Gem Kapocs Közzétéve: Március 17, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 17, 2005 A parittyához sok gyakorlat kell. Nem is a kő kilövéséhez. Még az sem nehéz hogy messzire száljon. Parittyával célozni. Na az már valami. Én most úúgy két éve gyakolok parittyával de még mindig nemigazán tudokvele célozni, a kő olyan 1-30 méteres szórással ér még mindig földet. Vagy túl erős vagy túl gyenge, desokkal nehez a megfelelő pillanatban elengedni a szíjat, hogy arra repüljön amerre te szeretnéd. Idéz Link a hozzászóláshoz
Gáljáh Edmund Közzétéve: Március 26, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 26, 2005 Részemről:parittya,dobótőr,hajitóbárd a nagyon fitti.Ha sok pénzam van kézi nyílpuska. Idéz Link a hozzászóláshoz
Aquenor Közzétéve: Március 26, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 26, 2005 Szerintem ha már van vkinek parittya AF ottmár nemannyira számít h kő vagy vasgolyó van ojan ügyes h eltudja aztis jol lőni...hameg szöges vasgolyó akor sp+1.(golyó esetében talán a max táv csökken.)Lehet h ez hülyeség de nekem most értelmesnek tűnik. Másik kérdés parittyával kapcsolatban:ERÕ függvényében nem nő a hatótávja?? Idéz Link a hozzászóláshoz
Gem Kapocs Közzétéve: Március 26, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 26, 2005 Nem nő a hatótáv, mert a parittyánál nem a fizikai erődet, hanem a kő "meglengetésével" nyert lendületet használod ki a kő elhajításánál.A tüskés golyó azért nem működne, mert a gyakorlatban nagy lenne az esélye, hogy a tüskék miatt bennragad a golyó a parittyában, ha pedig a tüskék csak tompa dudorok, az tulajdonképpen semmit sem változtat a becsapódás erején, így a sebzésen sem. Idéz Link a hozzászóláshoz
cather Közzétéve: Március 27, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 27, 2005 Nem nő a hatótáv, mert a parittyánál nem a fizikai erődet, hanem a kő "meglengetésével" nyert lendületet használod ki a kő elhajításánál.A tüskés golyó azért nem működne, mert a gyakorlatban nagy lenne az esélye, hogy a tüskék miatt bennragad a golyó a parittyában, ha pedig a tüskék csak tompa dudorok, az tulajdonképpen semmit sem változtat a becsapódás erején, így a sebzésen sem. ez igaz végülis lehet ezért találták ki az íjjász szabájt valaki anyit mondjon még nekem hogy menyibe kerül egy "tegeznyi/szütyőnyi" paritya lövedék és hány darabb van benne??? ahogy elgondolkozom a lövedék méretén nem lehetet valami nagy ha sokat akkartak magukkal hordani... szóval maximum tenyérnyi nagy lehetett... de ezt már valaki említette... Idéz Link a hozzászóláshoz
Gem Kapocs Közzétéve: Március 27, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 27, 2005 Én azt mondom hogy 15-20 parittyakövet kényelmes egy kis szütyőben magaddal vihetsz, az övedre kötve. Ha van időd és van a közelben olyópart akkor semmibe sem kerül, bár szerintem nagyon nem fogsz egyetlen fegyverboltba sem parityakövet találni Idéz Link a hozzászóláshoz
@huszár Közzétéve: Március 27, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 27, 2005 15-20 db? hmm akkor kissé hülyén fog kinézni ahogyan az öveddel együtt a a derekad is a földig lóg... mert 15-20 db férfitenyérnyi viszonylag lapos kö, annak az összmérete sem elhanyagolható, és a súlya sem.Nem akarok hülyeséget mondani, de szeriontem a rendes parittya kövek súlya min fél kiló volt...ha nem több (1-1,5 kg) tom ez soknak tünik, de gondoljatok bele, h ha ezzel kelett harcolni teljes vértes ellenségek ellen akkor kellett tömege is legyen a fegyvernek, meg lendület is kelett lennie... a parittya bőr szíjai akár egyméteresek vagy hosszabbak is lehetnek, az egyiknek a vége lvégződhet horkba és akkor azt ráá lehet hurkolni a csuklón, és akkor nem kell arra figyelni, h csak az egyik szíjat engedje el az ember továbbá nagyon fontos a rendes csukló gyakorlat, satöbbi... Idéz Link a hozzászóláshoz
cather Közzétéve: Március 27, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 27, 2005 hm ezt értem én de ha nagyobb a súlya a kőnek akkor szerintem nagyobb is a sebzés valszeg azért 1k10/2 mert kiméretü kövek könyü súlyal a parittya meglenditése adja szerintem a lendületet ha jól emlékszem a tanulmányimból bár lehet már nem akkor itt a forgaték nyomatékkal kell valamit csinálni egyébként ha lenne kedvedetek hozzá Gem Kukac és a többiek írhatnánk belőle egy kasztot mondjuk nem tudom milyen állambeli parittyás harcost lehet hülyeségnek hangzik de szivesen láttam volna annó ilyen kasztot is a harcosok barbárok gladiátorok kiegészitőben ha hülyeség azzonnal szóljatok... Idéz Link a hozzászóláshoz
@huszár Közzétéve: Március 27, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 27, 2005 Akkor én szólok!!Szerintem hülyeség, mert a parittyát olyan helyen alkalmazták, ahol kevés volt a fa! Mért tartom ezt fontosnak?Azért mert szerintem az egyértelmű, h az íj/íjpuska az messze jobb, mint a parittya; az íj/íjpuska pontosabb, nagyobb hatótávolságú, gyorsabb, és a kezelésüket megtanulni sokkalta egyszerűbb, gyorsabb, talán könnyebb is, mint a parittyáét.Mindez a Bibliából derül ki, - a parittyás történetet reményeim szerint mindenki által ismert.Nos azért nem íjakat használtak mert sok fa kell az íjvesszőkhöz (lehet velem kötekedni, de aki nem hiszi az járjon utána, - pl: Jeruzsálemben még ma is csak kőből lehet építkezni!!), és magukhoz az íjakhoz is alapanyagként fa kell.Ami mint tudjuk az olyan vidékek, mint Izrael, (akkoriban, és azon a részén) nem volt túl sok, így kialakulhattak olyan fegyverek amik a meglévő alapnyagok felhasználásával működtek.Mivel távolsági fegyverek akkor is kellettek, az állattartás révén bőr is volt és a farkosok és egyéb ragadozók elkergetésére tökéletesen megfelelt a parittya is.Hogy mért mondtam el ezt a rövid kis értékezést?Igen egyszerű oka van.Yneven nem lesz olyan állam, ahol parrittyásokat képeznének, mert az íj elérhető, alapanyag szinte mindenütt van (ahol nincsen ott megoldható, h legyen - pl: Taba el Ibara, de arrafelé nem annyira jellemző az íjászkodás), így nincsen ok arra, h a parittyát tömegesen is alkalmazzák.És akkor még nem említettem a mágiát is, ami szintén befojásolja a parittya elterjedésének esélyét, hiszen a távolsági fegyverek alakalmazása helyett akár a mágia is szóba jöhet....Tehát summázva: (szinte) kizártnak tartom azt, h bármely állam Yneven parittya használatra képezné katonáit.U.I.:Remélem nem lett túl terjengős, a helyesírási hibáimért meg elnézést kérek.Üdvözlettel @ Idéz Link a hozzászóláshoz
cather Közzétéve: Március 28, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 28, 2005 kukac bekell látnom igazad van teljes mértékig és köszönöm hogy reagáltál rá de én akkor is csinálok egy parityást ha meg is kell vesznem Idéz Link a hozzászóláshoz
Aquenor Közzétéve: Március 28, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 28, 2005 Parittyás törp Tárnákban nemsok fa van.... Idéz Link a hozzászóláshoz
@huszár Közzétéve: Március 28, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 28, 2005 Aksi: ehhem jahh a tárnákban télleg nem annyira sok fa van, de ellenben a felszíní telepek ellátják egész tarint jókevdvel-bőséggel, hiszen az eléggé fában gazdag vidék! Amúgy meg a törpék nem nagyon használnak (szvsz) a föld alatt íjat, inkább lándzsát, hajítóbárdot, csatabárdot, rövid kardot, fokost, fejszét hajítanak, hiszen a zegzugos járatokban nem sok hasznát látja a törp a könnyű, s törékeny íjvesszőknek, ráadásul egy törpe járatban nem tutter h el férne egy rendesebb íj :D :wink: :roll: Idéz Link a hozzászóláshoz
TAO Közzétéve: Március 29, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 29, 2005 Minek használnának a törpök íjat, vagy parittyát, ha dobhatnak Tooma-papot is? Komolyra fordítva a szót, a törpökre rá lehet kérdezni, hogy miért nem használnak parittyát, hiszen nincs fájuk, ellenben van rengeteg kövük. Nos a válaszok egyszerűek: 1.a girbe gurba kisebb járatokban nem lehet használni semmilyen távolsági fegyvert, a hatalmas csarnokokban pedig minek? (lásd 3. pont) 2. a törpe népség alapvetően bátor, merész, sőt túlontúl vakmerő is néha, és testalkatilag is közelharcos típus. a távolsági fegyverek használatát szerintem gyávaságnak tartják. 3. ne felejtsük, hogy a törpék Tarinban egyeduralkodók... régebben ork törzsekkel volt problémájuk, hatalmas csatákat vívtak, ma már viszont szinte senki nem háborgatja őket földalatti királyságukban. Csupán a barlangok élőlényeivel és a sötétség szörnyeivel kell felvenni a harcot. Idéz Link a hozzászóláshoz
@huszár Közzétéve: Március 29, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 29, 2005 TAOtól idézem:Csupán a barlangok élőlényeivel és a sötétség szörnyeivel kell felvenni a harcot.hmmm...csupán?!?azért ott él egy, s más, ami azért nem barátságos és megszelídített rackla :roll: :wink: olyan földmélyi szörnyek, amiket elég nehéz legyőzni, sokan vannak, gonoszak, satöbbi.tehát a törpöknek is meg van a mindennapos bajuk.Jhah igen és a földmélyi szörnyekhez még nem soroltam oda Tyrrano démonjainak tömkelegét és egyéb hasonló lényeket.Amúgy kis méretű vagy a testalkatuknak megfelelő íjpuskákat szívesen használják, és kedvelik is. Idéz Link a hozzászóláshoz
Warlock Közzétéve: Március 29, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 29, 2005 A sorokat olvasva felvetődött bennem valami: ha csak a tárnákban bohóckodnak akkor minek nekik repülő izészörny hátasnak? (Rackla)A törpök meg nem minden világban ilyen primitívek, nem értem miért kell lehúzni őket ennyire magusban. Warcraft világában puskákat használnak sőt tankszerű járművük is van, még repülő szerkezetük is! Mindezeket a gnómokkal tudják létrehozni, akik eszesek és szinte a feltalálásra születtek.Kukachuszár írta:Yneven nem lesz olyan állam, ahol parrittyásokat képeznének, mert az íj elérhető, alapanyag szinte mindenütt van (ahol nincsen ott megoldható, h legyen - pl: Taba el Ibara, de arrafelé nem annyira jellemző az íjászkodás), így nincsen ok arra, h a parittyát tömegesen is alkalmazzák. Lehet, hogy mostmár össze tudják kereskedni a fát, de mi volt régen? Idéz Link a hozzászóláshoz
@huszár Közzétéve: Március 29, 2005 Megosztás Közzétéve: Március 29, 2005 Hajj.Na akkor mégegyszer, mert már egyszer begépeltem egy gyönyörű választ, csak az vhogy elveszett.Brrrrrr.Na mind1. Tehát akkor most Warlock írására reagálnék. A sorokat olvasva felvetődött bennem valami: ha csak a tárnákban bohóckodnak akkor minek nekik repülő izészörny hátasnak? (Rackla) Azért mert Tarin telis-tele van szakadékokkal, hatalmas tárnákkal, óriási barlangokkal, járatokkal, miegymással, ahol csak vmi repülő eszközzel lehet közlekedni (pl: van amikor függőlegesen kell ) és erre jók a denevér kutyák (vagyis a racklák). A törpök meg nem minden világban ilyen primitívek, nem értem miért kell lehúzni őket ennyire magusban. Warcraft világában puskákat használnak sőt tankszerű járművük is van, még repülő szerkezetük is! Mindezeket a gnómokkal tudják létrehozni, akik eszesek és szinte a feltalálásra születtek. hmm.Hát én úgy vélem, h a törpök egyáltalán nincsenenek lehúzva a többi fajhoz képest, de lehet h más szerepjátékokhoz képest már igen.De ez értelmetlen és felesleges párhuzamba állítás, mert akkor megint csak a különböző szerepjátékokat hasonlítanánk össze, aminek semmi értelme.De ennyi erővel azt is felvehetnénk, h az emberek mennyire lelettek korlátozva, mert/pedig a war hammer 40000-ben ezt, meg azt tudnak és így-meg úgy... ennek sem értelmét sem alapját nem látom Lehet, hogy mostmár össze tudják kereskedni a fát, de mi volt régen? Hát jó.Lássuk mi volt régebben. A fa alapanyag hiány egyetlen vidéket (lakott vidéket; ezért nem sorolom ide a déli jégmezőket) érint és az a Taba El Ibara.Régebben ezen a vidéken hatalamas őserdő terült el, csak aztán a faj háborúk korában az ősi mágiáktól megkinzott környezet elsivatagosodott (egyes nézetek szerint amund varázstudók űzték el az esőt), és lassan elnéptelenedett.Majd megjelentek a dzsadok mint a dzsennek és emberek keveréke (vagyis az ember térhódítása történt). Nos nekik lehetett egyedül problémájuk a fa hiánnyal, és ők úgy oldották meg, h a Sheral déli lejtőin lévő erdős területekről szerzik be a fát, amit aztán leúsztatnak a folyón a megfelelő helyre.Ezt így oldottákmeg már elég régóta és még ma is így történik.Ennyi. Idéz Link a hozzászóláshoz
sropi Közzétéve: Április 16, 2005 Megosztás Közzétéve: Április 16, 2005 A törpék egyáltalán nincsenek lehúzva, sőt szvsz csak azért nem az ő államuk a domináns, mert számuk csak lassan gyarapszik.Kovácsolásban, mágikus fegyverek készítésében, építészetben (jó kis erődök építésében is) ők a leegjobbak, harci tudásukat sem kell szégyellniük, a varázslás sem idegen tőlük. Mi kell még?Egyedenként se gyengék, de mint faj, mint társadalom még erősebek. Idéz Link a hozzászóláshoz
Mr.Bean Közzétéve: Április 16, 2005 Megosztás Közzétéve: Április 16, 2005 AveElolvasgattam eme téma hozzászolásait és mag kell mondjam eléggé megdöbbentem @huszar kolega biblilai vonatkozásu magyarázatával ami bizonyos pontokban megállja a helyét de sajnos van szerintem egy bökkenő mégpedig az hogy az íj vs. parittya csata nem azért dőlt el a parittya javará mert sivatagban kevés volt a fa, ez is tény de a legnagyobb gondot a költségek okozzák, és sajnos ez amiota világ a világ igy van ugyanis az akkori időkben is volt kereskedelem és megoldhato volt a fa beszerzése de nagyon drága volt és igy nem erte meg, plussz még a technologia is sokkal bonyolultabb, mert egy nyilveeszőt legyártani sokkal nehezebb mint kersni egy frappáns követ, szerintem egy fegyver sorsát az dönti el hogy mennyire költséghatékony, tehát hogy megvan hozza a kellő technikai és nyersanyag bázis mert az egyik a másik nélkül sajnos nem ér semmit hiszen hiba áll kellő mennyiségben nyersanyag tenyuk fel vaserc ha nem ismerik a feldogozása technikáját még a másik esetben szintén probléma merul fel. Idéz Link a hozzászóláshoz
Alysium Közzétéve: Április 24, 2005 Megosztás Közzétéve: Április 24, 2005 ez az. nézzétek csak meg az orkok fegyvereit. költséghatékonyak. Idéz Link a hozzászóláshoz
@huszár Közzétéve: Április 24, 2005 Megosztás Közzétéve: Április 24, 2005 AhojMr.Bean: ehhem eggen.Igazad van. Egyet hoznék fel, amit kihagytam és ami már megint egy kissé biblikus vonatkozású, méghozzá annyit, h a kereskedelem azért nem lett megemlítve Izrael példázatában (vagyis a parittya vs íj), mert ha megfigyeljük, h hol is van és hol volt Izrael földrajzilag, akkor azonnal megérthetjük, hogy mért is volt régebben kizárva (amikor még íjakat használtak) a kereskedelem, mint olyan. Hiszen mindig is ellenségektől körbe vett területeken életek, akik nem hogy nem kereskedtek velük, hanem megtámadták az országot;)csak ennyit szerettem volna kiegészítésként...byezz Idéz Link a hozzászóláshoz
Sceurpien Közzétéve: Május 14, 2005 Megosztás Közzétéve: Május 14, 2005 Én inkább nem szólok bele az ókori Izraelt elemző okfejtésekbe, inkább csak annyit mondok, hogy szerintem valamely nemzetnél az egyik könyebb gyalogos seregnek távolsági fegyónak tökéletes lenn e a parittya. Tehát mondjuk egy rövidkardos-botos összeverbúvált sereg mindentagjánál lehetne egy, meg vagy10-20 kő. Ja igen a kövek mérete: szerintem elég lehet a 0,25 kilós kövek használata is. Ja és a célzáshoz: A mostani kalapácsvetők is ki tudnbak lőni azon a nem éppen tág lyukon, pedig nem éppen azt gyakorolják, sőt, még a lendületük is nagyobb. Idéz Link a hozzászóláshoz
@huszár Közzétéve: Május 15, 2005 Megosztás Közzétéve: Május 15, 2005 RE a kalapácsvetőket ne keverjük bele!Az teljesen más metódus szerint működik! A kalapács vetőknél egy kis körben egész testet beleadva tehát az egész test forog körbe és ugy hajítják el, h nem szabad egy kis területről kilépniük!Ezzel szemben a parittyát fej felett vagy a test mellett pörgetik meg. Az említett súlyűú köveknek elég sok férőhely kell, ami nem igazán illik hozzá a könnyűvértesekehz. Ja igen. Ráadásul a parittyával nem igazán lehet ívesen célozni, hganem inkább csak víszintesen, ezért igazán érdekes lenne ha mondjuk egy több 10 soros csapat elkezdi hajigálni parittyával az ellent másik szerintem nem elhanyagolható különbség még a kalapácsvetés és a parittyázás között, h a kalapács vetők a távolságra törekszenek, míg a parittyavetők meg a pontosságra! ja igen és képzeljük el a katonákat ahogy telke vannak aggatva tenyérnyi kövekkel és mindehhez még hozzá jönne, h minden egyes katona 3-5 kiló plussz súlyt cipelne magán, ami könnyű gyalogosoknál igenis sok!! (sztem) Idéz Link a hozzászóláshoz
Juri Gagarin Közzétéve: Május 22, 2005 Megosztás Közzétéve: Május 22, 2005 én mindig azt szoktam 1-1 tőr a bakancs mellet 2 kard a háton (karaktertől függ) 1-1 tőr az ingujba 10 dobótőr pedig a melkasán x alakba. fdejvadászomal ez volt csak az oldalán volt a mara-sequor és a sequor és a hátán meg egy könnyű nyilpuska de a tőröket sohasem kellett használni a nyilpuskát sem a legjobb 2 kezes harc és 2 kahrei nyipluska na meg sos sok mérgezett nyilvessző Idéz Link a hozzászóláshoz
Con Salamander Közzétéve: Május 22, 2005 Megosztás Közzétéve: Május 22, 2005 Ahoi!Kedves Juri Gagrin: én csak integetek neked a realitás talajáról, ha megengeded. Tíz dobótőr mindjárt öt font, két kard még három, nyílpuska még 6, és még a csizmaszárban és az ingujjban is van 1-1 font.Én speciel ezért 3-as MGT-t adnék neked. Abba egy fejvadász nagyjából belehal, annyira fontos neki hogy szabad mozgástere legyen. No meg aztán rejtsd el ezt a rakat fegyvert, mert ugyebár arra fokozottan fognak ügyelni, akinek ennyi van.Második fele: Kétkezes harc és két kahrei nyílpuska: NEM LEHETSÉGES. Csak a gnómok képesek külön-külön mozgatni a szemeiket, ezáltaln mindkét fegyverre figyelve, a többi faj erre nem képes. És célozni pedig a szemeddel kell, ergo nem tudsz csak vaktában lövöldözni az emberkékre. És akkor semmit nem ér a sok-sok mérgezett nyílvessződ. Másrészt pedig egy ilyen figurának, akinél van két tonna fegyver és nem túl jóvágású úgy sejtem nem fognak kahrei nyílpuskát adni...Bye Idéz Link a hozzászóláshoz
Recommended Posts
Ülj oda az asztaltársasághoz...
Hozzájuk szólhatsz anélkül is, hogy bemutatkoznál. Ha ismert kalandozó vagy, Fedd fel kiléted hogy megismerjenek.