Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Jelhordozók, avagy kik is ők?


Rayen Reval

Recommended Posts

A Tier-t meg a könyvet hagyjuk ki , hisz maximum a másik 8 jelhordozó lett volna képes még erre:

1. A fő smaragdmágus, 2. Eligor, 3. Jak, 4. Kaorkau, 5. Az egyik dorani Alapító, 6. Egy rehynn, 7. A Titkos Szekta nagymestere, 8. Chei.

Megkérdezhetem, hogy ezen személyek Jelhordozó mivoltukról hol olvashatok bővebben?

Tier sorsát majdnem minden regényben említik, de a többi személy fent említett szerepéről eddig nem tudtam.

Link a hozzászóláshoz

Van egy szép kis jóslat ami taglalja a jelhordozók ki voltát.

Jakyrte egyik könyvbe testvéreként köszönti Tiert...

Amúgy van 1-2 fórum ami ezzel foglalkozik.Csak 1 kérdéses illető maradt.

De az üzleti alap miatt valószínű, hogy titokban marad és megy találgatás .

Szóval csak figyelni kell ,de a másik fontos dolog ,hogy a kártya mikor egybe volt még a szerepjátékkal akkor kijött 5 jelhordozó:

Eligor, Jakyrte, Tier, Mogorva és a titkos szekta nagymestere.

Amúgy a szép kis versike amit egyik delta oldalon találtam ez:

Bizonyság lesz egykor a Smaragdurak léte...első smaragdmágus

Örök álom száll majd Hercegre, a Kékre... Eligor

Megtér árulója ős császári vérnek... Jakyrte Jak Cyr

Sárkányfejedelme jő a Szépek Népének...Kaoraku

Töretlen lesz majdan az Õsmágus magánya... ?

Egy a Hetek közül sós tengerre szálla...deynn

Szerzetesek nagyja rejtelmeket felfed... A Titkos Szekta magymestere

Hazatart Mogorva élén sok ezernek... Mogorva Chei

Utolsónak marad...Gorduin

Ez nem egy "szép kis versecske", ez A Prófécia... :D

A Hetedkori Jóslat... pontosabban abból egy részlet, ha jól tudom.

Link a hozzászóláshoz

A Szépek Népe természetesen az elfek.

Igen utalhatna ,csak az Inomis könyvbe, a fehér mtk-ba megjelent egy jövőkor. Akkoriban Gáspár az inominál volt ha nem tvedek ,mert még messze nem volt akkor Tuan.

Szóval a történet szerint újraalakul a sárkányszövetség , ami az elfek és a niareiek között lesz.

És mivel a császár kiterjeszti hatalmát a szövetségre, aki elméletlieg kaoraku ynevi megtartója, így nagyon értelmethető ennek a dolog.

És egy elf már amúgy is akad a felsőbb elf vezetésből.Ha mondhatjuk elfnek :D

Link a hozzászóláshoz
A Szépek Népe természetesen az elfek.

Igen utalhatna ,csak az Inomis könyvbe, a fehér mtk-ba megjelent egy jövőkor. Akkoriban Gáspár az inominál volt ha nem tvedek ,mert még messze nem volt akkor Tuan.

Hát azért az Inomi-s dolgokat kevesen tekintik szilárd alapnak... pláne a nyolcadkor és az előre kidolgozott jövőkép igen kevés támogatottsággal és népszerűséggel bír.

De végülis akkor sehol sincsen leírva, hogy Kaoraku jelhordozó lenne, jól értem? Ez csak egy elvetemült Doldzsah-pap bedrogozott látomása? :D A drog rossz, ééértem? :D

Link a hozzászóláshoz

Szóval, akkor a Jelhordozók kiléte egyenlőre találgatás tárgya? Kivétel persze Gourduin, akiről a szerző szinte belénk veri ezt a tényt. :)

Előre bocsátva, hogy a MAGUS kártyajátékot nem ismerem, a Gourduin-ciklus-ból kiindulva azt hittem a Jelhordozók valami félisteni reinkarnációk, akik függetlenek az Ynevet uraló égiektől.

Ennél fogva Chei, ki Arel papja -Kegyeltje?- valahogy nem illik a sorba...

Szégyellem magam és vezeklésképpen 20x elcitálom az ETK Bevezetőjét, de leírná nekem valaki ki az a deynn? :oops:

Link a hozzászóláshoz

rehynn akart lenni csak elírtam :D

Jelenlek ismert neveik: Hariniann, Oidile, Shim-shioan, Tagernie, Asshiel, Rannien és Horianar. Vélhetően ők az urai az elfek állítólagos Hat Városának.

De nem találgatás a többi eléggé nyíltan látszik, hogy ki jelhordozó biztosan vagyis az az 5.

Amúgy ők maguk a kilencek akik alkották Ynev mindenségét , és hogy tudják művük helyes , halandók közé vegyültek.

Minden korban csak egynek adatott meg az emlékezés hagyománya.

De volt sok alkalom mikor ki akarták játszani. És vannak porhüvelyeik kik túlélték átlényegülésük. Itt Athalay-ra gondolok.

És pl vannak olyanok kik fel emelkedtek mint ugye az említett elfek.

De a jóslatból eléggé értelmezhető nagy része. Amik a kártyában is megjelentek anno.

Link a hozzászóláshoz

Aprócska pontosítás.

A Jelhordozók alkották Ynev világát,de látva az ,hogy művük nem tökéletes úgy döntöttek ,hogy alább szálnak a halandók közé.

Majdnem. A Kilencek alkották Ynevet, nem a jelhordozók. A jelhordozók a Kilencek ynevi manifesztációi.

9 kor van, minden korban új alakok a jelhordozók és csak északiak lehetnek, a régi jelhordozók pedig eltünnek.

Tudomásom szerint nincs sehol sem kijelentve, hogy csak északiak lehetnek. Elvileg szerintem akárki lehetne jelhordozó... az viszont igaz, hogy az ismert jelhordozók többsége északi származású. Vagy tudsz forrást megjelölni erre az "északi" dologra vonatkozólag?

Link a hozzászóláshoz

Gáspár András mondja ezt, vagyis a teremtő:

http://www.deltavision.hu/forum/viewtopic.php?pid=6393

2008-10-28 19:25:15

Gáspár András

Moderator

Regisztrált: 2008-08-07

Üzenetek: 325

@ Asmodeus: Athalay már nem jelhordozó, árnyéka csupán egy hajdani avatárnak. Jakirte Jak bebeszélte neki, hogy van mit keresnie a világban ? hogy igazat mondott-e, kiderül a maga idejében.

A jelhordozók mind északiak; ez a terület volt a korok előtti háborúban alkotóik, a Kilencek birodalma. Chei azért települt át délre, hogy velük és Kránnal egyszerre dacolhasson.

Link a hozzászóláshoz

Érdekes. De mondjátok el nekem, ha beköszöntene a 8-ad kor, mi történne? Kihalványulnak, átlényegülnek a manifesztációk?

Egész pontosan arra vagyok kiváncsi, hogy mi történne Kaorakuval aki már most Isten, vagy legalábbis isteni hatalommal rendelkező entitás.

Valamely módon megölnék, hatalmát vesztené? Az átlényegülés megsemmísitené? Vagy csupán árnyéka lenne korábbi önmagának? Ez azért is kérdéses, mert tudtommal Kaoraku a hetedkor elött született, tehát akkor már volt 9 manifesztáció, jelhordozó meg ugye születésétől fogva az az ember, "sárkány".

Meg egyébként is, kaoraku elméletileg nem sárkány, csupán annak hiszik.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Darabolo;

ha még nem tetted, érdemes elolvasni A Teremtés titkos történetét. Ennek végén épp  Kilencekről, s avatárjaikról, a Jelhordozókról esik szó. Idemásolnám a vonatkozó bekezdéseket, de kissé szűkében vagyok az időnek.

A lényeg az, hogy - bár ezzel gyakorta ők maguk sincsenek tisztában - a Jelhordozók egyike sem az, aminek látszik. Ebben Kaoraku sem kivétel.  Egyebekben az ő esete egy kicsit más. A Sárkány szubsztanciája, ha jól emlékszem, jelenleg a kilencedkorban alussza álmát. Álmainak intenzív kivetülései jelennek meg az egyes korokban az arra kiválasztott halandóknak, így tévén őt cselekvő részesévé Észak-Ynev történelmének. Igen, a dolog kissé enigmatikus, de ez van. Súlyosbítja a helyzetet, hogy csak nagy vonalakban emlékszem ; a "valahol-valami-ilyesmit-olvastam" tipikus esete. :) 

Link a hozzászóláshoz

Ez a jelhordozós téma egy  összevissza írt elképzelések, kusza ellentmondó halmaza. Gondolok itt például  ilyenekre, hogy Jakirte Jak Cyr sokáig jelhordozó volt aztán hirtelen csak tévesen azt hitte magáról, majd aztán újra az lett.
Ha jól tudom most ott tart a "hivatalos" koncepció, hogy az ötödkorban  kyr testbe kényszerítették mind a kilencet (amivel egyébként sikerült aktivizálni Orwellát is), eszerint  az elképzelés szerint Kaoraku nem lehet jelhordozó.
 

Link a hozzászóláshoz
10 órával ezelőtt-kor tetra írta:

Szóval Kaoraku tényleg sárkány, mert ha találkoznál vele nem látszana annak! Értem már! :mrgreen:

Ad20-as mágusban irták róla, hogy a köznép hiszi csak sárkánynak, és valószinüleg népe útólsó egyede.

Attól független h a d20 rendszer egy fo. attól még a történetei elméletileg hivatalosak!

@bűvdudás hol találom a teremtés titkos történetét, belinkelnéd?

Link a hozzászóláshoz

bűvdudás:

"Ami az athalayt illeti, az valóban nem kyr találmány. A kyrek legkomolyabb vívmánya az volt, hogy az összes jelhordozóval fajtájukbéli testet öltettek. Ezen a módon akartak belefolyni a Nagyok tervébe, de csak Orwellát sikerült megébreszteniük - a következményeket mindenki ismeri."

Mint írtam ez egy teljesen átgondolatlan  kusza gyakran egymást ütő koncepciók halmaza. Most nem találom de ha jól rémlik Jakirte azért lehet megint jelhordozó mert ő hatalmasként koronként ilyen testbe tud újjászületni, ami megint csak érdekes kérdéseket von maga után.

Egyébként a jelhordozóság az alapoknál nem volt ennyire túltolva (nagyok vs egy stb..) ők voltak a kiemelkedettek között is a kiemelkedettek az igazán kemény arcok .....  

Link a hozzászóláshoz
6 órával ezelőtt-kor Shen írta:

Mint írtam ez egy teljesen átgondolatlan  kusza gyakran egymást ütő koncepciók halmaza. 

Üdv!

Ez bizony így van, kettő okból is. 

Az egyik, hogy a MAGUS eredeti világának ez nem része. A Novák Csanád (főleg Észak-Ynev) és Nyulászi Zsolt (főleg Dél-Ynev) által kidolgozott MAGUS-ban szó sincs erről, a kiválasztottság inkább a kalandozók egészének sajátja, persze lényegesen máshogy. Nem véletlen, hogy a MAGUS játékrendszere a mai napig nem tud mit kezdeni a dologgal, nem csak úgy, hogy egyáltalán nem jelenik meg benne (ok, nem feltétlenül kellene, hogy a jelhordozó játszható legyen, de pl. a papi mágia immunitás belefért volna a szabályokba, ha gondolnak rá, de nem gondoltak rá, mert nem is volt ilyen ötletük), de még a hozzá kapcsolódó GA-féle Ynev teremtéstörténet utólagosan a MAGUS-ra erőltetett katyvasza és az általa keltett (kellene, hogy keltsen) anomáliák sem jelennek meg a játékban, pl. az istenek egymáshoz való viszonya tekintetében. 

A másik ok, hogy ez egyetlen írónak, GA-nak az agyszüleménye - a MAGUS történetének sajnálatos baklövése, hogy éppen őt kérték fel az első MAGUS regény megírására, mivel az író-vénájú alkotó (Nyúl) éppen sorkatonai szolgálatát töltötte... - és benne is csak később körvonalazódott ez a koncepció - legalábbis az olvasó közönség elé később tárta. A Karneválban esik csak szó igazán a jelhordozóságról, és azóta sem derül sok részlet ki erről a regényekben, csak a Geofrámia az, amelyik műben - a teremtéstörténettel együtt - hozzávetőleges képet kaphatunk róla. (ez 2013-as, szemben a MAGUS 1990-93-as első megjelenéseivel) Nyilván, az addig csak fél utalások formájában létező dolog sokat alakult, és maga az író sem éppen következetességéről híres, mitöbb, önellentmondásért sem kell a szomszédba mennie, tehát nem csoda, hogy ez a részleteiben máig kidolgozatlan koncepció (pl. nincs sehová összegyűjtve, hogy melyik korban kik is valójában a jelhordozók..., csak amikor kell valami nagyot mondani, akkor újabb jeles figurára utalnak így) tele van fura dolgokkal. 

 

Con Salamander és Shen kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Tiszteletben tartva mindenki magánvéleményét az igazsághoz hozzátartozik, hogy az "Ősi titkok láza..." c. kötetben már nem szerepel az a kitétel, hogy az összes Jelhordozót kyr testbe kényszerítették volna. Ott arról van szó, hogy a kyr testbe kötött Jelhordozók keltette erőkoncentráció felébresztette és Kyria ellen fordította Orwellát. 

"A bajt Weila követőinek egy csoportja okozta, mely a Teremtés végső titkait kutatta, és kyr testekben kötötte meg a Nagyok jelhordozó (athalai) avatárjait. Avida Dolort ez a Nagyok háborúja óta példátlan szakrális hatalomkoncentráció ébresztette meg és fordította Kyria ellen"

Mivel én igyekszem a megoldást keresni, ez a szöveg számomra megengedi, hogy néhány athalay kimaradjon ebből; ugyanakkor lehetővé teszi azt is, hogy akár az összes is érintett lehetett valamilyen formában. Nem ismerem mélységében a koncepciót, s mivel főbb vonalakban szimpatikus, nem is "írom le" a homályos foltjai miatt. Tiltott tanokról, a múlt ködébe vesző titkokról lévén szó engem egyáltalán nem zavar valamekkora homály és ellentmondás. 

Akit meg igen, az hagyja ki az ő Ynevéről. Anélkül is működik.  :) 

Link a hozzászóláshoz
On 2018. 08. 28. at 15:48-kor Darabolo írta:

Viszont akkor mondja már meg valaki! 

Az a gond hogy ezt nem lehet megmondani. Egyébként is mit számítana? Tegnap óta a könyvekben szereplő jelhordozó (?toroni hatalmas?) csak Jakirte alakját és páncélját viseli megtévesztve ezzel mindenkit. Hát erre most mit lehet írni. Valóban  hatalmas volt az a baklövés :( .

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...