Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Vállalkozói szellem & RPG kiadás: Szervezhető-e alulról egy ETK megújulás?

Deodatus

Recommended Posts

Nem tudom, hogy mi ugyan arról a dologról beszélünk? Vagy csak nem sikerült a habosításból ki olvasni a lényeget? Kb 10 éve az a mantra, hogy az ETK lenne a kézenfekvő megoldás de mivel az annyira rossz és idejét múlt, inkább új rendszer kell helyette. Új rendszer meg nem lesz mert már a cél is egy eleve torz elképzelésből fakad miszerint az rpg rendszer célja WC regények leképzése és nem egy jó és játszható rendszer létrehozása. 

Rodrigo és MagyarGergely kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
40 perccel ezelőtt-kor Darabolo írta:
3 órával ezelőtt-kor Shen írta:

A DV-nélkül nem lehet magust kiadni és ők nem egyszer kijelentették, hogy nem akarnak a k100-as rendszerrel foglalkozni, még úgyse hogy még szerintük se lenne veszteséges. 

Volt ilyen? Erről lemaradtam. Valami bővebbet?

Ok. Erről én is. De éreztem, hogy lehet ilyen hozzáállás, erre írtam, hogy dafke se lenne kiadva. Az a baj, hogy egy bojkott sem lenne célravezető, hisz alig adnak ki valamit, ami minket érint.

(Amúgy nem kell kiadniuk, csak ingyenesen hozzáférhetővé tenniük és akkor majd mi megkeresünk egy nyomdát... :D. Cserébe a DV által kiadott majdani kiegészítő világleírásokat, meg egyéb kiegeket majd becsülettel megvesszük, ha az nálunk színesíti és nem átírja a világot.)

13 órával ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

éppen azt próbáltam felfesteni, hogy a pénz nem megoldás, avagy nem az a gond, hogy az hiányzik, hiszen akit megfizettek érte, annak sem ment. A kedvtelés lelkesedése meg vagy kevés ehhez, vagy akinek van, másra használja ilyen vagy olyan okok miatt. Ezt kellene megoldani...

Nyilván értem, hogy baromira nagy munka, akik jelenleg hobbiból foglalkoznak vele, azok számomra eddig is felfoghatatlanul sok időt tettek bele és ezért is maximális tisztelet jár nekik és egyet is értek azzal, amit írsz, csak tök jó volna ha nem itt lenne a vége :(

Link a hozzászóláshoz
5 órával ezelőtt-kor Deodatus írta:

Köszönöm azoknak, aki írtak konkrét félelmeket, problémákat, stb. Amint lesz időm, igyekezni fogok részleteiben reagálni rájuk.

Kérlek se támadásnak se hergelésnek ne vedd ezt!

De, mégis? Mi értelme van mindennek? Harminchatodjára átbeszéljük ugyanazokat a dolgokat, aaaaaa miértis?! Értem, hogy érzed magadban az erőt, én is érzem magamban a lelkesedést, minden NORMÁLIS M* kieggel, kérdéssel és témával kapcsolatban. De ez már lerágott csont.... Reagálsz a válaszokra.... és utána?

Ismétlem, nem támadni kívánlak!

Link a hozzászóláshoz

Darabolo:
Hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen hogy mit lehet várni a magus  terén és ne érjen senkit meglepetésként a rideg valóság amikor szertefoszlanak az illúziók meg a hazugságok.  Legyenek azok sima rajongók vagy akár olyan "naivák" akik azt hiszik hogy majd alkothatnak valamit magushoz a DV engedélyével.

De remélem, így sikerül a hátsó 50%-ból az elsőbe kerülnöd :)

Link a hozzászóláshoz

@DaraboloAz eddigi reakcióid alapján nekem nem úgy tűnik, hogy higgadt fejjel olvasnád a témát és valóban érdekelne, mi újat tudnánk mondani. Ha tényleg érdekel, miben több ez a szál a szokásos sirámoknál és ventillálásnál, egyszerűen csak olvasd újra az eddigi hozzászólásokat addig, amíg nem látod az egyértelmű különbséget :)

tetra kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Kicsit oldalvíz a téma, de hátha valaki érdemben hozzá tud szólni. Azoktól kérdezem, akik picit rálátnak az "illetékes" körökre. Kicsit félve írom le (még naivaként), hogy mi a helyzet a regényekkel, antológiákkal? Az Istenítélet az egy egyszeri, eseti jellegű fellángolás volt vagy várható időnként valamilyen könyv Ynev világához? Vannak még olyan régi írók, akik aktívak/aktivizálódhatnak?  (Nem látok rá, de egyfelől ha építeni akarják a világot, akkor valószínűleg irodalmat is terveztek hozzá, másfelől ha olyan lesz mint a KK narratív, akkor kb mindegy is.)

Link a hozzászóláshoz
17 perccel ezelőtt-kor Rodrigo írta:

Kicsit oldalvíz a téma, de hátha valaki érdemben hozzá tud szólni. Azoktól kérdezem, akik picit rálátnak az "illetékes" körökre. Kicsit félve írom le (még naivaként), hogy mi a helyzet a regényekkel, antológiákkal? Az Istenítélet az egy egyszeri, eseti jellegű fellángolás volt vagy várható időnként valamilyen könyv Ynev világához? Vannak még olyan régi írók, akik aktívak/aktivizálódhatnak?  (Nem látok rá, de egyfelől ha építeni akarják a világot, akkor valószínűleg irodalmat is terveztek hozzá, másfelől ha olyan lesz mint a KK narratív, akkor kb mindegy is.)

Az írói kör elvileg újra aktív GA halála óta és "gőzerővel dolgoznak" a Manifesztációs háború lezárásán.

De ez tényleg erősen offtopik, szóval kérlek menjetek vele az irodalmi fórumokra, ha bele akartok menni. Itten szigorúan ETK+ feltámasztásról beszélgessünk!

Rodrigo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
1 órával ezelőtt-kor Rodrigo írta:

Elvileg már most többé-kevésbé készen van egy könyv ami Mogorva Cheiről fog szólni.

"Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Nemrég fejeztem be a Kalóztánc-2 fantasy antológiát, benne a címadó regényemmel (Kalóztánc 1.).

Szusszanásképpen most épp egy angol nyelvű antológiából fordítok pár novellát és kisregényt, de napokon belül hozzálátok egy Cherubion világán játszódó regényhez, a Chlovia címűhöz, melynek alapját Nick Wraith (Sinka Miklós) írta, és én írótársként alakítgatom saját elképzeléseimre.

Ezt követően szeretném lezárni végre a MAGUS világába írott regényemet Mogorva Cheiről, amely már évek óta csak egy alaposabb átfésülésre és némi csiszolgatásra vár."

Forrás: https://fantasycentrum.hu/nemesistvan

Mivel az interjú tavaly nyáron készült,talán már nem kell rá sokat várni.

Rodrigo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Álnaiv kérdés: van az a pénz, amiért megválna a DV az ETK (és tsai) jogaitól? Ynevet meg a többit megtarthatná, de az eredeti magus rendszer jogai úgy is csak púp a hátán. Ha eladná akkor munka nélkül lenne zsebpénze belőle. A vevő meg vállalná, hogy a rendszerfüggetlen Ynevépítő dolgokat beépítené, így az ETKás közösség továbbra is piac maradna neki. (És nem szennyezné magát a "korszerűtlen őskövület" rendszerrel).  

Aztán ha van ár, akkor egy egyesület adományokból/tagdíjból megvehetné. Én is összetörném a desznókasszát egy ilyen miatt. 

(Bocsi csak álmodozom és lógatom a kezem a bilibe.) 

Darabolo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

14 órával ezelőtt-kor Rodrigo írta:

Álnaiv kérdés: van az a pénz, amiért megválna a DV az ETK (és tsai) jogaitól? Ynevet meg a többit megtarthatná, de az eredeti magus rendszer jogai úgy is csak púp a hátán. Ha eladná akkor munka nélkül lenne zsebpénze belőle. A vevő meg vállalná, hogy a rendszerfüggetlen Ynevépítő dolgokat beépítené, így az ETKás közösség továbbra is piac maradna neki. (És nem szennyezné magát a "korszerűtlen őskövület" rendszerrel).  

Aztán ha van ár, akkor egy egyesület adományokból/tagdíjból megvehetné. Én is összetörném a desznókasszát egy ilyen miatt. 

(Bocsi csak álmodozom és lógatom a kezem a bilibe.) 

Szerintem a DV-nek nincs semmilyen ETK joga... 

Megpróbálom újra vázolni. Magyarországon létezik a szerzői jog, ami azé, aki az adott szellemi terméket, művet megalkotta. Ez ebben az esetben az Első Törvénykönyv alkotóit (lásd szerzők) illeti meg. Ezt el sem lehet idegeníteni, el sem lehet adni, mindig az övéké marad. Megjelentetésre adhatnak jogot, ezért honoráriumot kaphatnak. Ennyi. Tehát a szerzői jog most is az övék, hogy milyen arányban azt vagy rögzítették annak idején, vagy most, vagy pereskedhetnek érte, gondolom. Ha még érdekli őket. 

A másik jogi dolog itt a védjegyoltalom, az arra, amire be van jegyezve. Ez befizetéshez kötött, időkorláttal rendelkező dolog. Az 1TK MAGUS pentagrammájára ez tudtommal jelenleg nem áll fenn, azaz "szabad", míg a DV a ma használt (én hamisnak nevezem) MAGUS logó felett gyakorolhatja ezt a jogot, tehát azt más csak az engedélyükkel, vagy jogellenesen használhatja fel. Ez egy-két kulcs kifejezésre is vonatkozik, talán Erion, meg egy-két markáns Ynevi kifejezés van jelenleg levédve, utána lehet nézni. Az 1TK-n viszont nem ez (ott még többes számban van a MAGUS mozaikszó jelentése) van, hanem a régi, erdeti MAGUS logó, ami viszont nincs levédve, nem is lehet, mert nagyon hasonló a mostanihoz (adminisztráviós tévedés áll a dolog mögött). Tehát az már elég bizonytalan jogi dolog megint, hogy az 1TK logóját védettnek kell-e tekintenünk, de egyébként inkább igen, mivel nagyon hasonló a másikhoz. De azért ingoványos a talaj. 

Egy rajongói kiadványt akár meg is jelenhet. HA jogot sért, akkor sem biztos és olyan egyszerű, hogy ezért dádá lesz. Nagyon sokan megteszik ám... Pl. a dartonita csoportban amikor egy valaki cikkét más neve alatt, a szerző megjelölése és engedélye nélkül kiteszik. Ez csak van, de mivel senki nem kezdeményezett jogi eljárást az ügyben, és egy bíróság sem állapította meg magát a jogsértést, ezért az tulajdonképpen még nem tényállás, jogilag, tehát "nem történt meg". Hiszen egy bírósági eljárás kezdeményezésénél minden jogtulajdonosnak mérlegelnie kell, hogy mibe kerül neki, és mennyit nyerhet a dolgon. 

Ha pl. valamit üzleti jelleggel kiadnak, és abból komoly bevétel keletkezik, azt érdemes lehet "elperelni", ha azt a bevételt feltételezhetően másnak a jogtulajdona miatt (is) szerezték. De ha egy amatőr, rajongói kiadványon, amiből semmi pénz nem jött be,  szerepel egy védjegyes dolog, akkor attól mit perelnének el? Csak azt lehet megállapítani, egyébként jogosan, hogy jogsértés történt, és akár fel lehet szólítani ennek beszüntetésére. Pl. kivonni a kereskedelmi forgalomból, levetetni a boltok polcairól... ja, de hogy ilyen eddig sem volt? Az ügyvédet meg fizetni kell... bár azt lehet, hogy ilyenkor ráverik a bűnösre... ennyire nem értek hozzá. De nyereség még mindig nem történt. Az okozott kárt is meg lehet téríttetni... de azt bizonyítani is kell. Ha pl. azért nem veszik meg a szabálykönyvet, mert közben megjelent ugyanaz rajongóiban... de ezt nehéz bizonyítani, számszerűsíteni, és tudtommal már nincs is forgalomban lévő, megvehető MAGUS szabálykönyv... tehát megint érdekes a téma. Továbbá a rajongó az nem üzleti vetélytárs, tehát még a DV is másképpen kezeli, gondolom én. 

Konkrét példák is vannak, jelent már meg rajongói anyag (bár a megjelenéssel óvatosan kell bánni, hiszen az, hogy 100 példányban kinyomtatok valamit és egy versenyen odaadom a nyerteseknek, résztvevőknek, az nem igazi megjelenés...) ami, ha úgy tetszik, jogellenesen használ a védjegyoltalom alatt állóhoz a megtévesztésig hasonlító logót... mégsem perelte be senki, mert hát minek. 

Szóval ez a jog nem olyan egyszerű terület. És amiket leírtam, az csak az általam összeszedett infókból van, én nem vagyok ilyen irányú végzettségű... tehát ha úgy tetszik, nem értek hozzá. De azt feltételezem, hogy egy akármilyen újra megalkotott, netre feltett, ingyenesen hozzáférhető 1TK, még ha összedobjuk és kinyomtatjuk is pár száz példányban, és teszem azt a táborokban osztjuk, hát senkinek nem szúrná a szemét igazán. (és egy youtube-os nyilatkozat, egy fenyegető magánemail, az még messze van a hivatalos eljárás kezdeményezésétől - ezt csak azért írom, mert ilyenre volt már példa a múltban, hozzáteszem, egyik sem a DV részéről, ez legyen az ő becsületükre mondva) 

Link a hozzászóláshoz
On 2021. 03. 03. at 6:49-kor MagyarGergely írta:

(és egy youtube-os nyilatkozat, egy fenyegető magánemail, az még messze van a hivatalos eljárás kezdeményezésétől - ezt csak azért írom, mert ilyenre volt már példa a múltban, hozzáteszem, egyik sem a DV részéről, ez legyen az ő becsületükre mondva) 

Megkérdezhetem ez mi volt? Már ha nem vagyok indiszkrét.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Persze. 

Nem velem történt, nem rám irányult, ezért nem mentettem el őket pontosan. Legutóbb a Tuan kavarta a szmötyit, amikor a DV-vel pereskedett, és - állításuk szerint - megnyerték valamelyik részét. Akkor az LFG-n (szeritnem akkor még RPG volt) jelent meg egy srácnak valami Yneves cikke, és hát szép kis Hsz-t kapott "Tuan Tibitől", amiben nagyjából az volt, persze körmönfontabban megfogalmazva, hogy a jog náluk van, és ez a cikk bizony jogsértő (nem emlékszem, hogy kép, logó volt-e benne, vagy egyenesen a szöveg valamelyik része...) és akár be is perelhetnék, és csak ők írhatnak ám jogszerűen MAGUS-t, ezért nekik küldje el mindani, amit ki akar tenni, különben... - vagy valami ilyesmi. (újabb "miért szeretjük az ÚTK-t fejezet) 

Nem ez volt az egyetlen, bár azok jóval korábban voltak, de ha jól emlékszem, akkor amikor a Szürke éra lecsapott a MAGUS jogokra (tudom,. ilyen nincs, de nem tudom pontosan, melyik része volt, tán a logó meg néhány regény kiadásának joga), és elkezdődtek az első MAGUS pereskedések, annak a szele is érte a rajongókat valami kijelentés formájában. 

Ezekre gondoltam. 

És arra is, oda is írtam a végére, és a jelen helyzet elemzése meg is kívánja, hogy ez sosem a DV volt, így joggal számíthatunk arra, hogy eztán sem cselekedne hasonlóan. 

Darabolo és Deodatus kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Nem akarom a Tuan-t védeni, de azt azért megjegyezhetted volna, hogy a Tuan-os fenyegetőzések mögött pont Gáspár András állt. Belehergelte a Tuanosokat abba, hogy lépjenek fel a rajongói anyagok ellen majd pár héttel később már a DV oldalon volt GA és ezerrel gyalulta a Tuan-t. Akiket már a rajongók is roppant mód rühelltek a korábbi izmozásuk miatt.  
A szürkéket meg előtte pont GA perelte/fikázta a térkép meg a leírások miatt csak még a Inomi/Tuan oldalról. Aztán köpönyeget váltott GA még sikerült kinyomni valahogy az Északi szövetséget és a szürkecsuklyások eltűntek az oldalukkal egyetemben.
Amúgy a DV részről is volt ilyesmi. Még a fórumukon megkereste őket egy srác, hogy csinált valamit az UTK-hoz és kirakná. Terenyei (Mivel GA áttolta rá) izmozott valamit. Semmi komoly nem volt csak, hogy ő ezt nem ajánlaná mert nem örülnének neki, mert az be van tiltva. Amúgy iszonyat komikus volt ha túltudtál lépni a szánalmas mivoltján.
TR: egyeztetni kéne előtte ám.
Srác: de hát írtam email.
TR: Ízé most erre mit kamuzzak, őőőőő, ja meg van. Egy csomó email kapunk nem gondolod hogy elolvassuk és komolyan is vesszük ezeket.
Srác:????
TR:Ez nem email téma, be kell jönni személyesen a kiadóba és megbeszélni velünk.     
Ez egy rajongói UTK mód lett volna amit azt hiszem az LFG-re akartak kirakni...

Deodatus kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Köszönöm a kiegészítést, ahogy én tudom igazad is van benne... most nem akartam azt elővenni, ki állt, vagy állhatott a dolog mögött, mert a piszkos munkát a kiadó intézte, és a DV esetében is így volt/lett volna/lenne, mert ők voltak GA irodalmi ügynöke. Az is lehet, hogy volt olyan is, amiről lemaradtam, vagy elfelejtetem... ezeket még ma sem tartom fontosnak úgy nyilvántartani, mint mondjuk Ynev kifejezéseit. 

A lényeg ugyanaz: ezek jogilag semmit nem jelentenek, nem többek bekiabálásnál. (tényleg, GA engem is megfenyegetett, amikor az Ynev atlasz kijött. :) ) Az is a lényeg, hogy komoly, igazi jogi lépést eddig senki nem tett ilyen ügyben, fejtegettem fentebb, hogy kb. miért. És a fő lényeg, ami ide, ehhez a témához kell, hogy ha létrejönne egy rajongói 1TK újrakiadás, az valószínűleg nem szúrná senki szemét olyan nagyon. 

Sneer kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Örülök, hogy maradtunk, illetve visszatértünk a régi kerékvágásba! Szerintem az utolsó pár hozzászólásban nem csak a múlt izgalmas (és gyalázatos) pillanatai tárultak fel, de a magáncélú könyvnyomtatás lehetőségét is szépen körbejárta MG!

Én ebben a topikban ennél is tovább szeretnék menni, hiszen abban, hogy lefénymásolsz/kinyomtatsz valamit és bekötteted, valljuk be, nincsen sok truváj. Ilyet már a kilencvenes években (az ősöregek meg azelőtt is) csináltunk :)

Három megoldási halmaz átfedésekkel

• A: Nemhivatalos (javított?) ETK magánkiadás tömegesen
  • B: Az ETK-val kompatibilis szabálykönyvek egységesítő kiadása. Egy ultimate, mindent IS tartalmazó anyag, mint amin MG is dolgozik.
  • C: Ynevi utalásokat nem tartalmazó szabálygyűjtemény és kivonat, azaz nyers rendszer, kicsit a D&D BECMI kiadványokat összefűző Rules Compendium mintájára.

Egy gyors esettanulmány

A Kard és Mágia szerepjátékhoz több nem teljesen hivatalos magánkiadás is készült. Maga a készítő, Lux Gábor is sajátot adott nekem anno, amikor résztvettem Fomalhaut I és Fomalhaut II kampányaiban. Aztán a szerző engedélyével, a Véletlen Találkozások szerepjátékos seregszemlére magam is nyomtattam egyesületi háttérrel példányokat, amiket szétosztottunk a résztvevők között. Végezetül, és szerintem ez az eset a legérdekesebb, bár régóta készül a KéM második, javított kiadása, de egy jelentősebb rajongói kör nem bírta kivárni a megjelenést, és keményfedeles, egybeszerkesztett formátumban kinyomtattatta a három alapkönyvet egybe. Ehhez kerestek egy szerepjátékbarát nyomdát, engedélyt kértek Lux Gábortól, fogtak egy rajongói borítóképet (a KéM-ben nincsenek egyelőre illusztrációk), és az interneten gyűjtést terveztek. Végül annyian szálltak be a lehetőségbe, hogy a fejenkénti ár az eredeti tervezett töredéke lett csak. Ez az első, "igazzy szerepjátékos kódexnek" tűnő Kard és Mágia kiadás!

Évekkel ezelőtt talált védjegyek (http://epub.hpo.hu/e-kutatas)

Delta Vision Kft. (ezek valószínűleg még mindig élnek)

• "M.A.G.U.S., avagy a Kalandorok Krónikája"
  • "Ynev", "Krán", "Pyarron", "Erion"
  • "Tier Nan Gordiun", "Alyr Arkhon" 
  • "Seventh Age"

Inomi: "MÁGUS" (szerintem ez már megszűnt)

Valhallás cégek: "Kiválasztottak", "Valhalla Páholy" (oltalom már nem áll fenn)

Smart-Sector: "KÉ", "TÉ", "VÉ", "MGT" (SFÉ miért nem? :D amúgy már itt sem áll fenn az oltalom)

Ezekből talán azt is látjátok már, hogy évekig miért nem lehetett kiadni újra az ETK-t - más-más kezekben voltak a setting- és rendszerfogalmak.

Merre tovább?

Én azért azt gondolom, hogy egy nagyobb rajongói magánkiadás (A és B verziók) esetén mindenképpen engedélyt illik kérni az eredeti szerzőktől. Rajongói egyesületi háttérel ezt talán meg is kaphatjátok. A baj azzal lehet, amit MG is ír: több cégnél is lehetnek bizonyos védjegyek, amikket bizony lehet perelni. Mindenesetre én ezekben az opciókban kevés megújulási potenciált látok.

A C verzió (ETK+ kompatibilis szabályrendszer új név alatt) gond nélkül kerülhet kereskedelmi forgalmazásba vagy akár könyvespolcokra is, hiszen semmilyen szerzői jogot vagy védjegyet nem sért, ha jól van újrafogalmazva). Ehhez tudok mintát mutatni az OSR játékok receptjével, én elsősorban ezzel terveztem foglalkozni. A rajongóknak viszont ez a legfájdalmasabb pont. Hüpp logó, hüpp cím, hüpp Ynev oltalom alatt álló része. Ugyanakkor egy kezdőnek ez lenne a legfontosabb alapkiadvány a kezdéshez. 

Az én kérdésem az, hogy ha tudod, hogy boltban is kapható egy olyan új magyar szerepjátékrendszer, amely teljességgel kompatibilis az ETK-val és a legtöbb versennyel/táborral, kompakt (nem szükségesek hozzá kiegészítők), és nem valamilyen sötétben bujkáló, haszonleső dög, hanem egy közismert hazai M* rajongói közösség támogatásával készült, akkor:

1. Ajánlanád-e olyan (újra)kezdőknek, aki máshogyan nem tudnak hozzájutni fizikai alapkönyvhöz? Ha igen, milyen feltételekkel?
  2. Megvennéd-e magad is? Ha igen, használnád is vagy csak a polcra kerülne porosodni?
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Érteni vélem a logikát, amin keresztül eljutottál a következtetéshez, @Deodatus, viszont vitatkoznék az eredménnyel. Nem véletlenül nehéz ez a terület, és eddig nem született még jó megoldás... 

Egy kezdőnek - de nekem is pl., és azt gondolom, számos rajongónak - igenis számít, hogy a Ranagoltaszajtotta MAGUS pentagramma és logó ott legyen. Mert azt akarom, megvenni, látni a polcon és kinyitni a csapat előtt, akinek mesélni fogok. Egy kezdőnek, meg pláne. Az Ynev elemekről nem is szólva! Most komolyan, ki a francot érdekelne egy táblázat- és szabálygyűjtemény, pláne, ha kezdő? Az 1TK-ban éppen az a zseniális - nem véletlenül követi ezt szerintem - bár nem bírok teljes kép ismeretével - de a szerepjátékos szabálykönyvek jelentős, han em mind - része, hogy ott van benne a világ, a hangulat, a pózőr, de nagyon ütős megjegyzések. Ha ezt kiveszed belőle, egy profinak sem fog tetszeni, nemhogy egy KEZDŐNEK. Te magad saját bevallás alapjn ezekben a számokban manőverezel, próbálgatod keresztbe-kasul, biztosan akad még olyan szerepjátékos, akinek ez a szórakozás, de én úgy gondolom, hogy a legtöbben - pláne a kezdők (!!) - inkább a mese, a hangulat, a világ fantasy elemei, története miatt szeretik és választanák a szerepjátékot, és konkrétan egy új MAGUS kiadványt, legyen az amatőr vagy hivatalos. Szerintem mindenki sikítva menekülne egy világfüggetlen rendszert tartalmazó szabálkönyvtől! 

Sokan - ezt megint ne vedd magadra, mert nem neked szól - még a MAGUS videókat készítők közül sincsenek tisztában a MAGUS szabálykönyvek megjelenési sorrendjével, vagy a pontos címükkel, csak meg kell nézni ezeket, hogy az ordító blődségeket meglássuk. Lásd "első kiadású MKK" és társai megjegyzések. Itt most nem a kritika része a lényeg - bár tény, hogy várnánk a tartalomkészítőktől némi hozzáértést - de tényleg nem beszólongatni akarok, csak azt megmutatni, hogy ha ők sem, akkor egy kezdőtől mit is várhatnánk? (teljesen jogosan). Szerinted össze fogja majd kapcsolni az esetleges új, világfüggetlen rendszert tartalmazó könyvet a regényekkel, hangulattal, egyéb olyan dolgokkal, amik élvezetessé tennék a szerepjátékot? Gondolj csak bele - mondjuk magamból indulok ki - de amikor először vettem kezembe az 1TK-t, hát nem a szintlépés táblázatok számai közötti arányokban gyönyörkodtem, és nem a varázslatok statisztikáit összefoglaló táblázat fogott meg benne, hanem az izgalmas klánleírások, a kasztok, az országok, a képek. 

Szóval én teljesen zsákutcának érzem - különösen a feltételezett célokkal összevetve - egy logó és védjegyfüggetlen, egy teljesen világfüggetlen csak szabálygyűjtemény nemhogy kiadását, de elkészítését is. Persze szabad a pálya mindenki előtt, de nekem ez a vélemény. 

Darabolo és Greol kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

@MagyarGergely: egy kicsit most is azt érzem, mint a téma legeleje felé, hogy a rólam alkotott (pontatlan) képed alapján próbálsz levonni messzemenő következtetéseket a céljaimmal kapcsolatban. Persze nincs könnyű dolgotok, hiszen én sem fejtettem még ki teljesen az egész gondolatmenetet, így csak abból tudtok kiindulni, amit eddig leírtam.

Ha érdekel benneteket a téma, akkor a türelmeteket kérem, illetve azt, hogy függesszétek fel a velem kapcsolatos elképzeléseiteket, ugyanis ez az egész nem rólam szól, hanem tőlem függetlenül az ETK megújulási lehetőségeinek számbavételéről. Ha konstruktívak akarunk maradni, javaslom, hogy arra koncentráljunk, amit leírunk és ne arra, amit egyébként gondolni vélünk egymásról.

Mivel senki sem reagált érdemben a legutóbbi kérdéseimre, térjünk vissza a főtémánkra. MG írta a legtöbb jól megfogalmazott félelmet / problémát a főtémával kapcsolatban, ezek közül reagálnék egy központira.

Nincs olyan vezető, aki végigvigye a megújulási folyamatot

Ez tényszerűen igaz - de szerintem nem is meglepő. Látni kell, hogy gyakrabban nem a meglévő közösségek magjából, hanem határterületéről jön a megújulás. Ugyanis minden már működő rendszer lényegében egy fennálló status quo, amely az energiahatékonyságra törekszik. Minek az ETK+ újrakiadásán szöszölni, amikor nekem, neked, itt a fórumon talán mindenkinek(?) van ETK-ja, remélhetően van csapata, akivel játszik, stb? Egész egyszerűen a meglévő többség nem érdekelt abban, hogy erőfeszítéseket tegyen a neki alapvetően kényelmes (ha nem is optimális) feltételek megváltoztatásán.

Ezért írtam korábban a példák alapján, hogy: "A megoldás nem felülről, hanem alulról indul - azoktól, akik új rétegeket akarnak megszólítani."

Namost leegyszerűsítve, mi is hiányzik? Szerintem a motiváció - módszer - kompetencia háromszöge.

Egy jó leadernek

• belülről kell motiváltnak lennie, hogy kitartó legyen és motiválhasson másokat is
  • eredményes és hatékony módszerek birtokában kell lennie
  • bírnia kell egy sor, egymástól teljesen különböző kompetenciával (rendszerösszegzés, karizma, közösségszervezés) 

A meglévő M* közösségek vezetői, hangadói lehet, hogy rendelkeznek a kompetenciákkal (+), de akár bírnak a meglévő módszerekkel, akár nem (?), szerepüknél fogva a már meglévő közösségeik ápolásában motiváltak, nem a belépő rétegek igényeire reagálásban (-).

A helyzet a saját esetemben még rosszabb: Bár hitem szerint rendelkezek a sikerre vihető módszerekkal kapcsolatos tudással (+), de semmiféle beágyazottságom nincsen a M* közösségekben (-) és ahogy már az elején írtam, belső motivációm sem az ETK felvirágoztatására (-) - ez nem az én játékom.

Amiért valójában létrehoztam ezt a topikot, az az, hogy senki nem beszél a jogi / gyakorlati lehetőségekről, tehát nagy hiány van közismeretek szintjén a nemzetközi példákról, módszerekről. Az én belső motivációm és kompetenciám valójában abban merül ki, hogy az MKK-val ellentétben nem akarom kívülről megreformálni a M* közönséget és megmondani nekik, hogy mi a jó, hanem elhiszem, hogy tudják, mire van szükségük. Nem csinálok mást, mint a közösség elé tárom, hogy milyen, más esetekben már működő módszerekkel lehetne megkísérelni megoldani pl. az ETK-hiányát, a szabályok széttöredezettségét, stb.

Ha valaki folyamatosan ezek ellen ágál meg kifogásokat keres, miért ne, arra azt is mondhatjuk, hogy ezekben a meglévő status quo változással szembeni ellenállóképessége nyilvánul meg. Így a téma folyamatosan eltérítése valójában természetes jelenségnek is tekinthető - mindenképpen ellenárban kell úsznom.

Ha viszont valakinek pont ezek a mozaikok hiányoznak a megoldáshoz, itt kedvére inspirálódhat! :)

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...