Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Vállalkozói szellem & RPG kiadás: Szervezhető-e alulról egy ETK megújulás?


Deodatus

Recommended Posts

A M.A.G.U.S.-t és Ynevet szerető, de a hagyományos szabályrendszerekkel nem játszó félig kívülállóként had fogalmazzak meg nyitásként kemény kritikát veletek szemben, hogy utána konstruktívabb lehessek :)

A M* rajongók egy jelentős része kívülről, teljesen amatőr és tróger kiadóktól várja a megoldást, illetve úgy beszél-gondolkodik, mintha Schrödinger dobozából bármikor előugorhatnának potenciálisan létező, de eddig még senki által nem látott, zseniális és vérprofesszionális M* fejlesztők, akik megmenthetnék a M* sorsát és új virágkor következhetne.

Sajnos ilyen messiások és megváltók nem léteznek, és a régi idők moduljai alapján azt is kétlem, hogy olyan fantasztikus lett volna az az "aranykor". A talán kiábrándító valóság szerintem az, hogy azok értenek a legjobban a M.A.G.U.S.-hoz, akik az elmúlt 10-20 évét meghatározták, azaz a szervezők-modulírók-versenymesélők-archiválók. Nincs jelenleg náluk jobb és szerintem régen sem volt. Akkor meg honnan lehetne a semmiből jobb? Ez van és ezt volna érdemes jobban szeretni, megbecsülni. Nem csak büszkének lenni rá, hanem kezdeni vele valamit.

Talán kényelmességből, talán tanult kulturális passzivitásból, talán a perektől való félelemtől, talán hamis hagyománytiszteletből, de "amatőr" szinten maradnak a hazai kezdeményezések, nem járják be azt az alulról szerveződő, professzionalizálódó utat.

Éppen azt az utat, amit anno Csanádék, vagy nemrég Lux Gábor is bejárt és ami tőlünk minden égirányban az alap. Amit persze egyáltalán nem szükséges bejárni, de hát a rajongók régiúj M*-ért áhítoznak és ezt senki más nem tudja megadni nekik, mint maguk.

Talán emlékeztek az ETK elitista szemléletére. Ezt a kasztot csak tapasztalt szerepjátékosoknak ajánljuk. Tessék, kidolgozzuk a kasztot, de csak NJK lehet. Csak a mindenkori kiadós Páholy tagjai játszhatnak Kiválasztott karakterekkel, ti földi haladó játékosok nem. Csak a mindenkori hivatalos kiadó adhatja ki a M*-t, más nem.

Mintha az egyetlen lehetőség az lenne, hogy várunk és reménykedünk, hátha majd egyszer magától is jobb lesz.

(Hulla M*Patch kezdeményezése jó ellenpélda, de annyira újító, hogy nekem nem illik bele az "ETK-t újra, jobban" igénybe.)

Egy kicsit bevállalósabb, "vállalkozói" szemlélettel már régen össze lehetett volna hozni annyi szerepjátékos ügyvédet, mecénást és agytrösztöt, hogy a jogvédett tartalmak kikerülésével, civil alapon kiadhassatok egy új, advanced M* ETK retroklónt. Ami komolyabb innovációk nélkül egy új standard lehetne. Nem kéne ehhez feltalálni a spanyolviaszt, létező és jól bejáratott nemzetközi sémákat kellene csak követni. A szabályrendszer kérdése könnyűszerrel megoldható. A világhoz kapcsolódó dolgok már nehezebben, de erre is van többféle lehetséges megoldás.

De persze könnyebb sajnálkozni és reménykedni.

Meg elhessegetni a gondolatot, hogy egy kvázi 99% nemhivatalos M* az nem lenne igazán M*, szóval jobb a semmi...

Mintha csak a jó szerepjátékokat nem hétköznapi, szerepjátszani szerető emberek alkotnák meg, hanem félistenek!!!

Szerkesztve ekkor: , Con Salamander által
Cím módosítva
cyrus, Hulla és Jadis kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Fantörpikus kinyilatkoztatás. Persze meglehetősen kicsinyes jellemre vallana, ha felemlegetném, hogy te voltál az ÚJ-új-ÚJ M.A.G.U.S. egyik fő védője és várója. Ennek tükrében és a visszaolvasható kalandozok.hu-s forumbeszélgetések alapján, bocsáss meg, ha nem fogadom el a nekem/nekünk szóló építő jellegű, dorgáló hangnemű kritikát.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

@Deodatus, annyi mindent halmoztál ide, hogy muszáj reagálnom. 

Először is, válaszd szét a rajongót és a kiadót - vagy úgy mondom inkább, a játék alkotóit, mert a Valhalla - és leszármazottai, volt vagy 4 féle variációja - megszűnése óta a MAGUS-hoz értelmes SZABÁLY kiadvány nem igazán készült. (az alternatív, új rendszereket nem számolom, az más.) A rajongó - pl. én is - a MAGUS hagyományai szerint szeretetből alkot a MAGUS-hoz, mert az jó, mert szereti, és megosztja, mert ez már hagyomány. De ez nem kötelesség, pláne nem fizetnek érte, és főleg, nem lehet rajtuk számon kérni, hogy miért nem ezt, vagy azt, történetesen miért nem éppen egy új szabálykönyvet fejleszt, a sok kalandmodul, novella, meg az Ynev vízben élő puhatestűit összegyűjtő cikk mellett. A kiadó más, neki "ez lenne a dolga", mellesleg, mivel fizetni kell az ő kiadványaikért, jogosan támaszthatsz elvárásokat vele szemben, és kritizálhatod is, ha elégedetlen vagy. Hiszen az már üzlet... persze azt is lehet normálisan is, meg úgy is, hogy semmi értelme.

A másik, és ez már inkább személyes vélemény ezzel kapcsolatban, hogy én, mint rajongó, soha nem akartam átírni a MAGUS szabályrendszerét, nem csak praktikusságból - ti. minden barátom ezzel játszott - nem csak azért, mert baromi nagy munka és a fenének van hozzá kedve, hanem azért is, mert én AHHOZ a MAGUS-hz szerettem volna kiegészítőket írni, amit szeretek, nem pedig lecserélni egy másikra. Szerintem sokan vannak ezzel így - legalább is nem hemzsegnek az alternatív MAGUS rendszerek. 

Persze nem mindenki, Az említett Hulla-féle fejlesztés, vagy a MAGUS rendszerfejlesztő verseny jól mutatja, hogy vannak, akiknek nemcsak elképzelésük van ilyen irányban és észt osztanak, hanem meg is csinálják. Miért ne? Ezzel senkit nem vernek át, senkitől nem húznak le pénzt, senkit nem lehetetlenítenek el. Az, hogy ezeket a rendszereket mennyien használják, hogy hány társaság játszik velük, hogy hány versenyen alkalmazzák, hogy mennyit beszélgetnek róla a játékosok, hogy mennyit foglalkoznak vele, hogy hányan írnak rá modult, kiegészítőt, az jóm mutatja, amit külön cikkben is hangsúlyoztam, hogy - kis költői túlzással - nem kell senkinek. Ugyanis nem ez a lényeg. Nagyon nem. (Új és újabb MAGUS rendszerek) Lassan frissíteni kéne :)

Azt is külön cikkben mutattam be, hogy mi is a különbség (?) a hivatalos, meg a nem hivatalos írások között, és bizony, mára a rajongók több, jobb és minőségibb, sőt, Ynevhez jobban illeszkedő, "hivatlosabb" írást, munkát adnak ki a kezükből, mint a kiadó - ahol már SENKI nem része az eredeti csapatnak, tehát ugyanúgy örökösei a MAGUS-nak, mint mondjuk mi. Felháborító meglátás, belátom. Itt is megemlítem, hogy ezek önkéntes dolgok. Van, aki a kalandmodulok írását tűzte zászlajára, mert azt tartja fontosnak, van, aki mindenféle szabályokat pofozgat, sokan a játékukat akarják színesíteni egy-egy kaszttal, fajjal, tájegységgel... én pl. mindezek mellett fontosnak tartom a gyűjtő, összegző, katalogizáló munkát is. Engem - és szerintem sokunkat, aki rajongóként alkot a MAGUS-hoz - az motivál, hogy hozzátehetünk egy kicsit, ahhoz a részéhez, amit pont szeretünk, amire már az első szabálykönyv, vagy a rúnákban folyamatosan hangoztatott elv és nézet biztatott minket, Csanád leköszönő nyilatkozatáról nem is beszélve. És nem lecserélni akarjuk a rendszerét... És nem csak azért nem akar senki új MAGUS rendszert írni, mert lusta, hanem azért sem, mert AZ NEM FONTOS!

Teljesen mindegy, hogy hány és milyen kockával dobsz egy játék, mese közben, ha egyszer az élmény kiváló, amit a szerepjáték alkalom adott. Mert ez a lényeg. Hogy jót játsszunk. És ez nem attól fog megvalósulni, hogy mekkora a képességpróba sikerének matematikai valószínűsége, vagy hogy hány oldalú dobótesttel kell dobni, vagy hogy kell-e dobni, vagy hogy kasztok vagy iskolák vannak-e. Ez mind nem igazán fontos. Az fontosabb, hogy a KM penge legyen, hogy a világ jó legyen, a játékosok szeressék a játékos és ott legyenek. Ez pedig nem azon múlik, hogy a múlt héten éppen adtak-e ki egy másik szerepjáték-rendszert. Sőt! Fentebb részletezem a károsságát. 

Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy én - és sokan mások - nem azért szajkózzák az 1TK-t, mert nem képesek más dobárkódot elképzelni, hanem azért, mert nem az a fontos. Az már sokkal fontosabb, hogy betéve tudjuk az új rendszert - nem ahhoz nem elég egyszer átolvasni... évek kellenek hozzá. (én merem azt vallani, hogy ismerem a MAGUS-t, de még így is rendre bukkanok "új" dolgokra.) Sokkal fontosabb, hogy a játékosok is ismerjék valamennyire. Azt, és nem egy teljesen más elven felépítettet. Sokkal fontosabb, hogy mások is ezt játsszák, ne száz másik félét, ahol egymás szavát sem értjük. Sokkal fontosabb, hogy kicsit felfrissítse a kedvet, lendületet adjon néhány újdonság, amivel egy-egy addig ki nem dolgozott világelem válik játszhatóvá, egy új és érdekes táj válik megismerhetővé. Vagy hogy legyen társadalmi élet belőle, klub, fórum, rendezvény... élmények, mesék, hencegések, emlékek. EZ számít, nem egy rendszer. Ja, hogy mekkora világfájdalom már, hogy a MAGUS-hoz már 20+ éve létezik egy... 

Még valami. 
Válaszd ketté a vállalkozó szellemet, a rajongói alkotókedvet, és a szerzői jogokat, meg a védjegyoltalmat. Az már jog. Törvény van rá. Csanád és Nyúl egykor létrehozták a saját alkotásukat. Lux Gábor létrehozta a saját alkotását - nem ismerem, de hogy látatlanban is mennyire becsülöm, hogy nem azzal akart figyelmet, népszerűséget, pénzt, stb szerezni, hogy a MAGUS-t b-tatta, hanem írt egy sajátot... Hajrá, aki akarja, tegye csak. Én - és sok rajongó - NEM AKAR saját játékot létrehozni, tehát más valakik alkotásában kénytelen manőverezni. Nem akarja kigolyózni a jogtulajdonost, nem akarja senkinek a művét körmönfont ügyvédekkel ellopni és a sajátjára alakítani, pláne nem anyagi haszonért kiadni. Azt meg pláne senki nem akarja, hogy logó nélkül - hiszen egy valamire való MAGUS könyvre olyan illik - egy olyan valamit kiadni, ami csak úgy MAGUS, hogy a védjegyeket csak kerülgetjük benne, és csak M*-nak merjük hívni, meg Eridon és Pyarrol van benne, nehogy már egy ügyvéd ráismerjen - szánalmas volna. 

Idéz

"Talán emlékeztek az ETK elitista szemléletére. Ezt a kasztot csak tapasztalt szerepjátékosoknak ajánljuk. Tessék, kidolgozzuk a kasztot, de csak NJK lehet. Csak a mindenkori kiadós Páholy tagjai játszhatnak Kiválasztott karakterekkel, ti földi haladó játékosok nem."

Ez baromság. Szinte fáj. Ne vedd magadra, de ez általában azoknak a vesszőparipája, akik képtelenek már jót játszani, ezért borzasztóan irigylik azokat, akik jó társaságban hatalmas kalandokat tolnak Yneven, és ezen fájdalmukban két-három órás, semmitmondó videókkal árasztják el a netet, MAGUS-os címmel, hogy valaki azért figyeljen rájuk, de sajnos a megnyilatkozásaikból látszik, hogy soha nem ismerték igazán a MAGUS-t és Ynevet, és mint a jeh.. (bizonyos vallási csoport) egy-egy kiragadott mondaton, szón lovagolnak, mert az menő, csak éppen nem látják a fától az erdőt. 
 

Hogy érveket is hozzak: Számold meg, hány helyen olvasol ilyet. Az tényként fogadható el, hogy vannak könnyebb, és vannak nehezebben játszható kasztok, erre a könyv figyelmeztet, jól is teszi. Aki már volt kezdő - jó, tudom, hogy van, aki egyből profinak született, és hamar túlhaladta a "MAGUS-szintet" (Ranagol az égben, hogy miért nem áll ilyenkor valaki ott egy szívlapáttal mögötte...) az tudja, hogy így van. Aki meg mesélt már kezdőknek, sőt, olyan sok éve játszóknak, akik valahogy nem vették az adást és rosszabbak voltak, mint a kezdők... szóval az is tudja, hogy pl. a varázsló nem való mindenkinek. Olyan kaszt is van, amit meg nekik ajánlanak. Nem csak a nagyok, az alapítók karakterei kerültek bele a kiadványokba, (tegye fel a kezét, aki nem tenné bele a saját szeretett karakterét egy játékba, ha már írna egyet...) de beküldött karakterek, versenyek nyertes csapatai - csupa rajongó, fene az elitista szemléletüket. Bocs már, hogy egy író a saját karaterét tette főszereplővé a saját könyvében... 

Szóval nem tudom, mit akarsz olyan nagyon megoldani.. de fel kéne fogni, neked is, meg másoknak is, hogy a MAGUS elég jól van. Az évi 12-13 rendezvény (jó, most királykóros időszak van...), a több élő közösség, klub, a rendszeres kiegészítések, a fórumok mind azt mutatják, hogy jól folyik itt a banara. Ezt lehet támogatni, ne adja Sogron, részt is lehet venni benne. Persze vannak olyanok is, éljen az internet és a közösségi média - akik egy népszerű dolog fikázásával akarnak figyelmet és Hsz-t generálni, akik "bőszen szidják a szexet, mert éppen nem áll fel nekik". Hozzájuk is lehet tartozni... 
És még egy gondolat azoknak, akik eljutnak idáig. (kapsz egy szemet az MnM-szemből a következő táborban) Mindig vannak újítók. Mindig vannak oylanok, akik nem találják a helyüket, és hol ide, hol oda csapódnak. Persze hangosak is. Ma ezt próbálja ki, holnap azt. Ő mindenképpen üdvözöl egy új szabályrendszert. Már csak a téma miatt is. Tényleg ők vannak többen? Tényleg rájuk kell építeni egy brandet? Biztos megvesz egyet.. aztán a jövő héten másikat, majd már nem is emlékszik rá.  Nem lehetséges, hogy az élő közösségek, az alkotó vezéralakok, az aktív játékosok és mesélők fogják majd megvenni a harmadik kiadványt is? Vagy a "rúnát"? Nem lehet, hogy ők jeleznek majd vissza igazán? Hogy rájuk kellene építkezni?  

Link a hozzászóláshoz

Örülök, hogy írtatok, csak azt sajnálom, hogy nem (vagy csak részben) az eredeti témafelvetésemmel vitatkoztok, hanem a rólam kialakult fals képetekkel. Szivetek-jogotok!

Az viszont külön ironikus, hogy sok dolog, amit írtok, nem cáfolja, inkább megerősíti azt, amit állítottam :)

Ez a topic nem az ETK rendszerének, lecseréléséről, megváltoztatásáról vagy "megjavításáról" (sic!) szól, hanem éppen arról, hogyan lehetne 99%-ban ETK+ kompatibilis, újabb kiadást megjelentetni, méghozzá alulról szerveződő módon. Mert ugye az már tisztán látható, hogy a közeljövőben nem lesz "hivatalos" kiadó, aki megcsinálná a rajongók helyett.

Amire természetesen nincs feltétlen szükség, hiszen az itt lévők többségének van saját alapkönyve, kiegészítői meg mindenféle klubos anyaga, amivel otthon meg versenyen eljátszogat. Ez a kényelmes status quo.

Egy kisebb tömeg viszont nagyon örülne egy rendesen egybeszerkesztett, letisztázott törvénykönyvnek. Mert szeretne játszani, csak jelenleg nem tud, túl macerás vagy zavaros. Szerintem még én is adnék neki egy esélyt :)

A következő hetekben alaposabban kifejtem majd a nézőpontomat, és azt is megmutatom, mások hogyan oldották meg ezt a helyzetet.

Antail és Hulla kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Azért nem a felvetésedre válaszoltunk, mert az nem fontos?

Miért olyan fontos kitárgyalni, hogy szerveződhet-e alulról egy új M.A.G.U.S.? Itt ülünk a gép elött és serényen írjuk a jobbnál jobb ötleteket, hogy aztán ne csináljunk vele semmit? Jaj de rohadt izgalmas.

Várhatunk csodát és igazad is van, nem fogjuk megkapni, de MG-nek igaza van. Már a javításon sem rágodok, adják ki újra az egészet, ugy ahogy van! Legyen egy új kezdő tábor, aki bemegy a könyvesboltba és 6-8-10k-ért meg tudja venni, egy csapat akik aztán pattanásos éveik java részét beleölik!

Nem azon kellene gondolkodni, hogyan változtassuk meg azt, amit nem tudunk, hanem azon, hogyan csábítsuk a fiatalságot az általunk már kitaposott útra! Talán még új ösvényeket is találnak...

34 perccel ezelőtt-kor Deodatus írta:

Örülök, hogy írtatok, csak azt sajnálom, hogy nem (vagy csak részben) az eredeti témafelvetésemmel vitatkoztok, hanem a rólam kialakult fals képetekkel

Ugyanmár idézd azt a részt ami fals veled kapcsolatban és én írtam. Soha nem léptem fel veled kapcsolatban támadólag, és a mostani is csak egy "pöppet" hevesebb vita formáját veszi fel. Milyen valótlanságot állítottam, abban a 2 sorban amít írtam?

Egy órával ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

"bőszen szidják a szexet, mert éppen nem áll fel nekik"

Ez kész! Totál igazad van. Én abban a videoban (amiben te @Deodatus egyébként böszen vigyorogtál a háttérben, és inkább bele se szóltál), csak két gyermeteg lelkü fiút láttam, akik majdhogynem sértőnek vették, hogy nők játszanak a szent zölddel. Akik sérelmezik, hogy erős egy kaszt. Ahelyett, hogy örülnének a jó társaságnak. Tudod, miért lett a boszorkány olyan erős? Mert a sok pattanásos, önértékelési gonddal küzdő srác ,amint becsatlakozott egy lány, pallossal ugrott neki. Úgy gondolták ezzel tudják bizonyítani, mennyire fériasak, mennyire "vágják" a játékot.

Adjuk meg nekik is az esélyt, megérdemlik. Szinesítik a játékot.

Egyvalamiben viszont nincs igazad MG. A magus nem erős! Gyengélkedik sajnos.

Link a hozzászóláshoz

@Deodatus Én örömmel olvasom ezt a felvetést. Már ha jól értem azt, hogy arról próbálsz majd írni, miképp kerülhetne a polcokra újra az ETK.  Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy más országokban, ahol a rajongók hozzánk hasonló helyzetbe kerültek ki tudja milyen okból, miképp találtak megoldást a gondjaikra. Tényleg sokan várják a mai napig, hogy betérve a Libribe vagy beírva a keresőbe, hogy "Első Törvénykönyv ár" hozzá juthassanak ahhoz a szabálykönyvhöz, amivel otthon vagy különféle rendezvényeken játszani tudnak.

H.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

@deodatus, kicsit tényleg elkalandoztam, de szerintem maximálisan a témába vág a dolog. De mindjárt írok konkrétabbat is akkor, hogy még inkább passzoljon a felvetéshez. 

Idéz

Örülök, hogy írtatok, csak azt sajnálom, hogy nem (vagy csak részben) az eredeti témafelvetésemmel vitatkoztok, hanem a rólam kialakult fals képetekkel.

Ezt viszont ki szeretném emelni, most, itt, hogy semmi rosszat nem kívántam rád mondani, se fals, se nem fals felvetés formájában. Nem te szerepelsz a szöveg kritikai részében, bár tény, hogy nem egy olyan videót megemlítek, amiben te IS benne vagy. Amennyit csinálsz mostanában, nem is csoda. De ez nem egy ellened intézett bejegyzés, semelyik részében. 

Az eredeti felvetésre kettő dolgot reagálok. 

1, már évek óta dolgozok egy "újrakiadott" Első törvénykönyvön, pontosabban egy egyesített szabálykönyvön, amiben minden benne van, ami megjelent. Nem átírt, nem újraalkotott szabályok, hanem CSAK az, amit már leírtak. Hogy egy-egy témához ne kelljen 3-4 könyv eldugott részeiben szereplő kiegészítéseket ismerni és fellapozni, hanem ott legyen egyben. Akár egy könyvön belül is. Hogy egy-egy kaszt varázslatait ne 3-4 helyről kelljen összevadászni, hanem ott legyenek sorban. Giga munka, és bár fontosnak tartom, valahogy mégsem tekintem annyira prioritásnak, hogy ne álljon éveket is akár... ez van most. Azért nem is nagyon reklámozom, mert nem akarom ígérgetni. De lesz ilyen. 

2, pont a fentiek miatt, felmerült egy szín tisztán, betűről-betűre, sőt, grafikákkal és eredeti formázással, egyszóval egy teljesen reprodukált Első Törvénykönyv készítése is. Ez is baromi nagy munka, ráadásul, ha már annyit görnyed valaki fölötte, akkor már nem tűnik túl nagy plusz erőfeszítésnek az 1-es változat, persze azért az is hatalmas munka. Olyan véleményt is kaptam erre, hogy ez ma már kevés... és valóban, én jobban szeretném az egyesítettet. 

Hivatalos-rajongói kiadvány

A szerzői jog azé, aki megírja az anyagot. A védjegy meg azé, aki kifizette. Egy házilag készülő, amatőr, rajongói kiadványban akármi is lehet, nem lehet megfogni. MAGUS logó is lehet rajta. Ahogy van is nem is egy ilyen rajongói kiadvány. Egészen addig, amíg nem kerül nyomdába és forgalmazásba, nem támadható, vagy csak olyan nehezen, hogy nem éri meg... és amíg a projectben nincs pénz, értsd haszon, addig nincs is miért perelni, mondjuk. Ha teszem azt lenne a kezünkben, gépünkön egy akármilyen anyag, azt ki lehetne nyomtatni és köttetni, mint ahogy a Kalandozók modulgyűjtemény, vagy a Viadomó lett. Csak némi tőke kell hozzá... ami előleg is lehet. Talán megfelelő szervezéssel még a nyomdaköltséget is be lehetne érte szedni attól, akinek kell. ez még mindig nem termelt hasznot... tehát nem perelhető, vagy nincs mit elperelni. Csak meg kell lépni. 

Link a hozzászóláshoz

@MagyarGergely utolsó hozzászólásod alapján valójában egy oldalon és egy hullámhosszon vagyunk. Örülök, hogy innen haladhatunk tovább a @Hullaáltal is említett irányokba!

@Darabolo nagyon sajnálom, ha megbántottalak! Mindenféle vádakat meg rosszhiszemű dolgokat tulajdonítasz nekem, szerintem túlértelmezed a mondataimat - de még az is lehet, hogy nem is nekem szántad őket. Sajnos most nincs időm magyarázkodni, de nem biztos, hogy ez a téma rólad / neked szól!

(@Con Salamander, @Antail, át lehet írni valahogy a topic címében a M*-t ETK-ra? Talán kevésbé lenne félreérthető a téma/cél)

Jadis kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
  • Con Salamander erre változtatta a téma címét: Vállalkozói szellem & RPG kiadás: Szervezhető-e alulról egy ETK megújulás?
12 órával ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

1, már évek óta dolgozok egy "újrakiadott" Első törvénykönyvön, pontosabban egy egyesített szabálykönyvön, amiben minden benne van, ami megjelent. Nem átírt, nem újraalkotott szabályok, hanem CSAK az, amit már leírtak.

Ez persze lehetetlen, hiszen ellentmondások vannak a kiadványok között. Szóval minimális döntéshozás mindenképpen kell, nem elég összevonni a dolgokat.

Bitschak, cyrus és Deodatus kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Nem vagyunk irigyek.

A videó meg nem Ynevről szólt. Egyik sem. Jobb és bölcsebb lett volna megnézni, mint látatlanban leszólni, akkor lenne valami fogalmad róla mi ellen küzdesz ennyire.

A videók arról szóltak, hogy az MKK Narratív miért alkalmatlan arra, hogy jókat játsszunk vele Yneven.

Mi pedig ha Yneven játszunk jó rendszerrel - vagy eleve, rendszerrel - szeretnénk megtenni.

Kérdezem én, miért harcolsz ez ellen ilyen elánnal?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

@tetra, természetesen. Nagyon nagy vonalakban fogalmaztam... pontosabb úgy lenne, hogy nem cél, sőt, elképzelésem szerint egyenesen tilos házi szabályokkal - bármennyire is elendorok, kipróbáltak meg szeretettek - telezsúfolni, átírni a rendszert, ahogy ezt eddig mindenki tette, aki hozzányúlt. Természetesen az ellentmondásokkal, meg a hibákkal - pl elírás - kell kezdeni valamit, ebben a forráshierarchia, az erraták és a szöveg egésze nyújt segítséget. 

Jóval nehezebb a munka, mint csak úgy össze copy-pastelni a fejezeteket... az gyorsan megvan :D

 

Link a hozzászóláshoz
On 2021. 01. 20. at 22:42-kor Deodatus írta:

(Hulla M*Patch kezdeményezése jó ellenpélda, de annyira újító, hogy nekem nem illik bele az "ETK-t újra, jobban" igénybe.)

Ez a mondat nekem ellentmondásos a korábban mondottakkal. Nagyon örülnél, ha lenne valami, de amikor van valami, az azért nem jó , mert neked nem illik a képbe? Nem értem tisztán, akkor mi is a kérdés, mi az álláspontod. Az a felvetésed, hogy miért nem készül alulról szerveződve valami, majd ami készül, azt kizárod, mert az nekem nem jön be/ nem a te ízlésed. Szerintem figyelembe kéne venned azokat a rajongói dolgokat is, amelyek nem tetszenek neked. 

Ettől független: A személyt érő támadásnak egy vitában valóban nincs helye normál esetben. Azonban meg kell vizsgálni a korábbi nyilatkozatait a személynek, és ha azok ellentmondanak a későbbi megnyilvánulásokkal, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon szavahihető-e az illető? Valamint, miért változott meg a véleménye az eltelt időben? Az utóbbi kérdésre ha válaszolsz lehet, hogy elkerülöd az efajta "nem fogadom el a nekem/nekünk szóló építő jellegű, dorgáló hangnemű kritikát."  mert elébe mész, és azt is kifejted, miért gondoltad meg magad.

A dohányosnak is lehet mondani, hogy "pont te mondod, hogy ne cigizzek, amikor te napi 1 dobozzal is elszívsz" mondatokat, azonban ezt az érvet megfordítva beláthatjuk, hogy épp a dohányosnak van az egyik legnagyobb tapasztalata a dologban, és még szép, hogy ő mondja, hiszen ő átélte/megtörtént vele/ tudja milyen ha valaki rászokik. Ugyanígy fontos lehet, hogy te, aki eddig vártad és nagy reményekkel védted, miért pártoltál el végül és változott meg a véleményed. 

Pl a videódat is belinkelheted majd ide, mert engem érdekel :) 

 

On 2021. 01. 21. at 21:53-kor MagyarGergely írta:

Az, hogy ezeket a rendszereket mennyien használják, hogy hány társaság játszik velük, hogy hány versenyen alkalmazzák, hogy mennyit beszélgetnek róla a játékosok, hogy mennyit foglalkoznak vele, hogy hányan írnak rá modult, kiegészítőt, az jóm mutatja, amit külön cikkben is hangsúlyoztam, hogy - kis költői túlzással - nem kell senkinek.

Azt, hogy nem kell nekik, valóban azt fogja előidézni, hogy nem  fogják/vagy kevesen fogják használni. De érdemesnek tartom megnézni, hogy miért nem kell nekik? Mert tulajdonképpen ezek a gyökérokok fogják előidézni azt az állapotot, hogy "nem kell nekik", vagyis külön kell választani az okokat, amelyek kiváltják azt az állapotot, hogy "nem kell nekik". Mélyebben megvizsgálva ezek a gyökérokok váltják ki a "nem/ kevesen használják" állapotot.
És akkor nézzünk pár ilyen okot: nem megfelelő színvonalú, minőségű új szabálykönyv, vagy nem használják annyian, hogy érdemes legyen nekik is hozzálátni (gondolok itt pl a rendezvényekre). Nincsenek regények, amik vannak azokkal nehezen is tud passzolni. Nincs megfelelően kidolgozva, esetleg a végeredmény nem lesz jobb, mint a régi ETK, így nem éri meg áttérni. Nem lehet objektíven használni a rendezvényeken (mint ez most probléma a mostani MKK esetében).

Nézz rá MG a  Delta Vision MAGUS tesztelés fórum témára, ott pl többen is jelezték, hogy ha lenne egy megfelelő színvonalú fejlesztés, akkor áttérnének (ha jól emlékszem Daraboló is köztük volt). Mert szerintem nem jól közelítjük meg a dolgot. Az igény igenis megvan, és fenn áll arra, hogy legyen valami új, ami legalább olyan színvonalas, mint a régi ETK. Ez az a mérce, amit ha meglép egy új szabálykönyv, akkor a közösség átfog térni annak használatára. Nem véletlen várták nagyon sokan pozitívitással az újonnan készülő "félhivatalos" rendszert is: az igény az mindig is volt rá. A jelenlegi ETK, ahogy később szó is van róla, tele van a későbbi kiegészítésekben taglalt ellentmondásokkal, amelyek közül javítottak ugyan jópárat a későbbiekben (pl papok paplovagokban), de azért még mindig vannak egyensúly béli érdekességek. Használnák az emberek, kell nekik, csak nincs eddig még nem készült el az, ami kielégítené ezen igényüket a rajongóknak.

Ha jönne egy ÚJ, szuperpöpec, nagyon jól megírt, átgondolt és elkészített kiadás, akkor biztos lesznek rajongók, akiknél valóban fennáll, hogy nem akarnak majd újítani, függetlenül attól mennyire jó a az ÚJ rendszer. De most őszintén: ha a legtöbb rajongónak megadják a lehetőséget, hogy itt egy ÚJ szabály magusra, totál korrekt, teljesen jól van megírva, minőségi, a magus világát teljes mértékben visszaadó kötet, és érkeznek majd a hasonló színvonalú kiegészítők is hozzá, akkor  szerintem kevesen lennének, akik, miután megnézték, továbbra sem tértének át. Szerintem, ha lesz jobb, akkor a közösség is váltani fog (mert az igény megvan a váltásra). 

Összegezve: szerintem nem igaz, hogy azért nem vagy kevesen használnak mást, mert nem kell a rajongóknak, nem akarja azt használni a közösség. Azért nem használnak mást, mert nincs más, olyan színvonalú szabálykönyv (még!). Biztos vannak olyanok is, akik nem akarnának mást használni. Nincs jobb magus rendszer, amit jobban lehetne rendezvényeken használni (a modulok pedig legtöbb esetben ilyenekre készülnek, így ezek halmozódnak, egymást váltják ki). 

 

És válaszolva az eredeti témafelvetésre is: Azért szerintem az ETK, hibáival együtt, nagyon is jól lett összerakva. Lehetne rajta javítani, de ahogy azt most is látjuk, eddig jobbat (és itt a jobbat úgy értem, hogy a közösségnek általánosságban jobban tetszőt) nem sikerült készíteni. Így a legtöbb házi, és maganszemély által írt és készített kiegészítők megrekedtek azon a szinten, ahol apróbb, otthoni játékok kiegészítését szolgálják (lévén, mert mondjuk az ETK nem fed le bizonyos területet, vagy az otthoni játékosoknak jobban bejön 1-1 dolog). 
A sok bonyodalom (főleg jogi mizéria) elveszi a kedvét az ilyen kezdeményezéseknek.
Meg az is nehéz, hogy ha kijön valami új, abba is bele kell tanulnia az embernek. Ott az ETK, az MTK, a HGB, a Summáriumból néhány kaszt/faj leírás, Papok paplovagok 1-2. Ezek nem apró dolgok (Összeadtam az könyveket, nagyjából 1591 oldal) . Ezeket teljesen újradolgozni és újraértelmezni mind készítői mind pedig játékosi oldalról óriási elkötelezettség és munka/energia-befektetés (Majd 1600 oldalnyi szabálytartalmat)

A rendezvények szervezésénél (pl farkasodú) megfigyelhető, hogy változtatnak például a karakteralkotásban szereplő dolgokkal. Keverik a pont-elosztásos módszert az ETK-ban jelenlévő kockadobásos módszerrel például a tulajdonságok elosztásánál. Ezzel a versenyre készült karakterek egyensúlyát javítják. A rendezvényeken számos olyan dolog megjelenik, amelyet az ETK nem, vagy csak kis mértékben lefed, és ezt orvosolva pedig el is készül egy kvázi kiválóan működő rendezvényes ETK verseny. Egyszerűbb piciket foltozni, és megrendezni egy eseményt úgy, a közösség azért nagyjából tisztában van a legtöbb szabálykönyvvel, mint indítani egy olyan rendezvényt, ahol az idén készült szabálykönyv az egyetlen alap, a kiegészítők pedig majd jó pár év múlva érkeznek.

Darabolo és Con Salamander kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Na, most meg oltástól fetrengek - nem panaszkodhatom, mert remélhetően(?) szerencsés vagyok (AstraZeneca), de kemény :D

Azért írok valamit, hogy haladjon a párbeszéd.

Hoztam pár párhuzamot.

Rendszerváltás

  1. A kilencvenes évek elején a többség fénymásolt, nem egységes tartalmú Rubin kódexekkel játszott - a külföldi rokonoktól ill. Bécsből szerzett RPG könyvek ritkaságszámba mentek.
  2. Novák Csanádék megpróbálták kiadni az AD&D-t, de folyamatosan falakba ütköztek, előbb a magyar kiadóknál, majd a TSR-nál.
  3. Végül úgy döntöttek, saját játékot fejlesztenek.
  4. Erre a vártnál sokkal többet kellett várni, de végül 94 Karácsonyára megjelent a KKUK és alapvetően megváltoztatta a hazai szerepjátékot életet. A KKUK szabályrendszerileg nem sokban mutatott túl az akkoriban közkézen forgó AD&D-s szabályvariánsokon és nemzetközi RPG dizájneri trendeken, szóval nem volt innovatív, de JÓ VÓT és érdekes világa volt.
  5. Az alapkönyven túl az is király volt, hogy így a TSR engedélye nélkül lehetett legálisan kiadni lényegében AD&D jellegű modulokat (korai modulok, pl. a Démon átka, valaki?)

Ezredforuló

  1. A kétezres évek elején azon D&D rajongók, akiknek nem tetszett a D&D 3-4E iránya, vagy rendelkeztek még régi kiadványokkal és azokkal játszottak, vagy más rendszert kellett választaniuk. Brutális áron mérték a neten a jó állapotú AD&D és Basic könyveket.
  2. Sokan megpróbálták rávenni a WotC kiadót, hogy tehesse megvehetővé a régebbi kiadásokat is, de az akkori cégpolitika ezt nem tette lehetővé még PDF formában sem.
  3. Végül többen is úgy döntöttek, hogy saját, az eredeti játék szellemiségével teljesen megegyező, szabályrendszerileg kompatibilis RPG-t alkotnak. Ezek nem voltak nagy vasziszdaszok, de működtek és legálisak voltak. Két fő fajtájuk volt eleinte: ún. simularca (eredetivel szabályaiban tökéletesen megegyező játék - szabálymechanikák nem védhetőek le!) vagy retroclone (az eredetivel szellemében azonos, szabályilag változó mértékben javított/korszerűsített/ápgrédelt RPG). A D&D világok adaptálása már nagyobb gond volt. Az egyik megoldás az átnevezés, a másik a körülírás ("a leghíresebb fantasy szerepjáték"), a harmadik az eddig fel nem tölött foltokra való alkotás volt.
  4. El kellett pár évnek telnie, mire az ún. Old School mozgalom "reneszánszá" vált (OSR), de végül akkora sikert aratott, hogy kitört a szub-szubkultúra keretekből, visszahatott a D&D 5E kiadására is, és mai napig jól csengő címke az eladásokhoz. A sokféle szabályrendszer valójában nem megosztottságot okozott, hanem minőségjavító versenyt és mivel a játékok többsége több mint 50%-ban kompatibilis egymással, kevés a konfliktus - inkább olyan, mintha kimondottá és a különféle most is létező stílusokat, szabálynézeteket.
  5. A legkirályabb az OSR-ben nem is az, hogy bárki kiadhatta saját régisulis D&D verzióját, hanem az, hogy rengeteg tehetséges ember kezdett hozzá praktikus anyagokat, modulokat írni. És itt nem csak PDF-ekre gondolok, hanem hobbiboltban kapható, megrendelhető kiadványokra. A szcéna egyik nemzetközileg elismert alkotója, Lux Gábor jelenleg a legjobban fizetett Kárpád-medencei szerepjátékos :)

Poszt(?)-Covid

  1. A kétezerhuszas évek elején az aktív M*-os közösség a réges-régi könyveivel játszik. Az utánpótlásnevelésnek nehéz dolga van: könyvesboltban több mint 10 éve nem kapható semmilyen alapkönyv, az a szűk réteg pedig, aki valahogyan mégis tudomást szerez a játékról és eljut addig, hogy beszerezzen egy alapkönyvet, kénytelen a gyűjtők által magasravert apróhirdetésekre hagyatkozni (vagy lekalózkodja a netről és kinyomtatja, de valljuk be, még PDF párti emberként is érzem, hogy ez lehetséges ugyan, de egy nagyon magas belépési küszöb!). Ráadásul ha el akar menni egy rendezvényre, még számos kiegészítőt - háziszabályt kéne magáévá tennie (~Rubin kódex).
  2. Több M* szervező/rajongó is megpróbálta újra megjelentetni az ETK vagy UTK variánsát, de valószínűleg jogi félelmek miatt elsősorban csak kézalatt köröző PDF-ekig jutottak.
  3. Végül többen úgy döntöttek, saját játékot fejlesztenek (Hulla féle VTK, MKK "Narratív", HTK háziverseny, stb.), hogy legyen mivel másokkal játszani.
  4. Az egészből nyilván az is kihozható, hogy az ETK/UTK újrakiadhatatlan, valami mást kéne Ynevvel kezdeni, de ez csak az egyik opció. A másik az OSR iránya: hasonmások vagy rektroklónok. A fizikai kiadás valamiért nagy hatással van a pszichére, az emberek komolyabban veszik, többre tartják. Pl. Atlantiszban(?) megjelent AD&D rutinnal már játszható M* "Basic", mégis a hullám a KKUK-kal, majd még később az ETK-al dagadt nagyra. A világ értelemszerűen neccesebb kérdés, de több megoldást tudok már kapásból is erre. Egyébként észrevettétek, hogy sok aktív közösség már most is direkt Ynev üres helyeire alkot? És hogy WC/ a "hivatalos" kiadó már most átírt egy csomó alap kifejezést? (Ynev 2.0 és 3.0). Ez a neves kérdés szerintem jobban zavarja a világhegesztőket és a fanatikusokat, mint a ténylegesen játszani akaró, de nem tudó szerepjátékosokat. Tudom, hogy az esetleges per para dolog, de megfelelő jogi forma és közösségi támogatás mellett ettől nem kell tartani.  
  5. Az egészben az lenne a legkirályabb, hogy így méltó formában ki lehetne adni és meg lehetne venni, polcra lehetne tenni a már eddig elkészült rajongói anyagok legjobbjait és végre visszaadhatnánk valami jelképeset a közösségért rengeteget tevő, kiégéssel kacérkodó szervezőknek  mondott köszönömökönökön túl ("Dreina fizesse meg"). Ezek minden potenciális M* játékosnak érdeke

Nyugodtan írjátok meg, hogy hol nem jó a párhuzam (a párhuzam csak egy párhuzam), de szerintem üvölt a hasonlóság:

  1. Zavaros, az új igényeket kielégíteni nem tudó helyzet
  2. A passzív kivárás ("sültgalamb") tarthatatlansága
  3. A megoldás nem felülről, hanem alulról indul - azoktól, akik új rétegeket akarnak megszólítani
  4. Az átütő sikerhez nem forradalmi szabályok, hanem hivatalosan kiadott, könnyen beszerezhető, polcra helyezhető, hagyománykövető, de korszerűsített szabályrendszerek  nyújták az alapot
  5. A rendszeralapra hivatalosan kiadhatóvá válnak minőségi rajongói kiadványok (világok, modulok, stb.), amelyek gyakran újaknak és régieknek(!) egyaránt tetszenek

Aki szeretne konstruktív maradni, attól inkább azt kérdezném, hogy milyen konkrét nehézségeket, kihívásokat lát? Mik a reményei és félelmei?

Javasolom, hogy gyűjtsük össze ezeket és keressünk rájuk lehetséges megoldásokat!

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Én a következő nehézségeket látom. (20+éve...)

1. Nincs vezető, aki végigvigye. Aki az élére álljon a dolognak. 

Ugye itt mindenki játszik, mesél ilyen-olyan formában, ami előbb utóbb megkíván munkát, utóbb rengeteg munkát is akár, de végtére is ez hobbi, kedves időtöltés. Persze van, aki anyagok alkotását, mások a közösségszervezést, egyesek ajándékok alkotását, mások a "kisokos szerepét" veszik vállukra, de alapvetően mindent ingyen, kedvtelésből. Senki nem akart még egy akkora projectet keresztülvinni, értsd: bármiféle haszon ígérete nélkül olyan hatalmas munkába belevágni, és azt záros határidőn beül keresztül is vinni, mint ez lenne. (nem a pénz a lényeg, mert akinek "ez volt a dolga", és fizut kapott érte, vagy nem, de a kiadói próbálkozások sorra elbuktak - ez jelent valamit... És aki meg igazán vezéralak, és mondjuk összefog egy közösséget, annak más céljai vannak, nem egy szabálykönyv. 

2. munkás, aki megcsinálja. Kicsit ugyanaz, mint fent. A tűzhöz közel ülni mindenki szeret. A fórumon észt osztani is, beszélgetni is (senkit nem bántok, nincs célpontja ennek a megjegyzésnek!), de igazán sokat alkotni, tényleg sok munkát beletenni csak kevesen... és ezt nem azért mondom, hogy haragudjunk rájuk, ránk, mert én is benne vagyok, csak hát tény, hogy szívesebben megírtam egy Corma-dina kiegészítőt, de más meg egy modult, megint más egy kisebb anyagot, minthogy elkészüljön ez a szabálykönyv újrakiadás. Pedig egyébként, ha "olcsón" akarjuk, csak be kellene gépelni... persze a formázás, tördelés, a képek beillesztése majdnem olyan nagy munka volna. Szóval csak el kell határozni. Aki pedig valóban tesz bele sok munkát, annak megintcsak megvan a saját elképzelése... lásd pl. én, Hulla, meg olyanok, akik jelentős mennyiségű anyagot alkotnak - hiszen nem azt a könyvet alkottuk meg. 

3. Igény - valós igény megjelenése. Bevallom, erre nem tudok mit írni oknak. Hiszen akármelyik oldalról veselkedek neki, mindenhol arra a következtetére jutok, hogy ha valamire, hát egy új 1TK-ra lenne, és arra lenne igazán igény. Mégsem tartotta ezt eddig senki prioritásnak, én sem. Szívesebben szöszöltem a térképemmel, ami fontos, meg szép, meg jó, persze, de pl. ahogy írtad is, egy utánpótlásnevelésnek egy odaadható szabálykönyv többet érne. És közben még játszani is akarunk. És valljuk be, tudunk is. És visszakanyarodtunk oda, hogy kinek lenne ez igazán a feladata? a kiadónak? Neki érné meg, hogy majd tíz-húsz év múlva is megvegye a MAGUS könyveit valaki...? Mert sok rajongónak "ez mindegy".

Én megpróbálkoztam a rajongói alkotókat összefogni, egy közös műhelyt létrehozni, kvázi újakat aktivizálni, mert az a kevés, aki alkot manapság, úgyis összedolgozik valamilyen szinten. Az eredmény egy nagy nulla lett, több, mint harminc önként jelentkező taggal, több beletett ötlettel egy bő év alatt semmilyen eredményt nem tudtunk felmutatni. Pedig sokszor csak egy bekezdésnyi kreatív szöveget - pl. egy szörnyleírást - céloztam meg. Hogy menne itt akkor egy teljes szabálykönyv? 

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

MG 3. pontjára reagálnék. Az mennyire elvetemült ötlet, hogy tartassék egy igényfelmérés? Akit érdekelne (változatlanul/korrigálva/összefésülve) újranyomott MAGUS szabálykönyv az nyilatkozna, hogy az ETK-MTK-HBG-PPL-ek(-Besti) csomagból, ilyen és ilyen könyvből ennyi és ennyi darabot előrendelne, ha valaki emberi áron kiadná újra. Aki képben van nyilván tudna mondani egy vélelmezhető árat a kötetekhez.  Ha a délüzbég kecskehernyó politikai és ideológiai ellehetetlenítése ellen lehet névvel aláírást gyűjteni, akkor talán itt is lehetne. (Nyilván GPDR-kompatibilisen, ami megint csak munka :( ). Persze egyfelől a munkában, amit lelkesen felvetettem, időhiány miatt segíteni érdemben nem igazán tudok (azért a klubban és a környéken jelzem, hogy van egy ilyen felmérés), másfelől annyira lesz valós az eredmény, mint a kivoltjógyerek kérdésre adott válaszok mikuláskor. Ugyanakkor legalább lenne egy hozzávetőleges kép a (nem feltétlenül) valós igényekről. (Szvsz már több lenne, mint amivel a MKK harcba indult). Ennek tükrében el lehetne dönteni, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkozni a témával. (A klubunkban többen zokszó nélkül kifizettük a D&D 5 PHB-ért és MM-ért meg az előjátékért majd 30e Ft-ot. Hiába van több példányom ETK-ból, valószínűleg vennék még egyet, mert olyan szép és hibátlan. Plusz akkor a 6-8 fiatal, aki jelenleg a D&D-t nyomja ezt is szívesebben elkezdené komolyan játszani, mert otthon papíron és nem pdf-ben böngészheti a szabálykönyveket és álmodhat meg JK-kat vagy kalandokat.)

Ha nem képes a társaság megszervezni a felmérést, akkor nyilván alkalmatlan a nagyobb feladatra is. Ha nem jön össze értelmezhető mennyiségű igénylő aláírás, akkor le kell vonni a következtetést, hogy ez van, az aranytojást tojó tyúk csak egy girhes kakas. Ha meg összejön egy országos felmérésen egy szimpatikus létszám, majd kitörpölődik mit kezdjenek vele.

Egy komolyabb igénnyel akár talán megkereshető a jogtulaj kiadó, hogy potya zsebpénzért nyomják újra az egészet úgy, ahogy a Valhalla, meg a többiek meghagyták. Meghirdetik, előrendeljük... Ebben az esetben minden általunk jól ismert hiba ott volna a könyvekben, de nem a 96-os salátát kellene lapozgatni. (Fogggalmam sincs ki a kiadó, megvan e még ami az újranyomáshoz kell, nem lenne e dafke se kiadva...)

Vaaaagy... (1.-2. pont) Összeáll egy hiteles, általánosan elfogadott alkotócsapat, a lelkes rajongók meg az ő megfizetésükre adakoznak (vagy nem). Ilyen-olyan projektek előfinanszírozására vannak oldalak. Így el lehetne végezni az MG által írt korrekciókat, összefésüléseket, stb... Nyilván ehhez rögzíteni kellene mit vállal a csapat (előtte megnézni mit lehet) és ezek után a plebs a zsebpénzével dönt mennyire szimpi neki a program. Ha összejön a szükségesnek ítélt pénz, akkor örülés van, ha nem, akkor mégsincs valós igény). Mivel az alkotótársaság kvázi meg van fizetve a vállaltak elvégzéséért, már nem puszira/hobbiból csinálja. Az elkészült műveket meg kiadják nyomdai önköltségen. (Így talán a jog oldaláról sem támadható).

Vagy lehet csinálni bármi mást :) ...

ui: Valszeg nagy marhaságok vannak abban amit írtam, nem látok rá a téma hátterére sem, de hátha akad benne használható rész.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Én éppen azt próbáltam felfesteni, hogy a pénz nem megoldás, avagy nem az a gond, hogy az hiányzik, hiszen akit megfizettek érte, annak sem ment. A kedvtelés lelkesedése meg vagy kevés ehhez, vagy akinek van, másra használja ilyen vagy olyan okok miatt. Ezt kellene megoldani... A lehetőség 20+ éven keresztül - jó, kevesebb, mert az elején még volt kiadó, akitől vártunk valamit, volt könyv... de nem sokáig - szóval eddig senki nem oldotta meg ezt az egyébként nyilvánvaló igényt. (szerintem ez felmérés nélkül i látszik...) 

 

Link a hozzászóláshoz

Rodrigo:
A DV-nélkül nem lehet magust kiadni és ők nem egyszer kijelentették, hogy nem akarnak a k100-as rendszerrel foglalkozni, még úgyse hogy még szerintük se lenne veszteséges. Ezt másnak se fogják hagyni. Szóval az ilyen felvetések, hogy majd önköltségért nyomdában megcsinálja valaki az nem járható út. Ebből max annyit lehetne kihozni hogy megcsinálja valaki kirakják mondjuk egy pdf-ben valahová és aki akarja az kinyomtatja otthon. Kb ahogy Hulla csinálja a saját verziójával.

Sajnos ezt meg kellene érteni, hogy a DV kezében van a magus és ők Gáspár András elképzelései szerint akarják tovább vinni. Irodalom + kártya  az rpg-t meg folyamatosan ígérgetjük néha meg bedobunk valamit ami annyira borzalmas, hogy igazi megkönnyebbülés hogy nem lesz belőle semmi... 

 

Link a hozzászóláshoz
2 órával ezelőtt-kor Shen írta:

Rodrigo:
A DV-nélkül nem lehet magust kiadni és ők nem egyszer kijelentették, hogy nem akarnak a k100-as rendszerrel foglalkozni, még úgyse hogy még szerintük se lenne veszteséges. Ezt másnak se fogják hagyni. Szóval az ilyen felvetések, hogy majd önköltségért nyomdában megcsinálja valaki az nem járható út. Ebből max annyit lehetne kihozni hogy megcsinálja valaki kirakják mondjuk egy pdf-ben valahová és aki akarja az kinyomtatja otthon. Kb ahogy Hulla csinálja a saját verziójával.

Sajnos ezt meg kellene érteni, hogy a DV kezében van a magus és ők Gáspár András elképzelései szerint akarják tovább vinni. Irodalom + kártya  az rpg-t meg folyamatosan ígérgetjük néha meg bedobunk valamit ami annyira borzalmas, hogy igazi megkönnyebbülés hogy nem lesz belőle semmi... 

 

Pedig Raon valami olyasmit mondott pár hónapja,hogy újabban a DV-nél az ilyesminek már nincsnek ellene. (Nem emlékszem pontosan hol.)

Persze ez a kijelentése az eddigi viselkedésük fényében nem hangzik túl hihetőnek. Még akkor sem,ha válltig állítja hogy ők sosem indítottak pereket,hanem mindig csak őket perelték be.

Rodrigo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...