Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Új Bestiárium


Antail

Teszik?  

31 szavazat

  1. 1. Teszik?Recommended Posts

Első hozzászólóként,el kell mondjam, hogy zsírűberkirály! :mrgreen:

Gratulálok mindenkinek, aki segített a létrejöttében!

Egy kérdésem azért volna. Úgy emlékszem, az Új Törvénykönyvben, vagy a Nagy Fehérben azt írták, hogy 3690 után egy kozmikus változás következtében, a mana kezd elszivárogni Satralisról, ami a technikai fejlődés virágzását hozza. Ellenben az Új Bestiárium lapjai szerint, a 3., Fekete Hold hatására a mana megsűrűsödik, ami az Ó-fajok új korszakát hozza el, és a varázslók is könnyebben jutnak hatalmuk forrásához.

Aki, olvasta már az ÚB-ot, és a fentebb említett változattal is találkozott már, annak véleményét várom.

Ui.: Külön elismerésem a rajzolónak! :D

Link a hozzászóláshoz

üdv!

Sajna én még nem tudtam megvenni a könyvet, de szerencsére már sikerült átfutnom.

A képek szerintem is nagyon jól sikerültek, talán az eddigi legszebb könyv lett (kivéve a borítót).

Ahogy én láttam, nagyon jól el lett találva minden, jól játszahtóak a fajok, és a játékegyensúly sem borul fel. Hiába van nekem OD pontom, ha mást nem tudok csinálni (jó, ez egy kicsit hülyén hangzik :) )

Amit hiányolok: miért nincsenek még mindig dzsennek, amundok, wierek stb. Ebből főleg az utóbbi a nevetséges, hogy wierrel nem játszhatok, de vámpírral igen :D

Fejlesztők: A régi könyvekből ismert "új" fajok mikor válnak játszhatóvá? vagy azokat végleg el lehet felejteni?

Minden jót!

UI: csodálkozok, hogy még csak most lett ez a téma megnyitva...

Link a hozzászóláshoz
Első hozzászólóként,el kell mondjam, hogy zsírűberkirály! :mrgreen:

Egy kérdésem azért volna. Úgy emlékszem, az Új Törvénykönyvben, vagy a Nagy Fehérben azt írták, hogy 3690 után egy kozmikus változás következtében, a mana kezd elszivárogni Satralisról, ami a technikai fejlődés virágzását hozza. Ellenben az Új Bestiárium lapjai szerint, a 3., Fekete Hold hatására a mana megsűrűsödik, ami az Ó-fajok új korszakát hozza el, és a varázslók is könnyebben jutnak hatalmuk forrásához.

Tha'thassa!

A nagy fehérben volt jövőkép, az UTK-ban kerültük ezt a kényes témát... Miután az AK-ban megjelent az a picinyke mondat, elkezdődött mindenfelé a nyéálverés a "steampunk ynevről" és láthatóan a játékosok igencsak ellen voltak ennek az elképzelésnek. Mint kiderült, több lehetséges jövőkép is formálódott már az évek során, de az írók között is igen érzékeny téma ez. Az Új Bestiáriummal a Tuan az egyik lehetséges jövő mellett tette le a voksát.

Az MTK-s fajok játszhatóvá tételéről nincs infóm.

Gambit

Link a hozzászóláshoz

Diassan kerlas!

El kell, hogy mondjam, én is nagy lelkesedéssel vettem meg a könyvet pár hónapja, és sok dolog elsőre nagyon megfogott. Tetszettek a képek, a külcsíny, jónak tartottam a leírásokat, a történetmondást, szóval szimpatikus volt.

Később változott a dolog. A gyakorlati használhatóságon gondolkodva, számításokat végezve jutottam el odáig, hogy nem nagyon lehet mit kezdeni vele. Az egyes szörnyeknek szinteket adva teljesen ostoba helyzetek jönnek ki (pl élőhalott, szintekkel - > csak HMet lehet neki venni, néhány szint alatt iszonyatos verekedővé válik, egyszerűen leverhetetlenek lesznek, vagy a démon új képessége, hogy fejleszti magát a lélekpontokkal -> a legértelmesebb a méretfejlesztés, hiszen azzal lesz a legerősebb ->magasabb szintű démonok, akik közepes szintű kalandozók ellen bevetendőek, mind legalább óriási méretűek lesznek...), nem is beszélve arról, hogy minden lénynek Od-ot adunk, lehetőleg jó sokat, így rombolva le az ómágia eddigi mítoszát, azáltal hogy ennyire kézenfoghatóvá tesszük, szférákra osztjuk - vegyétek és vigyétek! Csak így meg már nem kell.

Hosszabban olvasva a történetet kezdett feltűnni a megfogalmazások irodalmiatlansága, pongyolasága, hiányzik belőle az, amitől egy ilyen jellegű írás élvezhető lesz. Egyszerűen nem bírtam tovább olvasni.

Végül odáig jutott a szomorú helyzet, hogy letettem a könyvet a polcra, és míg kedvenckémet (ÚTK) nap mint nap forgatom, ő a felejtés ösvényére lépve kezd porosodni a polcomon... ki tudja, talán egyszer megint nekiveselkedek, de erre kevés esély van, mert a szerintem sokkal élvezetesebb Toron kiegészítő olvasását is csak a vizsgaidőszak miatt függesztettem fel és az nagyon lekötött eddig, játék közben is használjuk.

Könyvet írni, szabályt alkotni nehéz - kritizálni, fikázni könnyű. Ennek teljes tudatában írtam a fenti sorokat.

Creep

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Hála Sogronnak, Creep-pel ellentétben én nem untam rá a könyvre, és büszkén mondhatom, hogy már jó 2/3-át elolvastam. Tudom egyesek azt gondolják: :he:

Viszont ebben a helyzetben úgy érzem, kicsit pontosítanom kell a "zsírüberkirály" megfogalmazásomat.

Akik, még nem jutottak hozzá, azoknak kedvcsináló, hogy az ÚB egy érdekes kombinációja egy regény, és egy természetrajzkönyvnek. (Itt megjegyezném, hogy ez a vonatkozás még Creep-nek is tetszett! :D ) Én személy szerint, ezt a változtatást remek ötletnek tartom, többek között -szvsz- ettől lett olvashatóbb, mint egy sima leírások gyűjteménye.

Plusz pont még, amire többen is kitértek a rajzoló munkássága.

A kötet, egyéb újdonsága többek közt, hogy továbbviszi az ynevi történelmet, ami fontos lehet azoknak akik megunták a 3690-es éveket...

Más újdonság, amit nem tudok se pozitívan se negatívan értékelni, hogy némely elméletet átírtak. Például a régi mutáns orkok (amiket az ÚB Elfajzottaknak nevez) keletkezése, a régi kyr-orwella háború hatásai és még sok apróság.

Az ÚB játéktechnikailag egy új rendszerre épül, méghozzá hogy minden teremtményt 1. tapasztalati szintűnek dolgoztak ki. Ez egy kis plusz munkát jelent, mind a játékosoknak, de főleg KM-eknek, hogy a történetükhöz igazítsák a lények erejét.

Érdekesnek tartottam, hogy minden nagyjából elf-szabású lényre kidolgozták a játszható verziót is. Gondolom, ezzel próbálták, csökkenteni a hiáynzó játékos fajokat. Pl Wier helyett Vámpír, vagy a teljesen új faj a Snil.

Negatívumként, két dolgot emelnék ki, az egyik az OD, amit kb. minden lény, akinek kétes volt az eredete megkapott. (Ebben egyetértek Creep-pel.) Szvsz a legdurvább a rackla OD-dal! XD

Bár, mint Kele is jelezte nem minden lény képes élni is vele, azért ha nem is borítja az egyensúlyt, kicsit szerintem megzavarja. Előbbi példánál rackla 160 Manapontnyi destrukcióval. Mókás nem? :wink:

A másik negatívum, a sok helyütt előforduló pontatlanság. Egyszerűen a leírás és utána a táblázat nem egyezik meg. Ezt persze minden csapat megbeszélheti, de engem zavart olvasás közben.

Körülbelül ennyit tudtam hozzászólni nagy vonalakban a könyvhöz. :D

Bátran ajánlhatom mindenkinek, aki áttér az ÚTK-s rendszerekre. Szerintem megéri a pénzét.

Link a hozzászóláshoz

Csatlakoznék az elöttem szólóhoz hogy zsírűberkirály. Külcsíny 5 , tartalom 5 , ötletek 5 !! Kiválló minden. Kezdetben zavart, hogy nincsenek konkrét értékek... pl ediomadi aquir-nál...így egy kicsit bosszankodtam. DE rájöttem, hogy ott sem minden aquir egyforma, egyesek erősebbek, mások gyengébbek.Ezt a tapasztalataik határozzák meg. Ugyanakkor szerintem ha valaki ésszerű keretek között fejleszti a szörnyét, vagy kreál újat ( pl egy gigantbéka od pontokkal meg 4 karral meg fejszét lóbálva varázsol...noszensz) akkor biztosítva van hozzá egy számszerű rendszer, ami segítségével tud egy arányos beastet kreálni! NEKEM BEJÖTT :D!!

Link a hozzászóláshoz

Üdv! 

Egy érdekes kérdéssel fordulok hozzátok! Az új bestiáriumban egy rakás állatnak pl warg nincsenek képzettségei. Így például nincs úszásuk se közegük, magyarul nem tudnak úszni? Megfulladnak ha vízbe esnek? Mondjuk maradjunk a Wargoknál. Én épp egy pumát alkotok és arra lennék kíváncsi, hogy úgy kell elosztogatnom a kapjait, hogy ne csak HMre jusson, mint a többinél, hanem képzettségekre is, mint pl lopakodás, akrobatika, stb? Mert ugye egy pumának se iskolája, se tanára. Szóval összességébe szarabbul jár mint egy normál karakter, mégis úgy kell osztogatni a pontokat, ahogy az UTK mondja a normál karaktereknél.

Ti mit gondoltok?

Link a hozzászóláshoz

Az egész Új-besti egy KM gyilkos rendszer. Amikor az útólsó fehér tigrissel is 20 percig kell pepecselni mire sikerül megalkotnod. A régi besti sokkal jobban tetszett, ráadásul egy tapasztalt km tudta, hogy a 100 fös ork osztagból 40-nek ilyen fegyvert ad, 40-nek amolyant 20 nak meg egy harmadikat.

70kőzorkkal, 25 "elit" harcossal, 3 "testőrrel", 1 vezérrel és esetleg egy sámánnal. Mindegyikhez rendelt egy szintet a közork volt az alap a többihez meg hozzádobta a megfelelő mennyiségü hm-et és fp-t. KÉSZ! 8-10 tipusú táblázatosan kialakított ellenfél 5-10 perc alatt. Most meg...... Hagyjuk, én régi vágsú vagyuk.

Jah, és a pont az I-re! Az egyes szintü sárkány!!! Már a mondat értlemetlensége miatt is kiakadtam.

Link a hozzászóláshoz

Üdvözletem

Kérdésem arra irányulna, hogy az Új Bestiáriumban hátul a lényalkotásnál ír a faji tulajdonságmaximumról. De csak a közepes méretű lényekre tér ki, hogy idézem:

"A testi tulajdonságok mindegyike esetében fontos tudni, hogy egy közepes méretű lény maximum értéke általában 20. Ettől különleges esetben ugyan el lehet térni, de ajánlott 1-3 pontnál kisebb eltéréssel megalkotni az adott teremtményt."

Namármost... Ha például egy nagy méretű lényt alkotok, abban az esetben miként módosul a tulajdonságok maximális értéke? Mert a nagy méret sok tényezőt 2-es szorzóval kezel. Itt is érvényesül ez a 2-es szorzó vagy másképpen működik?

Előre is köszönöm a választ :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv,

Én biztos vagyok benne, hogy a maximális értékre ez nem érvényes. A testi tulajdonságok esetén jó referencia szerintem az ETK-s bestiáriumból pl. az Óriások esete - a Sacron például sejthetően 22-es erővel bír (ennyi kell a fegyvere forgatásához, és a +6-os sebzésbónusz 16-tól számolva (itt még nem volt MTK, így egyféle erőbónusz volt, 16-tól), szerintem a legerősebb, legnagyobb példányok is legfeljebb 24-25-tel. És az óriás kezelhető simán "nagyméretű" emberként (minimum nagyméretűként, de inkább még nagyobbként, tehát az arányokat jól be tudjuk lőni vele.) Az általánosan is elmondható hogy a főértékek/tulajdonságok skálázódása nem lineáris egyik k100-as rendszerben sem, egy 20-as erejű ember nem kétszer olyan erős, mint egy 10-es. Sokkal inkább egyfajta logaritmikus skálát tudok elképzelni. Miért fontos ez neked? Milyen tulajdonságot szeretnél "belőni"? Ha van konkrét eset, szerintem szívesen elmondják többen a véleményüket.

 

Üdv,

CS

Link a hozzászóláshoz

Egy kis mókázásra készül a party-nk.. ezért megegyeztünk, hogy mindenki készíthet magának egy 10-es lénykategóriájú lényt. Nekem egy korcssárkányra esett a választásom.

Méret – Nagy                                                                                    10 LAP

            Testi tulajdonságok     x2

            Alap sebzés                4K6/3 támadás/kör

            Sebzésbónusz             30+

            SFÉ                            2

Tulajdonságok – 165                                                                         50 LAP

            Fizikai max                 ?

            Szellemi max              ?

Plusz végtag – Farok                                                                         5 LAP

Plusz sebzés – Tüskék x2 +2K6                                                       10 LAP

Plusz SFÉ – x5                                                                                 15 LAP

Extra érzékszerv – Infralátás/Szaglás                                    10 LAP

A tulajdonság maximumok meghatározása lenne jelen esetben a kérdés :)

Link a hozzászóláshoz

Szia,

Szerintem ez például sarkalatos bénasága a lényalkotásnak, ugyanis leírja, hogy fel kell majd szorozni a kétszeresére ezeket - és ezzel ez az amúgy nagyjából érthető érték-különbség a tulajdonságok között elkenődik teljesen. A "Testi tulajdonságok" fejezetnél írja, hogy egy óriás lény 12-es ereje felszorzódik 60-asra. Így nyilván a maximumok is fel fognak menni ilyen arányban. Tehát a nagy lényed összes fizikai tulajdonsága kétszer akkora lesz, mint amennyi pontot költesz rá. Semmi nem utal rá, hogy a maximumok esetében ez a szorzó ne élne. A sebzésbónusz egyébként Nagy lényeknél 30-as erő felett kezdődik, és közepeseknél 15-ösnél, tehát ebből kikövetkeztethető az arányosság elvével, hogy a maximum is 20(+-3)ról 40(+-6)ra kell, hogy módosuljon.

Üdv,

CS

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...