvdudás, Bán Mórtól a Hunyadi ciklusát olvastam, tetszik a stílusa és hogy kutatott is a témában. Mindenképpen utánanézek. Én sajnos nem láttam mostanában újabb címeket. Tényleg az a legnagyobb gond hogy kevés a megbízható forrás, hiszen a kereszténység hatására a legtöbb korábbi emlék teljesen eltűnt. Ha minden igaz egy barátom nemrég beszerzett egy témával foglalkozó művet ami mintegy összefoglal 5 elismert a témában kutató munkáit. Különben írással foglalkozol vagy ez az eset csak egy futó alkalom volt? :)

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Halihó!

Lestus Samil;

mondjuk úgy, hogy a futó alkalmak egyike., ami hébe-hóba rámtör... :) Semmi igazán komoly.

Jó olvasgatást! (Ha nem rettentenek a nagyobb szépirodalmi falatok, esetleg érdemes próbát tenned Kovai Lőrinc "A Nagysámán" című regényével is. Bár arra készülj, hogy sem a nyelvezete, se a képi világa nem túl populáris.)

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Halihó!

Ha regényeken keresel ezeket ajánlanám a figyelmedbe: 

  • Benkő László: Honfoglalás-trilógia, Viharlovasok, Tatárjárás-trilóga
  • Herczeg Ferenc: Pogányok 

Ezekben bőséggel lehet találni olyan információt, amit az MG által is említett példákon túl, némi finomhangolással akár Ilanor ősibb hitvilágához is nagyszerűen be lehet illeszteni. 

Üdv!

 

 

 

 

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Hello!

Saimon,

Herczeg Ferenc regénye nekünk anno kötelező olvasmány volt még gimnázium előtt! :) Nem mondhatom hogy akkor különösebben érdekelt volna, nem is olvastam el rendesen. Még mindig megvan szóval elővettem, köszönöm az ajánlást! 

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Halihó Samil! 

Hogy állsz a forrásanyag gyűjtéssel/feldolgozással? Valami teljesen új szerepjátékba vágod a bicskádat vagy megtaláltad a helyét Ynev-en a MAGUS rendszerében (etk)? Utóbbi esetén szívesen értekeznék egyet, mert van egy két ötletem, infóm amit szívesen látnék egy ynevi lovasnomád nép szokásai között. :)  

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Hello Saimon!

Mostanában nagyon lefoglaltak a vizsgák, így nem volt annyi szabadidőm ezzel a kérdéssel foglalkozni. Most olvasott könyvem után tervezek elkezdeni "ősmagyar témájú" irodalmat olvasni. Nem gondolom hogy Ynev-en belül terveznék lovasnomádokat létrehozni (nem tudom hogy a déli nomádok mennyire fedik ezt), ez túl nagy feladat lenne számomra mivel a már megadott világba kell beillesztenem egy elég nagy népet. Előtte még néhány ynevi félvér fajról kezdtem anyagot gyűjteni, az könnyebb és nem kell újat kitalálnom csak összekötni a pontokat.

Nemrég kezdtünk a MAGUS kampányunk mellé egy D&D-t is, ahol ugye teljesen bevett szokás a saját világ megalkotása, ebben a kampányban pedig szerves része a világnak egy lovasnomád birodalom.  Talán "Open Source RPG" néven van egy minimalista szerepjáték szabályrendeszer amire bármilyen világot rá lehet húzni ha ilyesmit akarsz de a D&D-t elkerülnéd. Kíváncsi vagyok hogy az Újabb TK-ban lesz-e bármi aminek valamennyire is köze lehet ehhez a témához, bár hogy megtudjuk egy ideig várnunk kell még.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz
Üdv!
"Nem gondolom hogy Ynev-en belül terveznék lovasnomádokat létrehozni (nem tudom hogy a déli nomádok mennyire fedik ezt)"
 
Samil Domos;
eléggé. A hetedkor alkonyán - a MAGUS jelenében -  elsősorban ők képviselik még Yneven ezt a kultúrát (az ilanoriak is efféle gyökerekkel bírnak, de elég hosszú ideje zajlik náluk a letelepedés).  Tehát ha mégis rászánnád magad az Ynevre adaptálásra, az ő körükben volna érdemes gondolkodnod. (Lásd még az MTK és a PPL vonatkozó fejezeteit, illetve az idevágó RÚNA-cikket!)

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Ülj oda az asztaltársasághoz...

Hozzájuk szólhatsz anélkül is, hogy bemutatkoznál. Ha ismert kalandozó vagy, Fedd fel kiléted hogy megismerjenek.

Vándor
Válasz a témára...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Formázás megszüntetése

  Only 75 emoji are allowed.

×   A hivatkozásodat beágyazta a gépszolga automatikusan.   Mutasd inkább hivatkozásként

×   A Pszi-emlékfelidézés sikeres volt.   Szerkesztőablak kiürítése

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...