Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Független rajongók művei


Legolol345

Szoktál olvasni antológiákat? (olyan könyvet, melyben valamilyen kapcsolat szerint válogatják össze a novellákat, kisregényeket, verseket, stb. egy könyvbe)  

12 szavazat

  1. 1. Szoktál olvasni antológiákat? (olyan könyvet, melyben valamilyen kapcsolat szerint válogatják össze a novellákat, kisregényeket, verseket, stb. egy könyvbe.

    • Igen, sokat.
      4
    • Igen, néha.
      4
    • Nem, én a hosszú és terjedelmes regényeket szeretem.
      4
    • A Biblia is ilyen?
      1


Recommended Posts

Üdv,

@Legolol345:
Köszi, hogy tartod magad a fórum szabályaihoz! :)

Szeretnék mindazonáltal még egy dolgot tisztázni: a kalandozok.hu nem tervez semmilyen antológiát készíteni vagy megjelentetni, így a fórumtéma címe egyesek számára félrevezető lehet. :) Bátorítunk titeket rá, hogy osszátok meg egymással a novelláitokat, és akár egy gyűjteménybe foglaljátok is azt össze - természetesen meg is jelenhet az oldalon a cikkek között. De egyelőre ez sem a Kalandozók Egyesület, sem pedig a kalandozok.hu oldal üzemeltetőinek és szerkesztőinek közreműködését nem takarja, én senkiről nem tudok a fent említettek közül, aki kontributálna ebben. Én személy szerint úgy vélem, hogy sem kapacitása, sem kompetenciája nincs az oldal szerkesztőinek egy olyan volumenű és minőségű munka kiadásához, amit büszkén közkincsé tennénk az oldal égisze alatt. A szerkesztőség és az egyesület sem tűzött ki ilyen célt, máshová csatornázzuk most az időt és az energiát. 

Azért szerettem volna csak ezt tisztázni, mert történt már olyan, hogy egy fórumozó a kalandozok.hu nevében próbált facebookon kérdőívet népszerűsíteni, a szerkesztőség jóváhagyása nélkül, és ez nem jött ki túl jól. Én személy szerint is bátorítalak titeket rá, hogy írjatok, véleményezzetek, gyűjtsetek, de egyelőre nem érdemes "kalandozók.hu-s" kiadványról beszélni, mert ez szóba sem került. Nincs is a köreinkben szerintem olyan, aki ezt megfelelő minőségben tudná lektorálni. De nézzük, hátha - a legközelebb szerintem @Felon, az irodalmi rész szerkesztője, és @TAO, akinek már jelent meg novellája hivatalos kiadványban áll hozzá az egyesület/szerkesztőség tagjai közül. 

Üdv, szép napot!

Rodrigo és tetra kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
Éppen most-kor Legolol345 írta:

@Con SalamanderAkkor nem tudnád törölni ezt a témát? Előre is köszönöm.

Miért törölném? Nem itt akartok a novelláitokról beszélni, amiket szeretnétek összegyűjteni? Én arra gondoltam, hogy ha kitaláltok neki egy jó nevet, szívesen átnevezem a témát is.

A novellákat be tudjátok küldeni a novellás fórumtémába, megvitatni őket is van egy fórumtéma, de olyan nincs, ahol a gyűjtésről, a válogatás szempontjairól, hosszáról, és minden ilyesmiről tudnátok egyeztetni, úgyhogy ez a téma alkalmas lehet erre!

Üdv,

Link a hozzászóláshoz
39 perccel ezelőtt-kor Con Salamander írta:

Én arra gondoltam, hogy ha kitaláltok neki egy jó nevet, szívesen átnevezem a témát is.

Akkor legyen az új neve "Rajongói M.A.G.U.S antológia", vagy azt is megmondhatod esetleg, hogy hogyan lehet egyszerű tagnak saját témát átnevezni. Előre is köszönöm.

Con Salamander és Rodrigo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
  • Legolol345 erre változtatta a téma címét: Rajongói M.A.G.U.S antológiák

Sziasztok!

 

Én is üdvözlöm az új topicot, de pont azt akartam írni az előzőekhez, hogy antológiát tervezni gyakorlatilag minden nélkül szvsz kicsit túlzott lelkesedés. Nyilván lehet távlati cél, de ahhoz ugyi vannak közbenső lépések. Ugyanakkor ha arról beszélünk, hogy akinek van novellája mutassa meg a köznek és azt jó értelembe véve "megkritizálják" (építő jellegű észrevételek, azok jó fogadása és átbeszélése, írások korrekciója), az már mutathat abba az irányba, hogy egyszer majd akár az is (mármint antológia) lehet belőle.

 

Amin gondolkodtam, hogy ahhoz hogy fejlődjünk, lehet nem ártana "irodalmi kör" jelleget ölteni, ha van kedvetek hozzá. Minden x időben (pl havonta) meghatározunk egy témát (pl táborozás/borozás/zsebtolvaj...) és egy jellemző formát ami alapján egy y-z oldalas irományt "fel kell" tölteni. Aztán átbeszéljük és tanulunk belőle. Vagy azt mondjuk, hogy mindenki hozzon egy zeneszámot ami megihlette és ahhoz írjon egy történetet. Persze lehet én is túlgondolom a dolgot és baromság, csak így egy picit motiválva is lenné(n)k és volna egy keret, ami nem hagyná ellaposodni...

.. kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Szia,

 

Mi a baj azzal, ha ide írjuk le a történeteket és, ha összegyűlik mondjuk 10-12 (de inkább az utóbbi), akkor én azokat előzetes engedélykérés után összegyűjtöm egy irományba, megszerkesztem és PDF formátumban publikál(tat)om itt a weboldalon. Lehet, hogy csak egy 17 éves idióta vagyok, akinek nem szabadna beleszólni az idősebbek dolgaiba, de a szervezésben és a rendszerezésben jónak érzem magam.

 

Üdv,

Legolol345

Link a hozzászóláshoz

Szia!

Egyfelől nem gondolom, hogy idióta vagy és azt sem, hogy ne lenne beleszólásod a dologba, amit közösen csinálunk. (Semilyen személyeskedésnek az árnyékát sem szándékoztam éreztetni az írásomban.) Inspiráló, hogy lelkesen csinálod. Másfelől nem gondolom azt sem, hogy rossz az ötlet, mert akkor azt írtam volna. Ugyanakkor azt viszont gondolom, hogy előbb legyenek olyan felmutatható írások, amikre mindezt alapozni lehet, így első körben azt kell rendbe tenni, hogy azok készen legyenek. A magam dolgairól tudom, hogy pl egy alig másfél oldalas irományomban egy külső szemlélő mennyi hibát talált, ami nekem fel se tűnt, mivel belülről az én szubjektív helyzetemből egyértelmű volt amit írtam. Viszont a kritika után tudtam korrigálni. (Itt nem helyesírási hibáról beszélek, hanem arról, hogy pl nem volt egyértelmű a helyzet, amiből indult a cselekmény, nem volt a szükségesnek megfelelően bemutatva az egyik szereplő és lógott a levegőben, más dolog meg túl volt magyarázva a szerepükhöz képest.) És felteszem szeretnénk olyan minőséget kiadni a kezeink közül (miután egybeszerkesztetted), amit miatt utólag sem kell pirulnunk. Ennyi...

Con Salamander és Darabolo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Szia,

 

Elnézést, én sem úgy gondoltam (az idiótát pédául tudom, hogy csak én gondolom saját magamról; ugye egy kis önkritika), csak én is írnék egy novellát vagy kisregényt és, ha meg van adva egy fix oldalszám, akkor el tudom dönteni, hogy írjak-e egyáltalán, ugyanis nem szeretném elvenni a lehetőséget az idősebbektől és a gyakorlottabaktól.  Értékelés téren pedig kellene pár pont, ami alapján el tudom bővebben mondani, hogy miért tetszik vagy nem tetszik az adott történet. Remélem, így már meg tudunk egyezni.

 

Üdv,

Legolol345

Link a hozzászóláshoz

Két gondolot:

  1. A Találkozzunk Torozonnál FB oldal rendszeresen megoszt egyoldalas kis ujjgyakorlatokat M* íróktól. Ha esetleg ti is ráállnátok az ilyen "egyperces" műfajra, annak az írói önmegvalósítást korlátozó hátrányain túl számos előnye lehet: alacsonyabb a belépési küszöbb, rövidebb idő elolvasni egymás művét, könnyebb és gyorsabb fejlődni, és akár még a TT-re is kikerülhetnek a legjobbak. Talán még én is írnék :)
  2. Kutatási területem részeként foglalkozok akciótanulással és visszajelző rendszerekkel is. Az írói körök egyik örök rákfenéje, hogy nehéz úgy érdemi, konstruktív kritikát adni, hogy az írók ne válljanak defenzívvé. Erről nem az írók tehetnek, ezek ilyen pszichológiai jelenségek: az alkotó mindig túlérzékeny a saját alkotására. Ennek megoldására részben a részvételi művészi világból, részben a teljesítményméréses üzleti világból is születtek nagyon jó megoldások, amelyek alkalmazhatóak szerepjátékokra is. Mi az E P I C L E V E R műhelyeiben nagy sikerrel használjuk ezeket a technikákat a közös problémamegoldástól kezdve egymás fejlesztésén át a játékfejlesztésig. Vannak azzal kapcsolatban kételyeim, hogy írásban működnek-e, de ha mondjuk havonta tartotok egy online megbeszélést, akkor esetleg segíthetek ezeket faciliálni.
tetra és Cundior kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
1 órával ezelőtt-kor Deodatus írta:

A Találkozzunk Torozonnál FB oldal rendszeresen megoszt egyoldalas kis ujjgyakorlatokat M* íróktól. Ha esetleg ti is ráállnátok az ilyen "egyperces" műfajra, annak az írói önmegvalósítást korlátozó hátrányain túl számos előnye lehet:

Ez amúgy jó ötletnek tűnik. Esetleg lehetnének közös témák (szereplők, helyszínek, események vagy címszavak), az is tanulságos lehet, hogy ki, mit hoz ki egy kiinduló helyzetből.

Deodatus kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Engedjetek meg néhány gondolatot a témával kapcsolatban. Amellett, hogy támogatom és szívesen látom a rajongói MAGUS novellákat, szóval írjatok minél többet! 

1, A novella/regény (?)  írás nem olyan könnyű terület, mint amilyennek látszik. Pontosabban, éppen azért olyan nehéz, mert könnyűnek látszik, és boldog-boldogtalan ír novellát. (ez nem baj, csak nem szabadna, hogy a folyamat véget érjen itt!!) Az oldalon számos cikket találtok szerepjáték témában, ezek a játékot támogatják, vagy a világ, vagy a szabályrendszer oldalról, szerencsés esetben mind a kettőről, no és persze modulokat. Ezekből is van jó is, kevésbé jó is, de alapvetően könnyebb valahol megírni, és amiről most én akarok szólni, kitenni őket. Persze természetesen az igazán igényes kiegészítők is gördülékeny stílusúak, nyelvtanilag helyesek, választékosan és érthetően fogalmazottak, de mégiscsak a tartalmiuk a lényeg, és majdhogynem elvész a jelentősége - na jó, ez így nem igaz - de mondjuk úgy, hogy kevésbé ront a jelentőségén és használhatóságán egy cikknek az, ha irodalmilag kifogásolható, mert pl. tele van szóismétléssel, rossz mondatokkal, és akadozó, nehézkes a stílusa. 

A  novelláknál nem így van. Ezek irodalmi alkotások - kellene, hogy legyenek - és lehet bármilyen értékes a benne szereplő információ, ha azt nem jól, nem élvezetesen írták meg,  hát, nagyon kevesen fogják egyáltalán elolvasni. Nem véletlen, hogy - ez az én véleményem - jóval több a "kevésbé jó" (és ide egy csúnya szót gondolok - novella, FŐLEG a rajongói oldalon. (megint nem azt mondom, hogy ne írjanak, írunk, írjatok, csak azt próbálom, felvezetni, hogy nehéz és KELLENE az utómunka is.) Nem véletlen, hogy kevesen olvasnak, főleg rajongói novellákat és regényeket. Egyébként is szomorú, de elharapózott manapság már az, hogy "játszok, de nem olvasok". Nem véletlen az, hogy én pl. igyekszem az oldalra összegyűjteni az összes rajongói MAGUS cikket, de nem teszem ezt a novellákkal. Valahol pedig, lehet hogy azok is megérdemelnék, de ahhoz egy másik ember kellene - és nincs. Egy cikket könnyű átnézni, hogy nem mond-e ellent, vagy csak a még befogadható mértékben Ynev világának vagy a játék szabályrendszerének, de egy novellánál ez csak a belépő, majd jön a többi!

Itt reflektálnék röviden CS kijelentésére, miszerint a novellák vagy a belőlük készült antológia megjelenhet a cikkek között... ezeddig semmi ilyen folyamat nem volt, én nem is vállalkozom rá, hogy átnézem és a cikkekhez hasonló formában felteszem őket - lásd a fenti okok, és az, hogy akkor nem csak ezt a tízet kellene, hanem akkor mindet... mennyiben más az, amit valaki most küldene be, mint mondjuk amit megírtak és akár ide az oldalra is feltettek, netán más oldalon megjelentettek tíz évvel ezelőtt? NEM azt mondom, hogy el akarnám gáncsolni őket, csak azt, hogy ennek nincs rendszere és felelőse nálunk, sajnos a mai napig, pedig többször is felvetődött már. Sajnos a novellák jelenleg elég mostohagyerekei az oldalnak. Persze van rá egy fórumtéma, ahol végül is vissza is lehet olvasni, ha valaki szerint ez is megjelentetés, hát akkor mégis van. 

2, Egy novellának - már ha "megjelenik" - kell a szerkesztés. Hogy valaki nézze át, hogy ne legyenek benne rossz, érthetetlen, alany, tárgy-hibás mondatok, ordító, vagy éppen kisebb helyesírási hibák, érthetetlen és magyartalan kifejezések - mint amintől hemzseg a legtöbb rajongói novella - de most nem akarok az oktatási rendszerbe meg politikába belemenni. Hogy valaki szóljon a gyereknek, hogy ne a görök mitológia, vagy az angol-amerikai filmek személyneveit adja az ynevi karaktereinek, És ez még nem is minden. A szereplők szerepeltetési aránya, a terjedelem aránya, és számos olyan dolog, ami egy szépen szerkesztett irodalmi mű sajátja, de nem könnyű, és több ember munkája azt elérni - és lassan kifogyok a példák leírási lehetőségéből, mert én sem vagyok hivatásos szerkesztő, csak bele-beleszagoltam ezekbe, de sok mindenről fogalmam sincs ebben a szakmában. Csak azt tudom, hogy van olyan irodalmi alkotás, amit öröm olvasni, és eteti magát, és van olyan is, amit az első pár oldal után letesz az ember. Akkor is, ha MAGUS. 

Szóval bármilyen antológiában gondolkodik itt bárki, én azt javaslom, hogy az - évek óta meg nem ugrott - írjunk valamit, sokat, sokan, rendszeresen - szint csak a jéghegy csúcsa, persze belépő, de nem elég, azokat nemhogy át kell olvasni, majd "kvajó"-nyilatkozatot tenni a fórumon, hanem meg kell szerkeszteni - nem, önmagát nem tudja szerkeszteni senki, én sem, más sem... ez nem így megy - át kell írni, dolgozni kell vele, és akkor majd a végén jó lesz. Szóval ezt mindenképpen javaslom komolyan figyelembe venni ha szerveztek valami ilyesmit. (nem véletlen, hogy még nem készült Kalandozós altológia... )

3, Aranyos, hogy majd a Találkozzunk... csatornán lesz bemutatva... Azért ezt is kezeljétek reálisan. A csatorna hivatalos, már bemutatkozott íróktól alkalmazza a töredékeknek nevezett sorozat novelláit... és bár sok mindent megtesz, hogy ontsa magából a MAGUS tartalmakat - valahogy be kell gyűjteni a pénzt a patreonra -, a rajongókkal nem nagyon látom, hogy foglalkozna. 

Végezetül ide kívánkozik, hogy nem én vagyok ám a mindentudó, én is próbálkoztam novellákkal, talán fogok is még, de - volt szerencsém, hogy a Delta hivatalos szerkesztő és író párosa köpködje meg, és firkálja tele pirossal - de pontosan tudom, hogy bár nekem nagyon tetszenek, azért irodalmilag még messze vannak a szinttől. 

És nem azt akarom mondani, hogy ne írjatok, dehogy Hajrá! Csak ne abban merüljön ki ez a munka, hogy csak bedobáljuk a novellákat, oszt jól van. Komoly egyéb munkákat is el kell vállalni itt egy ilyen projecttel kapcsolatban. 

 

Rodrigo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
  • Legolol345 erre változtatta a téma címét: Független rajongók művei

Én is pont erre akartam kilyukadni MG. Nem azt mondom, hogy írjunk sokat és majd valamelyik jó lesz, hanem írjunk sokat, foglalkozzunk vele és tanuljunk belőle. Még a másik topicban SdiA szempontokat is felvetett, ami szerint érdemes lenne az írásokat boncolgatni. És persze az elején lesznek hibák, főleg azok, de ha a hibák mellett arra is rá tudunk mutatni mi volt a jó az adott írásban talán nem megy el az író kedve. És ha az elején "csak" a magunk szórakozására csináljuk az sem baj. Aztán kiderül meddig jutunk vele (ha elkezdjük egyáltalán). Mert igenis érdemes lenne, hisz abból tanul az elfszabású fia. (Lehet erre nem a fórum a legjobb felület, de valahogy meg meg kell jelenni, hogy azok akik csak fontolgatják az írogatást lássák, hogy él a dolog.)

ui: Az elefántot is falatonként kell megenni...

.. és Darabolo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
7 perccel ezelőtt-kor Saimon di Alver írta:

Erre lenne kiváló a Rodrigo által javasolt "irodalmi kör".  Megbeszéljük, hogy mit, mikorra, milyen terjedelemben, aztán közösen kielemezzük a szempontrendszereink alapján. Csiszoljuk őket, aztán köv alakalommal meglátjuk mit sikerült kihozni belőle. Ha Túl vagyunk 4-5-x körön, akkor majd agyalhatunk hol jelenjenek meg a művek kérdéskörön. 

Kezdetnek egy FB csoport? Ha érdekel csillagozz és meghívlak a csoportba. 

Üdv, 

SdiA

Így is jó, sőt. Aztán ami átment a rostán, azt pl ide a novellás topicba kitesszük, hogy mások is el tudják mondani a véleményüket (még egy kör észrevétel).

(Meg lássák, hogy él a dolog.)

Link a hozzászóláshoz
2 perccel ezelőtt-kor Saimon di Alver írta:

Szerkezet (passzol az eredeti célhoz?)  
Történet (maga az alaptörténet, a történet íve, érthetősége kezdő/tapasztalt, MAGUS-ba való passzolás) 
Karakterek  (bemutatás, célok, illeszkedés a történethez, Ynev hűség, jellemfejlődés)
Stílus, szókincs (kifejezések, fogalmazás, helyes írás) 

Szerintem ez a tökéletes szempontrendszer, ugyanakkor azzalmég kiegészíteném, hogy ezt az 5 pontot egy 5-ös skálán nézzük majd meg. És, ha az átlag 3-nál nagyobb, akkor érdemes a művel foglalkozni.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Teljes mértékben támogatom a kezdeményezést.

1. Létrehoztam egy Irodalmi alkotóműhely fórumcsoportot a jelenlévőknek, ahol korlátlanul tudtok értékelni, feltölteni, témákat létrehozni. Csak a tagoknak, így lehet békében dolgozni.

2. Az Irodalmi rész régen úgy működött, hogy az oldal automatikusan kategorizálta a verseket/novellákat/előtörténeteket szerzők alá és akit érdekelt, így tudta az irodalmi dolgokat olvasni. Amennyiben a szerveződés aktív marad és produkál aktivitást úgy egy ehhez hasonló, illetve az ötletek alapján jobb rendszert is szívesen biztosítok a munkákhoz.

3. Amennyiben a kezdeményezés sikeres, úgy számolhattok a támogatásommal a további erre epülő témákban.

Üdv. Antail

 

 

Deodatus, Darabolo és Cundior kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...