Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték
Felon

Beszélünk az előtörténetekről

Recommended Posts

A topic önmagáért beszél. Jó lenne, ha itt sem csak arról szólna egy-egy vélemény, hogy "húúú, ez de jó volt", hanem figyeljünk arra, hogy mit írt az illető. Gondolok például olyanra, hogy nagyobb hangsúlyt lehet helyezni az olvasás közben arra, hogy az adott szituációk mennyire illenek a kiválasztott kaszthoz. A többi meg majd kialakul :)

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Udv!

Elhataroztam sok beszelgetes utan, hogy irok ide is egy keveset, hatha felkelthetem vele sokak figyelmet es erdeklodeset. Remelem, megbocsajtatik nekem, hogy nem egy konkret elotortenetrol irok velemenyt, hanem altalanossagban szeretnek roluk beszelni.

Mi is az elotortenet, mi a FUNKCIOJA, hogyan is kellene neki kineznie? Talan megkoveznek erte, de bizony az elotortenet sokszor nem az, amit tullelkesedve a jatekosok hosszu oldalakon keresztul irogatnak.

Gondoljuk csak vegig. Mire valo az elotortenet?

Hatarozottan feladata van, (foleg a versenyeken, ahol a KM altalaban nem vesz reszt a karakter megalkotasaban) hogy kepbe helyezze a KM-et, ROVIDEN osszefoglalja a karakter multjat, illetve egy ket fontos adatot. Tartalmaznia kell:

A karakter kasztjat, nevet, fajat, eletkorat, kinezetet.

Azt, hogy hol szuletett, milyen korulmenyek kozott nevelkedett,

adatokat a szuleirol, csaladtagjairol (testverek)

AZT, hogy miert lett az, ami (kaszt) es hol.

Tartalmaznia kell utalasokat, hogy hol tanulta azokat, amik nem a kasztja alapkepzettsegei

Honnan szarmaznak kulonleges felszerelesei, ha vannak.

Miert kezdett kalandozni.

Es, ha meg van adva, hol legyen a vege, akkor azt, miert is van ott, ahol.

Emellett meg kiegeszitheto fontos informaciokkal, csak nem szabad tulzasba vinni.

Az elotortenetnek nem szabad hosszabbnak lennie ketto oldalnal. Gondoljuk csak vegig, ezt el kell olvasnia a KM-nek, meg kell jegyeznie, megertenie, otleteket meriteni belole, egyes elemeit, ha lehet, beleepiteni a jatekba. Gondoljuk vegig, egy csapatban mondjuk van 6 jatekos, nem olyan ritka...

Amik jol nez ki, es sokszor elofordul, de SZERINTEM nem illik az elotortenetekbe. A parbeszed, teljesen folosleges, a hosszu, regenyszeru leirasok, az olyan koltoi hasonlatok, amik nagyon jol festenek egy irodalmi muben, de nehezen erthetove es kezelhetove teszik az elotortenetet magat. Es akkor nem beszelek a verses elotortenetekrol. (Biztos nagy munka, csak nem elotortenetbe valo)

Az ilyen dolgokat novellakba, regenyekbe, versekbe kell irni, mivel nem valok az elotortenetbe. Attol meg, hogy egyszeruen van leirva, meg lehet egy elotortenet, otletes, es nem attol lesz jo szerepjatekos valaki, hogy megfejthetetlen, illetve 20 oldalas elotortenettel rukkol elo.

Minderre lasd csak az 1TK-ban peldakent leirt elotortenetet.

Hozzateszem meg, hogy nem akartam ezzel megbantani senkit, aki ilyet szeret, csak elmondtam a velemenyemet.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Én valahol a két véglet közötti előtöriket írok.

Legyen benne a családi háttér, a karakter életének meghatározó élményei, viszonya eszményekhez.

Én úgy szoktam összefoglalni, hogy a karakter E/1-ben beszél. Ez számomra azért fontos, mert a KM a karakter által használt szavakból jobban rá fog érezni a stílusra. Ugyanis igyekszem a jellem szerint megválogatni a szavakat.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Morgian, egyet kell, hogy értsek veled. Valóban, az otthoni játékonál - ami én magam is töbre becsülök - meg lehet valósítani a rafináltabb előtörténeteket. Hiszen ott van idő elolvasni őket, elemezni, beszélgetni róluk, stb. Emellett tényleg adhat lehetőséget a játékos író képességeit is csillogtatni, hiszen nem ő mesél... neki is kellhet valami.

És ez bizony jó. Bár én fontosnak tartom az előtörténet funkcionalitását (hű, de szép szó) mindamellett minden plusz, amit a játékos belead - némely csapatoknál már a megírás maga ios. :) ) értékelést érdemel, mivel azt jelenti, hogy a játékos nem csak a játék alatt közvetlenül foglalkozott a karakterével, hanem otthon is, elolvasott általában hozzá egy-két leírást, kasztleírást, a származási országot. Van, aki rajzol hozzá, legendát talál ki, stb. én az ilyeneket jutalmazni szoktam, és mindenképpen követendőnek tartom, hiszen a szerepjáték szerintem helyes mentalitását erősíti.

De mint mindennek, ennek is megvan a maga helye.

Shikaka,

Én személy szerint már elcsépeltnek tartom az egyes szám első személyes előtörténeteket, bár tény, hogy kicsit személyesebb lehet. Az viszont nagyon jó, amit jrsz, bár elég nehéz megvalósítani, de ha sikerül, és az íráson keresztül még a jellemrajz előtt, vagy azzal együttműködve képet ad a karakter stílusáról, beállítottságáról az mindnképpen jó. Csak ha ezt túlzásba viszi valaki, máris ott tartunk, amit fentebb leírtam. Szóval mértékkel kell alkalmazni, szerintem.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Előtörténet témában, versenyre rövid, tárgyilagos. Táborra rövid, tárgyilagos, szép. Otthonra 'hosszabb', szép, kevésbé tárgyilagos.

Életútnál ugyebár 1. tsz karakterekkel illik kezdeni a dolgot és akkor nincs ám karakterünknek szerintem olyan sokminden amit előtörténetbe illene foglalnia. Így életútnál se lesz olyan hosszú előtörténetünk, ha leírjuk a karaktert, jellemrajzot beleszőljük, felvett képzettségeket, különleges egyediségeket megmagyarázzuk.

Hisz miről szól az életút, mint arról, hogyan válik igazi kalandozóvá egy kiválasztott. 8)

Előtörténet nekem jobban tetszenek, ha E/3-ben vagy valami másban íródnak, mint E/1-ben, engem kicsit frusztrál a kedves naplóm jellegű dolgok olvasása. Bármennyire is elképzelt világ, E/1-ben általában magának ír az ember, így még egy karielőtörténet esetében is, nem érzem magam jól, az olyan írást ami E/1 által erős szubjektivitást hordoz magában.

Verses előtörténetről: szép élvezhető, irodalmi elősztoriversenyre vagy életút előtöri részleteként, művész beállítottságú karakter számára. Egyébként túl sok munka, kevés eredmény.

üdv. Z

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Szerintem Antail arra gondol, magam is egyetértek vele, hogy egy elő tapasztalati szintű karakter fiatal, és még nem élt annyit, hogy oldalakon keresztül kelljen fejtegetni. Én is találkoztam már olyan előtörténettel, hogy már bejárta egész Ynevet a karakter, és mégis csak 1 Tsz-ű volt...

Ez alól az 50 éves 1 Tsz-ű karakter a kivétel, ő már sokat élt. DE nem látott olyan sok mindent, mert akkor már lépett volna szintet, elvégre a sok tapasztalatért kapja az ember (és elf) a szinteket. Aki meg utazik, kalandozik, az maga is kalandozó, még ha esetleg njk is.

Egyébként egyetértek Antaillal abban, hogy azt is érdemes kijátszani, hogy miként is lesz valaki kalandozó. Versenyeken erre nincs idő, de nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon érdekes tud lenni, ha ezt tényleg lemeséli a kalandmester, nem csak leírja a JK hogy "a klánfőnök elengedte kalandozni minden megkötés nélkül", hanem tényleg a játák - előtörténet-játék - során ébred rá az addig még nem kalandozó karakter, hogy bizony, innen lépni kell, és megkezdődnek a kalndok. Mire ráeszmél, hogy hiszen ő már kalandozó... addigra meg van vagy 4. Tsz-ű. :)

A másik dolog a képzettségek különleges képzettségek megemlítése. Ez nekem fura. Mondjuk ez azért van, mert nem egy koncepcióhoz írok előtörténetet, hanem fordítva: előtörténethez választok kasztot és képzettségeket.

Ez nem rossz, érdekes lehet, de a másik az alap, ahogy az 1TK is írja. Tehát szerintem ez fura annak, aki úgy csinálja, ahogy "kell". No nem mondom, hogy ez nem jó, ez csak egy kis fogalomjáték...

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz
Üdv!

Szerintem Antail arra gondol, magam is egyetértek vele, hogy egy elő tapasztalati szintű karakter fiatal, és még nem élt annyit, hogy oldalakon keresztül kelljen fejtegetni. Én is találkoztam már olyan előtörténettel, hogy már bejárta egész Ynevet a karakter, és mégis csak 1 Tsz-ű volt...

Ez alól az 50 éves 1 Tsz-ű karakter a kivétel, ő már sokat élt. DE nem látott olyan sok mindent, mert akkor már lépett volna szintet, elvégre a sok tapasztalatért kapja az ember (és elf) a szinteket. Aki meg utazik, kalandozik, az maga is kalandozó, még ha esetleg njk is.

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

Halihó!

Serrath;

elolvastam a mendraiosz előtörténetét, s ha nem bánod, megosztom veled pár - szigorúan véleményes - észrevételemet.

A fiú - Sonnar - családi hátterét egészen jól megalapoztad, érezhető, hogy micsoda nyomás nehezedik rá elvárásokból és követelményekből. Az atyai elvakultságot, pontosabban annak őrjöngésbe hajló részét  (meg akarja ölni kudarcot vallott fiát, tör-zúz,  feleségét félkrelöki stb.) azonban kicsit túlzásnak. "soknak" érzem. Ennek akkor volna szerepe, ha hősünknek a későbbiekben elszámolnivalója volna a tulajdon rabiátus apjával is. Itt és most elég - és életszerűbb - lenne egy kőszívű apai figura, aki fájdalom nélkül kitagadja a család nevén - megítélése szerint - foltot ejtő, bukott sarját.

Sokkal érdekesebb volna a testvéreihez, legfőképp a húgához való korai viszonyáról ejteni néhány szót, hiszen ennek később komoly jelentősége lesz a történetben. Az, hogy a tulajdon, "rossz társaságba keveredett" lánytestvérével kerül a hős konfliktusba, a sztori szerintem legerősebb, központi eleme. Jó ötlet, építeni lehet rá. (Sőt, életút-játék során talán még hasznosabb lenne, ha a hugicát simán az Inkvizíció kezére adná /hiszen ezen is megfeküdhet egy érző szívű báty/.  Kár az ilyen jó motívumokat idejekorán lezárni. )

A "szélnek eresztés" még egy olyan elem, amit érdemes volna átgondolni. Magára valamit is adó, felelősen gondolkodó szervezet nem tesz ilyet válságba került tagjaival; sőt, inkább fokozottan ügyel rájuk. (Meg aztán bolond is lenne megválni egy jól képzett, rátermettségét már bizonyított ügynökétől... ) Ehelyett inkább valamiféle terápiaként merülhetne fel az az elképzelés, hogy "emberünknek levegőváltozásra van szüksége".  Ezzel indokolni lehetne a boszorkányvadász kimozdulását a szokványos közegéből. (Esetleg persze az is kiderülhet, hogy húga a tömlöcbe vezető úton kijátszotta őreit. Szökés közben tovább gyarapította bűneit, s most - úgy hírlik - Shadonon kívül bujkál... ;) ) 

Szóval van az anyagban potenciál, nekem a fentiek tűntek fel, illetve jutottak eszembe. Jó játékot! :) 

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

buvdudas le irt mindet amire en is kitertem volna. Eselteg meg a batyarol lehetne ket mondatot irni mi van a jelenbe vele.

Ig y azt kerdezem hogy elso szintu karakter elotortenete vagy a hugarol szolo resz mar egy mese resze volt? Esetleg eleve 2. szintre lett a karakter kidolgozva?

Hozzászólás megosztása


Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés

×