Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Érdekességek Shadowrun témakörben


Recommended Posts

Magáról a játékról...

William Gibson Neurománc című regényén alapul a Shadowrun, amely rendkívül hasonlít a Cyberpunk játékra. Hogy melyik volt előbb, az tulajdonképpen lényegtelen, a többség szerint azonban a Shadowrun lopott többet a rivális játék ötleteiből.

1989-ben jelent meg az 1. kiadás, 92-ben a 2., 98-ban a harmadik és végül 2006-ban a 4. kiadás.

Itthon a második kiadás terjedt el legjobban (még az angol nyelvű könyv alapján), amelyet tovább erősített, hogy az alapkönyv és a kiegészítők egy részének fordítása is elkészült.

Érdekes tény, hogy itthon még a 2. kiadás fordításaival és annak kiadásával foglalkoztunk, pedig kint már megjelent a 3. kiadás is.

Idővel ezt is követte a magyar alapkönyv és néhány kiegészítő magyar nyelven, de nem ért el átütő sikert.

A Shadowrun-t játszók kis közössége ugyanis megszokta a 2. kiadás mechanikáját, és szinte változtatás nélkül használja ma is. Az új könyvek sok keveredést okoztak a fejekben, kevesen vannak, akik színtisztán egyik, vagy másik kiadás alapján játszanak.

A 4. kiadás már jelentős szabályrendszeri módosításokat tartalmaz, amelyet a kiöregedő játékosok már nem fogadtak kitörő lelkesedéssel (ebben része van annak a pár elcseszett és túlpublikált grafikának is, ami a könyvben szerepel).

Link a hozzászóláshoz

Nehéz lenne mindazokat a filmeket összeszedni, amelyek a Shadowrun, vagy éppen a Cyberpunk világával foglalkoznak (vagy merítenek belőle), de pár ékesebb darabot azért összeszedtem ízelítőnek.

Természetesen itt is mindig az a kérdés, hogy a filmek alapötlete Gibson regényén, vagy épp melyik játékon alapul... vagy esetleg teljesen más forráson... az viszont tény, hogy egymáshoz nagyon hasonlóak, alapfilozófiájuk, képi világuk szorosan kapcsolódik egymáshoz...

Klasszikusok:

- Szárnyas fejvadász

- Johny Mnemonic

- Mátrix

- Az ötödik elem

- Gattaca

- Ghost in the Shell

- Equilibrium

- A fűnyíró ember

- Robotzsaru

- Emlékmás

- A menekülő ember

Link a hozzászóláshoz

A Shadowrun szorosan kapcsolódik (mintegy ráépül) a FASA korábbi játékára, az Earthdawn-ra. Az ED a Negyedik Világban játszódik, jelenünk az Ötödik Világ végét jelenti és rövidesen (SR terminológia szerint) belépünk a hatodikba, ami maga a Shadowrun alapkörnyezete.

Ennek az időszámításnak a Maya naptár adta az alapot, amely szerint minden 5000 évben megújul a világ. Legközelebb 2012-ben fog ez megtörténni, amikor a Maya időszámítás is újraindul.

A többi már SR történelem....

...és vala az összeomlás.

Link a hozzászóláshoz
Vándor
Ehhez a témához mostantól nem lehet hozzászólni
×
×
  • Új...