Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Bosszúangyal és a kánon


tetra

Recommended Posts

Szóval olvasom a Malcolm J. Hunt rendkívül hypeolt regényét, és nem vagyok különösebben elragadtatva, de nem is borzasztó, szóval pirospont a MAGUS regények hanyatló tengerében. Kicsit sok az ilyen kikacsintós utalás, hogy "ezt olvastad a sumiban, most itt meg is történik!!", meg az írás szokás szerint teljesen életszerűtlen és tele van következetlenségekkel, pár oldalon belüli ellentmondásokkal.

Ami zavar viszont az a teljes szakítás néhány ponton a régóta felállított dolgokkal. A legszembetűnőbb az az orkok. Még a negyedkoros részben is említik őket, pedig az orkokat a sumi szerint Orwella hozta létre.

A Sirenar szövetség p.sz. 1342-ben jött létre. Ez előtt nem tudom, mennyire volt szervezett elfség Északon, de legalábbis gyanús a sok elf a 3. 4. 5. korban.

Szóval mi a helyzet ezzel a kánon dologgal?

Link a hozzászóláshoz

Halihó!

tetra;

Orwella nagyon régóta jelen van Yneven, noha ezen a néven csak a Hetedkor hajnala óta ismerik. 

Az orkok akiket valóban ő teremtett -  legalább a crantai idők (Negyedkor) óta jelen vannak Yneven, gondolj csak a kyrek oldalán küzdő gar Bokkarra, vagy a Koponyaszövetséget vezető Ughjorbaghanra. Az elfek népe pedig még régebbi jelenség ott; valószínűleg a Másodkor folyamán bukkantak fel (lásd az aquirok ellen létrehozott Sárkányszövetséget!). Északi szállásterületeik pedig kiterjedtek voltak mind a Harmad- mind a Negyedkorban (Velarium, Radagash, Rehiar). Mindezekről a Summariumban bővebben is olvashatsz, de erről szólnak pl. a Százháború, illetve a Hőseposz c. könyvek is.

Az utolsó megmaradt északi elf szállásterület Rehiar ( "/őr/szemek földje") volt. Kyria sosem viselt hadat az óelfek vigyázta országgal; az túlélte az Ötödkort és a Káoszkor viharait is.

A későbbi Siremar Szövetség nagyjából az egykori Rehiar helyén jött létre, amikor a délről elvándorló Tizenkét Család egyesület a rehynnek vezette északi csoporttal.

Link a hozzászóláshoz
20 órával ezelőtt-kor tetra írta:

Na igen, de Orwella akkor teremtette az orkokat, amikor lerombolta Kyriát. Ez nem a negyedkor volt.

Orwella valóban babrált valamit az orkokkal az egykori Rualan tartományban (Elátkozott Vidék), mikor elveszejteni készült Kyriát, de az alapanyag akkor már rég megvolt. Lehet, hogy létezett egy ilyen korai elképzelés, hogy az orkok az Ötödkor végén jöttek létre, de ezt már a Summarium is felülírta, illetve pontosította.

Link a hozzászóláshoz

Még találtam valamit, a könyv végén Uwelita erődöt talál, amiben sokszáz éve nem lakott senki, de nagyon sok a kettős ököl szimbólum. Az idei modulban meg kifejezetten ki volt emelve, hogy Sorquasnak még a régi, csatabárdos szimbóluma van. A lengedező bárd viszont már ha jól rémlik  akkor is téma. Sehogy se jön ez ki nekem.

Link a hozzászóláshoz
23 órával ezelőtt-kor tetra írta:

Még találtam valamit, a könyv végén Uwelita erődöt talál, amiben sokszáz éve nem lakott senki, de nagyon sok a kettős ököl szimbólum. Az idei modulban meg kifejezetten ki volt emelve, hogy Sorquasnak még a régi, csatabárdos szimbóluma van. A lengedező bárd viszont már ha jól rémlik  akkor is téma. Sehogy se jön ez ki nekem.

Előfordulhat, hogy a modul nem klappol a sztorival - mindkettő érintetlen területről írt itt, saját maga szerint első forrásként, így lehet, hogy nincsenek szinkronban. Viszont nem kizáróak, mert nem derül ki, hogy melyik a régebbi: Devastor medálja, vagy ide vonatkozó Bosszúangyal történései.

Mindenesetre ha a novelláskötet egy részlete nem kompatibilis egy időben utána kiadott kalandmodul egy részletével, arról semmiképp nem tehet. :)

Link a hozzászóláshoz

Jólvan, lusta voltam utánanézni, hogy te honnan forrásoltad Devastor medálját, meg PPL1 sincs a közelemben, hogy átolvassam az uwelita részt. Készséggel elhiszem nektek, hogy minden rendben van a könyv kanonizmusával, vagy egybecseng az eddigiekkel vagy új területre téved és akkor ő teremti meg a kánont.

Ez lehet a legrosszabb a MAGUS regény írásában, hogy el kell olvasni minden megjelenést, nehogy ütközz velük...

Link a hozzászóláshoz
16 órával ezelőtt-kor tetra írta:

Ez lehet a legrosszabb a MAGUS regény írásában, hogy el kell olvasni minden megjelenést, nehogy ütközz velük...

Elvben erre (is) vannak a szerkesztők, hogy felhívják a figyelmet az efféle összeférhetetlenségekre. Persze sok felesleges és kemény munkától óvod meg magad, ha "kutatsz" a témádban - szar dolog lehet egy kész sztorit mindenestül átfaragni, mert mondjuk kiderül, hogy rossz alapokra építetted... :) 

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Szerintem is kutya kötelessége egy szerzőnek, ha már MAGUS-t ír, hogy figyeljen, okuljon, és valóban a világban írjon. Írhatna bármiről, de ő MAGUS-t szeretne (vagy mert ezért fizetnek jól, vagy mert ez a vágya, stb.), tehát azt kell írnia. Az olcsó megoldás, hogy MAGUS, de mégsem az - lásd pl. a távoli világok sorozat, és van még egykét ilyen könyv... de hát régen volt, kellett a pénz ;) - marad tehát a világ, a rendes, igazi MAGUS, a maga jellemzőivel és problémáival, és ebben kell alkotni. Ehhez ismerni kell - nyilvánvalóan. Különben hogyan akarhatna valaki benne alkotni? Jótékonyan felejtsük el az egykori az online magazint, ahol íratlan jelszó volt a "nem ismerem a MAGUS-t de írok hozzá". 

Egy író maga is utánajárhat a dolgoknak - jó, és bizonyosan nem egyedi példa erre J.J.Sherwood - de mára sok segítséget is kapnak. Egyik legfontosabb - lenne - a lektor, ha van és érti a dolgát, illetve a szerkesztő, akire megint csak ugyanez vonatkozik. A MAGUS-ban volt már minden, olyan is, aki önmagát szerkesztette, olyan is, akinek cska a neve volt ott, de nem is látta az anyagot, és persze tisztességes könyvek is kerültek ki szép számmal. 

Meg kell említenem azt is, - kis önreklámmal - hogy mára léteznek olyan minőségi, rajongók által készített gyűjtemények - csak a pontos jelölés végett, nem mintha mondjuk egy kiadó által fizetett ember jobban tudna bármit is összegyűjteni, mint akárki más - amikre lehet támaszkodni, ilyen az oldalunkon is működő Ynev szószedete, az évszámgyűjtemény, amik mellesleg a forrásokkal kereshetőek, tehát jelentősen megkönnyítik bárkinek az utánanézés lehetőségét, vagy az Ynev térkép, ami a már hivatalossá vált Szürkecsuklyás eredetű térképekből eredeztethető, tehát nem kell elfeledett regények apró betűs részeit felkutatni egy-egy kérdéses adat miatt. 

 

Kicsit pontosítanám viszont a kánon fogalmát, és egyben arra buzdítok mindenkit, gondolja át, mikor mit is akar mondani. A kánon ugyanis - a MAGUS-ban, most nem érzem fontosnak a földi jelentését, bár érdekes és mosolyogtató a párhuzam - nem azonos a MAGUS-sal, pontosabban a MAGUS eredeti, kiadott, megjelent anyagaiból összeszedhető információkkal. Ez tény, többször is hivatalosnak tekinthető kijelentést nyert már. A kánon a mostani DV és a magát - hamisan - világalkotónak tituláló GA (noha érdemei vitathatatlanok, csak ne túlozzunk) által előszeretettel használt fogalom, ami az újonnan megjelenő anyagokat jelenti, meg azt, amit ő éppen elfogad, és akár napi szinten módosít a fórumán - érdemes kicsit utánaolvasni. Deklaráltan nem tekinti magára nézve kötelezőnek a korábbi MAGUS írásokat, hiszen "új MAGUS-ban gondolkozik". Emellett számos (kis számvetés, megint csak a fórumos kinyilatkoztatások alapján, és máris a kiadott MAGUS anyagok kb. háromnegyede nem tartozik bele a kánonba, nem forrásértékű - sajátos és markáns csoport az Inomi idején kiadott összes könyv (!), ami GA szerint szándékosan félrevezető, az "ellenséges" kiadó és körök megtévesztésére. (pénz vissza nincs... :D)

A MAGUS, amire a legtöbben kíváncsiak, az viszont a kiadott MAGUS anyagokban leledzik, Ezzel kell összhangban lennie annak, aki valóban MAGUS-t akar írni. Sajnos, egyre többször kényszerülnek arra az írók egyre több kérdésben, hogy választani kelljen a kettő között... Szóval az igazi kérdés lassan úgy hangzik, hogy a MAGUS-sal, vagy a kánonnal van összhangban valami. 

 

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...