Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Kérdések a karakteralkotással kapcsolatban

Recommended Posts

7 órával ezelőtt-kor Rayen Reval írta:

Sziasztok,

Három gyors kérdésem lenne, az egyik, hogy a karakteralkotási szabályzat kizárja idén a váltott, vagy ikerkasztú karaktereket.

Ebbe beletartoznak azok a pap kasztok is, amik egy másik kasztból "fejlődnek" tovább? Pl. Doldzsah-pap. 

Ugyan itt a karakteralkotó nem értelmezi a Doldzsah papnál a korábbi 4. tapasztalati szintű tolvaj előképzettségeit.

A második kérdés pedig, hogy a dzsad istenek papjainál, van-e nemi kikötés?
Főleg a Doldzsah papnő érdekelne. A PPL-ben nem találtam kifejezett tiltást, de lehet csak átsiklottam a szövegben fölötte, ellenben egyszer sem találkoztam a "papnő" kifejezéssel sem.

A harmadik kérdésem, hogy a varázsló a saját varázslóbotjára, képes-e anyagmágiával hatni, illetve a bot maga "elpusztíthatatlan"-e?

Előre is köszönöm a válaszokat.

A Második Törvénykönyv 20. oldalán megtalálod, hogy mindegyik dzsad pap csak férfi lehet.
image.png.e2fa0beff4188fc2dc6487f036013568.png

Link a hozzászóláshoz
17 órával ezelőtt-kor Rayen Reval írta:

Sziasztok,

Három gyors kérdésem lenne, az egyik, hogy a karakteralkotási szabályzat kizárja idén a váltott, vagy ikerkasztú karaktereket.

Ebbe beletartoznak azok a pap kasztok is, amik egy másik kasztból "fejlődnek" tovább? Pl. Doldzsah-pap. 

Ugyan itt a karakteralkotó nem értelmezi a Doldzsah papnál a korábbi 4. tapasztalati szintű tolvaj előképzettségeit.

A második kérdés pedig, hogy a dzsad istenek papjainál, van-e nemi kikötés?
Főleg a Doldzsah papnő érdekelne. A PPL-ben nem találtam kifejezett tiltást, de lehet csak átsiklottam a szövegben fölötte, ellenben egyszer sem találkoztam a "papnő" kifejezéssel sem.

A harmadik kérdésem, hogy a varázsló a saját varázslóbotjára, képes-e anyagmágiával hatni, illetve a bot maga "elpusztíthatatlan"-e?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hoi,

- a női dzsad papra kaptál választ, köszi @Jadis

- váltott kaszt általában eddig sem volt engedélyezve, az a ritkaság, ha igen, szóval ez nem új. A karakteralkotó nem kezeli ezt megfelelően, sajnos, ezért sem támogatnám az ötletet. Emiatt nyilván az hasonló metodikára épülő Alborne-pap sem működhet jól. Ha a csapatkoncepció elengedhetetlen részét képezné a karakter, akkor beszélgessünk tovább róla, de első körben induljunk neki úgy, hogy amit szabályosan létre lehet hozni a karakteralkotóban ÉS megfelel a kiírásnak, azzal gyertek.

- mint arra felhívták a figyelmem, az ETK 78. oldalán a pyar varázslók botja kapcsán kifejtik, hogy "a bot ellenáll minden fizikai, mágikus vagy természeti hatásnak, és a varázsló Személyes Aurájának részét képezi". Ez alapján kvázi "elpusztíthatatlan", cserébe ő maga sem tudja befolyásolni a külsejét annak megszületése után.

üdv,

Dae

Jadis kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
13 órával ezelőtt-kor Daelon írta:

- mint arra felhívták a figyelmem, az ETK 78. oldalán a pyar varázslók botja kapcsán kifejtik, hogy "a bot ellenáll minden fizikai, mágikus vagy természeti hatásnak, és a varázsló Személyes Aurájának részét képezi". Ez alapján kvázi "elpusztíthatatlan", cserébe ő maga sem tudja befolyásolni a külsejét annak megszületése után.

Köszönöm a válaszokat. Eszerint fogunk eljárni. :)

A "varázsló varázsolhat-e a saját botjára?" a RÚNA II/4-ben lett engedélyezve, de mivel a akarakteralkotó írta, hogy a bot képességei mások lesznek, így gondoltam rákérdezek erre is.

A tovább fejlődött pap kasztok nem követik a hagyományos Váltott kaszt szabályokat, ezért gondoltam tisztázni, de nem elengedhetetlen a csapat számára, így nem boncolgatnám tovább a kérdést ;)

Viszont, ha már így szóba jött, miután a dzsad vallást tisztáztuk, áttértünk a keleti barbárok sámánpapjaira, ahol ugyan az a probléma ütötte fel a fejét, mégpedig, hogy nem találom a nemiségi kikötéseket a kaszthoz (már ha van).

@Jadis erről nem olvastál esetleg valahol? :) A PPL-t, Summariumot, ETK-t átnéztem, de nem találtam támpontot.

Előre is köszönöm a segítséget. 

Jadis és Daelon kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
10 órával ezelőtt-kor Rayen Reval írta:

Köszönöm a válaszokat. Eszerint fogunk eljárni. :)

A "varázsló varázsolhat-e a saját botjára?" a RÚNA II/4-ben lett engedélyezve, de mivel a akarakteralkotó írta, hogy a bot képességei mások lesznek, így gondoltam rákérdezek erre is.

A tovább fejlődött pap kasztok nem követik a hagyományos Váltott kaszt szabályokat, ezért gondoltam tisztázni, de nem elengedhetetlen a csapat számára, így nem boncolgatnám tovább a kérdést ;)

Viszont, ha már így szóba jött, miután a dzsad vallást tisztáztuk, áttértünk a keleti barbárok sámánpapjaira, ahol ugyan az a probléma ütötte fel a fejét, mégpedig, hogy nem találom a nemiségi kikötéseket a kaszthoz (már ha van).

@Jadis erről nem olvastál esetleg valahol? :) A PPL-t, Summariumot, ETK-t átnéztem, de nem találtam támpontot.

Előre is köszönöm a segítséget. 

Odáig még nem jutottam, de átnézem majd neked és jelentkezem.
(Az online karakteralkotóhoz elkezdtem egy táblázatot, ami a konkrét említéseket már tartalmazza, de a "nincs a szövegben" típusú kasztok a legnehezebbek, mert tényleg minden szöveget el kell olvasni hozzájuk.)
A barbárokra magukra van utalás a HGB-ben, az 5. oldalon:
image.png.b4889263ac93b0832a7d6ea17329217b.png

Amúgy alternatív megoldásnak javaslom az Arel papot "fehér sámán" verzióban. Az elég jól működött, én anno ilanori Kai-Syah sámán-papként képzeltem el (mint a táltosok a magyar mitológiában).

image.png.466ce223343be305b555ea08c6295cd1.png

Link a hozzászóláshoz
10 órával ezelőtt-kor Rayen Reval írta:

Hoi,

varázslóbot: az engedélyezett Rúna cikkek listája a karakteralkotási kiírásban elérhető (évek óta változatlan formában), ez az említett cikk nem szerepel közöttük. Az ETK később jelent meg, mint a Rúna, ha akarták, belevették volna a kitételt szerintem.

váltottpapok: nem követik az MTK szabályait, ez tény, de a karakteralkotó sajnos jelenleg nem alkalmas a könnyen kezelhető létrehozásukra, emiatt kértem, hogy ha nem fő cél, akkor engedjük el. Köszönöm a megértésed.

barbárok: elvileg ezeket a papokat kezeli a karakteralkotó. Mivel a dzsadokkal ellentétben nem egyértelmű tiltással íródott a HGB Jadis által idézett része, nem látok problémát a női karakterben - mondjuk vicces is lenne, ha a barbárok között nem lenne nő és osztódással szaporodnának :) bár nyilván tudom, hogy az izomhegy verekedő kaszt neve a barbár/korg és nem a népé kellene legyen, de összemosódik minden leírásban.

táltos/fehér sámán: én maradnék a rendes sámán kasztnál, cserélve a démonokat általános természetszellemekre, esetleg tetszés szerinti kisistenre, bármelyikre van példa a sokféle hitvilág leírásban.

üdv,

Dae

Rayen Reval kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

A keleti barbárok leírásában nem szerepel konkrét megkötés. Az északi barbároknál van ráutaló szöveg, de az másik kultúra:
image.png.79683dd788ce72fbe6f645dc07477bc8.png

Az MTK sámán kasztot óvatosan ültetném csak át a varázslatok ÉP költsége miatt. Elvileg ez a démonoknak szóló áldozat (és emiatt fekete mágia a /déli/ sámánmágia). Innen adódik akkor a kérdés, hogy az átültetett verzióban akkor nincs ÉP költsége a varázslatoknak (hiszen nincs démon, aki elvenné) vagy mi a megoldás? A kérdés azért fontos, mert az ÉP áldozat fekete mágia, tehát ha van ÉP költség, az nem lesz fehér sámán, akkor se ha nem egy démon, hanem egy természetszellem áll mögötte.

Rayen Reval kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
6 perccel ezelőtt-kor Jadis írta:

A keleti barbárok leírásában nem szerepel konkrét megkötés. Az északi barbároknál van ráutaló szöveg, de az másik kultúra:
image.png.79683dd788ce72fbe6f645dc07477bc8.png

Az MTK sámán kasztot óvatosan ültetném csak át a varázslatok ÉP költsége miatt. Elvileg ez a démonoknak szóló áldozat (és emiatt fekete mágia a /déli/ sámánmágia). Innen adódik akkor a kérdés, hogy az átültetett verzióban akkor nincs ÉP költsége a varázslatoknak (hiszen nincs démon, aki elvenné) vagy mi a megoldás? A kérdés azért fontos, mert az ÉP áldozat fekete mágia, tehát ha van ÉP költség, az nem lesz fehér sámán, akkor se ha nem egy démon, hanem egy természetszellem áll mögötte.

Eltérünk a topictól, szerintem vigyük át máshova, ha csak úgy beszélgetünk erről.

Link a hozzászóláshoz

Kocsmai verekedés Mf-al, miért kell külön 3 Kp-ért fegyverhasználatnak felvennem a széket, széklábat, kis és nagy hordót valamint a gyertyatartót?

A székkel miért támadok két körönként 1x, míg a nagy hordó körönként 1x támad? Holott a nagy hordó súlya több, mint 4x-ese a székének a sebzésük meg ugyan az.

Link a hozzászóláshoz
Egy órával ezelőtt-kor Pistike írta:

Kocsmai verekedés Mf-al, miért kell külön 3 Kp-ért fegyverhasználatnak felvennem a széket, széklábat, kis és nagy hordót valamint a gyertyatartót?

A székkel miért támadok két körönként 1x, míg a nagy hordó körönként 1x támad? Holott a nagy hordó súlya több, mint 4x-ese a székének a sebzésük meg ugyan az.

Hoi,

a karakteralkotó -szerintem- nem kezel ad-hoc fegyvereket. Én nem variálnék azzal. hogy felviszek minden hirtelen ötletszerű kocsmai berendezést a karlapra, egyszerűen a KM az adott szituban kezeli majd, ha szükséges.

A képzettség annyit ad, hogy nem kapsz levonást a képzetlenség miatt, külön harcértékeket vagy sebzést sem variálnék, alap harcérték + max K6 Fp, és le van tudva, de ahogy fentebb írtam, bízzuk a KM-re a helyzet ismeretében.

üdv,

Dae

Antail kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
On 2023. 05. 11. at 13:19-kor Daelon írta:

Hoi,

a karakteralkotó -szerintem- nem kezel ad-hoc fegyvereket. Én nem variálnék azzal. hogy felviszek minden hirtelen ötletszerű kocsmai berendezést a karlapra, egyszerűen a KM az adott szituban kezeli majd, ha szükséges.

A képzettség annyit ad, hogy nem kapsz levonást a képzetlenség miatt, külön harcértékeket vagy sebzést sem variálnék, alap harcérték + max K6 Fp, és le van tudva, de ahogy fentebb írtam, bízzuk a KM-re a helyzet ismeretében.

üdv,

Dae

Bár az ÚT nem használatos, de iránymutató lehet a témában. :)

Link a hozzászóláshoz
40 perccel ezelőtt-kor tetra írta:

Drágaköveknél Okozást milyen sűrűn lehet csinálni? Ez is "majd a KM-mel megbeszéljük" terület? Mert erősen befolyásolhatja a választási lehetőségeket.

Hoi,

ETK-ban az egyes köveknél többnyire ott van, hogy milyen időközönként használható. Ha konkrétat írsz, konkrétan tudok válaszolni.

Vétójogot fenntartjuk, a szokott elvek mentén 🙂

Üdv,

Dae

Antail kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

image.png.bc1effdf46766eab57b43c0c0a08577e.png

Ez az általános leírás.

image.png.134572119afc1ef16229a6ff0fcb3379.png

Ez meg a specifikus. Nem látom, hogy bármit írna gyakoriságról sajnos.

Az a kérdés is felmerült bennem, hogy mennyi vessző használ el egy csupor esszenciát. Illetve hogy egy okozásra Átlényegített füstkvarc egyszerre tud-e térkaput csinálni, esszenciát készíteni, és lőfegyvert segíteni?

Daelon, Bitschak és Sneer kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

hoi,

az alábbiakra jutottunk:

- Az Esszencia legyen 1 tegeznyi nyílvessző (20), ami CÉ bónuszt kap 1 lövésre, az Erősségnek megfelelően. Bemártástól max 1 napig marad rajta a hatás.
- A Teleport E x 3kg súlyt mozgat Zónán belül, 1 óránként.
- A Térkapu szintén Zónán belül nyílik, 3 percig áll (ETK.322.o.), és napi max 2 alkalommal.

A drágakövek "Zónája" a befogadó formától függ, ezt vegyétek figyelembe.

üdv,

Dae

tetra, Morrick és Antail kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
20 órával ezelőtt-kor Bitschak írta:

Kaposvárott 1997. évben készült ELSŐ KIADÁS M.A.G.U.S. avagy a kalandorók krónikái Első Törvénykönyvben találod meg, 395 oldaltól kezdve találkozhatsz ezzel, ha elolvasod a drágakőmágia fejezetet.

Nekem csak olyan Valhalla Investment Kft.-s van de remélem meglelem benne mert én csak a 350-ik oldalig olvastam.

Link a hozzászóláshoz

Lenne 1 pár egyszerű kérdésem az esszenciás nyílvesszővel kapcsolatban. Ha belemártom a nyílvesszőt az esszenciába ami víz hogy marad a nyílvesszőn vagy a hegyén ami fém? Vagy mennyi ideig marad a víz a nyílvesszőn kilövés után? Valamint a becsapódó nyilvesszőről lepörög e rajta lévő esszencia víz? Vagy ezek a fizikai dolgokkal ne foglalkozzak mert ez MÁGIA és a fantasyban nem hat a fizika se?

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...