Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Ismét egy új magus-rendszer


Recommended Posts

felemás érzés...

kíváncsi is vagyok hogy vajon mi lesz? és szkeptikus is, hogy ez csak egy újabb pénzlehúzás...

mivel jönnek ki? lesznek új dolgok is vagy csak leporolják a régi dolgokat? újraszerkesztik word-ben és csak kiadják?

mondjuk már régóta érne egy jó törvénykönyv és hozzá a megfelelő mennyiségű és minőségű kiegészítő, rendes leírásokkal, háttérinfókkal.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Olvasgattam az LFG fórumát, és ott több dolgot is mondtak, ezek egy részével egyetértek, másik részével nem. Nagyon fontos lenne tudni, kik is lesznek valójában a célközönség, ez teljesen igaz. Itt két dolog szerint is bonthatjuk a célközönséget, ebből az egyik mód az, hogy azt döntjük el, a régóta játszó, öreg rókáknak akarunk egy javított rendszerrel kedvezni, vagy megpróbálunk egy új célközönséget, a feltörekvő ifjakat a célkeresztbe helyezni. Ez szerintem nem fixen elválasztható, de azért az biztos, hogy egészen mások a felmerülő igények. A másik viszont az, hogy azt kell kitalálni, hogy egy egyszerű, "bugyuta" rendszert akarnak-e létrehozni (többen e mellett voksoltak az lfg-n), azaz inkább egy egyszerűsített mágiarendszert, kevés képzettséget, egyszerű (d20 vagy k6 alapú) harcrendszert hoznak létre, avagy egy komplex, összetett, a realitást jobban közelítő rendszert hoznak létre - pl. az ötfokú képzettségrendszer jó dolgainak reformálásával. Én ez utóbbi mellett lennék, mert a sok-sok új szabálykönyvben voltak hasznosítható dolgok, az ÚTK ötfokú rendszere is jó lehet, ha valahogyan úgy van megoldva, hogy a kezdőket ne riassza el a bonyolultságával, de pl. a Kegy-pontok a papoknál szintén egy jó vonalnak tűntek, annak ellenére, hogy az alapkönyv hemzsegett a hibás koncepcióktól. Várnék sok javítást, pl. az SFÉ-MGT rendszerben, és a mágiarendszer központosítása-egységesítése is tényleg ráférne a rendszerre (itt nem csak arra gondolok, hogy mondjuk a különböző mágiahasználók mágiaformáit valami közös magból kéne eredeztetni, hanem az Od, az irreálmágia, és mindenféle egyéb ősi, már nem használt mágiákat is bele kellene integrálni a rendszerbe). A világot alkotó regényeket jobban bele lehetne vonni a szabályokba, azaz az ott lévő lehetőségeket lehessen játéktechnikailag kivitelezni... Igazából talán az lenne a legjobb megoldás, ha lenne egy olyan karakteralkotási és harc+mágiarendszer, aminek az alapjait nagyon egyszerű elsajátítani (akár példákon keresztül bemutatható, és bárki könnyen megérti), de bizonyos komplexebb megoldások is kivitelezhetőek jó ismeretekkel. Az Ynev történelmében lévő kétértelmű, vagy többféleképpen is leírt, elképzelt dolgokat is jó lenne egységesíteni, de tartok tőle, hogy ez nem fog eljönni. És ha tényleg jó rendszert akarnak, akkor a háziszabályok megalkotásának lehetőségét is lehetne komoly alapokra helyezni, támpontokat adni hozzá, és néhány már elkészült, nagyon jó háziszabály integrálásával, bemutatásával lehetne ezen a vonalon is javítani.

CS

Link a hozzászóláshoz

Hali,

Na ez nagyon érdekes. El is olvastam a teljes FAQ amiből elég sok minden kiderül, hogy mire is készülnek (és ez már alapból szimpatikus, hogy azonnal a kommunikációval kezdték).

Egyfelől üdvözlöm a kezdeményezést és nagyon megnyugtató, hogy a háttér jogi kérdései tisztázottak, ugyanis enélkül kár lenne hozzákezdeni.

Ahogy a szavaikból kivettem a céljuk az, hogy az eddig megjelent összes M.A.G.U.S könyvet kiegészítőt összehozzák egy olyan új rendszerbe, ami következetes és kiegyensúlyozott. Különös figyelmet fordítanak az egységes és akár program által kezelhető rendszerre (itt valószínű arra gondoltak, hogy pl. most gigászi munka egy MAGUS karaktergeneráló program megalkotása, mert kasztonként és alkasztonként változnak szabályok). Ebből arra következtetek, hogy online játékot is akarnak készíteni (sőt, szerintem ez a fő cél).

Ugyanakkor Ynev világképét megtartják, lényegében egy új játéktechnikai rendszert tesznek alá, amiben csak K100 lesz (százalékos dobások lesznek).

Na ennek fényében szerintem egyáltalán nem megvetendő a dolog. Komoly és hivatalos kezdeményezésnek tűnik. De a puding próbája mindig is az evés volt. :) Meg kell várni mit alkotnak. Aztán ha jó, akkor lesz egy játéktechnikailag új és szerethető MAGUS, amivel valószínűleg nyugdíjba vonulhat(nak) majd a régi rendszer(ek).

Mennyire lesz pénzlehúzás, az is jó kérdés. Úgy vettem ki, hogy nagyon sok minden online is elérhető lesz. Szerintem a közösségi bevételekre fognak utazni (nagyon helyesen!). Az kiadásból csak egyszer folyik be pénz. Ha viszont mozgatják a közösséget az folyamatos forrást jelent. Amire pedig szintén nagyon bólogattam, hogy nem csak Magyarországon akarnak "üzletelni". Ez nagyon jó döntés. A magyar piac ilyen volumenű projekthez nagyon kicsi. De ha már angol, német, lengyel stb. nyelven is elérhető lesz, akkor már egy komoly piaccal dolgozhatnak, ahonnan befolyhat annyi pénz, hogy a dolog életerősen megmaradjon.

... és akkor majd lehet nemzetközi Kalandozok.hu tábort szervezni. :D "Idén a legjobb csapat díját a dán "Viking hentesek" csapata nyerte, bár szorosan a nyomukban volt a holland "Szélmalom harcosok" csapata!" ... :DDD

Meglátjuk! Én szurkolok nekik! :)

Link a hozzászóláshoz
Igazából talán az lenne a legjobb megoldás, ha lenne egy olyan karakteralkotási és harc+mágiarendszer, aminek az alapjait nagyon egyszerű elsajátítani (akár példákon keresztül bemutatható, és bárki könnyen megérti), de bizonyos komplexebb megoldások is kivitelezhetőek jó ismeretekkel.

A rendszer elmondásuk szerint csak K100-at fog használni. Pontosan hogyan, még nem tudni. Nem lesznek kasztok, hanem négyféle kalandozó "típus" (Kalandozók, kalandorok, héroszok ill. rendi vezetők). A karakteralkotás teljesen átalakul. Egyszerű alapok lesznek. Valójában bármilyen karakter összelegózható (ha jól értettem). A hogyan még várat magára.

És ha tényleg jó rendszert akarnak, akkor a háziszabályok megalkotásának lehetőségét is lehetne komoly alapokra helyezni, támpontokat adni hozzá, és néhány már elkészült, nagyon jó háziszabály integrálásával, bemutatásával lehetne ezen a vonalon is javítani.

Ezt tervezik is. Írják, hogy a magus.hu-n meg lehet majd osztani a saját szabályokat, kiegészítőket. És ezek akár hivatlos anyaggá is válhatnak.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Új rendszer, még tovább osztott közönség, kevés haszon miatt sikertelen és rövid életű üzleti vállalkozás. Újabb kiskapuk, újabb logikátlanságok, újabb hibák, de persze újabb érdekességek is.

Ynev világa és történelme tovább fércelődik, az Ynev.hu cikkeiből okulva GA-sodik, de egységesség vagy logika nem sok lesz benne.

Azt hiszem, kicsit kételkedő vagyok.

Ez a véleményem.

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Nna végre!

Örülök ennek a topiknak, már azt hittem, úgy teszünk mint ha mi se történt volna... De úgy gondoltam, nem az én tisztem új, e tárgyú témát nyitni: vannak itt nálamnál sokkal hivatottabb személyek erre (is). :)

Én alapvetően nem vagyok hajlandó pesszimistán hozzáállni ehhez a sok lehetőséget rejtő kezdeményezéshez, s eszemben sincs látatlanban-előzetesen elítélni egy rendszert, ami akár azzá is válhat, amire régóta várunk sokan... akkor sem, ha jónéhány, már-már toposszá kövült illúzióval kellett szegényednem az elmúlt hónapok során.

Az új rendszer jó lesz, mert vannak, akik tényleg elkötelezett hívei a játéknak, a játék világának, s a magukénak érzik akkor is, ha nem "iparosai" a világ-gépnek...

A válaszok pedig, amelyeket olvastam a M*.hu "kérdezz-felelek"-ében szerintem reményt keltőek. Úgy érzem, rajtunk is áll... s ha csalódok, az egy másik időszak problémája lesz - a szerepjáték iránti vonzalmam jottányit sem fog csökkenni miatta.

Daru írta:

Meg kell várni mit alkotnak. Aztán ha jó, akkor lesz egy játéktechnikailag új és szerethető MAGUS, amivel valószínűleg nyugdíjba vonulhat(nak) majd a régi rendszer(ek).

Na, ezzel a hozzáállással tudok azonosulni... :)

Link a hozzászóláshoz

én is átnéztem a leendő oldal bejegyzéseit. remélem össze tudják hozni amit terveztek, sokat vállaltak. új TK, 5-6 kieggel együtt havi megjelenésben. közösségi oldal, online lehetőségek... elég nagy a fa, remélem a fejszéjük is az.

az biztos hogy jó páran innen az elsők között leszünk akik kipróbáljuk, ki tudja lehet hogy béta teszt-erezhetünk is....

lassan 17 éve játszok mágust, közben jó pár próbálkozás volt amit kipróbáltunk(d20, UTK,...), lassan szerintem is itt az ideje egy jó rendszernek, egy olyannak ami behúzza a fiatalabb generációt. ami továbbvisz előre.

Link a hozzászóláshoz
Üdv!

Új rendszer, még tovább osztott közönség, kevés haszon miatt sikertelen és rövid életű üzleti vállalkozás. Újabb kiskapuk, újabb logikátlanságok, újabb hibák, de persze újabb érdekességek is.

Ynev világa és történelme tovább fércelődik, az Ynev.hu cikkeiből okulva GA-sodik, de egységesség vagy logika nem sok lesz benne.

Azt hiszem, kicsit kételkedő vagyok.

Ez a véleményem.

LFG.HU-n van olyan vélemény, hogy neked kéne csinálnod az új rendszert, vagy legalábbis a fejlesztőknek hozzád kéne fordulniuk bizalommal. (Nem én írtam, de egyet értek. :) ) Ha ez nem is történik meg, azért én bátorítanálak, hogy igenis szólj bele abba, amit csinálni akarnak. És legyél kicsit optimista, hátha jó sül ki belőle. Főleg ha beleszólsz. :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Hízelgő és megtisztelő is egyben.

Mindamellett, határozott álláspontom, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni, így sem időt, sem energiát nem pazarolnék rá. Akármekkora projedt lesz, akármilyen új és szuper rendszer lesz. (már megint)

Nem a munka, a csapat, vagy az eredmény miatt vagyok pesszimista, sőt, én nem is így fogalmaznék. Inkább átgondoltam már régen ezt, és fölösleges mindig új rendszer. Most is. Van egy, olyan amilyen, és egyik új sem lesz "jó".

Persze egy kiadónak mindig egy új rendszer az üzlet, új könyveket lehet eladni, új reklámokat csinálni. Erről ennyit.

Link a hozzászóláshoz

Helló

A magus.hu -n elolvastam pár oldalnyit a FAQ-ból, és sajnos arra jutottam, hogy ha lesz is belőle valami, akkor is egy mindentől idegen új rendszer, amiben valakik újra fel akarják találni a spanyol viaszt.

Egyszerűen csak fogják Ynev-et, ezt a rendkívül kidolgozott világot, és ráhúzzák egy másik rendszerre. Nem egységesítenek, nem oldják fel az ellentmondásokat, hanem egyszerűen csak van egy elképzelésük, hogy szerintük mi a legjobb rendszer, és szerintük hogy működik a világ és ráhúzzák Ynevet.

Ha képesek lennének megálmodni egy világot, akkor egy teljesen új szerepjátékot adnának ki. De mivel nem képesek (vagy csak meg akarják lovagolni a magus népszerűségét), ezért kiadnak egy új szabálykönyvet.

Sajnos nekem ez jött le az eddigiekből.

Üdv, Silver

Link a hozzászóláshoz

Igen, azt hiszem, mindenki sokkal jobban járna, ha valaki végre egy teljesen új (rendszerében akár a M.A.G.U.S.-ra alapuló) szerepjátékot csinálna, egy új (legalább M.A.G.U.S. színvonalú) világgal. Tartok tőle, hogy a M.A.G.U.S. világában és rendszerében akkor a káosz, annyi a változat, mind a szabályokban, mind a világképben, és annyira megvannak minden változatnak a fanatikus hívei, hogy aki itt rendet próbál rakni, az csak növeli a káoszt.

Szóval, ha alkotói (tehát nem üzleti, és semmiképp sem játékosi) szempontból nézem, akkor szerintem a M.A.G.U.S. túlnőtte önmagát, menthetetlenül elburjánzott (a gondozás hiánya, illetve a nem megfelelő gondoskodás miatt), úgyhogy fel kell perzselni az egészet, és egy újat kell építeni a semmiből. Legalábbis szerintem. És mondom, semmiképp sem a játékosok, hanem csak az igényes, és egységes, "elfogadott" játék alkotására törekvő alkotó szempontjából.

Link a hozzászóláshoz
A magus.hu -n elolvastam pár oldalnyit a FAQ-ból, és sajnos arra jutottam, hogy ha lesz is belőle valami, akkor is egy mindentől idegen új rendszer, amiben valakik újra fel akarják találni a spanyol viaszt.

Egyszerűen csak fogják Ynev-et, ezt a rendkívül kidolgozott világot, és ráhúzzák egy másik rendszerre. Nem egységesítenek, nem oldják fel az ellentmondásokat, hanem egyszerűen csak van egy elképzelésük, hogy szerintük mi a legjobb rendszer, és szerintük hogy működik a világ és ráhúzzák Ynevet.

A rendkívül kidolgozott résznél majdnem hangosan nevettem fel. A sokezer (millió?) négyzetmérföld fehér rész, az országok gazdasági lehetetlenségei, Krán, és akkor sorolhatnánk sokáig.

Ha képesek lennének megálmodni egy világot, akkor egy teljesen új szerepjátékot adnának ki. De mivel nem képesek (vagy csak meg akarják lovagolni a magus népszerűségét), ezért kiadnak egy új szabálykönyvet.

Szerintem te rossz irányból nézed. Van egy világ, ami "be van járatva", sokan szeretik, valószínűleg ezek az emberek is, akik írják ezt. Ez nem lenyúlás, hanem a (fos) ETK kidobása és remélhetőleg egy jó rendszer rárakása, ami az igazzy™ szerepjátékosoknak mindegy, mert ők úgyis drámázni fognak bármilyen rendszerben, a többieknek meg csak jobb lehet, mert az ETK tényleg gyalázat. Ha beleraknak elég időt, össze lehet dobni egy jó és konzisztens rendszert, egyedi dolgok nem nagyon lesznek benne, de ha máshogy gyúrod össze az ismert dolgokat, már jól jártunk, ha még segíti is Ynev világát, illeszkedik hozzá akkor tökéletes.

Mindazonáltal én szkeptikus vagyok, nincs elég erőforrás és akarat a tisztességes tervezéshez és teszteléshez. Ami fontosabb: nincs elég ember, aki kíváncsi az új rendszerre, hogy megvegyen egy alapkönyvet és aztán elég kiegészítőt (a kiegészítők mindig sokkal gyengébben fogynak, mint az alapkönyvek, az egyetlen feladatuk a rendszer életbentartása és az alapkönyv fogyásának fenntartása). Ez nincs meg itthon.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Fel kell tennem a kérdést: mitől MAGUS a MAGUS? A világtól? A rendszertől? A pentagrammától?

Vajon nevezhető-e MAGUS-nak egy olyan valami, ami sem a rendszerében (teljesen értelmezhetetlen dolgok a régi szemmel), sem a világában (már most átírták, mi lesz még később...), sem arányaiban (már most látszik, mennyire megváltoztatnak dolgokat) ebből adódóan hangulatában sem egyezik meg azzal, amit MAGUS névvel kiadtak és használnak a mai napig, sőt, még a jól ismert jelképét is megváltoztatták...

Link a hozzászóláshoz

Igen. Valóban. Magát a szabályrendszert lényegében teljesen újradolgozzák. A magus.hu-n a Hírek/Közlemények alatt elég sokat elárulnak az új rendszerről. Amit ott olvasok nekem tetszik. Szerintem egy sokkal játszhatóbb, érettebb, kiegyensúlyozottabb játék van kialakulóba.

De ettől még jogos MG kérdése. Nevezhető-e majd ez MAGUS-nak? Az biztos, hogy Ynev világán játszódik. Az is biztos, hogy újra meg kell majd ismerni egy szabályrendszert. De ettől a világ még ugyan az marad, és a Sheral bércei között íródó kódex még MAGUS marad...

...szerintem igen. Nevezhetjük majd aztán is MAGUS-nak. Persze csak akkor, ha majd tényleg elkészül és kiadják és valóban olyan lesz, amilyennek most ígérik. :) (remélem így lesz).

Én azon töprengtem minap, hogy ha kijön az új MAGUS, akkor mennyire lesz hatással a megszokásokra. Vajon a sok-sok pénzen megvásárolt szabálykönyvön és kiegészítőn simán átlépünk (hiszen mind értelmetlenné fog válni sok-sok cikkel/írással együtt).

Most úgy érzem, hogy ez az egész egy komoly hard reset lesz (leszámítva a világleírást). Vajon partnerek lesznek majd a régi a játékosok ebben? Miért nem volt a d20 MAGUS-nak ilyen meghatározó szerepe (költői kérdés volt)?

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Most úgy érzem, hogy ez az egész egy komoly hard reset lesz (leszámítva a világleírást).
Ezzel nem értek egyet. Mire alapozod? MÁR MOST sok apró változás látszik, ami megváltoztatja a világot részleteiben.

Az ÚTK-nak szinte betűre ugyanaz volt a világleírás része, mint az 1TK-ban, (ezért is tudták megfogni és betiltatni a perben), mégis ALAPVETÕ változásokat idézett elő csak a rendszer kapcsán megváltoztatott részletek - pl. az istenek szerepe, hozzáállása, lásd a papi mágia UTK-s rendszere).

Most nyíltan kimondva NEM KÖTIK magukat a régi dolgokhoz. Komolyan azt gondolod, hogy Ynev változatlan marad? Nyilván valamennyi belefér. De vajon meddig lehet a házból kihuzigálni a téglákat, mielőtt összedől és már nem ház többé?

Vajon partnerek lesznek majd a régi a játékosok ebben?
Miért, az ÚTK-nál partnerek voltak? Én ebben látom a legnagyobb veszélyt... Volt 1000 MAGUS-ozó... kijött az ÚT, 300 elment, visszajött 200, maradt 900. Kijött az AK, átállt rá 100. maradt 800. Kijött az ÚTK, átment 300, maradt 500. Nem kompatibilis a kettő. Kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy mindkettőt megismerjék, karbantartsák és játszanak vele. Már csak azért is, mert aki átmegy, az a "régi sz..r, az új a jó" elven van, miért foglalkozna azzal, ami nem jó?

Az új rendszer újabb megosztottságot eredményez majd.

A számok csak hasraütés-szerűek. A példa nem modellezi az újak beérkezését, és a régiek kiválását... vajon melyik a nagyobb?

Összefogásra és egységesítésre lenne szükség szerintem, akármilyen rendszerrel... nem egy még újabbra.

Szerkesztve ekkor: , MagyarGergely által
Link a hozzászóláshoz
Nyilván valamennyi belefér. De vajon meddig lehet a házból kihuzigálni a téglákat, mielőtt összedől és már nem ház többé?

Jó, értem. Én ezt nehezebben látom át, mert nekem nincs nagyfokú lexikális tudásom a játékot illetően. Te jobban látod, jobban össze tudod mérni, hogy az új elképzelések hol sértik a régi világot.

Én mindig mesélés előtt elolvasom az érintett országokat, kasztokat, vallásokat. Lényeget megjegyzem, aztán játék. A többit hozzádobom saját fantáziámból. A végső kép úgyis a játékos fejében áll össze az ő saját ynevképe alapján (én mesélőként csak a támpontokat adom).

Sokszor a könyveben leírt történelmi események, világleírások alig 20-30% érvényesül egy mesélésben, mert a fókusz a kaland cselekményén van. Az a 20-30% meg bőven elegendő a légkör, a hangulat megteremtésére.

Ezen elv mentén haladva, ha a világ gyökerei és gerince megmarad, csupán pár (valóban) apróbb módosítás kerül be, akkor szerintem ez nem jelent veszélyt a MAGUS-ra.

De mondjuk ha pl. az újítók benyögnék, hogy ja: egyébként nem is voltak Zászlóháborúk és Toron meg az Északi Szövetség a legnagyobb cimborák és már épül új Kyria, akkor igen... :D végül is már nem a MAGUS-ról lenne szó.

Az új rendszer újabb megosztottságot eredményez majd.

Igen, ez elkerülhetetlennek látszik. Pl. ha nekem lenne a polcon több tízezer forint értékű "régi" MAGUS ami az új rendszer fényében már csak "történelemmé" értéktelenedne, akkor biztos nehezebben fogadnám az újat. Így, hogy nincs, viszont könnyedebb a hozzáállásom. Várom, hogy mi lesz belőle. Valóban jó lesz-e. És igen: Ha 1000-ből majd csak 100 mondja, hogy "fúdejó", akkor marad a régi. :)

Viszont: A Delta és a Lunir feltételezem mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy egyre jobban áthelyeződjön a hangsúly az új rendszerre. Pl.: Csak ebben fog versenyt/tábort/programokat hirdetni. Minden cikk/kiegészítő/könyv ehhez lesz hű. És ez bizony nem rajtunk, hanem rajtuk múlik. Ilyesformán fenn áll annak a lehetősége, hogy akik végletekig ragaszkodnak a régi MAGUS-hoz később kisebbségbe kerülnek.

Na ezt csak így gondolom... a jövőt nem könnyű kifürkészni. :D

Link a hozzászóláshoz

Erre céloztam fentebb is: nincs elég ember. Hiába lesz jobb a rendszer (ha jobb lesz), nem lesz elég ember, aki megvegye és játsza. A többi nem érdekel, Ynevre sokminden ráférne mint javítás, tehát ott is bedobhatnák magukat, akár helyesli MG akár nem. Hogy MAGUS marad-e? Amíg az emberek annak hívják, az marad. A DnD is változott, Faerün is változott, mégis ugyanúgy hívják.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Daru, ebben igazad van, (nem megbántva senkit) de nyilván, aki ezt a rendszert, világot sem látja át, azt nyilván nem fogja zavarni, ha megváltozik valami, mert lehet, észre sem veszi majd. Bár nem csak az én szempontomból kell nézni a dolgot. Én pl. nem vagyok számolgatós, ám vannak nálunk is szép számmal, akik tudják, mikor, mit "éri meg" választani... na, ezek az arányok is simán borulnak, és az eddig táp kaszt helyett új király jön.

Csak ebben fog versenyt/tábort/programokat hirdetni.
Ezen azért mosolyogtam... hány és milyen színvonalú versenyt szerveztek eddig? Táborról nem is beszélve. Z-ék kedvtelésből, szeretetből szerveznek jó tábort... és nem is kezdők már a XI. után... kíváncsi vagyok, milyen lesz az első kilencágú hamisMAGUS verseny. :)

A Tuan UTK-ja is ott bukott nagyot szerintem, amikor az emberek megismerték a külalakra szép, ám furcsa értékű versenyeket... ahol mindenki mesélt, aki nem szaladt el (sok kritika érte a csapatot, hogy "ezért fizettek ki több ezres nevezést?", olyan nehezen vállalható modulokkal, amelyeket azóta sem mertek publikálni... Amikor pedig vérpisti versennyé változott, és be kellett tiltani a saját könyvüket (Új Bestiárium), az már igazi mélypont volt. No ez csak történelem persze, meglátjuk, milyen lesz.

Minden cikk/kiegészítő/könyv ehhez lesz hű.
Ezt őszinte örömmel várom. (megint csak mosolyogva) Csak, mert eddig ez senkit nem érdekelt igazán, se világban se rendszerben. És ugyanazok az emberek csinálják... Ezt tanulmányozom egy ideje, sőt, tettem is volna hozzá (ingyen), de senkinek nem kellett, a kiadót nem érdekli ma sem, (ez csak saját, hiteltelen állításom), csak fogyjanak a könyvek.
Ilyesformán fenn áll annak a lehetősége, hogy akik végletekig ragaszkodnak a régi MAGUS-hoz később kisebbségbe kerülnek.
Fenn. Nézzük meg a "történelmet". Hány UTK-s verseny van ma, és mennyi 1TK-s? És tábor? Milyen létszámokkal? Mennyire állandó, vagy változó csapatokkal? Ott, ahol van lehetőség mind a kettővel indulni, milyenek az arányok? Kik/milyen KM-ek mesélnek egyik és másik rendszerben? Persze megint csak meglátjuk.
akár helyesli MG akár nem
Köszi Tetra. Én sem szólok be a te véleményed hangoztatása miatt... fordítva is elvárnám. Ez megy itt most, nem? Mindenki megírja, amit gondol. Senkinek az engedélyét nem kéri az új rendszer... ám véleménye mindenkinek lehet, hogy mire alapozza, másik - ám talán lényeges - kérdés lehet. Persze tudom, hogy divatos lehet kifigurázni azt, aki a divat ellen foglal állást éppen...
Ynevre sokminden ráférne mint javítás, tehát ott is bedobhatnák magukat,
Ez igaz. Magam is csinálom, a magam amatőr szintjén. A kiadó is csinálhatná, ha érdekelné, és nem összevissza adna ki - lásd pl. a legutolsó regények, és kiadványok, pl. Szinergium, Északi Szövetség, Toron egymáshoz való viszonyát, információtartalmát. Ez talán sokkal "nyugodtabb körülmények között menne", ha nem változna fölötte folyton a rendszer...

És hogy ez szükségessége ellenére sem lehet érv arra, hogy megint és megint másik rendszert alkossanak ugyanahhoz a névhez, világhoz... abban eléggé biztos vagyok.

Link a hozzászóláshoz

Na most azért leszögezném, hogy én nem lobbizok az új MAGUS mellett, csupán felvázoltam pár elképzelésemet. Olyasmit, hogy vajon mit tervezhetnek a kiadók. Egy szóval sem állítottam, hogy ezek biztos sikeresek lesznek, vagy hogy a Kalandozok.hu teljesítménye emellett eltörpülne. Nem kell így beállítani a mondandómat.

Semmi sincs kizárva. Az sem, hogy az Örökség (ahogy most emlegetik) az UTK sorsára fog jutni. Néhány ember úgy döntött, hogy idejét, energiáját a MAGUS megreformálásába fekteti. Mindenkinek szíve joga így dönteni. Hogy a munkájukat a siker, vagy a kudarc fogja megkoronázni... nos, az a jövő titka, és rajtuk múlik. Előre leírni vagy elítélni szerintem nem elfogadható dolog. Persze megértem, hogy a múlt fényében sokan megkérdőjelezik a sikert. Magam is kételkedem, ugyanakkor kíváncsian várom és figyelem az eseményeket.

Tetrának abban igaza van, hogy sok szerepjáték végig ment a fejlődésen. Ott van példának az SR is. A különbség az, hogy a MAGUS esetében elég zűrzavarosra, erőltetettre és átgondolatlanra sikerült a dolog (tudjuk miért). Én úgy olvasom ki a szavaikból, hogy erre rájöttek, és megértették, hogy ezt így nem lehet csinálni. Ez biztató. Meglátjuk ez mire lesz elég.

Visszatérve az eredeti kérdésre: Ha Ynev világát alapjaiban fogják átalakítani, felforgatni, akkor már nem beszélhetünk többé MAGUS-ról. Ha viszont egy új, logikus, érthető, játszhatóbb játéktechnikát tesznek alá, az még nem fogja tönkre tenni. Esetleg rossz lesz, de akkor meg marad az ETK. :)

Link a hozzászóláshoz
Köszi Tetra. Én sem szólok be a te véleményed hangoztatása miatt... fordítva is elvárnám. Ez megy itt most, nem? Mindenki megírja, amit gondol. Senkinek az engedélyét nem kéri az új rendszer... ám véleménye mindenkinek lehet, hogy mire alapozza, másik - ám talán lényeges - kérdés lehet. Persze tudom, hogy divatos lehet kifigurázni azt, aki a divat ellen foglal állást éppen...

1. Mielőtt megsértődsz, érdemes végiggondolni, mi volt állítva. Nem a véleményed hangoztatása volt a probléma, sőt, egyáltalán nem volt probléma. Azt mondtam, hogy függetlenül attól, hogy neked nem tetszik a változtatás, az még ráfér a rendszerre, és függetlenül attól, hogy neked nem tetszik a változtatás az meg fog történni (vagy nem történik semmi, mert belebuknak félúton, de az is függetlenül). Ezt írod le te is pontosan: az új rendszer alkotói nem kérnek tőlünk engedélyt, csak áttételesen, amikor szeretnék, hogy megvegyük a cuccot.

2. Semmiféle divatról nincs szó, vagy ha te úgy érzed, az új mágus az divatos, vagy ahogy kezelik a mágust a jelenlegi tulajok az bármiféle népszerűségnek örvend akkor valamit nagyon félrenéztél.

Amúgy olvasgattam a honlapjukat, és kifejezetten szimpatikusak az elképzelések. Ahogy a pszí-mágia-ellenállás viszonylatát újragondolják, illetve hogy mindennek legyen ellenszere az jóval közelebb visz az élvezhetőséghez és a regényekhez is. A harcrendszer egyelőre nem szimpatikus, már az a kevés ami kiderült, a kasztrendszert meg erőltetett kategorizálásnak érzem, de ez megkerülhető.

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Én meg kivárok. És bizakodom. Eddig minden újdonságot átrágtam, belsővé tettem - s elfogadtam, hogy "mostan(tól) ez a hivatalos" (kivételt csak az ÚTK képezett, arról túl későn szereztem tudomást); arra gondolva, hogyha valami csoda folytán végre újra tudok majd játszani, hát képben legyek. A belső viharokról, perekről, személyes ellentétekről, miegyebekről fogalmam sem volt; ezeket most tanulom (kezelni is)...

Így aztán most sem teszek másként; elfogadom, hogy a M* megújul; alaposan átrágom magam rajta, mérgelődök, értetlenkedek, ha szükséges... de abban tetrával értek egyet, hogy a játék lényege maga a játék, a szabályok csak keretet adhatnak - szórakozást nem garantálhatnak senkinek.

Szóval figyelemmel kísérem a fejleményeket, mert ez a nyavalyás kontinens nekem is a szívemhez nőtt...

Link a hozzászóláshoz
Amúgy olvasgattam a honlapjukat, és kifejezetten szimpatikusak az elképzelések.

Nekem is. Főleg az új szabályrendszer alapjait tárgyaló cikksorozat. Ebből az is kiderül, hogy radikális lesz a változás. És ilyen formán (valahol igaza is van ebben MG-nek) egy új szerepjátékot kapunk egy már meglévő világgal. De szerintem egy világot nem a játéktechnika határoz meg, hanem a világ leírása.

Bár MG említette többször is, de én nem találok arra vonatkozó kijelentéseket a magus.hu-n, hogy a világot is át akarják írni. Sőt, pont ellenkezőleg látom. Az szeretnék hogy a MAGUS irodalmi világát sokkal jobban visszaadja a szabályrendszer.

Amúgy 3 buktatója van az Örökségnek:

1: Kis létszámú hazai közönség. Egyszerűen ~1000-1500 ember nem piac. Ugyanakkor írták, hogy több nyelven jelenik majd meg a könyv. Ha már angolul megjelenik a nemzetközi piacon, már van értelme.

2: Hajlandóság a változásra. Avagy a régi motorosok meggyőzése. Ez sok szempontból akadály. Egyrészt úgy gondolom, hogy akik több mint 15 éve játszanak benne, és tetemes pénzt és időt áldoztak rá, azoknak egy ilyen méretű radikális változás elveszi majd a kedvét az új rendszertől. Sokkal kritikusabban fognak fellépni ellene.

Ha a meglévő játékosok nem akarnak vele játszani és az újak elenyésző létszámot adnak, akkor az egész erőfeszítés kudarcba fulladhat.

3: Új játékosok/rajongók szerzése. Nem tudom, hogy a mai ifjúságban mekkora hajlandóság van egyáltalán az asztali szerepjáték megismerésére, megértésére, kipróbálására. Ez sajnos nem olyan, hogy letöltök egy demót, azt' kipróbálom. A kipróbálásig már elég sok mindennek össze kell állnia. Kell egy veterán mesélő. Kell szabálykönyv, azt el kell olvasni... stb. Össze kell jönni a haverokkal egy délutánra (ráadásul élőben és nem a fészbúkon :D ) Meg kell hozzá marketing, népszerűsítés, amihez meg sok-sok péééééééz' kell, ahhoz meg tőke, vagy befektetők kellenek.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...