Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Gianagi vízvarázslók


Érdemes-e kidolgozni a vízvarázslókat?  

29 szavazat

  1. 1. �rdemes-e kidolgozni a vízvarázslókat?

    • Mindenképpen, még egy jó kaszttal bÅ?vül majd a játék.
    • Nem sok értelme van, nem jól játszható.
    • Semmi értelme! Nincs senki, aki játszaná!


Recommended Posts

Hi minden érdeklődő!

Ezt a témát azért nyitottam, hogy segítséget kapjak tőletek a gianagi vízvarázsló kaszt kidolgozásához. Szeretném, ha bárki, aki tud róluk információval, forrással szolgálni bagy van egyéni ötlete, esetleg saját maga már kidolgozta a kasztot, az írjon ide nekem! Várom az öteletek, források bírálatát is (persze csak kutúrált keretek között)! Ha valami nagyobb lélegzetű forrásotok vagy valami ilyesmi van, amit nem lehet kitenni a fórumra, azt küldjétek el a bfg333@vipmail.hu címre!

Winnetou

Link a hozzászóláshoz

Üdvözletem :) egy kis támpont a vízvarázslóhoz, A tűzvarázsló lényegében a támadás mestere, a Vízvarázsló legyen az ellentéte hisz a víz kioltja tüzet, a tűz elgőzölögteti a vízet stb. :) amúgy alapul a tűzvarázslói mágiákat vegyétek alapul! Illetve remélem Antoh hivők lesznek a drágák :) illetve különböző vízlényeket teremthetnének, akár a tűzvarázsló tűzlényeket, Támadásra fagyot és gőzt egyaránt felhasználhatnák, pikáns kis kaszt lehet ha szépen megcsináljátok! Ugye bár tudjuk hogy van ilyen kaszt Yneven szóval abszolúlt nem hülyeség :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Érdekes dolgokat vetettél fel, bár nem biztos, hogy mindet megvalósítjuk majd. Az Antoh-hit szerintem csak akkor valószínű, ha az illető egyébként Pyarronita vallású (és Gianagban nem csak pyarroni isteneket tisztelnek), és ebben az esetben sem gondolnám kötelezőnek.

Amit mindenképpen el akarunk kerülni, az az, hogy teljesen párhuzamosra csináljuk a tűzvarázslóval, elsősorban a mágiája felosztását tekintve. Nyilván neki is vannak elemi formái, de például a tűzvarázslók szabad elemi formái közül nem egy kicsit értelmetlenné válik. Vagy gondolj bele, mi értelme lenne a védőmágiákat víz ellen alkalmazni.

A vízlények alkotása határozottan gondolatébresztő, sőt szerintem ezt a tűzvarázslóknál sokkal magasabb szinten is űzhetik, ld. az ETK-ban található leírást (A teremtett világ, Gianag).

Ezenkívül felmerült olyam elképzelés is, hogy a mágiájukban nagyobb szerepet kapna a természetes vizekkel való operáció, mint a tűzvarázslóknál ennek megfelelője, esetleg az elemi alapú varázslatoknál is fontosabb lehetne, de ez még csak elképzelés, nem biztos, hogy életképes.

Link a hozzászóláshoz

Szerintem a vízvarázslónak a MAGUS rendszerében nincs akkora értelme, mint más játékokban. Elvégre itt pl. nem lehet (tudtommal) kifejezetten vízzel gyógyítani.

Az elemek közül rendszerileg a víz és szél a leggyengébb, a föld talán még elmegy.

Ugyanis nem jelenthet nagyon többet, mint bármely vízalapú mágiát ötvözni más formákkal (eredendően ugye kissé olcsóbban, elvégre ez a szakosodás). Pl. térmágiával (természetes vízzel öntözni a sivatagban), vagy paraelemekkel (jégkard), gőzalapú dolgokkal (ami gyakorlatilag hő+víz).

Igazából nem annyira a lehetőségek számával van akkora gondom, hanem azzal, hogy mindezt nagyjából egy varázsló el bírja végezni, még, ha esetleg több Mp-ért is. Tehát lehet nem volt a legjobb ötlet az alkotók részéről ezt a leírást kiadni (no meg Renier részéről a szélvarázslókat a Gyepűn). :?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

...nem jelenthet nagyon többet, mint bármely vízalapú mágiát ötvözni más formákkal (eredendően ugye kissé olcsóbban, elvégre ez a szakosodás). Pl. térmágiával (természetes vízzel öntözni a sivatagban), vagy paraelemekkel (jégkard), gőzalapú dolgokkal (ami gyakorlatilag hő+víz).

Szerintem ennél igenis jelenthet többet, ld. például a fent említett vízlényeket, amelyek, ha nem is sebzik/támadják közvetlenül az ynevi halandókat(pl. faggyal), sok mindenre lehetnek képesek (ld. az említett ETK-leírás a beszélő szolgáról, vagy közlekedhetnek nagy távolságra eggyé válva a vizekkel, stb.). Legrosszabb esetben is "intelligens" akadályként szerepelhetnek, ami ugye azért jobb, mint a vízfal.

Ezenkívül nam konkrétam a víz felhasználásával, de a vízvarázslói mágiával kapcsolatban további öteleteink is vannak. Mutatóba: vízenjárás, víz alatti légzést szolgáló varázslat, természetes vízzel történő operációk, pl. hullámkeltés, áramlások létrehozása/kioltása.

Mi több, magát a topicot is azért indítottuk, hogy további ötleteket kapjunk.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Babilon5, nem valami konstruktív a hozzászólásod, nem értek veled egyet.

Szerintem a vízvarázslónak a MAGUS rendszerében nincs akkora értelme, mint más játékokban. Elvégre itt pl. nem lehet (tudtommal) kifejezetten vízzel gyógyítani.
Hát, ha csak ennyi lenne egy kaszt értélme, szép kis játék volna...

Az, hogy a víz konkrétan nem sebez mondjuk nyílként annyit egy emberen, mint mondjuk a tűz, az még nem jelenti azt, hogy az ezzel operáló mágiahasználóknak ne lenne létjogosultsága Yneven. A további érvnek is ellent kell, hogy mondjak, mert akkor ilyen elven a tűzvarűzsló is fölösleges, mivel azt is megcsinálja egy sima varázsló... de van, szerencsére.

És a gianagi vízvarázslók is vannak, mint az tény, a kidolgozásukat pedig nagyon jó ötletnek tartom.

Tehát lehet nem volt a legjobb ötlet az alkotók részéről ezt a leírást kiadni (no meg Renier részéről a szélvarázslókat a Gyepűn).
Persze, semmi szín nem jön jól Ynevbe... :P
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Örömmel jelenthetem, hogy a kszt megalkotásában örvendetes előrehaladás mutatkozik. Sok jó ötletet kaptunk a hozzászólásokból és az elküldött anyagokból is.

Egy kérédsben azonban tanácstalanok vagyunk. Nem sikerült "kiagyalni" igazán eredeti, ötletes manaszerzési módo(ka)t a vízvarázsló számára. Ezúton kérek tehát minél több elképzelést, ötletmorzsát, gondolatcsírát vagy bármiféle építő javaslatot!

Köszönettel:

Link a hozzászóláshoz
Ugyanis nem jelenthet nagyon többet, mint bármely vízalapú mágiát ötvözni más formákkal (eredendően ugye kissé olcsóbban, elvégre ez a szakosodás). Pl. térmágiával (természetes vízzel öntözni a sivatagban), vagy paraelemekkel (jégkard), gőzalapú dolgokkal (ami gyakorlatilag hő+víz).

Igazából nem annyira a lehetőségek számával van akkora gondom, hanem azzal, hogy mindezt nagyjából egy varázsló el bírja végezni, még, ha esetleg több Mp-ért is.:?

Ezzel abszolút nem értek egyet. A tűzvarázslóknál sincs így (gondoljunk csak az Arnulf con Jamerre által említett tűzlényekre), pedig ezen az alapon ott is lehetne :!: Például -ha megegyezünk abban, hogy defenzívek- lehetne vízbilincs. Látszólag egyszerű víz fogja le a kezét, de nem tud kiszabadulni belőle :twisted: Vagy mondjuk ugyanez, csak az egész testet befonó hálóval... vagy egész testet körbefogó aurával, ám közvetlen a testfelületen. Kellemetlen lehet :twisted: Vagy a gőz! (Jó ötlet, cather :!: ) Képzeld el! Ha asztrál és mentál ME-a sikertelen, elárasztja a tüdejét gőzzel :tuzes: Szóval van itt ötlet, ezért, Babilon5, megkérle, hogy az ilyen jellegű, egyáltalán nem építő hozzászólásokat mellőzzed :x

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

...Vagy a gőz! (...) Képzeld el! Ha asztrál és mentál ME-a sikertelen, elárasztja a tüdejét gőzzel...

Desdichado:

Ez azért szerintem már túlzás. A gőz sok szempontból érdekes lehet, de valahogy nem passzol hozzá a vízvarázslóhoz.

1. A vízvarázslók varázslatai józan megfontolás szerint folyékony vízhez kötődnek (lévén hogy a víz többsége Yneven folyékony állaépotban található).

NB.: Érdekes kérdés, hogy az ordani tűzvarázslók és a gianagi vízvarázslók miért épp ezeket az őselemeket pécézték ki. A tűzvarázslóknál valószínűleg a Sogron-hit, illetve a tűz rendkívül pusztító volta (Ordan akkoriban nem a békéjéről volt híres; Ynev vízalapú sík) kátszotta a legnagyobb szerepet.

A vízvarázslók esetén a helyzet épp fordított. Minthogy Ynev víz alapú létsík, vízből van rajta a legtöbb, bőséges és mindenhol elérhető nyersanyagforrás. (Amíg a vízvarázsló a tengeren hajózva tobzódik a felhasználható ősvízben, a tűzvarázsló alaklomadtán igen kellemetlen helyzetbe kerülhet... :twisted: )

Visszatérve a fentire: a vízvarázsló nem igazán fog olyan mágiaformát kidolgozni, amely a vizet megfagyastztja/elpárologtatja, hiszen tudásának javát a folyékony vízre vonatkozó manipulációk teszik ki.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogyha történetesen mégis megalkotnának egy efféle varázslatot, azt nem fogják használni, hanem azt, hogy a kutatások nem indulnak el ebbe az irányba.

2. A vízvarázslók a fentiektől függetlenül esetleg foglalkozhatnának a faggyal, mert az a víz paraeleme, de a hővel szinte biztosan nem fognak.

3. Asztrál és mentál ME: ha jól gondolom, a delikvenst szétrobbantó tűzvarázslói varázslatból (sajnos a nevére pontosan nem emlékszem) vetted az ötletet. Ennek a módszernek az alapja nyilván egy pillanatnyi lélekaltatás, amely alatt a személyes aura védő hatása ugye megszűnik, és az "egyszeri" hatóidő-kategóriába sorolt varázslat létrejöhet.

Szép, szép, de honnan szereznek a vízvarázslók ilyen jellegű ismereteket? Ez a mágiahasználó csoport teljesen függetlenül jött létre (legalábbis jelen ismeretim szerint; ha valaki másról tud, nyugaodtan pontosítson), az alapelvet (a bőséges vízkészletre alapozott varázslást) nem volt nehéz kitalálni. Ez azonban azt is jelenti, hogy a vízvarázslók profiljuk alapján anyagi (elsősorban elemi) mágiával foglalkoznak. Aligha valószínű, hogy maguktól, csak úgy megalkotnának egy összetett asztrál-mentál összetevőt a varázslatukhoz.

NB.: a tűzvarázslók két úton is hozzájuthattak az ismerethez: a godoni mágia maradványiból, vagy egyszerűen a pusztítás hatékony módját keresve. (Ne feledjük, hogy ennek a kivételes varázslatnak nincs igazán köze a tűzhöz mint őselemehez, és az azzal való manipulációhoz.)

A vízvarázslók esetén ez utóbbi sem túl valószínű, feltehetően nem azért élnek olyan visszhúzódó életet (mármint az egész rend), mert olyan hatékonyan értenek a pusztításhoz.

4.

ELÕZETES FIGYELMEZTETÉS: Akinek szívügye a Summarium és az abban foglaltak, ezt az utolsó pontot ne vegye fogyelembe!

Tehát: a varázslat kíséretiesen emlékeztet egy Summariumban olvasott aquir hatalomszóra... :?

Lopov kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
Üdv!
...Vagy a gőz! (...) Képzeld el! Ha asztrál és mentál ME-a sikertelen, elárasztja a tüdejét gőzzel...

Desdichado:

Ez azért szerintem már túlzás. A gőz sok szempontból érdekes lehet, de valahogy nem passzol hozzá a vízvarázslóhoz.

1. A vízvarázslók varázslatai józan megfontolás szerint folyékony vízhez kötődnek (lévén hogy a víz többsége Yneven folyékony állaépotban található).

Visszatérve a fentire: a vízvarázsló nem igazán fog olyan mágiaformát kidolgozni, amely a vizet megfagyastztja/elpárologtatja, hiszen tudásának javát a folyékony vízre vonatkozó manipulációk teszik ki.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogyha történetesen mégis megalkotnának egy efféle varázslatot, azt nem fogják használni, hanem azt, hogy a kutatások nem indulnak el ebbe az irányba.

2. A vízvarázslók a fentiektől függetlenül esetleg foglalkozhatnának a faggyal, mert az a víz paraeleme, de a hővel szinte biztosan nem fognak.

Miért :?: Attól, hogy Yneven a víz folyékony, rájöhettek, mennyivel hatékonyabb a magyasabb hőmérséklet :!: Hiszen az egyszerű emberek is tudják, hogy a víz elpárologtatva, gőzként égési sérüléseket okoz :!: :arrow: Nyugodtan használhatják ilyen módon.

3. Asztrál és mentál ME: ha jól gondolom, a delikvenst szétrobbantó tűzvarázslói varázslatból (sajnos a nevére pontosan nem emlékszem) vetted az ötletet. Ennek a módszernek az alapja nyilván egy pillanatnyi lélekaltatás, amely alatt a személyes aura védő hatása ugye megszűnik, és az "egyszeri" hatóidő-kategóriába sorolt varázslat létrejöhet.

Szép, szép, de honnan szereznek a vízvarázslók ilyen jellegű ismereteket? Ez a mágiahasználó csoport teljesen függetlenül jött létre (legalábbis jelen ismeretim szerint; ha valaki másról tud, nyugaodtan pontosítson), az alapelvet (a bőséges vízkészletre alapozott varázslást) nem volt nehéz kitalálni. Ez azonban azt is jelenti, hogy a vízvarázslók profiljuk alapján anyagi (elsősorban elemi) mágiával foglalkoznak. Aligha valószínű, hogy maguktól, csak úgy megalkotnának egy összetett asztrál-mentál összetevőt a varázslatukhoz.

NB.: a tűzvarázslók két úton is hozzájuthattak az ismerethez: a godoni mágia maradványiból, vagy egyszerűen a pusztítás hatékony módját keresve. (Ne feledjük, hogy ennek a kivételes varázslatnak nincs igazán köze a tűzhöz mint őselemehez, és az azzal való manipulációhoz.)

A vízvarázslók esetén ez utóbbi sem túl valószínű, feltehetően nem azért élnek olyan visszhúzódó életet (mármint az egész rend), mert olyan hatékonyan értenek a pusztításhoz.

Nos, a varázslatot olvastam (egy KM-nek muszály:)), ám az ötlet nem ebből, hanem a lélekaltatás szükségességéből származik.

Abban, hogy nem kutatnak ilyen irányban, igazad lehet, erre nem gondoltam :oops:

Link a hozzászóláshoz

Desdichado!

"vízbilincs, hálóval": Miért lehetne előle bilincset formázni? Mert még elemi erővel talán elképzelhető, de vízzel nem... Továbbá ezek cseppet sem egyszerű formázások és a vízvarázslók azért messze nem rendelkelkeznek olyan ősi hagyományokkal. No mewg nem tudok róla, hogy szerafisták lennének, tehát a pártfogó sem adhat ilyesmiket.

A gőznek mi a köze az A+M ME-hez? :roll:

Majd reagálok még, meg a manakinyerésre is írok ötletet, csak mennem kell, meg lélekben már márc.15.-én vagyok. :wink:

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Attól, hogy Yneven a víz folyékony, rájöhettek, mennyivel hatékonyabb a magyasabb hőmérséklet

Akkor gőzvarázslók lennének...

...ám a kyrhez lehet közük, esetleg kapcsolatba kerülhettek a "modern mágia" képviselőivel, esetleg ezek elődeivel.
...a vízvarázslók azért messze nem rendelkelkeznek olyan ősi hagyományokkal.

Babilon5, azt kiszem, e tekintetben veled értek egyet.

Továbbá ezek cseppet sem egyszerű formázások és a vízvarázslók azért messze nem rendelkelkeznek olyan ősi hagyományokkal. No meg nem tudok róla, hogy szerafisták lennének, tehát a pártfogó sem adhat ilyesmiket.

Miért kellenének ehhez ősi hagyományok? Szerintem a szakirányú kísérletezés is bőven elég, van rengeteg olyan mágiaforma is, amely hetedkori találmány, és a megfelelő varázshasználó-rendek széles körben ismerik. Ami a bonyolultságot illeti: nem biztos, hogy szabályos őselemi formázásról van szó, megoldhatták másképpen is. Pár száz éves efnnállás és kísérletezés mindkettőhöz elég...

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

MagyarGergely,

Valóban, ezek elképzelhetők. Éppígy lehetséges azonban az is, hogy a rend hetedkori eredetű. Végső soron a tűzvarázslók is azok, Godon bukása psz. 1000 után történt.

Egy-két jel bár nem bizonyíték, de ez utóbbit látszik alátámasztani: a rend nem ismert túl széles körben (habár ez régebbiekről is elmondható); a hetedkori államok egyikének védelme alá helyezkedett, méghozzá viszonylag gyenge kyr gyökerűt választott (vagy az is lehet, hogy ott alakult ki, nem volt választása); illetve információim szerint Toron nem igazán érdeklődik iránta.

Más:

Két kérdés is felmerült bennem.

Mik azok az aquatok?

Hol lelhető fel bővebb információ a carntai mágiáról? (Egyébként úgy tudom, a nekromanciában is jártasak voltak.)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Aquato (kyr)

Vízmágus. Kyria fénykorában a vizek felett valódi hatalommal bíró elementálmágusok elnevezése. Kései, hetedkori utódaik inkább csak a vízzel kapcsolatos jóslásokban jártasak.

:)

A crantai információk elég sok helyen szét vannak szórva, de főleg regényekből, Alan O'Connor írásaiból lehet találni róla dolgokat. Pl. A Csillagvető, és kifejezetten sok minden van az Aquir Gyűrűben is. Ezzel kapcsolatban érdemes nézegetni a Crantai kronológiát is.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nem sikerült "kiagyalni" igazán eredeti, ötletes manaszerzési módo(ka)t a vízvarázsló számára. Ezúton kérek tehát minél több elképzelést, ötletmorzsát, gondolatcsírát vagy bármiféle építő javaslatot!

Úgy látom, a paraelemek körüli vita egy kissé elterelte a figyelmet erről a kérdésről, ezért idézem fel. Időközben egy ötlet is született, erre várunk most reagálásokat, és ha vki jobbat tud, írja meg mihamarabb!

Az általunk összemeseterkedett ötlet a következő: minden vízvarázslónak van egy medálja, benne egy kevés különlegesen tiszta ősvízzel (megfagyasztva vagy anélkül). Amíg ez nála van, lényegében koncentrálás nélkül nyeri vissza a manát, ha elveszik tőle (nem érintkezik a testével), akkor nem nyerheti vissza varázserejét, amíg vissza nem szerzi v. nem tesz szert egy másikra. Elképzelésünk szerint nem személyspecifikus, bármelyik vízvarázsló bármelyiket használhatja, sőt ha elveszti, elvileg a mestereitől újat is kaphat (ő csak magas szinten tudja készíteni).

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...