Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Dumaterem

Gem Kapocs

Recommended Posts

Közzétéve:

tetra, Visamo asztrálban jó, nem mentalista.Nem tudja kiolvasni a gondolataid közül hogy az internetre gondolsz.akarom mondani a gyűjtői kiadasra ami még kapható.

Visamo és tetra kedveli ezt
Közzétéve:
42 perccel ezelőtt-kor Sneer írta:

tetra, Visamo asztrálban jó, nem mentalista.

Kikérem magamnak! Én egy kyr Ψ-vel turbózott 100. Tsz-ű slan-fejvadász-menralista vagyok OD és mozaikmágiával (2000Mp;1000Op)! Vagyis értek a mentálhoz.

Közzétéve:

Annak a Kornya-féle szerafizmusról szóló cikkben felvetett (és az egykori DV-fórumon némileg tovább gondolt) elképzelésnek miszerint az elf-megtartók voltaképpen nem is papok hanem szerafisták, lett valami komolyabb kifutása? Vagy ez  idővel elhalt?

Közzétéve:

Egy apró kérdés fogalmazodott meg bennem. Ha adott egy NJK vulaghar, aki kb. 20-30.000 nomáddal hitette el, hogy isten és ezen emberek napi szinten imádkoznak is hozzá. Az adhat valamilyen szintü plusz képességet, tulajdonságot neki? Gondolok itt a hit teremtő erejére, hisz ha jól emlékszem már a summarium is kitért rá, hogy egy két totem (ami mögött nem áll tényleges entitás) is ad a híveknek szakrális hatalmat. Igaz csak a kis arkánumban és rituálékban.

Játéktechnikailag, hogy lehetne ezt szerintetek felvázolni?

Visamo kedveli ezt
Közzétéve:

Nálunk is volt hasonló, csak ott két varit néztek kisistennek(manifesztálódott istennek).

Akkor ugy oldottuk meg hogy Kis Arkánum 2x+Nagy Arkánum 3x Mp(4+k3)-ért. Illetve csak az "istenek" nevezhetnek ki papokat egy 40 Mp-os szertartás varázslattal(1 óra).

Illetve a varik annyi pluszt kaptak hogy a híveik segítették őket(harcban, gyógyitásban stb.)

Remélem segítettem:

Visamo

Darabolo kedveli ezt
Közzétéve:
8 órával ezelőtt-kor Darabolo írta:

Egy apró kérdés fogalmazodott meg bennem. Ha adott egy NJK vulaghar, aki kb. 20-30.000 nomáddal hitette el, hogy isten és ezen emberek napi szinten imádkoznak is hozzá. Az adhat valamilyen szintü plusz képességet, tulajdonságot neki? Gondolok itt a hit teremtő erejére, hisz ha jól emlékszem már a summarium is kitért rá, hogy egy két totem (ami mögött nem áll tényleges entitás) is ad a híveknek szakrális hatalmat. Igaz csak a kis arkánumban és rituálékban.

Játéktechnikailag, hogy lehetne ezt szerintetek felvázolni?

Szerintem ez inkább Szellemvarázs, nem papi mágia. Ha vulaghar-ról van szó, akkor egy démon van a testében. Ha nomádokról van szó, mint "hívőkről", akkor ők inkább félik a Túlvilágot, mint istenítik. Az MTK ír erről sokat. "A nomádok nem hisznek abban, hogy a Túlvilágon létezhetnek jószándékú istenek". S a sámán se az "istenei" dicsőségéért imádkozik, hanem "mini" alkukat köt a szellemekkel, démonokkal (MTK). S ha már egy démon pont ott van "kéznél", azaz testben, akkor hihetőbb, ha vele egyezkedik a mágikus hatalmáért.

Én úgy gondolom, hogy nem azért lehet mágikus hatalma egy 20-30e nomád felett istenkedő vulaghar-nak, mert imádkozik hozzá az "istenadda nép", hanem inkább azért mert a "hivők" fájdalmából, félelméből, illetve a gazdatest erejéből él, és ebből van mágikus hatalma.

Így, ő inkább sámán, mint pap.

Ellenben, ha a 20e ember egy entitás nélküli totem-hez imádkozik, akkor ott lehetséges "jószándékot", közösséget építő, egyfajta közösségi tudatot feltételezni. Ott hihetőbb a papi mágia alkalmazása, az elképzelt totem (entitás) papjainál. És igen, technikailag szerintem is csak a kis arkánumhoz és rituálékhoz férhet hozzá, limitált manaponttal.

Közzétéve:
16 perccel ezelőtt-kor Gabor írta:

Ellenben, ha a 20e ember egy entitás nélküli totem-hez imádkozik, akkor ott lehetséges "jószándékot", közösséget építő, egyfajta közösségi tudatot feltételezni. Ott hihetőbb a papi mágia alkalmazása, az elképzelt totem (entitás) papjainál. És igen, technikailag szerintem is csak a kis arkánumhoz és rituálékhoz férhet hozzá, limitált manaponttal.

Az NJK meggyözte őket isteni hatalmáról és imádkoznka is hozzá. A kérdés az, hogy az NJK számára ez mit adhat pluszba

Közzétéve:

Üdv!

Szerintem ez nem így működik. Persze mindjárt az elején leszögezem, hogy ezek nincsenek konkrétan leírva, de érdemes a nagy egész alapján mögé képzelni valami valami működőképes hatásmechanizmust. 

Tehát: van az a mondat, hogy ha elegen imádkoznak valakihez, abból lehet isten és adhat kis arkánumot... van aki ezt asztallal értelmezi, elég extrém és nem is igaz szerintem. Én úgy képzelem, hogy vannak a sok mindenféle túlvilági entitások a külső síkokon, egy részük isten, a többi meg csak irigykedve nézi őket. Mivel nem számítanak istennek, nincsenek híveik, nincs csatornájuk az EAS-ra, így nem is nagyon tehetnek semmit. (Az egyszerűség kedvéért definiáljuk úgy az ynevi isteneket, hogy - valószínűleg SOK-sok egyéb jellemző mellett, amiket most nem említek, mert átgondolni is lehetetlen - híveik révén képesek befolyást gyakorolni Ynevre az EAS-on, van akkora hatalmuk, amiből ilyen módszerrel adhatnak nekik. Meg amúgy definiálták az értékeiket, ennek révén megfoghatóak az ynevi halandók számára... ) Namost, HA kerül egy olyan entitás, aki nem isten, de azért nem is senki, és elkezdenek hozzá imádkozni, tekintik valaminek (segítenek neki definiálni magát, és ő megragadja ezt), kiépül az a csatorna, ami ahhoz kell, hogy az EAS-on lévő híveinek isteni hatalmat adhasson, na akkor ő elkezdhet istenné válni, ami nekik valamiért biztosan jó... én csak az istenek társasjátékának hívom.. kap bábut, beszállhat. Elsőször csak kis arkánumot tud adni... általában csak kevesebb szférát, stb. Aztán lesz sok híve, az isteni hatalmi harcokban is alakulhat a sorsa, stb. Már ez egy hosszú folyamat. De itt egy eleve túlvilági lényről van szó. 

Szerintem ez az EAS-on nem működik. Lehet fokozatosan, még lassabban, még több lépésen keresztül istenné válni, ezt az apoteózist írja le a szerafizmus, ami szintén nem egyszerű, és némi hatalom is kell hozzá, amit kölcsön lehet adni, hogy általa még tapasztaltabb, még táposabb, az úton még előrehaladottabb legyen a szeráf, hogy valamikor majd istenné lehessen... fentebb írtam, hogy ezt nehéz meghatározni, de az ima elfogadásának képessége és ezáltal valamiféle előny szerzése, a papi hatalom adása fontos jellemzőjük. Ehhez az EAS lényének valami többé, a lélekvándorlásban előbb olyna magasságokba kell emelkednie, hogy már ne az EAS törvényei kössék, hanem egyfajta túlvilági lény legyen, ott kezdődhet ez. (Még Ughjorbagan is csak hérosz... ) Az, ha ott lovagol a sok ezer nomádja között, akkor azok higgyenek bármit, nem lesz belőle semmilyen isten - még. Megalapozhatja a későbbieket, mert nyilván amikor arra a lépcsőfokra jut, akkor már lehetnek hívei, és más, jobb, könnyebb, mint amikor akkor kezdi el valaki összeszedni őket - ami ugye eleve nehéz, ha nem is ismerik, hallottak róla, nincs prófétája, stb. Bár nekem ez az "elhiszik, hogy isten" is elég fura, mert nincs isteni hatalma, egy-két hókusz-pókuszt tudhat, de azt más is... nincsenek papjai, akik hirdetik a hatalmát, akik imádkoznak hozzá és áldozatokat mutatnak be neki és sokezer hívő imáját szakszerűen elküldik neki... ezt hazudni lehet, de nem működik a rendszer attól még. Ő még nem tudja "megenni" az imákat, gyakorlatilag folyamatosan pocsékba megy, a semmibe jut a sokezer nomád hívő törekvése, mert a túloldalon még nincs befogadásra alkalmas dolog, nincs csatorna, nem az a játéktábla, nincs miből adni, stb. a Vulaghar kevés ehhez. Egy GYENGÉBB démon van benne. Még a szerafizmushoz is kevés, egy közdémon erre nem alkalmas. Ahhoz hatalmasság kell, aki már jóval előrehaladottabb azon az úton, ami az istenné váláshoz vezet. 

Az NJK számára ez "semmit" nem ad, persze a feltétlen tisztelet, a lelki stabilitás, eltökéltség - ha őt érdekli amúgy ilyesmi.. de egy vulagharnak szerintem a lélektana nagyon más, mint egy sima embernek. Viszont lehet ezt tovább fűzni... akár a démon is szerezhet odaát valakit, aki a híveket látva, lehetőséget lát ebben, és magát betuszakolja a képletbe. Akár szerafizmus alapjait veti meg, akár olyan istenszerű lény, akinek még nincsenek hívei, de itt van egy csomó... hát lecsap rá. Prófétájává teszi az NJK-t, valós hatalmat ad neki, és papokat "képez", még több hívet gyűjt, megveti az új isteni lény alapjait. Ez már sok száz esztendő... és még nincs készen a folyamat.

Én így gondolom. 

Közzétéve:

Köszi. 

Azt leszögezném, hogy nem isten és nem is hiszi annak magát. A hívei hiszik annak. Ahogy említetted is a Héroszok mintájára képzeltem a dolgot. Szóval úgy gondolod, hogy míg nem szerez magának saját szférát, síkot a hivek imája pocsékba vész? Logikusnak tünik, bár az alap kis arkánum, rituálé kombot mindenképp meg fogom adni nekik.

Visamo kedveli ezt
Közzétéve:

Üdv!

Nyilván azt mesélsz, amit akarsz... a fejvadászaim most nem érnek rá :D :D :D Csak akkor meg minek kérdezed? 

Ahogy leírtam, szerintem amíg valaki az EAS lakója, normáls "emberi" lény, nem működik ilyesmi. Szép is lenne... összeállunk a haverokkal, és ők istenné imádkoznak engem? :D :D :D 

A Héroszokkal is történt valami, leginkább majdnem meghaltak... de már nem normál lények... és nem is szó szerinti isteni mágiát adnak, csak egy nagyon korlátozottat. És ott vér kötelék is van sok esetben. 

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...