Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Gondolatok

Recommended Posts

Üdv!

Tudtam, hogy van valami zavaró hiányosság abban amit a wiccáról írtatok (Ahriman): "- hisznek a jóság és önzetlenség erejében, tisztelik az életet, nem ölnek ok nélkül, egyes irányzatok még bosszúból sem, s a kötött erkölcs miatt nem okolhatják meg olyan könnyedén a pusztítást, mint egy "balos" "

Megtaláltam egy ennek erőteljesen ellentmondó tanítást:

a wicca nem él a mágiával pusztító célra, mert hite szerint

minden elkövetett tettünk háromszorosan száll vissza a fejünkre.

Hát, ezek után nekem gyanús a nagy önzetlenség olyan hit esetében, amely köztvetlenül "saznkcionálja" az önzetlentől távol álló tetteket.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

A wicca vs. boszorkánytémához annyit tennék hozzá hogy kicsit olyan a wiccácat leboszorkányozni, mint mikor 1882ben Tiszaeszláron egy eltűnt bizonyos Solymai Eszter, majd néhány nappal később kihalászták a Tiszából. A község zsidó rabbiját vették elő, mert az adott valláshoz értetlen emberek kijelentették, hogy a zsidó húsvét bizonyos szertartásaihoz szűlányok vérére van szükség. Nyilvánvalóan a zsidó rabbi volt tehát a tettes, akinek a 14 éves szellemibeteg fiából ki is kényszerítettek egy vallomást, miszerint lkátta az apját, ahogyan ledobta a lányt a község hídjáról. A per során kiderült hogy viszont hogy a lány terhes volt, feltehetőleg a gazdájától, és valószínüleg ezért ölte magát vízbe.

Szóval kérnék mindenkit aki nem ismer elégségesen egy vallást, ne használjon semilyen esetlegesen sérrtő kifejezést, és ne állítson semi oylat ami akárcsak a legkisebb mértékben is sértő lehet a másik számára. A fenti eset jól mutatja mit tesz az, ha avlaki előítéletekkel kezel valamit és ennke hangot is ad.(A község rabbiját majdnem kivégezték)

Link a hozzászóláshoz

Sylvanus... egy valllás erkölcseit le lehet mérni azon is, h mit büntet. A kereszténységgel kapcsolatban felmerült már benned az, h milyen békét diktáló vallás az, ahol büntetik a gyilkosságot? Milyen adakozást "javasló" vallás az, ahol büntetik a lopást?

Az elítélendő-követendő példákat minden létező vallás listázza, még az aránylag kaotikusabb bal kezes ösvények is... (bár azokból is van pár, ami iszonyat rendezett) Aki a vallások között a neki legmegfelelőbbet keresi, végignézi ezeket, akár tudatosan, akár tudat alatt... és nagyjából meg tudja ítélni, h az adott vallásban ő tudna-e hinni, tudna-e ahhoz alkalmazkodni. És nem csak azt nézi, h mit csinálhat, mit tart jónak a vallás... egy embert se csak az alapján ítélsz meg, h mit szeret - igencsak számít, h mit ítél el...

Link a hozzászóláshoz

Milyen szerencse, hogy minden szerepjáték vallása a való világból építkezik, csak ott az istenek sokkal kézzelfoghatóbbak. Egyébként Ahriman lehet Gemmel külköd néked munkát. Némi kovácsolnivalót. Aztán meg lassan nem ártana kézzelfoghatobbá tenni az SCA-es dolgokat. Bár nekem lenne szerszámom, és tehetségem.

Link a hozzászóláshoz

Vallások és mágia

Érdekes a dolog kettőssége, és sok helyen össze is lehetne őket kötni.

A középkorban, ha valaki bekapcsolt volna egy rádiót, légették volna boszorkányság miatt. Míg ha valaki megidézett volna egy villámot, akkor félték és tisztelték volna, mint varázslót.

Ez akkor az emberek félelmén dőlt el, a félelmet pedig a butaság, az analfabétizmus szüli. Az ember fél attól, amit nem ismer. Kb az egész kereszténység erre épült: bután tartani az embereket, és ezáltal hatalomra szert tenni. Nem véletlen, hogy az egyház sokáig az államigazgatásba is beleszólt, hogy évszázadokig megtartotta a király megkoronázásának privilégiumát, és a Canossa járás sem volt véletlen, akárcsak az, hogy sokáig a középkorban egy ország neve mellé mondták a vallási hovatartozását is. (ami általában keresztény, vagy katolikus volt :D )

Nem véletlen tehát, hogy elnyomtak minden más vallást, az emberek pedig félték az új hatalmat, istent, és az ő csodatevő szolgáit, aki megmondták nekik, hogyan éljenek.

Aztán jött a felvilágosodás, az egyházreform, meg a huszadik század (most már huszonegyedik), és megint felütötték a fejüket a régi, és nagyon is új vallások. Pl a wicca (de igazából én találkoztam olyannal is, aki állítása szerint vallási hovatartozását tekintve jedi. Mindeközben persze vagy három csajt hajtott egyszerre...na mindegy :) )

Az emberek műveltebbek, és elkezdtek gondolkodni azon, vajon mi is az isten, vagy mi az a felsőbb hatalom, amit tisztelnie kell, és amivel csodát tehet.

Link a hozzászóláshoz
Sylvanus... egy valllás erkölcseit le lehet mérni azon is, h mit büntet. A kereszténységgel kapcsolatban felmerült már benned az, h milyen békét diktáló vallás az, ahol büntetik a gyilkosságot?

Ahriman!

Lennél szíves a kiemelt mondatot kifejteni?

Ugyanis ebben a formában nekem értelmetlennek tűnik a dolog, de lehet hogy félreértettem.

Szerintem azzal hogy valaki/valami a békességre buzdít nagyon egybevág, hogy elítéli a gyilkosságot.

A kérdésre válaszolva: olyan békét diktáló vallás, ami elítéli a gyilkosságot :D (amivel személy szerint egyetértek)

Link a hozzászóláshoz
Hát, ezek után nekem gyanús a nagy önzetlenség olyan hit esetében, amely köztvetlenül "saznkcionálja" az önzetlentől távol álló tetteket.

A fenti az alapfelvetés, erre érkezett a válasz.

egy valllás erkölcseit le lehet mérni azon is, h mit büntet

A fenti az én válaszom lényege. Ezt vesd össze ezzel:

valaki/valami a békességre buzdít nagyon egybevág, hogy elítéli a gyilkosságot

Na? Érthető? :wink:

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Ahriman, egyetérek veled abban amit írtál, de a megjegyzésem nem erre vonatkozott. Nem volt célom kritizálni a Wiccát, vagy más vallást, főleg nem "elítélni".

A megjegyzést direkt nem magyaráztam túl, érdekelt, hogy kiben milyen gondolatokat ébreszt. Pontosan csak arra vonatkozott, hogy (az én értékrendem szerint) az önzetlenség kifejezés például a mágiahasználatra vonatkozóan attól marad önzetlen, hogy abból a mágia létrehozójának (vagy attól való tartózkódásának) semmilyen előnye, avagy hátránya nem származik.

Azaz nem azért nem használ ártó mágiát, mert azt hite szerint háromszorosan száll vissza rá, hanem azért, mert azt kéri/diktálja a hite, hogy önzetlenül cselekedjen (és kész, nincs jutalom érte).

Bízom benne, hogy így már érthetőbb voltam és köszönöm a reagálást.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

(ez most a saját felfogásom, amit jelentősen torzíthat, h én a bal kéz ösvényét követem, ezáltal, ha akármit is rosszul írok, bízom benne, h A'frad kijavít..)

A mágiának univerzális törvényei vannak. Akármit teszel, annak rád is hatása van - mind1, h karmával, hármas szabállyal, vagy akármivel írják ezt le. Az összes mágiahasználó vallás leírja ezt, de mind úgy, hogy azzal a vallás alapelvei felé "tereljék" a hívőt. A wicca sem kivétel: "légy jó (tartsd be az alapelveket) és naaagyon jó lesz neked, légy rossz (tégy az alapelvek ellen) és hüderossz lesz neked".

...

A mágiának hatásai vannak, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mágiához úgy folyamodsz, ahogy egy szerszámért (nagyon tiszelt szerszámért, de szerszámért), vagy még inkább egy fegyverért nyúlsz, s emlékezz: a keresztesek, bármennyire is Isten szolgái voltak, elég részletes utasításokat kaptak, h mit tehetnek és mit nem.... Nagyon vissza lehet ezzel élni, csakúgy, mint a fegyverekkel, ezért muszáj valamiféle, az "alapnál" fontosabb, magasabbrendű "erkölcsi kódexet" mellékelni hozzá. Ilyesmit nem találsz se a kereszténységben (hiszen ők az egyéntől független, Istentől kapott csodákat kérik, tehát morális felelősségük nincs, Isten dönt, h teljesít vagy nem), se a kabbalizmusban (hiszen azt csak adott feltételeknek megfelelő emberek tanulhatják, akik addigra már EZERSZER is bebizonyították, h minden erejükkel Isten fogják szolgálni; Madonna értelemszerűen sosem lesz és sosem volt kabbalista).

Remélem, világos volt - hullafáradt vagyok... :D

Link a hozzászóláshoz
(ez most a saját felfogásom, amit jelentősen torzíthat, h én a bal kéz ösvényét követem, ezáltal, ha akármit is rosszul írok, bízom benne, h A'frad kijavít..)

A mágiának univerzális törvényei vannak. Akármit teszel, annak rád is hatása van - mind1, h karmával, hármas szabállyal, vagy akármivel írják ezt le. Az összes mágiahasználó vallás leírja ezt, de mind úgy, hogy azzal a vallás alapelvei felé "tereljék" a hívőt. A wicca sem kivétel: "légy jó (tartsd be az alapelveket) és naaagyon jó lesz neked, légy rossz (tégy az alapelvek ellen) és hüderossz lesz neked".

Szerintem ezt egész jól megfogalmaztad (bár én leszűkéteném a mágiával való beavatkozásra). Látod erre értettem, hogy hiába hirdet önzetlenséget egy vallás, amint beavatkozik bármibe mágiával - mégha gyógyít is - semmiképpen nem lehet önzetlen.

...

A mágiának hatásai vannak, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mágiához úgy folyamodsz, ahogy egy szerszámért (nagyon tiszelt szerszámért, de szerszámért),

Megértettem, köszönöm (őszintén).
vagy még inkább egy fegyverért nyúlsz, s emlékezz: a keresztesek, bármennyire is Isten szolgái voltak, elég részletes utasításokat kaptak, h mit tehetnek és mit nem.... Nagyon vissza lehet ezzel élni, csakúgy, mint a fegyverekkel, ezért muszáj valamiféle, az "alapnál" fontosabb, magasabbrendű "erkölcsi kódexet" mellékelni hozzá.
Én nem érzem ezt annyira lényegesnek, mindamellett, hogy szerintem igazad van abban amit leírtál.
Ilyesmit nem találsz se a kereszténységben (hiszen ők az egyéntől független, Istentől kapott csodákat kérik, tehát morális felelősségük nincs, Isten dönt, h teljesít vagy nem), se a kabbalizmusban (hiszen azt csak adott feltételeknek megfelelő emberek tanulhatják, akik addigra már EZERSZER is bebizonyították, h minden erejükkel Isten fogják szolgálni; Madonna értelemszerűen sosem lesz és sosem volt kabbalista).

Ezt a részt mérsákelten értem, de nézd el nekem nem rendelkezem túlzott ismeretekkel a mágia elméletében.

Remélem, világos volt - hullafáradt vagyok... :D

Sylvanus

U.i.: Szándékosan nem fűztem magyarázatokat az írásomhoz. Amennyiben raagál valaki mégis rá, azt nagyon köszönöm neki.

Link a hozzászóláshoz

Leszögezném, hogy én már nem írok ebbe a témába, azért, mert mindig csak egymás mondanivalóját ismételgetik az emberek, és nem figyelnek oda arra, hogy más szavakkal ugyan, de meg volt fogalmazva már a dolog...

Szóval nekem csak ennyi az ellenérzésem az itt folyó beszélgetésről, és én sem értem, hogy miért kell megszakítani...

Ha persze onnan nézem, hogy egyes emberek már megint istent/istennőt akarnak avatni valakikből, akkor már mindjárt világossá válik a dolog... sztem mindenki érti kikről beszélek...

Link a hozzászóláshoz

Asszem kicsit eltértetek a "sors-rizsától", amióta rég nem jártam errefelé. Nem lehet, hogy az összes egyházat az emberek teremtették saját okulásuk érdekében? Hogy hogyan tanuljanak empátiát és toleranciát? Merthát a háborúk és egyéb erőszakos cselekmények is mind CSAK arra jók, hogy megtapasztaljuk a borzalmat és tudjuk, hogy mit NEM akarunk többet átélni.

Link a hozzászóláshoz

Hmm, gondolkodtam egy darabig, hogy ez most gúnyos-e. Az biztos, hogy az összes egyházat emberek kreálták(ha már itt tartunk a vallásokat is), de a célok nem feltétlenül ilyen "magasztosak", inkább praktikusak :)

A háború előnyei meg, hát kinek mi. Megfelelő neveléssel sokmindent el lehet érni, például a háború borzalmait is lehet szükséges, az élethez tartozó dologként megélni. Csak egy kicsit kell kitekinteni(=nem kell elhagyni a bolygót) keletre...

Mellesleg miért gondolja mindenki, hogy a gondolatok címszó alá csupán vallási és spirituális dolgok férnek be?

Link a hozzászóláshoz

Zug zug!

Amund (2006.szeptember.8) De régen jártam erre! :-/ Nem akarom megkérdőjelezni Istenbe vetett hitedet. Hogy a Sorsot kinek tulajdonítjuk, részletkérdés. Nem árulok el nagy titkot, még mindíg hiszek a sors rizsába! Az utolsó bekezdésnél, ha igazad van, és tényleg a sorsunk határozza meg a tetteinket, akkor nem max pontot fogunk kapni?? Csak úgy fölmerült. Kioktatni sem szeretnélek téged se, mást se. De könyörgöm, felejtsük már el a "jó" és "rossz" című maszlagot, ha halhatatlanokról (Isten) beszélünk! Fogadjuk el, hogy ezek csupán az emberi gyarlóság szüleményei. Nem létezik jó és rossz, csak szükséges! Gondolj bele! Történik veled valami rossz. Ez azért van, hogy tanulj belőle. Ergó fejlődj! Ez az ára a tanulásnak. Ami meg jó. Ha nem fizeted meg azt az árat, akkor nem fejlődsz. Remélem érthetően fogalmaztam.

Venes: ez a csillagos dolog nagyon tetszett! Végeredményben nem túlzás azt mondani, hogy miattatok voltak ott a csillagok. Ez eléggé ego-san hangzik, de akkor is így van! Az meg hogy te is teremtő vagy... eről már többször esett szó, ha jól emlékszem. Mindannyian teremtők vagyunk, ha mást nem, hát a saját világunkat, ami körül vesz minket, mi magunk teremtjük. Bár ez csak a képzelet játéka.

Ahriman (2006.szept.8): lol! Éppen tegnap fejeztem be azt a könyvet! Erre mit mondjak?? Én kicsit tovább mennék, talán egy másik közhelyhez, hogy... mindenkinek hite szerint! Én is úgy gondolom, hogy alapvető életünk meg van határozva, de a döntés olykor még is a mi kezünkben van. Erre jó példa a mai napom. Ma vizsgáztam szilárdságtanból, és bizony igen komoly leki dilemma elé álltam. De a döntést már rég meghoztam, és most végre meg is értettem. Hiába minden, a bőrömből nem tudok kibújni! Ez a famászás olyan Ahrimanossan hangzott! :-) Én azért amondó vagyok, hogy másokat vinni nem biztos hogy szerencsés dolog. Felon idézetét kicsit átfaragva, ne taníts engem és én se tanítalak téged. Csak cselekedjünk a szívünk szerint, és tanuljunk a másiktól! Másrészt, akit le tudunk lökni arról a fáról, talán még nem érett meg rá, hogy magasabbra törjön. Azért ez is elgondolkodtató!

Morgi (2006.szept.8.): A sors vsz olyanformán előre meghatározott, ahogy a víz is mindíg a legrövidebb utat választja. A sorsunk olyan formán van előre "elrendelve" hogy az az adott körülmények között számunkra a leg kedvezőbb, még ha ezt nem is látjuk át. Van egy nagyon jó Batletech regény, egy hányatott sorsú tisztavérüről szól. A történet azzal kezdődik hogy az idős harcos egy tóparton ül és azon morfondírozik, hogy ha újra kezdhetné az életét, mindent másképpen csinálna, Nekem ez az egyetlen gondolat, ami nem tetszik abba a könyvbe. Mert ő azt nézi hogy az úton milyen akadájok álltak elébe, és nem azt, hogy az út hová vitte! Én úgy vagyok vele, hogy régebben osztottam ezt a véleményt, és most is van, hogy valamit annyira szégyellek, hogy néha azt hiszem, bármit megtennék, hogy kijavítsam. Ez hibás gondolkodás. A hibákból tanulni kell, amit azonban bánunk, abból nem tudunk tanulni. Bár úgy érzem hogy rengeteg hibát követtem el, és többet jó lenne kijavítani vagy meg nem történté tenni, még sem adnám el életem egyetlen pillanatát sem! Ráadásul ezt úgy mondhatom, hogy tipikussan nem az az arc vagyok, aki tudja élvezni az életét.

Felon: ez merőben lelkiismereti kérdés, szerintem. Van aki úgy gondolkodik ahogy leírtad, és van aki az írott törvényeket sem fogadja el, mert neki ahhoz semmi köze, és hazudik-csal-lop, mert más az értékrendszere. Nem azt mondom hogy rossz, hanem más! És minden relatív, meg, csak azok az érzések tesznek gyengévé és sebezhetővé, amiket nem tudsz elfogadni. Valakit csúfolhatnak azért, mert csúnya, de ha ő maga elfogadja azt, hogy ő olyan, amilyen, akkor ő már nem sebezhető. Ennél világosabban nem tudom magam kifejezni. Ez a művészet dolog ez jó! Ha jól tudom, azért pl. da Vinci tehetségét is elismerték, még életében. Ha jól tudom! A művészet teremtés. Ha tökéletessen lerajzolsz valamit vagy valakit, az másolás. Lehet szép meg jó, de akkor is csak egy másolat. A művész az, aki újat teremt. Én a magam részéről például imádom Csontvári-t. Apám oltotta belém, de hálás vagyok érte. Õ tudott teremteni! Pech, hogy hétfőnként zárva van a múzeum! :-(

Eyliar: Én azért Ahriman ez után következő hsz-e ellenére is egyet értek veled. Valóban én döntök a saját sorsomról. Vehetjük úgy is, hogy én döntöm el, hogy az a másik ember hat-e rám, és ha igen, hogyan. A körülmények meg úgy is úgy alakulnak, ahogy alakulniuk kell! Ez a dolgok rendje.

Ahriman: hogy akkor még erre is reagáljak. Volt értelme azon emberek halálának is! Hogy te ezt nem látod, egy dolog. Hogy én igen, az egy másik dolog. Ennyi!

Sylvanas: bocs hogy hülye vagyok, de ez a többszörössen összetett mondat azért lecsapta nálam a biztosítékot!

Végül itt Morgian hsz-énél megjegyzem, hogy ez a vita oly mértékben elméleti jellegű (-nek tűnhet) hpgy a legmegfelelőbb megoldás, ha elfogadjuk, hogy a másik úgy vélekedik, ahogy, és nem próbáljuk meggyőzni. Tudjátok, mindenkinek a hite szerint!

tetra: ez (is) tetszett! Valóban, mi csak meghalgatjuk egymást, ez nem igazi vita. De nem látom be, te miért ne oszthatnád meg velünk, hogy te mint gondolod ezt az egészet. Nem leszel tőle kevesebb, aki meg megsértődik, annak komolyan el kéne gondolkodni pár dologról. (ha én is beleesnék ebbe a hibába, itt kérnélek meg, hogy egy e-mailnyi időt szakíts rám!)

Eyliar: erre mondják, hogy valakinek kevés is elég a boldogsághoz. Jó nekik! (élejenek a lelki szegények mert övék...) Tudtam!!! Bár azért mégsem vedlek vissza mezei shibon rangba. A halál igenis értelmes dolog! É nem érzem a súlyát, ezért magát a jelenséget se értem. Talán azért vagyok úgy megbékélve vele. A halál miatt van értelme az életnek. Persze ezt sokan félreértik. Az én esetem is példázza hogy a halál felfogásához nem észre van szükség! Szoval nektek esélyetek sincs! :-P

Andoron: pedíg az emberek 99%-a ilyen.

Felon: itt jegyzem meg, hogy imádok ide járni! Szerintem aki egyszerű szavakkal meg lehet győzni, az vagy nem hívő, vagy birka! Nekem a minimum a tetekkel való meggyőzés lenne, de ott is szelektálnám, hogy mi az, amiben hiszek, így már nem lehet ua. két "hit".

Troll: szerintem a Bibliára olyanformán senki nem mondta hogy átlagos lenne! Mert nem az. De óriási hiba lenne a Korán vagy más vallások hittételei elé/fölé helyezni! Jah, és a sátánistákra se általánosítsunk, ha kérhetném, még a végén magamra veszem! :-) Nah, ennyi, mert a te hited nekem már túl szélsőséges!

shikaka: itt szögezném le, hogy nem láttam a Frei dossziét. Egyébként meg Raze tudja a frankót, kérdezzétek őt! :-D Mindenki úgy éli az életét, ahogy... akarja/tudja.

Phoenix: nem ismerem tetrát se jobban nálad, és nem vagyok jobban vele mint veled. De ezt a "menj anyádba és téma lezárva" stílust azért hanyagolni kéne szerintem. Vagy menjek anyámba??? Téma lezárva! :-P (((Én kérek elnézést!)))

Ez csak úgy eszembe jutott. Asszem apám mondta. Aki egy rossz szót mer szólni rá... maradjunk annyiban, hogy fateromat nem flame-eljük! Lényeg, ő előző rendszerben nevelkedett, mert a szülei így nevelték. Õ ateista, és meg is tudom érteni, még ha elfogadni nem is. (én nem mondanám magamról hogy az vagyok) Õ mondta asszem múlt héten, hogy milyen Isten az, aki az álatokat is elpusztítja. (asszem Szodomára célzott) Az egy dolog hogy minden embert megölt, de az álatokat miért? Õk mi rosszat tettek? Egyébként szeretem apámat halgatni ilyen témában, pedíg én is hívő vagyok. Csak nem a demagóg ökörségekbe hiszek, amik mellesleg logikátlanok is. (senkit nem célom megsérteni a hite miatt!)

Felon: tudom hogy ciki, de használd az én módszeremet. Igaz, még "csak" két órája írom ezt a hsz-t. Jah, és ha már kérted... repül a nehéz kő...

Khmmm... tudom hogy ennyi erővel a falnak is beszélhetnék (bár az még meg is halgatna), de miért keveritek össze még mindíg a hitet a vallással??? Nyugtassatok már meg, hogy csak én vagyok ennyire hülye!

Morgian (2006.szept.24.): Nah, kb. erről beszéltem! De hogy minek???

Annyira utálom, mikor szándékossan félreértjük valaki hsz-ét! (ha velem esik meg, még ciki is!)

A'frad: Gem a szellemhitet vsz magára értette, és mivel te a fekete-fehér mágia dolgában általánosítottál, ő kiigazított! Másrészről meg, nem azért hogy védjelek, de ahogy vannak, akik a wiccák nevében cslekszenek és rontják a hírüket, úgy sok olyan kretén van, aki szerepjátékosnak adja ki magát, és rontja a mi hírünket. Mondom ezt úgy, hogy wicca ügyben teljessen tudatlan vagyok, és általánosítottam! :-)

Kiara: ne haragudj, hogy ekkora bunkóságot elkövetek az offoláson kívül, de: 1. a Pyarron két darab "r" betűvel irandó, másrészt, Nefi még... időszámításunk előtt tette fel a kérdést, és bár soha nem veszít aktualításából (tekintve hogy megint előkerült) azért még se erre kéne reagálni, hanem az aktuális beszélgetésbe kapcsolódni. Félreértés ne essék, nem a sarki parcelláról jöttem kapával! Gyanítom hogy a fórum struktúrája az, ami a félreértést eredményezte! Szívátültetésben még nem volt részem, de utálom a sört! Ezek után nem is műtetném meg magam! A rocker-szerepjátékos párhuzam gyanítom nekem szólt. Anno én vetettem fel ezt az észrevételt, de ez statisztika volt, nem pedíg valami törvényszerűség.

Késő van, elhúztam!

Darun

Link a hozzászóláshoz
Mellesleg ember alkotta vallás témához ajánlom Genezis című versemet Versek topicban.

Nagyon zseniális a vers, Gem, minden sorával egyetértek. Ha rajtam múlna biztos kötelezővé tenném, mint a 21. század himnuszát...és ha már ott voltam (éljen a marketing :lol:) elolvastam a többit is: kifejezetten elsőrangúak!

A témát illetően pedig utólagos engedelmeddel idézem soraidat mindenki okulására:

"...És látá az ember,

Hogy az Isten nagyon jó,

Mert hasbeszélő; bábujaként lesz

Nagy, mindenható.

Amit mond, az legyen ítélet,

És övé mindig a szó,

Hangja csupa mennydörgés,

Vad, sziklát romboló!

És látá az emberke,

Hogy az Isten nagyon megy,

Mert népszerű és populáris, tehát

Nem lesz elég egy.

Link a hozzászóláshoz

Gem: nem csak személyes dolgokon lehet gondolkodni(bár a legtöbb ember nem jut azokon tovább :)), lehet például az időn, a halál pillanatán, az embereken(na EZ nagyon nagy téma :))...

A versedre reagálva pedig csak annyit kérdezek: miért hiszik az emberek, hogy versben többet lehet elmondani, mint prózában? (Mennyi művészlélektől kapnék lecseszést ezért egyes helyeken...)

Ezt a gondolatot páran már megragadták, elég régen(sokszáz éve)... ezért mondtam, hogy ez a "vita" egymás és saját érveitek ismételgetésévé vált...

Darun: azért nem írom le, mert már leírtam. Lehet nem volt feltűnő, de egy része ott van :)

Link a hozzászóláshoz

Udv

Bocsanat ha valaki felreertett..

Nem helyezem a Bibliat a Koran vagy a Tora fole.....csak abban nem ertettem egyett h egy sima emberek altal irt konyv.

a satanistakat pedig altalanositsuk...nos epeszu ember nem akarja a sajat karat...orok szenvedest....meg ehhez hasonlo kedvessegek..

Elismerem h van tobb agazatuk...de egyik sem jobb.

Ha magadra veszed az sem baj...

A vegen megtudjuk kinek lesz igaza...

"Nah, ennyi, mert a te hited nekem már túl szélsőséges!"

Nos lehet....aki megtalalta az utat az mar szelsoseges.....na mind1...ezt inkabb hagyjuk...

Link a hozzászóláshoz

Ha jól belegondolunk minden ember CSAK magából tud kiindulni, így bármiről is beszélgetünk ( akár a tökfőzelék receptjéről, akár filozófiáról) az személyes.

Tetra, a versekről meg csak annyit, hogy az egy ugyanolyan kifejezési forma, mint a próza vagy a zene vagy bármi más. Mindenkinek más rugóra jár az agya. Szerintem.

Link a hozzászóláshoz

Troll, akkor szerinted ki írta? Isten leszállt az égből kéziratot körmölni? Nem hinném. Az más, hogy esetleg sugallatra történt a megírása... de ha jól emlékszem vannak benne levelezések is. Azokat akkor melyik kategóriába sorolhatjuk?

Abban meg, hogy miért jobb, vagy inkább miért más a vers, mint a próza, egyetértek Eyliarral. Mindenki maga dönti el melyik hordoz számára több értéket. Véleményem szerint mindkettő művészet, ha a megfelelő módon élnek vele.

Link a hozzászóláshoz
Vándor
Ehhez a témához mostantól nem lehet hozzászólni
  • Új...