Phoenix Közzétéve: Január 12, 2007 Közzétéve: Január 12, 2007 Újra szólok. :mrgreen: Ez nem az én gondolatom (de én tudom kié :wink: ), de figyelemreméltó, és van benne valami. Mégpedig, hogy régen az emberiség populációs problémáit (túlnépesedés, a föld erőforrásainak túlzott felhasználása), megoldották a járványok+ az emberek is jobban aprították egymást. De manapság már az orvostudomány klasszisokkal fejlettebb, és azért annyi ember sem hullik el a másiknak a keze által, és ugye a túlnépesedés manapság már igencsak probléma. Tehát a természetnek valahogy át kell hidalni ezeket a különbségeket. És a természet közbeszól. A bosszú közeleg .
TAO Közzétéve: Január 12, 2007 Közzétéve: Január 12, 2007 Üdv! Phoenix, érdekes témakört érintesz, de véleményem szerint van más, talán "humánusabbnak" is nevezhető metódus. Tényleg igaz az, hogy régebben a népesség létszáma nagyjából kiegyensúlyozott volt, vagy legalábbis kielégítően lassan nőtt. Ha belegondolunk, akkor pár száz éve Európában annyian éltek, mint most egy közepes méretű európai országban. A korábbi korokban a járványok és a háború voltak a fő létszám-egyensúlyt fenntartó hatások. Csakhogy ma az orvostudomány, és a genetika segítségével megpróbálunk minden betegséget kiirtani, és minden ellen immunissá tenni magunkat. (Megjegyzem, hogy szerintem ez sosem fog sikerülni.) A hőn áhított rószaszín "világbéke" a másik dolog, amire próbálunk törekedni, ezzel csökkentjük is a háborúk számát, vagy legalábbis megpróbáljuk. (Szerintem ezt sem fogjuk soha elérni.) Mindemellett rendkívül megugrott a szaporodási ráta. Emlékszem, amikor általános iskolás voltam, én még úgy tanultam földrajzból, hogy a Föld népessége 5 milliárd ember, és Kínában élnek a legtöbben, közel 1 milliárdan. Ehhez képest ma már túlléptük a 6 milliárdos összlétszámot, és a kínaiak is a másfelet. Borzasztó a sebesség, ha ezt saját generációnkon belül ilyen mértékben érzékelhetjük. Sokak szerint a túlnépesedésre egy lehetséges megoldás, hogy mire elérjük a kritikus határt, addigra már elég fejlett lesz a technika ahhoz, hogy másik bolygóra költözzön a népesség egy része. Csakhogy szerintem az sem jó megoldás. "Az ember olyan, mint a sáska." Ha belaktuk és kinyírtunk egy bolygót, átmegyünk egy másikra. Ha azt is feléltük, továbbmegyünk. Ez talán megoldás, hiszen a világegyetem mérete mai szemmel nézve végtelen nagy. Van olyan megoldás is, ami nem igényli ezt a fejlett technológiát, és nem igényli jelenlegi anyabolygónk elhagyását sem. Csak hogy ehhez alapvetően meg kell változnunk. ÉS az emberek nem szeretnek megváltozni, mindenki azt hiszi, hogy "úgy a jó, ahogy ő gondolja". (Én is ilyen vagyok, de tudok róla, és próbálok nyitottan élni.) A születés-szabályozás. Az emberek nem akarják majd elfogadni, hogy szigorúan kontrollálva vannak. De ezzel megoldható lenne a túlnépesedés. Nem biztos, hogy humánus megoldás, felfogás kérdése. Hiszen "miért szabják meg nekem, hogy hány gyerekem legyen, vagy lehet maximum?", kérdezik majd az emberek. Kultúránként változó lesz a reakció. Kínában már évek óta dolgozik a kormány az "egy család - egy gyerek" programon, de az ország még mindig nem fogadta el, a hagyományok, a kulturális kötöttségek, és a felfogás miatt. Mi Magyarországon azt mondjuk, hogy "nem vállalok 2 gyereket, mert lehet, hogy nem tudom mindkettőt rendesen felnevelni, ezért csak egyet vállalok". Ezzel szemben Kínában bevállalják a 9 gyereket akkor is, ha tudják, hogy éhezni fognak. "Nem baj, csináljunk kettővel többet, mert 1-2 úgyis éhen hal." Szomorú vicc. Szóval Phoenix, egy igen vitatott és kardinális kérdéskörbe kezdtél bele. Már így is sokat írtam, ezért nem megyek bele a többi felvethető, már-már filozófikus kérdésekbe, de azért felvetek egyet-kettőt: - Mindenki küzd a háború ellen, mindenki békében akar élni. "Világbéke" - rebegi meghatottan az aktuális szépségkirálynő. Tekintsünk vissza a történelemben: a háború volt az, ami 1. a túlnépesedést korlátozta 2. a fejlődést hozta az emberiség számára. Ugyebár a katonai kutatásokba ölik bele a legtöbb pénzt. Feltalálnak valamit. Ha nem lehet vele ölni, majd jó lesz másra. (Ilyen melléktermékként találtak fel nagyon sok dolgot.) Ha valamit nem a katonaságnál találnak fel, akkor azonnal lecsapnak rá, hátha lehet vele ölni. (lásd Nobel dinamitját) Ez az emberi felfogás évezredek óta. - A háború tehát jó, mert előre viszi az emberiséget. No de amikor a háború a te hazádban zajlik? Téged visznek a frontra? A te gyerekedet ölik meg? Akkor senki nem hiszi azt, hogy jó a háború, és "legyen mindörökké béke". - "Oké, meggyőztél legyen születésszabályozás. Mi, hogy vetessem el a gyerekemet? Megölnél egy embert?! Neki is van joga az életre!" Na be is fejeztem, elszaladt velem a paci. Eredetileg csak azt akartam vázolni, hogy elvileg nem muszáj meghalni az emberiségnek, nem muszáj túlnépesedni, lennének más megoldások, csak TUDNI KELL V
Tybycsoky Közzétéve: Január 12, 2007 Közzétéve: Január 12, 2007 - Mindenki küzd a háború ellen, mindenki békében akar élni. "Világbéke" - rebegi meghatottan az aktuális szépségkirálynő. Tekintsünk vissza a történelemben: a háború volt az, ami 1. a túlnépesedést korlátozta 2. a fejlődést hozta az emberiség számára. Ugyebár a katonai kutatásokba ölik bele a legtöbb pénzt. Feltalálnak valamit. Ha nem lehet vele ölni, majd jó lesz másra. (Ilyen melléktermékként találtak fel nagyon sok dolgot.) Ha valamit nem a katonaságnál találnak fel, akkor azonnal lecsapnak rá, hátha lehet vele ölni. (lásd Nobel dinamitját) Ez az emberi felfogás évezredek óta.- A háború tehát jó, mert előre viszi az emberiséget. No de amikor a háború a te hazádban zajlik? Téged visznek a frontra? A te gyerekedet ölik meg? Akkor senki nem hiszi azt, hogy jó a háború, és "legyen mindörökké béke".Ehhez fűznék hozzá egyenlőre csak. Sztem az emberek azért áhítoznak a világbékére, mivel a nem akarnak a második világháborúhoz hasonló szituációt - gondolok itt a módszeres épírtásra, ami mondjuk ki, nem is egy háborúhoz 'méltó' dolog (rossz a megfogalmazás, de így érzékletesebb a dolog). De abban tökéletesen egyetértek, hogy a háború, előbbre vitte azemberiséget - és itt most nem csak a pozitív dolgaira gondolok, hanem a rosszakra is.Az embervi áldozatokkal meg gyvagyok (ami valószínűleg sokaknek motbidnak tűnik), hogy ahogy Darwin is felvázolta a természetes kiválasztódás elvében - azaz a gyenge elesik. Kapcsoljatok pl az animal planetre, számtalanszor lehet látni, hogy hogy marcangolják szét egymást egy azonos fajba tartozó állatok (mégah nem is 'szándékosan' csinálják, hanem csak a párosodái időszak voltán), de ott van speciel, hoy egy hím megöli egy nőstény gyerekét, csakhogy ő párosodjon vele - ez is ugyanolyan kegyetlen dolog, mint a háború, mert a saját fajtájába tartoó egyeddel végez, mégsem cinálnak belőle nagy ügyet az állatok - mondhatjuk, hogy az állatok mások. Persze, ösztönlények, de akkor is a saját "gyarlóságuk" okán tszik mindazt amit...Befejezem, még mielőtt túlságosan belemélyednék a dologba - amit most nem igazán szeetnék. Maradtam tisztelettel:
shikaka Közzétéve: Január 12, 2007 Közzétéve: Január 12, 2007 A témához annyit tudok hozzáfűzni, hogy szerintem felesleges olyan dolgok miatt aggódni, ami ellen nem tehetsz semmit. Ha kipusztulunk, kipusztulunk...Innen Magyarországról hiába ugrálunk, hogy a kínaiak másfél, az indiaiak egymilliárdnyian vannak, az USA meg cs.szik aláírni a Kyoto-i egyezményt, értelme nem sok van szvsz. Úgyse hallgat ránk senki.Amit tehetsz az az, hogy spórolsz az energiával, a vízzel, meggondolod milyen csomagolású termékeket veszel, próbálsz minél kevesebb szemetet termelni, stb. Ennél többet nem nagyon csinálhat egy átlagember itthon...A járvány, háború meg most sincs kizárva. Ki tudja mikor szabadul el valami jó kis vírus?
Babilon5 Közzétéve: Január 15, 2007 Közzétéve: Január 15, 2007 Ahogy említésre került a modern orvostudomány, az meg is adja a választ a szabályozás egy lehetőségére. Egyszerűen ki kell vágni a genetikai szemetet. Persze a téma kutatás alatt áll, a minőséthetetlenül agyondiplomázott .... .... .... (és még oldalakon keresztül) végre rájöttek hosszú évtizedek múltán, hogy hoppá, kevés dolgot vizsgáltak, most vezttek még csak észre geometriai alakzatokat. Elérkezett a posztgenom korszak ezzel. Persze nem ártott volkna, ha a szerencsétlenek már a legelső fejlett mikroszkóppal meglátják. Tehát, mikor beköszönt a valódi, modern orvoistudomány, akkor képes lesz megoldani a problémákat. Most mennem kell, ha lesz időm, még írok a témában.
Recommended Posts