Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Orkok - A Farkasszellem gyermekei


Szoktál orkokkal játszani?  

31 szavazat

 1. 1. Szoktál orkokkal játszani?

  • Igen, nagyon szeretem Å?ket
  • Ritkán
  • Vadorkkal nem nagyon, de udvari orkkal igen -már ha az orknak számít-
  • Volt rá példa, de egyáltalán nem jellemzÅ?
  • Ki? Ã?n? Nem!


Recommended Posts

Már be is kerül az első téma(pontosabban kettő), amiben szeretném az érdeklődők véleményét kikérni.

A Ryeki tűz szerint a Vas Fiai lovakon üldözték az adószedőket. Milyen lovak lehetnek azok, melyek megtűrnek a hátukon egy orkot? :shock:

Viszont, ha már az említett törzsnél tartunk, akkor kíváncsi lennék, arra a nem elhanyagolható részletre, hogy lévén zsoldosok, mivel lehet megfizetni őket?

Mert ugye az orkok az aranyat nem kedvelik, a fegyvereiket gondolom ez a törzs is maga készíti, az élelmet pedig megszerzik maguknak. Akkor mégis milyen zsold fejében lehet őket felfogadni? :ndo:

Link a hozzászóláshoz

A Ryeki tűz szerint a Vas Fiai lovakon üldözték az adószedőket. Milyen lovak lehetnek azok, melyek megtűrnek a hátukon egy orkot? :shock:

Hát a novellát (regényt?) nem olvastam, de ez első ránézésre igencsak bug-nak tűnik.

Benne van az orkokkal foglalkozó összes kiadványban, hogy mivel ragadozók, a lovak menekülnek előlük.

Varázslatra lehet gondolni, de a Sumiban benne van, hogy _csak_ a dartoniták rendelkeznek olyan varázslattal, ami ezt a természetes félelmet eltünteti, és féltékenyen őrzik a titkot.

Vagy elfogadjuk, hogy bug, vagy el kell felejteni valamelyik tényt. A kettő közül a "csak a dartoniták rendelkeznek vele" dolgot könnyebb kitörölni szerintem.

Konkrétan benne van, hogy ? Esetleg az is lehet, hogy Orwella káosszal fertőzött teremtménye, de az meg nem hinném, hogy jobban hasonlít a lóra, mint az ork az emberre...

Viszont, ha már az említett törzsnél tartunk, akkor kíváncsi lennék, arra a nem elhanyagolható részletre, hogy lévén zsoldosok, mivel lehet megfizetni őket?

Mert ugye az orkok az aranyat nem kedvelik, a fegyvereiket gondolom ez a törzs is maga készíti, az élelmet pedig megszerzik maguknak. Akkor mégis milyen zsold fejében lehet őket felfogadni? :ndo:

Itt két kérdésem lenne.

A törzs az CSAK ebből él, vagy alkalmanként zsoldosnak szegődik.

1.

ha ebből él, az orkokkal ellentétes.

Egy ork szeret harcolni, de nem pénzért, hanem dicsőségért. Ha a törzs rég óta él emberek szomszédságában, akkor elképzelhető, hogy átvették annyira az élestílust, hogy fontos legyen nekik a pénz. (és ezzel egyedülállóak a törzsek között)

2.

alkalmi zsoldosok esetén könnyű a válasz.

- hiányzik a bunyó

- valaki megvesztegeti a törzsfőt, aztán a többiek csak azt látják, hogy hadba vonulás van

- túl nagy a törzs, kevés a vad a környéken (lecsapolják a rossz vért)

- az ajánlat jó alkalmat szolgáltat arra, hogy dicsőséget szerezzenek (és így fennmaradjon az emlékük)

- a "megbízó" megengedi az ember/goblin/elf lakosság rabszolgasorba kényszerítését

- a megbízó átenged acél- és szénbányákat

- a megbízó szerezhet orvost ha járvány van

Sok olyan dolog lehet, ami az emberek számára alig képvisel értéket, az orkok meg ölni tudnak érte. Elsősorban olyan dolgokra gondolok, amiket ők - finom munkára alkalmatlan kézfelépítésük miatt - nem tudnak elkészíteni, vagy feléjük ritka anyagból készülnek.

Pl. sakk-készlet, ékszerek, élénk színű ruhák...

Persze ezzel egész törzset nem, de a törzsfőt bőven meg lehet venni.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Ha jól emlékszem, ez a lovas probléma nekem is feltűnt annak idején, és igencsak csodálkoztam rajta. Most nem olvasom végig, de HA jól emlékszem, akkor a lovaknak van konkrétabb leírásuk, viszont mintha nem említenék szó szerint, hogy orkok ülnek rajtuk, vagy tévednék? Lehet, hogy csak az események elején volt így...

Mindenesetre Shikaka megoldási javaslata elég jó, szerintem, bár én mesélőként tartózkodnék lovat mesélni az orkok alá. Õk nem emberek, jól futnak, bírják is, a lovakkal több bajuk lenne, mint amennyi hasznuk. Bár azokat legalább meg lehet enni, a wargokat is, no de azért mégis! :)

A fizetség szempontjából nem hinném, hogy érdekelne egy orkot a sakkészlet... :lol:

De tény, hogy nem ők az egyetlenek, akik beállnak zsoldosnak.

Viszont lehet, hogy a zsoldosság csak az emberi megnevezése a helyzetüknek. Gondoljunk csak a crantaiak "zsoldjában" álló orkokra, akiket egészen másképpen nevezték a "zsoldot" mint az valójában volt.

Lehet bosszú, harci kedv kiteljesedése, egy ügyes emberi politikai manőver, vagy hála, fizetség, amiért az orkok beállnak az emberek zsoldjába. De mivel az ő vezetőik "politikájuk" is fejlődik, lehet, hogy a helyzet is azt a lépést hozza, hogy valaki oldalán harcolnak.

Link a hozzászóláshoz

Magyargergely:

A sakkészletet azért írtam, mert egy olyan dolog, amit az orkok nem tudnak elkészíteni, a kezük/karmaik miatt.

Az ilyen dolgoknak szerintem van köztük értéke.

Meg ha mondjuk a huszár egy farkast, sólymot formáz (ami kapcsolódik a törzshöz), akkor akár szent jelképként vagy talizmánként is használhatják.

Tudom furán hangzik, de a "Vadölő" c. Cooper könyvben a huronok 3db sakkfiguráért elcserélték a foglyokat 8)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Értem már, mire gondolsz, akkor ott nem a sakk mint játék számít. Ezt elképzelhetőnek tartom, mint ahogysok olyan érdekes dolgot is, mint amikor az jelent valamelyik félnek sokat, ami a másiknak szinte semmit...

pl. eltudom képzelni, hogy egy emberpolitikus jó üzletet csinál az orkokkal aranyban, mivel az azoknak nem jelent sokat, de kapnak helyette pl. értékes vadászterületeket... ami mondjuk még veszélyes is. Hát, elég buta példa lett, de gondolom, érted, miregondolok...

Link a hozzászóláshoz

Bár én nem számítok szakértőnek ezügyben, de azért... A Sumiban valami olyasmit írt a Vas Fiairól, hogy hzátlan vándorközösség, akik mindig arra vándorolnak ahol háború dúl. És élelemért harcolnak ( a törzsfő emlékezetes párbeszéde a harcosokkal). Tehát vélhetőleg ha hírét hallják egy ígéretes háborúnak felkerekednek és odamennek, aztán az mellé állnak aki többet ígér, vagy aki szimpatikusabb, vagy tudomisén. Szerintem egyik háborúzó fél sem hagyná ki a helyzetet amit egy újonnan felbukkant, nagy és erős (6 harcos-nemzetség) orktörzs okoz. És tényleg lehet, hogy afféle "határőrökként" alkalmaznák őket jópénzért/élelemért, persze csak a következő háborúig, mert akkor továbbállnak (a területet meg addigra gondolom elég szépen leamortizálják, így okuk is van továbbköltözni).

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Bizony, Kalóznak igaza lehet. Pont az említett Törzsfő-beszéd ad okot arra következtetni, hogy egyszerű politikai célból is beállhatnak valaki zsoldjába.

Gondoljuk csak végig, az orkok sem 1-2 IQ-júak. A területek nagyrésze már lakott, hatalmakhoz kötődik, bitorlása megtorlással jár. persze az orkokat nem kell félteni, de mennyivel egyszerűbb, ha ez a hatalom nemhogy engedélyezi a terület használatát az orkoknak, de még fizet is mellé?? És cserébe csak egy jó muriba kell részt venni - háború.

Link a hozzászóláshoz

Végig olvasva találtam egy dolgot, ami nem lett megválaszolva hátha nekem sikerül :) az orkok és a lovak viszonya. Fizikailag nem tudom menyire lehetséges ez. De a lovak megtűrhetik őket a hátukon. De ehez az kell, hogy a ló szülétése után ork gazdája volt :)húh he eddig nem lennék érthető akkor itt konkrétan a szokatásra és az idomitásra akartam kitérni.

Link a hozzászóláshoz

cather: az orkok nem rendelkeznek az alapvető értelemben vett idomítási képességgel, s itt nem az elf idomárokra gondolok. Esetükben az erő és a farkasszellem valamint a falkavezér szerep dominál. Nincs vad(!) ork szerintem, talán Darton fehér orkjait kivéve, kit akár egyetlen ló (kráni csatamének persze már más tészták) is megtűrne a hátán, lévén félnek tőlük, számukra és különösképpen a wargok és vaddisznók számára a ló nem más mint finom eledel. Rengeteg helyen ábrázolják az orkokat, de sehol sem ló hátán az bizonyos. Akár MAGUS-ból, akár a rengeteg illusztrációval és modellekkel (Citadel Miniatures) vett példákból a Warhammer világát vesszük alapul.

Szóval megítélésem szerint a lovak és a Farkasszellem gyermekei mint faj összeegyeztethetetlen, ilyentén vonatkozásban!

Tengermély tisztelettel:

Agis

Link a hozzászóláshoz

Nem értem miért is lenne az!!! Idomitás kérdése??? Miért ne érthetne egy ork az idomitáshoz??? Farkas szellem ide vagy oda... Lehet ragadozó, de az ember is az alapvetően... Egy vadász szerintem igenis hajlandó megkönyíteni a saját dolgát lásd pl. idomítással... csapdákkal... stb... nem értem miért kell lealacsonyítani az orkokat eszünk vadászunkra...

Link a hozzászóláshoz

Cather: mentalitásbeli különbség. Az ork nem idomít állatokat. A wargokat semn szelídítették vagy idomították. És mint ahogy te sem akarod örökbefogadni a boltban vett sügért (remélem), úgy ők sem akarnak közösködni a lovakkal. Másrészt viszont nem feledkezhetünk meg az orkok eltérő testalkatáról sem. A lovak eredetileg nem voltak ilyenek, hosszú évek munkájával alakultak ilyenné, hogy mindinkább kielégítsék az emberi igényeket. A zemberekét, de nem az orkokét! Nekik már csak ezért sem kellenek lovak, túl nehéz őket megülni, bezzeg a wargok...

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Szerintem sem idomítanak, vagy alkalmaznak az orkok lovat.

Egy ragadozó nem idomít. pont ez a lényeg, az orkok nem emberek, ők vadásznak, a falkába beléphet a warg, de egy ló?

A lovak pedig a génjeikben hordozzák a ragadozóktól való félelet.

A magam részéről én is szívesebben tekintem írói botlásnak ezt a lovas orkokat. A halálra ilyedt menekültek amúgy is annyi mindent fecsegnek össze... lehet, hogy gyelog jöttek...

:)

Cather, tényleg elferdíted a szándékot. Seki nem akarta szerintem lenézni, vagy lealacsonyítani az orkokat azzal, hogy nem tartja őket alkalmasnak a lótenyésztésre. Viszont az érem másik oldala, hogy miért kellene az orkok egyediségét elvenni azzal, hogy ugyanúgy lovat tenyészt meg ül, mint az ember?

Egyébként ha már erre terelődött a szó, akkor erről nyiltan ír a Summarium, és egy szabálykönyv megbízhatóbb forrás, mint egy regény.

Link a hozzászóláshoz

Cather: Hát, talán bennem van a hiba, de jobban hiszek a Summáriumnak mint a Ryeki tűznek. Vagy máshol, is volt lovas ork (Yneven)? Másrészt pedig amint azt MG is írta: az orkok nem háziasítanak, hanem szövetségre lépnek. A félvad vaddisznók meg csak táplálékul szolgálnak, ezért nem is tartják őket sokra. A lovakkal is ugyanez lenne a helyzet.

Más: Részben a WoW adta az ihletet, de már korábban is felmerült bennem. Mi van azokkal az öreg orkokkal, akik már nem tudják tartani a lépést a harcosokkal, de a jelenlétük mégis szükséges egy csata során, és egy hadjárat során is szükség van rájuk. A törzsfőre, a hadifőnökre és az öregsámánra gondolok elsősorban, de lehet akár még más ilyen tisztség is. Hogyan közlekednek ilyenkor. Wargon aligha (vagy mégis?), a wyvern kizárt. Pteroptaháton, viszik őket, vavy valami egyéb? Ötletek, titkos információk (személyes tapasztalatok 8) )?

Link a hozzászóláshoz

Magam is a Summariumot veszem alapul, lévén szabálykönyv, míg a Ryeki tűz "csak" egy regény, s e témában egyébként is rengeteg levél született már e fórumon, mindenki tudja szerintem mire gondolok, így nem is ragoznám túl a dolgot.

Kalóz: a félvad vaddisznókkal kapcsolatban viszont kötekednék picit. Számomra nagyonis elképzelhetőek a warboar-on lovagló orkok, mellékelek is egy képet ezzel kapcsolatban, ugyan nem ynevi példával élve, de a kép szerintem magáért beszél...

http://www.adriansmith.co.uk/black_whit ... 041.html#2

Hsz-ed második részére reagálva azon idősebb orkok, kik már nem képesek tartani a lépést az ifjabb harcosokkal, s magasabb lépcsőfokára léptek a törzsi hierarchiában (kik nem azok ált halottak, vagy otthon maradnak a nőket és a törzs gyermekeit oltalmazva a külső támadásoktól), azok a csatában sorra: a nemzetségfő, törzső, énekmondó törzsek tagjai (lévén ők az ork hőstetteknek szájhagyomány útján történő továbbítói, hogy a nagy csaták, hőseik emléke se merülhessen feledésbe), valamint, az egyébként is általában hosszabb életű sámánok, kik mindenképpen háború idején (azaz az orkok esetében szinte mindenkor :), a törzsi sátorban foglalnak helyek, s amellett, hogy az orkok tisztelik őket, ugyanakkor félnek is hatalmuktól, melyet a "szellemvilágban" birtokolnak.

Link a hozzászóláshoz

Agis: Részben elfogadva. A hadifőnök, a törzsfőnök, és különösképp az öregsámán valószinűleg idősebb az átlagnál. De egy fontos csata az öregsámán nélkül? Alig van valami mágikus támogatásuk az orkoknak, és akkor még az se legyen ott? Szóval szerintem ezért ilyen fontos a jelenlétük. A pteropta OK, én is gondoltam rá, a vaddisznókat talán hagyjuk, a szekér viszont kiesik, mert az orkok nem használják a sumi szerint. Meg nem is nagyon lenne minek húzni. Szóval marad a warg (nem írja hogy mi alapján lovagolhatja meg őket valaki, szóval akár az öregeket is ültethetik rájuk, de nemtom), a gyaloghintó (vagy valami hasonló) amit vagy a rabszolgák visznek (akár kéttucat goblin pl.) vagy pl. a segédei/utódai. De azért jöhet a többi ötlet is...

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Kalóz,

a harci disznókat szerintem hagyjuk... :lol: Először gondolkoztam is, hogy honnan az ötlet, azután rájöttem, hogy nem is MAGUS...

A képről csak annyit, hogy ha úgy tudnék rajzolni, ahogy nem, akkor pl. rajzolhatnék neked egy szegecses, vérszomjas harci-macskán lovagoló orkot is... szóval ilyen alapon akármit tekinthetnénk ork-lónak... Csak azt akarom mondani ezzel, hogy támaszkodjuknk a leírásokra, ne képekre, amik máshonnan jönnek...

Már mondtátok előttem, és nem is szeretnék ünneprontó lenni, de maradjuknk a MAGUS-nál, jó? Egyrészt mert ez a fórum arról szól, a témacsoport címe is Ynev. :)

Most pedig a lényegre... A Summarium leírását én úgy értelmezem, hogy az orkoknál nincsenek annyira kiöregedett, mégis megtűrt orkok. Egy olyan társadalomban, mint az orkoké, nem éppen a szociális segítség a jellemző. Arra gondolok, hogy ha egy vezér, vagy egy sámán már nem bírja vonszolni magát, lépést tartani a többiekkel, akkor valószínűleg már nem vezér, nem sámán többé. Igen gyorsan le fogják cserélni olyanra, aki alkalmas a feladatra. Gondoljunk csak az ork viták rendezési módjaira... Gyorsan alul fognak maradni a vitákban, és olyan áll a helyükre, aki elég erős ahhoz, hogy ellássa a feladatukat.

Ez nem games workshop, ahol jól néz ki egy ork harci-szekér... :)

Link a hozzászóláshoz

Én magamtól a gyaloghintóra szavaztam volna, de az Agis által említett vaddisznó nagyon jó ötlet.

Hiába na, jó ötletet nem szégyen máshonnan átvenni :wink:

Mondjuk a szekér problémás, mert mi húzza?

A vaddisznó/warg akármilyen nagy, nem hinném hogy alkalmas a feladatra... Bár sorba kötve, mint a szánhúzó kutyák esetleg. Ha nem válnak be, akkor maradnak a goblinok/emberek/elfek/miegymás, mint hintó-mozgatók :gonosz:.

Már mondtátok előttem, és nem is szeretnék ünneprontó lenni, de maradjuknk a MAGUS-nál, jó? Egyrészt mert ez a fórum arról szól, a témacsoport címe is Ynev.

Szerintem, ha jó ötletek jönnek, akkor mindegy, hogy mi a forrás.

Pl. én mondjuk elég sok mindent használok az ork karaktereimhez az Earthdawn-ból...

A Summarium leírását én úgy értelmezem, hogy az orkoknál nincsenek annyira kiöregedett, mégis megtűrt orkok. Egy olyan társadalomban, mint az orkoké, nem éppen a szociális segítség a jellemző. Arra gondolok, hogy ha egy vezér, vagy egy sámán már nem bírja vonszolni magát, lépést tartani a többiekkel, akkor valószínűleg már nem vezér, nem sámán többé.

Egy kiemelkedő elmét - legyen az törzsfő, vagy sámán - nem fognak ilyen kicsinységek miatt otthon hagyni.

Pl. a híres orkot, aki eddig minden ellenfele eszén túljárt, sosem vesztett csatát (hadvezetés Mf) nem fogják otthonhagyni szerintem.

Ugyanígy, ha van egy nagyon t.kös sámán, aki a legjobb mágiahasználó a törzsben, nem fog otthon maradni, csak azért, mert mondjuk sánta és nem bírja a menetet.

Az ilyen értékes orkokat szerintem megéri nekik cipelni. Még akkor is, ha a vezér már nem törzsfő, hanem "vén" aki tanácsokat ad, a sámán meg már nem a fő-fő-IZÉ, hanem már lemondott.

Link a hozzászóláshoz
Üdv!

Shikaka, javaslom, hogy olvasd át a Summarium orkos részét.

Az orkok nem hadvezetés Mf-al küzdenek, mert nem a fegyelmezett sorokban vonuló falanxok jellemzőek rájuk. Egy vezér is csak akkor érhet el néluk sikert,m ha képes megfegyelmezni a -"Támadjunk má'!" hangadókat.

A fegyelmezett sorokban vonuló falanx az hadrend.

A lesvetés, a bekerítés, a hadjárat tervezése, a felderítés megszervezése/eredményeinek elemzése, terv készítése, az a hadvezetés.

A támadjunk má! hangadókat meg az ork énekmondók vagy hadvezetésben jártas főnökök simán lecsendesítik egy sallerral...

Szvsz. a hadvezetés Mf igenis jellemző az orkokra, elvégre harcos népről van szó. Igaz egyénekre lebontva nem minden ork érti a dolgot, de vannak azért hírhedt harcos nemzetségek is.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Én úgytartom, hogy a hadvezetés MF egy komoly elméleti tudást igénylő képzettség, így nemtartom jellemzőnek a szedett vedett ork, hordákra, nemzettségekre és családokra. Még, ha valamelyik kiemelkedő tehetségű is kitanulja akkor is úgyvélem a fegyelmezetlenségből következendően nem képesek betartatni a hadmozdulatokat.

A támadjunk má! hangadókat meg az ork énekmondók vagy hadvezetésben jártas főnökök simán lecsendesítik egy sallerral...

Ha egy nagyobb ork hordát elkap a harci hév és a széttéphetnénk a másikokat mert éhesek vagyunk, szerintem nem csendesítenek.

Ritka esetek persze mindig előfordulhatnak hadvezetéssel kapcsolatban, de szerintem tehát az állatiasabb ösztönök dominálnak ilyentéren.

üdv. Z

Link a hozzászóláshoz
Én úgytartom, hogy a hadvezetés MF egy komoly elméleti tudást igénylő képzettség, így nemtartom jellemzőnek a szedett vedett ork, hordákra, nemzettségekre és családokra.

A szedett vedett ork hordákra nem is jellemzők. A játék nyelvére lefordítva amikről beszélsz, azok a párianemzetségek. Ha hadba vonul a törzs, a páriák csak a tömeget, meg a sereg előtt-mellett vonuló fosztogató csapatokat adják.

Ellenben a híres harcos nemzetségek hadifőnökei, vagy énekmondók szerintem értenek annyira a hadvezetéshez, hogy azt Mf-nak nevezzük.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mondjuk elméleti szinten olyan jó "szakemberek" lennének, mint mondjuk a zászlóhordozók. (bár a regények alapján a feketéket nem tart sokból felülmúlni :lol: )

A hadvezetésnek sok fajtája lehet szvsz. Valahol le is lehet írva, hogy egy fegyvernemre, és annak használatára vonatkozik, a többi bővítményt meg kell venni (ha jól emlékszem 4-5) KP-ért.

Tehát míg mondjuk Lord Ranga ezzel rendelkezik: nehézlovasság, könnyűlovasság, felderítés, nehézgyalogság, stb. képzettséggel, addig az orkoknál hiányzik a nehézlovasság, a flotta, stb.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Úgytartom az orkokat, hogy inkább közelebb állnak az állati intelligenciához, mint az emberihez, innentől fogva részint erősen ösztönlények. Ebből pedig számomra a vadorkok nem végeznek frappáns hadmozdulatokkal tarkított háborúkat. Alapvető tapasztalati dolgok után kialakuló trükköket és 'stratégiákat' még elfogadok, de nem a taktikai hátterük miatt fognak nyerni egy csatában.

Fegyelmezettség: ha nem bírnak nyugton kibírni egy kritikus pillanatot akkor ezen a csata kimenetele is eldőlhet.

Úgyvélem, ha nagyobb hadmozdulatok történnek orkokkal akkor is valamely felsőbb nagyobb intelligenciával megáldott entitás parancsnoksága alatt történik ez. Tehát csak felhasználják őket, legtöbb esetben.

Beismerem kicsit sarkosított felfogás és nem biztos, hogy orkokkal szemben ez valós, de mint a túlnyomó részére gondolok. Kivételek meg mindig akadnak. 8)

üdv. Z

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
 • Új...