Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Templomok

Recommended Posts

Közzétéve:

Eszembe jutott egy gondolat. Ha megnézzük különböző vallások templomait akkor nagyon el tudnak térni. Kinézetre és belső funkcioikban nagyon eltérő egy Katolikus templom egy Hindutól vagy éppen egy Aztéktól. Ugye más szokásrend, mes rítusok és az épület ugye arra szolgállt, hogy az adott közösséget szolgállja ki. Ehhez képest sokszor azt látom, hogy Yneven vagy a katolikus esetleg a görög-római mintára készülnek a templomok. (ha volt már a téma és én nem találtam elnézést)

De például egy Ranil templomnál nekem fura, hogy miért lenne fedett? Miért zárkóznának el Ranil arca elől amikor istentiszteletet tartanak? Vagy például egy Alborne szentélyben tökre el tudok képzelni egy színpadot ahol elő adhatja magát akár a pap akár bárki más ezzel adózva az istennek. Mert oké, hogy Kyelnek tudjuk, hogy 3 ajtósak a templomai , de ezek továbbra is kvázi katolikusra hajazó templomok.

Ugye tudjuk hogy Ellananak ott vannak a szent lotuszok amibe conteimont csepegtetve áldoznak (vagyis az áldozat része). És apróbb oltároknál megjelennek ezek a sajátosságok, gondoljunk itt Sogron lángjára mint oltár vagy Arel természeti oltárai. De templomoknál sokkal kevésbé látom ezeket a diverzitásokat. 

Szóval nektek milyen alternatívabb elképzeléseitek lennének egy-egy isten templomához ami közelebb állhat annak szolgálatához?

Daelon, Rayen Reval és Visamo kedveli ezt
Közzétéve:

Valahogy a leírások alapján nekem az jött át, hogy a keresztény esetleg ógörög stilisztikát követi a legtöbb (meg a nagy morgena katedrális is egy katolikus bazilika vagy mi mintájára készült tavaly). Igazábol csak érdekelt volna, hogy ki mit gondol, miképpen képzeli el a templomokat Yneven. Sztem nagyon változatos lehet és akár váratlan is a mi megszokásainkhoz képest.

Közzétéve:

Adron: nem az a tipikus népesség felé néző vallás, gyanítom a templomaik amik vannak nagy részben a mesterségük űzésére is alkalmas épületek, nagy ceremónia meg díszítések nélkül.
Alborne: giccses amfiteátrum, koncertterem, kézműves vörksopok.
Antoh: görög stílusú tengermenti, tenger felé nyitott épületek, kagyló meg kráken motívumokkal.
Arel: nem jellemző, szentélyek a természetben.
Darton: halottasházzal összekötött, alacsony, sötét, komor épület. Nem vidámkodni mennek oda az emberek.
Della: lol
Dreina: római stílusú, fehér márvány, arannyal futtatott, bírósággal, bankkal összekötött.
Ellana: hehehe
Gilron: gyanítom a kahreiek nem annyira veszik a ceremóniát komolyan, max a műhelyben, olajszagban összegyűlnek imádkozni a segédekkel, de a kovácsféle irányzat valószínűleg jobban vonzza az átlagembert. Nekik is egyszerű épületet képzelek el, olyat, amit másra is használnak, akár egy falu hosszúháza vagy akármi, alkalmilag feldíszítve kalapácsokkal meg minden.
Krad: puccos könyvtár, külcsínre nem sokat adva látszólag, de azért valójában nagyon is odafigyelve.
Kyel: ismerjük.
Noir: alagsori herointanya, de úgy, mint amikor a keresztények elmentek osztogatni Afrikába, és kötelező volt imádkozni kaja előtt, megideologizálva, hogy miért  szétcsapni magad.
Orwella: kígyóverem ¯\_(ツ)_/¯?
Uwel: ezt is eléggé ismerjük.

Morgena: ez le van írva, árnyas, romos épületek.
Sogron: én úgy képzelem el, hogy van egy központi, kör alakú fürdő, ami felett ég a tűz egy hatalmas vas tárolóban.
Tharr: egészen keresztény jellegű.

Kadal, Tooma: én úgy képzelem el a törpék hitéletét, hogy nem kell nekik templom hozzá. Akármelyik csarnokban, épületben ha van pap, tud celebrálni, de amúgy megbeszélik ők maguk az isteneikkel.

Doldzsah, Dzsah, Galradzsa: idk, biztos van valami róluk, nem érdekeltek soha a dzsad istenek.

Narmiraen, Tyssa L'imenel: gondolom mindkettő ligeteket, ilyesmiket kedvel, és ott tartanak szertartásokat a megtartóik, csak hangulattól függ, hogy szomorúfűz vagy rózsabokor van a közepén. Az egyik a homokos elfeknek is bejön, gondolom ott kicsit máshogy kell értelmezni a ligetet, ami az oázis körül megnő.
Verrion H'Anthall: na ő ultradepis, halott, kiszáradt tölgyek, tüskés bozótok, penészette rönkök.

Ranil: kora középkori katolikus templom, KURVA NAGY ablakokkal.

Domvik: na én őket pont ortodoxnak képzeltem el, csak a színvariáció más.

Ranagol: teljesen ad hoc, Ranagol leszarja igazából.

Shalafi del Necro, Daelon és Visamo kedveli ezt
Közzétéve:

Amúgy a Della templom kb olyan lehet mint egy modern művészeti galéria, hogy érthetetlen művészeti projektek

Gilronnál én is sokkal inkább el tudom képzelni, hogy inkább praktikus műhelyek ahol a egy-egy eszköz van oltár szerűen felszentelve, szövőszék, üllő, miegymás.

Azt a Sogron templomot adom. Nekem volt egy olyan koncepciom egyszer, hogy konkrétan egy lángoló medence, vízzel teli medence aminek a felszínén ég Sogron szent lángja.

Amúgy  a Ranil templomból indultam ki a gondolattal, hogy miért zárkóznának el a naptól. Az én fejemben ilyen középütt nyitott épület van, aminek max üveg a teteje és egész nap fürdőzik Ranil fényében.

Sajnos nem elég részletesek a teologiai ismereteim hogy nagyon mélyről merítsek, de lehetne meríteni sztem akár az afrikai vagy az ókori közelkelet hiteiből is, de ezekről sajnos semmitsem tudok (még! :P ).

Amit még el tudok képzelni Dartonnál, hogy az egész egy színház, de ilyen végteleünk groteszk sötét humorú előadásokkal. Na jó nem mindegyik, de egyet igen. Amúgy is ha jól emléxem náluk említették, hogy a valódi szentély mindig mélyen a templom alatt van elzárva a köztől.

Közzétéve:

Ranagol templomairól lehet tudni, hogy az ég felé nyitottak. (Fogalmam sincs, hogy van-e mögötte ideológia, de egészen korai források alapján. Talán Nyúl modulja valamelyik Guru-Rúnában? Biztos, hogy utalt erre valamelyik korai Chapman-mű.)

Shalafi del Necro kedveli ezt
Közzétéve:
48 perccel ezelőtt-kor Diocletianus írta:

Ranagol templomairól lehet tudni

Ez ugye a NCs meg Sumi előtti Ranagol, ami egészen más. Amúgy azt el tudom képzelni, hogy pl Gorvikban van valami egységes stílus, Kránban viszont nekem nagyon úgy állna össze, hogy teljesen helyzettől, helyszíntől függ, hogy miből lesz imahely. Egy nagyhatalmú akvér durva hatalomszava által okozott kráter, véradó helyszín, vámpírfa erdő, kis falu csűrje. Nekem Kránban nincs egységes egyház, csak különféle szervezetek meg egyének.

Ami még érdekes lehet az a diaszpórás Ranagol szentélyek, itt-ott megtűrik a Kosfejes Urat. Gyanítom hogy ezeknél amit tudnak bugázni a hívek, de fontos a prezentáció, hiszen ez egyfajta misszió is.

Közzétéve:

Én is úgy tippelném, hogy ez - ahogy bármilyen dogma - csak a gorviki Ranagol-egyházra vonatkozik. Kránban szerintem nem különösebben jellemző a szervezett egyház. Néhány tartományban talán...

Közzétéve:

"A gorviki Ranagol-templomok fedetlen, az ég felé nyitott építmények, két toronnyal és díszes vaskapuval. Odabenn szürke-fekete-fehér intarziás kövezeten állva vehetik körbe a hívek a feketemárvány oltárt, míg körben, a falak mentén a Kosfejű segítőinek, kisebb hatalmú túlvilági teremtményeknek a szobrai sorakoznak. Az igazi szertartástermek, a papok titkos, belső helyiségei a föld alatt bújnak meg, azokba más halandó sosem teheti a lábát." (Summarium, 410. old.)

tetra és Daelon kedveli ezt
Közzétéve:
11 órával ezelőtt-kor Diocletianus írta:

"A gorviki Ranagol-templomok fedetlen, az ég felé nyitott építmények, két toronnyal és díszes vaskapuval. Odabenn szürke-fekete-fehér intarziás kövezeten állva vehetik körbe a hívek a feketemárvány oltárt, míg körben, a falak mentén a Kosfejű segítőinek, kisebb hatalmú túlvilági teremtményeknek a szobrai sorakoznak. Az igazi szertartástermek, a papok titkos, belső helyiségei a föld alatt bújnak meg, azokba más halandó sosem teheti a lábát." (Summarium, 410. old.)

Ez a részlet már 1995-ben megjelent Nyulászitól  a Talizmán magazinban miután "kiutálták". Állítólag még a Sumi Krán leírásának nagy része is tőle származik.

Diocletianus kedveli ezt

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...