Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Játéktechnikai megoldások - Pszi

Antail

Hasznos-e a Pszi játéktechnikai átnézése?  

110 szavazat

1. 1. Hasznos-e a Pszi játéktechnikai átnézése?

• Igen
    • Nem
    • Éljenek a Barbárok - Nem használok pszit

Recommended Posts

Közzétéve:

Üdv!

Szerintem igen. Nem fizikai fáradtság ez, de szelleminek nagyon is felfogható. Mi sem mutatja jobban, mint maguknak apszi-pontoknak a fogyása. Hiszen kevesebb pszi-ponttal kisebbdiszciplínákba foghat bele. Azaz fárad, valóban. Nem véletlen az sem szerintem, hogy pihenéssel lehet visszaszerezni a pszi-pontokat, azaz olyan állapotba kerülni, hogy újabb nagy szellemi koncentrációra legyen képes.

Közzétéve:

Üdv!

Szerintem nem, legalább is szabályilag nem. A szinesítés kedvéért utalhatsz neki arra, hogy aludnál már egy jót, hiszen akinek általában 50 pszi-pontja van, de most egy sem, annak nyilván hiányzik. DE ennek szabály-vonzatai csak annyi van, hogy nem tud pszit használni, amit így tekinthetünk a legmegerőltetőbb szellemi tevékenységnek., De olvasni, beszélgetni, gondolkodni elvileg korlátozás nélkül tudnia kell, ezt a szabályok betartásával nem korlátozhatod, meglátásom szerint.

Közzétéve:

Üdv!

Egy kérdés.

Ti mit gondoltok, hogyan alkalmazzátok, alkalmazhatónak tartjátok-e a láthatatlanság észlelése nevű kyr diszciplínát? Erőssége 1, 5pszi-pontért erősíthető, és csak akkor hat, ha erősebb, mint a láthatatlanság. Namármost, a legtöbb láthatatlanság sokkal erősebb, és a varázslónak esélye nincs észlelni ezzel bármit is...

Ugye a varázslói szintén 1-es erősség, ezzel nincs gond, versenyezhetnek, hogy ki az erősebb.

De nézzünk más mágiaformákat, amiknél a varázsló elvileg erősebb, hatékonyabb, kifinomultabb! (?)

Boszorkány: 5Mp, 2 E, és minden újabb 1 Mp 2-E-val erősít...Azaz mondjuk egy 3.Tszű boszorkány, a 24Mp-jából létrehozhat egy 40-es erősségű láthatatlanságot. (jó, ehhez meg kellett szakadnia) DE egy 3Tsz-ű varázsló a maga 19 pszi pontjából felfedezhet egy 3E-s láthatatlanságot... :) és még marad 4 pszi-pontja... :)

Pap: 10Mp, 5E és 2Mp- 1E-t erősít. Vegyünk egy gyenge papot, akinek 3.Tsz-en van 23 Mp-ja, mindig 1-et dobott. Már ő is ugye alapból 5-ös erősségű láthatatlanságot művel, a varázslónk már így is esélytelen hogy meglássa, de még fel is erősítheti 11E-re. Ismét mosolyogtató eredmény.

Ennyire volt időm most, de a többi kasztnál is hasonló ahelyzet...

Tehát a varázslónk csak csíre láthatatlanságokat láthat meg? és ráadásul összes pszi erejével, amit inkább tartogat a harc közben Mp visszaszerzésre? Van ennek így valami haszna? Ti hogy alkalmazzátok?

Közzétéve:

Üdv!

Ez már az én fejemben is megfordult (mármint hogy "sokba kerül" a varázslónak ez a diszciplína), és szerintem is súlyos gond. Még rosszabb, hogy a varázsló ugye csak a leplezetlen mágiát érzékeli, és ha gyanakszik, akkor a leplezettet ezzel detektálhatja, feltéve hogy erősebbet csinál. A leplezés 1 Mp/E...

Egy lehetséges megoldás a pszipont-igény csökkentése, legalábbis az erősítés tekintetében.

Közzétéve:

8)

Üdv!

Ebben az esteben a varázslói Pszí a probléműs rész, nem a mágia.

Azaz bár igen költséges szerintem más módon kell felderítenie a láthattlant. (pl aurát keres sb...)

Ne feledjük, hogy a varázslói Mágia bár a legkifinomultabb, az Isteni mindig is erősebb volt, és lesz!! (Pl: feltámasztás, síkkapú, isőkapu stb...)

azaz lthatjuk igen bár a varázsló tettszése szerint manipulálhatj a maga energiáit, ám azok csak a saját hatalmát reprezentálja.

Darabolo kedveli ezt
Közzétéve:

Idéznék az egyik rúnából:

Az általános diszciplínák közül a Roham (Megfékezés) is több problémát vetett fel.

Először is az említett Pszi Roham és a hagyományos roham együttes alkalmazása kapcsán, hiszen senki sem harcolhat és használhat Pszit egyazon körben. A Pszi Rohamnak kivételt jelent, hiszen pontosan ez a lényege. Nem meditáció, inkább a Pszi energiákat kordában tartó erők teljes megszüntetése, az energiák legősibb, legegyszerűbb felszabadítása. Ennek köszönhető gyors és hatásos alkalmazása is. A diszciplína minden Pszi forrást felemészt, kivéve a nehezen hozzáférhető Statikus pajzsokban tárolt energiát. Ennek eredménye a dobás nélküli kezdeményezés, továbbá a TÉ módosító. Ha a roham nem csak a Pszi alkalmazást, hanem valódi lerohanást is jelent, az automatikus kezdeményezés birtokában szinte lehetetlen megfékezni a támadót. A diszciplínát nem Pszi, hanem a lerohanó támadást fogadó védekező fél is jól használhatja. Két dolgot is tehet: egyrészt alkalmazhatja saját magára a Pszi Rohamot, vagy Mesterfokú használat esetén ellenfelére a Megfékezést. Mindkét esetben ő kezdeményez először, ezzel az ellenfél támadásának lendületét saját hasznára fordítja, megtörve a lendületet, szinte felnyársalva a száguldó támadót. Akár tapasztaltabb, jobb harci értékekkel rendelkező ellenfél is egy csapással legyőzhető, ha a karakter jókor és szerencsésen használja a Pszi Rohamot. Persze azesetben, ha mindkét fél Pszi Rohamhoz folyamodik, s így magának követeli a kezdeményezést, továbbra is szükség lesz a jó öreg Kezdeményező Dobásra.

Jelen oldalak zárókérdése is a Pszivel kapcsolatos. Ha valaki látja, hogy egy varázshasználó varázsoláshoz készül, Pszi-lökést alkalmazva tönkreteheti-e a megkezdett varázslatot. A válasz igen - de csak bizonyos feltételekkel. A Pszi-használónak fel kell ismernie, hogy valóban varázslás folyik, ehhez pedig legalább alapvető ismeretekkel kell rendelkeznie a mágiáról. A diszciplína alkalmazása 1 szegmenst igényel, így csak ennél hosszabb varázslási idejű varázslatok ellen hatásos - hiszen a varázslás folyamatát először fel kell ismerni, a Pszi-lökés csak ezután alkalmazható. További feltétel még, hogy a diszciplína alkalmazója sikeresen kezdeményezzen, hiszen a varázslat megalkotása után kárbaveszett erőfeszítés a Pszi-lökés. Végül: a lökés erősségének legalább 5 kg-osnak kell lennie - azaz 5 Pszi-pontot kell felhasználni a sikerhez.

Kovi

Közzétéve:

Üdv!

A Láthatatlanság felfedezése diszciplinával kapcsolatban eszembe jutott egy háziszabály, amit akkoriban alkottam meg, amikor játszani kezdtünk. Annak idején elkerülte a figyelmünket a leírás azon kitétele, miszerint a varázsló ezzel a leplezett varázslatokat is észlelheti.

Közzétéve:

Üdv!

cather, valószínűleg így van. Ha emlékezetem nem csal (bár én nem játszom a kasztot), hogy a mágiájuknál leírta, hogy a papi mágia egyes varázslatai lényegükből következően másra hatnak csak, és ezért a szerzetes nem alkalmazhatja őket. Gondolom, a pszivel is így működik.

Közzétéve:

Igazán kár, bár valamivel megkellet fogni a kasztot, pedig a pyarroni szerzetes inkább mentalista, de hát ezzel nincs mit tenni. Azért így is van jó pár feelinges dolog a kasztban!

Közzétéve:

Ha már szerzetes...

Az olyan mágiát/diszciplínát ami nem magára, de nem is másra hat, tudja használni?

Pl. telekinézis, vízfakasztás, szent fény, ilyesmi

Gondolkodom egy szegénységi fogadalmat tett szerzetes (á' lá Baskerville-i Vilmos) karakter indításán, gondoltam kikérem a hozzáértőbb fórumozók véleményét :D

Közzétéve:

Üdv!

Shikaka,

A telekinézis diszciplína szerintem egyértelműen kimeríti a más valakire vagy valamire hatást, ezért a szerzetes nem alkalmazhatja.

Az általademlített varázslatok egyike sincsen a szerzetes varázslatai között.

A karakterhez sok sikert... :lol:

Közzétéve:

Hello!

Magyar Gergely ez téves mert használhatja a személyes auráján belül! Ugyanis a szerzetesnek van egy mágiája amely míly találó néven Személyes Aura, képes kiterjeszteni az auráját így a pszí nem lehet akadály persze ez elég mana költséges dolog, de legalább képes kisebb dolgokra, dolgokat megtenni. Persze egy szerzetes, nem feltétlenül fog ehez folyamodni elsősorban a társak védelméért felelős ezzel a varázslattal. Másodsorban ha már úgy is létre jött miért ne tehetné meg a pszí alkalmazások ezen részét? Nyílván ismeri őket csak "nem alkalmazhatja".

Shikaka a karakterhez sok sikert! Van egy szerzetesem és igen élvezetes játékélményt nyújt :) Persze kell egy jó mesélő is hozzá!

Közzétéve:

Üdv!

A szerzetesnek van egy saját varázslatlistája. Ami abban benne van azt jóformán arra alkalmazza amire/akire akarja.

Ezen felül képes alkalmazni az "imádott" panteon isteneihez kapcsolódó szférák varázslatait saját magára, illetve ha beköltözik valakibe, akkor arra is.

"Magyar Gergely ez téves mert használhatja a személyes auráján belül! "

Már megbocsáss, de ez nem szerepl a leírásban. A szerzetes kizárólag saát magára varázsolhat, illetve Eggyéválás varázslattal "megszállt" személyre.

Az viszont tény, hogy létrehozhat a kiterjesztett auráján belül különböző más litániákat, amelyekből az érzékelés típusúak olcsóbbak.

Volt idő, amikor én játszottam egy Kaoraku (illetve tiadlani) szerzetessel, de nem csináltam olyat, hogy kiterjesztett aurában varázsoltam volna mindenkire.

Ez egy védő litánia, mágiaellenállás kiterjesztésére való. PL. védővarázslatot mond a szerzetes magára és kiterjeszti az auráját (a célpont köré is), akkor a támadó varázslatnak először a szerzetes védelmén kell átjutnia.

De nem a védendő célpontra lehet védő varázslatot mondani.

Sylvanus

Közzétéve:

Üdv!

"Minden szerzetes képes a saját és a papi mágia számára engedélyezett varázslatait használni, az alábbiak szerint. Minden varázslatot CSAK ÉS KIZÁRÓLAG önmagán hajthat végre. " TF,28/2/1 és

"A pyarroni módszerben minden szempontból mesterfokú pszihasználóknak minősülnek, holott diszciplínáit (a Telepátia kivételével) CSAK önmagukon képesek alkalmazni." TF,28/2/3

Mit nem lehet ezen a teljesen egyértelmű és pofonegyszerű megfogalmazáson megérteni??

Magyar Gergely ez téves mert használhatja a személyes auráján belül!
Nem értelek. Nem az van, hogy a személyes azrán belül, hanem, hogy ÖNMAGÁN. Méghozzá CSAK ÉS KIZÁRÓLAG. Ez elég konkrét...

Nem ismétlem Sylvanust, de ez a varázslat teljesen másra való! (akkor is, ha csak védeni akarod mágiával atöbbieket.) Attól még, hogy valaki bekerül a személyes aurába, nem lesz a szerzetes része... ugyanúgy más valaki.

egy szerzetes, nem feltétlenül fog ehez folyamodni
Nem "nem feltétlenül" hanem egyáltalán nem. Továbbá felhívnám a figyelmet, hogy nem erkölcsi megfontolásból, nem isteni tiltásból, nem saját elhatározásából nem alkalmaz másra mágiát, hanem NEM KÉPES RÁ!
A szerzetesnek van egy saját varázslatlistája. Ami abban benne van azt jóformán arra alkalmazza amire/akire akarja.
? Ez megint nem igaz. Lásd az első idézetet, egyértelmű.
Ezen felül képes alkalmazni az "imádott" panteon isteneihez kapcsolódó szférák varázslatait saját magára, illetve ha beköltözik valakibe, akkor arra is.
? Ezt megint nem értem. A szerzetesenknincs imádottisten szférája... a szerzetesi mágia nem osztható szférákra, illetve más szférái vannak. Õ nem alkalmazhat máshol leírt, de mondjuk élet szférájú varázslatot, mert pyarronita...

A beleköltözés viszont nagyon igaz! Ha már mindenáron meg akarjuk kerülni a másra alkalmazást, akkor íGY lehet, szerintem. Ez igen.

Közzétéve:

Még egy kérdés!

A Benignus-rendi szerzetesnek van egy olyan képessége, hogy 5. szinttől ki tudja terjeszteni démonokra asztrális és mentális befolyását.

Tudja valaki, hogy ez mire jó? (nincs olyan varázslata, amit lenne értelme démonra varázsolni)

Közzétéve:

Üdv!

Teljesen igaz... esetleg a jellemérzékelés... :lol:

Hát, ezt valószínűleg a készítők úgy gondolták, hogy a papi mágia, azután meg leírták, hogy nincsnekik... Nem tudom.

Azt ugyan írja, hogy VAN még az ott felsoroltakon kívül is varázslatk, tehát oda, HÁZI szabályként adható nekik olyan, amivel a démonok ellen is érnek valamit.

Közzétéve:

Nem akarok parázs vitát indítani! DE most nem fogom hagyni ezt a dolgot! Lélekút, azonbelűl is az egyévállás! Normális esetben az embert védi a személyes aura, így a lelket is! Az egyévállás során a lélek beleköltözik a testbe, nos ezek szerint a logikát végig követve a személyes aura is kiterjedhet a testre, így pl. Gyógyíthatja a testet csillapíthatja a fájdalmat és stb. Nos ha az így kiterjesztet személyes aurán belül használhat pszít, és egyéb dolgokat, akkor ha kiterjesztené a személyes auráját a varázslat segitségével, akkor is képes használni ugyanazt mint az egyéválás során!

Közzétéve:

Üdv!

Szerintem nem.

Normális esetben az embert védi a személyes aura, így a lelket is!
Ez így nem igaz. A lélek gerjeszti (okozza) a személyes aurát, ami védi a testet. (nagyon lleegyszerűsítve) a lelket nem védi. Azt asztrál és mentálsíkon a ME védi.

Ha belekültözöl a testbe, az ok, akkor az lesz a teste arra az időre.

De attól, hogy kiterjeszti a személyes auráját, még nem lesz minden az ő része, azaz nem minőrül ő magának, CSAK A SZEMÉLYES AURA VÉDELME ALÁ KERÜL - nagy különbség. Emiatt nem tudja majd alkalmazni.

Közzétéve:

Üdv!

Idézet:

? Ez megint nem igaz. Lásd az első idézetet, egyértelmű.

Valóban, leginkább úgy lehet értelmezni, hogy hülyeséget írtam :)
Idézet:

? Ezt megint nem értem. A szerzetesenknincs imádottisten szférája... a szerzetesi mágia nem osztható szférákra, illetve más szférái vannak. Õ nem alkalmazhat máshol leírt, de mondjuk élet szférájú varázslatot, mert pyarronita...

Egész pontosan: Minden szerzetes képes a saját és a papi mágia számára engedélyezett varázslatait használni.

Tudom, hogy nem szférikus felosztású a varázslatlistájuk.

Ennek ellenére a papi mágiából a szférikus varázslatokhoz hasonló varázslatokat képesek létrehozni.

Játéktechnikailag a szerzetesnek van imádottisten szférája. Pl. Benginus-rendi szerzetes egyistenhithez kapcsolódik, Domvikhoz. Ezért a Domvik papok varázslatai közül használhatják az Élet, Lélek, Természet szférájú varázslatokat önmagukra.

A Pyarronita szerzetesek a Pyarroni Pantheon minden istenéhez imádkoznak, így ők az összes szférából alkalmazhatják magukra a papi varázslatokat, amelyek technikailag széfrikusak.

Persze lehet, hogy teljesen másképpen kell figyelembe venni a papi mágia számukra engedélyezett varázslatainak listáját.

Sylvanus

Közzétéve:

Ennek ellenére a papi mágiából a szférikus varázslatokhoz hasonló varázslatokat képesek létrehozni.

Játéktechnikailag a szerzetesnek van imádottisten szférája. Pl. Benginus-rendi szerzetes egyistenhithez kapcsolódik, Domvikhoz. Ezért a Domvik papok varázslatai közül használhatják az Élet, Lélek, Természet szférájú varázslatokat önmagukra.

Én is jogosnak érzem az egyistenhitű szerzetesek számára az istenükhöz tartozó varázslatok magukra alkalmazását.

Bár ez sehol sincs leírva...

A Pyarronita szerzetesek a Pyarroni Pantheon minden istenéhez imádkoznak, így ők az összes szférából alkalmazhatják magukra a papi varázslatokat, amelyek technikailag széfrikusak.

Ez így nekem kicsit soknak tűnik...

Persze lehet, hogy teljesen másképpen kell figyelembe venni a papi mágia számukra engedélyezett varázslatainak listáját.

Az MT-ben az van, hogy a szerzetesek számára majd lesznek még egyedi varázslatok egy külön kiegészítőben.

Gondolom ide került volna a Benginus-rend anti-démon fegyvertára (ha már nagy tudású démonűzők ugye)

Szerintem a kiadó akart még varázslatokat írni a kaszthoz, de a kiadást anno elsiették.

Ötletem nincs hogy mi legyen, de az elmaradt spec. varázslatok helyett hajlok arra, hogy házilag engedélyezzek pluszban varázslatokat a papi mágiából. Nem mindet, csak ami illik hozzá...

Közzétéve:

Üdv!

Nos, ezt jó lenne, ha alátámasztanád valami idézettel, például, mert szerintem neg nem.

Ugyanis a szerzetesnek azok a varázslatai vannak, amiket a TF-ben(vagy 2TK) odaírtak nekik. Ebben igen, vannak olyan varázslatok, amik gyakorlatilag ugyanazok, mint a papok szférikus varázslatai.

De ugye a szerzeteseknél minden varázslat lélek szférájú... így nincs nekik igazán szférás felosztás.

Jól sejtettem én, hogy erre gondolsz, és nem véletlenül írtam bőszen, hogy nem igaz! A domvik szerzetes NEM alkalmazhatja a Domvik szférák varázslatait, csak ami számára engedélyezve van... ami oda le van írva. A Pyarronitákról nem is beszélve... külön ki van emelve, hogy ők minden istent egyszerre szolgálnak (panteonon belül, kivéve orwella - csak hogy pontos legyek) de ezt nem hinném, hogy úgy kellene venni, hogy akkor minden papi varázslat, és hajrá! Õk is CSAK azokat ismerik, amik ENGEDÉLYEZVE vannak nekik. Mivel nincs felsorolás az, ami ott van!

Shikaka,

Jön a csatamágus is, meg sorolhatnám még...

Az ötleted egy házi rendszerben lehetséges, és követendő is. De a hivatalos szerzetes bizony nem így van, ne tévesszünk meg senkit. :)

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...