Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Varázslói szakosodás


Recommended Posts

Üdv!

Még egy számomra érdekes téma, ami szintén nyers változat jelenleg.

Kezdjük az elején, alapfeltevéseim:

1.) A varázsló kaszt legnagyobb "fegyvere" a szabadon kombinálható mágiája. A szakosodással nem szabad csorbát szenvednie a kreativitásnak.

2.) A varázsló mozaikmágiát használ, nem a varázslat mágiájának alapegysége! A mágiájának bővítése mozaikokkal kell történjen.

3.) A mágiaterületei egymásra épülve alkotnak egységes egészet.

Az alapok, amit minden varázslónak megtanítanak a nagy egyetemeken.

Képzetségek:

1 fegyver használat Af

pszi Kyr

2 nyelvtudás Af 5. 4.

ősi nyelv ismerete Af

alkímia Af

írás/olvasás Af

sebgyógyítás Af

élettan Af

legendaismeret Af

történelem ismeret Af

rúnamágia Af

További szinteken:

4. herbalizmus Af

6. alkímia Kf

6. rúnamágia Kf

7. legendaismeret Kf

7. történelemismeret Kf

Link a hozzászóláshoz

Hell oh!

Most lehet hogy ezért a kijelentésemért, egölnétek, de asszem én maradok az ETK varázslónál, mert az úgy volt, jó...

Ez olyan mint a Tf-ben a külömböző harcosok, mind kap valami extrát, de úgy már nem ugyanaz, úgy már be van skatulyázva, én így gondolkodom a varázsló szakosodásról is. Szerintem azt minden játékos döntse el, hogy milyen a világképe a varázslónak, és nem csak ezek, mert például, lehet egy olyan varázsló is aki vándorol, közben kutatja a régi varázstárgyakat, és e mellett a túlvilággal is foglalkozik, szóval nekem ez a "mesterséges mederbe" szorítás nem jön be, bocs ha valakit megsértettem.

UT. Végül is ez is igényesen meg van csinálva, és biztos izgalmas, és varázslósabb, de asszem nem fogom használni.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Sir Vágtató: azt hiszem félreérthettélvalamit, vagy nem figyeltél a cikk elején szereplő 3 alapfeltevésre, ami végigkíséri az egész cikket.

Alapvetően nem lett korlátozva a varázsló mozaikmennyisége.

Egész pontosan ismer minden az ETK előtti Zöld Könyvben megjelent mozaikot, szabálytalan elemi formázásokon kívül.

Az egész szakosodás trükkje ott van, mint a felsőoktatás esetén. Olyan, hogy Egyetemista nem létezik, viszont van BTK-s (szakok), illetve Matematikus, Fizikus, stb... (specializációk).

Harmadrészt megvan a lehetőség egy-egy terület felé orinetálódni, PhD képzés.

Az alap ETK-s varázsló koncepciója (mármint a szabad és széleskörű érdeklődés) a Mágiaelmélet-filozófia szak Metamágia specializáció, mágiaterületi specializáció nélkül.

Ekkor lehet legszabadabban összeválogatni a kívánt mozaikokat, illetve nincs különösebb képzettségbeli determináció. Ellenben nincs előnye sem konkrét iskolarendszerű oktatás miatt (pl. máshol 2/3 Kp).

Másrészt a Pyarroni Varázslórendnél jóformán csak elméleti szinten foglalkozhat a varázsló Démonológiával/Nekromanciával/Liturgiával.

Egyész pontosan ennek is csak a képzettségbeli, illetve a mozaikok közül az űzés litánia jellemző.

Szóval a cikkel semmilyen körülmények között nem volt célom 6-8-10 mágiaterület szerint megcsonkítani a varázslók képzését. Sőt, ha jobban megnézed van a leírásban jókora bővítésre utalás, amit elvileg bárki megtanulhat, gyakorlatilag nekromancia mozaikot például nem tanítanak, csak kompletten.

Ja, ami esetleg zavarhat embereket, hogy például az Anyagmágia erősen függ az alkímiától, kísérletezéstől?

A Mentál és Asztrál mágia hatékonyabb, ha ismeri a varázsló a célpont lélektanát, kultúráját, szokásait, a népe történelmét?

Esetleg, hogy jobban kell támaszkodnia a háttérképzettségekre?

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Hell oh!

Ja tényleg félre értettem...

Tehát akkor egy összefoglalás:

- Mágiaelmélet-filozófia

- Archeológia

- Demonológia-liturgia

- Politika-haditudományok

- Mechanika-kinetika

- Mágikus művészetek

Ezek közül kell választani, életszemléletet (világnézetet)

- Anyagmágia

- Tudatmágia

- Nekromancia

- Rajzolatok

- Szimpatikus mágia

- Térmágia

- Időmágia

- Metamágia (mágielmélet)

Ezek, pedig a fejlődés érdekében, de itt is még megvannak a mozaikok, csak vannak még +-ak, de mik ezek a plusz mozaikok, vagy azt még ki kéne találni?

Tehát akkor a varázsló, minden ETK mozaikot tud, kivétel: szabálytalan elemi formák (zápor, kupola, sátor, csóva)...

De akkor miben lesz jobba mentál, és asztrálmágia, ha valaki arra szakosodik?

és ezt se értem: Minden specializáció esetén, az iskolamozaikok darabja jellemzően 1Kp-ba kerül. Speciális mozaikok esetében egyéb szolgáltatás is szóba jöhet. Minden más mozaik darabja 4Kp.

Mi az hogy iskola mozaikok???

És mégvalami: hanyadik szinten szakosodhat egy varázsló?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nana, nem ETK, hanem ETK előtti "Nagy Zöld Könyv".

Egész pontosan ezek a mozaikok a különbségek:

végrehajtó varázskör; szimpátia, kémszem, térgát, tércsapda, tapadás, forgás, kisugárzó varázsjelek; felruházás bélyeg; térkapu pentagramma; időugrás, öregítés, lassítás, gyorsítás, érintés mozaikok.

Ezen túl, persze az említett szabálytalan elemi formák.

De akkor miben lesz jobba mentál, és asztrálmágia, ha valaki arra szakosodik?

Alapvetően háttérképzettségekben, mint a lélektan, auraelemzés (UT), kultúra ismeret. Ezeket ugyanis vagy megtanítják neki, vagy választható tantárgyként kevesebb (2/3-ad) Kp-ért juthat hozzá.

Illetve a plusz Asztrál és Mentálmozaikok 1Kp-ért hozzáférhetőek iskolarendszerű képzés keretében. Illetve a vilgánézetére jellemző az erősen szociális jelleg, a különböző események lelki mozgatórugója érdekli, legalábbis tipikusan a léktan oldaláról szemléli az eseményeket, a világot.

Az iskolamozaikok közül az újak megszerzése alapvetően kedvezőbb feltételek mellett történik. Egyrészt a specializálódott mágiaterület filozófiája miatt könnyebben sajátítja el a terület számára addig ismeretlen mozaikjait, viszont más mágiaterületek újabb mozaikjait, a számára kissé idegen szemléletmód miatt nehezebben, az alap 2Kp így csökken 1Kp-re, illetve nő 4Kp-re.

"Alapáron" a metamágiára specializálódott (gyakorlatilag az, akit minden elmélet egyenrangúan foglalkoztat) varázslók tanulnak mozaikokat bármely iskolából.

A nekromanta specializációjú varázslók iskolamozaikjai a nekromanta mozaikok. Az anyagmágia iskola mozaikjai pl. a mágikus anyagok mágiája fejezetbe tartozó mozaikok (természetesen a leírt kötöttségekkel).

Szakosodni először akkor kell, amikor "beiratkozik" a tanonc az elméleti képzésre. Életszemlélet.

Másodszor akkor, amikor mágiaelméleti szakosodást választ az elméleti képzés befejezése után és elkezdi tanulni magát a mágikus praktikákat.

Ez legyen az iskola.

Ezen kettőn túl bármikor dönthet úgy, hogy még jobban szeretne elmélyülni egy mágiaterületben a többi rovására, hasonlóan az említett elf varázslók képzésénél (+szint A/M mágia, de +1Mp minden elemi mágia mozaik). Ez az elmélyülés nem mehet teljes mágiaterületek rovására!

Szóval:

- beiratkozáskor

- varázslás tanulásának kezdetén

- bármelyik szinten (akár elsőn is)

Ez az egélsz természetesen függ még a különböző mágiaegyetemek specialitásától is, hiszen nem mindenhol lehet minden kombinációt választani. De erről egy későbbi cikkben ejtek szót. Egyenlőre reményeim szerint ezeket szánom alapnak.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Szerintem igen is jo otlet avarazsloi szakosodas, azokkal a megkotesekkel, amiket alapelvkent Sylvanus is meghatarozott.

Tehat nem kotelezo szakosodni. Aki viszont szakosodik, kapjon elonyoket meg hatranyokat is. Aki viszont nem szakosodik, ne kaphassonaz elonyokbol (no tap) hiszen nem `kerte`.

Igaz, en egy kicsit maskeppen kepzelem el, de a lenyeg hasonlo, amugy meg meg dolgozom rajta. De Sylvanus otlete elegge atgondoltnak latszik,tele jo otletekkel.

Dorani magiszter kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

A mágiaelmélet-filozófia szakkal kapcsolatban merült fel bennem egy apróság.

A szak képzettséglistájának kérdéses része számomra:

4. mágiahasználat (5Mp)* Af

7. mágiahasználat (8Mp)* Kf

9. mágiahasználat (13Mp)* Mf

Az alábbi kiegészítéssel:

a mágiahasználat képzettséggel egy mágiahasználó kaszt egyetlen mágiaterületéről megtanul képzettségfokonként 1+k3 db varázslatot, illetve egész pontosan az ezek létrehozásához szükséges mozaikokat ismeri meg. Minden ilyen

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Lehet, hogy félreérthető voltam az ötlet kidolgozása során.

Szerintem a varázsló nem erősebb, mint bármelyik mágiahasználó (varázshasználó főkaszt) vagy pap.

Azaz a szakosodással nem gyengíteni akartam a varázslón hanem színesíteni.

Ami még megzavarhat, az a korábban megjelent anyagok a szakosodásról, amelyekben (szerintem hibásan) valóban szerepel, hogy gyengíteni szükséges a kasztot.

Ezekben az anyagokban mindben alapvető hibák vannak.

Mivel az egyéb mágiahasználók mágiája egy jól körülírható cél körül épül fel, ezért a varázslók szakosodását isezek alapján próbálták megalkotni.

Gondoljunk bele, a BM az anyagi pusztítás, a Boszi a szellemi befolyásolás, TV a tűzmágia, papoknál pedig a mögöttes ideológia.

A varázslóknál pedig egy általánosan megfogalmazott mágussá válás.

Ha úgy tetszik ezt az általános célt határoztam meg egy rúnacikk alapján 6 irányzatnak, szaknak, életszemléletnek (kinek hogy tetszik, mellesleg az utolsóval adós vagyok...)

Léteznek olyan kidolgozások (szakosodás), amelyekben 1-2 terület rovására 1 területen hihetelen hatalomra tesz szert a varázsló.

Például Elemi mágia a kedvelt és a szimpatikus+nekromancia az ismeretlennek választott. Ilyen esetekben az elemi mágiát általában fele manapontból szokták "nyomni". Legyen ez az elementalista szakosodás.

Az elementalista szerinted miben gyengébb? Van két tökéletesen hanyagolható terület Élet/Rend jellemű varázsló számára, szemben egy megemelt hatékonyságúval szemben. Ha kedveltnek a Természetes Anyagok Mágiáját veszi, akkor meglehetősen látványos az előny.

Más ilyen hibáknak a szemben álló területek jönnek elő: Asztrál-Mentál ellentét (mindkettő a lélel része), vagy TAM-Elemi mágia (mindkettő anyagmágia, hasonló módszereket használ). Vagy mondvacsinált ellentétpárok. (csökevény az AD&D-ből.)

Tehát lényegében minden varázsló kap egy elméleti képzést, filozófiával, stb. Valamint egy alap mágikus képzést (mozaikok), illetve egy mágiaelméleti alapképzést, jellemzően Af-ok.

Az általános képzés alatt maximum Kf-ig (középfok) fejlődnek a képzettségek, illetve nem része az alapképzésnek az új mozaikok (hiányzó mozaikok, amiket írtam).

Ezen túl mindegyik elméleti képzési irányzat kiegészíti a tanonc/varázsló képzését egyedileg különböző képzettségekkel, illetve az iskolarendszerű képzés előnyeként bizonyos képzettségek előnnyel tanulhatóak (2/3Kp).

Minden specializáció keretében könnyebben tanulhatók az iskolarendszerű képzés miatt új/hiányzó mozaikok 1Kp-ért, ellenben a specializáció miatt (kicsit idegenebb elméleti háttér) egyéb mozaikok nehezebben 4kp-ért tanulhatók.

Kivételt képez a metamágia specializáció, ugyanis ennél ugyanolyan súllyal szerepelnek a különböző területek mágiaelméletei, ezért bármely mozaik 2Kp-ért tanulható (csak amit tudnak az iskolában és hajlandók).

Hogy a kérdésedre is válaszoljak, lélektan (ember), kultúra (erv), etikett képzettségek birtokában hatékonyabban alkalmazható bármelyik Asztrál és Mentál mozaik egy Erv nemes ember esetében, mint ezen képzettségek hiányában. Egész pontosan úgy értem, hogy pontosabban meghatározható a reakciója, olvasás jellegű mozaikok esetében könnyebben értelmezhető a jelentése, stb...

Ellenben alig néhány anyagot ismer, csak a 6 iskolaformát használhatja, 4 Kp-ért tanulhat csak elementálidézést, nem használ nekromantikus mozaikot, csak alapvető szimpatikus, tér, idő mozaikokkal van tisztában, alapvetően csak néhány varázstárgyat tud készíteni.

Az anyagmágia specializációval rendelkező varázsló többféle anyag őselemi anyagszerkezetét ismeri ezért előnyben van a mozaikok gyakorlása során, hiszen ez szab gátat a tevékenységének. (ha nem ismeri nem piszkálhatja). Itt az előnye alkímia, herbalizmus, állattan, sebgyógyítás, élettan képzettségekben van. Minél több anyagot, lényt ismer annál több mindenre használhatja az anyagmágiát.

Ellenben alig néhány lény lelki felépítését, kultúráját ismeri, 4 Kp-ért tanulhat csak asztrál és mentál lény idézést, nem használ nekromantikus mozaikot, csak alapvető szimpatikus, tér, idő mozaikokkal van tisztában, alapvetően csak néhány varázstárgyat tud készíteni.

Nekromanták esetmben egyedülálló ismerői a nekromanta mozaikoknak, mások számára elérhetetlen a tudás (még 4 kp-ért is). Egyedülálló ismerői lehetnek a démonoknak, élőholtaknak így MF képzettség birtokában hathatnak ezen lényekre Asztrál és Mentál mozaikokkal.

Idézéskor pedig előnyük van a több név ismeretében.

Ellenben kevéssé ismeri az élőlények lelki felépítését, kultúráját, alig néhány anyagot ismer, csak a 6 iskolaformát használhatja, 4 Kp-ért tanulhat csak asztrál és mentál lény és elementál idézést, csak alapvető szimpatikus, tér, idő mozaikokkal van tisztában, alapvetően csak néhány varázstárgyat tud készíteni.

A metamágia specializáció egyértelmű előnye az általánosabb mágiaelméleti és gyakorlati képzés, egységesen tanulhat bármely mozaikot relatív könnyen 2kp-ért.

A rajzolatok specializáció a varázstárgykészítésben van előnye, illetve a jelmágikus rajzolatokban.

Ellenben kevéssé ismeri az élőlények lelki felépítését, kultúráját, alig néhány anyagot ismer, csak a 6 iskolaformát használhatja, 4 Kp-ért tanulhat csak asztrál és mentál lény és elementál idézést, csak alapvető szimpatikus, tér, idő mozaikokkal van tisztában.

Szóval a hátrány mindaz, ami a többi szaknál előny, illetve a többi specializációnál előny. Természetesen az említett hátrányok csak akkor jelentkeznek ha a karakter nem ismer automatikusan minden anyagot, nem tudja bármelyik lény asztrál és mentáltestét értelmezni, befolyásolni (tudományos pontossággal), nem idézhet automatikusan semmilyen lényt, illetve nem készíthet bármiylen varázstárgyat, vagy jelmágikus rajzolatot.

De a mozaikok száma nincs csökkentve (kivéve a szabad elemi formázások) a Nagy Zöld Könyvben megjelentekhez képest, kizárólag a használatuk hatékonysága.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Köszönöm Sylvanus a segítséged!

Az említett RÚNA-cikkek birtokomban vannak, de sajnos azok csak az "általános" varázsló botjait írják le.

Nekem inkább olyan forrás kéne ahol megtalálom, pl. az anyagmágus botját.

Mi eddig azt a rendszert használtuk, hogy -az anyagmágusnál maradva- megkapja a RÚNA-beli általános képességeket és szakosodásakor egy örökké tartó telekinézis botja lesz egyben.

Emellett mi is adtunk a szakosodásnak ellenpólust, hogy ellensúlyozzuk kissé a varit. 8)

Link a hozzászóláshoz

Üdv Rayen Reval mi a botot egyszerüen oldjuk meg.

Pl.:az én anyagmágusomnak egy fém botja van ami szerintem szimbolizálj az anyagmágiát (valamilyen szinten) valamint a bot képessége hogy tartalmaz +30 mp amit a varázsló anyagmágiára költhet valamint az általad említett rúnában le-írt tulajdonság mellet tartalmaz egy a játékos és a KM által meghatérozott tulajdonságot pl.:a nekromantám botja gyürüvé alakul.Na de mind1 gondoltam beleszólok egy kicsit

Link a hozzászóláshoz
Hell oh!

Most lehet hogy ezért a kijelentésemért, egölnétek, de asszem én maradok az ETK varázslónál, mert az úgy volt, jó...

Ez olyan mint a Tf-ben a külömböző harcosok, mind kap valami extrát, de úgy már nem ugyanaz, úgy már be van skatulyázva, én így gondolkodom a varázsló szakosodásról is. Szerintem azt minden játékos döntse el, hogy milyen a világképe a varázslónak, és nem csak ezek, mert például, lehet egy olyan varázsló is aki vándorol, közben kutatja a régi varázstárgyakat, és e mellett a túlvilággal is foglalkozik, szóval nekem ez a "mesterséges mederbe" szorítás nem jön be, bocs ha valakit megsértettem.

UT. Végül is ez is igényesen meg van csinálva, és biztos izgalmas, és varázslósabb, de asszem nem fogom használni.

Ebben egyet értünk.

Nálunk Doranra megalkotva a szakosodás másképp folyik.

Mindenki megkapja azt ami az ETK-ban van, ezen felül még azt ami több kiegészítőben.

Ha szakosodni akar, akkor tanulmányai befejezése után elmegy mestervizsgázni ott attól függően miből akarja letenni ez 0,75-4,5 év (az iskolaforma eredeti tanulmányi ideje és ehhez még legtöbbször +50%, de ez változhat).

Ha sikeresen letette (vagy legalábbis kitanulta a dolgokat, mégha teszem azt valamiért nem is kapta meg a diplomáját...), akkor még további mozaikokat, kész varázslatokat és metamágiai ismereteket kap.

Nálunk ez így működik leginkább (Majd a Doran c. kiegészítőben lesz részletezve, (ill. a szorosan hozzá kapcsolódókban) (s valóban nem csak ez a fajta szakosodás létezik) de egyelőre elég ennyi...

Link a hozzászóláshoz

Másrészt a Pyarroni Varázslórendnél jóformán csak elméleti szinten foglalkozhat a varázsló Démonológiával/Nekromanciával/Liturgiával.

Egyész pontosan ennek is csak a képzettségbeli, illetve a mozaikok közül az űzés litánia jellemző.

Ezért mennek cserediákok Doranba necromanciát és démonológiát tanulni. (Viszont pedig onan délre mentálmágiát.)

gyakorlatilag nekromancia mozaikot például nem tanítanak, csak kompletten.

Azok kérlek sokszor mozaikok, csak épp önmagukban is használhatók (nekem legalábbis annyi nekromantám volt, hogy összeszedtem minden kiegészítőt necromanciából és még találtam is ki (a KM is...)).

Ja, ami esetleg zavarhat embereket, hogy például az Anyagmágia erősen függ az alkímiától, kísérletezéstől?

A Mentál és Asztrál mágia hatékonyabb, ha ismeri a varázsló a célpont lélektanát, kultúráját, szokásait, a népe történelmét?

Esetleg, hogy jobban kell támaszkodnia a háttérképzettségekre?

Az anyagmágiának részben alapja az alkímia, ásványtan.

A mentál és asztrálmágiánál szerintem nem sok szerepe van (szerintem), ha a varázsló ismeri az illető lélektanán kívül a felsoroltak bármelyikét is.

Attól legalábbis semmilyen számszerűsíthető előnye nem származik.

Az persze igaaz, hogy nem árt, ha ismered a gyenge pontokat a fentiek által, de ez kijátszás kérdése, nem a játékrendszeré.

Azt lehet még belevenni a dolgokba, ha az illető gyökeresen más gondolati struktúrával rendelkezik (néha már anatómia ismeretekkel, ránézésre is meg lehet mondani gy van-e), s itt nem egyszerű gondolatvilágbeli különbségekről van szó (lásd elf - ork), hanem pl. az olyanokról, mint a démon - elfszabású...

Link a hozzászóláshoz
Hell oh!

Ja tényleg félre értettem...

Tehát akkor egy összefoglalás:

- Mágiaelmélet-filozófia

- Archeológia

- Demonológia-liturgia

- Politika-haditudományok

- Mechanika-kinetika

- Mágikus művészetek

Ezek közül kell választani, életszemléletet (világnézetet)

- Anyagmágia

- Tudatmágia

- Nekromancia

- Rajzolatok

- Szimpatikus mágia

- Térmágia

- Időmágia

- Metamágia (mágielmélet)

Ezek, pedig a fejlődés érdekében, de itt is még megvannak a mozaikok, csak vannak még +-ak, de mik ezek a plusz mozaikok, vagy azt még ki kéne találni?

Tehát akkor a varázsló, minden ETK mozaikot tud, kivétel: szabálytalan elemi formák (zápor, kupola, sátor, csóva)...

De akkor miben lesz jobba mentál, és asztrálmágia, ha valaki arra szakosodik?

és ezt se értem: Minden specializáció esetén, az iskolamozaikok darabja jellemzően 1Kp-ba kerül. Speciális mozaikok esetében egyéb szolgáltatás is szóba jöhet. Minden más mozaik darabja 4Kp.

Mi az hogy iskola mozaikok???

És mégvalami: hanyadik szinten szakosodhat egy varázsló?

Erre ismét a magunk által formált párhuzamos világ által válaszolok.

Életszemléletben/világnézetben nem kellene skatulyázni. Ha mégis, akkor azt javaslom a fent említettek csak a második szint legyen, ugyanis ign nagyban függ a szemlélet attól valaki hol tanult (melyik varázslóiskolában).

A politika-hadtudományok abszolút nem illik ösze. mechanika kinetika megint nem (első mchanomágiához, míg a második az anyagmágiához áll közel). Mágikus művészetek? (Ez mit takarna?)

Link a hozzászóláshoz

Léteznek olyan kidolgozások (szakosodás), amelyekben 1-2 terület rovására 1 területen hihetelen hatalomra tesz szert a varázsló.

Például Elemi mágia a kedvelt és a szimpatikus+nekromancia az ismeretlennek választott. Ilyen esetekben az elemi mágiát általában fele manapontból szokták "nyomni". Legyen ez az elementalista szakosodás.

Az elementalista szerinted miben gyengébb? Van két tökéletesen hanyagolható terület Élet/Rend jellemű varázsló számára, szemben egy megemelt hatékonyságúval szemben. Ha kedveltnek a Természetes Anyagok Mágiáját veszi, akkor meglehetősen látványos az előny.

A miénk is kissé hasonló (ebben), persze kissé már is.

Arról szól, hogy van minden iskolaformában egy mágiaformai ismeret nevű pontokkal meghatározott érték, ami rengeteg dolog függvényében változik. Ezzel sert lehet tenni többlet energiára az oda tartozó varázslatoknál, továbbá nyújt valamekkora védelmet. Persze a hangsúly nem ezen van (ahogy azt előző hozzászólásaimban említettem).

Pusztán attól pedig, hogy valaki szakosodik nem lesz gyengébb semmiben sem, de ezt szabályokkal meghatározni nehézkes (ezért ajánlott az életút játék a tanulmányok kijátszásával), de pl. leadhat iskolaformát is (pl. elf a necromanciát).

Link a hozzászóláshoz

Más ilyen hibáknak a szemben álló területek jönnek elő: Asztrál-Mentál ellentét

Az szerintem mágiaelméleti szempontból nincs, de az szinte biztos, hogy, ha mestervizsgázni akar az egyikből mert kedveli akkor a másikból nem fog, tehát az ellentét a személyben keresendő (akárcsak a kínokozás vs. pusztítás esetében más filozófia kell hozzá). Ez a példa most kissé cáfolatnak tűnhet és nem is értek vele egyet, hogy egy kínokozásban jártas személy ne tudna pusztítást alkalmazni (néha szerintem teszi is és fordítva), de ha kifejezetten kedveli az asztrál v. mentálmágiá akkor haonló a helyzet.

Külön kategória, ha teszem azt egy Dzsennről van szó.

Link a hozzászóláshoz

Ezen túl mindegyik elméleti képzési irányzat kiegészíti a tanonc/varázsló képzését egyedileg különböző képzettségekkel, illetve az iskolarendszerű képzés előnyeként bizonyos képzettségek előnnyel tanulhatóak (2/3Kp).

Jó ötlet, mi is kitaláltuk, azzal a kiegészítéssel, hogy már maga a varázsló is mint kaszt is hasonló előnnyel/hátránnyal tanul bizonyos képzettségeket.

Link a hozzászóláshoz

Hogy a kérdésedre is válaszoljak, lélektan (ember), kultúra (erv), etikett képzettségek birtokában hatékonyabban alkalmazható bármelyik Asztrál és Mentál mozaik egy Erv nemes ember esetében, mint ezen képzettségek hiányában. Egész pontosan úgy értem, hogy pontosabban meghatározható a reakciója, olvasás jellegű mozaikok esetében könnyebben értelmezhető a jelentése, stb...

Ellenben alig néhány anyagot ismer, csak a 6 iskolaformát használhatja, 4 Kp-ért tanulhat csak elementálidézést, nem használ nekromantikus mozaikot, csak alapvető szimpatikus, tér, idő mozaikokkal van tisztában, alapvetően csak néhány varázstárgyat tud készíteni.

Az anyagmágia specializációval rendelkező varázsló többféle anyag őselemi anyagszerkezetét ismeri ezért előnyben van a mozaikok gyakorlása során, hiszen ez szab gátat a tevékenységének. (ha nem ismeri nem piszkálhatja). Itt az előnye alkímia, herbalizmus, állattan, sebgyógyítás, élettan képzettségekben van. Minél több anyagot, lényt ismer annál több mindenre használhatja az anyagmágiát.

Ellenben alig néhány lény lelki felépítését, kultúráját ismeri, 4 Kp-ért tanulhat csak asztrál és mentál lény idézést, nem használ nekromantikus mozaikot, csak alapvető szimpatikus, tér, idő mozaikokkal van tisztában, alapvetően csak néhány varázstárgyat tud készíteni.

Mint már előzőleg a másik hozzászólás körvonalakban való jellemzésénél most is ugyanazt mondom. Szerintem az első eset nem lehetséges.

Miért lenne könyebben értelmezhető a jelentése az olvasásnak, pusztán azért, mert ismeri az illető kultúrkörét, etikettjét? A mágia ugyanúgy működik ha igen, ha nem. Az, hogy ebből mit szűr le a varázsló már az ő dolga, nem a mágiáé.

Utóbbival továbbra is egyetértek.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

A nagyobb mágiával foglalkozó egyetemeken hat fő szakot ismernek:

- Mágiaelmélet-filozófia

- Archeológia

- Demonológia-liturgia

- Politika-haditudományok

- Mechanika-kinetika

- Mágikus művészetek

Ez a felosztás a Sigranomói Egyetem elméleti képzésének felosztásaként jelent meg Rúna magazinban. A topicból kiderül, hogy teljesen egyetértek egy ilyen felosztással.

Az új mozaikokra nincs gond, kitaláltak már a varázsló fan-ok épp eleget.

Legalább a fele szemétrevaló.
A miben lesz jobbra:

A magasiskoláját tanulja meg, ami nem egyszerűen annyi, hogy tud 10x annyi ellentétes érzelmet kelteni, hanem olyan mint a halk fodor.

Ez egy kivételes gyöngyszeme a mozaikoknak.
Az szerintem mágiaelméleti szempontból nincs, de az szinte biztos, hogy, ha mestervizsgázni akar az egyikből mert kedveli akkor a másikból nem fog, tehát az ellentét a személyben keresendő (akárcsak a kínokozás vs. pusztítás esetében más filozófia kell hozzá). Ez a példa most kissé cáfolatnak tűnhet és nem is értek vele egyet, hogy egy kínokozásban jártas személy ne tudna pusztítást alkalmazni (néha szerintem teszi is és fordítva), de ha kifejezetten kedveli az asztrál v. mentálmágiá akkor haonló a helyzet.

Külön kategória, ha teszem azt egy Dzsennről van szó.

Kizárólag mágielméltei szempontból való szembenállásról van szó, ami szerintem helytelen. A Dzsenn tényleg külön kategória, főleg figyelembe véve, hogy a Lar-Dori iskola mágiaszakjait próbáltam elképzelni. A dzsennt legfejlebb nem érdekli az asztrálmágia.

Mint már előzőleg a másik hozzászólás körvonalakban való jellemzésénél most is ugyanazt mondom. Szerintem az első eset nem lehetséges.

Miért lenne könyebben értelmezhető a jelentése az olvasásnak, pusztán azért, mert ismeri az illető kultúrkörét, etikettjét? A mágia ugyanúgy működik ha igen, ha nem. Az, hogy ebből mit szűr le a varázsló már az ő dolga, nem a mágiáé.

Nem a mágia fog könnyebben működni, hanem az olvasások értelmezése, illetve sokkal árnyaltabb lehet például az Illúzió. Elképzelhető, hogy az adott kultúrkör tagjai általában különösen rettegnek valamitől, amit könnyebb kihasználni.

Szó sincs átalánosan számszerűsíthető előnyről, hátrányról és valóban, ezeket illik eljátszani is. Mégiscsak szerepjátékról van szó.

Atóól, hogy Alkímia Mf van a varázslónak nem a teremtés mozaik lesz hatékonyabb, hanem szélesebb körben lesz használható.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...