Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

ETK vs. UTK összességében


Antail

Ha most ismerkednél meg a MAGUSsal melyiket választanád?  

86 szavazat

  1. 1. Ha most ismerkednél meg a MAGUSsal melyiket választanád?Recommended Posts

Üdv.

Bár még élesben nem próbáltam ki de szabálykönyvet sikerült alaposan átnézni, és egyszer végig olvasni. A könyvben sok pozitívumot nem látok, de nagy negatívumost se úgy hogy ezzel már túl tesz az ETK-n és a D20-n.

Ami tetszik az a harcrendszer, bár hiányolom a harci taktikákat és a belharc nevű képességet, amivel ugye a nagyobb méret kategóriájú fegyverek előnyeit lehet ellensúlyozni. A Shadowrun harc rendszer nagyon jól össze lett rakva a K100-l.

A karakteralkotásnak én nem sok értelmét látom a kasztok megmaradtak csak neve lett más. Semmivel nem érzem szabadabbnak mind eddig volt, bár kétség kívül lehet hogy az. Azt hiszem a kiadó nem ezt igérte annakidején ezt a változtatást nem, merték meglépni. Hasonlóan a mágia rendszernél, ami nem sokat változott és ezzel nekem semmi bajon nincsm de ezért erre is ráfért volna egy alapos reform.

Az egyedüli számomra nagy hibát az Asztrál leírásánál találtam ugye hogy az érzelmi kiegyen súlyozottság attól füg hogy menyire, adod át magad nekik, és hogy az igazi művész lelkeknek magas van. Akkor József Attila, Ady Endre, Csát Géza mi volt? Mert a legtöbb művész nem tudja kontrolálni az érzelmeit épp ezt teszi őket művészé az érzelmek a gondolatok szabad kontrolálatlan áramlása átélése versbe, dalba, ritmusba szedve. Ezt nem lehet az Asztrálhoz kötni sőt 14-6-s asztrálnál az érzelmek elnyomása majd 18 felett a teljes függetlenedés amikor már nem szükséges őket elnyomni mert független a tudatott tőlük. Tehát nem lehetséges érzelmeket versbe kifejezni (esetleg Halál jellemmel ld. hóhér poéták)

A képességeket is hiányosnak érzem és nagyon könnyű felvenni őket. Az időkorlát és tanulás alkalmazása nem mindig lehet reálisan használni. (Ha fejleszted 2-3 közben szintet, lépsz és 4-sre szeretnéd felvenni) Ehhez jönnek még kasztok klánok tanulási kedvezményei.

Hiányzik műből az eredetiség UTK= Shadowrun alapkönyv (Harcrendszer, karakterlap,) + ETK + Új tekercsek +kis részletek (D20,Bestárium, HBG,PPL) szószerit ugyan azzal a szöveggel szinte minden hol

Ehhez nyilván lesz még egy HBG és egy PPL- is had, dagadjon a kiadó számlája.

Mindezek ellenére, ha csapattak megfelelő mi áttérünk, mert a hiányosságai mellet is nem annyira hibás mint előző társai.

Link a hozzászóláshoz

Tha'thassa armudar!

A karakteralkotásnak én nem sok értelmét látom a kasztok megmaradtak csak neve lett más. Semmivel nem érzem szabadabbnak mind eddig volt, bár kétség kívül lehet hogy az.

Nem tudom, de szerintem a pontelosztásos Tulajdonságok szemben a kasztok adta dobáskódokkal, a szabadon elosztható HM, Kp, Fp, Mp a kasztok fix értékeivel szemben, a hátterek megvásárlása mind a kötöttségeket hivatott feloldani. Az eddigi alkasztok főkasztokká léptek elő, az iskolák pedig sokkal színesebb és változatosabb választási lehetőséget kínálnak. Tényleg nem érzed ezt kevésbé kötöttnek, mint az ETK rendszerét?

Az egyedüli számomra nagy hibát az Asztrál leírásánál találtam ugye hogy az érzelmi kiegyen súlyozottság attól füg hogy menyire, adod át magad nekik, és hogy az igazi művész lelkeknek magas van. Akkor József Attila, Ady Endre, Csát Géza mi volt? Mert a legtöbb művész nem tudja kontrolálni az érzelmeit épp ezt teszi őket művészé[
Link a hozzászóláshoz

Igen lehet szabadabb, de én nem érzem annak. A kasztokon belül kialakítható a saját elképzelésed de sok minden most is nehezen lehetséges. (A tolvaj- Bm kompót néztem és elég furán jön ki.). Jobban örültem volna az Új tekercsekhez hasonló át dolgozott teljesen szabad karakteralkotásnak a hátért, üdvözlöm. Nem szabadabb semmivel, mint a D20 -volt anno. (Tudom- tudom azt itt emlegetni eretnekség :D, Én három évig használtam minimális házi szabályokkal gond nélkül nem volt annyi vita mint a klasszikus k100-nál).

Az asztrál nekem még mindig sántít, ha időm engedi, foglalkozok személyiség kutatással ezért tűnt fel egy-két dolog, amit elmondtál azt értem és kösz ez is egy nézőpont, bár én nem értek vele teljesen egyet.

Na ez csak egy apróság nem ezen kell fen akadni.

Néhány kérdésem azért lenne:

Egy toronyba zárt tudós varázslónak, akit nem érdekel a többi ember viszont napi több órát tanul és edzi az elméjét annak kb menyi az asztrálja?

Akkor az asztrál az emberi személyiség és szocializáltság mértéke lett? Milyen esetekben kérhetek rá próbát? (A hozzá kapcsolódó képességeken kívül.)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Újra itt...de régen is volt már.... :D

Ma jutott el hozzám a törvénykönyv, és szerintem egészen jóra sikeredett.

Ha csak a külsejét nézzük, akkor valóban szép, mondhatni megszokott. Már amikor elsőre kinyitottam, szembesültem azzal, hogy a könyv kötése még mindig olyan pocsék, mint a legeslegeslegelső-é volt, az aktív használatot nem fogja sokáig bírni, sajnos....

Mindegy, ez csak körítés. A Képek és a nyomtatás igényes, szép.

Az UT-ben használt karakteralkotás köszönt vissza belőle, de finomítottak rajta, így már szimpatikusabb. A hátterekből szerintem többet is csinálhattak volna. Ha jól emlékszem, láttam valamelyik hozzászólásban, hogy a fegyverek sebzése kontra SFÉ. Valóban érdekes, nem változott arányosan. A fegyverek nagyrészének a sebzése olyan lett, amilyet a kalandozó nem szeret: tág határértékű. :?:wink: Namost, én találkoztam egy "átütés" nevezetű értékkel, csak annak leírását nem találtam meg eddig. Ha valaki esetleg tudna oldalszámot mondani, azt megköszönném.

Link a hozzászóláshoz
Namost, én találkoztam egy "átütés" nevezetű értékkel, csak annak leírását nem találtam meg eddig. Ha valaki esetleg tudna oldalszámot mondani, azt megköszönném.

A fegyverhasználat képzettség leírásában találod meg az átütést, ugyan úgy mint a Lefegyvefzést és a Fegyvertörést is!

Szép napot!

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Elnézést mindenkitől a komolytalankodásért... de ez egy 23,00 körüli, vonatos, KK-ról hazafeleé tartó, Creeppel folytatott beszélgetés eredménye... :)

Komolyabban:

Nagyon előítéletes vagyok, mert mindenki tudja, aki beszélt már velem, hogy szinte semmi bajom nem volt a régi rendszerrel. Ebből következik, hogy nem tartomjó ötletnek egy csomó dolog megváltoztatását, plá e annak, ami ugyanaz gyakorlatilag, csak állítólag megváltoztatták, csak mert más a neve... Pl. kasztok.

Emellett viszont nagy híve vagyok az öt fokú, képzettség és képességkövetelményeket támasztó, az ismereteknek értéket adó rendszernek, ez tatszik, bár nem tudom még pontosan, mi változott ebben, de hát állítólag sokat hangoztatottabban egyszerűbb, ami nem biztos, hogy előnyére vált.

A többit majd akkor, ha elolvastam, de nem csak úgy immelámmal egy óra alatt - vagy én vagyok gyenge, vagy sokan mások szuperek - hanem majd részletesen átbogarászva a különbségeket.

Szóval majd később... bár inkább megyek játszani egyet. :)

Link a hozzászóláshoz

Kezdjük ott nem vettem meg!!!!!

De 2órát töltöttem egy könyvesboltban ami vége az lett hogy egy eladó megkérdezte, hogy meg akarom e venni. Na hogy az elején kezdjem. A KAP rendszert már amikor az UT-ben megjelent már akkor rájöttem aki kitalálta nem akart rosszat de nagyon elrontotta, mert soha nem próbálta ki. Aztán 5 fokozatú képzetség, de gyorsan átugrok 2.- 3. szintre, mert minek a többi, akkor inkább lett volna 4 vagy 3 fokozatú. Fegyverekről már írtam, a mágiára több idő kellet volna. Tehát maradt a könyv szerkesztése meg a képek.

Szerkesztés -> talán itt nincs mibe belekötni, igaz hogy a legelső kiadás másolata de akkor is jó.

Képek -> első ránézésre hú de kafa, de mi az a kicsi folt ott, a fene hogy néz ki az a kép, hát ez vacak. Na ezek voltak a szintek. Sajnálom így még én is tudok rajzolni, és se híres se jó rajzoló nem vagyok és az én vacak képeimért még csak nem is fizetnek (de nem is teszik bele semmilyen könyvbe.)

Hát ennyi lett volna. Gau peched van.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Több játszótársal meghánytuk-vetettük a dolgot, és kijelethetem az eredményt:

Az UTK egy jó ötlet volt. Az öt fokú képzettségrendszerrel könnyebb dolgozni, és a háttérvásárlás is jó taktikázásra ad lehetőséget.

Mindezek mellett, csupán egy dolog miatt sajdult meg a szivem mégpedig, hogy külön olyan, hogy "gladiátor" vagy "gladiátoriskola" nincsen. tudom, nagyon sokan nem tartják nagy számnak ezt a kasztot, de szerintem a harcocok közt mint "fegyverszakértő" a legjobb volt.

Szóval összegezve, az Új törvénykönyvel jobban jártunk szerintem.

Link a hozzászóláshoz

Líthas!

Előrebocsájtanám hogy megvettem! Akár az összes eddíg megjelent M* művet. (kivéve persze az AK-t) Én is szerettem az ET-t minden hibájával együtt. Sajnos attól tartok hogy összehasonlítani nem lesz lehetőségem, hisz úgy néz ki, nem hogy az új, de még a régi rendszerrel se tudok játszani. De hát ez van. Még is, azért valamit értek az RPG-hez és talán ér valamit a szavam/véleményem. (nyihaha) Komolyabban még én se tanulmányoztam át csak átfutottam. Az első benyomásom az volt, hogy ez az ET meg az UT keveréke. Végeredményben nem is tévedtem akkorát. Nekem tetszett a pontelosztós módszer, de Crownak van igaza, aki kitalálta az soha nem próbálta ki élesbe. Ezt azért jelen esetben nem feltételezem, remélem a legjobbakat. Nekem az tetszik benne elsősorban hogy színesebbé lehet tenni a karaktert. Minél változatosabb karit lehet csinálni, sztem annál jobb egy rendszer. Persze azért nem árt ha működik is. Tetszett az is hogy az egyes kasztokon belül vannak kidolgozott specializációk. Az egy átlagos karakter értékeinek feltüntetését azonban a magam részéről feleslegesnek tartom. Ami az öt fokozatú képzettségrendszert illeti, én már anno mikor megismertem a M*-t és megvettem az ET-t, akkor is azon gondolkoztam hogy lehetne ezt kiszélesíteni, mivel az Af-Mf elég szegényes volt nekem.

Ha komolyabban átfutottam, megpróbálok még pár dolgot leírni. Addíg is jó játékot mindenkinek!

Syned

Link a hozzászóláshoz

Diassan kerlas!

A könyvet teljes egészében még nem sikerült végigtanulmányoznom (idő=pénz, nekem nincs egyik sem), de a Csapatot (Abbit Sólymok rulz) vezetve már két játékülésen szórakoztunk vele kiválóan. Megjegyzendő, hogy véleményem szerint a játék milyensége mondjuk legfeljebb 20%ban múlik azon, melyik Mókus könyvet használjuk: a maradék a KM és a Társaság, meg a körülmények függvénye. Ennek ellenére fontos, hogy jó legyen a rendszer, hogyne...

A csapatot többségében mágiaképtelen tagokból állítottuk össze (azt nem annyira olvastam el, de nem csak ezért: Yneven sem minden sarkon rohangálnak BMek, a mágia pedig veszedelmes, de nagyon misztikus dolog: a "varázsa" titokzatos voltában rejlik stb). Voltak harcosok(alaptörpe,elfamazon!,félelferigowi), tolvajok(besurranók), egy harcművész, egy arelita és egy tűzvarázsló Ordanból.

Természetesen nem egységes csapatként, hanem egymás sarkában loholva, így bőven bevethették arzenáljukat minden téren. A fegyverekre különösen kihegyeztem a dolgot: az alabárd (átalakított értékekkel, ld. Harcrendszerben a javaslatom), a kétkezes bárd és a vadász számszeríj bizonyították veszedelmességüket. Az alabárd láttán mindenki menekült...

ETKban sosem adtam ilyet senkinek...

A képzettségek és a hátterek nagyon jó kis kombinációkat eredményezhetnek, de egymás nélkül néha használhatatlanok: a halottlátó karakter nekromanciai ismeretek híján nagyon ráfaragott.

Link a hozzászóláshoz

Diassan kerlas!

Érdekes dolog ez, mert szerintem attól, hogy olcsóbbak lettek némely mágiák, nem lesznek egyértelműen táposak a varázstudók, hiszen kevesebb KAPjuk maradt manára: venniük kell kp-t (anélkül a karakterük egy kupac), Hmet (boszorkánymesternél például), fp-t (tűzvarázsló -pl hatékony mananyerési mód), Yp-t (varázsló enélkül mit ér). Szóval be kell látni a komplexitását a kérdésnek.

Creep

Link a hozzászóláshoz

Líthas!

Könyvtárból vagyok, ergó nem tudok pontossan idézni. Lenne pár kérdésem és jobb hijján itt tenném fel őket. Az első ugyebár van az Adottság háttér. Bár nincs leírva sehol, én ezt úgy értelmeztem hogy ezt egy adott tulajdonságra kell felvenni, és nem az összesre vonatkozik. Javítsatok kia ha tévedek. Csak mert ellenkező esetben sztem ez olyan tápos háttér lenne hogy bűn kihagyni. A másik ami szintén nincs konkrétan leírva, hogy maga a kaszt vagy a tényleges iskola kerül KAP-ba. Csak mert így a magányos mestertől tanuló karakterek elvileg hátrányban vannak. Bár ha ez a szabály akkor persze mellékes. Csak mert nekem úgy jött le hogy az iskoláért kell fizetni. Tehát gyakorlatilag nem csak a fajt de a kasztot is meg kell venni, mivel mindenhol így van feltüntetve. Khmmm... ez gíy most kissé ellentmondásosra sikeredett. :roll:

Egyre erősödik bennem az az érzés hogy az "átlagos első szintű karakter" csak összezavar mindenkit, mivel több helyen láttam hogy az van leírva a leírásba hogy "a karakterek X KAP-ot költenek manára. Aztán a táblázatba meg már Y érték van elköltve.

Az hogy a manapont igény levitték szerintem nem rossz. Ha belegondoltok, így játszhatóbbak lettek a kasztok alacsonyabb szinten. Hiszen hamarabb tudnak használni bizonyos varázslatokat. Szerintem ez nem olyan rossz dolog. És igen, az hogy a manát/kegyet is meg kell venni, azért valamelyest behatárolja a karakter lehetőségeit. Hiszen ha sokat költ rá, másra nem marad.

Amúgy érdekes. Lehet rá azt mondani hogy tápos rendszer, azért mert sok lehetőség van benne. Gondoljatok bele hogy egy harcos aki sok Kp-t vesz és mágikus fogékonyság (vagy mi a Krán) háttérrel indul, az akár könnyedén felvehet második kasztnak valami mágiahasználót is. Persze a KAP-ba bele kell férnie, de akkor is jól hangzik.

Sok vita megy arról hogy melyik a jó rendszer. Amelyik mindent megpróbál hűen lemodellezni vagy ami nagyobb szabadságot ad. Nem tisztem ezt eldönteni, mindenki tegye meg maga, de aki a bonyolultabb rendszerért van oda, az szerintem mindenképpen próbálja ki. Remélhetőleg hamarossan nekem is jut annyi Xp, hogy átfogóbb képet alkothassak az ÚT-ről.

Darun

Link a hozzászóláshoz

Tha'thassa!

Az Adottságot nyilván Tulajdonságonként kell felvenni, nem az összesre vonatkozik egyszerre. Ez szerintem egyértelmű a szövege alapján ("[...]Segítségével a karakter minden elköltött pontért egy általa választott Tulajdonságát növelheti eggyel. [...]".

A klán, rend, iskola leírása pedig így kezdődik: "Minden szervezet, testvériség, klán iskola vagy magányos mester ahol a karakter tanulmányait végzi [...]"

Gambit

Link a hozzászóláshoz

Oké, a végére értem! :D

Csak én vettem meg a csapatunkból és most mindenki szeretné elolvasni, úgyhogy min. fél év mire újra látom de sebaj.

Szóval, szerintem jók az újítások. Bár nem tökéletesek, de hogy lehetnének azok mikor egy olyan előddel hasonlítjuk össze ami majd 20 évig folyamatosan bővítve és kiegészítve volt. :)

Amit, így hirtelen kiszúrtam, h az UTK-ban nagyobb hangsúlyt kapnak Satralis többi kontinensei, bár nem teljesen kidolgozott, de szerintem a KM ezek alapján már küldhet arra csapatot! ;)

A képek tetszenek, a fegyverek rajzaiért és leírásáért külön köszönet (végre nem csak említés szintjén látom mi is az a lángkard), és Sogron hálálja meg annak a jóságát aki az első kidolgozott kasztok közt megemlíti a Főnix-lovagot (kicsit megnyúzva, gyengítve, de mégis ott van 8) ) ha áttérünk erre a rendszerre végre nem kell hallgatnom, hogy "Nálam csak az alapkönyvben lévő kasztok lehetnek! " :twisted:

Szóval nekem tetszik, hibáival együtt is. Várom az első kiegészítőket!

Link a hozzászóláshoz
Szerbusztok Öreglelkűek!

Nem tudtam, hová írjam ezt a postot, úgyhogy ha rosszat teszem, bocsi.

Segítsetek plz ha tudtok! Állítólag a Tuan meg a Dream Work(?) összevesztek vmi jogokon, ezért minden ÚTK-t bevontak :( Pont amikor úgy igazán szükségem lenne rá... Nem tudtok véletlenül eladó példányról? Újonnan vagy antikváriumból vagy használtam, az mind1, csak ÚTK legyen... Köszi a segítséget!

A Dream Work-ön jót mosolyogtam. :) A Tuan és a Deltavision kiadók között folyik - már nagyon régóta - pereskedés. A legutolsó bírósági ítélet szerint a Tuan-nak nem volt joga kiadni az ÚTK-t, ezért lettek bevonva. Eladó példányban nem tudok segíteni, csak gondoltam adok egy cseppnyi felvilágosítást.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...