Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Szituációs Helyzetgyakorlatok Versenye


Recommended Posts

S ím eljövé azon idô, mikoron újabb okosságok kerülnek ki e fórumba. Vagy mi a szösz.

Tehát akkor némi konkrétum a sok homályosítás és ködösítés után.

:arrow: 2 szekcióra lesz osztva a verseny. 1 szekció alap rész: 1., 2. és 3. forduló, 2. szekció haladó rész: 4. és 5. forduló.

:arrow: minden szituációra pontokat kapnak a versenyzôk, amelyek alapján megy az értékelés. A 4. és 5. fordulóba való bekerülés egy adott ponthatár elérésétôl függ. Amennyiben a versenyzô az elsô 3 forduló alatt elegendô pontot gyűjtött, mehet tovább a 2. szekcióba, (mint forma1ben az idômérôk Q1 és Q2). A 4. é s 5. fordulóba csak a legjobbak, (jelentkezô számtól is függ hányan, és milyen arányban) kerülnek be.

:arrow: A fordulók körönkönt nehezednek (minél magasabb szintű, annál nehezebb ? elviekben).

:arrow: Fordulóról, fordulóra változik minden, helyszín, karakter, szituáció ? csak a játéktér nem változik, továbbra is a Nyári tábor keretein belül fog zajlani a verseny. Ennek következtében igenis elôfordulhat olyan helyzet, hogy a JK-nak olyan karaklterrel kell feladatot megoldania, amit egyáltalán nem kedvel, és/vagy nem is ismer.

:arrow: A verseny terveink szerint a következôképpen fog menni:

JK megkapja az elsô két szituációját, amelyre van összesen írásban X perce gondolkodni. Ezt megkapja minden jelentkezô, és egyszerre fogja mindenki kitölteni. Egyesével elmondják szóban a megoldásokat a versenyzôk, utána rögtön megkapják a 3. szituációt is. Tehát JK elmondja a megoldásait a szituációkra, és utána megkapja a 3. szitut. Azzal elvonul vmi helyre van rá x ideje kidolgozza úgy, mint az elsô két fordulóban, majd elmondja szóban és ezzel végzett is az elsô szekcióval.

A jelentkezôk száma alapján történhet persze kissébb-nagyobb változtatás e téren, mivel ha sokan vagy kevesen vannak akkor, h jobban pörögjön a verseny lehet, h egyben kapják meg a versenyzôk a 3 a kidolgozandó szituációt egyszerre és egyben fogják elmondani is ôket.

A 2. szekció is ugyanúgy fog lemenni, mint az elsô. A végén összpontszám alapján eredményhirdetés.

:arrow: A tervek szerint e módszerrel a játékosoknak szekciónként kb 1 óra (az elsô kicsit kevesebb a második kicsit több) lesz ? de ez még függ a versenyzôk számától :arrow: 3 induló esetén elképzelhetônek tartom, h egy napon, uszkve 1,5 óra alatt le lehet pörgetni mind az 5 fordulót.

:arrow: Amíg az egyik versenyzô szóban magyaráz, addig a többiek azt csinálnak, amit akarnak, de nem zavarhatják azt, aki épp mondja a megoldását ? tehát el is mehetnek a helyszínrôl, csak ne legyenek üresjáratok, tehát mindig legyen aki mondja a megoldását (megoldásait). Hpgy ki mikor megy be szóbelizni, annak a sorrendje teljesen mindegy, történhet számhúzás alapján, vagy egyéni megegyezés, vagy akár a véletlen alapján vagy ahogy akarják...

:arrow: A sokat emlegetett pontozás, még sajnos nincs véglegesítve, a késôbbiekben még pontosabban le lesz írva (tétel+definíció). Tehát:

1. Mi alapján jobb egyik megoldás mint a másik? ? stílus, karakter és jellemhűség (igen bizony kérem, hadijogarral a domvik pap ne szúrjon hátba egy ártatlan civilt :D), feltétel- avagy feladatpontok (lesznek adott szituációknál feltételek, amelyek teljesítése vagy pontot ér vagy egyáltalán a feladat teljesítésének feltétele), feladatmegértés (ha nem volt szájba rágva, leírva konkrétan, h mi is a céál, akkor jön csak ez be).

2. Adott kaszt, karakter valamint a környezet felhasználásának, módja, mértéke (természetesen a lehetôségekhez mérten).

3. Mennyire újszerű, egyedi, ötletes a megoldás? (?tűzkitörés, tűzkitörés, tűűűűűűűzzzkitörééésss!!!? :roll: )

:arrow: Amit nem kívánunk pontozni, az a szerepjáték, hangulat. Lesz egy rendes szerepjáték verseny, amely több napos rendesen értékelik, potnozzák, stb., akkor azt minek vegyük még bele. Ráadásul a versenyzôknek idejük sem lesz kijátszani a karaktereket, amiket nem is ismernek, nem ôk alkották, stb. Tehát nem.

:arrow: Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a verseny folyamán nem szeretnénk (vagy csak kis mértékben :tuzes: ) befolyásolni a szerencse tényezôjét, ezért minden kockadobást szeretnénk kidobatni, amennyiben szükséges ? ez a rész még átbeszélés alatt van, ugyanis nagy mértékben függ(het) a jelentkezôk számától ? ugye attól függ mire van idô. Ha nincs idô dobálgatásra, vagy túl sok a kockadobás, akkor átlagolunk és azzal fogunk számolni.

:arrow: És végül a jutalmazás. Szeretnénk több módon is megejteni a versenyzôk díjazását, amely megint csak függ a versenyzôk számától.

Díjak: könyvek, érmek, esteleg serleg, oklevél, valamint még 1-2 meglepi ajándék (szervezés alatt).

Ha minden jól megy a nem túl távoli jövôben fel fog kerülni 1, de lehet, h akár két példa szituáció is, hogy lehessen sejteni nagyjából mi is várható.

Kérdések, óhaj, sóhaj, panasz ide a fórumba.

A szövegben maradt elgépelésekért utólag is elnézést.

@huszár

Link a hozzászóláshoz

Egy-két (fontos) dolog számomra nem teljesen tiszta. Kérdések:

1. Nem írod, hogy mit lehet felhasználni a verseny alatt, és mit nem. NyT-s karakteralkotást lehet? ETK-t, szabálykönyveket? Saját jegyzeteket? stb.

2. Akkor mindenki végighallgat(hat)ja a másik megoldását? Ez jó is, meg nem is. Jó, mert így lesz belőle közösségi program, meg így tudunk egymástól tanulni. Rossz, mert lelövöd a poénodat, aztán lehet a következő körben meg más fogja felhasználni ugyanazt. Vagy mi van, ha ugyanabban a körben ketten ugyanazt az ötletes, jó megoldást találták ki? Akkor aki másodiknak adja elő, úgy lesz titulálva, hogy biztos csak kopizta. És ugyanez fordítva is fennállhat.

És egy vélemény:

Ha a taktikára és gondolkodásra akarunk rámenni, akkor szerintem a kockadobást ki kéne venni a játékból. Ugyanis a kocka úgy is hozhatja, hogy egy "rosszabb" megoldás a jó dobások miatt jobb eredményt és több pontot ér el, mint egy "jobb" megoldás rossz dobásokkal. Továbbá nagyon húzhatja az időt, még kevés játékos esetén is. Mindössze 4-5 versenyző esetén is bőven elhúzódhat, ha mindenki kihoz egy ~50k6-os sebzést (ami túlzásnak hangzik, de láttunk mi már vérpisti versenyt, igaz?), akkor azt számolhatjátok.

Link a hozzászóláshoz
Egy-két (fontos) dolog számomra nem teljesen tiszta. Kérdések:

1. Nem írod, hogy mit lehet felhasználni a verseny alatt, és mit nem. NyT-s karakteralkotást lehet? ETK-t, szabálykönyveket? Saját jegyzeteket? stb.

Alap, témaindító hozzászólásom, melyben két helyen is le vagyon írva a kérdésedre a válasz, gondoltam az elözô hosszabban nem ismétlem önmagamat.

Link a hozzászóláshoz

Elolvastam verseny le(meg)bonyolítására vonatkozó leírásokat. :) Szóval nekem 8, de azt hittem ez valami jópofa vicces játék lesz, ennek megfelelőn, laza, és inkább humorközpontú közösségi játék, ahol a legeredetibb és/vagy humorosabb, vagy elképesztőbb megoldás kerekedik felül.

De most így az jött le, hogy ez valami huhhh de izzadós, meg vakbél komoly dolog lesz. :)

Nem lehetne ezt egyszerűen úgy, hogy kiírtok egy meghökkentő szituációt (vagy többet, és lehet választani) amire az ember fia egy papírlapra leírja a megoldását. Aztán pár kategória alapján elbíráljátok (legviccesebb, legvalósabb, legfurfangosabb, legrosszabb, stb.)

Na mindegy ám, csak hangosan gondolkoztam. ;)

Link a hozzászóláshoz

Hah.. ez amolyan szigorlat/érettségi jellegű cuccnak tűnik :)

Amúgy ez a jutalmazzuk dolog sem annyira tiszta.. serleg, érmek, könyvek.. mi van ha csak 3 ember jelentkezik? Akkor az a 3 kap mindent? Szvsz érdemesebb lenne csak a nyertest jutalmazni, de azt rendesen :)

Ezeket a fordulókat is át kellene gondolni. Elég hosszadalmasnak tűnik, és jobbára - még ha el is mehetnek a játékosok üresjáratban - leköti a résztvevők idejét, főleg ha sok jelentkező van. A táborban lesznek ugyan szabad részek a napok, esték folyamán, viszont szvsz illene belekalkulálni, hogy a résztvevők lehet, hogy nem csak ezt a programot preferálnák, szeretnének mondjuk sportolni, nem magust szerepjátszani, citadellázni, főzni, beszélgetni, inni (persze csak üdcsit :) ), munchkinolni, énekelni, fejen és kézen állni stb. A szervezőkről nem is beszélve.. a táboridejük nagy része elmegy erre a többfordulós, bentülős miacsudára. Ha már amúgy is hagyományt akartok teremteni ebből, lehetne ez a főpróba, majd kiforrja magát.

Bocs, hogy belekottyantottam, csak gondoltam hátha segítek ;)

Link a hozzászóláshoz

valóban.

valóban.

és nem. :)

Daru: Az egyik alap ötlet az az volt, h mindenki húz néhány szitu közül és ugy lesz lejátszva a dolog. de amint arra TAO kolléga felhívta a figyelmemet, nem tudom ki milyen érzésekkel a távozna a helyszínről, amikor "a nyertes sokkal könnyeb szitut húzott bezzeg, mint én!!" mondatok hangzanának el mindenhonnan.

A másik, h kinek mi a vicces helyzet? Ez sztem túl relatív különösen ahhoz h verseny legyen belőle...

Továbbá lehetne igy is amugy is meg még kb 24 féleképpen. Valahol meg kellett húzni egy határt és most itt volt. Köv évben maximum áshová rakjuk ennyi.

Néhány hónap agyalgatás alatt jutottunk ide, h akkor ez legyen komoly verseny és az emberek közötti tudást kreativitást mérjük.

De ha nagy rá az igény, akkor zokszó ( :|:siros::gepes::roka: ) nélkül eldobjuk és megcsináljuk funra az egészet :)

És egy kérdés? Mi alapján döntöd el, h melyik megoldá volt a viccesebb, furfangosabb, poénosabb? És ha valóban 20 emberből 8 ugyanazt csinálja???

Felon: Díjazás nagyban függ az indulók számától.ha 3 van akkor ők rendesen lesznek jutalmazva... ha 15 akkro meg az első 3 lesz rendesen jutalmazva.

Mit mondjak az időmenedzselésre? Nincs jobb 5letem. Vanmásiuk az még rosszabb, van 3 az teljesn más van 4.,5.,6. és 26dik is.

A résztvevők idejének lekötésének minimalizását meg így tudtuk a legoptimálisabban és leghatékonyabban megoldani.

A poénokról meg az izzadós dolgokról annyit, h lesz a versenyben olyan csaar amitől nem igazán érzi majd magát az ember egy izzadós pokoli vizsgán :D:tuzes:

TAO: a tiedre meg válaszoltam már gtalkon :)... - és ezen választ megosztok mindenkivel táborban, de nem itt egy abszulút publikus fórumon. Esetleg Pmben :))).

Link a hozzászóláshoz

Igazából rájöttem mi a problémám (wow, miket tudok. :) ) Mint volt versenyszervező, azt tapasztaltam, hogy a NYT-ben (értelem szerűen) a fő hangsúly a modul megoldása. Ez az idő 70% elviszi. A maradék 30-ból táplálkoznak az alternatív programok, de ebből jelentősen kiemelkedik a Mácskiny, és a Kalandozó kvíz. Most nem tudom, lesz a vérpisti, de szintén jelentős szeletet vesz el ez is, és akkor a live-ozásról, más RPG-ről, fociról, pinpongról, kosárról, vizipistolyozásról nem is beszéltem (igaz, hogy ezek már azok a tételek amit nem mindenkit érint).

Tehát érezhető, hogy az újdonságok megszervezéséhez elég kicsi a mozgástér. Csak azért aggódom, nehogy leszervezzétek nagyra, és akkor velem együtt 4-en oda állítunk, hogy na akkor mi neveznénk. Tehát érdemes figyelembe venni hogy újszerű a dolog, kísérlet, és ennek fényében lehet célszerűbb először könnyed formában, lazán megszervezni. (most nem viccességre gondolok, csak nem kell nagyon bonyolítani).

Azt biztosan tudom, hogy akik itt érdeklődnek, és "párbajra" jelentkeznek, azok egy pillanatig sem fogják firtatni, hogy kit miért ítélt jobbnak a "bíróság". Nekünk ez játék, szórakozás, nem létkérdés (megtapsoljuk a nyertest, azt elmegyünk focizni :D ). Ezért is hajlok én a humoros dolog felé, hogy ne legyen ez véresen komolyan véve, inkább egy üde színfolt legyen a NYT-ben.

Az meg megint csak tapasztalat, hogy bármilyen rendszert, bármilyen pontozást találtok ki (meg úgy bárki), valaki (de legalább egy fő) úgy is méltatlankodni fog. Egyszerűen: "Van akivel nem lehet jót cselekedni" Jézus. Szóval annyira agyaljatok, amennyire szükséges. :)

Aztán ha nagy érdeklődésre tesz szert a játék, és egyre többen neveznének, esetleg jövőre már "hivatalos" porgrammá válik, akkor nosza neki, lehet szabálykönyvet is írni neki. ;)

Leszögezem: Ez csak tanács, ötlet, segítség. Nem kötekedés, vagy ellenzés. Bárhogy szervezitek én benevezek. ;)

Link a hozzászóláshoz
Igazából rájöttem mi a problémám (wow, miket tudok. :) ) Mint volt versenyszervező, azt tapasztaltam, hogy a NYT-ben (értelem szerűen) a fő hangsúly a modul megoldása. Ez az idő 70% elviszi. A maradék 30-ból táplálkoznak az alternatív programok, de ebből jelentősen kiemelkedik a Mácskiny, és a Kalandozó kvíz. Most nem tudom, lesz a vérpisti, de szintén jelentős szeletet vesz el ez is, és akkor a live-ozásról, más RPG-ről, fociról, pinpongról, kosárról, vizipistolyozásról nem is beszéltem (igaz, hogy ezek már azok a tételek amit nem mindenkit érint).

Tehát érezhető, hogy az újdonságok megszervezéséhez elég kicsi a mozgástér. Csak azért aggódom, nehogy leszervezzétek nagyra, és akkor velem együtt 4-en oda állítunk, hogy na akkor mi neveznénk. Tehát érdemes figyelembe venni hogy újszerű a dolog, kísérlet, és ennek fényében lehet célszerűbb először könnyed formában, lazán megszervezni. (most nem viccességre gondolok, csak nem kell nagyon bonyolítani).

Azt biztosan tudom, hogy akik itt érdeklődnek, és "párbajra" jelentkeznek, azok egy pillanatig sem fogják firtatni, hogy kit miért ítélt jobbnak a "bíróság". Nekünk ez játék, szórakozás, nem létkérdés (megtapsoljuk a nyertest, azt elmegyünk focizni :D ). Ezért is hajlok én a humoros dolog felé, hogy ne legyen ez véresen komolyan véve, inkább egy üde színfolt legyen a NYT-ben.

Az meg megint csak tapasztalat, hogy bármilyen rendszert, bármilyen pontozást találtok ki (meg úgy bárki), valaki (de legalább egy fő) úgy is méltatlankodni fog. Egyszerűen: "Van akivel nem lehet jót cselekedni" Jézus. Szóval annyira agyaljatok, amennyire szükséges. :)

Aztán ha nagy érdeklődésre tesz szert a játék, és egyre többen neveznének, esetleg jövőre már "hivatalos" porgrammá válik, akkor nosza neki, lehet szabálykönyvet is írni neki. ;)

Leszögezem: Ez csak tanács, ötlet, segítség. Nem kötekedés, vagy ellenzés. Bárhogy szervezitek én benevezek. ;)

Ezzel teljesen egyetértek. :)

Link a hozzászóláshoz

Azért azzal a 70%-kal kötekednék :D

Nem egyéni vélemény, hogy túl kevés hangsúlyt kap maga a játék, mondjuk a sport rovására, így sok az üresjárat :D :D

Abba viszont nem kötök bele, hogy újdonságot nehéz tálalni úgy, hogy kellő jelentkező is legyen.

A szituációs helyzetgyak versenyre egyébiránt én azért nem neveztem, mert neve alapján szabad improvizációnak tűnik, azonban ez egy szabályismereti megmérettetés. A név tehát félrevezető, és sokkalta nyitottabb vagyok egy olyan versenyre, ahol tényleg szerepjátékos és nem statisztikai formában kell megoldani egy szituációt :)

Épp emiatt indítottam most a boszit is a táborban, mert rám fér a gyakorlás a hirtelen helyzetek kibeszélésében, az pedig főképp beszédre épülő kaszt :D

Legközelebb küldjetek be egy 0. szintű, segítők nélküli diplomatát vagy kapás parasztot a durvulásba :) Véleményem szerint sokkal viccesebb is lesz :)

Link a hozzászóláshoz

Én ott ültem és nem tűnt úgy ,hogy ez egy statisztikai dolog vagy ahogy írtad "szabályismereti megmérettetés".

Köze nincs hozzá , arról van szó , hogy szellemi képességeidet felhasználva , látva az adott helyzetet , ismerve a környezetet, hogyan is cselekszel percek töredéke alatt és nem ülsz le órákon át gondolkodni.

A srácoknak jövőre sokkal pörgősebb lesz ,sztem a programja , szóval akkor már én is szívesen kipróbálom.

Arról meg hogy mi szoc kari hát :D játékostól függ , egy boszi sem biztos hogy beszédes:] :tuzes:

Illetve lehet hogy egy Bm beszédesebb vagy esetleg egy sámán :D

Minden csak a mögötte álló, őt vezető embertől függ, lásd idén @huszár nemhiába nyert :].Grat így utólag is @-nak :] . Vannak helyzetek mikor nem jutnak szóhoz az emberek , mikor a báttyó vagy a nagybácsi sokat beszél ,de üsse kő :D lehet helyzetet teremteni :D

Link a hozzászóláshoz

Ez esetben elnézést a kellő, kézzelfogható tapasztalatok nélküli véleményezésért :):oops:

de másodkézből elkapva az események hírét, a játékosok által vázolt helyzetből, sem tűnt másnak a dolog, mint az elsődleges szabályolvasás után.

Majd legközelebb én is ott leszek a nézők között,és akkor tévedések nélkül tudok majd épüléstekre szolgáló véleményt mondani :twisted:

@ gratulálok itt is a díjadért, ahogyan a csapatnak is :)

Link a hozzászóláshoz
Én ott ültem és nem tűnt úgy ,hogy ez egy statisztikai dolog vagy ahogy írtad "szabályismereti megmérettetés".

Köze nincs hozzá , arról van szó , hogy szellemi képességeidet felhasználva , látva az adott helyzetet , ismerve a környezetet, hogyan is cselekszel percek töredéke alatt és nem ülsz le órákon át gondolkodni.

itt kezdeném az élménybeszámolót, mert itt a legegyszerűbb a lényeget összefoglalni... mint írtam, üde színfolt a táborban ez a szervezés... és köszönöm azoknak, akik szervezték... :) egész jól sikerült megoldanom a feladatokat is, a nehezítés ellenére is, bár nem a legtökéletesebben... ;) jövőre viszont majd félhettek... remélem ott leszek, nah, meg azok is, akik jobbak voltak nálam... :-PPP és tudom, hogy teszt volt egyelőre... azért egy emléklapot hiányoltam... de bízom benne, hogy jövőre minden könnyebb és zökkenőmentesebb lesz... :)

Ceripapa: ez részben igaz, én pl. az 1. fordulóban ki sem nyitottam a könyveket, csak a józan paraszti észt használtam... viszont a másodiknál azért szükséges volt az, hogy a kasztokat ismerd.... segített a megoldást...

@huszár: bár utólag rájöttem, hogy felesleges volt fát döntögetni... elég lett volna egy vagy két kötelet átcsáklyázni a folyó felett, aztán mehetett volna a mászás... a kérdés, és a lovak is megoldatók lettek volna... :D kapok + pontot? ;)

Link a hozzászóláshoz
@huszár: bár utólag rájöttem, hogy felesleges volt fát döntögetni... elég lett volna egy vagy két kötelet átcsáklyázni a folyó felett, aztán mehetett volna a mászás... a kérdés, és a lovak is megoldatók lettek volna... :D kapok + pontot? ;)

Szerintem nem. Ha jól emlékszem (éjjel meghallgattam a feladatok egy részét @-tól és BM-től) a kariknál csak 3-3 méter kötél volt. Csáklyázás tehát kizárva. :)

Link a hozzászóláshoz
@huszár: bár utólag rájöttem, hogy felesleges volt fát döntögetni... elég lett volna egy vagy két kötelet átcsáklyázni a folyó felett, aztán mehetett volna a mászás... a kérdés, és a lovak is megoldatók lettek volna... :D kapok + pontot? ;)

Szerintem nem. Ha jól emlékszem (éjjel meghallgattam a feladatok egy részét @-tól és BM-től) a kariknál csak 3-3 méter kötél volt. Csáklyázás tehát kizárva. :)

és ez honnan derült ki? ;) nah, akkor javasolnám, hogy a teljes társaság legyen kidolgozva (pl. esetünkben mind a 3 karakter, legalább felszerelésben, és ha varázstudó, akkor pl. Mp-ban), mert ezt nehezebb lett volna módosítani a szóbeli részen, ha már írásban így kezelted... ööö... akkor tovább keresem a kiskaput... voltak a fákról lógó liánok? :tuzes:

és ha jól értelmezem, az, hogy te mennyire rendelkezhetsz a társakkal, egyrészt az együtt töltött idő függvénye, másrészt annak a függvénye, hogy mennyire vagy vezéregyéniség... :)

egyúttal reménykedem, hogy jövőre többen is neveznek a versenyre... :)

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...