Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

KULT MMC - freestyle, szombat du és este (Sir Thomas)


Recommended Posts

A társaság kérésére megpróbálkozunk egy másik Kult partival is idén. Persze mindig kell valami kis változatosság, így a kaland időben későbbre tehető, a szemfülesebbek a jelekből már következtethetnek az évszámra. Van még két pozi, tehát szabad a jelentkezés. Előre szólok, nem a sorrend fog számítani, hanem az elkötelezettség és a csapat kompatibilitása. A jelentkezést nem javaslom kezdőknek, de azt is meg kell jegyeznem, hogy a Kult ismerete nem szükséges, sőt, hátrány. Jelentkezni itt, a fórumon lehet, ahol majd beszélgetünk erről és persze az előkészület egyéb lépéseiről. Beteltünk.

A KULT-ról alapvetően most csak annyit, hogy egy természetfeletti horror setting, hasonló a Chtulhu-hoz. Ami nagy különbség, hogy én ezt nem a szabálykönyv mentén mesélem, nem hagyományos kalandként, hanem a karakterek lelki világára fókuszáltan, többségében élő játékként, jelenetekre bontva. Nem várható, hogy a játék alatt bármilyen klasszikus harci szituációra kerülne sor (ha igen, az a karakterek végét jelentené), és kockadobások sem lesznek. Egyáltalán. Ever. 

Játékosok (max 6 fő): Owden, Jadis, Zsófi, Kati, Goblin, Tao

Időtartam: alternatív délután + eredményhirdetés után (ha lesz még kedvünk)

Karakterek: A rendes Kult karakteralkotás érvényben van, akár a régi, akár az új (Divinity Lost) rendszerben. A régi rendszer karakteralkotós része mellékelve. Freestyle révén a karakterek statisztikái inkább csak irányadónak tekintendőek, ellenben van pár dolog, amit minden karakternél elvárok a következőképpen:

1 - legalább 3 sötét titok (lehet több is): legalább ötlet szintjén kidolgozva, hogy mik is lennének ezek és hogyan szerezte őket a karakter 
Az egyszerűség kedvéért itt a lista: átok, bűn áldozata, bűnös, családi titok, megszállott, kísértett, okkult élmény, orvosi kísérlet áldozata, orvosi kísérletekért felelős, őrület, paktum sötét hatalmakkal, természetfeletti élmény, tiltott tudás
2 - legalább 5 hátrány (lehet több is): mint fenn, azaz miért és hogyan kapta a karakter
3 - alapvető foglalkozás, képzettségek egyszerű listája, hogy tudjuk, mihez ért a karakter
4 - FONTOS: válassz legalább egy (lehet több is) olyan személyes traumát, eseményt, ami az életedben történt és nagyon megérintett téged (igen, a tiédben, mint játékos, nem pedig a karakterében), amit plántálj bele a karakterbe is. Ezt szépen el tudod rejteni a többi sötét titok  és hátrány közt, nem kell, hogy tudjam, melyik valós, melyik kitalált elem. Akik ezt nem vállalják, nyugodtan menjenek más partiba játszani szombaton, nem ők a célközönség. Nincs harag :eztneked:

A karaktereket PM üzenetben vagy privát e-mailben várom, ezekre fogok majd reagálni, javítást, illetve kiegészítést kérni. A JK-kat nem osztjuk meg itt a fórumon.

Felkészülés: A játékosoktól ez a fajta játék sok kreativitást, némi színészi érzéket vagy legalábbis szándékot feltételez arra, hogy aktívan részt vegyenek a jelenetekben. Csendben a háttérben meghúzódó, kockadobásra váró, vagy pusztán logikai feladványokra koncentráló játékosok ne jelentkezzenek, mert csalódni fognak. 

Szombaton majd, ott, élesben, minden játékostól kérem, hogy mutassa be karakterét. Ezt elsősorban nem a kinézet, meg az előtörténet száraz adagolása szintjén, hanem valamilyen személyes történeten, belépőn, performanszon keresztül. Lássuk, mennyire vagytok kreatívak, mennyire tudjátok beleélni magatokat a karakterbe. Az első benyomás tartós, sok minden fog erre a belépőre épülni a későbbiekben. Szóval erre érdemes készülni kicsit, de persze ez még odébb van, ebben a pillanatban nem ez a fő szempont.

Kult - hazugsag.pdf

Link a hozzászóláshoz

Megvan a csapat, ezúton is elnézést azoktól, akiket nem vettem be. Igyekszem majd valamilyen másik játékalkalommal kárpótolni őket, előnyt adni egy másik játékra vagy hasonló. 

JK-imnak: a következő kérésem az lenne, hogy kezdjétek el a karaktereket készíteni. Kérdéseket nyugodtan sorozhatjátok ide vagy PM-ben is jöhetnek.  Feltételezem, hogy kellene egy kis világleírás, de elsőre kiindulhattok a kedvcsinálóból (lásd alább), ami keretezi a settinget. Ennél több is lesz, de indulásnak talán elég. 

Javasolt karakterkészítési metódus:

- találd ki, hogy mi lenne a "kasztja", azaz mi a szakmája vagy mihez ért

- képzeld el, hogy kb hogy nézne ki a karaktered

- gondold át, hogy a sötét titkokból mi passzolna a karakteredhez és mit játszanál ki szívesen

- mindeközben már biztosan kialakult benned egy halom ötlet a karakter hátterével kapcsolatban

- itt megállhatsz, küldd el nekem, mire jutottál eddig és szépen beillesztjük a világba

FONTOS: sok múlik a kérdéseiteken. Úgy fog kialakulni köröttetek a világ, ha rákérdeztek, mert akkor ide ledokumentálom a válaszokat. 

 

tetra és Owden kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Pár kérdés még karakteralkotás előtt...

  • Mi a helyszín, ahol játszunk?
  • Milyen korban játszunk? Közelítő évszám?
  • (Ha az előző két kérdésre nem kaphatunk konkrét választ, annyit azért jó lenne tudni, hogy milyen irányba vigyük a karaktert, nehogy még nem létező szakmákat, vagy már nem létező problémákat adjunk a karakternek.)
  • A "The most beautiful day" videó settingjét mennyire kell konkrétan venni? Inkább csak a hangulatot figyeljük, vagy pedig...
    • posztapokaliptikus korban játszódunk? mi történt a világban, mi okozta a világégést?
    • tényleg kell maszkot viselni bizonyos helyeken? miért? mitől véd a maszk?
    • milyen technológiák vesztek el, és milyen helyettesítők léptek a helyükbe?
    • mely erőforrások, eszközök számítanak kifejezetten hiányosnak? mit használnak fizetőeszköznek?
    • hogy változott meg az emberi kultúra? (pl. megjelenik-e kannibalizmus, erősödik vagy gyengül a hit, stb.)

Tudom, hogy a válaszokban kisregényt lehet írni, de úgyis rövidre vágod, ahol úgy érzed. :)

Owden és Sir Thomas kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

@TAOKöszönöm a kérdéseket. Igyekszem válaszolni rájuk.

  • Helyszín: Valahol Európában, pontosítás alatt. A karakterek származhatnak bárhonnan, de érdemes majd 1 közös nyelvet választani, hogy ne essünk szét, mint egy kezdő fantasy csapat.  :)
  • Évszám: khm... megadtam, de akkor nem mindenkinek sikerült dekódolni. Sebaj, útban a segítség: 2100. :D
  • Az előző két kérdésre volt közelítő válasz. A mai kor szakmái (ebből szinte bármi) + a középkor apokaliptikus keretek közt hasznosítható része jön szóba (pl. bőrműves és hasonló kézművességek) + esetleg valami előremutató/sci-fi jellegű szakma, de csak módjával (pl. génsebész).
  • Hangulatkeltő: egy az egyben komolyan vehető.
  • Háttér: posztapokaliptikus, de a világnak nincs vége, csupán arról van szó, hogy valójában látszik (erről majd bővebben máskor).
  • Maszk: légszennyezéstől, illetve a levegőben terjedő mérges gázoktól véd elsősorban. De a radioaktivitás is kiemelkedően magas itt-ott.
  • A technológiák nem vesztek el (sőt, fejlődtek), ellenben bizonyos rétegek részére elérhetetlenné váltak (pl. JK-k).
  • A karakterek szempontjából elsősorban a cserekereskedelem működik, de ugyanúgy léteznek a mai világ pénzeszközei, egyes helyeken pedig rabszolgák vagy lelkek tekintetében is lehet alkut kötni.
  • Erőforrások hiánya: a karakterek szempontjából a tiszta élelem, víz, levegő és a biztonságos búvóhely okozza az elsődleges problémát. 
  • Kultúra változása: ez elég összetett kérdés, erre még nem fogok tudni most érdemben válaszolni. Itt jön majd a kisregény, ha lesz 2 órám bepötyögni a hátteret.
Jadis kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Hangulatkeltő:

...

- Ez az a hely? Mert nem tűnik annak, nincs itt semmi, csak pár kő graffitivel és egy tűzrakóhely.
- Igen, ez az. Nem látszik, de a kövek mélyen a föld alatt vannak, most csak a tetjét látni. Nem tudom, mi temette be, de 100 éve ez még egészen máshogy nézett ki... Stonehenge a neve a helynek, turisták ezrei látogatták annak idején. Fogalmuk sem volt persze, hogy mit látnak. 
- Ha te mondod! A kocsit akkor leállítom ide...
- Nem lesz jó, álljunk le a körön kívül. A testeket az egyes kövekre helyezzük, amennyire lehet, szimmetrikusan, és úgy kezdünk neki az adagolásnak. 
- Rendben, úgy lesz mester.
A két férfi a kocsiról ernyedt testeket emelt le, melyeket egyesével elhelyeztek a kövek mentén úgy, hogy a fej a puszta kőre támasztva, a test a kör belselye felé essen. Férfiak és nők vegyesen, testük rongyokba öltöztetve, egyesek mezitláb vagy fedetlen fővel, mindkettő hiánya halálos veszély e zord vidéken. Nem mintha tudnának védekezni. Csoda, hogy lélegeznek. A testükbe juttatott kábítószer önkívületi állapotban tartja őket, nem tudnak elszakadni az álmok világából. Mester és tanítványa lassan, nyugodtan halad a munkával, közben egyéb apró eszközök is előkerülnek: egy hordozható sugárzásmérő, egy vegyelemző, egy kihajtható napelem, melyre viharvert katonai laptop és egy pici parabola antenna csatlakozik, egy méretes kulacs, melyből néha egy-egy kortoyot hörpint a két alak, két horgásszék és egy asztal, amelyre minden eszköz kerül. A mester a közeli domb felé int tanítványának, aki a kocsihoz lépve egy rádióvezérelt automata géppuskát vesz magához és nehézkesen megindul a domb irányába telepíteni. Több forduló, mire az összes alkatrész és lőszer a helyére kerül. Eközben a kocsiból újabb műszer kerül elő, belőle fél tucat hosszú műanyag cső állki, ezeket csatlakoztatják a fekvő emberek branüljeihez. A műszeren 6 kijelző és egy adagolószerkezet, melyben sós oldat várja a bevetést. A mester matat még a kocsiban, majd kezében egy katonai fiolával tér vissza, amelyen biológia veszélyre figyelmeztető jelzések vannak. Lassan bekattintja a műszer oldalába a fiolát, az érintőképernyőn elmatat a menürendszerrel, mire a folyadék lassan elkeveredik az infúziós oldattal.
- Készen állunk. Látok itt néhány kósza lelket, ide hívom őket, a segítségedre lesznek tindalosi.
- Igen mester. Máris kezdem. Hová üljek?
- Oda, a kör közepébe, ahol a tűzrakóhely hamvai vannak. Holtakat égettek itt, kapóra jöhet még.

...

Link a hozzászóláshoz

A háttérről pár szóban...

Sok éve már, hogy az illúzió itt-ott meghasadt. Senki nem tudja miért,. senki nem tudja, hol kezdődött. Az ismert világot borzalmas és irgalmatlan lények öntötték el, emberek millióit lemészárolva, megcsonkítva, megkínozva, rabszolgasorba hajtva. A városok képe megváltozott, láthatóvá vált a Metropolisz egy része, a korábban felhőkarcolóknak hitt épületek eltörpülnek a gigantikus építmények mellett, amelyek úgy tornyosulnak föléjük, mint roppant behemótok, melyek felfalnak minden útjukba kerülő lényt. A városban élők gyorsan behódoltak, míg a vidékiek igyekeztek kisebb, biztonságos szigeteket alkotni, ahol meg tudják magukat védeni a Förtelmektől. Ez többnyire nem sikerült, így csak maroknyian érezhetik magukat szabadnak a borzalmak pusztította, apokaliptikus vidéken, hol a Metropolisz szennyezése lassan mindent megmérgez és elpusztít: növényt, állatot, embert. 

... folyt. köv. ...

nivanh-chanthara-test-94c.jpg?1443926878

d4q45tq-1126afed-630c-4755-9088-4079fdef

498fc768c8ad249576caf628fae3d059.jpg

tetra kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

@Sir Thomas: Végigolvastam az egész fórumot KÉTSZER, és sehol nem találtam az MMC-t. Aztán rákerestem a szóra, és kidobta a címben. :hiszti: És ha nem mondod meg, még mindig nem jöttem volna rá abból, hogy az időpontot jelent... (a másik topic-nak KULT, ennek meg KULT MMC a neve, simán azt hittem, hogy ez egy alternatív szabálykönyv, vagy kiegészítő, vagy akárminek a rövidítése).

 

Küldtem én is kari-vázlatot emailben. :)

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok! Mostantól én is aktívabb leszek, sikerült levizsgázni! Főnököm azt mondta, hogy mostantól a megszólításom "nagyságos, méltóságos klinikai biokémikus asszony" :) (Magyarul: Az vagyok, aki voltam. Azt csinálom, amit eddig. Csak a fizetésem nőtt a háromszorosára. - De ez még mindig a Magyar Egészségügy nem kell túlgondolni).

Szóval Kult: Máris imádom! Remélem SirTom, az én kis szösszenetemre utalt azzal, hogy már kapott egy karakter ötletet (privátban küldtem): Egy génsebész professzornő, aki sorozatos aljasságai miatt került az utcára (azaza a kövekre fektetve, eszméletlenül, bedrogozva). Persze ez még változhat, van még pár ötletem. Szívesen igazodom a csapathoz bármiben.

Sir Thomas kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
1 órával ezelőtt-kor Kata írta:

Sziasztok! Mostantól én is aktívabb leszek, sikerült levizsgázni! Főnököm azt mondta, hogy mostantól a megszólításom "nagyságos, méltóságos klinikai biokémikus asszony" :) (Magyarul: Az vagyok, aki voltam. Azt csinálom, amit eddig. Csak a fizetésem nőtt a háromszorosára. - De ez még mindig a Magyar Egészségügy nem kell túlgondolni).

Szóval Kult: Máris imádom! Remélem SirTom, az én kis szösszenetemre utalt azzal, hogy már kapott egy karakter ötletet (privátban küldtem): Egy génsebész professzornő, aki sorozatos aljasságai miatt került az utcára (azaza a kövekre fektetve, eszméletlenül, bedrogozva). Persze ez még változhat, van még pár ötletem. Szívesen igazodom a csapathoz bármiben.

Igen, rád gondoltam. Kéretik az ötletet újra elővenni asszonyom és a fentiek alapján átgondolni, bővíteni az elképzelésen. Egyébként pedig GRATULÁLOK!

Kata kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
9 órával ezelőtt-kor Kata írta:

Sziasztok! Mostantól én is aktívabb leszek, sikerült levizsgázni! Főnököm azt mondta, hogy mostantól a megszólításom "nagyságos, méltóságos klinikai biokémikus asszony" :) (Magyarul: Az vagyok, aki voltam. Azt csinálom, amit eddig. Csak a fizetésem nőtt a háromszorosára. - De ez még mindig a Magyar Egészségügy nem kell túlgondolni).

Szóval Kult: Máris imádom! Remélem SirTom, az én kis szösszenetemre utalt azzal, hogy már kapott egy karakter ötletet (privátban küldtem): Egy génsebész professzornő, aki sorozatos aljasságai miatt került az utcára (azaza a kövekre fektetve, eszméletlenül, bedrogozva). Persze ez még változhat, van még pár ötletem. Szívesen igazodom a csapathoz bármiben.

Gratulálok!

Link a hozzászóláshoz
19 órával ezelőtt-kor Sir Thomas írta:

Esetleg közben rájöhettetek, hogy az ízelítőben említett testek a körön belül a játékos karakterekre vonatkoznak. Ez valószínűleg felvet pár kérdést, így várom ezeket is. 

Eddig egy ötletet kaptam, várom mindenkiét lassan... Hogy álltok? 

öhömmm....

Mi már beszéltünk az én karakter ötletemről, ami még bővítésre vár, de az alapja már megvan. És van már benne torzítva egy saját trauma.

Sir Thomas kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...