Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
Keresés Itt
  • Több lehetőség...
Eredmények keresés, amik...
Eremények keresése...

Letűnt birodalmak 4. - Godon


Con Salamander

Recommended Posts

Akkor Godon címszavakban.

A Godoni Belső Iskola Tanításai (god)

Godoni eredetű, összefoglaló mű a godoni mágiáról. Az eredetiről mindössze egyetlen másolat készült, mára mindkettőnek nyoma veszett. (Sum,357/1/1)

Belső Iskola (godon)

A godoni mágusok legfőbb testülete. Nagymesterét Psz. 1134-ben gyilkolták meg az aquirok, és ezzel visszafordíthatatlanná tették és felgyorsították a Godon bukását. (Geofrámia,73/1)

Déli Kapu (godon)

A Halott Lombok Gyermeke nevű aquir által Psz. 1110-ben, a Fekete Entrópia Síkjára nyitott kapu. (Gefrámia,97/5)

Dolmenmágusok (godon)

A godoni mágusok egy csoportja. Mágiájuk a dolmenekhez kötődik, s a Menedék elérése után a dolmenmágusok hatalmas kőépítményeket emeltek a határ biztosítására. Ezen dolmenek némelyike még ma is áll. (Geofrámia,72/5)

Dürnemon (godon)

Godoni város. Psz. 573-ban orkok rombolták le. (Geofrámia,96/2)

Elorand (godon)

Godoni kóbor lovag, egyike Pyarron alapítóinak. Később a maga alapította Aranykör lovagrend első nagymestere, aki Krad kegyelméből több ezer esztendőt élt. Ó-Pyarron elestekor életét vesztette a kráni tizenhármakkal vívott varázspárbajban. (1TK,40/2/2; ÚT,73/2/1)

Equester (god, sha)

A godoni varázslóállam fénykorában csak a nemesi ranggal bíró lovagokat emlegették így, manapság hasonlóképpen címezik mindazon nehéz fegyverzetű harcosokat, akik kengyelből (lóháton) szolgálják hazájukat.

Fekete Entrópia Síkja (godon)

Tiltott sík, ahol a godoniak által már a sötét múltból ismert Fekete Entrópia Ura lakott. Psz. 1110-ben, a Halott Lombok Gyermeke néven ismert aquir nyit rá kaput Godonból. Ez lett a Déli Kapu. (Gefrámia,97/5)

Főbíró (godon)

Az egyik legfőbb közjogi méltóság, részt vett a Nagytanácsban is. (Geofrámia,72/6)

Főmágus (godon)

Az egyik legfőbb közjogi méltóság, részt vett a Nagytanácsban is. (Geofrámia,72/6)

Gdon Rabszolgák (godon)

A Démonikus Óbirodalom rabszolgái, akiket állítólag a síkurakkal való egyesülésre neveltek. Később leszármazottaik északkeletre menekültek és megalapították a Gdon Testvériséget. (Geofrámia,71/4)

Gdon Testvériség (godon)

A Démonikus Óbirodalom rabszolgáinak leszármazottainak szövetsége, akik menekültek a birodalomból. Alapítója Meironta Elimar. Keletkezése arra az időszakra tehető, amikor az embernépek nagy számban keltek át a Határ-hegységen, hogy visszatérjenek eredeti, nomád életmódjukhoz. A testvériség azokat egyesítette, akik a feledés helyett az emlékezést választották és elutasították a sámánizmust és a démonokkal való üzekedést. (Geofrámia,55/1; 71/4)

Gellán (godon)

Az ógodoni nemzetségek neve. Közülük kerültek ki az embernem első igazi mágusai. (Geofrámia,120/0)

Godon (god)

Egykoron a Shadoni-félsziget déli csücskében emelkedő birodalom. Mondják, mágustanácsa felépítését és benépesítését is lépésről-lépésre megtervezte. Godon gyakorlatilag egy mesterségesen létrehozott állam volt.

A mágusok diktatórikus uralmat tartottak fenn, a legapróbb részletekig szabályozták alattvalóik mindennapjait, ám mégis, minden idők legtökéletesebb társadalmát alakították ki.

Hanyatlását Krán okozta, melynek első seregei Psz. 500 körül indultak Godon ellen, a végső vereséget azonban 1134-re, a Belső Iskola nagymesterének halálával egy időre tehetjük.

Mágusai az elkerülhetetlen bukást látva megnyitották a Godoni Északi Kaput, a birobalom lakói ezen át menekültek. Szétszóródtak Yneven, elszórva a tudás morzsáit.

Godoni Északi Kapu (god)

A godoni Belső Iskola nagymesterének halála után, mikor a teljes bukás már nyilvánvaló és elkerülhetetlen volt, a godoni mágusok megnyitották a Godoni Északi Kaput, és a birodalom lakói ezen menekülhettek, hogy azután szétszóródhassanak Yneven.

Godoni miszticizmus (god)

Godon urai nem csak birodalmuk igazgatásában, hanem a mágiaelmélet kibővítésében is jeleskedtek. Újkeletű tanaik egyike volt a lar-doriak által később csak

Link a hozzászóláshoz

No igen, szomorú, hogy a Ryeki Birodalom így végezte, és ez részben Toron ellenségeskedésének köszönhető. Hisz ha Godora, Toron és Ryek összefog talán még a démonokkal való lepaktálás nélkül is végezhettek volna az ocsmány zauderekkel. Mit gondoltok?

Link a hozzászóláshoz

Üdv,

én nem kifejezetten Toron ellenségeskedését látom e mögött, az anyrok alkonya és lobogók hajnala alapján inkább úgy gondolom, a hatalmasok örökké rivalizálnak, és ha rá is jönnek, hogy közös a céljuk, akkor is igen ritkán hajlandóak elismerni, ha valamelyikük jobb utat talált a megoldásra. Valahol persze így örökké egyensúly van, mert a jobbak ellen összefognak a kevésbé jók, de az egyensúly és a helyes út nem mindig azonos... Erről meglehetősen sokáig lehetne filozofálni. :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Bűvdudás. nyilván észrevetted az idézőjelet... de azért köszönöm a kiigazítás kiigazítását.

(most én is jöhetnék azzal, hogy rosszul tudod, Godon és Godora nem zenei művek, hanem egy-egy ynevi ország/birodalom volt... :pajti: )

Mindamellett, a hozzászólás lényege: ebben a témában maradjunk GODON-nál, és ne kanyarodjunk Godorához.

Link a hozzászóláshoz

Az Északi Kapun történő szétszóródás Yneven kimerült vajon a shadoni, pyarroni, ordani telepek kialakításával vagy esetleg vannak máshol is godoni (kulturális, vallási, netalántán mágikus) eredetű közösségek. A kyr birodalomból marad ugye Toron, Erion, bizonyos értelemben Doran, egy raklapnyi szekta, klán, rend a városállamokban (pl smargdmágusok, boszi szekták), bestiből néhány lény (kyrek az elátkozott vidékről, Lyennara...). Tudom, hogy Godon kevesebb ideig létezett, de a kirajzásnál ugye az új alapítása volt a cél. Simán el tudok képzelni rejtőző rendeket, amik célja a Krán elleni bosszú, az értékek mentése vagy csak a túlélés.

Tudtok ilyenről?

Darabolo kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Hivatalosan kidolgozott ilyen jellegű csoportosulásra én nem emlékszem. 

Mindamellett elképzelhetőnek tartom, hogy akár több, az említetteknél jelentőségében, erejében természetesen jóval kisebb és gyengébb, de godoni örökséget ápoló közösség létezzen. Nosza, ki kell dolgozni! 

Link a hozzászóláshoz

A szószedet böngészésébő lejött még, hogy a városállamokban építettek egy világítótornyot amiben dzsad boszik tanyáznak, a gorviki byzonviadalok állítólag godoni eredetűek, az erioni kaputoronyban is godoni eredetű mágiát okítanak (apáról fiúra jelleggel). Elvileg jók voltak a térmágiában, voltak pöpec exorcistáik (varázslói és nem papi vonalon), a mágiájuk működéséhez a mindennapjaikban fengshui jelleggel törekedtek a harmóniára (ez nincs így leírva de nekem így jött le) és a miszticizmusban vallásos módon közelítettek a manához. Részben ők is alapították Dorant (itt megkövetem @bűvdudást, bizonyos források nem csak az Ó-Ryekes vonalat említik) plusz nyilvánvalóan ott vannak Pyarronban és Shadonban. Kb. 

Valaki még valamit tud?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Rodrigo;

Godonnal - felemelkedésével, virágzásával és bukással végződő hosszú élethalálharcával - az új WMC-kötet (Ősi titkok láza... ) mintegy 100 oldal terjedelemben foglalkozik.  Most tartok kb. a felénél - sokmindent nem értek, de még több korábbi mozaik került a helyére. És van benne pár igazán fantáziát megmozgató ötlet és momentum. (Pl. a Rajzásról - pillanatnyilag úgy érzem - írnom kéne valamit... :) )

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

És - vajon a szerzőt ismerve csodálkozhatunk-e ezen - kb. egy pontban sem vág össze a Godonról eddig megjelentekkel... :) Persze az MAGUS, ez meg már kánon. 

Aki meg akarja utálni a MAGUS-t, vagy éppen szakítani készül vele, annak feltétlenül javaslom a fent említett borzalmat! 

tetra kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Egy kérdés felmerült bennem, ha már Chöpman (és a munkában nincs nálam a könyv): A Karneválban a tisztánlátó (vagymi) az shadoni és ráadásul felföldi eresztés ha jól emlékszem. A tisztánlátás, az nála úgymond "örökletes" az ott élőkre ez jellemző, vagy valami ilyesmit mondanak. ETK-ban ezt hogy hozod? Valamilyen "faji" plusszal, pozitív-negatív dologgal, esetleg speciális "kaszt"ként?

Ha totál mellélőttem a kérdéssel és eltévedtem az emlékek katalógusában, akkor bocs...

Link a hozzászóláshoz

Halihó!

Rodrigo;

ha Nogren felföldi szabadosára gondolsz, róla valóban valami ilyesmi állt, hogy "ösztönös tisztánlátó". Felföldi származék, a képessége pedig szerintem egyedi jellegzetesség - bár nyilván akadnak a fajtájából többen is. 

Ha mindenáron meg akarnám jeleníteni az ETK rendszerén belül, akkor valami ilyesmiben gondolkodnék, ebben az irányban indulnék el:

Különleges képességként Pszi- illetve mana-pont nélkül használhatja az Asztrálpillantás/Asztrálszem, Mentálpillantás/Mentálszem, Auraérzékelés/ a papi mágia "érzékelés" típusú varázslatait. (Vagy mindet, vagy ezek közül csak valamelyikeket, ezt ki kéne találni.)  A képesség nem erősíthető, és csak korlátozott benyomások gyűjthetők általa. (A pontos játéktechnikát - hogyan, mennyire, meddig stb - is is ki kellene dolgozni, ezek csak a főbb vonalak.)

A lényeg, hogy az illető valamiféle folytonos - vagy könnyen felidézhető - kapcsolatban áll a "szellemvilággal"; olyasminek képzelem, mint egyes kelta bárdok "második látását" (harmadik szem?).

Link a hozzászóláshoz

Helló bűvdudás!

 

Ha jól emlékszem a szabados azt mondta meg, hogy hol fognak felbukkanni Gorduinék (akit - kompániájával együtt - sokszor még a nagyon-nagyon-nagyok se látnak ld Halál havában). Azt meg a fenti diszciplinák/képzettségek nem nagyon tudják. Illetve a szellemvilággal szoros kapcsolat hogyan következik a godoni miszticizmusból? (Tényleg nem kötekedni akarok, csak nem tudom.) Elvileg logikus volna, hisz a Démonikus Óbirodalomból elszármazott népeknél nyilvánvaló a szellemvilágra való nyitottság, ugyanakkor a miszticizmus a véleményem szerint ennél jóval több (bár nyilván több a tűzzel való (nagyon profi) hókuszpókusznál is - bár az is igaz, hogy magas szinten lehet szeráfi alkut kötni, hogy feketeláng legyen az illető).

Mondjuk én az egész miszticizmust valami "szerepjátékosra" hegyezném ki. A karakterek kaszt/iskola/hagyomány útjával való azonosulás mértékére szabná meg az amúgy fejleszthető képesség kihasználhatóságát, aminek a megítélése persze km-függő, de feldobhatja a játékot. Pl a tűzvarázslók godoni eredetű mágiája a Sogron hitű, tudásszomjas  "tűzmániásokra" lett kidolgozva, ezért nem nagyon látunk olyan tűzvarázslót, aki meghasonlott önmagával és a metamágiája (pl mananyerés) felmondaná a szolgálatot. Ugyanakkor mondjuk egy misztikus gyógyító varázsló esetében el tudom képzelni, hogy vmi úgy megkeseríti a lelkét, hogy képtelen azokhoz az erőkhöz elérni, ami szükséges a gyógyításhoz. Talán itt jelenne meg a "vallásos" megközelítése az úttal (manával/mindenséggel/mittomén) való harmóniának.

Gyakorlatban ez lehetne az adott kaszton felül/belül egy alkaszt (mint a tűtzvarázslóknál a Fény ösvényén járó tűz hordozói), ahol a harmónia kialakításához/tovább csiszolásához a kaszton/iskolán/renden belül bizonyos feltételeknek kell megfelelni (képzettségelőírások, bizonyos életszemlélet, azt tükröző életút...). Ezen az alapon több helyen, több iskolában visszaköszönhetne a godoni hagyaték, akár meglévő kasztban, akár NJK-k esetében (pl egy elhivatott, ősi hagyományok szerint élő és dolgozó fegyverkovács kardjai, bizonyos kezek között kimagasló, olykor mágikus tulajdonságokkal bírnak...)

Most csak törpölök, mert @MagyarGergely meghívója azért beindította (na jó, leporolta) a berozsdásodott ötletgépet...

Link a hozzászóláshoz

Ülj oda az asztaltársasághoz...

Hozzájuk szólhatsz anélkül is, hogy bemutatkoznál. Ha ismert kalandozó vagy, Fedd fel kiléted hogy megismerjenek.

Vándor
Válasz a témára...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Formázás megszüntetése

  Only 75 emoji are allowed.

×   A hivatkozásodat beágyazta a gépszolga automatikusan.   Mutasd inkább hivatkozásként

×   A Pszi-emlékfelidézés sikeres volt.   Szerkesztőablak kiürítése

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...