Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Holdak es Osnepek

Recommended Posts

Közzétéve:

Sziasztok, kicsit csapongo, de talan megis osszefugg. Ujra olvasva nehany kotetet, par dolog nem kerek/tiszta. Szivesen vennek valaszokat/velemenyeket - koszi elore is! :)

- Vaskezu Alexre hatassal van a kek hold a Manifesztacios Haboru alatt vajon?

- Utalas volt ra, h ha valaha elo is kerul az ezust hold, jo esellyel meg lesz rontva. A Nyolcadkor fekete holdja az az egykorvolt ezust hold?

- A sonioni opalmezo valoban az Opalhajos lerombolt egi hajojanak a "tormeleke", ami egyben az esos eghajlat magikus gatja is az Ibaraban?

- Ha az...es ennyire rossz es romlott...mit keres egy opal a Mogorva kardjaban?

Visamo kedveli ezt
Közzétéve:

Üdv!

Csak közbevetem: Miért kell minden kérdésnek új témát nyitni? Csak mert lehet? Szerintem egy-egy kérdés elférne a csevegőben... 

1. Ez tényszerűen eddig nem volt kijelentve. (megjegyzem, még nem olvastam el a róla szóló Smaragdszilánkok című regényt, de amire eddig jutottam vele, az alapján - bármily jó szándékkal írta is a szerzője - nem hiszem, hogy a mértékadó könyvek közé fogom sorolni.) Ugyan nincs pontosan, pláne játéktechnikai működésében definiálva Amhe-Ramun hatása az amundokra, de miért is kellene, hogy hasson a Vaskezűre? (akinek, mára, az új regény szerint nem is "vasból" van a keze mint ahogy a MAGUS eredeti forrásaiban írják, de nem ez az egyetlen forrásokból átírt dolog benne...) Az, hogy egy isten hata papjaira, az egyértelmű, mert hát a hatalmuk tőle ered, imádkoznak hozzá, csatornát nyitnak felé, összekapcoslódnak vele, stb. Egy faj egyedeire alapesetben szerintem semmilyen hatása nincs, nem kellene hogy legyen egy istennek. HA vallásosak, és itt ugye nem annyira az "elhiszem" a léyneg, hanem az "őt követem", akkor eleve keresik hozzá a kapcsolatot, imádkoznak - persze attól még nem papok - és a papok, közvetítők segítségével mindenféle szertartásoknak vethetik önként alá magukat, tehát így mondhatjuk, hogy lehet rájuk hatása az istennek - itt ugye Amhe-Ramunnak az amundokra. De ez nem alap... a 2tk-ban még csak arról volt szó, hogy a papokra van hátssal, és a papok mindenféle csalafintaságokat képesek végrehajtani (pl. egység), így hathatnak az amundokra, akik ott vannak. Nem mindegyikre alapesetben... 

Alex - Aki Alex, és nem Aleph... - eleve nevezhető hitehagyottnak, de hogy nem kér Amhe-Ramunból, az biztos. A származása - ti. más amund isten papjának a gyereke - még nem nyert bizonyítást a regényben, de biztosan lesz vele valami - de ő ugye elment, máshol él, megtagadja Amhe-Ramunt, így - hacsak rá nem erőszakolnak valami varázslatot - nincs rá hatása. 

2. Igen, az. A harmadik, Ezüst hold ugye eltűnt, egy aquirnak köszönhetően. Aztán később az sem biztos, legalább is ellentétes források vannak ez ügyben, hogy akkor most a Kristályszférákon belül van, vagy kívül van... és azért nem látszik, mert valami kitakarja... eleve nagyon furán illeszkedik bele a két hold rendszerébe - látszik, hogy eredetileg nem számoltak vele, Yneven "két hold van", később hozták be a harmadikat, ami úgy kezdte a pályafutást, hogy nincs is. (ugye nincs saját helye igazán a holdak mozgásában). Eddig van vagy két visszatérési dátuma is, és igen, a fekete holdként tér majd vissza, lásd Geofrámia és Keleti szél utalásai. 

3. A Sonioni Opálmező és az Opálhajós kezdetben, amikor kitalálták őket, semmilyen kapcsolatban nem voltak. Ez a szál később jött be, a DV fórum "áldásos" hatása volt, hogy ilyen - szerintem elég fantáziaszegény - ötletek felmerültek, és az írók fokozatosan ráharaptak - ennek részletes elemzését, ha érdekel, megtalálod a Kőerdő, szellőkör... című novelláskötet kritikájában, most nem írom le újra. (ugye az ultratáp őrzők kiléte is eleve kérdés, nem az aquirokhoz kapcsolódik...nem <gy találták ki szerintem eredetileg. Az említett mű szerint mára az lett... hogy akadályozza-e az éghajlatot - erre nem emlékszem. Szerintem az Ibara keletkezése eleve ilyen, nem az opálmező okozza. 

4. Azt keresi, hogy egyrészt táp és kell neki, másrészt ez az egyik legjobb bizonyíték arra amit fentebb írtam: amikor még a nagyok lejátszották a kalandjaikat, semmi köze nem volt az opálnak az aquirokhoz, talán a gonoszsághoz sem... de ugye Mogorvának kellett és lett is neki. Megesik az ilyen. Amikor még Boomen megírta az Opálhajós történetét, vagy amikor a Kráni krónikákban szó van a harmadik hold jegyét kereső elf boszorkányokról.. még senki nem gondolta, hogy az opálmező és a hold, meg az Opálhajós össze kellene hogy kapcsolódjon. Ez egy kései egyszerűsítés, összevonás vagy összekapcsolás - ki-ki hogyan szeretné látni. 

Közzétéve:

Szia, nagyon halas koszonet, es elnezest...ujkent, meg ismerkedem a felulettel - nem gondoltam, h mashol dobjam be; de tanultam belole.

Igy minden kontextusban van, vilagos. Igen, esik arra utalas, h az opalmezo lete maga es a vele jaro magia akadalyozza az esozes letrejottet. De ahogy irtad, ezek kesei koncepciok lehetnek.

Amhe-Ramun az eddigi ertelmezesem szerint - legalabbis Ibara teruleten - vitt mindent. Ha hitetlen vagy azert, ha hivo azert...de mindenkire hatassal volt a szakralis ero a kek hold feljovetelekor.

De persze sosem fogom Alexet probakeppen odapottyantani, h tanulmanyozzam az eredmenyt. :)

Ismet koszonom a valaszokat, szuper!

Közzétéve:
10 órával ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

akinek, mára, az új regény szerint nem is "vasból" van a keze mint ahogy a MAGUS eredeti forrásaiban írják, de nem ez az egyetlen forrásokból átírt dolog benne...

Ezt lehet, hogy én értem félre, de már az eredeti szabálykönyvben is abbit-acél keze van.

Közzétéve:
On 2025. 11. 25. at 10:48-kor Visamo írta:

Ezt lehet, hogy én értem félre, de már az eredeti szabálykönyvben is abbit-acél keze van.

Nekem meg az abbitacél nem rémlik, de lehet, hogy van olyan szövegváltozat is. (A maszkja van abbitból, amikor először felbukkan.)

A halál havában 1-2. kiadásásának függelékében az szerepel, hogy [bal karját] "egy hajdanvolt isten ereklyéjével, egy fémből készült kézzel pótolták". (184., ill. 390. old.) Emlékeim szerint ezt vette át a KKÚK/Nagy Zöld is.

Az Észak lángjai 1-2. kiadásában az szerepel, hogy abbitmaszkot visel, "bal karja illesztések nélküli, sima acél". (273, ill. 270. old.)

(A kontextus alapján itt a "sima" egyértelműen a felület kidolgozására utal, nem arra, hogy "egyszerű". Ilyen értelemben Alex sosem volt "vaskezű", az csak egy gúnynév/becenév.)

A Geoframia annyival bolondította meg a dolgot, hogy azt írta, hogy "hiányzó balját (...) egy isteni ereklyének mondott feketeacél kézzel pótoltatta". (41. old.)

Kicsit bővebben itt: https://malcolmjhunt.hu/kronologiai-kihivasok-5-maremitak/

Rayen Reval, Daelon és MagyarGergely kedveli ezt
Közzétéve:
49 perccel ezelőtt-kor Diocletianus írta:

Nekem meg az abbitacél nem rémlik, de lehet, hogy van olyan szóvegváltozat is. (A maszkja van abbitból, amikor először felbukkan.)

Most megnéztem, ényleg a maszkjára írják, de (majdnem) biztos, hogy valahol abbit-acélnak.

Közzétéve:

Simán elhiszem, sem Andrásnak, sem úgy általában a M.A.G.U.S.-forrásoknak nem (volt) erőssége a következetesség.

Ettől függetlenül, ha tényleg lenne valahol említés arról, hogy Alex karja abbitacél, az szerintem félreértés vagy hiba. Az abbitacél, mint motívum erősen kötődik Északhoz, azon belül is Abasziszhoz. Alex eddig ismert élettörténete a '80-as évekig inkább Délhez kötődik, ráadásul az abbiacélt nehéz lenne egy "rég elfeledett isten ereklyéjéhez" kötni. Ellenben mondjuk a (kráni) feketeacéllal, amiben szerintem klassz lehetőségek rejlettek.

Közzétéve:

A Smaragdszilánkokban Alex kezének "fém-eredete" András instrukciói alapján lett megírva, erre az íróval külön figyeltünk, hogy tiszteletben tartsuk.

Így hadd erősítsem meg Diót, a "Vaskezű" simán egy hősi név/gúnynév/ oltás a dartoniták között (ki-ki válassza ki a neki szimpatikusat), és nem anyagszerkezeti definíció. Neveknél ugye a hatás kiváltás a lényeg, nem a periódus rendszer szerinti telitalálat. :) Az átlagember számára a magónium amúgy sem mond sokat, "különleges varázsfém", aztán ennyi. Amúgy ennek a másik neve gdonvas, tehát a "Vaskezű" teljesen jó egyszerűsítés lehet a tömegkommunikáció szent céljaira. :)

Rayen Reval és Sneer kedveli ezt
Közzétéve:

Üdv!

Az a gond ezzel, hogy maga András nem követi a forrásokat, és így attól még, hogy ő mond(ott) valamit, még egyáltalán nem biztos, hogy megfelel  MAGUS forráshierarchiájának. 

A Vaskezű kezének feketeacél anyaga a Geoframiában (2004) jelent meg konkrétan kimondva. A magonium anyagú kéz a TNAÉD-ben szerepel (2020.04.), ami jóval későbbi, így hibának tekinthető az író részéről. Igaz, GA szinte sportot űzött abból, hogy átírjon dolgokat, akár bármiféle jelentőség nélkül is... de ez valószínűleg hibának tekinthető, mivel a magonium foglma is a Geofrámiában jelent meg, így ha úgy gondolta volna, hogy a Vaskezű keze bizony abból van, akkor valószínűleg le is írja, hiszen a magonium már "létezett".. de inkább a feketeacéllal akart nagyot mondani. Mondjuk az is érdekes, hogy az említett könyv András sajnálatos halála után jelent meg, így erősen kétségbe vonható a forrásértéke. Számos kesze-kuszaság, átírás és olyan információ került bele, ami nem állja meg a helyét Yneven (legalább is ha Ynevet a leírt források alapján építjük fel és nem kezdjük alapjairól újra minden kiadványban) 

Sajnos a Smaragdszilánk ebben (is) egy hibás forrásra támaszkodik, így hibásnak kell tekintenünk - ezt az információt legalábbis. 

Azt most nem akarom elővenni, hogy az "András instrukciói" mennyire bullshitelés, mivel amikor még adhatott instrukciót, nem tudom, mennyire volt terítéken a könyv...  "külön figyeltünk, hogy tiszteletben tartsuk" frázis pedig amennyire jól hangzik, annyira vet fel kérdéseket olyan esetekben, amikor az ugyanabban a GA könyvben meghatározottakat mégsem tatja szükségesnek figyelembe venni az író - pl. az Alex-Aleph elnevezések használata. Vagy ez csak akkor működik, amikor éppen kényelmes? 

Szóval lehet, hogy valami elb..tt magus 2.0-ban Alex keze gdonvasból van, de az eredeti forrásokra épülő MAGUS-ban (ami a Kalandorok Krónikái és nem Krónikája...) szerintem semmi helye, csak úgy mint pl. a TNAÉD-ŐTLAV páros számos forrásoknak ellentmondó agyszüleményének, mint pl. az eddigi forrásokra fittyet hányó Kyrek által emelt Yian-Yielnek és hasonlóknak.

Közzétéve:

Ez az "András instrukciói alapján" érv elég furcsának tűnik nekem is.
Hiszen még pont ő írta a fórumán: "Ami Csanád karaktereit illeti, nem forszírozom a beléjük nyúlást: már az Alex-Aleph finomhangolásra is meglepően rosszul reagált." Nem is használta ezt a nevet csak amikor arra akart utalni, hogy nem volt jó ötlet. 
Igen sajnos a TNAÉD inkább tűnik egy utolsó bőr lehúzásnak. Amolyan  van itt még pár száz oldalnyi elfekvő anyag amiből ki lehetne préselni még pár forintot, amúgy is a jogdíj már csak nekünk csörög  majd.  Jaj már megint a rosszindulat beszél belőlem, de aki kíváncsi az "igazságra" az decemberben akár meg is hallgathatja 2000 Ft leszurkolása után.  Bár vannak kétségeim...

Én amondó vagyok, maradjunk inkább az eredeti verziónál. Ha meg od védelemre szorul szegény amund dartonitánk akkor arra inkább ott van neki az esetleges Themes papi felmenőktől örökölt vére.    

Közzétéve:
12 órával ezelőtt-kor MagyarGergely írta:

pl. az eddigi forrásokra fittyet hányó Kyrek által emelt Yian-Yielnek és hasonlóknak

A Yian-Yiel kapcsán meg kell védenem Andrást. Az első hely, ahol (legalább utalás szintjén) foglalkoztak a hegység keletkezésével a Geoframia volt még 2003-ban.

Az, hogy a 2004-ben megjelent Hőseposz térkép-melléklete ezt nem vette figyelembe, nem András hibája, ahogy azt sem rónám fel neki, hogy az esszéköteteiben a saját eredeti ötletét vitte tovább.

Ha valakit annyira zavar a térkép és a szöveg közötti ellentmondás (engem nem annyira, semelyik síkbeli térkép sem lehet pontos), az többféleképpen is feloldhatja, pl.:

- a térkép későbbi (pl. hetedkori) munka, és a készítője a rendelkezésre álló elf források alapján rekonstruálta, és elsősorban a nevekre figyelt, nem a pontos alakzatokra, vagy

- ami a másodkori térképen szintvonalak és hasonlók nélkül szerepel, az egy combosabb dombság; azt sehol nem írta András, hogy a kyrek a Yian-Yielt közel tengerszintről emelték fel, vagy

- bármi más, akár kreatívabb megoldás (ha már időutazási is játszik a történetben, ld. Kaoraku kirántása a harmadkorból)

Forraskritikától függetlenül, a Yian-Yiel kyrek általi felemelése szerintem klassz ötlet. Én ilyeneket várok el egy (heroikus? high?) fantasytól, nem bullák&bányajogokat.

Közzétéve:

Üdv!

Hehe.. vártam ezt a hozzászólást... ugye a minid kapcsán merült felez a dolog. Bár az álláspontod döntsd el.. mert amikor először reagáltál erre az észrevételre, még  kalandozók táborban a szerencsére hosszúra nyúlt és alapos író-olvasó találkozón - miért le a kalappal! - akkor elmondtad, hogy nem számít, mert  miniket nem kell komolyan venni, azok egyfajta játékok, ahol a források kínos követése sem fontos és megengedhető eltérés a játék, kísérlet stb. kedvéért. Most meg véded, amit szerintem nem kellene. 

Először is a Geofrámia nem 2003-ban, hanem 2004-ben jelent meg, és elmlékeim szerint később is mint a Hőseposz. (persze nem csodálkozok azon, hogy a borítón és az impresszumban is kiemelték, mióta készül, meg kellett előznie az inomis kiadványt, nem voltam ott, de sejthető, hogy már akkor és ott is volt valami ellentét egyes írók és GA között... főleg, ha elolvassuk a Geoframia "asztalt ráborítós" előszavát. Nem tudom, abban hol utalt a Yian-Yiel kyr keletkeztetésére, ez nekem nincs meg, de egyáltalán nem hangsúlyozta ki... hogy akkor létezett-e, formálódott-e a fejében ez a dolog, az jó kérdés.. nehéz megmondani. Az viszont eléggé bizonyítható, hogy nem eredeti, hanem egy kései, megint csak hozzáadott koncepcióról van szó...  az első Ynev térképeken pl. még maga a hegység sem zárja le Niarét... és ezekhez is volt már köze GA-nak (pl. a Halál havában (1,kiadás) egyenesen az ő regénye). Később lett  hegységnek Niarét lezáró alakja... nem véletlen, hogy a gyűrűhegység kifejezést is csak később kezdték el alkalmazni rá. Ezenkívül sem a korai földrajzi leírásokban, de még a Keleti szélben sem említi meg ezt. 

Azt sokkal inkább, ami szerintem hitelesebb a források szerint és ugye benne is van a regényben, hogy a védelem az a hegyeket lezáró mágikus viharok és jelenségek, az oda telepített orkok (oni) és szerzetesek. Persze kevésbé látványos, mint hegyeket emelni - de hihetőbb és jobban illeszkedik a MAGUS forrásainak egészéhez.  (amúgy az is elgondolkoztató, hogy a létükre törő Orwella ellen nem voltak képesek ilyenre az egyesített kyr anyrok... de csak hogy megvédjenek valami titkot, egyetlen kyr isten papjai hegységgyűrűt emeltek... aha.) 

Azt hiszem - keserű ezt látni - hogy mára az írók is beleesnek ugyanabba a csapdába, amit a források nem megfelelő fókuszú értelmezése jelent. Kötve hiszem, hogy pl. Rasta valamiféle rossz szándékból akart követni a TNAÉD-ben leírtakat - illetve egy részét, ugye, mert hát ő is szelektál - és az nem az ő hibája, hogy egy kései mű nem követi és átírja a források egy jelentős részét. korábban csak rajongói anyagok eltérései, játékosi koncepciók és viták miatt került ez főleg elő... de látható, milyen kellemetlen, ha egy mű nem megfelelően és következetesen támaszkodik a forrásokra a k.csög kötekedők nem tudják fehívni rá a figyelmet.. és valaki arra épít, azt gondolván, hogy de hát jó lesz ez így.. majd kiderül, hogy nem. 

Rayen Reval és Daelon kedveli ezt
Közzétéve:

Elnézést, hogy ilyen későn reagálok rá, az ún. élet közbejött. (Megszületett a kisebbik kislányom. :wub:)

On 2025. 11. 28. at 18:24-kor MagyarGergely írta:

Hehe.. vártam ezt a hozzászólást... ugye a minid kapcsán merült felez a dolog.

Álljunk meg egy kicsit! Nem a mini-sorozatom kapcsán vetődött fel, hanem azért, mert te felhánytorgattad Andrásnak, én meg mivel - a minik kapcsán -  beleástam magam a témába, pontosítottalak.

Bár az álláspontod döntsd el.. mert amikor először reagáltál erre az észrevételre, még  kalandozók táborban a szerencsére hosszúra nyúlt és alapos író-olvasó találkozón - miért le a kalappal! - akkor elmondtad, hogy nem számít, mert  miniket nem kell komolyan venni, azok egyfajta játékok, ahol a források kínos követése sem fontos és megengedhető eltérés a játék, kísérlet stb. kedvéért.

Ahogy itt sem árt némi pontosítás. A kontextus, amiről beszéltem, a hivatalosság ("kánon") volt, és e tekintetben semmit nem változott az álláspontom. Valami attól lesz hivatalos, hogy az arra jogosult kiadó - vagy az ő engedélyével harmadik fél - kiadja az adott művet. Semmi más kritérium nincs. Az én minijeim éppúgy nem hivatalosak, mint András vagy Zsolt fórumbejegyzései, vagy regényrészletei (pl. Amíg a vas vág). A hivatalosság nem kötődik minőséghez (vannak kurvajó nem hivatalos cuccok és picsaszar hivatalosak), sem a szerző személyéhez (legyen az András, Zsolt, vagy szerény személyem). A lunírhajó-ciklusom semmivel nem hivatalosabb, mint a te minijeid itt az oldalon, vagy a Találkozzunk Torozonnál! oldalon megjelent cuccok. Egyik sem az - ennek megfelelően valóban könnyebb "játéknak" (stílusgyakorlatnak, kísérletezésnek stb.) tekinteni őket, és senkitől nem is várom el, hogy elfogadják hivatalosnak. Mert nem azok. (Kivéve azokat, amik megjelentek a GyETK-ban. Azok - megint csak minőségtől függetlenül - ugyanúgy hivatalosak, mint pl. a Tűztánc volt a KKÚK-ban.)

Ettől teljesen független tény, hogy én az írói munkásságom részeként tekintek rájuk, és - kevés kivétellel - tükrözik az én Ynev-képemet. Az én (irodalmi) Ynevemen A lunírhajó-ciklus eseményei megtörténtek, de mindaddig ez nem hivatalos, amíg - akár utalás formájában - hivatalos kiadvány meg nem erősíti. 

Először is a Geofrámia nem 2003-ban, hanem 2004-ben jelent meg, és elmlékeim szerint később is mint a Hőseposz. (persze nem csodálkozok azon, hogy a borítón és az impresszumban is kiemelték, mióta készül, meg kellett előznie az inomis kiadványt, nem voltam ott, de sejthető, hogy már akkor és ott is volt valami ellentét egyes írók és GA között... 

Nem akarok a távkiértékelés bűnébe esni, de azt hiszem, kicsit elvakít az Andrással kapcsolatos ellenszenved. Könnyen ellenőrizhető tényekkel vitatkozol.

A Geoframia 2003 decemberében, Karácsonyra jelent meg. Attila az rpg.hu-n 2004.01.12-én már kritikát írt róla: https://lfg.hu/9702/

Ehhez képest a Hőseposzt 2004 február végén még csak reklámozták ("hamarosan megjelenik"): https://lfg.hu/9923/hirek/hamarosan-megjelenik-john-j-sherwood-hoseposz/

Attila ebből 2004 júniusában írt kritikát (https://lfg.hu/10477/ismerteto/john-j-sherwood-hoseposz-kritika/), tehát talán nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy a Hőeposz 2004 tavaszán jelent meg. 3-6 hónappal a Geoframia után.

És mindkettőt az inomi adta ki, nehezen érthető számomra, mit értesz az alatt, hogy "meg kellett előzni az inomis kiadványt"...

Közzétéve:

Elnézést, szétszedem két hozzászólásra, mert nehéz szerkeszteni, hogy a megfelelő felvetésekre reagáljak.

Nem tudom, abban hol utalt a Yian-Yiel kyr keletkeztetésére, ez nekem nincs meg, de egyáltalán nem hangsúlyozta ki... hogy akkor létezett-e, formálódott-e a fejében ez a dolog, az jó kérdés.. nehéz megmondani.

[Kaorakut] "kyr Hatalmasok egy csoportja ragadta ki az idő folyamából, hogy a frissen alkotott Világgyűrűbe szorult nara törzsek patrónusává, a majdani Niare legfőbb istenévé tegye." (Geoframia, 25. old.)

Az viszont eléggé bizonyítható, hogy nem eredeti, hanem egy kései, megint csak hozzáadott koncepcióról van szó... 

És az... baj?

Elég siralmas lenne, ha csak és kizárólag 1993-ban már meglévő koncepciókat lehetne felvetni és kidolgozni.

az első Ynev térképeken pl. még maga a hegység sem zárja le Niarét... és ezekhez is volt már köze GA-nak (pl. a Halál havában (1,kiadás) egyenesen az ő regénye). Később lett  hegységnek Niarét lezáró alakja... nem véletlen, hogy a gyűrűhegység kifejezést is csak később kezdték el alkalmazni rá. Ezenkívül sem a korai földrajzi leírásokban, de még a Keleti szélben sem említi meg ezt. 

Nem tudom, 1999 késeinek számít-e, de az akkori Keleti szélben (ami unos untalan Világyűrűként emlegeti a Yian-Yielt) azért van rá finom utalás: "A Világgyűrű az ő idejében még nem volt teljes" (Keleti szél 1, 1. kiadás, 170. old.)

András sem írt sehol olyasmit, hogy a kyrek egyik napról a másikra emelték volna fel a Yian-Yielt (ellenkezőleg!) és olyat sem, hogy a semmiből csinálták volna.

Én simán tudom úgy értelmezni a vonatkozó szövegeket, hogy szép lassan, évszázadok / pár világkor alatt (tehát geológiai értelemben villámgyorsan) érte el a teljes magasságát, és igen, valószínűleg volt mire támaszkodniuk, esetleg egy kopottabb röghegység, ami talán eredetileg nem is zárta teljesen körbe a félszigetet. (És a Hőseposz térképe ábrázolhatja ezt a régi, alacsonyabb hegységet, dombságot.)

Persze kevésbé látványos, mint hegyeket emelni - de hihetőbb és jobban illeszkedik a MAGUS forrásainak egészéhez. 

Tény, hogy egyértelművé a későbbi, 2006-os Keleti szél 2. tette:

"Épp annyit... vagy még kevesebbet tudok az országod működéséről, mint te vagy bárki a fajtádból. Egy órával ezelőttig arról sem volt fogalmam, hogy kyr csinálmány" (Keleti szél 2, 199. old.)

"- Niare... kyr csinálmány?

- Nem említettem volna? Megbocsáss, az elmúlt pár nap nekem is sok volt." (Keleti szél 2, 261. old.)

"Smaragdszobrok. (...) olyan hatalmasok, hogy az anyroknak hegyeket kellett megmozgatniuk, mire valamennyit eltüntették" (Keleti szél 2., 308. old.)

(amúgy az is elgondolkoztató, hogy a létükre törő Orwella ellen nem voltak képesek ilyenre az egyesített kyr anyrok... de csak hogy megvédjenek valami titkot, egyetlen kyr isten papjai hegységgyűrűt emeltek... aha.) 

Azért, ha a Yian-Yielt tényleg évszázadok, évezredek alatt emelték fel a kyrek, akkor én látom, hogy miért nem tudtak hasonlót bevetni Orwella ellen.

Szóval én továbbra is úgy látom, hogy időben egy legalább a Keleti szél környékén meglévő koncepció volt, amit András azért leplezett le a Geoframiában 2003-ban, mert valósnak érezte a félelmet, hogy nem fogja tudni a megfelelő, irodalmi formában kibontani. És valóban, teljesen nem is került rá sor, bár sok minden konkretizálódott a Keleti szél 2-ben.

És megint csak nehezen tudnám felróni Andrásnak, hogy az esszéköteteiben a saját korábbi koncepcióit ismerteti, bontja ki - esetenként akár megváltozott formában (ld. Godon személyiségei a Geoframiában és az Ősi titkok...-ban).

Úgy általában elég kicsinyesnek tűnik számomra azzal érvelni, hogy "nem jó a koncepció, mert a szentként tisztelt - és úgy egyébként önellentmondásokkal terhelt - ősforrásokban nem volt nyoma, csak később találták ki". Ráadásul ez a koncepció - miszerint a Yian-Yielt a kyrek emelték fel az ötödkor végén - nem mond ellent semmi korábbinak, hiszen egyszerűen semmilyen forrás nem szólt a Yian-Yiel koráról. Ezt nehezen tudnám hibás világalkotásnak tekinteni.

És továbbra sem rónám fel Andrásnak, hogy a Hőseposz térképének készítői figyelmen kívül hagyták az ő valamivel korábbi kiadványát. Azt már persze fel lehetne, hogy a kiadón belül miért nem volt egyeztetés, de egy kettővel ezelőtti, évtizedek óta nem létező kiadón elverni a port... minimum felesleges.

Ha azt kritizálnád, hogy András átdatálta a narák Ynevre érkezését, azt mondanám, hogy abban igazad van, mert valóban eltér a korábbi forrásoktól. Más kérdés, hogy mivel semmilyen kontextust nem változtat meg, semmilyen korábbi szöveget nem tesz tévessé, értelmezhetetlenné, problémássá, ezért számomra belefér.

Azt hiszem - keserű ezt látni - hogy mára az írók is beleesnek ugyanabba a csapdába, amit a források nem megfelelő fókuszú értelmezése jelent.

Nem áll távol tőlem az arrogancia, de én nem jelenteném ki ex catedra, hogy tudom, mi a "források megfelelő fókuszú értelmezése".

És még mielőtt valaki félreértelmezné a fentieket, nem arról van szó, hogy András világalkotása, -fejlesztése hibátlan volt és el kell neki nézni mindent. (Akit érdekel, a honlapomon számos elemzést találhat a részben általa okozott értelmezési problémákról kronológiai kihívások c. cikk-sorozatomban.) De ebben a konkrét esetben hibásnak, illetve minimum eltúlzottnak tartom az ő hibáztatását.

És igen, nálam a Yian-Yielt a kyrek emelték fel. Ahogy az már kb. 20 éve ismert, de legalábbis sejthető.

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
  • Új...