Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Elfek - akkor és ma - mit változtak, mi maradt?


Con Salamander

Recommended Posts

Ahoi!

Minden az elfekről.

-Ó-elf birodalom

-Sirenar

-Elfendel

-Mágia (miben változott az ősök mágiája mára)

-Mana(miért van Sirenarban gócpont, Elfendelben pedig híg mana?)

-Háborúskodás (elf-ember, elf-aquir háborúk)

-Szétszakadás (Sötételfek, Homoki elfek, északi és déli elfek)

-Kultúra

-Civilizáció

-Honnan jöttek, hová tartanak

-Miért élnek oly sokáig, s ez előny-e, vagy hátrány...

És ami kimaradt a felsorolásból, mégis ide tartozik...

Link a hozzászóláshoz

Van (vagyis volt) az elfeknek Ómágiája, csak kiveszett belőlük.Ha nem lett volna akkor az aquirok elsöpörték volna öket méghozzá könnyűszerrel, hisz mindenki tudja h kb mennyi esélye van egy olyan aquir sereggel szemben ahol minden katonának van odja...:D tehát ha nem lett volna vmiféle ellenállásuk legalább, akkor ma nem léteznének.Legalábbis szerintem.

A másik ami ezt alátámasztja, az az, h alakult ellenük egy Terdt tanács, ami azért nem gyűl össze minden apró-cseprő torzsalkodáskor, ami megköveteli, h az elfek (és a sárkányok) igenis hatalmas problémát jelentettek az aquiroknak.

Ami nagy bajom van az az, h az elfekről csak negatívumot hallhatunk, vagyis alig-alig ismert 1-2 dicsőítő énekük, vagy esetleg győztes haditettük, vagy valami nagy tettük, mindig mindenüt csak a hányattatott sorsukról lehet olvasni/hallani, és arról,h hogyan is lettek uralkodó fajból megtűrt kesergők!

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Egy pillanat, ha jól sejtem, hogy melyik cikkről van szó, akkor az még az od "feltalálása" előttről származik.

Én azt mondanám, hogy az ott leírt mágia az elf varázslók (NJK kaszt) klasszikus mágiájának részét képezi, amit a tudás tornyaiban sajátíthatnak el a kiválasztott kevesek.

Nagyon kevés óelf van, akik viszont ómágiát használnak, Északon ugye max 12 ismert, akikből néhány sorsáról nem tudni, délen is hasonló lehet ez a szám, viszont erről meg hivatalos információ nincs.

Ha jól emlékszem, akkor viszont az "elf mágusok", akik a tudás tornyainak beavatottjai (Talán hasonlít az AK belső kasztjához, bár az AK-t nem ismerem) 20+d20 od pontot kapnak 4+d10. szinten (továbbra is vegyük figyelembe, hogy NJK kaszt) és beavatást nyernek az elfek ómágiájába.

Azaz véleményem szerint Elfendelben létezik néhány 10 alatti számú elf mágus, aki ómágiát használ.

Az elf ómágiáról pedig elvileg jelentek meg cikkek, ahol a Valóságot, Illúziót és Lélekmágiát jelölték meg náluk. A cikkekben leírák, hogy az óelfek nem használnak pusztító hatalomszavakat.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

az elfek egy különös nép és a mágiájukhoz hozzá szólva igenis van úgynevezet ómágia ami inkább fenhangon való kántálást /éneklést/ képzeltett el velem... a hőseposzban is hasonló volt a dolog bár én egyébként is így képzeltem el... a másik meg hogy miért hallunk sok roszat róluk??? mert türelmes nép mikkor az emberi faj ynevről eltünik akkor szerintem még az elfek ott lesznek...

Link a hozzászóláshoz

hmmm

A sok negatívum arra vonatkozik az eélfeknél, h okkés, h hanyatlanak, de attól még lehetnének róluk pozitív írások is.Szerintem.Tehát ln nem nagyon találkoztam eddig olyan írással, h ekkor, meg ekkor itt és itt (nem feltétlenül számszerint és teljesen pontosan) ekkora, vagy akkora nagy győzelmet arattak az amundok, az aquirok, vagy akárkik felett!!Nekem télleg hiányzik, h az égesz történelmük negatív részeit töviről-hegyire ismerjük már de a pozitívumait nem igazán!Engem ez zavar ;) sajnálom.

Link a hozzászóláshoz

Lailatov!

Tehát akkor, mi is a különbség az aquirok és az elfek mágiája között??Hát eléggé egyszerű az alapvető különbség!Az aquirok mágiája rombol, puszítt és a lényegük a nemlétbe taszítani, megölni, elpusztítani szinte mindent!

Míg az elfek értékelik a szépet, a jót, tehát a mágiájuk is ennek a célnak szolgál, vagyis, h olyan szépet és/vagy jót alkossanak vele ami maradandó, egyedülálló, és télleg gyönyörű.Továbbá az elfek mágiája mindig kapcsolódik a természethez, a lélekhez, a gyógyításhoz.

Ezek inkább az ómágiákra vonatkoztak.

További különbség még az, h az elfekből nagyrészt kiveszett az ómágia használatának képessége, vérük felhígult, meggyengült az évezredek folyamán.Ezzel szenben az aquirok csak,számban fogyatkoztak meg, igaz befolyásuk, hatalmuk sokkalta kevesebb, mint az óidőkben - majdhogynem elenyésző (egyes vidékeket leszámítva - krán).

Ma már az elfek közt elenyésző azok száma akik bírják még az ómágiát, de ők sem azt amit egykoron az ódőkben, ők is csak a régi hatalom töredékét birtokolják, de még ez is hatalmas tudás, hihetetlen hatalom!

Ezzel szemben az aquirok közt nagyon kevés az olyan amely ne rendelkezne az ősi energiával vagyis hatalom szavakkal.

Most zárom soraimat, mert egyelőre több nem jut eszembe, pedig biztos van még egy nagy halomnyi:)

Link a hozzászóláshoz

Nos ácsi ácsi az ősi mágiánál az az érzésem hogy ez nem így működik szerintem az ősfajok a mágiájukat képesek irányítani nos ezt úgy értem mondjuk ha pusztítani akkor akkkor azt mondja múljál ki ha gyógyitani akkar azt mondja gyógyulj meg vagy ilyesmi mert az aquírok is megsérülhetnek bármekkora hihetetlen is... és valahogy nekik is erőre kell kapniuk... szóval azt hiszem ez azért bonyolúltabb... és egy mondás a végére a gonosz is cselekedhet a jó érdekében... mert jó nélkül nincs gonosz...

kukacal meg egyet értek az elfek dicső nép gondoljunk csak bele egykoron majdhogynem egész ynevet uralták

Link a hozzászóláshoz

Nos igen.ha jol tudom akkor ómágia/hatalomszavak úgy működnek h ugy van a véredben OD és azt használod.Ez nme ojan mint a "mai" mágia h kötött kézmozdulatok szavak szükségesek hozzá hanem az történik amit elképzel/akar.Ezt esetleg elősegíti néhány szóval.(itt eszünkbe juthat h a Summariumban le vannak írva konkrét "varázsatok" de aszem előtte oda van írva h ezek csak példák)Tehát ugyanúgy tudják az elfek is pusztításra használni az OD-ot mint az aquirok az más viszont h nem akarják...

Ez nem 100% de ha jol tudom így van...ha nem léci javítsatok ki.

Üdv,

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Az Od-ot a testükben kötik meg. Az termeli is folyamatosan.

A hatalomszavakat SUM szerint egyszókra, többszókra és önszókra bonthatjuk. Az ott leírt példavarázslatok csak példák. Az jön létre, amit a használó elképzel ÉS kimond. És csak akkor jön létre, ha akarja. Ily módon bármilyen varázslatot létre lehet hozni...

Link a hozzászóláshoz

Üdv mindenkinek!

Egy kráni elfes kiegészítőn dolgozom, ehhez kérném mindenki segítségét egy kérdéssel. Mivel a probléma minden elfre vonatkozik, inkább itt tettem fel.

Ki készíti az elf íjat?

Az elf, aki majdan használja, avagy az íjkészítő mester?

A Summarium 56/2/5 szerint "Az íj elkészítéséhez két elf szükséges, a mester, aki hosszú és fáradságos munkával, szertartások és ráolvasások segítségével félelmetes fegyvert alkot az egyszerű faágból, és a harcos.... Eszerint a mester.

Sum, 49/2/6: "íjtánc, Ez az órákig tartó, lassú tánc - ami a más világban élők számára vontatott mozdulatok sorának rémlik - az egyik legfontosabb szertatás része, melyet az elf harcos végrehajthat. Ennek során lel hatalmat az általa készített fegyver felett, lelke egy részét plántálva.... Eszerint viszont az elf.

Szerintem megegyezhetnénk abban, hogy bár a tulajdonos járja el majd az íjtáncot, a fegyvert magát mégis csak az elf mesternek kellene elkészítenie, hiszen az nem egyszerű dolog... De erősítsetek meg!

A másik probléma, van -e a kráni elfeknek elf íjuk?

Sum,49/2/6 Szintén az íjtánc leírásánál olvasható: "manapság csupán elfendelben és Sirenarban ismerik hatásos lépéseit." Vagy, Sum 57/2/2 szerint: " íjkészítő mester pedig nem él Sirenaron és Elfendelen kívül"... Akkor most a kráni elfeket egyszerűen csak kifelejtették, vagy ott nem készítenek elf íjat?

Holott egyértelmű utalások vannak az íj használatára a kráni elfek körében: Sum,56/1/1 Az elf harcos leírása, "Általában íjjal, illetve különös ívű hosszúkardjaikkal".... Vagy a lovag leírása Sum,56/1/2 "Szívesen alkalmaznak íjat, számszeríjat is".... Emellett a kráni elf 35-ös Cé vel indul, na de mire, ha nincs elf íja? Mert azt is leírják: Sum,54/2/7 "kizárólag saját fegyvereikkel és vértjeikben hajlandóak harcolni".....

Szerintem, itt is csak elírásról van szó, és a kráni elfeknek is vannak íjkészítő mesterik és ismerik az íjtáncot. ?????????

Megjegyzem, nem kötekedni akarok, mert "MAGUS über alles!", csak szeretném a véleményeteket kikérni egy egységes, a többség által is elfogadott álláspont kialakításához.

Link a hozzászóláshoz

Líthas!

Elnézést az alkalmatlankodásért!

Manndil: lehet hogy én olvastam régen a könyvet, de én másra elmlékszem. Azok nem kráni, hanem elfendeli elfek voltak. Akit üldöztek, az volt kráni elf. Az ijhúr alapján pedíg azért találták meg társuk holttestét, mert az elfek ijja asztrálissan (és ha jól tudom mentálissan is) hozzá van kötve a gazdájához. Ezért lehet csak egy elf ijja egy elfnek. A megkötő szertartást a megtartó végzi el. Maradtam tisztelettel:

Darun

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Az elfek kapcsán én olyan "teremtésmítoszra" emlékszem, hogy Urria vette el az elfektől az ómágiát.

Akik viszont bebizonyították, hogy érdemesek a bocsánatára azok visszakerülnek mellé, illetve a faj vezető leszenek és visszakapják az "adományt".

Szóval szerintem az ómágia kapcsán nem elkorcsosulásról van szó, hanem kollektív büntetésről és egyedi bűnbocsánatról.

Sőt, ha jól emlékszem ynevi pályafutásuk során még adományokat is kaptak (infralátás).

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Üdv mindenkinek, köszönöm a reakciókat, de:

Pred: Az elf íjat a Summarium szerint az elf megtalálja (megálmodja, hol az ág, levágja), majd a mester elkészíti - addig az elf nem is látja!!! és majd csak az íjtánc alkalmával kerül hozzá, örökre. Tehát nem végig együtt készítik, a Summarium szerint. De az ellentmondás, amit előző hozzászólásomban írtam, még mindíg megválaszolatlan...

Darun és Mandil hozzászólásához: Ha az elf íj - mármint azé a kráni elfé - tényleg asztrálisan és mentálisan kötődött az elfhez, akkor az "igazi" elf íj kellett, hogy legyen, hiszen akkor tartalmazta az elf lelkének egy darabját....

Tehát csak van a krániaknak is igazi elf íjuk!

Egyébként, ha a kráni elfek íjai nem kötődnek azok lekéhez, akkr nem is lehetnek igazi elf íjak... Csak elf készítésűek. Igaz, ez nem ad játéktechnikai előnyöket (az elf íj elmaradt módosítóira gondolok!)

Kicsit más téma, de tökéletesen egyetértek Sylvanussal!

Link a hozzászóláshoz

Líthas!

Most átolvastam a korábbi hsz-eket is. Tehát:

-felhívnám a figyelmeteket egy apró nyelvtani dologra! "hatalomszó" Szó, tehát ki kell mondani. A hatalomszavak csak beszéd útján, illetve hangkiadással (egyes aquirok esetén) történik. A hatalomszavak tulajdonképpen nagyon erős mágiával (oddal) telített szavak. A kezdetek kezdetén minden elf beszélte az óelf nyelvet, a vérük azonban nagyon hamar felhigult. Mindazonálltal tényleg nem maradtak volna talpon az auqirokkal szemben, ha nem lett volna "ősi nyelv"-ük. A fajháborúk idején már csak a kiváltságos kevesek beszélték a nyelvet, illetve voltak képessek arra, hogy beszédüket hatalommal töltsék meg. Ez jobbára a hősök és a megtartók kiváltsága volt. Illetve délen un. "varázstudók" is voltak. A hatalomszavakkal tehát bármilyen hatást el lehet érni, az elf hatalomszavak is képesek szörnyű pusztításra. De az elfek gondolkodásmódjához jóval közelebb állt a teremtés/gyógyítás/stb. Szívesebben és gyakrabban használták ilyen célra. Pusztításra csak a legvégső esetben.

-Ami a negatív dolgot illeti... Sajnos igazad van @huszár. Meg is magyarázom neked. Az elfek nem egy harcias nép, de főleg nem agresszívek. Azért nem hallottál soha dicső éneket róluk, mert nagyon kevés van. De akad néhány. Ha belegondolsz, logikus. Az elfek szinte soha nem támadtak vagy vezettek hadjáratot, csak kirívó esetekben. Ráadásul a legtöbb csatát el is veszítették. Valaha egész Yneven éltek, ma már csak két eldugott hely maradt nekik. Először az aquirok, aztán a fajháborúk, majd az orkok és végül az emberek. Végül csak Elfendel és Sirenar maradt. Még az elf hősénekek többsége is szomorúan végződik. De veszek neked történelmi példákat. A sárkányszövetséget legyőzték, a Kék Hadjáratot szinte teljessen felszámolták, Queront pedíg a tenger mélyére juttatták. Az elfek kerülték a konfliktusokat, de ha már nem lehetett mást tenni, akkor cselekedtek. Ez többnyire már későn következett be. Ezenkívül szenvedéseiket is sorsuk részének tekintik, vezeklésnek Urria előtt. Az elfek méltóságteljes lények, de nem illik a személyiségükhöz a "dicső", hódító háború. Õk békés népek, akik megvédik magukat ha kell.

-És végül az elf ijjról. MagyarGergely: az elf íj készítéséhez valóban két elf kell. Egy mester és akié az íj lesz. Õ választja ki a fát, melyből vétetik, mestere segítségével. Ezután egy hosszú szertartás veszi kezdetét, melynek végén a fa jó esetben elfogadja az elfet. Ekkor lehet íjat készíteni. Ezt az elfnek kell megtennie, de a mester természetessen instrukciókkal látja el. Az utolsó lépés, hogy felkeresnek egy megtartót, aki "összeköti" az elf és az íj lelkét. Ezért is van az elf ijnak több féle harcértéke. A Summarium tehát nem ellentmondásos, noha egyértelműnek sem nevezhető. De azért ki lehet következtetni. Remélem eddíg érthető. (Ha nem, kérdezz!) A másik a kráni elfek. Õk is használnak elf ijjat, de rájuk azok az értékek vonatkoznak, hogy "más elf kezében", mert ők már nem tisztelik Urriát, és a megtartóik nem képessek az elf és az íjj lelkének összekötésére. De ha jól emlékszem, akkor a kráni elfek egyébként is jobb szeretik a számszerijjakat. Érdekes például, hogy az obszidián elfek már egyáltalán nem is használnak íjjat, csak az aquir nyílpuskát. Remélem tudtam segíteni és tisztázódnak a dolgok mindenki előtt. És kérdezzetek bátran, tudásomhoz mérten igyekszem válaszolni. Kalandozói üdvözlettel:

Darun

ui.: ezt tegnap este dobtam össze. Sylvanus: ezen még elgondolkozom.

Link a hozzászóláshoz

Érdekes például, hogy az obszidián elfek már egyáltalán nem is használnak íjjat, csak az aquir nyílpuskát.

Ez egyáltalán nem furcsa, ugyanis az obszidián elfeknek semmi közük az elfekhez. Csak a nevükben "sötét elfek", csak névrokonság áll fenn, ők ugyanis aquirok. (nemes aquir faj != elf faj)

Szóval ne keverjük bele az elfíj-as témába azt, hogy a sötételfek miért használnak aquir nyílpuskát... :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv Darun!

Érdekes dolgot vetsz fel, amikor a megtartókat is az elf íj készítésébe vonod. Érdekelne, hogy ez az információ pontosan honnan származik. (Már csak a kiegészítőm tudományossága kedvéért) mert a Summarium nem említi őket az íj készítésekor. De mindenesetre valóban megmagyarázná, hogy a kráni elfeket miért felejtik ki minden elf íj készítésével foglalkozó bekezdésből.

Egyetértek Tao-val, hogy az obszidiánelfek nem igazi elfek, hanem aquirok, de a summarium mégis őket nevezi a kráni elfek "igazi, titkos vezetőinek".????????

Tehát, ha jól értem, szinte mindenki azt mondja, hogy a kráni elfek elf íjai nem igazi elf íjak, csak elf készítette elf íjak, ezért az elf íjak második, "más elf kezében" értékei vonatkoznak rájuk??

Ez megmagyarázná azt, hogy miért nyitottak más célzófegyverek felé... (nyílpuska) Egész király ötlet ez, Darun!!!

Link a hozzászóláshoz

Egyetértek Tao-val, hogy az obszidiánelfek nem igazi elfek, hanem aquirok, de a summarium mégis őket nevezi a kráni elfek "igazi, titkos vezetőinek".????????

Hmm ez érdekes, ugyanis a kráni elfek köztudottan utálják a sötételfeket. Ez az egyik közös vonásuk a többi elfekkel, ebben nem különböznek tőlük: ők is ugyanúgy utálják az aquirokat, sötét elfeket, etc. Vadásszák is őket, hatalmas dicsőségnek számít, ha egy kráni elf el tud ejteni egy sötét elfet.

A kráni elfek legnagyobb csoportosulásának pedig véletlenül sem sötét elfek, hanem a Sápadt Angyal a mentora.

Link a hozzászóláshoz

Hmm ez érdekes, ugyanis a kráni elfek köztudottan utálják a sötételfeket. Ez az egyik közös vonásuk a többi elfekkel, ebben nem különböznek tőlük: ők is ugyanúgy utálják az aquirokat, sötét elfeket, etc. Vadásszák is őket, hatalmas dicsőségnek számít, ha egy kráni elf el tud ejteni egy sötét elfet.

A kráni elfek legnagyobb csoportosulásának pedig véletlenül sem sötét elfek, hanem a Sápadt Angyal a mentora.

Üdv Tao!

Summarium 55/1/1 : "Családjukat vasakarattal irányítják, nekik ellenmondani egyet jelent a halállal, hisz családtagjuk minden cselekedetéért ők felelősek a kráni elfek valódi vezetői, az obszidiánelfek előtt"

És szerintem összekeversz valamit, amikor elf csoportosulás vezetőjének nevezed a Sápadt Angyalt. Õ a Frai Grimanorban székelő Shien Gorr klán mentora, illetve pártfogója, ami nem azonos a Shi-shiquannal, amire szerintem gondoltál (ez ugyanis elf fejvadászklán.)

Link a hozzászóláshoz

Üdv,

ömm, tényleg összekevertem, a Shien-Gorral, de nem Shi-Shiquanra gondoltam. Mind1. Ettől függetlenül amit előtte írtam, az igaz:

A kráni elfek utálják a sötételfeket, és vadásszák is őket. Nem sok dolog van, amiben az elfek minden családja összetart, de ez egy ilyen dolog. Yneven minden elf utálja az aquirokat, a sötét elfeket, és tiszteli Malliort. :)

Szóval akkor itt megint egy ellentmondás van a MAGUS rendszerében. Mert amit te idéztél, az meg ugye a Sumiban van. Hát, ez van, nem ez az első bakijuk. :)

Link a hozzászóláshoz

A kráni elfek utálják a sötételfeket, és vadásszák is őket. Nem sok dolog van, amiben az elfek minden családja összetart, de ez egy ilyen dolog. Yneven minden elf utálja az aquirokat, a sötét elfeket, és tiszteli Malliort. :)

Szóval akkor itt megint egy ellentmondás van a MAGUS rendszerében. Mert amit te idéztél, az meg ugye a Sumiban van. Hát, ez van, nem ez az első bakijuk. :)

Üdv Tao!

Most néztem meg a Bestiárium leírását a sötét elfekről, és ott valóban utal a két nép közötti olthatatlan gyűlöletre. Igaz, nem említi külön a kráni elfeket, de azt hiszem mégis helyénvaló a Summarium kijelentése ellenére GYÛLÖLSÉGET feltételeznünk a kráni elfek és a sötét elfek között is. Ígí veszem majd be a kiegészítőmbe is!

MINDENKI:

(Amúgy van ám egy kérdésem a kráni elfekkel kapcsolatban még a Kráni topicban, mert az szerintem inkább oda való... :?:

Link a hozzászóláshoz

Líthas!

TAO: "sajnos" igenis van közük az elfekhez. Az obszidián elfek ugyan is az első korkban élt elfek, akiknek még elképzelhetetlen volt a hatalmuk, de nem bírták elviselni azt hogy Urria megtagadta őket és ezért öngyilkosok lettek. A lelkük hosszú időkig bolyongott a köztes terekben, míg Ranagol újra életre nem keltette őket. Ez magyarázatul szolgálhat arra hogy miért gonoszak és miért fogadják el Ranagolt. Illetve hogy honnan van az ősi hatalmuk. Egyébként gonoszságuk okán valóban helyesebb őket aquirnak tekinteni! De igazad van, nem fogom a témába keverni.

MagyarGergely: nos, ezt a megtartós dolgot a novellából vettem, nem szabálykönyvből. de ha belegondolsz, akkor eléggé logikus. Azt viszont nem tudom hol olvastad, hogy az obszidián elfek vezetik a kráni elfeket. Ez már csak azért sem lehet, mert ugye aquirok és a kráni elfek írtják az aquirokat. Szóval ez ki van zárva! Ami az elf ij harcértékeit illeti, úgy van ahogy mondtad. Örülök hogy tudtam segíteni!!!

TAO: Bizony, semmi közük egymáshoz. Ami meg a titkos vezetőket illeti... nos van pár ötletem, de a Sápadt Angyalra nem gondoltam. Majd utánajárok ennek.

Skacok: szerintem az a Summariumos valami az elírás! Egyébként valóban igaz, hogy az aquirok ellen még az egyes Családok is félreteszik a nézeteltéréseiket. Viszont az is érdekes, ahogy Malliorhoz viszonyulnak. Ha jól emlékszem, akkor a Kráni Krónikákban volt, hogy az elfek kitagadják az avatarokat (akikbe Mallior költözik) és még vadásznak is rá. Ugyanakkor tisztelik is. A vadászat oka az, hogy Mallior őrült és minden áron háborút akar az aquirokkal, ez viszont a kráni elfek végét jelentené meg val.szeg egy kisebb világégést is.

Sylvanus: engem is érdekelne a dolog. És már egy másik topicon is felvetettem a kérdést, sajonos hiába, mert az azóta kihalt. Szóval van pár dolog ami eléggé érdekel az elfek teremtésével kapcsolatban.

Darun

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...