Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Quironeia 1 - Északi városállamok


Con Salamander

Recommended Posts

hello!

Én Zankarról tudok legtöbbet, amit tudok, azt viszont A vas ideje nevű könyvből. Yankar is a kyr számmisztikát használja, ami a páros számot részesiti előnyben. A Yankari városok száma 5.

Yankar hadviselete, hadi szokásai a Yankari légióban tanulhatóak el. Ékekbe állnak be, és "utat" törnek maguknak az ellenfél soraiban, szétzilálva a hadrendbe szedett sereget, meggyengitve védelmüket.

A Yankaraonban 3 rang van:

-Azok a jelentkezők, akik a vas idejében vannak (ez az első éve a légiónak), a sezro-k

-A quarrok a bakancsosok, akik túlélték a vas idejét, de még nem a legfelsőbb rangúak...hatalmuk van bőven

-A claorok, akik az ötödik évüket leszolgált katonákból lesznek egy sikeres próba után. Ha ez nem sikerül, akkor szabadok, vagy ujabb 5 év után megpróbáljkozhatnak a rang megszerzésével...

A claorok alkotnak éket, sezrok, bakancsosk, sosem. A claorok fegyvere a claor (innen a nevük). Ez egy keskeny másfélkezes kardnak felel meg, ha jól emlékszem...

A Yankarról ennyit tudok, ha valamit még megtudok valamiről, akkor irok, de addig is,

Taxen

Link a hozzászóláshoz

Helló

Tehát a Yankaraon, ezzel kapcs nekem csak egy kérdésem van!Mégpedig az, h: mint tudjuk minden quetont 5 claor alkot, ezek közl az egyik varázstudó.Na mrámost egy varázslónak (varázstudónak) is végig kell csinálnia mind az 5 évet a Yankaraon kiképzésén?Ehh az lehetetlen, hiszen nincen olyan fizikuma, állóképessége stbje amivel kibírhatná.Akkor meg miután claorrá avatják elviszik kiképzik még varázstudónak is?Vagy hogy van ez??

Maradok tisztelettel továbbra is @

Link a hozzászóláshoz

Ahoi!

Nos, mint a vas idejében is láthattuk, kerülnek azért oda varázshasználók is, akik tán túl is élik. Az a varázshasználó, amelyik nem éli túl a kiképzést (ki tudja, vajon használ-e már akkor is mágiát? :) )

Ha logikusan belegondolunk, szükség van rá, hogy igen jó legyen a szóban forgó varázshasználó fizikuma, hiszen mikor ék alakzatban törnek előre, neki akkor is meg kell védenie magát, nagyon jól kell harcolnia, hiszen a varázslatait nem tartogathatja önvédelemre, az az ellenséges varázshasználók kiiktatására szolgál. Szóval elkell azért ott ugyanúgy a fizikum.

Azért, mert a legtöbb varázshasználó satnya fizikummal rendelkezik, nem lehet általánosítani. Ide azok kerülnek, akik kivételnek számítanak ;)

Maradtam tisztelettel:

Link a hozzászóláshoz

Hell!

Rowonról sem tudok sokat, merthogy egyik könyvben sincs sok megemlités róla, legalábbis abban a könyvben, amit én olvastam... :wink:

Rowon államformája hercegség. Darton hivők "hazája", itt található a legtöbb Dartonita. Rowonban majdnem mindig a vörös köd van, amikor nem, akkor nemtudom, hogy mi van... :lol: Rowon meglehetősen kicsi, egykoron ugy tudom, hogy Abasziszhoz tartozott (vagy nem?)...

Alidax is hasonló, de ott nem túl sokan hisznek Darton dogmáiban... A hadteste erős, az a nemsok shebeq, ami még esetleg van, arrafelé tartózkodhat... vagy már megint rosszat mondtam?

Taxen

Link a hozzászóláshoz

Egész jó kérdéseket tettél fel Hunter :)

Nem tom, én sosem szerettem Rowont, mert szvsz eléggé lehetetlen dolog egy ilyen tartományt ilyen politikai diplomáciával fenntartani, de amúgy is elég sok ellentmondásos dolgot találtak ki benne a készítők... én Rowont általában hanyagoltam, mert valahogy olybá tűnik számomra, mintha az egyik készítő kedvence lenne, ezért feltápolták és életképessé erőltették... (van még pár ilyen példa a MAGUSban, lásd Tier táp Gorduin)

Lehet, hogy al Marem jófejnek tűnik a regényekben, meg minden, de ez a maremita dartonizmus, meg a fehérorkok legyőzhetetlen hadserege... háát :roll:

Ezzel persze nem akarok megsérteni senki darton-rajongót, mert tudom sokan vannak, szóval ez szigorúan csak szvsz :)

Link a hozzászóláshoz

Ahoi!

No, akkor egy pár válasz, ha így gondoljátok...

Miért ide jöttek a dartoniták?

Nos, egy kisebb szövetség jött létre még pyarron szerint 3680 körül, azzal a céllal, hogy rowon terjeszkedését megállítsák. Rowonba ugyanis egy új törzs érkezik, az ún. waganda törzs. Hamar civilizálódnak, és elkezdenek hódítani, ez a hódítás pont a XIV. zászlóháború előtt ölti a legnagyobb méreteket, Rowon ekkor a legnagyobb kiterjedésű. A szövetség, mely ennek meggátolására létrejött haderőt tekintve elég jól áll, azonban vezetőkre és meglepetésre van szüksége, és ezt csak úgy érheti el, ha szerez egy titkos szövetségest. Ez volt Al Marem, Alyr és Alex. No meg a fehér orkok. (ajánlom a Legendák és Enigmák 6. kötetét). Együtt képesek lehetnek megállatíni a térhódítást, így a városállamokban újra "béke" honolhat, Al Marem csupán a területet kéri érte. :)

Talán mert itt, a fekete hadurak befolyási területén védve vannak a pyaroni egyházzal szemben?

Al Marem kért segítséget délről is, mikor Rowonban feltűnt az új hatalom, Toron küldötte, azonban a dúlásból ocsúdó Dartoniták nem tudtak -tán nem is akartak- segíteni neki. Ezért hát a szövetségbe lépett, és így akadályozta meg részint a térhódítást, részint a toroni hatalomátvételt. (Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha a rowoniakat hagyják tovább szabadon, és a vezetőség lesz csak toroni. Három fekete lobogó a fennhatósága alatt? Elég kemény...)

És Toron miért nem írtja ki? Hisz csak egy kis tartomány az ő birodalmukhoz képest. Nem tartják ellenfélnek, vagy épp hogy túl erősnek ítélik őket?

Nos, mikor még nincs Al Marem kezén Rowon, azért nem írtja ki először, mert ott tűnik fel 3588ban egy fekete lobogó. Aztán erőt vesz magán, és elfoglalja magának, ekkor azért nem írtja ki, mert az övé. :) Aztán jön Al Marem és kis csapata, elfoglalják. Ekkor Toron befolyása ezen területen megcsappan. Toron gondolkozik, és lehetséges, hogy megtámadja Rowont. Részben ezért is tör ki a 14. Zászlóháború. Mikor Toron elég erős lesz, Rowont is megtámadja, de mivel Rowon 'gyorsabb' volt, és hadba szállt, a vörös hadurak oldalán, támogatást kap tőlük. Így ismét kudarcba fullad toron terve.

- Nos, mint az előbbiekből kiviláglik Rowon igen ellentmondásos hely, és nem túl rövidek a válaszok a miértekre, azonban elénk tárnak információkat. Azokkal kell hát beérnünk.

Legendák és Enigmák 6. - Prófécia. -> Kisregény azokból az időkből, mikor Airun és Alyr barátsága korai stádiumában járt, és mikor megszületett a fehér orkok népe.

Maradtam Tisztelettel:

Link a hozzászóláshoz

Ahoj

háátt ConSalamander ez télleg mind jó és szép, de akkor hogyan is vett részt a 14. zászlóháborúban rowon egy fekete hadúrral és több ezer rowoni katonávall??

ugyanis ez egy regényben is benne van és a zászlóháborúban is benne van.vagyis mint toron szövetségese lépett hadba, akkor toron mért is akrná megtámadni???

Maradtam továbbra is kh.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Ehhez a Rowonos témához én is hozzákérdeznék.

Mit gondoltok Rowon elhelyezkedéséről? Gondolok itt arra, hogy az elő térképeken még nincs jelölve, csak utalások vannak, hogy az Északi Városállamok. Ha jól tudom, sehol nincs említve, hogy lenne tengerpartja, de ha valaki tud róla, írja ide!

Erre a Geofrámiában berakják a tenger mellé. A Szürkecsuklyások térképein viszont bent csücsül a szárazföld belsejében, ahol egyébként szerintem is lennie illene...

Ti mit gondoltok erről?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Pont ezt mondom, Mortel, hogy a Szürkecsuklyások által kiadott térképeken a szárazföld belselyében van - ilyet láthatsz az oldalukon, a térképposzteren, vagy pl. a Csillagvető-höz mellékelt térképen, míg a Geofrámia a tengerpartra helyezi, a maga térképével, ami ugyancsak a könyv fedéllapjának hátulján van.

A kettő ugye nem egyezik, nekem a szárazföldi tetszik jobban, mint mondtad, neked a tengerparti, illetve hát köztes, mivel a városnak nem adsz kikötőt.

Többi vélemény? Melyik Rowon van túlsúlyban?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nem tudom, hogy az én véleményem mennyire számít, de szerintem Rowon a szárazföld tájékán van valahol. Úgyértem, hogys a tengerpart viszonlyag messze van Rowon államától. Minden esetre, ha én mesélek - ami valljuk be igazán ritkán van (na meg ha van, akkor sem jó... ) -, akkor Rowon mindenképpen a szárazföld belsejében van.

Mondjuk, én azt mondom, hogy nem a közepében van, annál kintebb, közelebb a tengerhez.

Na, már megint jól megmondtam. Mindenesetre örülök, hogy megint írnak az emberek erre a topicra.

Maradtam tisztelette,

TaXeN

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Az az igazség, hogy most írok egy kalandot, ami esetleg érintené Alidaxot is. Tudna valaki róla többet mondani, mint ami a Summariumba le van írva? Csak mert hasznos lenne a hiteles információ ahhoz, hogy a játékosaim ne utáljanak meg. Mondjuk már úgyis mindegy.

Az igazság az, hogy nem olvastam sok M.A.G.U.S. regényt, és azokban lehet hogy van valami. Ha tudtok valamit, légyszíves írjatok!

Előre is köszönöm, Maradtam tisztelettel

TaXeN

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Most tényleg nem a D20 MAGUS ellen, de ezekkel a világleíró részekkel bizony óvatosan kell bánni. Ugyanis az eredeti MAGUS jelene kb. Psz. 3700, a D20 förmedvényé meg Psz. 3800-as évek. A különbség nem tűnik soknak, de eléggé felforgatták Ynevet, meg a történelmet is ezalatt a száz év alatt. és ez bizony elég erősen kihatott a világra is, tehát nem minden D20 leírás állja meg a helyét a régebbi rendszerben, illetve az annak a könyveiben leírt világban. Legjobb példa talán a Taba el-Ibara, aki olvasta, nem kell mondjam, milért.

Témánál maradva Alidax nem változott sokat, tehát az a leírás szerintem pont jó. Sajnos azonban még mindig szegényes, szinte semmilyen új ténnyel. (értem ezalatt azt, hogy a régi könyvekből is össze lehet szedni ezeket a dolgokat, nem kell hozzá a "drága" alapkönyv) De azért a semminél jobb.

Link a hozzászóláshoz

Ahoy,

Rowonról: ördög tudja, hogy van ez, de nekem még mindig nem veszi be a gyomrom a Con Salamander által is reklámozott Szürkecsuklyás téveszméket az egész wagabandával meg társaival...

Rowonról Al Marem visszaemlékezései és a Prófécia nyújt információkat, azokon kívül pedig a Geofrámiában megjelent térkép, mely a Quiron-tenger egy igen fontos stratégiai pontján fekszik. Földrajzi tanulmányaim emlékei szerint mocsaras vidék alakulhat ki nagyobb folyók delta-torkolatában is, (gondoljunk a Missisippi árterére amerikában) és az a folyó, amely a Nagy Ynev térképen is látszik, hát nem kis torkolattal rendelkezhet. Ez alapján elfogadható lehet, egy a mocsár és a szilárd part között felépült, folyami hajózásból és tengeri kereskedelemből kinőtt városállam képe, amelynek így már lehet katonai jelentősége is. Az pedig hogy toron nem foglalta el...Toronnak nem akkora a hatalma a déli parton mint azt sejteti sokszor és egy ilyen terepen a veterán vihargárdisták sem tudnak olyan hatásfokkal felvonulni mint azt tették sagrahas mezején (ahol a dartonita roham tudott csak gátat vetni nekik).

Nem vagyok nagy dartonita fan, de Rowon ilyen lehet, szerintem... :roll:

Alidaxról: érdemes a kalandodba belekombinálni az Alidaxtól "pár evezőnyire" lévő Sinemosi ligát, mely a térség egyeduralkodója. Ahogy a sinemosi mondás tartja: "Shulur messze van." Alidaxban pedig a fenti művekből kiderülhetett, hogy a boszorkányúrnő a tejhatalmú uralkodó, ugyanakkor a város egy élő és gazdag kereskedő város, az északi városállamok és a keleti barbárok között hatalmas kikötőöböllel. Kellemes kalandhelyszín... :twisted:

Rodarth: mindig kell valaki aki másképp gondolja, Sas amúgy sem fórumozik már, ha korábban jössz (egy évvel :wink: ) még itt érted volna a nagy AK viták közben.

üdv

Amund

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Rodarth,bizonyosan igazad van, magam csak igen felületesen ismerem azt az alapkönyvet. A tévedésért elnézést.

A mondandóm lényegi része az lett volna, hogy akár 100, akár csak 3 évet ugrott az alapkönyv jelene az eredeti jelenhez képest, nem kis változásokat okoztak, ezért főleg a világleírások nem mindig állják meg a helyüket az 1TK jelenében. (pl. Ibara)

Amundnak igaza van annyiban, hogy a geofrámia, de még az a fránya Alapkönyv is hivatalosabbnak számít, mint a Szürkecsuklyások térképei. Szóval végül is akár tengerparti is lehet Rowon, bár ezt a lehetőséget én nem alkalmazm.

Link a hozzászóláshoz

Ahem. A Szürkecsuklyások térképéről had nemondjak véleményt. Mi a társaságunkkal bojkottáltuk azt, ugyanis sikerült az egyik barátom által készített címerek nagyrészét felhasználni (ráadásul heraldikailag nagyrészt pontatlanul) anélkül, hogy neki egy árva szót szóltak volna erről az aktusról.

Mind1. Térkép téma lezárva.

Ami Rowont illeti, szerintem, ha logikusan gondolkodunk, akkor a tengerpartiság annyira nem jó ötlet. Ugyanis ha valóban a tengerparton lenne, akkor a toroni flotta egyszerűen rommá lőné Rowont a dartonitákkal együtt. Ennyit szerintem megér nekik....

Egyébként biztos, hogy ott annak a folyónak deltája van? Mert könnyen lehet tölcsértorkolata is.. Asszem az Elbának is olyan van. Az sem egy kis folyó. Szóval egy folyónak nem csak deltatorkolata lehet. Tölcsértorkolatnál meg nem alakul ki mocsár. Véleményem és gyér gegoráfiai tudásom alapján...

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Hm. Több hasonlót is hallottam már... gondolom, nem véletlen a nevük sem. :lol::lol: de ez tényleg nem az a téma.

Régen tanultam földrajzot, de ha jól emlékszem, akkor az óceánokba ömlő folyóknak van tölcsér, míg a kis tengerekbe ömlőknek deltatorkolata. Eszerint a Quiron-tengerbe ömlő folyóknak is inkább delta torkolatuk kellene, hogy legyen. Mindamellett ez csak a mocsár megmagyarázása miatt került ide, de a mocsár ugyanúgy kialakulhat a szárazföld belsejében is.

Egyébként a toroni flottás magyarázat sem elhanyagolandó.

Ami a próüféciát illeti, abban erősen kevés van írva Rowonról, ha valaki átnézi. Igaz, hogy ott a palotában játszódnak jelenetek, de ennyi.

A Sinemosi ligáról annyit, hogy a régi könyvekben jóformán nincs is, azt is a Szürkecsuklyások kapják úgy fel, és az Enoszukében, a térképeiken illetve az Észak-leírásukban kap olyan nagy szerepet, no és az (új) Abbitkirálynőben, ami viszont egyértelműen támaszkodik a Szürkecsuklyások eredményeire. (Csak azért, mert ha Amund gyomra nem veszi be a térképet, akkor annak a Sinemosi dologra is vonatkoznia illik.) De azért ne vedd kötekedésnek, csak megjegyeztem. :)

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...