Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!


Antail

Recommended Posts

Ahoi!

A téma adott, bárki tehet fel kérdéseket. A válaszok egyértelműek lesznek, sok idézettel a törvényönyvekből, esetlegesen regényekből. Ebben a témában próbáljunk meg a szabályokra, az adatokra összpontosítani, az Ynev országai téma hivatott az Ynevvel kapcsolatos kérdésekre, és a fajoknak is lehet helyet találni. Sok sikert a kérdésekhez, de kérjük, hogy csak azok válaszoljanak, akik biztosak válaszukban, nem kellene teletűzdelni "szerintem"-ekkel, persze ez is megvitatható, egy bizonyos mértékig. Továbbá az "engem is érdekelne" kezdetű hozzászólások is törlésre kerülnek.

Bye

Con Salamander

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nos, azt nem is igazán fogod megtalálni benne. Akadt már számos opcionális szabály, de az új kiadású könyvben benne van nagyjából.

Ebből írok hát ide egy szemelvényt:

Erő Könnyű Közepes Nehéz

4 4 font 6 font 12 font

5 6 font 12 font 18 font

6 8 font 16 font 24 font

7 10 font 20 font 30 font

8 12 font 24 font 36 font

9 14 font 28 font 42 font

10 17 font 34 font 51 font

11 20 font 40 font 60 font

12 24 font 48 font 72 font

13 28 font 56 font 84 font

14 32 font 64 font 96 font

15 36 font 72 font 108 font

16 40 font 80 font 120 font

17 45 font 90 font 135 font

18 50 font 100 font 150 font

19 55 font 110 font 165 font

20 60 font 120 font 180 font

21 66 font 132 font 198 font

22 74 font 148 font 222 font

23 86 font 172 font 258 font

a többire nem lesz szükséged...

Magasabb értékeknél kicsit told el felfelé a mércét, mert az ETKs magusban nem tud ennyire fejlődni az erő...

Bye

Link a hozzászóláshoz

HI

Én arra lennék kíváncsi hogy (bár ez nem adat szerű és egy egyezményes szerintem is megteszi) vajh egy rúnázott tarisznyát egy igen jól képzett tolvaj megprószál zsebmettceni akkor felrobban a rúnák megtörésével vagy nem?

(Ezt a kérdés lehet hogy Lord RuFus is feltette de nem találtam meg :roll: )

Link a hozzászóláshoz

Üdvözlet!

Tényleg ismerős kérdés, de akárhogy is a válasz egyszerű: Ha a rúnák nem törnek meg nem tőrténik semmi, egyébként magában a zsákban sem esik kár, lévén hogy mágikusnak számít amíg rajta vannak a rúnák.

De ha a tolvaj óvatlan akkor igen csúnyán jár, de nem csak ő hanem a tarisznya hórdozója és azok is akik egy bizonyos sugaru körön belűl tartózkodik. KM-re válogatja, hogy mi tőrténik manakitörésnél, de minden bizonnyal sérülés ami függ a rúna E-től.

Link a hozzászóláshoz

Hi .

A kérdésem annyi lenne, hogy ugye a gyorsítás varázslatnál, ha valakit felgyorsítunk akkor a gyorsasága 21re TÉ-je VÉ-je 40-nel nő stb. ha alapból 21 es a gyorsasága akkor miért nem kapja meg a plusszokat, és hogy a jó francba tudja eltalálni mondjuk a 9-es gyorsaságú ember, a 21-es gyorsaságút?

ja és még azt sem tudom hogy ha megidézünk, litániával egy éji rémet vagy bármi mást, ami nem démon, akkor kell e gyertya, ill. ha megölöm akkor a cucca megmarad e? Lehet e így egy kóborlót idézni?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

A csapat egyik tagja szeretne indítani egy harcművész karaktert. UT szerint játszunk, és e szerint a harcművésznek az ökölharc tiltott képzettség. A fegyverhasználatnál pedig az van írva, hogy az ökölre ez a képzettség nem jó, és a karakter -ha harcművész- választha a speciális Iskolák közül.

A kérdésem, hogy ezt hol lehet megtalálni, és az UT szerint milyen képzettségként kell ezt "elszámolni".

Köszi:

labruhinn

Link a hozzászóláshoz

labruhinn: A harcművészeti stílusok rúnás kiegészítö.

Agress: (csak néhány kérdésedre válaszolok, mert nem vagyok mindegyikben 100%ig biztos)

Ha valakinek megvan a rejtőzése sokkal(pl 70%), akkor nem lehet meglátni mondjuk infrával?
Már hogyne lehetne, hiszen az árnyékok közé rejtözött embernek is ugyanúgy van höképe...
Ha valamire felrajzolom a mágikus aurát, akkor az szimpatikus viszonyban van velem?
Nem.
A mentálban a kábaságnál le van írva hogy csökkenti az erőt ügyességet gyorsaságot. Namost ha nagy az E akkor akár 0-ra is le lehet vinni az értéket (azaz megölni)? Mert nincs írva hogy 3-alá nem mehet, legalábbis én nem láttam.
Megölni nem lehet, hiszen ez a mágia csak a tudatra van kihatással, az anyagi testre nem.
Beszéltetésnél a varázslónak is mondania kell a szöveget vagy csak koncentrálni kell?
Elég csupán koncentrálnia.
A mélytarisznyában lévő "akármit" (térkapu, teleport, mittoméjn) felrajzolom mondjuk a mellényem eljére akkor ott nem tudnak megszúrni?
:D Ott nem...
Lehet "mélykardtokot" csinálni (elrejti a hosszú fegyvereket, meg a nyílvesszőket.
Természetesen lehet, bár nem hinném, hogy bármelyik varázsló ilyesmihez folyamodna... :roll:
A térkapu Pentagrammán keresztül élettelen tárgyak is átjutnak.
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Csak egy apróság, minden a varázsló által készített jelmágikus rajzolat szimpatikus viszonyban van vele, ahogy a működő varázslatai is (tárgy-személy).

A másik, hogy mágikus tárgy nem tehető láthatatlanná, amikortól egy tárgyként kezelendő az azt lenyelő személy anyagi testével nem lehet az alany a TAM Láthatatlanság mozaikjának alanya, ellenben más módszrekkel láthatatlanná tehető (papi mágia, vagy Láthatatlanság köpenye)

Harmadikként megjegyezném, hogy a varázslók nincsnenek tisztában a Rúnamágia törvényszerűségeivel, azaz "receptek" alapján dolgoznak, alapvetően gőzük sincs hogy lehetne a mélytarisznyából támadást elnyelő köpenyt csinálni. Ha akarja a JK, akkor kutat, tanul, elmélkedik és ha szerencséje van megtalálja a megfelelő formulát.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Rúnaismeretről nem tudok, Rúnamágia van.

A Rúnamágia a Jelmágia fejezet mágikus tárgyak alkotásával foglalkozó területe.

A Jelmágiánál, ha elolvasod a bevezetőben Moress Nobren Magcia Grapica-ját, akkor kiderül, hogy sok Jelmágikus rajzolat működésének alapja elfelejtődött az idők során, ezt KUTATNI kell, újrafelfedezni.

Vedd figyelembe, hogy ezek nem az simert 24+1 rúna egyikéből állnak, hanem összetett rúnasorok, vagy rúnakombinációk (ahogy a mozaikmágia más mozaikjai is)

Vedd ehhez hozzá, hogy minden rúnajelnek (rúnának) több tárgyköre létezik, illetve különböző módszerekkel (függőleges, vagy vízszintes tükrözéssel) ezen jelentésszám bővül.

Rúnasor esetén a rúnák a szavakhoz hasonló írásképet mutatnak, pl K'MIIT: ami egy lehetséges mozaikkép az őstűz mozaikra (gyakorlatilag a tűz, teremtés, energiagyűjtés, természet, térmágia rúnajelentések vettem alapul)

Kenaz: anyagi varázslatok, érzelemkioltó varázslatok, csókmágia, tűz, varázstárgyak "szentelése"

Mannaz: az "isteni fellépés" tudatosítása, a személyis pólusainak kiegyenlítése, az Út kijelölése, harmónia, teremtés

Ingwaz: termékenység, természetmágiák, természet, rejtett fejlődés, energiagyűjtés, az életerő irányítása

Tiwaz: igazságosság, rend, hatalom, térmágiák, konfliktusok feloldása, hit, fegyelem

A felsorolás csak alapvető tárgyköröket tartalmaz létezik (megjelnt a Rúna magazinban) a rúnajeleknek bővebb leírása (ezt gyűjtögetem épp össze egy word doksiba). Ha végignézed a rúnjelek leírását, amit minden varázsló ismer Rúnamágia Af-tól, és látsz egy K'MIIT (szót, mozaikot, vagy rúnamágiával készült tárgyon egy MAVJ-ben) vajon honnan döntöd el, hogy mely rúnajelentések vannak felhasználva ezen rúnasorban?

Na eza része a művészet, vagy ahogy előző írásomban a "recepet", azaz megtanítják a varázslónak, hogy a K'MIIT rúnasor az őstűz teremtés mozaikja, mert (lásd fentebb)...

A rúnakombináció annyival bonyolultabb, hogy nem sorban (szó-szerűen) vannak a rúnajelek leírva, hanem valamely száruknál fogva kombinálva vannak EGY új rúnajellé (betűvé) 5 fokú rendszerben ezt jelenti az 1. szegmenses varázslás, illetve az, hogy képes egy jelbe sűríteni az akaratát a varázsló. Elvileg ez a felhasználása sokkal hatékonyabb, de jóval több tudást is igényel.

A fenti K'MIIT rúnasor visszafejtése különálló jelentésekre könnyűnek mondható az ugyanezt a jelentést megtestesítő rúnakombináció esetén (ki lehet próbálni írd le papírra, add meg a rúnák jelentését, és add oda egy havernak).

Az érdeklődőknek esetleg tudok már küldeni egy nem kész előzetest, amiből látszik 12-16 rúna leírása. Illetve elkezdtem egy topicot, ami temetőbe került Rúnamágia címmel, ott meg vannak adva még egyéb források is a témában.

Bocsánat, ha kicsit hosszú és unalmas voltam, a Rúnamágiáról szívesen eszmét csrélek az említett temetőbe került topicon.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Sylvanus: Már vártam, hogy te mikor válaszolsz... :D

A másik, hogy mágikus tárgy nem tehető láthatatlanná, amikortól egy tárgyként kezelendő az azt lenyelő személy anyagi testével nem lehet az alany a TAM Láthatatlanság mozaikjának alanya, ellenben más módszrekkel láthatatlanná tehető (papi mágia, vagy Láthatatlanság köpenye)

De a kérdés az volt, hogy "ha én nyelem le, és magamra varázsolok" ... ez esetben pedig nincs helye mágiaellenállásnak. Egyébként a kérdést én is félreolvastam ( :? ), szal az én válaszom tök értelmetlen...

Link a hozzászóláshoz

8)

Üdv!

Sylvanus: Szerintem ki más használná fel ilyen dolgokra a varázslatokat ha nem egy varázsló? Hizs aharcos nme foglalkozik ilyesmivel.. De ha a Varázsló harcias beállitottságú (magyarul / es vagy , váltott) akkor miért nem lehetne ily modonmegcsinálni..?

Mint ahogy a mélytarisznya elvével meglehet csinálni a hordozható lyukat!

Egy szövetre vagy, vagy bármilyen könnyen hajlékony anyagra felrajzolják a méjtarisznya runáit (bár a rzunák még "recept" ként sincsenek meg..) És voala: Kész a hordozható lyuk amire csak akarja: Pl menekülés, Csapda, tárgyak elrejtése és még ezer millió felhasználása lehhet...

Amugy sok-sok ETk s varázstárgy finoman szólva nem megmagyarázható! Pl a Láthatatlanság köpenye.. Ami még a láthattalanságot is eltünteti..Nincs rá magyarázat... leirva

Jó a papiban az Istene Csinálja ennél töb magyarázat nem kell...

És amugy szerintem Miért is ne lehetne valaki Runamester?!É pont az utobbi honapban gondolkodtam azon hogy mi van akkor ha valaki erre akar szakosodni? Pl:tegyük fel ö az elsö Próbálkozó..(bár szerintem sok varázsló megpróbálta magasabb fokon üzni a maradandó mágiák, e válfaját..) akkor Pl: elmehet a Ereni csonkatoronyba! Nesze ott aztán van mit tanulmányozni...Ösibb-nél ösibb runák.. rajzolatok, jelek, szövegek, és sok ezer féle varázstárgy! (kifürkészhetöek Pl)ez ia jó indulás aalpban de még sok-sok lehetösége van hogy "RUNAMESTER" legyen...

Persze ez csak az én véleményem...

8)

Üdv!

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

gangler: mágiaelméletet nem hagyhatok megválaszolatlanul. Egyébként a Láthatatlanság mozaik használatánál nem a célpont kiléte a probléma, hanem a lenyelt anyag mágikus volta, illetve az, hogy egy tárgyként kezelendő anyagmágikus szempontból az azt lenyelő személy anyagi testével. Ellenben lehet használni a törés mozaikot (már akinek tetszik), csak úgy nagyon sok mana :)

Ja, nem a Személyes Aura akadályozza a mágia létrejöttét :wink:

BYCS: nekem nem az elméleti megvalósításval van gondom, sőt egész jó az ötlet. Én kizárólag arra akartam utalni, hogy a hetedkori varázslók Rúnamágikus tudása jeleneg a receptalkalmazáson van. Azaz ismernek rúnamágikus varázstárgyakat (ETK), aki bővebben foglalkozik a témával az plusz kp+pénz+idő+kapcsolatok "kifizetésével" hozzájuthat olyan ismeretekhez, amivel létrehozhatja a mélytarisznyára alapulú "rúnareceptet". Mindez csak kutatómunka kérdése.

A rúnamágia topicbeli írásomból kiderül egyébként a témában elég részletesen a véleményem. Akik igazán ismerik a szóalkotási szabályokat, azok a mágusok. Ezen szempontból a varázslók úgy viszonyulnak a mozaikokhoz (rúnareceptekhez), mint a tapasztalati mágiahasználók a varázslatokhoz. Újat létrehozni a kasztra jellemző kutatómunkával lehet. Ami a varázslók esetében főleg elméleti kutatást, míg egy BM esetén gyakorlati kísérletezést jelent.

Nem véletlenül van olyan kitétel, hogy mozaikot csak mágus alkothat, JK varázsló csak találhat.

A láthatatlanság köpenye nem megmagyarázhatatlan.

A kérdés ugye az, hogy a rúnamágikus láthatatlanság miért más, mint a TAM láthatatlanság mozaikja.

Szóval, mint írtam a 24+1 rúnajel felhasználásával bármilyen mágikus hatás megidézhető. Kizárólag az alkalmazó mágiaelméleti tudása szab gátat a tevékenységének (ideális esetben mágus az illető, aki ismeri a rúnák minden titkát).

A mozaikmági Természetes Anyagok Mágiája fejezetbe tartozó Láthatatlanság mozaik azért nem hat mágikus anyagokra, mert a TAM mágiaforma megalkotója (valamelyik mágus) úgy alkotta meg, hogy szándékoltan ne hathasson. Miért? Estleg azért, mert létezett egy Mágikus Anyagok Mágiája fejezet is az óidőkben, ami elfelejtődött, elveszett, stb...

Az alapvetően léteznie kell olyan rúnasornak (mozaiknak), amellyel a mágikus anyagok láthatatlansága megoldható, de a hetedkori varázslók ezt nem ismerik. Komoly mágiaelméleti tudást megszerezve, viszont az ETK mozaikjait ki lehet bővíteni egy MAM fejezetbe tartozó Láthatatlanság mozaikkal, pl. 1Mp - 1kg/0,5kg/1g alapstatisztikával rendelkező mozaikkal, mellyel (fél)mágikus anyagokra is lehet hatni.

Hangsúlyozom, mindez pusztán mágiaelméleti (gyakorlatilag Rúnamágia) kutatással megoldható.

A rúnamester kasztot érdemes lehet kidolgozni, de én inkább egy új AK-ban megjelent belső iskola foigalommal illetném. Szerintem nem önálló kaszt, hanem hasonlóan a Drágakőmágus "specializációhoz" én pl. 12. szint környékén engednék beavatást nyerni a Rúnamágia "magasiskolájába".

Ekkor még persze messze nem érti úgy a rúnamágia szabályait a beavatott, mint egy mágus.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz
gangler: mágiaelméletet nem hagyhatok megválaszolatlanul. Egyébként a Láthatatlanság mozaik használatánál nem a célpont kiléte a probléma, hanem a lenyelt anyag mágikus volta, illetve az, hogy egy tárgyként kezelendő anyagmágikus szempontból az azt lenyelő személy anyagi testével. :wink: [...]

Ja, nem a Személyes Aura akadályozza a mágia létrejöttét

OFF

Sylvanius: Hát ez szép volt. Nem is értem, mért állok le veled vitatkozni :D Késsz, úgylátszik újra meg kéne tanulnom olvasni.

Ja, milyen szinten gáz, ha kevered a TAM-ot a TME-vel??? :lol:

ON

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Sylvanus:A hordozható lyuk és a mellényre felrajzolt "Támadást elnyelő lyuk"hoz, nem kell a rúnákat megváltoztatni, csupán az a tárgy változik amire felrajzoljuk. Nem hinném hogy olyan iszonyatosan sokat kellene gondolkozni a varázslónak, ha ugyan azt a rúnát kell felrajzolnia, csak egy másik tárgyra. A varázslómnak az INT-je 17-es nekem nincs ennyi még is eszembe jutott, több felhasználási mód ugyan azzal a jellel.

Link a hozzászóláshoz

Hát szerintem is idő és manapocsékolás a lélekaltatás. Max kísérleti alanyon. De nem a harc hevében.

A másik. Vicces is lenne vkinek a testébe pallost varázsolni, de talán kicsit morbid lenne.

A tüdőbe víz viszont sokkal egyszerűbb. Elég ha belélegzi, nem?

Azt meg el lehet intézni olcsón, gyorsan. Bár azért nem etikus sztem valakivel így végezni.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...