Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

A Varázsló - minden vele kapcsolatban

Hogyan viszonyulsz a varázslóhoz?  

192 szavazat

1. 1. Hogyan viszonyulsz a varázslóhoz?

• Gyakorlatilag sehogy, még nem nagyon nézegettem...
    • Már többször belenéztem, de még a jövő zenéje...
    • Néhányszor már játszottam vele, de még keveset tudok...
    • Többször játszottam már vele, egész jól megy, de még van mit tanulnom
    • Nagyon gyakran játszom vele, nem okoz gondot semmi, ismerem töviről-hegyire

Recommended Posts

Közzétéve:

Szerintem csak nem kellene meg engedni semmilyen vertikális irányú mozgást.
- Így nem lenne  lehetséges emelkedni azaz repülni. Amúgy is mi mozgatná a testet?
- Ha valami szilárdra rá tud lépni  vagy meg tud benne kapaszkodni akkor nem süllyedne. Így fel tudna menni pl egy lépcsőn.
- Ha nincs a lába alatt semmi vagy megkapaszkodni valamiben akkor normál módon zuhanna.

Ezért az első háromra a tud lenne a  válsz míg a negyedikre meg az hogy lezuhan 

Közzétéve:
56 perccel ezelőtt-kor Shen írta:

- Ha nincs a lába alatt semmi vagy megkapaszkodni valamiben akkor normál módon zuhanna.

Tehát lényegében zuhanjon bele a földbe, amíg mágikus ércet nem ér a lába?

Közzétéve:
38 perccel ezelőtt-kor tetra írta:

Tehát lényegében zuhanjon bele a földbe, amíg mágikus ércet nem ér a lába?

Aha pont ezt írtam, ja nem.... 

Közzétéve:

Üdv Mindenkinek!

Az ETK Légiesség és a Varázsló varázslatok: Kísértetalak leírásában sem találtam utalást arra vonatkozóan, hogy repülésre adna lehetőséget a varázslat.

Ellenben felmerült bennem a kérdés, hogy a légiessé tett célpont súlya miként változik?
A kérdés azért lehet érdekes, mert ha afelé hajlunk, hogy a légies tárgy súlya megközelítőleg 0, akkor viszonylag kevés manapontért is lehet repülni a Telekinézis varázslat segítségével, vagy akár irányított Elemi levegő Csóvával is vitorlázhatunk. Cserébe viszont egy mágikus zsebkendővel bíró gyerek is kihajíthat a toronyból. :P
Természetesen a varázslat leírása erre sem ad támpontot. ;) 

Közzétéve:

Üdv! 
azért mert ez nem mozaik, hanem egy különleges képesség. 1TK/78

ha a zónáján belül nincs leplezve egy mágikus hatás, képes érzékelni azt. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez automatikus (azaz a KM minden esetben szól, hogy megint érzékelsz mágikus hatást) vagy a varázsló kezdeményezi, azaz rákérdez a játékos. Szerintem a gyakorlati alkalmazhatóság miatt ez utóbbi a megfelelőbb. 

ha tovább akarja vizsgálni, na ahhoz már a fürkészés mozaik kell. 

Henaxis kedveli ezt
Közzétéve:

Sziasztok,

A légiességet mi úgy játszuk hogy egy helyben marad a tárgy vagy személy, súlycsökkenés nincs és telekinésissel mozoghatsz. Ha pedig egy kulcsot próbált elfordítani, hogy másokat is beengedj arra pedig ottvan a légiesség kesztyűje ETK 335.

Lenne visszont egy kérdésem nekem is. Ha van egy fegyver tételezzük fel egy rövid kard amire a varázsló egy mágikus aura varázsjelet varázsol. (ETK 312.oldal)

Mi történik azzal a  megtámadandó ellenfélel amin mondjuk egy 5E-es elemi erő aura található? (ETK 295. oldal)

Azért kérdezem mert viszonlag kis szinttől egy elég komoly védelmet lehetne kiépíteni gond nélkül időmágiával egybefűzve, a késöbbiekben pedig varázstárgyként megalkotva.

Összeségében a kérdés varázsfegyver kontra elemi erő aura?

Közzétéve:

Üdv!

9 órával ezelőtt-kor Ulkyr írta:

Összeségében a kérdés varázsfegyver kontra elemi erő aura?

Ez egy jó kérdés... és nincs is szerintem egyértelmű megválaszolása. 

Sokak szerint semmi nem történik, mármint abban az értelemben, ahogy kérdezed... lesz egy mágikusnak számító fegyver, ami ott jön elő, hogyha a támadás át tud sebezni az elemi erőn, akkor a benne lévő lényt vajon sebzi-e. Szerintem ez kevés... mármint, hogy a mágiarendszer leírásából közvetett módon következtetni lehet arra, hogy az elemi erő nem hat a mágikus tárgyakra (lásd telekinézis mozaik), és így az elemi erőből emelt aura, stb. sem állná útját a mágikus fegyvereknek. Mivel ez nincs kerek-perec leírva, sokan elutasítják. 

Nekem azért szimpatikus, mert egyrészt így az elemi erő aura sem mindenható - lásd állandóan 10+E-s elemi erő aurában szaladgáló varázslók - másrészt ez nagyon jól visszaadja a fantsy regények, történetek azon elemét, amikor az über mágikus védelmen áthatol a szuperjó kard... 

Közzétéve:

Köszönöm a gyors választ, hát igen ez sajnos nekünk is a problémánk ha például nem lenne ilyen olcsó a varázslat akkor nem lenne gond. Jelenleg 6. szintű varázsló vagyok azaz 60 manából gazdálkodom ami már elég jó szerintem. De az lenne akkor a kérdés ,hogy ha egy démonnal harcolok ami mágikus lény, akkor az ő fizikai támadásait sem védi le ez az aura?

Közzétéve:

Üdv!

Szerintem a démon az más. Más kell lennie, mert ő nem úgy mágikus, mint egy varázslat.. hanem a világból idegen anyag, mágikusnak számít! Ez az okoskodás része, de mivel kerek perec le van írva, hogy a démon elemi erővel sebezhető, ezrét rá hat, és ellene az elemi erő alapú védekező varázslatoknak is hatniuk kell. 

Ulkyr kedveli ezt
Közzétéve:

A mai napra az utolsó ígérem. Rúnamágia . Ti milyen rendszer szerint oldjátok mert mert ugye az alap ETK sajnos nem konzisztensz. Játszotok egy stat korláttal ilyesmire gondolok.

Közzétéve:
Egy órával ezelőtt-kor Ulkyr írta:

A mai napra az utolsó ígérem. Rúnamágia . Ti milyen rendszer szerint oldjátok mert mert ugye az alap ETK sajnos nem konzisztensz. Játszotok egy stat korláttal ilyesmire gondolok.

Milyen stat korlátra gondolsz? Nálunk bárki felveheti a Rúnamágiát, a 18 és 48 Kp-os ár elég visszatartó erő ahhoz, hogy ne vegye fel nyakra-főre bárki, csak amelyik karakternek ér is valamit.

Közzétéve:

Nem arról van szó h ki veheti fel, nállunk egyébként csak a varázsló. Hanem arra hogy amikor varázstárgyat alkotsz ami például 4 erő ad kesztyűre. Majd csinálsz egy sisakot mondjuk hasonló kaliberrel, gyűrűk, nyaklánc stb. Még nem tartunk ott h meg tudjam alkotni csak felmerült a kérdés h ki milyen korlátokkal játszik mert nyilvan 73 manáért +4 statot tudok csinálni mi tartana vissza hogy felerősítsem a csapatot annak érdekében h levadászunk egy erős szörnyet egy küldetés keretében.

Közzétéve:

Már egy papi áldás után is mágikus lesz bármilyen fegyver. Ezek után nem sok értelme lenne egy elemi erő aurának ha semmilyen védelmet nem nyújtana mágikus fegyverek ellen.   
Persze az 1mp =1 sfé arány se jó. Célszerűbb lenne inkább ezzel kezdeni valamit és nem pofozgatni a sz@rt. Fel kellene emelni 4-5 mp-re egy sfé költségét ami máris ésszerűbb használatot eredményezne.

A varázstárgyakra is érdemes valamiféle korlátozást alkalmazni. X szintenként 1 állandó vagy 2 felhasználandó varázstárgy. Esetleg egy bizonyos mp keret összegig birtokolhatnak csak varázstárgyakat.

tetra kedveli ezt
Közzétéve:

Üdv pajtosok.
Sok jó ötlet van. Az elemi erő aurával kapcsolatban annyit tennék hozzá, hogy nem tudom megmondani, hogy hol olvastam (valamelyik rúna, vagy ETK) hogy nem véd mágikus fegyverek ellen. Azzal egyetértek, hogy a varázsló elég hitvány, hogy mágikus fegyverek ellen nincs normális védelme, de az 1 mp/sfé egy kicsit erős. Ha annyiba kerülne, mint bármelyik őselem, akkor nem lenne gondja vele szerintem senkinek.
Shen ötlete nagyon tetszik, akár olyan korláttal, hogy akaraterő/tapasztalati szint arányában egyre több manányi varázstárgyat bírna el.
Mondjuk az ETK rúnamágikus varázstárgy rendszere annyira nem követ semmilyen logikát, hogy sok fejtörést okoz nekünk. 
Ugye azt írja, hogy személyes aura varázsjel kell mindegyikhez, az az alap (33mp), de utána elszabadul Tharr pokla: van olyan ami 33mp+a varázslat költsége, van ami ki se jönne, van ami drágább. Mert az, hogy olyan statot ad, amit sima varázslattal nem tudna (pl akaraterő) az még hagyján, de ott is ad 73 manáért 4et, de gyorsaságot 53ért ad 4et, miközben még 50el tud futni egy órán át. Nálam itt szakadt el a cérna. Az Új törvénykönyvben legalább van egy képlet azokra, amiket a saját varázslataiból létre tud hozni. Persze leírja, hogy erőt hogy ad, de akaraterőt már nem. 
Tud bárki valami alternatívát? Vagy minden tárgy egyesével át van beszélve a KM-el, amit a varázsló meg akar alkotni?

Közzétéve:
Egy órával ezelőtt-kor Dimolar írta:

Tud bárki valami alternatívát?

Szerintem csak az ETK elhagyásával lehet "megjavítani" az ETK rettenet mágiarendszerét :) 

Daelon kedveli ezt
Közzétéve:

Üdv!

Szerintem óvatosan kell bánni ezzel a korlátozással. Nyilván otthon az ember azt csinál/mesél, amit akar, de nem azért találták ki a varázslót, és a rúnamágikus varázstárgyakat sem, hogy ne lehessen alkalmazni őket. Nm azért fejlődött a karakter sok szinten át, nem azért költötte a KP-ek, szerzett meg alapanyagokat, stb, hogy a KM utána azt mondja, hogy nem, nem, te csak maximum az egyik csapattagnak csinálhatsz varázstárgyat. Persze KM-ként nagyon is értem a korlátozás szükségességének elképzelését, de azt én másképpen tartom helyesnek, mint egy add-hoc szabállyal. 

Először is ott vannak a leírt szabályok, ezeket nem kérdés számomra, hogy alkalmazni kell. Aztán ott vannak a nem közvetlenül leírt, de kikövetkeztethető szabályok, ez az elemi erő aura nem fogja meg a mágikus fegyvert dolog pont ilyen. Ezen persze lehet vitázni, de a KM-nek bizony van alapja úgy dönteni, hogy alkalmazza, és ugye most pont arról beszélünk, hogy motivációja is, és még mindig megalapozottabb, mint amit csak kitalál mindenféle alap nélkül. Én inkább a világbeli hatásokat mesélném ki. Jöhet egy varázsló, és elmesélheti azt, ami a Rúna Tanmese című írásában van. Vagy megtalálhatja ezt a varázsló valahol... gondolkodhat rajta. Aztán a rúnamágikus varázstárgyaknak is lehet mindenféle nem kívánatos hatása is, pl. jól láthatóvá teszi a karaktereket bizonyos érzékelések számára, TAM korlátozásokat jelenthet, értékes és meg akarják szerezni tőlük, látják, hogy ha te ilyet tudsz csinálni, akkor ezt és ezt is csináld meg nekem, aztán már unni fogja... megbolygatja a manahálót, zabálja a Mp-ot, tönkre is tud menni, odavonzza a ginsourt, aki meg megeszi, fel is tud robbanni... lehet olyan szakértő, aki éppen arra játszik, hogy ellenük fordítsa, szimpatikus viszonyban áll a varázslóval, ezen keresztül hatni lehet rá... és amikor felmerül egy ilyen, akkor ő pánikszerűen számolhatja össze, hogy már 15-öt gyártott, amiből már 10-et szétszórt a világban... stb. Ezekkel kell szerintem megfogni, és nem is a megfogni a jó szó, hanem az, hogy ha ezt akarod, hát lemesélem neked ezt. Amiben benne van az is, hogy tobzódhat a varázstárgyak okozta bőségben, miért is ne, ezért is van, meg élvezheti, hogy hogy legyőzte  démont, mert van hozzá ez és az... de vannak - néha, nem kell elb.ni az egész játékot folyamatosan - árnyoldalai is. 

Megjegyzem, a magas szinten folytatott mesélés pontosan azt (is) jelentené, hogy a kihívások, nehézségek, feladatok szintje is felnő a karakterekhez - és lássuk be, a rúnamágikus tárgyak özöne az nem első Tsz-ű probléma... nem az a megoldás, hogy akkor lekorlátozzuk, hogy semmit ne lehessen nekik csinálni, hanem az, hogy olyan legyen a feladat, ahová már ezeket is beleszámoljuk. 

Gyorsan megjegyzem, hogy más kérdés a rendezvények karakteralkotási rendszerei, ahol eleve próbálnak valamiféle egységes képet, lehetőséget kialakítani a különböző csapatok és játékosok számára megteremtendő azonos kihívások és azonos lehetőségek jelszava alatt... de otthon annyira eltérő Ynev-kéek lehetnek, hogy nem igazán lehet ebben egységes álláspontot erőltetni, és nem is kell. 

A rúnamágia játéktechnikai kidolgozása és felépítése már egy érdekes kérdés. Szerintem tévút az, amikor megpróbáljuk a rúnamágikus varázstárgyakat összerakni a mozaikokból. (!) Mert az más. Legalább is az egyik fajta nézet szerint. Ugye visszajutunk ahhoz az alap kérdéshez, hogy a jelmágia ugyanaz-e mint a rúnamágia, és milyen relációban van a kettő. Mindkettő álláspont védhető és alátámasztható a források alapján, így elég nehéz dönteni, és ha ennek megfelelően nem írjuk át valahol a könyvünket, akkor elfelejtjük és rendre belebotlunk ebbe a kérdésbe, vagy származtatott dolgaira. Pedig több konkrét kijelentés is van rá, hogy a rúnamágikus varázstárgyak nem azonosak  a jelekkel összepakolhatókkal, és más, és kész. (az más kérdés, hogy ez elkezd egy "tapasztalati" mágia szerű képet belehozni a jól felépített mozaikmágia szemléletbe...) Az ÚTK elég jelentős változtatást és bizonyos oldalról nézve hibát követett el akkor, amikor összemosta a kettőt, valljuk be, ezt nem ők találták ki, több rajongói kiegészítő és vélemény is volt erre, és maga az 1TK is, a mágikus aura varázsjellel elkezdte összemosni a kettőt... de mégis sok helyen külön kezeli - ezzel magyarázzák a rúnamágikus tárgyak felépítésének logikátlanságát - ami egy szempontból érthető, a rendszert keresőknek meg elfogadhatatlan. Szóval Tetrának lesz igaza... csak az a megoldás már nem is megoldás, mivel egy "új ÚTK"-hoz vezet és ezért üldözendő. 

Már-már filozófiai magasságokba vezetőkérdés, hogy amikor van egy hidunk, amin szeretünk átmenni, mert jó, szép, a miénk, megszoktuk stb... de van rajta néhány lyuk... amitől még simán járható... csak tudjuk, hogy ott van és nem kell belelépni... akkor mi a helyes, mi a jobb? Elkerülni a lukakat? Befoltozni, amitől azok ott maradnak, néha be is szakadnak... vagy építeni egy új hidat? Vajon a régi mellett, vagy igenis le kell rombolni a régit, hogy csak az én új hidamon mehessen ezután mindenki? mindenki válasszon ízlése szerint. 

Közzétéve:

MagyarGergely: Lehet rosszul fogalmaztam, mert a fejemben tök jól nézett ki, amire gondoltam, de a válaszod alapján nem biztos, hogy azt adtam át, amit szerettem volna.
Nem a lekorlátozás a lényeg, hanem például egy olyan rendszer amiben nem lehet rajtad egyszerre 30 rúnamágikus varázstárgy. És a 30 nem egy költői túlzás, hanem egy konkrét szám. Mivel semmi se tiltja meg, hogy mondjuk az erő kesztyűjéből egyszerre tizet vegyek fel, akkor máris plusz 40 erőm van, elég eltalálnom az ellenfelem, és fixen vége. Nyilván ez nem életszerű, de elvileg kivitelezhető. De még ha meg is maradunk abban, hogy egyféléből csak egy lehet az emberen, akkor is 8-as szinten minden statra 4et tud rakni az egész partinak. Az viszont már szürreális. Én az ilyenfajta korlátozásra gondolok, nem arra, hogy szétszórja a világban. Van olyan rendszer ahol csak meghatározott számú tárgy lehet aktív a karakteren, és nem korlátnak érzem, hanem egy megoldandó feladatnak, hogy mi a legjobb a karakteremnek. A drágakőmágiánál is megvan, hogy mennyi lehet rajta, de ott mégse szól senki ez ellen. Nálunk a varázsló nagyon figyel erre, még a társainak adott tárgyakon azok saját neve szerepel a rúnában, nehogy  összeköthető lehessen vele. Egyáltalán nem szórja a tárgyakat, csak a szabály hiányosságai olyan kérdésekhez vezetnek, amiknél már nehéz azt mondani, hogy "jajjj de aranyosan megcsinálták a készítők a rendszert, biztos csak mi nem látjuk a fától az erdőt". Nem! Szerintem ötletük se volt, hogy mit kéne csinálni, trágya lett ez a része a rendszernek, és az egyik, ha nem a legfontosabb karaktert a játékban nagyon nehéz helyzetbe kényszerítették. 
Otthon mindenki úgy játszik ahogy akar, engem a verseny része sose érdekelt, és nem vagyok annyira szociálisan nyitott, hogy egy ilyen eseményre is valaha elmenjek, de itthon mi szeretnénk egy számolhatóbb, egységes rendszert a rúnamágikus varázstárgyakhoz, mert mi szeretünk számolni, és szeretjük ha jól meg van írva, és nincs benne ekkora hézag. Ezért is kérdeztem, hogy esetleg valaki magának foglalkozott e már ezzel? Mi elkezdtük más szabályrendszerek megoldásait nézegetni, és csak azzal vagyunk egyelőre bajban, hogy az olyan egyedi képességek, amik varázslattal nem létrehozhatóak, azokat milyen manaköltség mellett vezessük be. 

Közzétéve:
4 órával ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

Ugye visszajutunk ahhoz az alap kérdéshez, hogy a jelmágia ugyanaz-e mint a rúnamágia

Nem értem, ez egyáltalán hogy merülhet fel, ha már ennyire buzdítasz mindenkit a szabályok elolvasására. A jel mágia teljesen egyértelműen külön van a rúna mágiától.

Amúgy TTK-ban az volt a lore magyarázat, hogy egy permanens varázstárgynak aura tárgynak kell lennie (tehát olyan tárgy, amit a személyes aura akkor is véd, ha nem fogod épp, tipikus példa a slan kardja). Ebből meg korlátozott számú lehet egyszerre.

Visamo kedveli ezt
Közzétéve:

Hát, hogy "trágya" lenne a rendszer, csak mert a készítők nem gondoltak arra, hogy valaki 10 pár varázskesztyűt akar hordani egyszerre... :shock:
Szerintem szerepjátékot akartak csinálni. Az ETK szerint: "Az igaz varázslók a mágiában nem a hatalom eszközét, hanem a világ megismeréséne, az előrébbjutásnak az eszközét látják...". Ebbe szerintem nem fér bele az "akkor legyártok 6 x 10 erő kesztyűjét, hogy mindenkinek legyen, meg fejenként 6-6 amulettet, akkor a Pszi helyett a harcos vehet fel pusztítást egy szinttel előbb...". Varázsló és nem iparos, a mágia meg misztikum és rejtett tudás, nem varrógép vagy esztergapad. A varázstárgyak meg ritka és értékes csecsebecsék.
Nálunk a boszorkánynak hónapokat kellett várnia a megfelelő holdállásra, hogy meg tudja csinálni a saját Hatalom amulettjét, a bárd meg még 4. szinten sem csinálta meg a sajátját, mert még nem sikerült megalkotnia azt a mesterművet, amivel meg akarja majd bűvölni a követ. Nem optimális a karakterek min-maxolása szempontjából, de az a bárd egy büszke nemesúr, aki maradandót akar alkotni.

Ha már korlátozni kell, akkor szerintem nem érdemes manapontokat számolgatni, mert a rendszer nem egy óramű, a "játékenygensúly" az csak egy jó kifogás. Hangulatosabb, ha IC korlátozunk, mintha OoC. Sokkal több a lehetőség. Nálunk kétféle "korlátozás" szokott előforduni: az egyik az alapanyag, a másik meg az idő. Azaz három, mert maga a varázstárgy megalkotása is egy kaland.

Az alapanyag miért gond, hiszen Nyelvek sisakja 5 arany, nem? Hát igen is, meg nem is.

Először is nem lehet akármilyen mundán tárgyból varázseszközt csinálni, jó minőségűnek kell lennie, "mestermunkának". Pont úgy kinéznie, ahogyan a hozzáértő meghatározza. Ehhez találni kell mesterembert, aki meg tudja úgy és olyanra alkotni a tárgyat. Ha ez megvan, kipengeted a 2 aranyat érte. Jönnek a ritka festékek, egzotikus gyertyák meg füstölőszerek a szertartáshoz. Értékük 1 arany. A maradék két aranyat felemésztik az idegen nyelveken írott tekercsek, amikből a "tudás" majd mágia útján átáramlik a varázseszközbe. Persze a csapat lovagja ismerhet egy ilyen mestert, a tolvaj segíthet a piacon, hogy ne verjék át a varázslót (vagy hogy egyáltalán szóba álljank vele), a bárd meg maga ismer vagy hat nyelvet és gyorsan fel tud hajtani olyanokat akik a másik hatot bírják...
Már csak a kedvező együttállást kell kivárni, esetleg addig eljutni egy megfelelő góc közelébe, hogy a Manaáramlás zavartalan legyen, aztán kezdődhet a több hetes (vagy hónapos) rituálé. Először elő kell készíti a tárgyat a mágia befogadására... itt meg jön az időtényező. Ne feledjük, hogy embereknél 31 évesen már csökkenni kezdenek a tulajdonságok.

Egyébként én azt sem értem, hogy miért adódnának össze az Erő kesztyűje +4-ei?  Vagy ha felvesz 10 amultettet akkor miért adódnaának össze a bónuszok? Nem találtam meg azt a részt az ETK-ban, ami ezt írja. A kétméteres gladiátor lapát tenyerében is elfér két tőr, annak sem adódna össze a Té-je, nem?

Daelon, Visamo és Rayen Reval kedveli ezt

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...